Painea de casa este o specialitate culinara clasica care are o istorie lunga si bogata in multe culturi din intreaga lume.
Este facuta din ingrediente simple, precum faina, apa, drojdie si sare, iar procesul de preparare poate varia in functie de reteta si traditia locala.
Paine de casa
Una dintre caracteristicile definitorii ale painii de casa este gustul sau unic si textura densa, care se datoreaza faptului ca nu contine conservanti sau adaosuri artificiale. Aceasta face ca painea de casa sa fie mai sanatoasa decat painea comerciala, deoarece nu contine aditivi care ar putea afecta digestia sau sanatatea in general.
Painea de casa poate fi facuta in multe feluri diferite, inclusiv paine alba, paine integrala sau paine neagra. De asemenea, se pot adauga diferite ingrediente, cum ar fi seminte de dovleac, nuci, masline sau rosii uscate, pentru a-i oferi un gust mai complex si mai bogat.
Procesul de preparare a painii de casa poate fi destul de complicat si necesita rabdare si pricepere. Trebuie sa se inceapa cu amestecarea ingredientelor intr-un bol mare, apoi sa se framante aluatul pentru a activa drojdia si a-i permite sa creasca. Dupa aceea, aluatul se lasa sa se odihneasca si sa se ridice timp de cateva ore, pana cand ajunge la dimensiunea dorita. In cele din urma, aluatul se coace in cuptor, iar painea proaspata iese din cuptor cu o crusta aurie si o aroma delicioasa.
Painea de casa poate fi servita ca atare, cu unt si miere, sau poate fi folosita pentru a face sandwich-uri sau pentru a acompania diferite feluri de mancare,cum ar fi ciorba de vacuta. Indiferent de modul in care este servita, painea de casa este un aliment de baza sanatos si delicios care poate fi savurat cu familia si prietenii.
Reteta paine de casa
O reteta simpla pentru paine de casa va este descrisa de Fuzzy chiar aici. Pentru a o pregati veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg faina
7 gr drojdie uscata
600-700 ml apa calduta
20 gr sare
putin ulei
Cum se face paine de casa
Punem intr-un bol 600 ml de apa calda (daca este nevoie, rezervam 100 ml pentru a fi adaugata in functie de tipul de faina folosit). Turnam drojdia uscata si o mana de faina peste apa, amestecam si lasam asa timp de aproximativ 10 minute pana cand drojdia se activeaza. Dupa acest timp, adaugam toata faina in bol si incepem sa framantam. Obtinem un aluat lipicios caruia ii adaugam sare si continuam sa framantam. Daca este nevoie, adaugam si restul de apa pastrata anterior (de exemplu, inca 50 ml). Este important ca aluatul sa nu fie foarte tare, asa ca nu adaugam faina suplimentara. In timpul procesului de framantare, ajutam aluatul cu un pic de ulei pentru a obtine un aluat nelipicios, omogen si usor elastic.
Pentru a lasa aluatul sa creasca, folosim o tava dreptunghiulara pe care o ungem cu ulei. Turnam aluatul in tava si il nivelam usor, apoi il impaturim in trei parti, aducand capetele spre interior (adica il intindem si pliem). Acest lucru ii va conferi painii o textura frumoasa. Acoperim tava cu folie de plastic si lasam aluatul la temperatura camerei timp de o ora sau pana cand isi dubleaza volumul. Dupa aceasta perioada, ne ungem palmele cu ulei si mai framantam odata aluatul, apoi il impaturim din nou si il lasam la crescut timp de inca 30 de minute.
Intre timp, incalzim cuptorul la 250°C fara ventilatie. In treapta de sus a cuptorului, asezam gratarul si deasupra lui punem o tava cu apa pana la jumatate si lasam apa sa clocoteasca, astfel incat sa se formeze aburi. Doar dupa ce apa a inceput sa clocoteasca, putem introduce aluatul in cuptor.
Pana cand cuptorul se incalzeste, ne ocupam de modelarea painii. Ungem masa de lucru cu ulei si intindem aluatul cu palmele pana obtinem o foaie, apoi adunam cele patru colturi catre centru si inca o data cele patru colturi, strangem capetele bine si intoarcem aluatul cu partea de jos in sus pentru a obtine o sfera frumoasa.
Pentru a pregati painea, trebuie sa asezam coca intr-o tava tapetata cu hartie de copt si sa o crestam. Apoi, o introducem in cuptorul bine incalzit la 250°C si plin cu aburi, timp de 20 de minute, pentru a evita formarea rapida a cojii. Dupa trecerea celor 20 de minute, scoatem tava cu apa din cuptor, reducem temperatura la 200°C cu ventilatie si mai lasam painea in cuptor inca 30 de minute. Painea este gata atunci cand suna a gol cand ciocnim cu degetul pe fundul ei. Cand este gata, o scoatem pe un gratar si o lasam sa se raceasca. Painea poate fi pastrata intr-un stergar curat timp de cateva zile.
Pentru mai multe retete paine de casa, Fuzzy va invita sa cititi randurile care urmeaza.
Paine de casa Jamila
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
7 gr drojdie uscata
1 lingura zahar
300 ml apa calda
500 gr faina (sau cat cuprinde)
1 lingura rasa cu sare
3 linguri ulei
Instructiuni
Se amesteca intr-un castron mare drojdia cu zaharul, apa calda si 100 g faina, apoi se lasa la crescut intr-un loc cald.
Dupa ce a crescut, se adauga sarea si se incepe framantarea, adaugand treptat faina. La final, se adauga uleiul si se continua framantarea pana cand aluatul devine elastic si nelipicios. Se preincalzeste cuptorul.
Aluatul se formeaza sub forma de bila si se aseaza pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se cresteaza in doua locuri cu un cutit cu lama subtire si se introduce tava in cuptor. Painea se coace pana cand capata o culoare frumoasa si este bine facuta.
La final, se scoate painea din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Painea poate fi pastrata in stergarul curat pentru cateva zile.
Paine de casa Gina Bradea
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg faina
10 gr drojdie uscata sau 25 gr drojdie proaspata
2 lingurite sare
2 lingurite zahar
50 ml ulei (daca se poate, de masline, iese aluatul mai fin)
650 ml apa calduta
Instructiuni
Inainte de folosire, faina se cerne de 2 ori pentru a elimina eventualele corpuri straine si pentru a o aerisi. Se amesteca drojdia uscata si zaharul intr-un lighean sau o covata. In cazul in care se foloseste drojdie proaspata, se pregateste o maia separat, amestecand drojdia proaspata (25 g) cu zaharul pana se formeaza o smantana. Se adauga 50 ml apa si 1 lingura de faina, se amesteca bine si se lasa sa dospeasca 10-15 minute. Cand si-a dublat volumul, se toarna peste faina.
Se adauga apa calduta si sarea si se amesteca pana cand se inglobeaza toata apa. Daca este necesar, se poate adauga inca 1-2 linguri de apa sau faina, in functie de consistenta dorita a aluatului. Consistenta fainii poate varia, astfel incat aluatul poate necesita mai multa apa sau faina. La framantare, adaugarea de ulei va face ca aluatul sa devina mai ferm.
Se incepe framantarea: ungeti mainile si vasul cu ulei si framanti, aducand aluatul de la margine spre interior pentru a ingloba aerul si pentru a permite aluatului sa creasca frumos. Dupa 5 minute de framantare, se poate tranti aluatul de 10 ori in lighean pentru a distribui aerul uniform in aluat.
Cand se reia framantarea, se observa ca aluatul este mult mai fin si mai elastic si se desprinde usor de pe maini. Daca este prea lipicios, se poate adauga o lingura de faina in fundul ligheanului si se framanta inca 5 minute.
De 10 ori trantiti aluatul, apoi mai framantati timp de 2-3 minute. Dati aluatului o forma frumoasa si lasati-l la dospit. Este important sa trantiti aluatul deoarece acest proces ajuta la reducerea timpului de framantare si asigura o dospire mai buna. De fapt, desi pare greu sau ciudat, trantitul este foarte benefic pentru aluat si va ajuta sa obtineti o textura pufoasa si gustoasa la final. Vasul cu aluatul trebuie acoperit cu folie de plastic si un servet curat si lasat la dospit. Folia ajuta la cresterea rapida a aluatului.
Scoateti aluatul pe masa pudrata cu faina sau unsa cu ulei si impartiti-l in bucati pentru a face paine rotunda, franzele sau paine impletita. Pentru painea rotunda, faceti bile si rasuciti-le pe masa pana obtineti forma dorita. Asezati-le in tava si crestati-le dupa preferinta. Pentru painea lunguiata, faceti fitile si asezati-le in tava de chec. Crestati-le cu un cutit foarte bine ascutit.
Pentru a face paine impletita, faceti fitile subtiri, de aceeasi lungime si grosime si impletiti-le dupa preferinta. Strangeti capetele si modelati painea, apoi lasati-o la dospit.
Este recomandat sa coaceti painea la foc mic pentru primele 10 minute, la aproximativ 160 de grade Celsius. Astfel, painea va creste uniform, fara sa se crape. Dupa cele 10 minute, puteti mari temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius si sa lasati painea sa se coaca pana la final. Verificati painea dupa aproximativ 40 de minute cu ajutorul unei scobitori. Daca scobitoarea iese curata, painea este gata si o puteti scoate din cuptor. Este important sa cunoasteti cuptorul dumneavoastra si sa ajustati temperatura si timpul de coacere in functie de caracteristicile acestuia.
Paine de casa pufoasa
Reteta paine de casa pufoasa nu este una dificila, iar pentru a o prepara veti necesita:
Ingrediente
500 gr faina
125 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 cana lapte
ulei de masline
1 lingura sare fina
1 lingura zahar
Instructiuni
Se amesteca drojdia pisata cu zahar si putina apa calda, pana se obtine un amestec lichid. Intr-un vas de robot de bucatarie, se pune faina, iar in mijloc se face o gaura unde se adauga amestecul de drojdie si se lasa sa stea timp de 15 minute.
Se adauga sarea, apoi laptele si apa calda, treptat, pana se obtine consistenta dorita. Se adauga uleiul de masline si se framanta aluatul cu mana. Se acopera vasul cu o folie alimentara si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 1 ora si 30 de minute.
Se ia aluatul, se modeleaza o forma rotunda, se taie o cruce pe deasupra si se pune in tava cu hartie de copt. Se coace la 175 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.
Paine de casa la tava
Veti necesita:
Ingrediente
1 kg de faina alba
550 ml lapte caldut
1 ou
25 gr drojdie proaspata
o lingurita de zahar
o lingurita cu varf de sare fina
4 linguri de ulei
1 ou batut pentru uns
seminte de susan si floarea soarelui
Instructiuni
Pentru a pregati painea, incepem prin a cerne faina intr-un bol mare.
Apoi, amestecam laptele caldut cu zaharul si drojdia pana cand drojdia se dizolva si turnam compozitia peste faina, creand o gropita in mijloc, si framantam aluatul. Adaugam oul batut cu sarea si framantam pana cand incorporam toata faina, iar la final adaugam uleiul si framantam foarte bine.
Lasam aluatul sa dospeasca. Dupa ce a crescut in volum, il transferam pe masa de lucru si il impartim in doua. Luam cate o bucata de aluat si ii dam forma unei franzele, o asezam in tava cu hartie de copt si o lasam timp de un sfert de ora sa creasca.
Dupa ce a crescut, ungem aluatul cu ou batut si presaram susan si seminte de floarea soarelui. Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 45-50 de minute. Dupa ce s-au copt, scoatem painea din cuptor si o lasam sa se raceasca acoperita cu un servet.
Paine de casa cu drojdie proaspata
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
600 gr faina
340 gr de apa
30 gr ulei de floarea soarelui
1,5 lingurita sare
1,5 lingurita zahar
15 gr drojdie proaspata
Instructiuni
Intr-un bol se pune faina si se adauga sarea, zaharul si drojdia, apoi se amesteca bine. Se adauga apa si ulei, si se framanta bine pana se formeaza un aluat moale. Se acopera bolul si se lasa la loc caldut timp de 60 de minute pana cand aluatul se dubleaza in volum.
Dupa ce a crescut, se pune aluatul pe o masa unsa cu ulei si se imparte in trei bucati egale. Se modeleaza trei painici si se acopera pentru a creste inca 50-60 de minute. Cand sunt gata, painicile se ung cu lapte sau ulei si se coc in cuptorul preincalzit la 200 °C timp de 25-30 de minute, pana cand devin rumene.
Paine de casa cu drojdie uscata
Reteta paine de casa pufoasa cu drojdie uscata necesita:
Ingrediente
2 linguri drojdie uscata
2 oua
5 linguri zahar
jumatate lingura sare
1 cana si jumatate lapte cald
faina cat cuprinde
1 ou pt uns
susan
Instructiuni
Se inmoaie drojdia in jumatate de cana de lapte si se lasa la crescut timp de aproximativ 10 minute. Intr-un vas, batem ouale cu sare si zaharul. Adaugam laptele si drojdia crescuta si amestecam.
Incorporeaza faina treptat si incepem sa framantam pana obtinem un aluat molicel dar nelipicios. Lasam aluatul sa creasca cel putin o ora intr-un loc cald. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in bucati si il modelam sub forma de bile. Punem bilele de aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungem fiecare bila de aluat cu ou batut si presaram susan. Coacem la temperatura medie pana se rumeneste frumos deasupra.
Paine de casa fara drojdie
Fuzzy iti ofera o reteta delicioasa de paine de casa fara drojdie, astfel incat sa poti pregati paine chiar daca nu poti sau nu vrei sa iesi din casa si nu ai drojdie.
Ingrediente
250 gr faina integrala
50 gr faina de ovaz
100 de gr faina alba pentru infainat
o lingurita de bicarbonat de sodiu
un ou
o lingurita de sare
o lingurita de zahar
300 ml de zer de lapte sau lapte batut
Instructiuni
Pentru a face painea de casa fara drojdie, se amesteca intr-un vas mare ingredientele uscate: faina integrala, faina de ovaz, sarea, zaharul si bicarbonatul de sodiu. Intr-un alt vas, se bate un ou si se amesteca cu zerul de lapte sau laptele batut, apoi se toarna treptat in amestecul de ingrediente uscate. Dupa ce s-a format aluatul, acesta se framanta timp de 30 de secunde.
Aluatul se pune intr-o tava de copt, rotunda sau patrata, in functie de forma dorita, si se cresteaza in partea superioara. Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace pentru 50-60 de minute.
Paine de casa cu cartofi
Aceasta paine este apreciata de multe persoane, iar pentru a o pregati veti necesita:
Ingrediente
500 gr de faina alba
300 gr de cartofi albi, fierti
200 ml de apa calda
15 gr de drojdie proaspata
1 lingurita de sare extrafina
1-2 lingurite de zahar tos
2 linguri de ulei de floarea soarelui
faina alba pentru modelat (cam 100 gr)
Instructiuni
Pentru a pregati painea de cartofi, trebuie mai intai sa spalati cartofii si sa-i fierbeti in coaja. Dupa ce s-au racit, se decojesc si se paseaza sau se dau pe razatoarea mica.
Apoi, se framanta cartofii razuti impreuna cu faina. Se face o adancitura in mijlocul amestecului si se adauga drojdia faramitata si zaharul, evitand contactul direct cu sarea care se presara in jurul marginii. In timp ce se amesteca, se adauga treptat apa calda, pana se dizolva drojdia si zaharul. Apoi se incorporeaza toata faina si cartofii si se amesteca bine, adaugandu-se treptat si toata apa calda.
Uleiul se adauga la final si se continua sa se framante pana cand aluatul se poate desprinde de pe maini. Daca este nevoie, se mai adauga faina si se framanta pana la omogenizare.
Acoperiti aluatul cu un servet curat si lasati-l sa dospeasca intr-un loc cald si ferit de curentii de aer rece. Cand aluatul si-a dublat volumul, rasturnati-l pe o planseta infainata si mai framantati-l pentru a elimina bulele de aer. Adaugati faina daca este prea lipicios si modelati-l apoi pe tava prevazuta cu hartie de copt.
Ungeti painea cu apa si coaceti-o in cuptorul preincalzit la temperatura medie pana cand creste si incepe sa se rumeneasca. Scoateti painea, ungeti-o cu ulei si dati-o din nou la cuptor pana cand se rumeneste frumos si formeaza o coaja groasa.
Lasati painea sa se raceasca invelita intr-un servet curat. Taiati-o doar cand s-a racit complet.
Paine de casa rapida
Pentru reteta paine de casa rapida, aveti nevoie de:
Ingrediente
200 gr faina alba
200 gr faina integrala
200/250ml apa calduta
4 linguri ulei
8 gr sare
7 gr drojdie uscata
10 gr zahar
Instructiuni
Intr-un vas, cernem faina si presaram sarea. Facem o groapa in mijloc si adaugam drojdia, zaharul, uleiul si apa calduta, apoi amestecam toate ingredientele. Framantam aluatul, care va fi lipicios. Mai presaram faina pana devine compact.
Punem aluatul intr-un castron acoperit cu folie alimentara si il lasam sa creasca intr-un loc ferit de curent pentru aproximativ 40 de minute. Dupa ce a crescut, il asezam pe masa presarata cu faina, ii dam o forma rotunda si il mai lasam sa se odihneasca pentru inca aproximativ 20 de minute, acoperit cu un servet de bumbac.
Intre timp, incalzim cuptorul la 220 grade Celsius, punem hartie de copt in tava si adaugam painea, presarand faina si crestand-o usor. O lasam in cuptor pentru 25-30 de minute, in functie de cuptor, pana ce devine rumena. O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca. Cand o intoarcem si o batem, trebuie sa sune a gol.
Paine de casa impletita
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
400 gr faina
20 gr drojdie proaspata
160 ml lapte
30 gr margarina topita
2 linguri ulei de masline
1 lingura si 1/2 mac
sare
Pentru uns: 1 galbenus de ou
2 linguri lapte
1 lingura susan
Instructiuni
Intr-un castron, amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte cald si o lingura rasa de faina si lasam totul acoperit pana face spuma, timp de aproximativ 10 minute.
Intr-un alt castron, punem faina si macul si presaram sarea pe margini. Facem o gaura in mijloc si turnam compozitia de drojdie. Adaugam treptat lapte cald si amestecam cu o lingura pana se aduna tot la un loc, apoi framantam cu mana timp de cateva minute. Adaugam margarina si continuam sa framantam timp de 10 minute (aluatul va fi putin lipicios, dar nu mai adaugam faina). La final, adaugam si uleiul de masline, acoperim si lasam la loc ferit de curent pentru o ora.
Presaram putina faina pe suprafata de lucru si impartim aluatul in patru bucati. Din fiecare bucatica intindem un sul. Asezam sulurile 1 si 2 paralel, trecem sulul 3 pe deasupra sulului 1 si dedesubtul sulului 2, iar sulul 4 pe dedesubtul sulului 1 si deasupra sulului 2. Incepem sa rasucim sulurile doua cate doua: sulul 1 peste sulul 2, sulul 3 peste 4, 2 peste 1 si 4 peste 3. Apoi le impletim tot doua cate doua, dar in sens invers: 4 peste 1, 2 peste 4, 3 peste 2 si 1 peste 3. Varfurile ramase le rasucim si le ascundem sub impletitura.
Lasam aluatul sa creasca inca 15 minute, ungem cu galbenusul amestecat cu lapte si presaram cu susan. Coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pana se rumeneste.
Paine de casa cu seminte
Pentru acest tip de paine aveti nevoie de:
Ingrediente
550 gr faina
100 gr faina ptr presarat
50 gr faina de secara
30 gr tarate
40 gr seminte de in
2 linguri de ulei
1 1/2 lingurita sare
1 lingurita zahar
250 ml apa fierbinte
150 ml lapte batut
20 gr drojdie proaspata
Instructiuni
Amestecam faina de grau, faina de secara si taratele intr-un castron. Intr-un castronel, turnam apa clocotita peste semintele de in si le lasam pana se racesc putin. Intr-o cescuta, frecam drojdia cu zaharul, apoi adaugam o lingura de faina si putina apa calduta, omogenizand bine compozitia. Facem o adancitura in mijlocul fainii amestecate, unde punem drojdia, laptele batut si uleiul. Adaugam sarea pe margine si incepem sa framantam, turnand treptat apa cu semintele de in, pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim vasul cu folie alimentara si un prosop, lasandu-l sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Presaram putina faina pe blat, intindem aluatul si ii dam forma de paine. Punem painea intr-o tava si o lasam sa creasca din nou. Cand painea este crescuta, o crestam in cateva locuri, presaram putina faina si o punem la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pana se rumeneste frumos. Scoatem painea din cuptor si o invelim intr-un prosop pana se raceste, apoi o feliem si o putem servi cu dulceata de gutui sau feluri de mancare principale.
Paine de casa fara framantare
Pentru a pregati aceasta paine de casa cu crusta crocanta, veti avea nevoie de:
Ingrediente
390 gr faina
5 gr drojdie uscata
350 ml apa calduta
1 lingurita cu sare
un vas de fonta
Instructiuni
Am cernut faina de grau intr-un bol, am adaugat drojdia si sarea si am amestecat bine. Apoi am adaugat apa calduta putin cate putin, amestecand continuu. Dupa aceea, am acoperit bolul cu folie alimentara si l-am lasat sa dospeasca timp de 2 ore.
La finalul celor doua ore, am pus hartie de copt in oala de fonta si am rasturnat aluatul. Am preincalzit cuptorul la maxim, timp in care am bagat oala in cuptor si am copt aluatul timp de aproximativ 40 de minute. Nu am stiut exact la ce temperatura ajunge cuptorul meu pe gaz, dar pentru un cuptor electric setat la 220 grade Celsius, timpul de coacere a fost suficient.
Paine de casa reteta simpla
Pentru a pregati paine simpla de casa, veti necesita:
Ingrediente
500 gr faina alba de buna calitate
25 gr drojdie proaspata
300 ml apa
1/2 lingurita zahar
3 linguri ulei
1/2 lingurita sare
Instructiuni
Incepem prin pregatirea de maia: intr-un bol mic adaugam drojdia zdrobita, zaharul si 300 ml apa calda (nu fierbinte!) si o lingura de faina. Amestecam bine, acoperim bolul cu un stergar si lasam timp de aproximativ 15 minute, pana cand maiaua isi dubleaza volumul. Daca drojdia este proaspata si de buna calitate, maiaua va creste frumos, altfel nu mai merita sa continuam, pentru ca painea nu va creste.
Intre timp, cernem si cantarim faina, o punem intr-un vas adanc, adaugam sarea si amestecam bine. Facem o groapa in mijloc si adaugam maiaua crescuta.
Incepem sa framantam, adaugam uleiul si framantam pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Acoperim vasul cu un stergar si il lasam intr-un loc cald si ferit de curent. Lasam aluatul sa creasca timp de aproximativ 1,5 ore. Dupa ce a crescut frumos, pregatim o tava . Scoatem aluatul din vas, il framantam o secunda si ii dam forma dorita. Il asezam in tava. Preincalzim cuptorul la 195 grade Celsius sau 390 grade F.
Lasam sa creasca inca vreo 30-45 minute, pana cand ajunge sa depaseasca usor tava (acoperim cu un stergar). Facem usor niste taieturi cu cutitul pentru model fara a apasa aluatul. Dam la cuptorul incins la 390 grade F timp de 40 de minute.
Dupa 40 de minute, scoatem painea pe un gratar si o lasam sa se raceasca.
Paine de casa cu maia
Aveti nevoie de:
Ingrediente
Aluat paine de casa: 60 gr maia( din maiaua mama) hidratata 100%
300 gr apa plata
310 gr faina alba
80 gr faina de secara
8 gr sare
faina pentru infainat
Instructiuni
Intr-un vas se pune maiaua, se toarna usor apa si se amesteca. Apoi se adauga faina si se amesteca cu o lingura. Se lasa deoparte timp de 20 de minute. Dupa 20 de minute, se pune sarea si se amesteca bine cu mana, adaugand si o lingurita de apa plata pentru a ajuta la framantare.
Se acopera vasul cu un servet curat si se lasa deoparte timp de 30 de minute. Apoi se face prima intindere si impachetare direct in vas, cu mana umezita cu apa plata. Se ia cate o parte din margine si se pliaza spre mijloc, efectuand impachetari la intervale de 30 de minute, timp de 3 ore jumatate sau 4 ore.
Dupa aceasta perioada, se pregateste cosuletul pentru paine, infainandu-l foarte bine. Aluatul se modeleaza intr-o forma rotunda direct in vas, apoi se pune in cos. Se lasa la frigider pana a doua zi dimineata, apoi se lasa la temperatura camerei timp de 2 ore.
Cand aluatul este gata, se scoate din forma si se pune pe o tava de cuptor acoperita cu hartie de copt. Se coace la 200 de grade, cu aburi, timp de 25 de minute, apoi se schimba programul si se mai coace inca 20 de minute la temperatura normala. In cazul in care nu dispuneti de un cuptor cu aburi, se poate folosi o tava cu apa fierbinte la baza cuptorului.
Dupa coacere, se lasa painea sa se raceasca complet pe un gratar si apoi se taie in felii.
Paine de casa cu faina integrala
Pentru a pregati paine integrala de casa, aveti nevoie de:
Ingrediente
700 gr faina integrala
150 gr faina alba 000 Boromir
20 gr drojdie proaspata
600 ml apa calduta
sare
mac sau susan
Instructiuni
Intr-un bol, turnati cubul de drojdie, 2-3 linguri de faina alba si un pahar de apa. Amestecati bine cu telul si lasati timp de 10-15 minute. Apoi adaugati restul de apa si sarea si amestecati din nou. Adaugati faina alba si faina integrala. Cu o lingura, amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.
Apoi, transferati aluatul pe masa de lucru si framantati-l usor cu mainile pana se uniformizeaza.
Acoperiti aluatul cu folie alimentara si lasati-l sa dospeasca timp de aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul. Impartiti aluatul in opt bucati si formati doua bile. Puneti-le intr-o tava mare de cuptor deasupra unui disc de aluat uns cu ulei sau acoperit cu hartie de copt si lasati-le sa creasca bine.
Apoi, puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute la 180-200 grade, pana se coace si se rumeneste bine. Scoateti-o din cuptor si lasati-o timp de 10 minute in tava sa se raceasca.
Paine de casa cu iaurt
Aceasta reteta de paine de casa necesita:
Ingrediente
1 kg faina
1 lgt sare
300 ml apa
400 ml iaurt
25 gr drojdie proaspata
1 lg zahar
1 lg apa
1 lg apa
1 galbenus
1 lg lapte
Instructiuni
Faina se cerne. Se omogenizeaza drojdia cu zaharul si se adauga apa si faina, apoi se omogenizeaza totul si se lasa la crescut. Intr-un castron, se pun sarea, faina, maiaua si iaurtul, dupa care se amesteca.
Se adauga apa si se framanta un aluat nelipicios. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut. Dupa ce a crescut, se pune pe masa infainata, se mai framanta putin si se pune in tava. Se mai lasa la crescut timp de 20 de minute. Galbenusul se bate cu o lingura de lapte. Painea se unge cu ou, se taie cu un cutit si se coace la foc mediu timp de aproximativ 1 ora.
Paine de casa cu lapte
Pentru a pregati paine de casa pufoasa cu lapte, aveti nevoie de:
Ingrediente
500 gr faina
125 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 cana lapte
ulei de masline
1 lingura sare fina
1 lingura zahar
Instructiuni
Se piseaza drojdia si se amesteca cu zaharul si putina apa calduta, pana devine lichida. Intr-un vas se pune faina, se face o gaura in mijloc si se adauga drojdia amestecata cu apa. Se lasa la repaus timp de 15 minute.
Treptat, se adauga sarea, laptele si apa calduta, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Se adauga si uleiul de masline si se framanta aluatul cu mana. Se acopera vasul cu o folie alimentara si se lasa aluatul sa dospeasca timp de o ora jumatate, intr-un loc cald.
Dupa ce a crescut, se ia aluatul si se modeleaza sub forma rotunda. Se face o cruce si se pune intr-o tava tapetata cu hartie. Se coace la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, la 175 grade C, in functie de cuptor.
Calorii paine de casa
Painea de casa poate fi preparata dintr-o varietate de ingrediente, cum ar fi faina alba sau integrala, drojdie, apa si sare. Unele retete pot include si alte ingrediente, precum miere, seminte sau nuci. Continutul de calorii al painii de casa variaza in functie de tipul si cantitatea de ingrediente folosite.
In general, o felie de paine de casa alba (aproximativ 30 de grame) contine aproximativ 80-100 de calorii. In comparatie, o felie de paine de casa integrala (tot aproximativ 30 de grame) contine in jur de 70-90 de calorii.
Este important sa mentionam ca valorile nutritionale ale painii de casa variaza si in functie de cantitatea de grasimi si carbohidrati din reteta. In general, painea de casa poate fi o sursa buna de carbohidrati complecsi, proteine si fibre, dar poate contine si cantitati semnificative de sodiu si zahar.
Pentru a reduce aportul de calorii si a maximiza beneficiile nutritionale ale painii de casa, puteti incerca sa folositi faina integrala, sa adaugati seminte si nuci pentru a creste continutul de fibre si proteine, si sa limitati cantitatea de sare si zahar folosita in reteta.
In general, painea de casa poate fi o alegere sanatoasa in cadrul unei diete echilibrate, dar trebuie consumata cu moderatie pentru a evita excesul de calorii si carbohidrati.
Pofta buna la aroma autentica a painii de casa!