Lasagna este un preparat culinar originar din Italia, cunoscut pentru straturile sale de paste, sos si branza.

Este un fel de mancare foarte popular in toata lumea si este pregatit in diferite moduri, de la retete traditionale la variatii creative.

Lasagna

Ingredientele de baza pentru lasagna includ foi de paste uscate sau proaspete, sos de rosii, branza ricotta, branza mozzarella si parmezan, precum si carne tocata de vita, porc sau pui, in functie de preferinte.

Pentru a pregati lasagna, se incepe prin gatirea pastelor in apa sarata. In timp ce pastele se fierb, se poate pregati sosul, care consta de obicei intr-o combinatie de ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, toate fierte impreuna si condimentate cu ierburi si condimente.

Dupa ce sosul si pastele sunt gata, se poate incepe asamblarea lasagnei. Se ia o tava de copt si se adauga un strat de sos, apoi un strat de paste si apoi un strat de branza ricotta si branza mozzarella. Acest proces se repeta pana cand toate ingredientele sunt folosite si se acopera cu un strat de parmezan ras.

Lasagna se coace in cuptor pana cand stratul superior de branza este rumenit si crocant, apoi se lasa sa se raceasca putin inainte de a fi servita.

In functie de preferinte si de disponibilitatea ingredientelor, se pot face variatii ale lasagnei prin adaugarea de legume, ciuperci sau chiar fructe de mare. De asemenea, exista optiuni vegetariene sau vegane care inlocuiesc carnea si branza cu ingrediente precum spanacul sau tofu-ul.

In general, lasagna este o mancare copioasa si satisfacatoare, perfecta pentru o cina de familie sau pentru a o imparti cu prietenii. Este o alegere populara si in restaurantele italiene din intreaga lume si este apreciata pentru gustul sau delicios si consistenta sa cremoasa care se regaseste si la indragitele paste carbonara.

Reteta lasagna

reteta-lasagna.jpg

Iata o reteta de lasagna clasica, pentru 6-8 portii:

Ingrediente
400 gr foi lasagna
500 gr carne tocata 
1 ceapa mare, tocata
3 catei de usturoi, tocati
800g sos de rosii 
500 gr branza ricotta
500 gr branza mozzarella, rasa
100 gr parmezan, ras
2 linguri de ulei de masline
sare si piper, dupa gust
oregano, dupa gust

Instructiuni
Incalziti cuptorul la 180°C. Intr-o tigaie, incalziti uleiul de masline si caliti ceapa si usturoiul timp de cateva minute, pana cand ceapa devine transparenta. Adaugati carnea tocata si prajiti-o timp de aproximativ 10 minute, amestecand in mod regulat.

Adaugati sosul de rosii si lasati-l sa fiarba timp de 10-15 minute, pana cand carnea este gatita si sosul s-a ingrosat. Condimentati cu sare, piper si oregano, dupa gust. Intr-un castron, amestecati branza ricotta cu o jumatate din cantitatea de branza mozzarella si jumatate din cantitatea de parmezan. Intr-o tava de copt, puneti un strat subtire de sos de carne, apoi un strat de foi de lasagna (fara a le fierbe inainte).

Puneti un strat de amestec de branza, apoi un alt strat de sos de carne si continuati sa alternati straturile de paste si sos, terminand cu un strat de sos de carne deasupra. Presarati cu restul de branza mozzarella si parmezan. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si coaceti lasagna in cuptor timp de 25-30 de minute. Scoateti folia de aluminiu si mai lasati lasagna in cuptor timp de 10-15 minute sau pana cand stratul superior de branza devine auriu si crocant. Lasati lasagna sa se raceasca timp de cateva minute inainte de a fi portionata si servita.

Aceasta reteta de lasagna este perfecta pentru a fi impartita cu familia si prietenii, si este un fel de mancare care incanta mereu. Pofta buna!

Lasagna cu legume

lasagna-cu-legume.jpg

Pentru aceasta reteta lasagna cu legume aveti nevoie de:

Ingrediente
27 buc foi lasagna
2 ardei grasi galbeni, 2 rosii, 2 verzi
2 dovlecei 
2 vinete
2 cepe rosii
cimbru 
boia dulce 
usturoi granulat
ulei de masline – 2-3 linguri
sare, piper 
Pentru Sos Bechamel: 50 gr unt
50 gr faina 
850 ml lapte rece 
nucsoara rasa – ½ lingurita
2 linguri ceapa prajita, uscata 
2 frunze dafin 
sare, piper alb 
Pentru sosul de rosii: 8 rosii uscate 
500 gr rosii la cutie
zahar – ½ lingurita
sare, piper
ulei de masline – 3 linguri
busuioc proaspat 
Pentru montaj: 170 gr mozzarella 
170 gr cascaval afumat

Instructiuni
Pentru a pregati lasagna, taie legumele cuburi si pune-le intr-un bol. Stropeste-le cu ulei de masline si condimenteaza-le cu sare, piper, boia, usturoi si cimbru. Apoi, pune-le intr-o tava pe hartie de copt si baga-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, probabil 15-20 de minute va dura pana se vor coace.

In timp ce legumele se coc, pregateste sosul de rosii. Pentru a face acest lucru, adauga rosiile cuburi, rosiile uscate, zaharul, sare, piper, uleiul de masline si busuiocul intr-un atasament cu tocator al unui blender. Blendeaza totul pana obtii o compozitie omogena.

Pentru sosul Bechamel, topeste untul si adauga faina intr-o craticioara pe foc. Amesteca cu ajutorul unui tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Adauga treptat laptele caldut si continua sa amesteci. Cand ai incorporat tot laptele, pune piperul alb, nucsoara, frunza de dafin si ceapa prajita si uscata si lasa-le sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. Odata ce s-a ingrosat, ia-l de pe foc, mai amesteca putin si pune o folie de plastic deasupra pentru a evita formarea unei pelicule.

Pentru a face montajul lasagnei, pune Bechamel la baza tavei de 30 cm pe 20 cm si cu inaltimea de cel putin 7 cm. Adauga aproximativ 9 foi de lasagna intercalate. Peste acestea, pune putin sos de rosii, cateva palete de legume coapte si iarasi sos de rosii. Presara putin mozzarella data pe razatoare. Adauga alte 9 foi de lasagna intercalate, urmate de sos Bechamel, legume, sos de rosii si un ultim strat de foi de lasagna. Pune ce a mai ramas din sosul Bechamel si adauga mozzarella si cascaval afumat deasupra.

Lasa la cuptor pentru aproximativ 30 de minute pana ce foile se gatesc, lasagna se incheaga bine si se gratineaza frumos.

Lasagna cu carne

lasagna-cu-carne.jpg

Pentru a pregati lasagna cu carne tocata, veti necesita:

Ingrediente
Foile: 3 cani de faina
3 oua
1 lingurita rasa de sare
1 lingura de ulei
apa
Compozitie: in jur de 1 kg carne
3 linguri ulei de masline
3 cani de apa
2 cepe mari
1 punga de legume congelate
3 linguri pasta de ardei
1 cutie de rosii polpa
3 linguri pasta de tomate
150 ml vin alb dulce
Condimente: busuioc, oregano, rozmarin, piper alb
sare dupa gust
450 gr cascaval
1 kg smantana
150 ml de lapte

Instructiuni
Pentru a pregati aluatul, se amesteca ingredientele si se adauga apa treptat pana cand compozitia se leaga, fara a fi prea densa. Se framanta adaugandu-se faina pana cand nu se mai lipeste de maini. Se infasoara in folie si se lasa la odihnit timp de 30 de minute la temperatura camerei.

Intre timp, se toaca carnea impreuna cu ceapa. Intr-o cratita adanca, se adauga uleiul si apoi 3 linguri de apa, carnea cu ceapa si se lasa pana cand se albesc usor, amestecand usor, apoi legumele si apa. Se pune capacul si se lasa la foc mic timp de aproximativ 30 de minute. Se amesteca din cand in cand, se ia capacul si se adauga pasta de ardei, apoi condimentele si vinul. Daca este necesar, se mai adauga putina apa. Cand carnea este fiarta, se adauga pulpa de rosii, pasta de tomate si se ajusteaza de sare.

Se imparte aluatul in trei si se intind foi de lasagna pe rand, exact cat este dimensiunea vasului (tavii). Se aseaza un strat de smantana in tava, apoi o foaie de lasagna. Deasupra se pune o parte din carnea cu sos, se stropeste cu smantana si se presara cu cascaval ras. Se repeta acest proces cu inca o foaie, carne, smantana si cascaval, apoi se asaza ultima foaie, iar deasupra se pune din nou carne si ultima parte de smantana. Cu aproximativ zece minute inainte de a fi gata (lasagna va sta in jur de o ora la cuptor), se adauga ultimul strat de cascaval ras deasupra pentru a se topi frumos.

Se coace timp de aproximativ o ora la 200 de grade. 

Lasagna bolognese

lasagna-bolognese.jpg

Veti necesita:

Ingrediente
Pentru sos bolognese: 1 kg carne tocata de vita
1kg rosii
2 cepe
3 morcovi
4 linguri ulei de masline
3 catei de usturoi
400 ml supa de legume
100 ml vin alb sec
rozmarin uscat
cimbru uscat
sare
piper
1 foaie de dafin
Pentru sos bechamel lasagna: 70 gr unt
70 gr faina
700 ml lapte
cimbru uscat
nucsoara uscata
sare
piper
1 foaie de dafin
Pentru asamblare: 1 pachet foi lasagna
200 gr mozzarella
100 gr parmezan

Instructiuni
Incalzesti uleiul si calesti ceapa, morcovul si usturoiul pana se inmoaie, apoi adaugi carnea tocata si condimentezi cu sare, piper, rozmarin si cimbru. Pasezi rosiile si le adaugi peste carne impreuna cu vinul si supa de legume. Lasi sa fiarba timp de o ora, pana cand scade zeama si carnea este bine facuta.

Separat, topesti untul si adaugi faina, apoi laptele putin cate putin. Condimentezi cu cimbru, nucsoara, foaie de dafin, sare si piper si lasi sa fiarba pana se ingroasa ca un sos. Dai vasul deoparte si lasi sosul sa se raceasca.

Ungi o tava cu unt si pui un strat de sos de carne, apoi asezi un strat de foi lasagna, sos bechamel, sos de carne si parmezan, apoi reiei ciclul pana epuizezi ingredientele. La final, peste ultimul strat de carne, pui foi lasagna, sos bechamel, mozzarella rasa si parmesan ras.

Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade C si lasi sa se coaca timp de aproximativ 45-50 de minute, pana cand lasagna se rumeneste frumos. Lasi sa se raceasca si taie in portii.

Lasagna vegetariana

lasagna-vegetariana.jpg

Veti necesita:

Ingrediente
1 rosie
50 gr branza Scarmoza
200 gr Ricotta
cateva frunze de busuioc proaspat
foi proaspete de lasagna
Pentru sos: 2 cepe rosii
4 catei de usturoi
1 praz
3 morcovi
2 tije telina
ulei de masline
2 lingurite oregano uscat
30 gr ciuperci de padure uscate
1 vanata mare
70 gr pasta de tomate
400 gr rosii in bulion
500 gr passata
1 lingurita de zahar
1 foie de dafin
800 ml supa de legume

Instructiuni
Pentru a prepara lasagna cu ciuperci si vanata, incepem prin hidratarea ciupercilor in apa fierbinte. Apoi, tocam cepele, morcovii, telina, prazul si cateii de usturoi. Intr-o tigaie mare, la foc mediu, incalzim 2 linguri de ulei si sotam legumele timp de 10 minute pana cand acestea se inmoaie.

In timp ce se gatesc legumele, vom rade vanata si toca ciupercile, mentinand lichidul in care acestea au fost hidratate. Le adaugam in sos si le lasam sa fiarba timp de 20 de minute, la foc mic, amestecand frecvent.

Adaugam oregano, pasta de tomate si foaia de dafin si lasam sa fiarba inca 2-3 minute. Apoi, adaugam apa de la ciuperci, rosiile in bulion si passata, zaharul si supa. Lasam sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute pana cand sosul s-a ingrosat. Dupa ce indepartam foaia de dafin, putem transforma sosul intr-o pasta mai fina folosind un blender vertical (optional).

Urmeaza sa tocam 1/3 din sos si sa-l punem intr-un vas potrivit pentru cuptor. Deasupra lui, punem foi de lasagna, astfel incat sa acoperim toata baza. Ungem foile cu Ricotta si alternam restul ingredientelor in aceeasi ordine: sos, foi de lasagna si Ricotta pana cand epuizam ingredientele. Ultimul strat trebuie sa fie de sos.

Feliem rosiile si le asezam pe lasagna, alaturi de branza Scamorza. Ungem frunzele de busuioc cu putin ulei si le asezam pe lasagna. Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade C si coacem timp de 30 de minute daca folosim foi de lasagna proaspete sau o ora daca folosim cele uscate.

Lasagna vegana

lasagna-vegana.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
12 buc foi de lasagna
800 gr rosii Cherry din conserva
1 buc ceapa
500 gr linte
1 buc vinete
1 buc zucchini
oregano
busuioc
3 linguri piure de rosii
dupa gust sare
1 l lapte de migdale
1 buc ceapa
3 frunze foi de dafin
0.5 lingurita nucsoara
100 gr margarina vegetala
70 gr faina
150 gr cascaval vegetal
6 linguri ulei de masline
dupa gust busuioc
dupa gust piper

Instructiuni
Se taie ceapa rosie marunt si se pune in ulei de masline pentru a se cali. Se adauga sare si piper dupa gust. Dupa aceea, se taie vanata si dovlecelul zucchini in cubulete mici si se adauga peste ceapa calita. Se amesteca bine si se lasa sa se caleasca cu capacul pus pana cand se inmoaie. Se adauga apoi rosiile cuburi, lintea prefiarta in apa cu sare, piureul de rosii, busuioc si oregano dupa gust. Se mai lasa pe foc circa o jumatate de ora la foc mediu cu capacul pus.

Pentru sosul bechamel
Intr-o oala la foc mediu, se pune un litru de lapte de migdale. Se adauga o ceapa alba taiata in patru, frunzele de dafin, nucsoara, sare si piper, si se lasa sa infuzeze circa o jumatate de ora. Dupa aceea, intr-o alta oala se topesc margarina si faina timp de aproximativ 5 minute. Se adauga apoi treptat laptele infuzat, care a fost strecurat in prealabil. Dupa ce da in primul clocot, se adauga 100 de grame de cascaval vegetal si se tine la foc mediu pentru inca 10 minute.

Intr-un vas yena, se pune un strat de sos ragu, urmat de unul de bechamel si de foile de lasagna (care nu au fost fierte in prealabil). Se continua cu un alt strat de ragu, unul de bechamel si foile de lasagna. In functie de dimensiunea vasului, se fac mai multe sau mai putine straturi. Peste stratul final de bechamel, se rad 50 de grame de cascaval vegetal si se pun cateva frunze de busuioc proaspat. Se pune la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru 40-50 de minute.

Lasagna cu spanac

lasagna-cu-spanac.jpg

Pentru a pregati aceasta reteta, aveti nevoie de:

Ingrediente
foi de lasagna
500 gr frunze spanac congelate
1 ceapa mare
80 gr unt
100 gr cascaval
sare
piper
Sos bechamel: 80 gr unt
80 gr faina
800 ml lapte
delikat
nucsoara
150 gr cascaval ras

Instructiuni
Topim 80 g unt intr-o craticioara si adaugam ceapa tocata marunt. Amestecam usor pana ce ceapa devine translucida. Adaugam spanacul congelat impreuna cu o cescuta de apa si lasam sa fiarba timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Oprim focul, presaram cascaval ras si condimentam cu sare si piper.

Separat, facem sosul bechamel. Intr-o alta craticioara, punem la topit 80 g unt. Cand untul s-a topit, adaugam faina si amestecam pana se omogenizeaza, apoi adaugam laptele putin cate putin, amestecand continuu la foc mic, pana se obtine un sos ca o smantana groasa. Oprim focul, presaram delikat si nucsoara si omogenizam. Ungem un vas termorezistent cu unt, apoi il tapetam cu un strat de sos bechamel.

Asezam un strat de foi de lasagna peste care turnam 3-4 linguri cu sos. Distribuim uniform o parte din umplutura de spanac, apoi reluam cu sos bechamel, foi de lasagna, sos, umplutura de spanac… astfel incat ultimul strat sa fie de foi, peste care adaugam sos bechamel si acoperim totul cu cascaval ras.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem pentru aproximativ 40 de minute, pana cand foile de lasagna devin aramii si frumos valurite.

Lasagna de post

lasagna-de-post.jpg

Pentru a pregati aceasta mancare de post veti necesita:

Ingrediente
Pentru umplutura:  1 ceapa
2 catei de usturoi
1 dovlecel
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
10 masline fara samburi
250 ml suc de rosii
1 lingurita de oregano
sare, piper
1 linguri ulei de masline
100 gr cascaval vegetal
Pentru sosul Bechamel:  3 linguri ulei de masline
6 linguri faina
1 cana Joya bautura cu calciu
sare
nucsoara

Instructiuni
Incalziti uleiul intr-o tigaie si prajiti ceapa si cateii de usturoi tocati. Adaugati dovleceii cuburi, ardeii si rosiile cuburi, condimentati si gatiti legumele la abur timp de 5-10 minute.

Pentru a pregati sosul bechamel, incalziti uleiul intr-o oala, adaugati faina si amestecati pana se omogenizeaza. Adaugati treptat bautura Joya cu Calciu, amestecand continuu, putina sare si, la sfarsit, un praf de nucsoara. Ungeti o tava termorezistenta si asezati cateva straturi de foi de lasagna, sos bechamel si legume. Repetati succesiv aceasta succesiune de straturi, avand in vedere ca ultimul strat trebuie sa fie sos bechamel. Presarati cascavalul ras peste ultimul strat de sos bechamel. Coaceti in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 45 de minute pana devine aurie.

Lasagna Gina Bradea

lasagna-gina-bradea.jpg

Pentru o lasagna ca si cea a Ginei Bradea veti avea nevoie de:

Ingrediente
200-300 g foi pentru lasagna
200 gr mozarella
150 gr cascaval/parmezan
Sosul alb: 60 gr faina
100 gr unt
500 ml lapte
½ lingurita nucsoara
Sosul de carne: 900 gr carne tocata de vita/porc/amestec
1 lingurita rozmarin uscat
2 lingurite salvie uscata si macinata
4 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
800 ml pasta de tomate
1 l supa de pui
sare, piper 

Instructiuni
Pentru a economisi timp, incepem cu pregatirea sosului de carne, iar apoi putem continua cu restul ingredientelor.

Carnea tocata se condimenteaza cu sare, piper, rozmarin si salvie, iar apoi se caleste intr-o tigaie cu ulei la foc mediu pana se rumeneste uniform. Excesul de lichid se indeparteaza, iar carnea se transfera intr-o oala mare, unde se adauga pasta de tomate si supa de pui, amestecandu-se bine.

Se lasa la fiert timp de 1-2 ore, amestecand din cand in cand, pana cand lichidul scade. Sare si piperul se pot adauga spre final, dupa gust.

In timp ce sosul de carne fierbe, putem pregati sosul alb (bechamel) intr-o oala mica. Topim untul, adaugam faina si apoi laptele treptat, amestecand bine cu un tel pana cand obtinem o consistenta cremoasa. Adaugam nucsoara si lasam sosul sa se odihneasca pana cand sosul de carne este gata.

Pentru a pregati lasagna, avem nevoie de un vas mare pentru cuptor. Punem un strat de carne pe fundul vasului, apoi un strat de foi de lasagna, alt strat de carne, sos alb, cascaval razuit si iarasi foi. Repetam aceasta procedura pana cand terminam sosul de carne. Pentru ultimul strat, punem doar sos alb, cascaval mozarella si cascaval ras.

Foile de lasagna nu trebuie fierte inainte, ci se vor inmuia in lichidul sosului. Grosimea stratului de carne va dicta numarul de foi necesare, astfel incat daca dorim mai multe foi, le vom pune intr-un strat mai subtire.

Dupa ce am asamblat lasagna, o acoperim cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius timp de 45 de minute. Indepartam folia si lasam lasagna sa se rumeneasca inca 10-15 minute.

Jamila lasagna

jamila-lasagna.jpg

Pentru reteta lasagna Jamila, veti necesita:

Ingrediente
600 gr carne tocata de porc
o ceapa mare
5 catei de usturoi
sare
piper
boia
50 ml vin alb
5-6 rosii cherry
500 ml pasta de rosii
300 gr branza rasa Gouda
350 gr foi de lasagne
500 gr spanac tocat marunt
250-300 gr smantana
1 lingura unt

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta delicioasa lasagna cu carne si spanac, se incepe prin taierea cepei si a usturoiului, ambele fiind tocate marunt. Intr-o oala, se pune o lingura de unt la topit la foc mediu, dupa care se adauga ceapa si usturoiul tocate si se calesc. Dupa ce ceapa si usturoiul sunt calite, se stinge cu 50 ml vin alb, apoi se adauga carnea de porc tocata si se condimenteaza cu sare, piper si boia.

Se lasa sa se caleasca bine, dupa care se adauga pasta de rosii si rosiile cherry. Se incorporeaza apoi smantana cat mai bine in compozitie. La final se adauga spanacul si se lasa sa fiarba la foc mediu timp de 10 minute.

Se pregateste o tava si se preincalzeste cuptorul la 200°. In tava se aseaza foile de lasagne una langa cealalta, apoi se acopera cu compozitia de carne in strat de aproximativ 2 cm grosime.

Se presara apoi branza Gouda rasa, dupa care se repeta aceeasi procedura.

Se lasa lasagna la cuptor la 200° pentru aproximativ 30 de minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca inca 30 de minute.

Lasagna cu vinete

lasagna-cu-vinete.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
600 gr vinete, taiate in felii subtiri de 5 mm
sare si piper negru
9-12 foi de lasagna cu spanac
ulei de masline pentru uns
25 gr parmezan ras
Pentru sosul bechamel :
600 ml lapte
1 morcov, taiat felii
1 ceapa, tocata
1 frunza de dafin
1 bob de cuisoare
1 lingura patrunjel proaspat
12 boabe de piper negru
35 gr unt
35 gr faina
1 lingurita nucsoara macinata
Pentru sosul de rosii :1 lingura ulei de masline
250 gr ceapa, tocata
2 catei de usturoi
800 gr rosii din conserva
1 lingurita oregano uscat
4-6 linguri busuioc maruntit

Instructiuni
Pentru sosul bechamel, se toarna laptele intr-o cratita si se adauga morcovul, ceapa, frunza de dafin, bobul de cuisoare, patrunjelul si boabele de piper. Se da in clocot, apoi se ia cratita de pe foc si se acopera, lasand amestecul sa se infuzeze 30-40 de minute. Dupa infuzare, laptele se strecoara si se scot mirodeniile. Intr-o alta cratita, se topeste untul, se presara faina si se caleste 1 minut. Incorporeaza incet laptele si amesteca continuu pana cand sosul este suficient de gros incat sa se lipeasca de lingura. Se lasa sa fiarba la foc mic 3 minute, apoi se adauga sare, piper si nucsoara dupa gust.

In timp ce laptele se infuzeaza, se pregateste sosul de rosii. Incalzeste la foc potrivit uleiul de masline intr-o cratita mare, apoi se adauga ceapa si se caleste 6-8 minute pana cand devine sticloasa. Se adauga usturoiul si se caleste totul 1-2 minute. Se adauga rosiile, oregano si se da in clocot, apoi se fierbe la foc mic fara capac 30-45 minute, amestecand des pana cand sosul a scazut la aproximativ o treime. Se adauga sare si piper dupa gust.

In timp ce se oparesc vinetele, se fierb foiile de lasagna in transe de cateva foi odata, cate 8 minute sau pana cand se inmoaie. Se pun sub un jet de apa rece, se zvanta bine si se lasa deoparte. Se incalzeste cuptorul la 180ᵒC si se unge cu ulei o tava sau un vas termorezistent.

Se aseaza 3 foi de lasagna pe fundul vasului, se toarna jumatate din sosul de rosii peste ele si se presara cu jumatate din cantitatea de busuioc. Se aranjeaza jumatate din feliile de vinete intr-un singur strat si se intinde cu o lingura o treime din sosul bechamel. Se repeta aranjamentul, terminand cu un strat de lasagna. Se toarna restul de sos bechamel deasupra si se presara parmezan. Se coace lasagna 35-40 de minute pana ce se rumeneste si se serveste alaturi de o bucata de ciocolata de casa.

Lasagna cu branza

lasagna-cu-branza.jpg
Veti necesita:

Ingrediente
o cutie cu foi de lasagna
400 gr branza de vaci
3 linguri cu smantana
2 cepe
3-4 catei de usturoi
1 litru suc de rosii
ulei
sare
piper
Pentru servire: cascaval ras
busuioc maruntit
Instructiuni

Incalzim 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie si calim una din cepele tocata. Adaugam sucul de rosii, preferabil preparat in casa, usturoiul pisat, sare si piper. Lasam amestecul sa fiarba timp de 15 minute. Mixam cealalta ceapa tocata cu branza de vaci.

Ungem un vas termorezistent cu ulei si asezam un strat de foi de lasagna. Acoperim foile de lasagna cu un strat de amestec de branza, apoi cu sos de rosii si repetam acest proces pana cand terminam ingredientele. Ultimul strat trebuie sa fie de sos de rosii. Dam lasagna la cuptor timp de 30-40 de minute pana cand foile de lasagna devin moi si se valuresc.

Presaram cascaval ras si busuioc maruntit deasupra lasagna, apoi mai lasam inca 5 minute la foc iute in cuptor inainte de a servi.

Pofta buna!