Clatitele sunt un fel de mancare delicios si versatil, care poate fi servit la micul dejun, pranz sau cina.
Acestea sunt, in esenta, o turta subtire facuta dintr-un aluat de faina, oua si lapte, care este apoi prajita intr-o tigaie.
Clatite
Pentru a face clatite, primul pas este sa amestecati faina, ouale si laptele intr-un bol. In functie de reteta pe care o urmati, puteti adauga si alte ingrediente precum zahar, sare sau vanilie pentru a imbunatati gustul.
Dupa ce aluatul este pregatit, incingeti o tigaie antiaderenta pe foc mediu si ungeti-o cu ulei sau unt. Luati o cantitate mica de aluat si turnati-o in tigaie, apoi rasuciti tigaia in jur pentru a distribui uniform aluatul.
Dupa aproximativ un minut, clatita ar trebui sa se desprinda usor de tigaie si sa fie gata sa fie intoarsa. Folositi o spatula pentru a o intoarce si lasati sa se prajeasca si pe partea cealalta timp de aproximativ 30 de secunde sau pana cand este usor maronie.
Puteti servi clatitele simple, cu sirop de artar sau zahar pudra deasupra, sau le puteti umple cu diverse umpluturi precum fructe proaspete, gem, branza sau ciocolata topita. Clatitele pot fi, de asemenea, facute in avans si incalzite inainte de servire, ceea ce le face o optiune excelenta pentru micul dejun sau brunch.
In concluzie, clatitele sunt o mancare delicioasa si simpla de preparat, care poate fi personalizata in functie de preferintele individuale si pentru care nu necesitam sa avem pregatirea unui chef de renume, cum ar fi Chef Florin Dumitrescu. Ele pot fi servite in orice moment al zilei si sunt un fel de mancare popular pentru intreaga familie.
Reteta clatite
Pentru aceasta reteta de clatite, veti avea nevoie de:
Aluat clatite:
3 oua mari
2 cani (250 g) de faina universala
1 ½ cana (350 ml) lapte integral
1 ½ cana (350 ml) apa minerala
4 linguri (60 g) unt nesarat, topit
1 praf de sare
Compozitie clatite:
21,2 oz. (600 g) branza ricotta
4 lingurite de zahar pudra
10 banane medii
suc de lamaie pentru a stropi bananele
ciocolata dozata pentru decor
Pentru clatite delicioase, urmati instructiunile de mai jos:
Topiti untul in cuptorul cu microunde si lasati-l sa se raceasca. Bateti usor ouale cu un praf de sare intr-un castron mare cu ajutorul unui tel. Adaugati faina cernuta in amestecul de oua, alternand cu laptele rece. Amestecati bine dupa fiecare adaugare de ingrediente uscate si umede.
In acest moment, adaugati arome daca doriti. Se adauga apoi apa minerala si se amesteca energic aluatul cu telul de mana sau cu o lingura de lemn.
Daca sunt niste cocoloase, strecoara aluatul printr-o sita cu ochiuri fine. Aluatul trebuie sa fie fara cocoloase si suficient de subtire. Adaugati untul topit si amestecati usor. Daca untul face cocoloase mici, este in regula: se vor topi in tigaie. Sfat suplimentar: daca aveti un blender, adaugati toate ingredientele in bol si amestecati pana la omogenizare. Lasati aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute. Daca aveti putin timp, incepeti imediat sa gatiti clatite.
Incingeti bine o tigaie pentru clatite la foc mare sau mediu-mare. Utilizati cel mai mare arzator al aragazului pentru o distributie uniforma a caldurii. Sfat suplimentar : Incalzirea bine a tigaii asigura ca chiar si prima clatita va fi perfecta. Daca sunteti dreptaci, luati tigaia fierbinte in mana stanga si turnati aluatul in tigaie cu un polonic sau o ceasca. In acelasi timp, rotiti tava astfel incat aluatul sa fie distribuit uniform. Ar trebui sa acopere intreaga suprafata a tigaii (uneori chiar si unele margini).
Aduceti tigaia la foc si gatiti clatitele aproximativ un minut. Cand marginile clatitei incep sa devina aurii, este timpul sa o rasturnam. Decojim marginile clatitei cu o spatula, iar cu un rasucitor flexibil, rasturnam clatitele. Puteti folosi si o spatula de lemn pentru aceasta sau puteti intoarce clatitele de la incheietura mainii (daca aveti aceasta abilitate). Gatiti a doua parte a clatitei timp de jumatate din timpul primei parti. Continuati cu aluatul ramas. Asezati clatitele una peste alta, pe o farfurie de servire si acoperiti-le cu o alta farfurie pentru a le mentine calde.
Pentru umplutura, amestecati branza ricotta cu pudra de glazura intr-un castron mediu. Curatati bananele, taiati fiecare in doua parti si stropiti cu zeama de lamaie pentru a preveni inchiderea lor. Intindeti fiecare clatita cu o lingura de umplutura de branza dulce, indoiti partile laterale spre interior, puneti jumatate din banana si rulati-o intr-un rulou.
- Odata gata de servit, topiti ciocolata neagra in cuptorul cu microunde si turnati peste clatite.
Ingrediente clatite
Pentru pregatirea clatitelor, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Oua: reteta necesita oua mari.
Faina: folositi faina universala pentru a face reteta.
Lapte: este necesar lapte integral pentru a face aceste clatite.
Apa: reteta necesita apa minerala care contine aroma din minerale. Daca doriti, il puteti inlocui cu apa plata sau spumante.
Sare: putina sare este esentiala pentru a face clatite. Le sporeste aroma; clatitele fara sare sunt fara gust.
Unt: alegeti grasimea (unt topit si racit sau ulei vegetal) pe care o preferati. Adaugarea acestuia in aluat face gatirea clatitelor mult mai fina, fara a unge o tava pentru clatite.
Zahar: acest ingredient este optional. Puteti face clatite dulci adaugand in aluat o lingura de zahar granulat sau zahar vanilat.
Clatite Jamila
Pentru reteta clatite Jamila, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
1-2 oua
2 cani cu faina
1 cana lapte + 1 cana apa minerala sau plata
un varf cutit sare
o cescuta mica cu ulei folosit pentru copt clatitele
gem/dulceata/branza dulce
Instructiuni
Pentru a pregati aluatul, se cerne faina intr-un castron si se adauga ouale, praful de sare, laptele si apa treptat, amestecand continuu cu un tel.
Tigaia pe care o vom folosi pentru coacerea clatitelor se unge intotdeauna cu putin ulei, aproximativ jumatate de lingura, iar pentru a controla cantitatea de ulei, se poate utiliza o cescuta.
Cu ajutorul unui polonic, se ia din compozitia preparata si se toarna in tigaie, rotind-o pentru a acoperi intreaga suprafata cu aluat. Clatitele se coc pe fiecare parte, intorcandu-le cu o paleta sau direct cu tigaia.
Clatitele se pot umple dupa preferinta cu gem, dulceata sau branza dulce.
Clatite pufoase
Pentru reteta clatite pufoase veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 pahar cu lapte batut/sana/iaurt
1 ou
2 linguri cu ulei
o fiola de esenta vanilie
1 pahar cu faina
2 linguri cu zahar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
Instructiuni
Intr-unul din cele doua castroane mai mari se amesteca laptele batut, oul, uleiul, zaharul si vanilia, iar in celalalt se amesteca faina, sarea, bicarbonatul si praful de copt. Amestecul lichid se toarna apoi peste cel uscat si se amesteca usor de cateva ori. Aluatul astfel format se lasa sa se odihneasca timp de 20 de minute.
Se incinge o tigaie teflonata cu foarte putin ulei, iar cu ajutorul unei linguri se pune aluat in tigaie, cam doua linguri pentru fiecare clatita, si se intinde in tigaie in functie de dimensiunea si grosimea dorite.
Umpluturile pot fi variate, cu dulceata, ciocolata, branza dulce sau stafide, in functie de preferinte.
Clatite de post
Aceste clatite fara ou sau clatite fara lapte, sunt perfecte in zilele de post, si se prepara cu urmatoarele ingrediente:
2 cani faina
2 cani apa minerala
1/2 cana ulei
2 linguri de zahar
2 pliculete zahar vanilat
1 lingurita esenta de vanilie
1/2 lingurita coaja de lamaie
dulceata la alegere
Instructiuni
Am amestecat intr-un bol faina, zaharul, un praf de sare si zaharul vanilat. Apoi am adaugat treptat apa minerala si uleiul, amestecand energic cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Trebuie sa obtinem un aluat cu consistenta smantanii, iar daca este nevoie, putem adauga putina apa minerala sau faina.
La final, am adaugat esenta de vanilie si coaja de lamaie, si am lasat aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute. Am incins o tigaie si am uns-o foarte putin cu ulei, apoi am copt clatitele pe ambele parti.
Daca tineti post, Fuzzy a pregatit mai multe retete de acest fel pentru dumneavoastra, spre exemplu ciulama de ciuperci.
Clatite cu banane
Aveti nevoie de:
Ingrediente
200 g faina
un ou
circa 250 ml lapte
varf de praf de copt
1 banana
2 plicuri de zahar vanilat
1 lingura ulei
sare
esenta de vanilie
coaja de portocala
Pentru umplutura
Gem de gutui ciocolata topita
Instructiuni
Intr-un bol inalt se pune faina cantarita, apoi se adauga oul, praful de copt, sarea, zaharul si se toarna laptele treptat.
La final, se adauga uleiul, esenta de vanilie si coaja de portocala.
Banana se paseaza cu o furculita si se adauga in compozitia de clatite, amestecand bine. Daca este nevoie, se poate adauga mai mult lapte.
Se unge o tigaie de ceramica cu ulei, se adauga compozitia de clatite si se prajesc pe ambele parti.
Dupa ce toate clatitele sunt gata, se pot umple cu dulceata preferata, se pun pe o farfurie si se adauga ciocolata topita deasupra.
Clatite cu apa minerala
Mai jos, Fuzzy va prezinta reteta clatite cu apa minerala:
Ingrediente
500 ml lapte
250 ml apa minerala
350-400 gr faina
3 oua mari / 4 mici
2 linguri zahar
putina sare
coaja rasa de lamaie
un plic zahar vanilat
3 linguri ulei de masline
Instructiuni
Amesteca ouale cu sarea si zaharul intr-un bol. Adauga jumatate din cantitatea de faina si amesteca, apoi adauga jumatate din cantitatea de lapte si amesteca din nou. Adauga restul de faina si apoi restul de lapte si omogenizeaza bine. Incorporeaza si apa minerala, iar la final adauga uleiul, coaja de lamaie rasa si zaharul vanilat. Lasa compozitia sa se odihneasca timp de 30 de minute. Daca observi ca s-a ingrosat, poti adauga 3-4 linguri de apa calduta.
Incinge bine tigaia in care vei coace clatitele si pune cateva picaturi de ulei, doar la prima clatita. Dupa aceea, nu mai este nevoie sa mai adaugi grasime. Fereste cratita de pe foc pentru cateva secunde, apoi toarna un polonic din compozitie in ea si inclina tigaia in toate partile pentru a se scurge uniform pe fundul acesteia. Prajeste clatita la foc mediu pana prinde culoare si apar mici gaurele pe suprafata acesteia. Apoi, cu ajutorul unei palete, o intorci si o mai lasi pe foc inca cateva secunde.
Procedeaza la fel cu toata compozitia pana obtii aproximativ 22-23 clatite delicioase. Poti servi clatitele cu gem, miere sau orice alta dulceata preferi.
Tort de clatite
Se poate prepara foarte usor un tort care are un mare avantaj: se poate manca in maxim 20 de minute de la prepararea lui.
Ingrediente clatite:
200g faina
400 ml lapte
2 linguri zahar
1 sticluta esenta de rom
1 plic zahar vanilat
4 oua
Ingrediente crema:
100 ml lapte
200g frisca
1 plic zahar vanilat
1 lingura esenta de rom
50g zahar
2 oua
Pentru decor:
100g ciocolata
Instructiuni
Pentru a prepara tortul, incepem prin punerea laptelui, zaharului, esentei de rom si oualor intr-o cratita. Adaugam faina in ploaie si amestecam pana obtinem un aluat omogen, cu consistenta unei smantani mai groase. Dupa ce s-a incorporat faina, lasam compozitia la frigider pentru 20 de minute, intre timp pregatim crema.
Pentru crema, punem ouale, zaharul, zaharul vanilat si laptele intr-o cratita si le punem la fiert, amestecand mereu pana se ingroasa. Dupa ce crema s-a ingrosat, o dam de pe foc si o lasam sa se raceasca complet, in timp ce ne ocupam de clatite.
Pentru coacerea clatitelor, punem cate un polonic de compozitie in tigaia unsa cu ulei la foc potrivit, avand grija sa le rumenim pe ambele parti, pana arata frumos. Pentru asamblarea tortului, punem o clatita pe un platou si adaugam crema, intinzand-o pe toata suprafata clatitei. Continuam sa adaugam clatite si crema pana cand am terminat cu toate clatitele, avand grija ca ultima clatita sa fie capacul tortului.
La final, ornam tortul cu ciocolata topita si razuita.
Clatite cu mere
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
Ingrediente
350-400 gr faina
cca 600 ml lapte
2 oua
4 mere
1 pliculet praf de copt
1 pliculet zahar vanilat
1 praf de sare
zahar pudra pt pudrat
ulei pt prajit
Instructiuni
Intr-un bol se bat ouale cu un praf de sare, se adauga zaharul vanilat, iar apoi faina amestecata cu praful de copt, adaugand laptele treptat, pana se obtine un aluat de consistenta smantanii mai groase. Daca aluatul este prea gros sau prea subtire, se mai adauga faina sau lapte, dupa caz.
Merele se curata de coaja, se spala bine si se taie felii subtiri, ca la prajitura cu mere.
Intr-o tigaie se incinge uleiul, se toarna aluatul pentru o clatita, se adauga deasupra felii de mere si se impatureste in doua, apoi se rumeneste pe ambele parti.
La final, se presara zahar pudra peste clatite.
Clatite brasovene
Aceste clatite sunt speciale, iar pentru prepararea lor, trebuie doar sa urmati instructiunile pe care Fuzzy vi le-a lasat mai jos:
Ingrediente
Aluat:
3 oua
500 ml lapte
sare
300 g faina ( pentru 14-15 clatite)
Coaja:
3 oua
200 g pesmet
Umplutura:
500 g carne de pui
500 g ciuperci
1 ceapa
2 oua
1 lingura faina
1 pahar lapte
2 linguri ulei(untura)
sare
piper
paprica
cimbru uscat- dupa chef
Instructiuni
Pentru umplutura, se toaca ceapa, ciupercile si carnea cu ajutorul masinii de tocat. Apoi se pune ulei sau untura la incins intr-o tigaie, adaugandu-se toate ingredientele tocate pentru a fi calite. Pentru sosul cu lapte si ou, se desface faina in lapte rece si se bate cu ouale. Dupa ce ceapa, carnea si ciupercile s-au inmuiat si s-au rumenit usor, se adauga sosul cu lapte si ou, cimbru, piper, paprica si sare. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba cateva minute pana cand amestecul se ingroasa.
Pentru clatite, se amesteca toate ingredientele pentru aluat, se prajesc clatitele care trebuie sa fie putin mai groase si mai mari pentru a putea incapea umplutura si pentru a putea fi inchise la capete.
Pentru a umple clatitele, se pune umplutura in mijlocul fiecarei clatite si se ruleaza, infundand capetele. Se trec prin ou, apoi prin pesmet si se prajesc pana cand pesmetul se coloreaza si se formeaza coaja. Acesta este elementul de originalitate al brasovencelor. Dupa ce sunt scoase din tigaie, se pun pe hartie absorbanta, se aseaza pe un platou si se toarna sosul (care poate fi de rosii sau de smantana, in functie de preferinte) in valuri peste ele.
Clatite Gina Bradea
Pentru ca aceasta reteta sa fie ca cea a Ginei Bradea, veti avea nevoie de:
Ingrediente
6 oua
300 ml lapte
300 ml apa minerala gazoasa
1 praf de sare
400 g faina
100 g unt sau ulei, eu prefer unt
2-3 linguri de zahar
vanilie, coaja de lamaie, portocala, rom
Instructiuni
Ouale se sparg intr-un castron si se bat impreuna cu sarea timp de 1-2 minute, pana cand se desfac bine. Se lasa deoparte pentru 10 minute, pentru a intensifica culoarea galbena a clatitelor.
Faina se cerne, iar untul se topeste. Laptele si apa minerala se adauga peste oua, arome si se amesteca. Se adauga untul si zaharul, apoi se incorporeaza si faina in aluatul preparat. Se amesteca foarte bine cu un tel, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Aluatul se lasa deoparte pentru 20-30 de minute, acoperit, la cald. In acest timp, aluatul va deveni omogen si va incepe sa “fermenteze”, creand bule mici si neavand cocoloase.
Se amesteca din nou aluatul si se pune in tigaie pentru coacere. Daca nu se doreste ungerea tigaii cu ulei sau unt, se poate adauga putin in aluat. Inainte de prima clatita, se unge tigaia cu putin unt sau ulei, iar apoi se adauga aluatul direct in tigaie.
Clatitele se coc la foc mic si se intorc cand incep sa se rumeneasca pe margine. Este recomandat sa aveti la indemana un cutit neascutit, pentru a desprinde usor marginile. Astfel, se obtin clatite simple, pufoase si fragede.
Clatite cu branza dulce
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
3 oua
400 g faina
300 ml apa minerala
50 ml ulei (2 linguri se pun in aluat, restul se foloseste la prajit)
un praf de sare
1 praf de copt
500 g branza dulce
2 linguri smantana
piper proaspat macinat
1 legatura marar verde
Instructiuni
Pentru a pregati clatitele, incepeti prin a bate ouale cu un praf de sare folosind un tel. Apoi, cerneti faina si o amestecati cu praful de copt, dizolvand amestecul cu apa minerala. Aceasta compozitie se pune peste oua. Adaugati laptele si doua linguri de ulei treptat, amestecand usor, astfel incat sa obtineti o compozitie cu consistenta unei smantani mai groase. Adaugati lapte cat credeti ca este necesar.
Ungeti tigaia pentru clatite cu un pic de ulei si incalziti-o bine. Turnati un polonic din aluat pe tigaie si rotiti usor tigaia astfel incat aluatul sa acopere intreaga suprafata. Lasati clatita sa se rumeneasca, apoi intoarceti-o si rumeniti si cealalta parte. Continuati sa turnati aluatul pe tigaie si sa gatiti clatitele pana cand terminati intregul aluat.
Umpleti clatitele cu o compozitie de branza dulce amestecata cu sare, piper, marar verde tocat proaspat si doua linguri de smantana. Impaturiti clatitele in forma de pliculete si serviti-le ca aperitiv.
Clatite proteice
Pentru clatitele proteice veti avea nevoie de:
Ingrediente
30 g pudra proteica
1 ou
50 ml apa sau lapte
Instructiuni
Pentru a evita cocoloasele, amesteca bine ingredientele intr-un blender, shaker sau cu mana. Inainte de a incepe sa coaceti, incalziti o tigaie. Daca aveti o tigaie non-aderenta, nu este nevoie sa ungiti cu ulei.
Turnati aluatul in tigaia incalzita si coaceti clatitele cate 2 minute pe fiecare parte la foc mediu pana cand devin usor maronii. Ornati clatitele dupa preferinte, fie cu fructe proaspete, iaurt, branza quark, unt de nuci, boabe de cacao crude sau sirop de artar. In functie de tipul de pudra proteica folosit, gustul si consistenta clatitelor pot sa difere, putand fi mai uscate. In acest caz, se recomanda adaugarea deasupra de iaurt, sirop de artar sau sos de fructe.
Clatite cu branza la cuptor
Sunt foarte gustoase si veti avea nevoie de:
Ingrediente
Pentru clatite:
200 ml lapte
200 ml apa minerala
2 galbenusuri
30 g unt
o lingura zahar
faina alba, cernuta (aproximativ o cana si jumatate; cana de 250 ml)
Umplutura de branza:
400 gr branza dulce de vaca
un ou
o lingura zahar
marar verde (optional)
coaja rasa de lamaie
o lingurita esenta rom
In plus:
2 oua
o lingurita zahar
150 ml smantana
50 g unt
Instructiuni
Pentru a pregati clatitele, incepem prin a mixa ouale cu zaharul timp de 2 minute intr-un vas. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Adaugam 2-3 linguri de faina, apoi incepem sa adaugam apa minerala si laptele alternativ (30-40 ml fiecare). Amestecam energic cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor si alternam adaugarea fainii, laptelui si apei, pana le terminam pe toate, iar la final adaugam untul. Omogenizam totul pentru a obtine o compozitie cu consistenta unei smantani subtiri. Lasam la loc rece timp de 15 minute.
In timp ce compozitia se odihneste, pregatim tigaia pentru clatite. Luam cate un polonic din compozitie, turnam in tigaie si o inclinam in toate partile pentru a se prelinge compozitia. Lasam pana se rumeneste usor pe margini, apoi o intoarcem si procedam la fel cu toata compozitia. Lasam clatitele deoparte si pregatim umplutura.
Amestecam branza de vaci cu zaharul, oul, mararul verde tocat, coaja rasa de lamaie si esenta de rom. Pregatim un vas termorezistent si il ungem cu unt. Luam cate o clatita, punem o lingura de umplutura, o intindem, o rulam si o asezam in tava. La final, taiem untul ramas in cubulete mici si il distribuim deasupra clatitelor. Amestecam ouale cu zaharul si smantana si turnam amestecul deasupra clatitelor dupa ce le-am intepat usor cu furculita. Dam tava la cuptor si lasam pana se rumenesc usor si sosul cu oua este bine legat. Servim fierbinti, cu smantana.
Clatite banatene
Fuzzy v-a lasat mai jos lista de ingrediente necesare si instructiunile pe care trebuie sa le urmati:
Ingrediente
12 clatite
300 gr branza de vaci
200 gr smantana
5 oua
250 gr zahar
50 gr stafide
coaja rasa de lamaie
1 lingurita zeama de lamaie
2 lingurite esenta de lamaie
sare
75 gr unt
Instructiuni
Am pregatit aluatul clasic pentru clatite din 3 oua, 3 linguri zahar, un praf de copt, un praf de sare, esente, aproximativ 500 gr faina, 600 ml lapte si 300 ml apa minerala. Rezultatul a fost de aproximativ 25 de clatite, dintre care am pastrat 12 pentru a doua zi.
Pentru umplutura, amestecam 100 gr zahar cu branza, un ou, coaja rasa de lamaie, 2 lingurite esenta de lamaie, un praf de sare si stafidele hidratate in apa calduta. Umplem clatitele cu aceasta crema de branza si le asezam intr-o forma termorezistenta, inainte de a turna peste ele amestecul de galbenusuri de ou, smantana si sare.
Am separat albusurile de galbenusuri, le-am batut spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat treptat zaharul si zeama de lamaie. Am acoperit cu aceasta bezea ingredientele din vas si am dat vasul la cuptor la temperatura de 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Clatitele banatene se pot servi caldute sau reci.
Clatite cu carne
Pentru aceste clatite delicioase veti avea nevoie de:
Ingrediente
300 g faina
1 ou
apa minerala
1 kg pulpa de porc
2 cepe
50 ml ulei
1 legatura patrunjel verde
sare
piper
Instructiuni
Pentru a pregati clatitele cu carne, incepem prin prepararea aluatului pentru clatite. Amestecam faina cu oul si putina sare si adaugam apa minerala treptat, amestecand continuu, pana obtinem o compozitie subtire. Facem clatitele folosind aceasta compozitie si le asezam pe o farfurie.
Tocam ceapa marunt si o calim in ulei incins. Adaugam carnea tocata, la fel cum facem si in cazul in care preparam ardei umpluti, si lasam sa se caleasca pana cand este gata. Adaugam patrunjelul verde tocat si condimentam cu sare si piper dupa gust.
Asezam compozitia cu carne pe fiecare clatita si le impaturim. Asezam clatitele astfel formate intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptor pentru 20 de minute.
La final, scoatem tava din cuptor si servim clatitele calde alaturi de garnitura preferata.
Clatite cu iaurt
Fuzzy va prezinta aceasta reteta in randurile care urmeaza:
Ingrediente
2 cani iaurt
4 oua
esenta rom
2 lg zahar
1 cana faina
un praf de sare
50 ml ulei
Instructiuni
Pentru a pregati clatitele, incepem prin a pune ouale, sarea, zaharul, esenta si iaurtul intr-un vas inalt si mixam ingredientele. Adaugam faina treptat pana obtinem un aluat cu consistenta unei smantani subtiri. Lasam aluatul sa se odihneasca timp de 30 de minute.
In timp ce aluatul se odihneste, pregatim o tigaie pe care o punem la incins. O ungem cu ulei folosind o pensula. Apoi, cu ajutorul unui polonic, turnam aluat in tigaie si rotim tigaia astfel incat sa se distribuie uniform. Cand marginea clatitei devine aurie, o intoarcem. Repetam pana terminam aluatul.
Dupa ce am terminat de pregatit clatitele, le umplem cu ceea ce dorim si le servim.
Fuzzy va doreste pofta buna!