Orezul cu lapte este o mancare traditionala si populara in multe culturi din intreaga lume, inclusiv in Asia, Europa si America de Sud.
Este o combinatie de orez fiert in lapte, indulcit cu zahar si arome, cum ar fi vanilie, scortisoara sau cardamom.
Orez cu lapte
Exista multe variante ale acestei retete, care difera in functie de regiunea geografica si de preferintele personale. De exemplu, in India, orezul cu lapte este numit kheer si poate fi facut cu ingrediente precum migdale, smochine sau stafide. In Spania, aceasta mancare dulce se numeste arroz con leche si poate fi facut cu coaja de lamaie sau portocala.
In plus, orezul cu lapte poate fi servit ca desert dupa o portie savuroasa de sarmale, gustare sau mic dejun. Este adesea asociat cu amintiri din copilarie si cu momente fericite petrecute cu familia si prietenii.
Pe langa gustul sau delicios, orezul cu lapte poate avea si beneficii nutritionale. Orezul este o sursa bogata de carbohidrati si fibre, care pot ajuta la mentinerea nivelului de energie si la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Laptele adauga, de asemenea, proteine, calciu si vitamine esentiale, cum ar fi vitamina D.
Cu toate acestea, din cauza continutului ridicat de zahar si carbohidrati, orezul cu lapte ar trebui consumat cu moderatie, mai ales de persoanele care sufera de diabet sau de alte afectiuni metabolice. De asemenea, este important sa verificati eticheta ingredientelor si sa alegeti variante facute cu lapte degresat sau cu lapte vegetal, pentru a reduce continutul de grasimi saturate.
Orez cu lapte beneficii
Orezul cu lapte este o mancare dulce si satisfacatoare, care poate oferi si beneficii nutritionale importante. Iata cateva dintre beneficiile potentiale ale consumului de orez cu lapte:
Sursa de carbohidrati si fibre
Orezul este o sursa importanta de carbohidrati si fibre, care pot ajuta la mentinerea nivelului de energie si la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Consumul de orez cu lapte poate ajuta la furnizarea de carbohidrati si fibre in dieta dumneavoastra.
Sursa de proteine si calciu
Laptele adaugat in orezul cu lapte poate fi o sursa bogata de proteine, calciu si vitamine esentiale, cum ar fi vitamina D. Proteinele sunt importante pentru cresterea si repararea celulelor.
Orez cu lapte reteta
Pentru reteta orez cu lapte, aveti nevoie de:
Ingrediente
1 cana orez cu bob rotund
1,5 cana apa
3/4 cana zahar
coaja de lamaie
1 bat de scortisoara
2,5 cani lapte
1 lingura margarina
putina sare
scortisoara praf
2 galbenusuri de ou
Instructiuni
Incepem prin a pune apa cu orezul si putina sare la fiert, lasandu-l sa fiarba tare pana cand apa se evapora complet. Apoi, adaugam apa fierbinte si lasam sa fiarba la foc domol.
Incorporam zaharul, coaja de lamaie, scortisoara in baton si margarina, amestecand bine toate ingredientele. Apoi, turnam laptele si amestecam la foc mic. Lasam preparatul pe foc, amestecand pana cand se ingroasa putin si orezul este fiert.
Dupa aceea, diluam galbenusurile cu putin lapte rece si adaugam putin din preparatul cald din cratita, amestecand bine pana cand se omogenizeaza, apoi turnam compozitia in cratita.
Lasam sa mai fiarba putin timp – 2-3 minute – si scoatem coaja de lamaie si scortisoara. Apoi, turnam preparatul in forme si il dam la rece. Cand il servim, il pudram cu scortisoara.
Pentru mai multe retete, Fuzzy va recomanda sa cititi randurile care urmeaza.
Orez cu lapte Jamila
Aveti nevoie de:
Ingrediente
3 l lapte
500 g orez
6 linguri cu zahar
1/2 lingurita cu sare
1 lingurita zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
coaja de portocala tinuta in zahar, la borcan
putin fistic
stafide
Instructiuni
Laptele se pune la fiert la foc potrivit, impreuna cu sarea. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga orezul care a fost bine spalat in apa rece si se reduce focul. Este important sa se amestece frecvent pentru a evita lipirea si pentru ca orezul are tendinta de a se umfla.
Dupa ce amestecul incepe sa se ingroase, este momentul sa se adauge zaharul si zaharul vanilat Bourbon. Se lasa sa fiarba timp de aproximativ 5 minute.
Cand este gata, se toarna amestecul in castroane si se decoreaza cu stafide, coaja de citrice, fistic maruntit si dulceata de trandafiri pentru a-i conferi o aroma deosebita.
Orez cu lapte Gina Bradea
Ca sa pregatiti un orez cu lapte ca si cel al Ginei Bradea, veti necesita:
Ingrediente
1 cana de orez
1 praf de sare
jumatate de cana de zahar
2-3 pliculete de zahar vanilat
1 litru de lapte
500 ml de apa
200 g de smantana
Instructiuni
Intr-o cratita, adaugam orezul spalat si apoi turnam apa, adaugand putina sare, cat putem lua cu doua degete. Lasam amestecul sa fiarba pana cand se absoarbe complet apa, amestecand usor din cand in cand timp de aproximativ 5 minute.
Adaugam laptele si lasam totul sa dea in clocot. Pentru a imbunatati aroma, putem adauga o coaja de lamaie, o coaja de portocala sau o bucata de anason. Este important sa reducem focul si sa lasam amestecul sa fiarba in acest fel timp de 5 minute, amestecand des pentru a evita ca laptele sa dea in foc foarte repede.
Adaugam smantana, zaharul si vanilia si amestecam totul. Lasam amestecul sa dea in clocot si apoi oprim focul si punem capacul. Lasam sa se raceasca timp de 15 minute.
La final, presaram putina scortisoara macinata peste amestec si este gata de servit.
Orez cu lapte turcesc
Acest orez cu lapte turcesc se prepara simplu si pentru el aveti nevoie de:
Ingrediente
1l lapte
150g orez
120g zahar
2 plicuri zahar vaniliat
3 linguri cu varf amidon alimentar
2 galbenusuri
Instructiuni
Incepem prin a fierbe orezul conform instructiunilor de pe punga, in 400ml apa. Cand apa a fost absorbita complet, oprim focul si lasam orezul sa se odihneasca acoperit cu un capac.
Intr-un alt vas, amestecam galbenusurile, zaharul si zaharul vaniliat. Adaugam 900ml de lapte si incalzim amestecul pe foc mic, amestecand continuu pana cand laptele incepe sa fiarba. Amestecam 100ml de lapte ramas cu amidonul si il turnam in lichidul fierbinte, apoi adaugam orezul si amestecam pana compozitia se ingroasa.
Intre timp, preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Turnam compozitia de orez in 6 vase termorezistente sau intr-o tava mare termorezistenta. Adaugam apa pana la jumatatea vaselor sau tavei si introducem la cuptor.
Lasam budinca sa se coaca timp de aproximativ 20 de minute sau pana cand se formeaza o crusta aurie deasupra. Trebuie sa fim atenti la cuptor, deoarece crusta se poate arde foarte repede.
Cand budinca este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca. Servim budinca de orez rece, dupa preferinta.
Orez cu lapte de cocos
Acest orez cu lapte cremos se poate gati foarte usor la Multicooker, iar mai jos Fuzzy va prezinta reteta:
Ingrediente
2-3 linguri orez
1 cutie de lapte de cocos
1 plic zahar vanilat
1 lingura de zahar dupa gust
esenta de vanilie
coaja de lamaie rasa
Instructiuni
In vasul slow cooker Crock-Pot se adauga orezul clatit bine sub jet de apa. Se toarna laptele de cocos din cutie peste orez si se amesteca bine. Functia slow cooker-ului este setata la High si se lasa timp de 3.30-4 ore.
In acest timp, se amesteca din cand in cand si se mai adauga lapte de cocos daca este nevoie. Cand orezul este gata, se adauga zaharul, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se serveste cu zmeura proaspata.
Orez cu lapte la cuptor
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
Pentru budinca: 650 ml lapte
200 g orez
2 oua
3 linguri zahar
putina coaja de lamaie
vanilie
Pentru sosul de zmeura: 200 g zmeura
2 linguri zahar
Instructiuni
Pentru a pregati budinca de orez, incepem prin a clati orezul foarte bine si apoi il fierbem in lapte indulcit cu cele 3 linguri de zahar, amestecand mereu sa nu se prinda. Cand orezul este fiert, adaugam coaja de lamaie si lasam sa se raceasca timp de 2 minute.
Urmatorul pas este sa separam albusurile de galbenusuri si sa amestecam galbenusurile cu orezul. Mixam albusurile pana devin spuma si le incorporam in orez. Turnam compozitia de orez intr-o tava tapetata cu putin unt si faina, si o dam la cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius timp de 30-35 minute.
In timp ce budinca se raceste putin, pregatim sosul de zmeura. Spalam bine zmeura (se poate pregati si cu zmeura congelata, doar trebuie sa o decongelati inainte de folosire). Intr-o craticioara mica punem zmeura cu 2 linguri de zahar si lasam sa fiarba la foc mic pana se formeaza un sos (aproximativ 10 minute) pe care il putem folosi si la alte deserturi precum pufoasele clatite americane.
Lasam sa se raceasca si servim alaturi de budinca taiata felii.
Orez cu lapte de migdale
Acest orez cu lapte vegetal este unul foarte delicios pentru care veti avea nevoie de:
Ingrediente
200g orez
700ml lapte de migdale sau caju
200ml apa vanilie
20g zahar
boboci de trandafir (optional) pentru o aroma mai exotica
un praf de sare
Instructiuni
Inainte de a incepe, vom prepara laptele vegetal. Daca ati cumparat deja lapte, puteti sari peste acest pas. In reteta se foloseste lapte de migdale facut acasa, dar puteti utiliza si lapte de caju, soia sau de cocos pentru o aroma mai exotica.
Intr-o oala, punem la fiert orezul. Pentru reteta, se foloseste orez cu bob rotund, tip camolino, pe care il clatim in prealabil in apa. Mai intai fierbem orezul in apa, apoi adaugam laptele de migdale. Amestecam continuu in orez pentru a evita lipirea la fundul oalei. Timpul de fierbere va fi de aproximativ 20 de minute. Este important sa fim atenti sa nu se lipeasca. La jumatatea timpului de fierbere, putem adauga cativa boboci de trandafir pentru a-i da un gust dulceag.
Dupa aproximativ 15 minute, adaugam zaharul (in cazul retetei, se foloseste stevia, dar puteti adauga zahar de cocos sau zahar brut). Este important sa evitam pe cat posibil zaharul alb super-procesat. Adaugam vanilia, amestecam bine si stingem focul. Daca doriti un lapte cu orez mai lichid, puteti adauga mai mult lapte.
Orez cu lapte si mere caramelizate
Acest tip de orez cu lapte si fructe nu este foarte greu de pregatit, iar pentru a o face veti necesita:
Ingrediente
1 l lapte
200 gr orez
1 pastaie vanilie
50 gr zahar
scortisoara
Pentru merele caramelizate: 500 gr mere dulci-acrisoare
50 gr zahar
50 gr unt
Instructiuni
Incepem prin punerea laptele intr-un vas, preferabil un vas de tuci sau cu fund dublu. Adaugam zaharul si semintele pastaii de vanilie. Adaugam si orezul si lasam sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Lasam pana cand orezul este fiert.
Curatam merele de coaja si de cotor si le taiem cubulete. Punem zaharul intr-un vas si il caramelizam. Adaugam untul si amestecam pana cand este omogen. Adaugam merele si lasam pana cand se inmoaie. Asezam un strat de mere caramelizate peste orez si apoi punem inca un strat de orez cu lapte peste care presaram scortisoara.
Asezam deasupra un strat de mere caramelizate si garnisim cu frunzulite de menta.
Orez cu lapte de soia
In zilele de post, un desert usor de pregatit si delicios este desertul orez cu lapte de post, iar pentru a-l pregati veti avea nevoie de:
Ingrediente
25 g orez bobul rotund
150 ml lapte soia
10 g zahar
La legere arome: rom, baton vanilie, coaja rasa de lamaie
Se mai pot adauga: miez de nuca, stafide, dulceata
Instructiuni
Se pun aromele si laptele intr-un vas si se aduc la punctul de fierbere. Dupa ce a dat in primul clocot, se adauga orezul spalat in vasul cu lapte.
Se acopera vasul si se lasa la foc mic timp de 20-30 de minute. Dupa ce orezul este fiert, se adauga zaharul si se mai lasa pe foc timp de inca 10 minute, pana cand compozitia se ingroasa. Se portioneaza in boluri si se lasa sa se raceasca cu ajutorul apei.
Se pune vasul in frigider pentru a se intari si pentru a fi servit ulterior dupa servirea unui fel de mancare de post.
Orez cu lapte si dulceata
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1/2 cana de orez
2 cani de lapte
5 lingurite de zahar sau dupa gust
1 fiola esenta de vanilie
Instructiuni
Pentru a pregati orezul cu lapte, incepem prin a-l spala in mai multe ape reci si apoi il acoperim cu apa si il lasam sa se umfle timp de aproximativ 10 minute.
Intr-o oala, punem laptele la fiert si il aducem la punctul de fierbere. Apoi adaugam orezul si amestecam periodic pentru a evita lipirea.
Cand amestecul incepe sa se ingroase, adaugam zaharul si mai lasam la fiert la foc mic. In timpul acestui proces, trebuie sa continuam sa amestecam din cand in cand pentru a evita ca orezul sa se prinda de oala. Verificam gustul si textura pentru a vedea daca este fiert si adaugam esenta de vanilie.
Orezul cu lapte poate fi servit cu dulceata, gem sau orice alt topping preferat.
Orez cu lapte si stafide
Aveti nevoie de:
Ingrediente
300g orez
1 litru lapte
150g zahar
100g stafide
3 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
80ml rom
Instructiuni
Se incepe prin punerea stafidelor in rom pentru cel putin o ora. Orezul se spala si se lasa in apa rece timp de 30 de minute. Apoi, se pune orezul in vasul slow cooker-ului.
Se adauga zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Se toarna laptele si se amesteca bine. Se acopera cu capacul si se seteaza pe “high” pentru 3 ore. La 2 ore dupa pornirea slow cooker-ului, se adauga si stafidele scurse si se amesteca.
Se pune in castroane si se serveste.
Orez cu lapte si unt
Pentru pregatirea acestui desert, este nevoie de:
Ingrediente
500 ml apa
500 ml lapte
250 gr orez
50 gr unt
10 gr zahar vanilat
150 gr zahar
1 lingurita scortisoara macinata
1 varf de cutit nucsoara macinata
Instructiuni
Incepem prin a pune orezul la fiert in apa rece. Cand aproape toata apa este absorbita, adaugam laptele si continuam sa fierbem la foc mic. Este important sa amestecam din cand in cand pentru a evita lipirea de vas.
Abia la final adaugam zaharul, untul si aromele precum zaharul vanilat, scortisoara si nucsoara. Lasam sa fiarba pentru inca 2-3 clocote, chiar daca lichidul nu a scazut complet. Este important sa avem grija sa nu fierbem prea mult, pentru a evita o consistenta prea moale. Orezul va absorbi in final oricum lichidul in cateva minute, dupa ce il lasam la racit.
Orez cu lapte si ciocolata alba
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
150 g orez cu bob rotund
2 linguri de zahar
1 piculet de zahar vanilinat
razatura de la o lamaie
1 litru de lapte
100 g de ciocolata alba
un praf de sare
dulceata de capsuni
o mana de miez de nuca
Instructiuni
Puneti laptele la fiert. Fierbeti orezul 5 minute in apa cu putina sare.
Scurgeti orezul de apa si mutati-l in lapte. Adaugati zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Dati focul la mic si lasati sa fiarba totul, mestecand destul de des pentru a evita lipirea. Va dura aproximativ 30 de minute, dar laptele redus va avea un gust sublim.
Intre timp, umeziti usor miezul de nuca cu mainile ude, presarati cu un praf de sare fina si incalziti nuca intr-o tigaie pana cand apa se evapora.
Cand orezul este gata, opriti focul si adaugati ciocolata alba rupta in bucati. Amestecati pana cand ciocolata se topeste complet. Puneti orezul in castronase sau farfurii si adaugati boabe de capsuni din dulceata si miez de nuca sarat.
Orez cu lapte calorii
Orezul cu lapte este o mancare dulce si cremoasa, care poate fi o gustare sau un desert delicios. Este facut cu orez alb fiert in lapte, indulcit cu zahar si arome cum ar fi vanilie sau scortisoara. Cu toate acestea, continutul de calorii al orezului cu lapte poate varia in functie de ingredientele folosite si de portia servita.
O portie standard de orez cu lapte (aproximativ 200 de grame) poate contine in jur de 230-250 de calorii. In general, orezul alb are un continut caloric moderat, cu aproximativ 130 de calorii la o jumatate de cana de orez gatit (aproximativ 100 de grame). Laptele adauga in plus si indulcitorii precum zaharul sau mierea, crescand astfel numarul total de calorii.
Este important sa retineti ca orezul cu lapte poate fi bogat in carbohidrati si zaharuri, ceea ce poate face sa se inregistreze un varf de zahar in sange pentru persoanele care sufera de diabet zaharat. De asemenea, orezul cu lapte poate fi bogat in grasimi saturate, in special daca este facut cu lapte integral sau smantana, ceea ce poate creste nivelul de colesterol si riscul de boli de inima.
In concluzie, orezul cu lapte este o mancare delicioasa si satisfacatoare, dar trebuie consumat cu moderatie in ceea ce priveste dimensiunea portiilor si frecventa de consum. In cazul in care sunteti preocupat de aportul caloric si de nutritie, puteti incerca sa inlocuiti laptele integral cu lapte degresat sau cu lapte vegetal si sa reduceti cantitatea de zahar adaugata.
Pofta buna!