Clatitele americane clasice sunt stivuite inalt, sunt pufoase si cel mai bine se servesc cu un strop de sirop de artar. 

Clatitele americane sunt facute dintr-un aluat gros format din oua, faina, lapte si praf de copt. In plus, fructe precum merele, capsunile si afinele pot fi, de asemenea, adaugate la aluat, impreuna cu lapte, unt sau chipsuri de ciocolata.

Clatite americane

Clatitele americane sunt un tip de clatite pufoase si rotunde, adesea servite la micul dejun sau brunch. Ele se fac cu aluat simplu din faina, oua, lapte si zahar, la care se adauga praf de copt pentru a le face sa creasca si sa devina pufoase. Acestea sunt, de obicei, mai mici decat clatitele obisnuite si au marginile rotunjite.

Reteta clatite americane

reteta-clatite-americane.jpgMai jos, Fuzzy va prezinta clatite americane reteta: 

Ingrediente aluat clatite americane
350 ml lapte
2 oua
200 g faina simpla
2 linguri praf de copt
1 lingurita zahar
ulei vegetal, pentru prajit

Servire
sirop de artar, optional

Instructiuni
Bateti laptele si ouale intr-o cana, apoi lasati-le deoparte. Cerneti faina si praful de copt intr-un bol, adaugati un praf de sare, zaharul si amestecati. Faceti o groapa in centru si turnati treptat amestecul de lapte si oua. Bateti bine.

Ungeti o tigaie antiaderenta cu putin ulei vegetal si puneti-o la foc mediu. Cand tigaia este fierbinte, turnati o jumatate de polonic de aluat in tigaie pentru a forma o clatita cu diametrul de aproximativ 10 cm. Gatiti pana incep sa se formeze bule, apoi intoarceti clatita si gatiti cealalta parte pana devin aurii. Serviti cu un strop de sirop de artar, daca doriti.

Ingrediente clatite americane

ingrediente-clatite-americane-1.jpgClatitele americane sunt o gustare delicioasa si populara in multe parti ale lumii. Ingrediente esentiale pentru a face aceste clatite consistente si pufaitoare includ faina, oua, lapte, unt si praf de copt. Iata o descriere detaliata a fiecarei ingrediente:

Faina: Faina este principalul ingredient solid din clatitele americane si ajuta la crearea texturii consistente. De obicei, se foloseste faina alba de grau, dar unele retete pot include si alte tipuri de faina, cum ar fi faina de porumb sau de ovaz.

Oua: Ouale adauga consistenta clatitelor americane, precum si ajuta la legarea ingredientelor. Majoritatea retetelor cer doua oua, dar in functie de preferinte, se pot adauga mai multe sau mai putine.

Lapte: Laptele adauga umiditate si face clatitele mai pufoase. Se pot folosi diferite tipuri de lapte, cum ar fi laptele integral, laptele degresat sau laptele vegetal (de exemplu, lapte de soia sau de migdale).

Unt: Untul este folosit pentru a adauga un gust bogat si pentru a ajuta la gatirea clatitelor. De obicei, se topesc 2-3 linguri de unt inainte de a adauga in aluat.

Praful de copt: Praful de copt ajuta la umflarea clatitelor si la obtinerea unei texturi pufoase. De obicei, se foloseste o lingurita de praf de copt la fiecare cana de faina.

In plus fata de aceste ingrediente de baza, retetele pentru clatitele americane pot include si alte arome sau ingrediente aditionale, cum ar fi zaharul, extractul de vanilie, scortisoara sau fructe. Cu toate acestea, aceste ingrediente sunt optionale si nu sunt necesare pentru a obtine clatite delicioase si pufoase.

Clatite americane Jamila

clatite-americane-jamila-1.jpgFuzzy va prezinta reteta clatite americane Jamila si tot ceea ce aveti nevoie:

Ingrediente
 200 g faina
 250 ml lapte
 2 oua mari
 1 pliculet praf de copt
 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
 30 g zahar
 10 ml esenta de vanilie
 1/4 lingurita sare
 50 ml ulei pentru aluat
 ulei pentru prajit

Instructiuni
Pentru a pregati clatitele, incepem prin amestecarea ingredientelor uscate, respectiv faina, praful de copt, bicarbonatul si zaharul. Intr-un alt bol, amestecam laptele cu uleiul. Separam albusurile de galbenusuri si le batem separat, pana se formeaza o spuma.

Dupa ce amestecul de lapte si ulei este gata, il turnam peste galbenusuri si adaugam ingredientele uscate, amestecand cu un mixer. Cand obtinem un amestec omogen, adaugam si albusurile, incorporandu-le cu ajutorul unui tel.

Avem acum aluatul pentru clatite si trebuie doar sa incingem putin ulei intr-o tigaie. Turnam un polonic de compozitie in centrul tigaii incinse. Este important sa nu miscam tigaia, pentru a permite aluatului sa acopere fundul complet. Cand clatita face basici la suprafata, o intoarcem si o mai lasam aproximativ doua minute.

Pentru a servi clatitele, le asezam unele peste altele si le decoram cu topping-ul preferat.

Clatite americane fara praf de copt

clatite-americane-fara-praf-de-copt.jpgPasii precum si ingredientele necesare prepararii clatitelor americane fara praf de copt, le regasiti in randurile de mai jos:

Ingrediente
300g faina integrala
500ml lapte
4 oua
60g unt
vanilie
un praf de sare

Instructiuni
Inainte de toate, topim untul si il lasam sa se raceasca. Intre timp, batem ouale (intregi) cu mixerul pana se dubleaza volumul. Aceasta spuma ne ajuta sa obtinem niste clatite pufoase, fara sa adaugam agenti de crestere.

Amestecam faina cu praful de sare si cu pudra de vanilie. Intr-un bol incapator, amestecam treptat faina cu laptele cu ajutorul unui tel. Este important sa le amestecam progresiv pentru a evita cocoloasele. Incorporam si untul topit.

Adaugam spuma din oua peste aluat si o incorporam cu ajutorul unei palete de bucatarie, cu miscari lente, circulare. Nu insistam prea mult cu incorporarea oualor pentru a nu pierde aerul din spuma, cel care ne va ajuta sa obtinem niste clatite pufoase.

Incalzim doua tigai antiaderente, pe care le ungem cu putin unt topit pentru prima clatita. Le coacem pe plita electrica, la foc mediu. Cand se rumenesc pe o parte, le intoarcem pe cealalta.

Recomand sa folositi doua tigai, una din ceramica si cealalta cu invelis din piatra. In cea cu invelisul din piatra, clatitele se rumenesc mai frumos si se fac mai repede decat in tigaia ceramica.  Cu ce putem servi clatitele? Putem alege orice ne place.

Daca doriti sa gatiti mai multe feluri de deserturi, puteti incerca sa pregatiti chiar si prajitura cu mere, care este la fel de simplu de pregatit si e foarte gustoasa.

Clatite americane cu banane

clatite-americane-cu-banane.jpgReteta clatite americane cu banane va este descrisa de Fuzzy chiar in randurile ce urmeaza:

Ingrediente
300 g banane coapte curatate
2 oua
200 g lapte
150-250 g apa minerala
200 g faina
20 g ulei sau unt topit
sare
vanilie (1 plic de zahar vanilat sau 1 lingurita extract)
50 g stafide (optional)
ulei/unt pentru prajit

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta reteta delicioasa de clatite cu banane, trebuie sa alegeti bananele potrivite. De aceea, este recomandat sa alegeti banane foarte coapte, deoarece cele verzi nu sunt atat de aromate si raman cocoloase. Dupa ce curatati bananele si le taiati felii, acestea trebuie sa fie procesate impreuna cu laptele intr-un recipient inalt, folosind un mixer vertical sau un blender.

Pentru a pregati aluatul pentru clatite, se amesteca ouale, zaharul vanilat si sarea cu un mixer, apoi se adauga uleiul si faina treptat. Compozitia de banane zdrobite cu lapte se adauga si ea treptat, iar apa minerala este utilizata pentru a dilua compozitia la consistenta dorita.

Pentru a coace clatitele, se pune o lingura mica de compozitie intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin unt sau ulei, presarand stafide deasupra. Se lasa sa se rumeneasca la foc mic si se intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei palete. Reteta poate fi preparata in mai multe tigai pentru a economisi timp.

La final, clatitele calde se servesc cu sirop de artar, miere, felii de banane, stafide sau cu orice alt topping preferati, cum ar fi sos de ciocolata sau sos de caramel.

Clatite americane cu iaurt

clatite-americane-cu-iaurt.jpgPentru clatite cu iaurt, veti avea nevoie de:

Ingrediente
400 gr iaurt grecesc
4 oua
4 linguri zahar pudra
4 linguri amidon
400 gr. faina
400 ml apa minerala
1 varf de lingurita praf de copt stins cu cateva picaturi de zeama de lamaie
vanilie
un praf de sare
arome ce mai doriti( coaja de lamaie, portocala etc)

Instructiuni
Se bat ouale cu zaharul, praful de sare si vanilia intr-un bol. Se adauga iaurtul in bol si se amesteca bine cu ouale. Se adauga apoi apa si se amesteca din nou.

La final, se adauga faina, amidonul si praful de copt si se amesteca pana cand se formeaza o compozitie mai grosa decat la clatitele obisnuite. Se incinge usor o tigaie cu un sfert de lingurita de ulei. Se toarna aluatul in tigaie, incepand de la mijloc, si se formeaza o clatita groasa, avand grija sa nu se intinda prea mult spre marginea interioara a tigaii.

Se tine tigaia la foc mic-mediu pana cand aluatul incepe sa faca bule, semn ca este timpul sa intoarcem clatita. Se ridica usor o margine pentru a verifica daca s-a rumenit si se intoarce cu o paleta. Se mai lasa cateva secunde pana se rumeneste si cealalta parte, apoi se scoate clatita din tigaie. Procedam astfel pana cand am terminat de facut toate clatitele. Este important sa fim atenti la foc si sa nu le neglijam pe tigaie pentru a evita arderea lor.

Clatite americane pufoase

clatite-americane-pufoase.jpgReteta clatite pufoase americane o gasiti chiar aici:

Ingrediente
2 oua
160 ml lapte
1 lingurita de praf de copt
25 g de zahar
1 plic de zahar vanilat
130 g faina 000
Un praf de sare

Instructiuni
In primul rand, se separa ouale, punand albusurile intr-un castron si galbenusurile in altul, unde adaugam laptele din reteta.

Se amesteca faina, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt si sarea pentru a omogeniza.

Se toarna ingredientele uscate peste lapte si galbenusuri si se amesteca cu o furculita pana se formeaza aluatul si se desfac majoritatea cocoloaselor, proces ce dureaza aproximativ un minut. Nu este nevoie sa insistam mai mult, pentru ca se leaga glutenul din faina, ceea ce nu este indicat pentru aceasta reteta. Chiar daca mai raman cateva cocoloase, nu are nimic.

Secretul pentru a adauga extra pufosenie este sa batem albusurile spuma. Astfel, clatitele noastre vor beneficia nu doar de afanarea de la praful de copt, ci si de la ou.

Adaugam spuma peste aluatul deja format si o incorporam cu miscari usoare, prin invartire, la fel ca la pandispan. Este recomandat sa folosim o tigaie teflonata pentru coacere, care sa nu se lipeasca. In acest fel, nu vom avea nevoie de ulei.

Cu ajutorul unui polonic nu foarte mare, turnam o portie de aluat in mijlocul tigaii incinse. Nu este nevoie sa aplatizam clatita, deoarece aluatul se distribuie singur la grosimea optima.

Este important sa mentinem focul mic spre mediu, altfel clatitele se vor arde la suprafata si vor ramane crude in interior. Verificam sub clatita si o intoarcem cand este rumenita pe o parte. Clatita este gata cand ambele parti sunt rumenite si marginile nu mai par umede. Continuam sa coacem clatite pana ce terminam tot aluatul.

Servim clatitele calde, cu unt si miere, dulceata, ciocolata sau cu orice preferati.

Fuzzy va ureaza pofta buna la clatite pufoase americane!

Clatite americane Jamie Oliver

clatite-americane-jamie-oliver.jpgReteta de clatite americane exact asa cum le pregateste Jamie Oliver, va este prezentata de Fuzzy in randurile de mai jos:

Ingrediente
3  oua mari
115 g faina
1 lingurita praf copt
140 ml  lapte
5 lingurite zahar
un varf sare

Instructiuni
Incepem prin a mixa galbenusurile cu zaharul pana cand devin albicioase. Adaugam cate putin lapte si alternam cu faina amestecata cu praful de copt, pana cand se termina toate ingredientele. Intr-un alt bol, batem albusurile pana cand devin spuma si le incorporam usor in amestecul de galbenusuri.

Omogenizam compozitia. Incingem bine o tigaie de teflon si o ungem cu unt sau margarina. Adaugam aproximativ un sfert de polonic de compozitie si asteptam pana cand se formeaza gauri pe suprafata pancake-ului. Apoi, il intoarcem si il lasam sa se coaca inca un minut pana cand este gata. Pancake-urile sunt delicioase si pufoase si le putem servi cu dulceata de mure si zmeura sau cu orice alt topping preferam.

Clatite americane fara lapte

clatite-americane-fara-lapte.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
130 grame faina
80 grame zahar
50-60 ml apa
2 oua
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingura mare de miere de albini
3 linguri de ulei

Instructiuni
Se incepe prin amestecarea galbenusurilor cu zaharul intr-un vas, pana se obtine o compozitie omogena. Se adauga mierea de albine, apa si uleiul, si se omogenizeaza totul cu un tel.

Se cern faina si bicarbonatul de sodiu si se adauga peste compozitia de mai sus.

Intr-un alt vas, albusurile se bat cu un varf de sare pana devin spumoase si se adauga la compozitia de mai sus, amestecand usor cu un tel cu miscari largi de sus in jos. Aluatul obtinut se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute.

In timp ce aluatul se odihneste, se incinge o tigaie antiaderenta la foc mediu spre mic, fara a fi nevoie sa fie unsa cu ulei. Se pune cate putin aluat pe tigaie si se lasa sa se coaca pana apar bule de aer la suprafata, apoi se intorc si se mai lasa cateva clipe pana se rumenesc usor.

Clatitele obtinute se pot servi simplu sau cu orice topping preferat.

Clatite americane de post

clatite-americane-de-post.jpg

Pentru clatitele americane de post, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 si 1/2 cani de faina
3 linguri zahar
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
3 lingurite ulei
1 lingurita sare
1 cana apa minerala
1 lingurita esenta vanilie
cateva linguri de ulei pentru prajit

Instructiuni
Intr-un bol, amestecati ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, folosind un tel. Adaugati apoi apa minerala si amestecati putin pana la omogenizare. Adaugati uleiul si esenta de vanilie si amestecati cu atentie pana obtineti o compozitie asemanatoare smantanii groase. Ungeti cu putin ulei o tigaie si turnati aluatul cu ajutorul unui polonic.

Lasati clatita la foc potrivit timp de cateva minute, pana cand apar bule la suprafata, apoi intoarceti-o cu o spatula si lasati sa se coaca si pe cealalta parte. Repetati procedura cu restul de aluat. Puteti servi clatitele simple sau cu orice topping preferati.

Tort de clatite americane

tort-de-clatite-americane.jpg

Fuzzy va spune ce ingrediente aveti nevoie si ce instructiuni trebuie sa urmati, chiar mai jos:

Ingrediente

Pentru clatite:
225 gr faina
225 ml lapte
3 linguri zahar
2 oua
un praf de sare
2 linguri margarina
1/2 plic drojdie

Pentru ornat/umplut
crema de ciocolata (nutella)
frisca
ciocolata rasa

Instructiuni
Intr-un bol, amestecam laptele si zaharul, mixand pana cand zaharul se topeste complet. Adaugam ouale, un praf de sare si margarina. Amestecam bine totul, apoi adaugam faina si amestecam in continuare. La final, adaugam drojdia si amestecam bine.

Incingem o tigaie pe flacara, fara a o unge cu ulei. Punem cu un polonic din compozitie si lasam sa se formeze gauri. Apoi o intoarcem pe partea cealalta.

Taiem fiecare clatita in doua pe orizontala si intindem pe o parte frisca. Apoi punem cealalta parte peste aceasta. Asezam astfel clatitele una peste cealalta si punem peste fiecare clatita Nutella.

Ornam cu frisca si ciocolata rasa.

Clatite americane cu ciocolata

clatite-americane-cu-ciocolata.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
250 gr faina
1 lingurita praf de copt vanilat
2 oua
50-60 gr zahar
250-300 ml lapte
1 praf de sare
30 gr unt topit sau 2 linguri cu ulei

Pentru sosul de ciocolata
50 ml lapte
50 gr ciocolata

Instructiuni
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate, iar in altul punem laptele, untul topit si ouale.

Adaugam treptat ingredientele umede peste cele uscate, amestecand mereu pentru a evita formarea cocoloaselor. Apoi acoperim bolul cu folie si-l dam la frigider pentru 30 de minute.

Dupa ce a trecut timpul, scoatem bolul din frigider, amestecam usor si punem o tigaie antiaderenta pe foc. Ungem tigaia incinsa cu ulei si punem 2 linguri din compozitie in mijlocul ei (compozitia se va intinde singura).

Lasam sa se coaca pe o parte pana cand incep sa apara bule la suprafata, apoi le intoarcem si pe partea cealalta, avand grija sa nu le ardem. Ideal ar fi sa le gatim la foc mic.

Le punem una peste alta si, cand sunt gata, pregatim sosul. Topim laptele cu ciocolata pe baie de aburi, apoi lasam sa se raceasca putin si punem clatitele pe farfurie si adaugam sosul deasupra, dupa preferinte.

Clatite americane Gina Bradea

clatite-americane-gina-bradea.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
3-4 oua
500 ml lapte
2-3 linguri zahar
400 g faina
100 g unt sau ulei
un praf de sare 
1 lingurita bicarbonat de sodiu sau praf de copt
arome dupa preferinta: coaja rasa de lamaie, vanilie, rom

Instructiuni
Inainte de a incepe sa gatim clatite americane, trebuie sa separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu sare si se lasa sa se odihneasca pentru a-si intensifica culoarea. Albusurile se bat cu zaharul pana cand devin spumoase. Galbenusurile se amesteca cu untul topit sau cu uleiul, asemeni cum se face la maioneza. Se adauga laptele, aromele si se amesteca incet. Se adauga si albusurile spuma si se amesteca din nou. Faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu sau cu praf de copt se adauga in compozitie si se amesteca usor cu o lingura de lemn, de jos in sus, asemenea cum se face la chec.

Compozitia finala este asemanatoare cu cea de la chec si este mai groasa decat cea a clatitelor obisnuite.

Tigaia se pune la incins si se unge cu putin unt, foarte putin. La inceput, se aplica untul doar pentru prima clatita, pentru a evita lipirea. La urmatoarele clatite nu mai este nevoie de unt. Compozitia se toarna cu polonicul in tigaia incinsa la foc potrivit, pentru a evita arderea. Cand clatita face gauri, este gata de intors. Se intoarce cu o paleta usor, pentru a nu se rupe, apoi se mai lasa sa se coaca putin. Aceste clatite sunt foarte pufoase si fragede. 

Mini clatite americane

mini-clatite-americane.jpg

Pentru acestea veti avea nevoie de:

Ingrediente
200ml lapte 
2 oua mari
20g unt 
2 lingurite zahar vanilat 
200g faina 
½ pliculet praf de copt 
100ml sirop de artar 
50g unt

Instructiuni
Intr-un bol incapator amestecam laptele, ouale, untul topit (20g), zaharul vanilat, folosind un tel. Adaugam faina, praful de copt. Amestecam pana avem o compozitie omogena, fara cocoloase. Mutam compozitia in sticla pentru sosuri sau intr-o punga pe care o taiem la un colt.

Incingem o tigaie anti-aderenta. O ungem cu foarte putin ulei, folosind o lingura de patiserie. Spritam direct in tigaie mici cerculete de alauat, de cca 1 cm diametru. Coacem la foc mediu spre mic.

Cand apar mici bule pe suprafata pancakes-urilor, le intoarcem folosind o spatula sau o scobitoare. Cand terminam de copt tot aluatul, topim in aceeasi tigaie 40g unt. Punem toate clatitele in tigaie si amestecam astfel incat toate sa fie acoperite cu unt.

Le punem apoi in bolurile pentru servire. Le stropim cu sirop de artar/miere dupa gust si fructe proaspete sau toping-urile preferate.

Clatite americane cu mere

clatite-americane-cu-mere.jpg

Aceste clatite americane gustoase cu mere se prepara foarte usor, si veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 cana faina de tip 000
2 oua
3/4 cana de lapte
2 linguri ulei
1/2 lingurita de praf de copt
2 mere potrivite

Instructiuni
Incepeti prin amestecarea fainii cu praful de copt. Separat, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un alt bol, amestecati galbenusurile cu uleiul si laptele, apoi adaugati faina amestecata cu praful de copt. Adaugati si albusurile spuma si amestecati usor pana cand se incorporeaza.

Curatati merele si dati-le pe razatoare, asa cum se face si la pregatirea de placinta cu mere, apoi adaugati-le in aluat.

Prajiti clatitele intr-o tigaie in care ati pus putin unt. Daca aveti o tigaie antiaderenta, le puteti praji si fara ulei, dar recomandarea mea este sa adaugati putin ulei sau unt in timpul prajirii. Serviti clatitele presarate cu zahar.

Dumneavoastra va plac clatitele americane?