Sarmalele sunt un preparat traditional foarte popular in bucataria romaneasca si in alte tari din Balcani, Orientul Mijlociu si Europa Centrala.

Acestea constau in foi de varza murata umplute cu o compozitie de orez si carne, condimentate cu diverse ierburi si mirodenii si fierte in sos de rosii.

Sarmale

Pe mesele de Sarbatoare ale romanilor, aceste sarmale traditionale nu lipsesc. Sarmalele se fac la celebrarea diferitilor sfinti, de Craciun, de Anul Nou si chiar si de Pasti, alaturi de deliciosul drob de miel, in unele zone. Cele mai indragite sarmalute romanesti sunt cele cu carne tocata de porc (sau mix porc-vita), invelite in foi subtiri de varza murata.

Exista foarte multe retete de sarmale in functie de zona sau traditiile fiecarei familii in parte. In Ardeal si Banat se mananca sarmalele cu smantana si paine, nu cu mamaliga. 

Iata 10 sfaturi date de Fuzzy pentru a prepara sarmale delicioase:

  1. Pregateste varza murata acasa sau foloseste una cu gustul tau preferat. Alege foile cele mai frumoase pentru sarmale si foloseste frunzele mai mici pentru a umple fundul si suprafata oalei. O varza murata prea sarata sau prea acra poate fi limpezita rapid cu apa rece.
  2. Alege o carne mai grasa, cum ar fi pulpa cu grasime, spata si piept de porc si macin-o acasa.
  3. Foloseste orez si ceapa in compozitie pentru a conferi fragezime sarmalelor, dar nu exagera cu cantitatile de orez, astfel incat umplutura sa nu se inmulteasca prea mult. Nu adauga oua crude, deoarece acestea vor intari sarmalele.
  4. Condimenteaza sarmalele dupa gustul tau, cu sare, piper, cimbru uscat si boia dulce. Evita sa adaugi prea multa sare, deoarece varza murata este deja sarata. Adauga piper pentru a evita ca sarmalele sa fie fade si experimenteaza cu alte condimente precum marar, patrunjel verde, suc de rosii sau bulion.
  5. Modelul sarmalelor poate fi personalizat, facandu-le mai mari sau mai mici, in functie de preferintele tale. Indeparteaza cotoarele si foloseste doar portiunile subtiri ale foii de varza. Asigura-te ca umplutura este bine inchisa inainte de a fi fiarta.
  6. Nu exista o regula fixa pentru asezarea sarmalelor in oala. Incepe prin a pune un strat de varza acra tocata la fundul oalei si cateva ramurele de cimbru uscat si ceapa tocata. Aseaza sarmalele in straturi si intercaleaza cu bucati de afumatura sau carne cruda, dispuse concentric sau in siruri drepte. Lasa suficient spatiu intre ele pentru a permite orezului sa se extinda la fiert. Continua sa asezi sarmalele in oala pana la umplerea acesteia.
  7. Pentru a cladi sarmalele, se pune un strat de varza tocata si crengute de cimbru deasupra, apoi se adauga din nou un strat de varza. Cele mai bune sarmale se fierb in moare de varza diluata cu apa, astfel incat lichidul sa cuprinda bine sarmalele. Este important sa se completeze orezul din sarmale din cand in cand, deoarece acesta va absorbi mult lichid. De data aceasta, am adaugat si 2 cesti bune de suc gros de rosii, care le-a dat o culoare placuta galbuie-rosiatica si o aroma specifica.
  8. Sarmalele se pot fierbe intr-o oala metalica pusa pe foc direct (pe aragaz) sau la cuptor (in oale metalice sau ceramice). In ambele cazuri, se fierb sub capac si la foc mic. Fierberea sarmalelor la foc mic dureaza aproximativ 1,5 – 2 ore, calculate din momentul in care acestea incep sa fiarba in lichid. Cele mai gustoase sarmale se fac la cuptor, la temperatura mica (150 C), iar gatirea lor dureaza 3-4 ore. Este important sa se completeze lichidul din cand in cand. La final, se indeparteaza capacul de pe vasul ceramic si se lasa sarmalele sa se rumeneasca timp de aproximativ 30 de minute la 180 C. Trebuie sa aveti grija sa nu le ardeti! Varza rumenita nu este pe placul tuturor, asa ca voi decideti daca doriti sa procedati astfel sau nu.
  9. Este recomandat sa lasati sarmalele sa se odihneasca timp de 1-2 ore in vasul sau oala in care s-au gatit. De asemenea, sarmalele sunt si mai bune in zilele urmatoare, reincalzite.
  10. Servirea sarmalelor se face in functie de traditiile fiecarei familii: cu paine de casa, cu mamaliguta vartoasa rasturnata si taiata cu ata, cu smantana si ardei iuti proaspeti sau murati etc. In Moldova sau Oltenia, sarmalele fierbinti sunt servite cu racituri.

Reteta sarmale

reteta-sarmale-1.jpgIngrediente sarmale
Compozitie sarmale :500 g carne tocata de porc 
1 ceapa medie tocata
50 g orez
1 lingura de ulei
sare, piper
cimbru uscat, putina boia dulce
In plus: 2 linguri de ulei
1 ceapa tocata
crengute de cimbru uscat
1 foaie de dafin 
250 g piept crud de porc 
250 g afumatura
500 ml suc gros de rosii 
500 ml moare de varza
Pentru servire: smantana
ardei iuti
mamaliga sau paine

Pentru a pregati sarmalele, se ia varza murata si se dezglobeaza cu grija frunzele, apoi se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs. In timp ce frunzele de varza se scurg de apa, se pregateste compozitia de umplutura, care poate fi din carne de porc, vita, oaie sau pui, amestecata cu orez, ceapa, usturoi si mirodenii precum piper, cimbru sau coriandru.

O data pregatita umplutura, se ia fiecare frunza de varza si se pune pe ea o lingura sau doua din compozitia de carne si orez, apoi se ruleaza frunza de varza in jurul umpluturii si se aseaza intr-un vas de lut sau o oala cu capac. In timp ce se umplu frunzele de varza, se prepara si sosul de rosii in care vor fi fierte sarmalele, prin amestecarea pastei de rosii cu apa si ulei de masline si adaugarea unor mirodenii precum busuioc sau oregano.

Dupa ce se termina umplutul frunzelor de varza si se pregateste sosul de rosii, sarmalele sunt asezate una langa alta in vasul cu capac, acoperite cu sosul de rosii si apa si lasate sa fiarba la foc mic timp de 2-3 ore sau pana cand frunzele de varza sunt moi si umplutura este bine coapta.

Sarmalele sunt de obicei servite calde, cu smantana si ardei iute, iar reteta poate fi adaptata pentru diverse preferinte culinare sau diete, cum ar fi sarmalele fara carne, sau cu legume precum morcovi sau dovlecei in loc de carne. Este un preparat delicios si foarte apreciat de catre iubitorii de mancare traditionala romaneasca.

Sarmale de post

sarmale-de-post.jpgPentru sarmale de post ca la bunica, veti avea nevoie de:

Ingrediente
2 verze murate
1+ 1/2 cana orez
3 cepe
1 morcov mare
pasta de tomate
piper macinat
sare
cimbru
2 foi dafin
boia de ardei dulce
marar
ulei

Instructiuni
Taiem nervurile de pe foile intregi de varza. In cazul in care varza este prea sarata, o lasam mai intai la desarat. Incingem uleiul intr-o cratita si adaugam ceapa taiata marunt. Cand aceasta devine translucida, punem si morcovul ras. Calim putin impreuna, apoi adaugam orezul si o cana cu apa. Lasam sa fiarba pana orezul absoarbe apa si se infloreste putin. Condimentam cu sare, piper, cimbru si marar tocat marunt. Lasam amestecul sa se raceasca.

Impaturim sarmalele dupa ce orezul s-a racit. Ungem o oala de lut cu ulei si asezam un strat de varza tocata. Presaram cimbru si boia, apoi punem o parte din sarmale. Continuam cu un alt strat de varza, cimbru, boia, foi de varza, sarmale si ultimul strat, din restul de varza. Turnam apa pana acopera putin sarmalele, apoi acoperim cu capac si dam la cuptor la foc moale, la 170 de grade. Este important sa nu preincalzim cuptorul, pentru a nu crapa lutul.

Dupa aproximativ 2-3 ore, verificam sarmalele din cand in cand si adaugam pasta de tomate diluata cu putina apa. Dam iar la cuptor cel putin o ora. Cand sarmalele sunt aproape gata, lasam vasul fara capac pentru a se rumeni frumos varza de deasupra.

Sarmale de post manastiresti

sarmale-de-post-manastiresti.jpgPentru aceasta reteta sarmale de post, aveti nevoie de:

Ingrediente
1 capatana varza murata
500 g pasat 
1 cana orez
6 cepe mari tocate
3 fire praz 
4 morcovi mari dati prin razatoare
150 g telina 
8 linguri ulei pentru calit
2 linguri ulei pentru fundul oalei
2 linguri pasta tomate
2 linguri pasta ardei
verdeata 
sare
piper
o crenguta de cimbru
tije uscate de marar
stock de legume sau apa

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, incepem prin a desface capatana de varza in frunze, iar daca sunt prea acre, le trecem printr-un jet de apa si le lasam la scurs. Scoatem cotoarele si pregatim frunzele pentru umplut.

Spalam pasatul in mai multe ape pana cand apa devine limpede si apoi il punem la scurs. Intr-o tigaie potrivita, calim ceapa in ulei, adaugam prazul, morcovii si telina, presaram cu sare si lasam sa se inabuse legumele pana cand devin moi. Adaugam pasta de rosii si cea de ardei, potrivim de sare si piper, amestecam si lasam la foc potrivit timp de 2-3 minute.

Separat, intr-un vas, punem pasatul scurs, cana de orez si compozitia din tigaie, amestecam bine si adaugam verdeturi daca avem. Formam sarmalele.

Intr-o oala, asezam un strat de tije de marar uscat, peste care punem cotoarele de varza tocate, adaugam 2 linguri de ulei si incepem sa asezam sarmalele. Deasupra, adaugam o crenguta de cimbru si acoperim cu cotoarele de la varza tocate. Adaugam stock de legume sau apa, pana cand sarmalele sunt bine acoperite.

Acoperim cu capac si lasam la foc mare pana cand da primul clocot, apoi lasam la foc mic sa bolboroseasca timp de 3 ore.

Pofta buna! Sarmalele se pot servi cu ceapa rosie, praz, ardei iute sau cu ce preferati!

Sarmale de post cu ciuperci

sarmale-de-post-cu-ciuperci.jpgAceste sarmale cu ciuperci se prepara foarte simplu si aveti nevoie de:

Ingrediente
2 verze murate
1 ceapa
500 g ciuperci proaspete
1 morcov
1 ceasca orez
sare
piper
marar
pasta de ardei iuti

Instructiuni
Pentru inmuierea orezului, se pune in apa cat sa il acopere. In cazul in care varza este prea sarata, se clateste in mai multe ape.
Se desfac frunzele de varza, eliminandu-se cele exterioare, iar nervurile se indeparteaza cu grija sau se bat usor. Se selecteaza frunzele potrivite pentru umplut sarmalele, iar restul se taie si se adauga langa ele.

Daca frunzele sunt mari, se pot taia in doua sau trei bucati, in forma de triunghi, sau se pot lasa intregi, in functie de preferinta. Ceapa se toaca marunt, morcovul se da prin razatoarea mica, iar ciupercile se curata si se toaca marunt.

Ceapa si morcovul se calesc in ulei incins timp de aproximativ 5 minute, apoi se adauga ciupercile, sarea, piperul, marar, cimbru si orezul, amestecandu-se bine. In final, se adauga pasta de ardei iuti. Dupa ce umplutura s-a racit putin, se umplu frunzele de varza si se formeaza sarmale de marime medie. Intr-o oala se pune un strat de varza tocata, apoi se aseaza sarmalele, acoperindu-se cu un alt strat de varza tocata. Se adauga sare, cimbru si marar dupa gust.

Se toarna apa peste sarmale, astfel incat sa le acopere cu aproximativ 2 centimetri, si se fierb la foc mic timp de 1-1.30 ore.

Sarmale de post Jamila

sarmale-de-post-jamila-2.jpgAcest fel de mancare de post, necesita urmatoarele:

Ingrediente
500 g soia granule
150 ml ulei
2 cepe potrivite
300 g ciuperci
2 verze murate
150 g orez
1 morcov
1 legatura marar verde
sare
piper
4 linguri suc de rosii

Instructiuni
Incepe prin a pune soia in apa calda pentru 30 de minute, pentru a se hidrata. In timp ce soia se hidrateaza, curata ceapa si morcovul si spala legumele.

Toaca ceapa si caleste-o in ulei incins, apoi adauga morcovul dat pe razatoarea mica. Spala orezul si adauga-l in tigaie, impreuna cu 150 ml de apa calda.

Adauga si ciupercile tocate marunt in tigaie, apoi adauga soia hidratata cand legumele sunt calite. Asezoneaza cu sare, piper si marar, apoi lasa amestecul sa se raceasca. In timp ce compozitia se raceste, pregateste frunzele de varza si formeaza sarmalele. Pune varza tocata si suc de rosii pe fundul unei oale si aranjeaza sarmalele in oala.

Adauga apa fierbinte peste sarmale si lasa-le sa fiarba pana varza este fiarta.

Sarmale in foi de vita

sarmale-in-foi-de-vita.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
1,3 kg carne tocata 
1 cescuta cu orez
4 oua
3 cepe mari
1 ardei gras
1 morcov
150 g bulion
2-3 rosii
patrunjel verde
cimbru
piper
sare
frunze de vita-­de-­vie)
Pentru servire : smantana sau iaurt gras

Instructiuni
Incepem prin a toca marunt ceapa, ardeiul gras si morcovul, apoi ii calim intr-o tigaie cu putin ulei pana devin aurii. Adaugam 3-4 linguri de bulion si amestecam bine. Lasam sa mai dea doua clocote si apoi oprim focul.

Intr-un vas, amestecam carnea tocata cu o parte din ceapa calita (cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute cand le asezam in vas), orezul spalat si scurs de apa, sare, piper, cimbru, patrunjel si 4 oua. Mai putem adauga putin bulion. Amestecam totul, iar din carnea pregatita astfel, formam sarmalutele.

Asezam sarmalutele concentric in oala unsa cu o lingura de ulei si tapetata cu ceapa prajita si sos de rosii. Din restul de bulion, ceapa prajita si apa, facem un sos pe care-l turnam peste sarmale, apoi completam cu apa pana acoperim bine sarmalele. Tapetam cu felii de rosii, frunze de patrunjel, sare, cimbru si piper.

Potrivim multicooker-ul pe programul Stew pentru 1 ora si 30 minute, inchidem capacul si apasam butonul Start.

Cand programul se termina, verificam daca sunt fierte, si, daca este cazul, repornim aparatul pentru inca 20 de minute.

Servim fierbinti, cu smantana sau iaurt gras.

Sarmale cu carne de porc

sarmale-cu-carne-de-porc.jpgPentru a pregati sarmale de porc, aveti nevoie de:

Ingrediente
Pentru umplerea sarmalelor: 250 g pulpa de porc afumata
3 cepe
1 kg carne tocata de porc
2 oua
100 g orez
3 linguri suc de rosii
1 lingurita de boia de ardei dulce
putin piper macinat
putin cimbru uscat
sare
Celelalte ingrediente: 1 varza mare acra
6 linguri suc de rosii
cateva boabe de piper
4 foi de dafin
150 g costita de porc afumata
circa 500 ml apa

Instructiuni
Se lasa varza la desarat in apa de seara si se taie in bucati potrivite pentru sarmale. Se pastreaza o foaie intreaga. Pulpa de porc afumata se taie bucatele si se marunteste la robotul de bucatarie, iar ceapa se curata, se spala si se marunteste. Carnea tocata de porc se amesteca cu pulpa de porc maruntita, ceapa, ouale, orezul spalat, sucul de rosii, boiaua de ardei dulce, putin piper macinat, putin cimbru uscat si sare, dupa gust.

Se infasoara sarmalele, punand o lingura de umplutura in fiecare foaie, si se pune jumatate din varza tocata intr-o cratita, adaugand trei linguri de suc de rosii, cateva boabe de piper si patru foi de dafin. Se aseaza un rand de felii de costita afumata, apoi sarmalele si inca un rand de costita. Peste ele se pun restul de varza tocata si sucul de rosii ramas, completand cu o cana de apa. Se acopera totul cu foaia de varza pastrata.

Se pune cratita cu sarmale la foc si se lasa sa clocoteasca putin, apoi se baga la cuptorul preincalzit pana cand carnea este gatita. Se mai adauga apa daca este necesar. Varza ramasa se toaca si se poate servi alaturi de sarmale, mamaliguta, smantana si ardei iute.

Sarmale moldovenesti

sarmale-moldovenesti-1.jpgPentru reteta sarmale moldovenesti, veti necesita:

Ingrediente
400 gr de carne de porc tocata
300 gr de carne de vita tocata
2 cepe
2 pumni de orez
3 linguri de bulion de rosii
1 legatura de marar
1,5 kg de varza murata
suc de rosii
piper macinat
cimbru uscat
200 gr costita afumata

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se pune la calit intr-un vas acoperit, la foc mic si cu putin ulei, pana cand devine sticloasa. Dupa aceea, se adauga orezul, care a fost trecut printr-un jet de apa rece si o lingura de bulion. Se amesteca si se lasa pe foc mic timp de 2 minute, amestecand mereu. Se adauga apoi o alta lingura de bulion si se lasa din nou pe foc mic timp de 2 minute. Intr-un castron, se amesteca carnea, impreuna cu ceapa si orezul calit cu bulion, piper macinat, mararul tocat marunt si sare dupa gust.

Dupa ce ati pregatit carnea, se desprind frunzele de varza de pe cotor, se taie nervurile mai groase, se pune o foaie de varza in palma, se ia o lingura de carne si se ruleaza foaia de varza in jurul carnii, avand grija sa acoperiti cu varza si capetele sarmalutei pentru a nu iesi carnea. Sarmalutele astfel pregatite se pun intr-o cratita destul de incapatoare, una langa alta, in forma circulara. Pe fundul cratitei, se aseaza 2-3 frunze intregi de varza. Dupa ce se termina un strat de sarmale, se pune deasupra lor suc de rosii si cateva bucati de afumatura. Se continua apoi cu inca un strat de sarmale, apoi afumatura si din nou sarmale, pana cand se termina. Deasupra ultimului strat de sarmale, se pune un strat de 1 cm de varza tocata marunt si se imprastie suc de rosii si cimbrul uscat. Se completeaza cu apa pana cand aceasta depaseste cu cativa centimetri sarmalele.

Se acopera cratita si se pune la fiert la foc mic. Se verifica din cand in cand pentru a nu scadea prea mult apa si se completeaza cand este nevoie. Dupa aceea, se da focul la mic si se mai lasa pana cand sarmalele sunt gata.

Sarmale cu varza dulce

sarmale-cu-varza-dulce-1.jpgPentru a pregati sarmale in foi de varza, trebuie sa aveti la dispozitie urmatoarele:

Ingrediente
700 gr carne vitel 
250 gr fleica vitel
250 gr orez cu bob mare
150 gr slanina afumata
150 ml ulei
100 ml otet
2 verze verzi, proaspete
2 foi dafin
4 cepe verzi
1 lingurita boia
1 lingurita cimbru verde maruntit
1 lingurita pasta ardei iute macinat 
1/2 lingurita boia rosie dulce
1 crenguta cimbru verde
1 crenguta marar verde
1l bulion de rosii
sare

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, mai intai trebuie sa opariti varza in apa fierbinte cu otet, sare si foi de dafin, pentru a o face elastica si usor de manipulat. Scoateti frunzele pe rand din apa si alegeti frunzele subtiri si fara nervuri groase.

Intr-o tigaie, sotati ceapa si slaninuta taiata marunt in jumatate din cantitatea de ulei. Adaugati orezul si condimentele, precum sare, piper, boia, pasta de ardei si cimbru maruntit, si aproximativ 100ml de bulion. Lasati sa fiarba pana cand orezul devine sticlos.

Dupa ce frunzele de varza s-au racit, curatati-le de nervuri si eventual taiati-le in doua daca sunt prea mari. Impachetati sarmalele cu carne de vitel tocata si cu orezul calit cu ceapa si slaninuta.

Pe fundul vasului in care veti gati sarmalele, puneti varza tocat ramasa si adaugati si tijele de marar si cimbru, precum si foi de dafin folosite la oparirea frunzelor de varza. Dispuneti sarmalele in forma circular-ovala, iar in mijloc puteti pune o inima de varza umpluta cu putina carne si o bucata de fleica de vitel ramasa de la tocat. Turnati deasupra bulionul de rosii si stropiti cu restul de ulei.

Acoperiti vasul si dati-l la cuptor timp de doua ore la 180 grade Celsius, cu ventilatie. In ultimele 15 minute, ridicati capacul si mariti temperatura pentru a se rumeni frumos sarmalele. Serviti sarmalele cu smantana sau iaurt gras, ceapa verde si ardei iute.

Sarmale cu varza murata

sarmale-cu-varza-murata-1.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
2 verze murate potrivite
1 kg de carne de porc 
500 gr ceapa
100 gr orez pentru sarmale
150 ml ulei
condimente pentru sarmale, sare dupa gust
o lingura pasta de rosii 
o lingura de pasta de rosii se pune in apa care o punem in sarmale la fiert
cateva bucati de costita afumata, kaizer, carnati de casa

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, trebuie sa incepem prin a desface varza murata si a o tine in apa rece. Daca este prea sarata si acra, trebuie sa schimbam apa de mai multe ori. Apoi, cu ajutorul unui cutit, taiem nervurile si cotoarele frunzelor de varza, lasand doar partea subtire care va fi folosita pentru a rula umplutura de carne. Resturile de varza, cotoarele si nervurile, le tocam marunt si le punem la fundul oalei si deasupra peste sarmale.

Inainte de a incepe sa umplem frunzele de varza, curatam ceapa si o lasam sa se inmoaie in apa timp de aproximativ 30 de minute. Apoi o tocam marunt si o calim in ulei, adaugand o lingura cu varf de pasta de rosii si lasandu-le sa se raceasca dupa ce am tras cratita de pe foc.

Dupa ce s-a racit ceapa, o amestecam cu carne, orez si condimente pentru sarmale si lasam sa se odihneasca timp de 20-30 de minute, pentru a se imbina aromele. Apoi, luam o frunza de varza si punem o lingura de umplutura de carne, ruland-o usor si avand grija sa nu rupem frunza. Asezam sarmalele in oala, peste varza tocata marunt, si alternam cu bucati de costita, kaizer si carnati de casa afumati.

Pentru a adauga lichidul, am pus apa si o lingura de pasta de tomate intr-un bol, apoi am turnat lichidul peste sarmale si le-am lasat sa fiarba la foc mic timp de 4-5 ore, pana cand frunzele de varza au fost bine patrunse. La final, putem servi sarmalele alaturi de smantana si mamaliguta calda.

Sarmale la cuptor

sarmale-la-cuptor.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg de carne tocata de porc
condimente: sare, piper
1 cescuta de orez
3 linguri cu pasta de tomate
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
1 morcov
3 cepe mari
foi de vita si  de varza murata
1 l bors
2 oua

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, incepem prin a toca ceapa si a o cali impreuna cu condimentele intr-un vas cu cateva linguri de ulei, pana cand devine translucida. Adaugam apoi pasta de tomate si omogenizam compozitia.

Odata ce am facut acest pas, adaugam orezul, ouale si verdeata tocata marunt si mai lasam pe foc cateva minute pentru ca orezul sa fie patruns. Dupa ce am luat oala de pe foc, adaugam carnea tocata si omogenizam compozitia.

Pentru a pregati frunzele de varza murata si pe cele de vita de vie, le oparim in apa fiarta (apa nu trebuie sa fie foarte fierbinte), iar daca sunt in saramura le clatim in apa rece de cateva ori ca sa iasa sarea din ele. Taiem codita frunzei de vita, punem o cantitate de umplutura suficienta (in functie de marimea frunzei) si infasuram sarmalutele.

Pe fundul cratitei (oalei) in care fierbem sarmalutele asezam uniform frunzele de vita, iar peste ele asezam sarmalutele. Deasupra punem frunze de varza tocata sau de vita de vie in functie de modul de pregatire, pentru ca sarmalutele sa nu se ridice la suprafata. Turnam borsul peste ele (daca sarmalutele sunt pregatite doar cu frunza de varza murata nu este necesar sa mai adaugam borsul) si o cantitate de apa suficienta astfel incat sa acopere in intregime sarmalutele.

Le asezam in cuptor la foc potrivit pentru aproximativ trei ore. Se servesc cu mamaliguta si smantana.

Sarmale cu pasat

sarmale-cu-pasat.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
1-2 verze murate
1 borcan de 800 ml cu ghebe macinate sau 500 g ciuperci champignon
1-2 cepe
2 radacini de morcov
1 radacina patrunjel
1 rosie proaspata
100-150 ml suc de rosii (sau pasta de tomate)
ulei de floarea soarelui 
250-300 g faina de porumb, grisata
sare
piper macinat
boia de ardei dulce
ardei iute, pentru servit 

Instructiuni
Separam frunzele de varza si, daca sunt prea acre, le punem in apa rece la desarat cam jumatate de ora. Apoi le scurgem intr-o sita. Curatam ceapa, morcovii, patrunjelul si rosia si le spalam bine. Tocam marunt ceapa si rosia, iar morcovii, patrunjelul si telina le razuim prin razatoarea mare.

Daca folosim ciuperci champignons, le curatam si le spalam bine. Apoi le taiem marunt. Daca nu ne place gustul dat de pielita de pe palariuta, o indepartam. Incingem uleiul intr-o tigaie si sotam ceapa impreuna cu radacinoasele (morcovul si patrunjelul). Adaugam rosia si sucul de rosii si lasam sa fiarba impreuna cca. 10 – 15 minute, amestecand ca sa nu se prinda de fundul tigaii. Daca folosim ciuperci champignons, le punem odata cu rosia si sucul de rosii. Oprim focul si adaugam ghebele (sunt deja prefierte si macinate), faina de malai si condimentele, dupa gust si preferinta.

Dupa ce compozitia s-a racit, incepem sa impachetam sarmalele. Daca frunzele sunt prea mari, le taiem in doua sau in patru bucati si indepartam nervurile si cotoarele. Umplem frunzele de varza cu compozitia de mai sus, dar nu strangem prea tare, ca sa nu se sparga sarmalele cand fierb. Asezam sarmalele intr-un vas, iar deasupra punem frunze de varza intregi sau taiate marunt. Putem pune si un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tabla) ca sa impiedicam sarmalele sa se ridice la suprafata si sa fie mereu acoperite, ca sa fiarba bine. Turnam apa pana ce le acopera si le lasam sa fiarba la foc mic, ca sa nu iasa compozitia din ele. Daca scade apa, mai adaugam pentru ca sarmalele sa fie mereu acoperite. Dupa vreo ora, oprim focul si gustam daca sarmalele sunt fierte! Lasam sa se raceasca cu capacul pus pe oala.

Sarmalele de post cu ciuperci si pasat se pot servi chiar si reci.

Sarmale turcesti

sarmale-turcesti.jpegPentru a pregati aceste sarmale din Turcia, aveti nevoie de:

Ingrediente
500 g frunze de vita de vie in saramura
200 g orez
2 cepe medii
2 rosii
2 linguri de pasta de rosii
1 legatura de patrunjel proaspat
1/2 legatura de marar proaspat
250 ml ulei de masline
150 g carne de vita tocata
2 linguri de seminte de pin prajite
2-3 lamai foliate
sare si piper negru macinat 

Instructiuni
Pentru a prepara sarmalele de vita de vie, se incepe prin a scoate frunzele din borcan si a le lasa la scurs intr-o sita. Se curata rosiile de coaja si se toaca marunt, la fel ca si ceapa. Intr-o cratita se toarna ulei, se adauga ceapa si se caleste la foc mic pana devine translucida si se inmoaie. Apoi, se adauga orezul, carnea tocata si se calesc 2-3 minute, dupa care se adauga rosiile tocate si se amesteca bine. Se completeaza cu sare, piper, patrunjel tocat, marar tocat si pasta de rosii. Peste compozitie se adauga o cana cu apa clocotita, semintele de pin prajite usor si se amesteca. Se lasa sa fiarba timp de aproximativ 5 minute, apoi se opreste focul si se lasa compozitia sa se raceasca.

Pentru a rula sarmalele, se asaza frunzele de vita de vie pe o suprafata neteda, se ia o lingura de umplutura racita si se asaza pe frunza, pe partea lata a sa. Se ruleaza frunza cu grija peste umplutura, se baga in interior lateralele, dupa care se ruleaza cat mai strans si mai subtire sarmaua catre varful frunzei. Se procedeaza astfel pana se termina frunzele si compozitia.

Sarmalele se asaza intr-o cratita mare, una langa alta, in 2-3 straturi. Se stropesc cu restul de ulei de masline ramas de la calit, se asaza feliile de lamaie deasupra lor, se completeaza cu 2 pahare de apa si se acopera cu un capac. Se fierb timp de circa 40 de minute la foc mic. Dupa ce s-au fiert, se servesc reci, alaturi de iaurt si feliute de lamaie.

Sarmale Jamila

sarmale-jamila-1.jpgPentru reteta sarmale Jamila, aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg carne tocata amestec
3 verze murate mari
4 cepe
1 cana de orez
500g scarita afumata
400g costita afumata
400g pasta de tomate
foi dafin
piper
sare

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, varza trebuie pusa in apa rece cateva ore, dupa care se desface si se pregatesc foile. Ce ramane se toaca fin si se curata bine de cotoare. Orezul trebuie spalat si lasat in apa rece timp de jumatate de ora.

Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste pana se inmoaie. Se adauga doua linguri cu varf de pasta de tomate, sare, piper si se amesteca. Se adauga si orezul si se lasa cateva minute sa se umfle. Se pune la racit.

Afumatura (scarita si costita) se taie felii. Intr-un castron mare se pune carnea tocata, ceapa calita cu orezul rece si se amesteca bine.

Se gusta si se potriveste de sare si piper, dupa care se lasa timp de jumatate de ora pentru omogenizarea aromelor. Cand amestecul este gata, se trece la formarea sarmalelor (preferabil mici). Se pune pe fundul unei cratite un strat de varza tocata si se pun sarmalele in cercuri concentrice (doar 3 randuri). In mijloc se pune scarita afumata. Se pun felii de costita afumata si se mai pune un strat de sarmale si scarita afumata in mijloc.

Deasupra se pune un strat de varza tocata. Se face un amestec din pasta de tomate si apa, apoi se toarna in cratita pana se acopera varza. Se pune cratita pe foc si se lasa la foc mic timp de 90 de minute, agitand-o din cand in cand pentru a nu se prinde. Dupa aceasta, se completeaza cu apa si se pune in cuptor la 180 de grade Celsius pentru cel putin doua ore, dupa care sarmalele sunt gata.

Se servesc cu smantana, mamaliga si neaparat cu un pahar de vin bun.

Sarmale Gina Bradea

sarmale-gina-bradea.jpegPentru a gati sarmale in foi de vita Gina Bradea, trebuie doar sa urmati instructiunile de mai jos:

Ingrediente
500 g pulpa porc
500 g kaizer
2-3 cepe mari
100 – 150 g orez cu bob rotund
1 morcov mic
1 lingura telina radacina rasa
2 linguri malai
sare, piper, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen macinat
marar si patrunjel
1-2 linguri untura sau ulei
pasta de tomate sau suc de rosii
1 cana cu vin alb 
varza proaspata sau murata

Instructiuni
Pentru a pregati sarmalele, se incepe cu alegerea carnii de pielite, oase si cheaguri de sange, care se spala si se trece prin masina de tocat. Daca se foloseste slanina sau poala de porc proaspata, acestea se toaca si ele.

Intr-o tigaie, se incinge untura sau ulei, dupa care se adauga ceapa tocata marunt, morcovul si telina date pe razatoarea fina. Se amesteca pentru aproximativ 5 minute, pana cand se inmoaie si apoi se lasa la racit.

Cantitatea optima de orez pentru 1 kg de carne este de 100-150 g, astfel incat sarmalele sa fie carnoase si gustoase. In zilele obisnuite, se poate adauga intre 250-300 g de orez la 1 kg de carne, impreuna cu multa ceapa, morcov si verdeturi, pentru a “inmulti” sarmalele.

Dupa ce amestecul de orez, carne si legume s-a racit, se adauga malaiul (sau pasat), verdeata tocata marunt, 1-2 linguri de pasta de tomate, sare, cimbru, piper, ardei iute, boia, coriandru (aproximativ 5-6 boabe), chimen macinat si ceapa inabusita. Se amesteca totul cu o lingura de lemn si se formeaza sarmalele.

Pentru a le gati, se pot folosi oale de lut sau din tuci. Printre sarmalute se pot strecura felii de sunca sau kaizer si felii de rosii proaspete, crengute de cimbru sau foi de dafin.

Deasupra sarmalelor se mai pune un strat de varza tocata, o farfurie si se completeaza cu apa combinata cu suc de rosii, apoi se lasa totul la fiert.

Sarmale calorii

sarmale-calorii.jpgSarmalele sunt un preparat culinar traditional in multe tari din Europa de Est, cum ar fi Romania, Bulgaria si Serbia. Acestea constau in foi de varza sau de vita de vie umplute cu o amestecatura de carne tocata, orez si legume, fiind apoi fierte intr-un sos cu bulion si alte ingrediente.

Din punct de vedere nutritional, sarmalele sunt un preparat bogat in calorii si nutrienti. In functie de ingredientele folosite, sarmalele pot avea intre 200 si 400 de calorii per portie.

Carnea tocata utilizata in sarmale poate fi de porc, vita, pui sau chiar vegetala, iar aceasta poate contine un continut ridicat de grasimi saturate si colesterol. De asemenea, orezul folosit in umplutura poate contribui la aportul caloric, dar si la aportul de carbohidrati complecsi.

Pe de alta parte, sarmalele contin si o cantitate semnificativa de fibre, vitamine si minerale. Legumele folosite in umplutura, precum ceapa, morcovul si ardeiul, contin vitamina C, potasiu si fibre. De asemenea, sarmalele pot fi bogate in fier, daca sunt preparate cu carne rosie.

Este important de mentionat ca sarmalele pot fi o optiune sanatoasa intr-o dieta echilibrata, in cantitati moderate si preparate intr-un mod sanatos, ca si in cazul prepararii de ardei umpluti. De exemplu, se poate opta pentru utilizarea de carne slaba si orez brun, sau pentru indulcitori naturali in sos, cum ar fi morcovul sau rosia.

Sarmalele sunt un preparat delicios si traditional iar Fuzzy va doreste pofta buna!