Ciocolata de casa este realizata prin topirea si combinarea ciocolatei cu alte ingrediente cum ar fi lapte, unt, zahar si arome naturale.
Ciocolata de casa este facuta intr-un mod traditional si este apreciata de multi pentru gustul sau bogat si cremos.
Ciocolata de casa
Ciocolata de casa poate fi facuta din diferite tipuri de ciocolata, cum ar fi ciocolata neagra, ciocolata cu lapte sau ciocolata alba, in functie de preferintele individuale. Unele retete implica utilizarea unei combinatii de diferite tipuri de ciocolata, pentru a obtine un gust unic si echilibrat.
Un alt ingredient important in ciocolata de casa este laptele, care poate fi folosit pentru a face ciocolata mai cremoasa si mai bogata in gust. Untul si zaharul sunt adesea adaugate pentru a completa aroma si gustul ciocolatei. Aromele naturale, cum ar fi vanilia sau scortisoara, pot fi de asemenea adaugate pentru a imbunatati gustul si aroma ciocolatei.
Procesul de facut ciocolata de casa implica topirea ciocolatei intr-un bain-marie sau cuptor cu microunde. Dupa ce ciocolata este topita, sunt adaugate celelalte ingrediente si amestecate pana cand toate sunt combinate uniform. Amestecul este apoi turnat in forme de ciocolata sau racit intr-un recipient si taiat in bucati pentru a fi servita.
Ciocolata de casa este apreciata nu numai pentru gustul sau delicios, ci si pentru faptul ca poate fi personalizata pentru a satisface gusturile individuale. De asemenea, este o alternativa sanatoasa la ciocolata comerciala, care poate contine aditivi si conservanti.
In concluzie, ciocolata de casa este un desert delicios care poate fi facut cu ingrediente simple si naturale. Gustul bogat si cremos al ciocolatei de casa o face o optiune populara pentru cei care doresc sa se bucure de o gustare dulce facuta in casa.
Reteta ciocolata de casa
Cum se face ciocolata de casa?
Iata o reteta simpla si usor de urmat pentru a face o delicioasa ciocolata de casa:
Ingrediente
200 gr de ciocolata neagra
100 gr de unt nesarat
2 lingurite de extract de vanilie
1/4 cana de zahar granulat
1/4 cana de lapte integral
Instructiuni
Incepeti prin topirea ciocolatei intr-un vas dublu. Pentru a face asta, adaugati apa in vasul de jos si puneti-l pe foc mediu. Apoi adaugati ciocolata in vasul de sus si amestecati pana cand ciocolata se topeste complet. Intr-un alt vas, adaugati untul, extractul de vanilie, zaharul si laptele. Amestecati ingredientele impreuna si incalziti-le usor pe foc mediu pana cand zaharul se dizolva si untul se topeste.
Adaugati amestecul de unt in vasul cu ciocolata topita si amestecati bine pana cand toate ingredientele sunt combinate in mod uniform. Turnati amestecul de ciocolata intr-un recipient plat si lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei timp de 10-15 minute.
Dupa ce s-a racit la temperatura camerei, acoperiti vasul cu ciocolata si puneti-l in frigider pentru cel putin o ora pentru a se intari. Dupa ce s-a intarit, scoateti ciocolata din frigider si taiati-o in bucati sau formati-o in forme de ciocolata dupa preferinta.
Ciocolata de casa este acum gata de savurat! Poate fi pastrata la temperatura camerei intr-un recipient etans timp de cateva zile. Aceasta reteta este doar una dintre numeroasele modalitati de a face ciocolata de casa, asa ca nu ezitati sa incercati diferite combinatii de ingrediente pentru a gasi gustul perfect pentru dvs.
Ciocolata de casa Jamila
Pentru reteta ciocolata de casa, veti avea nevoie de:
Ingrediente
500 gr lapte praf
200 gr unt
200 ml apa
80 gr cacao
300 gr zahar
esenta de rom
150 g mix de fructe uscate prajite (nuci, alune, migdale, caju)
1 varf cutit sare
Instructiuni
Intr-o craticioara, se pun zaharul, sarea si apa si se amesteca pe foc mediu pana cand zaharul este complet topit. Se lasa sa fiarba timp de 5 minute, apoi se stinge focul cand se formeaza o spuma alba la suprafata.
In timp ce siropul de zahar fierbe, se amesteca laptele praf cu cacaua si se cerne compozitia. Imediat dupa ce se stinge focul, se adauga untul topit partial si esenta de rom si se amesteca pana cand untul este complet incorporat in siropul de zahar.
Se adauga siropul peste mixul de lapte praf si cacao, amestecand continuu in timp ce se adauga. Dupa ce se incorporeaza laptele praf si cacaua, se adauga fructele prajite si se amesteca cu o lingura de lemn.
Se tapeteaza forma cu folie alimentara si se adauga amestecul de ciocolata. Se niveleaza frumos si se lasa la racit timp de 3-4 ore intr-un loc racoros, dar nu in frigider.
Ciocolata de casa Gina Bradea
Pentru o ciocolata de casa ca la bunica, veti necesita:
Ingrediente
500 gr lapte praf
300 gr unt
500 gr zahar
80-100 g cacao neagra
2 fiole esenta rom sau 2 linguri de coniac, visinata, rom
optional: nuci, alune, migdale, fructe uscate sau confiate
200 ml apa
Instructiuni
Se pune zaharul si apa pe foc si se lasa sa fiarba putin, pentru a obtine un sirop legat, ca la fondant. Dupa 5 minute de fierbere, se ia o picatura de sirop si se testeaza intre degetul mare si aratator, verificand daca se formeaza un fir de aproximativ 1 cm. Se transfera vasul cu sirop intr-un alt vas cu apa rece si se amesteca pana cand se raceste, astfel incat sa fie doar caldut.
Acum, se adauga untul si se mixeaza timp de 5 minute, pana cand se formeaza o crema spumoasa. Se adauga laptele praf si cacaua, ambele cernute impreuna, si se mixeaza cat mai bine posibil, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Se amesteca toate ingredientele necesare pentru a face cea mai buna ciocolata de casa. Utilizand un blender vertical, se poate obtine o ciocolata minunata. Se adauga o fiola de esenta de rom si se amesteca bine, apoi se gusta. Se pot adauga si nuci, alune, migdale, fructe uscate sau confiate, amestecand repede cu o lingura.
Se mai degusta putin si se toarna amestecul intr-un vas uns cu ulei, apoi se lasa la racit pentru a se intari. Dupa cateva ore dificile in care trebuie sa asteptati sa se intareasca, se poate taia ciocolata in forme dorite, precum cuburi, dreptunghiuri sau bare. De asemenea, se poate turna amestecul direct in diverse forme.
Ciocolata de casa cu lapte praf
Reteta ciocolata de casa cu lapte praf este una simpla pentru care veti necesita:
Ingrediente
500 gr zahar
500 gr lapte praf Raraul
200 ml apa
o lingura zeama de lamaie
1/2 sticluta esenta rom
4 linguri cacao de buna calitate
200 gr unt cu 82% grasime
caju, migdale si goji
Instructiuni
In primul rand, cerneti laptele praf impreuna cu cacaua. Adaugati fructele uscate si nucile caju si amestecati. Pregatiti siropul.
Puneti intr-un vas zaharul si apa si lasati-le sa se imprieteneasca 5 minute. Puneti vasul la foc mic pe aragaz. Lasati sa fiarba la foc mic.
Peste aproximativ 10-12 minute, luati din sirop si faceti proba picaturii – luati sirop intr-o lingurita, lasati-l sa se prelinga inapoi in vas, iar ultimele picaturi de pe lingurita lasati-le sa se scurga intr-o cescuta in care ati pus apa rece. Daca picatura de sirop se imprastie in apa, siropul mai trebuie fiert: mai lasati si mai testati putin mai incolo. Daca picatura ramane vizibila pe fundul cestii, siropul e gata. Nu este neaparat ca picatura sa aiba forma rotunda, este ok si daca este usor „lunguiata”. Adaugati zeama de lamaie, esenta si opriti focul.
Taiati untul cubulete si-l puneti in siropul fierbinte. Il lasati sa se inmoaie bine, apoi omogenizati usor. Turnati 2/3 din sirop peste amestecul cu lapte praf si amestecati energic. Adaugati si restul de sirop si omogenizati bine. In tava unsa bine cu unt turnati ciocolata calduta, presarati goji si scuturati bine tava sa se aseze uniform ciocolata.
Dati tava la frigider pentru cateva ore – cel mai bine peste noapte. Portionati cu un cutit subtire, zimtat, sa se taie frumos nucile caju, apoi desprindeti usor de tava.
Ciocolata de casa fara lapte praf
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
50 gr unt
6-8 linguri zahar
5 linguri lapte
5 linguri de cacao
1 lingurita faina
1\4 lingura zahar vanilat
nuci
Instructiuni
Se amesteca zaharul cu cacao, apoi se adauga putin lapte si se amesteca bine. Se adauga restul laptelui si se fierbe la foc mediu, amestecand constant. La inceputul fierberii, se adauga untul, se reduce focul si se lasa sa fiarba in continuare.
Se scoate compozitia de pe foc, se adauga faina cernuta prin sita si se amesteca bine. Se fierbe in continuare timp de 1-2 minute, amestecand in permanenta. Se lasa sa se raceasca, apoi se presara zaharul vanilat si se amesteca.
Ciocolata se toarna in forme speciale sau intr-o tava unsa cu unt. Dupa gust, se pot adauga nuci, stafide, fistic sau fructe de padure. Daca doriti sa faceti o cantitate mai mare, trebuie doar sa dublati cantitatile de ingrediente.
Ciocolata de casa alba
Pentru a pregati ciocolata alba de casa, aveti nevoie de:
Ingrediente
500 gr zahar
300 ml apa
250 gr unt sau margarina
500 gr lapte praf
1 plic zahar vanilat
50 gr fistic
50 gr alune de padure
Instructiuni
Pentru a face aceasta reteta de ciocolata, trebuie sa pregatim mai intai tava de 28/38cm. O putem acoperi cu o foaie de hartie de copt sau o punga taiata. Apoi, facem siropul gros din apa si zahar, fierbem pana cand se ingroasa si bolboroseste.
Pentru a verifica daca siropul este suficient de gros, putem picura putin sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca se formeaza bobite si nu se dizolva in apa, inseamna ca este gata. Putem incerca si o alta metoda: picuram putin sirop pe o farfurie, iar daca bobita sta teapana si nu se prelinge, siropul este gata. Daca nu, mai fierbem putin.
Cand siropul este bine legat, punem untul sau margarina (putem folosi si Rama) si lasam la foc mic pana cand se dizolva. Adaugam si zaharul vanilat, apoi tragem oala de pe foc si turnam laptele praf totodata. Amestecam rapid, putem folosi mixerul pregatit din timp pentru a fi mai usor.
Compozitia se toarna rapid in tava pregatita si se presara cu fistic si alune. Lasam la rece sau in camara pentru cateva ore bune, pana cand ciocolata se intareste.
Ciocolata de casa fara zahar
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
250 gr lapte praf
100 ml apa
130 gr indulcitor eritritol Edulcorem
50 gr cacao
140 gr unt de 80% grasime
2 lingurite esenta de rom
2 lingurite esenta de portocala
1 mana fistic curatat
1 mana miez de nuca
Instructiuni
Pentru a pregati ciocolata cu indulcitor, trebuie sa incepeti prin a pune apa si indulcitorul intr-un vas. Amestecati-le si transferati pe foc, pana cand indulcitorul este complet topit. Apoi, lasati siropul sa dea 4-5 clocote si adaugati untul taiat cuburi. Amestecati pana cand untul este complet topit si apoi luati siropul de pe foc.
Intr-un bol separat, cerneti laptele praf si cacaoa si presarati un praf de sare. Turnati siropul peste sirop si incepeti sa amestecati cu un tel. Este mai bine sa folositi un tel mai rigid pentru amestecare.
Adaugati esenta de rom si de portocale si continuati sa amestecati pana cand obtineti o consistenta cremoasa. Toacati miezul de nuca si cateva boabe de fistic si adaugati-le in ciocolata.
Acoperiti o tava de 20/20 cm cu folie si turnati compozitia in tava. Nivelati cu o paleta si acoperiti cu folie. Dati la rece peste noapte, apoi portionati si serviti alaturi de o portie de orez cu lapte.
Ciocolata de casa cu nuca
Aveti nevoie de:
Ingrediente
350 gr zahar tos
100 ml apa
100 gr unt
250 gr lapte praf
40 gr cacao pudra
1 fiola esenta vanilie
miezul de la 6 nuci
Instructiuni
Pentru a pregati aceasta reteta de ciocolata, trebuie sa fim bine pregatiti inainte de a incepe. Astfel, trebuie sa punem apa si zaharul intr-o cratita din inox. In acelasi timp, trebuie sa cernem laptele praf si sa il punem intr-un castronel, iar in alt vas sa cernem cacaoa. Trebuie sa pregatim cele 100 grame de unt pe o farfurie si sa prajim miezul de nuca si sa il rupem in bucati potrivite.
In continuare, trebuie sa pregatim o tava de dimensiunea dorita (de exemplu, 24*24 cm sau tava pe care o folosim de regula pentru a pregati chec), sa o ungem cu putin ulei si sa punem in ea folie alimentara. Putem pune cratita cu zahar si apa pe foc si sa amestecam cu un tel pana cand zaharul se dizolva si compozitia incepe sa fiarba. Dupa ce a fiert timp de 5 minute, trebuie sa luam cratita de pe foc, sa adaugam untul si sa amestecam pana se dizolva complet. Apoi, trebuie sa adaugam laptele praf cernut si sa amestecam continuu cu telul pentru a evita formarea cocoloaselor. Adaugam si cacaoa cernuta si esenta.
Dupa ce am omogenizat compozitia, trebuie sa o turnam in tava pregatita anterior si sa adaugam deasupra bucatile de nuca prajita. Trebuie sa lasam ciocolata sa se raceasca si sa o punem in frigider pentru 3-4 ore. In final, putem rasturna ciocolata pe un tocator si sa o portionam dupa preferinta.
Ciocolata de casa cu lapte lichid
Aceasta este o ciocolata de casa ca pe vremuri, iar pentru a o prepara necesitati:
Ingrediente
400 gr zahar
200 gr unt
200 ml apa
250 ml lapte
10 linguri cacao
esenta de rom
esenta de vanilie
500 gr lapte praf
Instructiuni
Pentru a prepara ciocolata, vom face mai intai un sirop din apa si zahar, pe care il vom fierbe pana cand da in cateva clocote. Apoi, vom adauga untul si vom amesteca pana se topeste complet. In continuare, adaugam laptele lichid, la care am adaugat deja esentele dorite.
Dupa ce am tras vasul de pe foc, vom adauga cacaua si apoi laptele praf, amestecand bine cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Este momentul sa introducem mixerul vertical si sa omogenizam foarte bine compozitia.
Pentru a turna compozitia de ciocolata in tava, trebuie sa o ungem cu unt in prealabil. Lasam tava la rece pentru minim 6 ore sau, de preferinta, pentru toata noaptea. A doua zi, putem taia ciocolata si sa o servim. Este mult mai usor si mai frumos sa taiem ciocolata daca punem tava la congelator timp de 25 de minute inainte de a o servi.
Ciocolata de casa cu lapte condensat
Cea mai buna reteta ciocolata de casa este aceasta.
Ingrediente
400 ciocolata neagra
400 ml lapte condensat
20 gr unt
300 gr mix de alune (migdale, fistic, alune de padure)
Instructiuni
In cuptor, prajeste alunele uscate. Taie ciocolata in bucatele mici si pune-o intr-un vas, impreuna cu laptele condensat si untul. Topeste-le la baia de aburi, la foc mediu, amestecand din cand in cand, pentru a evita taierea compozitiei. Poti adauga si piper verde macinat (optional) si amesteca bine. In tava mica (15 cm x 20 cm), pune folie de aluminiu, astfel incat sa depaseasca marginile.
Toarna amestecul de ciocolata si alune in tava, uniformizeaza suprafata si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei. Taie ciocolata in bucati cu un cutit ascutit. Daca doresti, poti pastra ciocolata in frigider.
Ciocolata de casa in doua culori
Aveti nevoie de:
Ingrediente
Pentru ciocolata neagra: 250 grame de lapte praf
50 gr de cacao de calitate
400 grde zahar tos
250 ml de apa
100 gr de unt
esenta de rom
Pentru ciocolata alba: 250 gr de lapte praf
200 gr de zahar tos
100 gr de unt
esenta de vanilie (migdale, lamaie)
200 ml de apa
In plus: unt pentru uns tava in care se va turna ciocolata
Instructiuni
In primul rand, laptele praf se amesteca foarte bine cu cacaua pentru a elimina cocoloasele. Apoi, se pregateste un sirop gros din apa si zahar, care se ia de pe foc si se amesteca cu untul feliat pentru a se topi mai repede. Amestecul de cacao si lapte praf se adauga treptat, amestecand continuu pentru a evita formarea de cocoloase. Dupa ce se obtine o ciocolata omogena, se adauga esenta de rom si se amesteca.
Ciocolata calda se toarna apoi intr-o tava unsa cu unt si se lasa sa se raceasca.
Pentru ciocolata alba, se pregateste, de asemenea, un sirop gros din apa si zahar. Dupa ce siropul este gata, se adauga untul feliat si se amesteca pana se topeste. Treptat, se adauga laptele praf si se amesteca bine, pentru a evita formarea de cocoloase. Cand ciocolata este omogena, se adauga esenta si se amesteca.
Ciocolata alba se toarna apoi peste cea neagra si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Este important sa nu se puna in frigider, deoarece ciocolata este inca fierbinte. Cand se intareste, ciocolata se poate portiona.
Ciocolata de casa cu afine
Veti necesita:
Ingrediente
150 gr afine congelate
100 gr zahar
70 gr unt
400 gr lapte praf
Instructiuni
Incepem prin a pune afinele si zaharul intr-o cratita, si le lasam la foc mediu pana cand zaharul s-a topit, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a topit zaharul, oprim focul si lasam amestecul sa se raceasca putin, apoi il pasam bine sau il blenduim si il trecem printr-o sita. Urmeaza sa punem piureul obtinut inapoi in cratita si sa adaugam untul taiat cuburi, apoi sa lasam totul la foc mic pana cand untul s-a topit.
Inchidem focul si transferam compozitia intr-un bol incapator, sau intr-un bol de mixer, apoi o lasam sa se raceasca usor. Dupa ce compozitia s-a racit usor (trebuie sa fie calduta), adaugam laptele praf in ploaie, amestecand incontinuu cu o spatula. Apoi, intindem doua straturi de folie de plastic pe blatul de lucru si punem compozitia pe el, formand un baton si strangand bine folia la capete.
Dam la rece pentru cel putin 2 ore, apoi feliem batonul de ciocolata cu afine.
Ciocolata de casa moale
Pentru a pregati acest desert veti avea nevoie de:
Ingrediente
200 gr lapte praf integral
200 gr zahar
100 gr unt
65 ml apa
1 pliculet de zahar vanilat
1 lingura si jumatate de cacao
Instructiuni
Intr-un castron cerne laptele praf si cacaoa, apoi amesteca-le cu un tel sau o furculita. Intr-o cratita adauga zaharul, apa si zaharul vanilat si lasa-le pe foc mic pana se dizolva zaharul si se formeaza un sirop. Amesteca din cand in cand. Dupa ce se formeaza siropul, adauga untul.
In timp ce se topeste untul, unge tava sau castronul in care vei pune ciocolata cu putin unt. Dupa ce se topeste untul si compozitia incepe sa fiarba, toarna amestecul de lapte praf cu cacao in cratita si amesteca continuu cu telul pana se omogenizeaza (dureaza aproximativ 1 minut).
Lasa compozitia pe foc inca 1-2 minute, amestecand in continuare, apoi toarn-o in castron si las-o sa se raceasca pana a doua zi pentru un gust mai bun.
Ciocolata de casa fara unt
Ingredientele necesare cat si instructiunile pentru a pregati acest desert, le regasiti in randurile care urmeaza:
Ingrediente
1 pahar de lapte praf
4 linguri pudra de cacao
1/3 pahar de zahar
1/2 pahar de apa
1 lingura de ulei vegetal
Instructiuni
Intr-un bol, amestecati laptele praf cu pudra de cacao pana se omogenizeaza bine. Intr-o tigaie, incalziti apa si zaharul si amestecati pana cand zaharul se dizolva complet. Reduceti focul si fierbeti pana obtineti un sirop omogen.
Adaugati siropul obtinut in bolul cu laptele praf si cacao si amestecati bine pana cand obtineti o masa lucioasa si omogena. Ungeti o forma cu ulei vegetal si turnati compozitia in ea. Puneti forma la frigider pentru 10-15 minute, apoi scoateti-o si taiati desertul in bucati mai mici.
Ciocolata de casa de post
Aceasta ciocolata poate fi servita ce desert, dupa o portie de mancare de post. Aveti nevoie de:
Ingrediente
300 gr zahar tos
un praf de sare
1 lingurita extract de vanilie
100 ml apa
200 gr unt vegan sau margarina
300 gr lapte praf de cocos
100 gr cacao de buna calitate
150 gr nuca de cocos
100 gr seminte diverse coapte, zmeura deshitratata, petale deshitratate de trandafiri, etc
Instructiuni
Incepem prin a cerne laptele praf de cocos si cacaua intr-un castron si le punem deoparte. Apoi tapetam fundul unei tavi cu folie, avand dimensiunea de 20/20 cm.
Intr-o cratita punem apa, zaharul, extractul de vanilie si sarea, si amestecam ocazional. Lasam pe foc mic pana se topeste zaharul. Adaugam untul si lasam sa se topeasca, tot pe foc mic. Intr-un final, turnam compozitia de lapte praf cu cacaua peste cea de zahar si amestecam energic pana se incorporeaza perfect. Fierbem amestecul la foc mic timp de 5 minute, amestecand in continuu.
Oprim focul si adaugam cocosul, amestecand pana se incorporeaza si acesta. Daca nu suntem siguri ca e suficient de bine fiert si legat, putem pune o lingurita pe o farfurie si o lasam la rece. Daca la rece se intareste suficient cat sa fie taiata, atunci inseamna ca e ok, daca nu, mai fierbem amestecul pentru 1-2 minute.
Lasam compozitia sa se tempereze, dupa care o turnam in tava tapetata. Punem imediat semintele si fructele uscate, dupa care o dam la rece pentru 2 ore. Scoatem din frigider si taiem cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si ingusta. Asezam bucatile pe patratele de hartie de copt si o pastram la rece.
Fuzzy va doreste sa savurati cu pofta acest desert delicios!