Prajitura de lava, cunoscuta si sub denumirea de tort de ciocolata topita sau tort de lava de ciocolata, este un desert care are un centru bogat de ciocolata lipicios, care se scurge cand este taiat.
Acesta are un strat exterior subtire, usor crocant, care lasa loc unui centru de ciocolata lichida, calda, care este similara ca consistenta cu cea fierbinte.
Lava cake
Exista multe variante de prajitura de lava care incorporeaza diferite tipuri de ciocolata, arome si toppinguri. De exemplu, unele retete folosesc ciocolata neagra pentru o aroma mai bogata, mai intensa, in timp ce altele folosesc ciocolata cu lapte pentru un gust mai dulce.
Unele retete adauga, de asemenea, arome precum espresso, coaja de portocala sau extract de menta, pentru a da tortului o intorsatura unica. Toppingurile obisnuite, ca si in cazul celor pentru clatite americane, includ zahar pudra, frisca, fructe de padure proaspete sau o lingurita de inghetata.
Lava cake reteta
Reteta lava cake va este descrisa de Fuzzy in randurile care urmeaza. Veti avea nevoie de:
Ingrediente
115 g ciocolata cu procentaj de cacao peste 65%
115 g unt
2 galbenusuri
2 oua intregi la temperatura camerei
70 g zahar macinat
1 lingurita de esenta de vanilie
2 linguri de faina
Instructiuni
Pentru a realiza desertul, se toaca marunt ciocolata si se topeste impreuna cu untul la bain marie. Dupa ce s-a racorit, se adauga zaharul si esenta de vanilie, si se omogenizeaza compozitia. Galbenusurile si ouale se bat impreuna, apoi se adauga peste ciocolata si se omogenizeaza. Se pune apoi faina si se amesteca pana cand se incorporeaza bine.
Aceasta compozitie se toarna in formele unse cu unt si asezate pe o tava. De obicei, se obtin 7 forme deoarece sunt mai mici. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade C pentru 7 minute, dar timpul poate varia in functie de performanta si tipul cuptorului, precum si de dimensiunea formelor. Daca sunt mai mari, este posibil sa fie necesar sa le lasati 10 minute la cuptor. Dupa ce sunt coapte, se dezlipeste cu grija fiecare desert de pe marginile formelor si se rastoarna pe cate o farfurie. Se servesc cu o cupa de inghetata de vanilie, zahar pudra sau fructe proaspete.
Ingrediente lava cake
Daca vrei sa aflati secretul lava cake, trebuie doar sa cititi randurile care urmeaza.
Lava cake este un desert decadent care are nevoie de ingrediente de calitate pentru a fi savurat la maxim. Iata care sunt ingredientele principale necesare pentru a prepara acest delicios desert:
Ciocolata – Este ingredientul principal si cel mai important pentru a obtine gustul bogat si cremos al lava cake-ului. Se recomanda sa se foloseasca ciocolata neagra sau semi-amaruie pentru o aroma intensa.
Unt – Untul adauga bogatie si cremozitate la desert si ajuta la topirea ciocolatei.
Zahar – Zaharul este necesar pentru a adauga dulceata si textura, dar si pentru a ajuta la obtinerea crustei subtiri si crocante a lava cake-ului.
Oua – Ouale adauga umiditate si ajuta la legarea ingredientelor impreuna. Este important sa se foloseasca oua de calitate, proaspete si la temperatura camerei.
Faina – Faina este necesara pentru a oferi structura si consistenta desertului.
Esenta de vanilie – Esenta de vanilie adauga un gust delicat si aroma deosebita la lava cake.
Sare – O cantitate mica de sare ajuta la intensificarea aromei si gustului.
Pentru a prepara lava cake-ul, este important sa folositi ingrediente de calitate si sa le masurati cu atentie pentru a obtine rezultatele dorite. De asemenea, puteti experimenta cu diverse variante, cum ar fi adaugarea de cafea sau de fructe pentru a obtine un gust si o aroma unica.
Reteta lava cake cu Nutella
Pentru aceasta reteta, veti avea nevoie de:
Ingrediente
250 g Nutella
2 oua
50 ml lapte
4 linguri faina
o bucatica de unt
Instructiuni
Incalzim Nutella intr-un bol timp de 1 minut in cuptorul cu microunde pentru a deveni mai fluida. Adaugam ouale si amestecam cu un tel pana se leaga compozitia, apoi adaugam si laptele. Treptat adaugam faina, cate o lingura, si amestecam cu grija dupa fiecare transa pentru a evita formarea de cocoloase. Bine ungem interiorul formelor de copt cu unt.
Pentru a reduce gustul dulce al prajiturii, putem tapeta formele cu cacao. Preincalzim cuptorul la 200°C. Umplem formele de copt cu compozitia obtinuta pana la trei sferturi si le punem pe o tava pentru cuptor. Bagam tava la cuptorul electric si coacem pentru 11 minute la 200°C. Prajitura este gata cand creste de un deget si toata suprafata ei devine lucioasa. Scoatem formele din cuptor si le lasam sa se raceasca timp de 5 minute. Pentru a servi, rasturnam lava cake pe o farfurie si o putem acompania cu inghetata, fructe proaspete sau doar pudrata cu zahar, in functie de preferinte.
Lava cake Jamila
Pentru Jamila lava cake aveti nevoie de:
Ingrediente
160 g ciocolata amaruie
75 g unt
70 g zahar pudra
30 g faina
2 oua
2 galbenusuri
1 esenta de vanilie
Instructiuni
Pe foc la bain-marie punem ciocolata, untul si zaharul intr-o cratita. Dupa topirea zaharului si untului, dam cratita jos de pe bain-marie si adaugam ouale si galbenusurile unul cate unul.
Amestecam cu un tel pana cand compozitia devine omogena. La sfarsit, adaugam faina si amestecam. Formele de unica folosinta sunt unse cu unt in prealabil. Punem compozitia in forme si le dam la cuptor pentru 10 minute.
Lava cake Adi Hadean
Daca doriti sa pregatiti un lava cake dupa reteta lui Adi Hadean, veti avea nevoie de:
Ingrediente
3 oua
3 linguri de faina
3 linguri de zahar
un pachet de unt (200 g)
400 de grame de ciocolata neagra
Instructiuni
Pentru a obtine o compozitie fina si cremoasa, amestecati ouale, faina si zaharul cu un tel. Intr-o alta cratita, topiti untul si ciocolata impreuna, apoi amestecati-le cu compozitia obtinuta anterior. Este important sa turnati treptat ciocolata si untul, pentru a evita transformarea oualor in omleta datorita temperaturii prea ridicate.
Indiferent de tipul de forme pe care le utilizati, fie din ceramica, fie de unica folosinta din aluminiu, este important sa le ungeti cu unt si sa presarati zahar pe ele pentru a evita lipirea prajiturilor.
Umpleti formele cu amestecul pentru prajituri si asezati-le pe o tava. Puneti-le in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si lasati-le acolo pentru 10-12 minute. Cand suprafata prajiturilor crapa, este semn ca sunt gata, ca si in cazul pregatirii de chec.
Puteti adauga siropuri, sosuri de fructe sau caramel la desert, ori o lingurita de inghetata pentru a le imbunatati gustul. Daca aveti fructe de padure proaspete, puteti obtine combinatii fantastice.
Lava cake Florin Dumitrescu
Reteta lava cake Florin Dumitrescu nu este foarte complicata iar pentru ea veti necesita:
Ingrediente
4 oua
60 g zahar pudra
30 g faina
170 g ciocolata
100 g zahar
50 mL smantana de gatit 32%
130 g unt
10 ml coniac
10 g sare
Instructiuni
Pentru a prepara acest delicios desert de ciocolata, incepeti prin topirea a 115 grame de unt si ciocolata intr-un vas la bain-marie. Amestecati pana la obtinerea unei compozitii omogene. In alt vas, separati doua oua si utilizati doar galbenusurile. Adaugati si doua oua intregi si 60 de grame de zahar, apoi amestecati cu un mixer.
Dupa ce ouale si zaharul sunt batute, adaugati compozitia de ciocolata si unt in amestec, apoi cerneti faina si adaugati-o. Amestecati bine cu un tel pentru a aerisi compozitia.
Pregatiti o forma de souffle din aluminiu, de unica folosinta, pe care o ungeti cu unt si o tapetati cu faina. Umpleti forma cu amestecul de ciocolata pana la nivelul maxim si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 15 minute.
Serviti desertul de ciocolata alaturi de inghetata de vanilie, caramel sarat si dulceata de fructe de padure.
Pentru a prepara caramelul sarat, topiti 100 grame de zahar si apoi flambati cu coniac. Adaugati smantana de gatit si 15 grame de unt, amestecati bine si lasati la racit la temperatura camerei. Adaugati sarea la final si amestecati.
Lava cake reteta Sorin Bontea
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
200 g ciocolata neagra
200 g unt
5 oua
50 g zahar
50 g faina
esenta de rom
Instructiuni
Inainte de a ne ocupa de ingredientele pentru prajitura, primul pas consta in pregatirea formelor in care urmeaza sa le coacem. Acestea trebuie sa fie unse cu unt, iar daca doriti, puteti presara si cacao peste unt.
Urmatorul pas consta in topirea ciocolatei impreuna cu untul, pe baie de aburi, amestecandu-le continuu pana cand se formeaza o crema lucioasa. In paralel, intr-un bol se bat ouale cu zaharul si esenta de rom, dupa care se adauga faina. La final, se adauga crema de ciocolata cu unt, dupa ce aceasta s-a racit.
Acest amestec se repartizeaza in formele pregatite, avand grija sa nu le umplem complet, deoarece prajiturile vor mai creste in timpul coacerii. Formele pregatite se pun intr-o tava, care apoi se introduce in cuptorul preincalzit. Prajiturile trebuie sa fie coapte la foc mic timp de 15-17 minute.
Prajiturile se servesc alaturi de fructe acrisoare si sos de fructe, dupa o portie de usoara de broccoli la cuptor.
Lava cake la microunde

Acest tip de lava cake se va prepara in urmatorul mod:
Ingrediente
1 cana
3 linguri faina
3 linguri zahar
2 linguri cacao
1 plic zahar vanilat
3 linguri ulei
3 g praf de copt
5 linguri lapte
1 ou
70 g ciocolata
Instructiuni
Intr-un castron, se amesteca faina, zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si praful de copt. Se adauga oul, laptele si uleiul, si se incorporeaza toate ingredientele. Jumatate din compozitie se pune intr-o cana mare, peste care se pun bucati de ciocolata, apoi se acopera cu restul de compozitie.
Cana se introduce in cuptorul cu microunde si se coace pentru 3-4 minute. Este important sa se foloseasca setarile potrivite: 850 de wati pentru aproximativ 3 minute, sau 700 de wati pentru 4 minute. Atentie la cani, deoarece acestea devin foarte fierbinti dupa ce sunt scoase din cuptor.
Dupa ce s-au racit, prajiturile pot fi taiate in felii, presarate cu zahar pudra, unse cu gem sau Nutella.
Lava cake cu inghetata

Veti avea nevoie de:
Ingrediente
100 g ciocolata amaruie
150 g ciocolata cu lapte
3 oua
2 galbenusuri
60 gr zahar pudra
120 g unt
80 g faina
2 lingurite esenta de vanilie
Pentru sosul de mure: 1 cana mure
2 lingurite zahar
inghetata pentru servit
coacaze
Instructiuni
Intr-o cratita, spalam murele si le amestecam cu zaharul. Punem cratita pe foc si lasam sa fiarba pana cand sosul se ingroasa putin, dupa care il lasam deoparte pentru a se raci.
Intr-un vas, rupem ciocolata in bucatele si adaugam untul taiat cubulete. Asezam vasul pe baia de aburi si amestecam continuu pana cand ciocolata se topeste. Luam vasul de pe foc si lasam sa se racoreasca putin, dupa care adaugam zaharul pudra si amestecam bine. Incorporam oul si galbenusurile, apoi faina cernuta. La final, aromatizam compozitia cu esenta de vanilie.
Incepem pregatirea formelor pentru copt. Luam 6 forme ca de briose, de preferat din ceramica, dar putem folosi si forme din aluminiu, pe care le ungem cu unt.
Repartizam compozitia in mod egal in fiecare forma si le asezam pe o tava. Le introducem in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, pentru 9-10 minute. Le scoatem cand sunt gata si le lasam 1-2 minute sa se raceasca.
Ungem farfuriile in care servim cu un strat de sos de mure si asezam cate un lava cake deasupra sosului. Alaturi, punem o lingura de inghetata (de exemplu, vanilie) si cateva coacaze pentru a decora.
Lava cake in forma de briose
Aveti nevoie de:
Ingrediente
200 g ciocolata
200 g unt
160 g zahar
40 g faina
4 oua medii
Instructiuni
In primul rand, pregatim formele, tapetandu-le bine cu unt si faina, apoi le punem in congelator.
Intr-o cratita, topim la bain-marie untul la temperatura camerei, zaharul si ciocolata taiata in bucatele mici. Dupa ce s-au topit complet, scoatem cratita din baia de aburi si adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine cu un tel dupa fiecare ou adaugat. Adaugam urmatorul ou numai dupa ce precedentul a fost perfect incorporat in compozitia de ciocolata.
La sfarsit, adaugam treptat faina si amestecam cu grija, de jos in sus, pana cand o incorporam perfect in aluatul delicioaselor lava cake.
Scoatem formele din congelator si le umplem pe trei sferturi cu aluatul de lava cake. Acoperim formele cu folie de aluminiu si le introducem din nou in congelator pentru o ora. Formele de briose umplute cu aluat de lava cake se pot pastra in congelator, acoperite cu o folie de aluminiu, pana la o luna.
Cand dorim sa le pregatim, scoatem formele din congelator, eliminam folia de aluminiu si le coacem in cuptorul preincalzit la 220°C pentru 12 minute, nu mai mult.
Pentru a fi siguri ca se coace uniform, putem sta langa usa cuptorului si sa observam etapele. La inceput, se vor coace marginile, iar apoi, treptat, se va coace si centrul. Cand toata suprafata vulcanului de ciocolata este lucioasa, atunci este gata.
Scoatem formele din cuptor, le lasam aproximativ 5 minute sa se raceasca in forma, apoi le rasturnam pe farfurii individuale.
Aceste minunate lava cake pot fi servite alaturi de sosuri de fructe sau simplu, pudrate cu zahar vanilat.
Lava cake calorii
Lava cake, cunoscut si sub numele de fondant de ciocolata, este un desert decadent si indulgent care poate fi o alegere delicioasa pentru ocazii speciale sau pentru a te rasfata pe tine insuti. In ceea ce priveste continutul caloric, lava cake-ul poate varia in functie de reteta utilizata si de dimensiunea portiunii.
In general, un lava cake individual are in jur de 300-400 de calorii, in functie de ingredientele utilizate si de dimensiunea portiunii. Acest numar poate varia in functie de cantitatea de ciocolata, unt, zahar si faina utilizate in reteta.
De asemenea, este important de mentionat ca, pe langa continutul caloric ridicat, lava cake-ul poate contine si cantitati semnificative de grasimi si zaharuri adaugate. Prin urmare, este recomandat sa se savureze cu moderatie si sa se ia in considerare alte optiuni de desert mai sanatoase daca se urmareste o dieta echilibrata si sanatoasa.
In general, daca doriti sa va bucurati de un lava cake fara a va depasi bugetul caloric zilnic, este recomandat sa il consumati cu moderatie.