Hm, hm, hm! Ce deliciu este acest fel de mancare! Este plin de arome atat de frumoase de la ciuperci, usturoi si patrunjel. E fericire in gura!
In mod traditional, aceasta se serveste cu mamaliga. Amesteci totul impreuna pentru o muscatura perfecta. Face o cina rapida minunata. Bucurati-va!
Ciulama de ciuperci
Ciulama este un preparat care se regaseste cu precadere in bucataria romaneasca si moldoveneasca. Cu toate acestea, acest fel de mancare isi are originile in bucataria din Turcia (cullama), altfel legata de bucataria romaneasca. Se prepara din carne (in special carne de pasare) sau ciuperci in sos alb. Sosul se face din faina cu smantana.
Reteta ciulama de ciuperci
Pentru a gati ciulama de ciuperci traditionala trebuie doar sa urmati pasii de mai jos:
Ingrediente
1 lingura ulei vegetal
1 ceapa medie, tocata marunt
1 lb ciuperci, feliate subtiri
1 1/2 cana apa
3/4 cana smantana
2 linguri faina
4 catei de usturoi, zdrobiti
1 lingura patrunjel uscat frunze
sare si piper
Instructiuni
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Adaugati ceapa si gatiti aproximativ 5 minute. Adaugati ciupercile si apa. Reduceti focul si gatiti aproximativ 7 minute.
Intre timp, amestecati smantana si faina si lasati deoparte. Odata ce putina apa din tigaie s-a evaporat, adaugati amestecul de smantana/faina. Amesteca bine. Gatiti aproximativ 5 minute. Adaugati usturoiul zdrobit, patrunjelul, sare si piper. Se amesteca bine si se fierbe inca 2-3 minute. Se serveste fierbinte cu mamaliga Bucurati-va!
Ciulama de ciuperci cu smantana
Pentru o ciulama de ciuperci cu smantana super gustoasa, urmati instructiunile de mai jos:
Ingrediente
500 g ciuperci taiate in 4
350 g de smantana
1 ceapa tocata
4 linguri de faina
2 linguri ulei
sare
piper
Instructiuni
Gatiti ciupercile in 750 ml apa, impreuna cu ceapa, timp de aprox. 10 minute.
Apoi incalziti uleiul intr-o cratita, prajiti faina pana se rumeneste apoi adaugati putin cate putin (cu o oala) apa fierbinte de gatit din ciuperci. La final se adauga ciupercile, sare si piper dupa gust si se fierbe 4-5 minute. Dupa ce toata compozitia este fiarta, stingeti focul si lasa putin sa se odihneasca.
Adaugati smantana in cratita, reporniti focul si amestecati pana totul se omogenizeaza. Dupa 2-3 minute, opriti totul si serviti deliciosul preparat.
Ciulama de pui cu ciuperci
Mai jos, Fuzzy va prezinta reteta ciulama de pui cu ciuperci :
Ingrediente
1 bucata piept de pui
2 linguri de faina
50 ml de ulei de floarea soarelui
patrunjel proaspat
sare
piper
Instructiuni
Se spala bine pieptul de pui si se taie in bucati mici. La fel si ciupercile, spala-le si tai-le felii subtiri. Se incinge bine uleiul intr-o tigaie si se adauga bucatile de piept de pui. Se amesteca periodic si se lasa sa se intareasca pana incepe sa se rumeneasca. Se scoate apoi din tava cu o spatula si se pune deoparte intr-o farfurie.
In tigaia in care s-a calit carnea, in acelasi ulei, se pun ciupercile taiate felii. Se amesteca periodic si se lasa sa fiarba pana scade tot sucul. Cam asa, lasa-le sa se rumeneasca putin, pentru un plus de gust.
Acum adaugam cele 2 linguri de faina in tigaia cu ciupercile, amestecam bine. Apoi turnati 300 ml de apa. Amesteca bine si lasa pana incepe sa fiarba.
Observati ca va face un sos mai gros, daca este prea dens mai adaugati putina apa pana obtineti consistenta dorita.
In acest sos de ciuperci adaugati puiul fiert anterior, amestecati bine si fierbeti timp de 5 minute. Adaugati smantana, amestecati bine si fierbeti inca 3 minute.
La final se condimenteaza cu sare si piper, se presara patrunjel verde tocat. Se amesteca bine si se stinge focul.
Aceasta este o reteta pentru ciulama de pui cu ciuperci fara smantana.
Ciulama de ciuperci de post
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg ciuperci
1-2 cepe medii
3-4 catei de usturoi
2-3 linguri de faina
3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
1 legatura de patrunjel verde tocat
sare dupa gust
piper macinat
boia de ardei dulce
Instructiuni
Inainte de a le pune in tigaie, curatam si spalam bine ceapa, dupa care o tocam marunt (eu am folosit un choper de legume). Calim ceapa in uleiul incins, pana ce se inmoaie si devine ca sticla, cca 3-4 min, fara sa o rumenim.
Daca folosim ciuperci proaspete, le curatam de pielita (ciupercile champignons), le spalam bine cu apa si le punem la scurs, intr-o sita. Deoarece ciupercile folosite de mine erau congelate, le-am pus intr-o sita pentru a se dezgheta si pentru a se scurge apa.
Taiem ciupercile fideluta (julien) sau cubulete mai mari sau mai mici, dupa preferinta, inclusiv coditele. Daca buretii nu sunt prea mari, putem sa-i lasam intregi. Peste ceapa, punem ciupercile, amestecam bine si lasam sa se caleasca impreuna, in suc propriu, la foc mic, cca 10-15 minute, acoperite cu un capac. Daca este necesar, putem adauga si putina apa, dar nu multa, deoarece ciupercile lasa si ele apa la gatit!
In acest timp, faina se pune inntr-o cana, peste care se toarna treptat apa si se amesteca pana totul devine un amestec subtire. Acest amestec se toarna peste cuperci si se lasa sa fiarba pana totul se ingroasa. Apoi se condimenteaza dupa gust si se presoara deasupra patrunjel verde tocat.
Ciulama de pipote cu ciuperci Jamila
Pentru aceasta specialitate, avem nevoie de:
Ingrediente
200 g pipote
500 g ciuperci champignon
3 linguri faina
1 lingurita delikat
1 lingura smantana cu 40 % grasime
2 cepe mici
marar
piper
sare
Ciulama de ciuperci Jamila
Daca doriti ca acest preparat sa fie ca si cel al Jamilei, urmati pasii de mai jos:
Ingrediente
550-600g ciuperci champignon proaspete sau din conserva
1 ceapa mica
2-3 linguri de ulei
2-3 catei de usturoi tocat
sare
piper
Ingrediente pentru sos: 1 lingurita faina
250ml lapte rece
cateva frunze de patrunjel tocat
Instructiuni
Se taie ceapa, si se pune intr-o cratita unde este ulei incis. Se lasa la calit pana devine translucida peste care se adauga ciupercile spalate si taiate cubulete. Adaugati sare si piper si lasati la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute.
Intr-un vas puneti faina si laptele pe care le amestecati pana nu mai prezinta cocoloase, apoi adaugati totul peste ciuperci. Se mai lasa la fiert totul inca 10 minute iar dupa ce opriti focul adaugati usturoiul si patrunjelul tocat.
Ciulama de ciuperci Gina Bradea
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg ciuperci
1 ceapa
1-2 catei de usturoi
500 g smantana groasa
2 linguri ulei
1 lingura unt
sare, piper, nucsoara
marar
patrunjel proaspat
Instructiuni
Intr-o cratita se pune ulei la incins peste care se adauga ceapa tocata, untul si 50 g de apa. Apoi adaugati ciupercile taiata felii si lasati-le la foc mic. Se presara sare si se pune capacul peste. Cand apa pe care o lasa ciupercile scade, iar ele inca nu sunt gatite mai adaugati apa.
Se adauga piper, nucsoara, smantana si usturoiul pisat, se amesteca pana da intr-un clocot apoi se opreste imediat focul. Nu se lasa mult la fiert deoarece smantana se poate taia.
Aceasta reteta este una recomandata de Gina Bradea.
Ciulama de ciuperci galbiori
Pentru aceasta reteta speciala, Fuzzy v-a lasat lista de ingrediente de care aveti nevoie si instructiunile pe care trebuie sa le urmati:
Ingrediente
500 g galbiori
1-2 cepe
3-4 catei de usturoi
200 g smantana
50 g unt
1 lingura de ulei
2 linguri de faina
sare si piper, dupa gust
patrunjel verde
Ciulama de ciuperci cu usturoi
Pentru acest preparat delicios aveti nevoie de:
Ingrediente
750 gr de ciuperci champignon albe
1 ceapa de marime mare
2-3 catei de usturoi
3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
450-500 ml de supa de legume sau apa
400 ml de smantana vegetala de gatit
50 gr de faina alba
marar verde sau patrunjel verde pentru decor
sare si piper dupa gust
Instructiuni
Pentru a prepara ciulama de ciuperci cu usturoi, incepe prin aducerea pe masa de lucru a ingredientelor din lista, dar si a ustensilelor necesare pregatirii acestora. Apoi cureti legumele, le toci si le speli. In cazul ciupercilor, nu este recomandat sa le speli prin interior pentru a nu patrunde apa in ele, ci sa le stergi bine cu prosoape de hartie umezite. Acest lucru este important pentru ca apa care patrunde in ciuperci va influenta modul in care acestea se prepara si va afecta gustul.
Dupa ce ai sters bine ciupercile si ai indepartat impuritatile, taie-le in felii mai grosiere, mentinandu-le si coditele. Toaca ceapa si doi catei de usturoi. Pastreaza unul dintre catei pentru finalul de preparare.
Apoi, incinge uleiul intr-o tigaie adanca pe flacara aragazului, la intensitate medie. Cand uleiul este incins, caleste in el ceapa si cei doi catei de usturoi tocati. Presara peste acestea si putina sare pentru a evita arderea. Amesteca ingredientele constant pentru a se cali uniform.
Cand ceapa devine transparenta, adauga ciupercile feliate si amesteca-le bine cu ceapa si usturoiul calite. Lasa-le sa se prepare timp de 10-12 minute. Adauga supa de legume si continua prepararea ciupercilor pana cand sunt bine patrunse. Amesteca 2-3 linguri din supa rece cu faina si adauga amestecul peste ciuperci. Adauga si smantana vegetala si amesteca intens pentru a se desface bine faina in lichidul din tigaie.
In ultimele 5 minute de preparare, adauga si al treilea catel de usturoi razuit, care va oferi ciupercilor o aroma placuta si un gust usor picant. Potriveste gustul cu sare si piper si serveste.
Ciulama de ciuperci cu lapte
Aceasta este o reteta simpla, iar pentru a fi si una desavarsita urmati instructiunile de mai jos:
Ingrediente
800 gr ciuperci
2 buc ceapa
4 catei usturoi
500 ml lapte
50 gr unt
3 linguri faina
piper
sare
1 legatura patrunjel
1 lingura ulei
Instructiuni
Pentru a pregati sosul de ciuperci, incepem prin spalarea si stergerea ciupercilor cu hartie absorbanta, apoi le taiem felii. Intr-o cratita, incalzim uleiul si adaugam ceapa tocata marunt si ciupercile. De obicei, ciupercile contin suficienta apa, astfel incat nu este nevoie sa adaugam apa suplimentara. Acoperim cratita si lasam sa se inabuse pana cand ciupercile sunt gata si apa se evapora. Adaugam usturoiul si il calim impreuna cu ciupercile pana ceapa si ciupercile sunt facute.
Intr-o alta cratita, punem untul la topit si adaugam faina, amestecand energic cu un tel pentru a evita formarea de cocoloase. Adaugam laptele in timp ce amestecam continuu si avem grija sa nu se formeze cocoloase. Cand sosul se ingroasa, adaugam ciupercile calite si condimentam cu sare si piper dupa gust. Lasam sa fiarba pentru a se combina aromele si gusturile.
Servim sosul de ciuperci cremos cu patrunjel verde tocat.
Ciulama de pui cu ciuperci calorii
Pe o cantitate de 100 de grame, acest aliment contine 152.9 kilocalorii (calorii), ceea ce reprezinta 7.65% din cantitatea totala de 2000 de calorii recomandata zilnic.
Fuzzy va recomanda sa serviti si prajitura cu mere ca desert dupa aceasta ciulama delicioasa.