Dulceata de gutui este o delicatesa rafinata, bogata in arome si texturi complexe.
Gutuile sunt fructe ovale, cu o coaja zemoasa si parfumata, care devin aurii si moi cand sunt coapte.
Dulceata de gutui
Dupa ce sunt spalate si curatate de coaja, gutuile sunt taiate in bucati mici si fierte impreuna cu zaharul, apa si alte ingrediente aromatice precum scortisoara, lamaia sau vanilia.
Dulceata de gutui poate fi consumata ca atare sau poate fi utilizata ca un topping delicios pentru prajituri sau ingrediente folosite in patiserie. Aceasta poate fi combinata cu branzeturi moi, cascaval, sau poate fi utilizata in diferite retete de desert, cum ar fi prajituri, tarte sau clatite.
Gutuile sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, potasiu, fier si fibre alimentare. De asemenea, gutuile contin compusi antioxidanti benefici pentru sanatate, cum ar fi quercetina si kaempferol, care ajuta la protejarea organismului impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
In concluzie, dulceata de gutui este o delicatesa cu o aroma bogata si o textura fina, perfecta pentru a fi savurata pe paine prajita, castraveti sau chiar branzeturi, precum si pentru a adauga o nota dulce si parfumata la o varietate de deserturi delicioase.
Cum se face dulceata de gutui si ce ingrediente necesita dulceata de gutui? Al dumneavoastra Fuzzy va va deslusi toate secretele dulcetii de gutui, ingredientele de care veti avea nevoie cat si instructiunile.
Reteta dulceata de gutui
Fuzzy va prezinta o reteta simpla de dulceata de gutui chiar in randurile care urmeaza:
Ingrediente
2,5 kg gutui
2 kg zahar gelifiant
un lime
Instructiuni
Gutuile au fost spalate si taiate in cubulete mici, apoi au fost adaugate intr-un tuci cu o cana de apa. Am amestecat zaharul si l-am adaugat in tuci, lasand amestecul sa fiarba timp de jumatate de ora pana cand gutuile s-au inmuiat.
Apoi, am adaugat zeama de la un lime si am amestecat din nou. Am turnat dulceata in borcane si le-am infasurat cu prosoape pentru a se raci incet.
Pentru mai multe retete de dulceata de gutui, Fuzzy va sfatuieste sa cititi randurile care urmeaza.
Dulceata de gutui rase
Pentru reteta de dulceata de gutui rase, aveti nevoie de:
Ingrediente
1,500 kg gutui rase
1 lamaie
1,500 kg zahar Geliezucker Wiener
Instructiuni
Gutuile le-am spalat foarte bine, le-am curatat de coaja si de seminte, apoi le-am sters. Lamaia a fost de asemenea spalata bine si i-am stors zeama peste gutuile rase. Am adaugat zaharul si le-am lasat deoparte pentru a lasa zeama sa se scurga.
Intr-un alt vas, am pus cojile si cotoarele la fiert in 2 litri de apa, impreuna cu coaja de lamaie, pana cand a scazut la aproximativ jumatate din cantitate. Cand s-a racit, am adaugat zeama la gutuile rase si am amestecat bine.
Am pus amestecul la foc si l-am lasat sa fiarba timp de jumatate de ora, amestecand des. Am turnat dulceata fierbinte in borcane si am inchis capacul cand s-a racit.
Dulceata de gutui rase cu sirop
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
gutui 2 kg
zahar 600 gr
1 lamaie
2 plicuri zahar vanilat
apa 600 ml
Instructiuni
Incepem prin a curata gutuile de puf si a le spala foarte bine. Apoi, le lasam la uscat si ne ocupam de pregatirea siropului.
Intr-un vas mai mare, punem zaharul si zaharul vanilat la fiert in apa. Cand siropul incepe sa se ingroase, adaugam gutuile razuite, inclusiv cu coaja, si le stropim cu zeama de lamaie.
Acum, punem gutuile rase peste siropul de zahar si le lasam sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15 minute.
Dupa ce dulceata s-a racit putin, o punem in borcane sterilizate si le asezam cu capacul in jos pana se racesc complet.
Dulceata de gutui Jamila
Ca sa pregatiti o dulceata de gutui ca si in reteta Jamilei, veti necesita:
Ingrediente
1 kg gutui-cantarite dupa ce au fost curatate de cotor si taiate cubulete
1 kg zahar
300 ml apa
Instructiuni
Pentru a prepara dulceata de gutui, se incepe prin spalarea gutuilor bine, pana cand puful este indepartat. Apoi, se curata de coaja si cotor si se taie in cubulete.
Intr-o cratita se pune apa si zaharul, care se pun la fiert. Dupa ce siropul se leaga, se adauga gutuile si se fierbe dulceata timp de aproximativ o ora, amestecand din cand in cand si indepartand spuma formata.
Pentru a verifica daca dulceata este gata, se pune o picatura de sirop pe o farfurie racita in prealabil in congelator. Daca picatura ramane intacta, inseamna ca dulceata este gata.
La final, dulceata fierbinte se pune in borcane, care sunt acoperite cu o patura si lasate pana a doua zi.
Dulceata de gutui japonez Jamila
Chaenomeles, cunoscut in mod obisnuit sub numele de gutui japonez sau lamaia nordica din cauza gustului sau acru, este o planta cu arbusti care au flori mari asemanatoare cu cele ale unui mar. Acesti arbusti sunt adesea utilizati ca plante de decor datorita frumusetii lor primavara.
Cu toate acestea, putini stiu ce sa faca cu fructele lor, desi exista retete interesante de preparare a lor. Fructele coapte de chaenomeles sunt de marimea unui ou de pui, au o culoare galbena sau galben-verde si au o pulpa ferma si aromata, plina de vitamine si minerale valoroase. Acestea au proprietati antivirale, antioxidante, diuretice si hemostatice, ajutand la bolile de sange, precum si la varsaturi si hemoroizi. Nu numai fructele, ci si alte parti ale plantei sunt utilizate in medicina populara, cum ar fi semintele pentru efectul lor laxativ si crengutele si frunzele pentru diferite probleme de sanatate.
Pentru a obtine dulceata aromata si gustoasa care ii va surprinde si pe cei care nu stiu ce se poate face din gutuiul japonez, urmati instructiunile prezentate de Fuzzy:
Ingrediente
1 kg fructe decojite
1,3 kg zahar
0,5 l apa pentru sirop
Instructiuni
Pentru a face dulceata din gutui japonez, urmati acesti pasi: taiati fructul in felii, puneti-l intr-un bol si turnati apa curata. Lasati-l in aceasta stare timp de 2 ore pentru a scapa de o parte din acizii organici din pulpa fructelor. Dupa ce timpul de inmuiere s-a incheiat, fierbeti siropul alcatuit dintr-o solutie de apa si zahar. Cand siropul clocoteste, adaugati feliile de fructe in el. Lasati amestecul de sirop si gutui sa fiarba si apoi stingeti focul.
Acoperiti dulceata si lasati-o sa se raceasca, apoi aduceti-o din nou la fierbere. Repetati procesul de racire si fierbere de trei ori. Pentru a patra oara, aduceti dulceata la fierbere si gatiti-o pana cand fructele sunt complet moi, ceea ce va indica faptul ca dulceata este gata. Turnati dulceata in borcane si inchideti-le imediat.
Dulceata de gutui cu nuca
Dulceata de gutui este printre cele mai aromate dulceturi. Pentu dulceata de gutui cu nuci, aveti nevoie de:
Ingrediente
1kg gutui
1kg zahar
un pumn miez de nuca
3 pahare cu apa
Instructiuni
Pentru a prepara dulceata de gutui, gutuile trebuie mai intai spalate si curatate de coaja, iar apoi li se scoate casuta cu seminte. Se taie apoi in felii sau cuburi de marime potrivita.
Intr-o cratita pentru dulceata se pune la fiert apa cu zaharul. Se ia spuma si cand siropul e aproape legat, se adauga gutuile. Se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie dulceata, iar cu 5 minute inainte de a o lua de pe foc, se adauga nucile.
Dulceata trebuie pusa fierbinte in borcane sterilizate si inchise ermetic. Apoi se poate pastra in camara. Aceasta dulceata este una dintre cele mai aromate dulceturi si se poate servi alaturi de o portie de clatite americane.
Dulceata de gutui cu nuci si scortisoara
Aceasta delicioasa dulceata de gutui cu nuca si scortisoara nu contine conservanti, coloranti sau adaosuri artificiale si este realizata numai din fructe proaspete si zahar.
Gustul parfumat al gutuilor cu scortisoara si textura crocanta a nucilor sunt combinatii perfecte care pot fi adaugate in diverse preparate (cheesscake, tarte, negrese) sau pot fi savurate cu o portie de vafe sau clatite, direct in iaurt, pe orez cu lapte, paine sau biscuiti.
Pentru prepararea ei veti avea nevoie de:
Ingrediente
1½ kilograme gutui
700 grame zahar
2 bucati lamaie
150 grame nuci
scortisoara
300 mililitri apa
Instructiuni
Incepeti prin spalarea gutuilor si curatarea lor de seminte, apoi taiati-le in cuburi mici. Pentru a preveni oxidarea, stropiti gutuile cu sucul de lamaie. Intr-o oala, adaugati apa si zahar si lasati sa fiarba pana cand siropul se ingroasa.
Adaugati cuburile de gutui si lasati-le sa fiarba pana cand se inmoaie. Adaugati nucile tocate marunt si praful de scortisoara si continuati sa fierbeti la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana cand dulceata se leaga. Turnati dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, strangeti capacele si intoarceti-le cu gura in jos pentru a verifica etanseitatea.
Dulceata de gutui bucati
Pentru dulceata de gutui cubulete reteta, veti avea nevoie de:
Ingrediente
5 gutui mari
1,5 kg zahar
1 lamaie
o ceasca cu apa
coaja de la o portocala
cateva cuisoare
2 batoane de scortisoara
Instructiuni
Incepem prin a pregati gutuile. Acestea trebuie spalate, curatate si taiate in bucati. Apoi, se baga la robot, pe discul de razatoare mare (daca nu aveti robot, puteti folosi o razatoare obisnuita) sau se taie cubulete, dupa preferinta fiecaruia. Se pun apoi gutuile intr-un vas adanc, aproximativ trei farfurii pline cu varf, si se adauga 1,5 kg de zahar.
Pentru a continua, trebuie sa punem zaharul intr-un vas si sa il adaugam pe foc, impreuna cu o cescuta de apa. Focul trebuie sa fie mic, iar amestecul trebuie sa fie continuu. Cand zaharul s-a topit, adaugam cuisoarele, batoanele de scortisoara si coaja de portocala taiata foarte subtire. Lasam amestecul sa fiarba timp de cateva minute, apoi scoatem cuisoarele si scortisoara.
Acum este momentul sa adaugam gutuile stropite cu zeama de lamaie si miezul de la lamaie taiat cubulete mici. Fierbem totul la foc mic, preferabil intr-o oala cu pereti dubli. Dupa ce am fiert pentru o perioada de timp, gutuile ar trebui sa devina dulci si zemoase.
Pentru a testa daca dulceata este gata, trebuie sa punem o picatura de sirop pe o farfurie si sa vedem daca se imprastie. Daca nu se imprastie, atunci dulceata este gata si putem opri focul. Luam borcane curate si le umplem cu dulceata fierbinte, apoi strangem bine capacele. Acoperim borcanele cu un prosop gros si le lasam sa se raceasca, apoi le putem pune in camara.
Dulceata de gutui fara zahar
Pentru dulceata de gutui fara zahar reteta, veti necesita:
Ingrediente
5 gutui
2-3 mere dulci
30 de mililitri de suc de lamaie
Instructiuni
Pentru a face dulceata, mai intai trebuie sa curatati gutuile si merele de coaja. Apoi, indepartati cotorul cu samburi si taiati fructele in bucati mai mici, astfel incat sa poata fi usor maruntite intr-un blender sau robot de bucatarie. Daca nu aveti blender, le puteti da pe razatoare.
Transferati gutuile si merele maruntite intr-o oala incapatoare cu fundul si peretii grosi, indiferent de metoda pe care o alegeti. Aprindeti aragazul la foc mic si adaugati 20 – 30 de mililitri de apa, pentru a evita lipirea fructelor maruntite. Amestecati din cand in cand.
Dupa 20 de minute, adaugati sucul de lamaie proaspat stors, cand fructele ar trebui sa fie fierte. Daca preferati o dulceata mai fina, puteti sa pasati intreaga compozitie, timp de cateva minute, cu ajutorul unui blender vertical.
Pentru a pastra dulceata obtinuta in acest mod, trebuie sa o puneti in borcane de sticla sterilizate, intr-un loc racoros. Daca doriti sa va bucurati de ea mai mult timp, fierbeti borcanele la bain-marie timp de 30 – 40 de minute. Dupa ce le scoateti din apa, acoperiti-le cu o patura groasa si lasati-le sa se raceasca la temperatura camerei. A doua zi, puteti pune borcanele in camara, eventual cu etichete pe ele, cu data la care au fost umplute.
Dulceata si peltea de gutui
Pentru aceasta dulceata de gutui si peltea, sunt necesare:
Ingrediente
Pentru gem: 12 kg gutui mari si coapte-8 kg dupa indepartarea cojilor si cotoarelor
2,5 kg de zahar
1,5 L apa
zeama de la 6 lamai
Pentru peltea: 4 kg coji si cotoare de gutui-ramase de la curatarea celor 12 kg de gutui
3 kg de zahar
4 L apa
2 lamai intregi
Instructiuni
Incepeti prin a spala bine gutuile si apoi curatati-le de coaja si indepartati cotoarele cu seminte. Nu aruncati cotoarele, deoarece veti folosi aceste seminte mai tarziu cand preparati pelteaua.
Pregatirea dulcetii de gutui
Pentru a pregati dulceata de gutui, taiati gutuile decojite sub forma de bastonase, ceea ce poate fi usor realizat cu ajutorul discului feliator special al robotului de bucatarie. Puneti intr-o oala incapatoare apa, zaharul, ⅓ din zeama de lamaie, impreuna cu gutuile taiate sub forma de bastonase. Fierbeti incet, la foc potrivit, sub amestecare continua, pana cand gemul este bine legat. Aceasta inseamna ca o picatura de lichid pusa pe o suprafata rece se ingroasa suficient de mult ca sa nu mai curga liber. Adaugati restul de ⅔ din zeama de lamaie si mai dati un clocot.
Pentru a finaliza prepararea dulcetii, turnati-o fierbinte in borcane de sticla prealabil sterilizate la cuptor timp de 15 – 20 de minute la 160 °C, strangeti bine capacele si lasati-le timp de 10 minute cu gura in jos. Aceasta va verifica si etanseitatea capacelor.
Pregatirea peltelei de gutui
Spalati gutuile si curatati-le de coaja, apoi indepartati cotoarele de seminte. Cotoarele si cojile se pun intr-o oala impreuna cu apa si se fierb la foc potrivit pana se inmoaie.
Strecurati lichidul printr-un tifon sau o sita deasa, aruncand deseurile de la gutui. In lichidul ramas adaugati cam 1 kg de zahar la 1 l de lichid si fierbeti pana cand pelteaua se leaga. Lasati pelteaua sa se raceasca. Trebuie sa aiba consistenta unui jeleu sau a unui aspic.
Pelteaua se toarna in borcane sterilizate, in care se poate adauga o felie subtire de lamaie. Borcanele se inchid bine cu capace, se tin 10 minute cu gura in jos pentru a verifica etanseitatea si apoi se pot pasteuriza.
Dulceata de gutui felii
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
Ingrediente
aprox 1100 g gutui care sunt cantarite dupa curatare
600 g zahar
450 ml apa
3 frunze de drusaim
Instructiuni
Pentru a prepara dulceata de gutui, se incepe prin punerea apei si a zaharului intr-o cratita incapatoare. Gutuile sunt spalate, curatate de coaja si taiate felii, apoi se maruntesc la blender sau se dau pe razatoare.
Siropul nu trebuie sa fie legat, deoarece gutuile fierb mai greu. Feliile de gutui se adauga peste sirop si se amesteca usor. Se lasa sa fiarba la foc domol, indepartand spuma daca este necesar. Cand incepe sa se lege si sa clocoteasca intens, se amesteca mai des.
Dulceata se fierbe pana cand scade bine si are o textura bine legata. La final, se adauga frunzele de drusaim, spalate in prealabil si uscate pe un servet. Se mai lasa un pic si se da de pe foc.
Dupa ce s-a racit, dulceata se va inchega mai mult. Este gata de pus in borcane si de etichetat. Aceasta dulceata parfumata si delicioasa poate fi savurata pe paine, ca topping pentru deserturi sau adaugata in retete de patiserie pentru a adauga o nota dulce si parfumata.
Dulceata de gutui beneficii
Gutuile – beneficii pentru sanatate si slabit
Aceste fructe au un continut caloric redus, doar 57 de calorii la 100 de grame, si sunt bogate in fibre care faciliteaza digestia si mentin senzatia de satietate. Consumul de gutui ajuta la pierderea in greutate.
De asemenea, catechina si epicatechina din fibrele din gutui curata colonul si protejeaza membrana stomacului, ameliorand afectiunile gastrointestinale. Gutuile coapte sunt bogate in vitamina C, avand proprietati antiinflamatoare si antialergice. Acestea pot ameliora dermatita atopica si cistita, precum si durerile reumatice sezoniere.
Gutuile pregatite la cuptor au proprietati antivomitive. De asemenea, contin potasiu care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de afectiuni cardiace. Gutuile sunt, de asemenea, bogate in fier, cupru si zinc, minerale importante pentru producerea de celule rosii si stimularea circulatiei sangelui.
Dumneavoastra va plac gutuile?