Musaca de cartofi este un fel de mancare traditionala din bucataria balcanica si mediteraneana, care este preparata din straturi alternante de cartofi feliati, carne tocata sau legume, sos de rosii si branza topita sau bechamel.

Retetele de musaca de cartofi pot varia in functie de tara si regiunea in care este pregatita. In Grecia, de exemplu, musaca de cartofi este cunoscuta sub numele de moussaka si este de obicei facuta cu carne de vita tocata, vinete, sos bechamel si branza feta. In Turcia, este cunoscuta sub numele de musakka si este facuta cu carne tocata, cartofi, vinete si sos de rosii.

Musaca de cartofi

Indiferent de variatiile regionale, musaca de cartofi este, in general, o mancare grea, bogata si satisfacatoare. Este adesea servita ca o mancare principala si poate fi acompaniata de o salata sau de un fel de legume.

Pentru a prepara o musaca de cartofi traditionala, cartofii se taie in felii subtiri si se prajesc sau se fierb inainte de a fi asezati intr-un vas de copt uns cu unt sau ulei. Carnea tocata sau legumele se prajesc, apoi se adauga sosul de rosii si se amesteca. Aceasta amestec se aseaza peste cartofi, urmata de un strat de branza topita sau bechamel. Procesul se repeta, cu straturi de cartofi si sos, pana cand se umple vasul de copt. Musaca de cartofi se coace in cuptor pana cand cartofii sunt moi si sosul a ajuns la consistenta dorita.

Deoarece este o mancare atat de bogata, musaca de cartofi este adesea servita in cantitati mici si este un fel de mancare potrivit pentru ocazii speciale sau pentru a fi impartita intre mai multe persoane. Cu toate acestea, este o mancare delicioasa si satisfacatoare, care poate fi savurata intr-un cadru casual sau formal.

Pentru cea mai buna si mai gustoasa reteta musaca de cartofi trebuie doar sa cititi randurile de mai jos, pe care Fuzzy le-a pregatit pentru dumneavoastra!

Musaca de cartofi cu carne

musaca-de-cartofi-cu-carne.jpg

Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de:

Ingrediente
900 g de carne tocata vita+porc
9 cartofi medii
3 morcovi
4 cepe potrivite
600-700 ml suc de rosii 
200 g smantana
2 linguri de cascaval ras
2 oua
ulei
patrunjel
sare si piper
oregano 

Instructiuni
Inainte de toate, curatam ceapa si morcovii, apoi ii spalam.

Intr-o oala mare, punem apa la fiert, cu un praf de sare. Dupa ce a inceput sa fiarba, adaugam cartofii in coaja. Intr-un wok, incalzim uleiul si adaugam morcovii si ceapa. Le lasam sa se caleasca aproximativ 6-7 minute, apoi adaugam carnea tocata si amestecam cu o lingura de lemn. Amestecam usor pana cand carnea nu mai are un aspect rosiatic. Adaugam sucul de rosii si amestecam usor. Condimentam cu sare, piper, patrunjel tocat si putin oregano. Adaugam aproximativ 300-500 ml de apa si lasam amestecul la foc potrivit pana cand scade, amestecand din cand in cand si apoi in mod constant spre final.

Intre timp, curatam coaja cartofilor fierti, ii lasam sa se raceasca si apoi ii trecem printr-un jet de apa. Ii taiem apoi in felii potrivite. Tapetam o tava cu hartie de copt sau o ungem cu unt si asezam un strat de cartofi in tava, urmat de un strat din amestecul de carne. Adaugam din nou un strat de cartofi, urmat de unul din amestecul de carne si la final, adaugam un ultim strat de cartofi.

Intr-un bol, batem cele doua oua impreuna cu smantana si cascavalul si amestecam totul cu un tel. Adaugam amestecul obtinut peste ultimul strat de cartofi si nivelam pe toata suprafata tavii.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si o lasam acolo timp de 30-45 de minute.

Musaca de cartofi cu carne tocata

musaca-de-cartofi-cu-carne-tocata.jpg

Pentru musaca de cartofi cu carne tocata la cuptor, aveti nevoie de:

Ingrediente
1.5 kg cartofi
50 g cascaval
50 g unt
lapte fierbinte
750 g carne tocata de porc
30 ml ulei
2 buc ceapa alba, potrivite
1 morcov mare
sare, piper, boia dulce
400 ml suc de rosii
200 ml apa
200 g cascaval
2 oua
200 g smantana

Instructiuni
Pentru a prepara musacaua, incepem prin curatarea si spalarea cepei si a morcovului. Se taie ceapa marunt si se pune la calit in ulei incins, urmand sa se amestece pentru a evita arderea. Se taie morcovul in cubulete mici si se adauga peste ceapa, amestecandu-se. Se adauga apoi carnea tocata si se lasa sa se caleasca pana devine alba. Se condimenteaza cu sare, piper si boia, amestecandu-se bine. Se toarna sucul de rosii, apa, se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc potrivit, cu capac, pentru 30-40 de minute.

In timp ce sosul fierbe, pregatim piureul. Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in cubulete, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt gata, ii scurgem de apa, adaugam laptele fierbinte, untul si cascavalul si omogenizam bine.

Se unge o tava cu unt, se aseaza primul strat de cartofi, se toarna jumatate din sosul de carne si se niveleaza, apoi se aseaza cu grija al doilea strat de cartofi. Se pune restul de sos de carne si deasupra se aseaza ultimul strat de cartofi.

Intr-un bol, radem cascavalul pe razatoarea cu gauri mici, adaugam ouale si smantana si amestecam bine. Daca este nevoie, se poate adauga putina sare. Se toarna amestecul peste musacaua din tava, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.

Musacaua poate fi servita calda sau rece.

Musaca de cartofi cu carne de porc

musaca-de-cartofi-cu-carne-de-porc.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg carne tocata de porc
200 gr cascaval ras
5-6 cartofi 
150 ml suc de rosii
2 ardei capia rosii
4-5 cepe albe
sare si piper dupa gust
cateva frunzulite de busuioc proaspat

Instructiuni
Pentru a prepara musacaua, incepem prin incalzirea unei tigai in care adaugam 1-2 linguri de ulei. Apoi adaugam carnea tocata si acoperim tigaia cu un capac. In cazul in care este necesar, amestecam din cand in cand. Dupa ce carnea incepe sa isi schimbe culoarea, adaugam ardeii, ceapa si busuiocul verde tocat, si condimentam cu sare si piper dupa gust. Adaugam suc de rosii pentru a colora sosul si continuam fierberea timp de aproximativ 10 minute.

Intre timp, feliile de cartofi sunt sarate si rumenite usor la foc iute. Apoi, intr-un vas de cuptor, asezam un strat de cartofi, presaram jumatate din cantitatea de cascaval ras si adaugam carnea pregatita anterior. Peste carne asezam restul de feliute de cartofi si presaram cascavalul ramas.

Vasul de cuptor este pus in cuptorul preincalzit pana cand musacaua este rumenita frumos.

Musaca cu piure de cartofi

musaca-cu-piure-de-cartofi.jpg

Pentru aceasta musaca cu piure de cartofi si carne tocata, veti avea nevoie de:

Ingrediente
8 cartofi medii
500 g carne tocata de vita
2 cepe
2 morcovi
1 ardei
200 ml bulion
200 ml lapte
1 lingura unt
3 oua
150 g cascaval ras
1 legatura marar
1 legatura de patrunjel
ulei pt prajit cca 4 linguri
busuioc proaspat – 7-8 frunze
oregano proaspat – 7-8 frunze
zahar – un varf de cutit
sare, piper, boia dulce 

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta mancare, incepe prin a taia cartofii in cuburi si fierbe-i in apa cu sare. Apoi, pregateste restul legumelor: da cepele si cei doi morcovi prin razatoare, iar ardeii taiati-i marunt.

Intr-o tigaie, caleste mai intai morcovul in ulei incins, apoi adauga ceapa si carnea. Sareaza, pipereaza si adauga boia pentru a aromatiza. Adauga si ardeii, lasa-i sa se caleasca putin, apoi acopera cu apa si adauga bulion si putin zahar.

Adauga patrunjelul, mararul, oregano si busuiocul tocate marunt si lasa sa fiarba pentru a-si lua gust. Scoate compozitia de pe foc si las-o sa se raceasca putin. Apoi, adauga un ou mare pentru a o lega.

Scoate cartofii fierti si scurge apa intr-un bol. Incalzeste laptele si adauga-l peste cartofi, impreuna cu untul si zdrobitorul de cartofi. Mixeaza pana obtii un piure cat mai fin.

Unge un vas de yena sau de ceramica termorezistent cu putin ulei si aseaza un strat de piure dedesubt, urmat de compozitia de carne si inca un strat de piure. Bate ouale ramase si adauga cascaval si smantana de gatit deasupra. Amesteca bine si toarna compozitia deasupra.

Introdu vasul in cuptorul incins la 180 de grade Celsius si lasa sa se rumeneasca frumos, aproximativ 20-25 de minute.

Musaca de cartofi cu carne de pui

musaca-de-cartofi-cu-carne-de-pui.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
700 gr cartofi
750 gr carne tocata de pui
2 linguri ulei
150 gr smantana
100 ml lapte
100 ml apa
2 oua
1 lingurita sare
1/2 lingurita cimbru
1 varf lingurita piper macinat
2 foi dafin
1/2 lingurita rozmarin
3 buc ceapa galbena
1 morcov
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
apa cat sa acopere cartofii
2 linguri ketchup dulce 
150 gr cascaval

Instructiuni
Cartofii sunt spalati bine, apoi se pun la fiert pe aragaz intr-un vas cu apa suficienta cat sa-i acopere. In timp ce acestia fierb, pregatim celelalte ingrediente pentru musacaua de cartofi in multicooker. Curatam ceapa si o taiem in solzisori, iar morcovul in cubulete.

Punem ulei in vasul multicooker-ului, conectam aparatul la sursa de curent si selectam programul FRY pentru 20 de minute. Cand uleiul incepe sa sfaraie, adaugam ceapa si morcovul si amestecam usor cu spatula din dotare. Adaugam carnea tocata atunci cand ceapa devine translucida si asezonam cu sare si condimente. Mestecam continuu in vas pentru a praji carnea uniform si din cand in cand mai picuram apa calduta pentru a nu se praji prea tare ingredientele ci mai bine sa le inabusim, este mai sanatos asa. Cand carnea incepe sa se coloreze, adaugam ketchup-ul.

Dupa expirarea timpului, scoatem vasul din aparat si mutam ingredientele in alt vas. Intre timp, cartofii s-au fiert si ii scurgem si ii trecem prin jet de apa rece pentru a-i putea curata mai repede. Curatam cartofii si ii taiem cubulete. Presaram peste ei putina sare si putin rozmarin.

Batem cele doua oua intr-un bol, le diluam cu laptele, apoi adaugam smantana, mararul si patrunjelul tocate si omogenizam. Punem in vasul multicooker-ului un strat de cartofi, un strat de carne tocata, un strat de compozitie de oua si smantana si tot asa pana la epuizarea ingredientelor, dar ultimul strat sa fie de cartofi si oua cu smantana deasupra.

Introducem vasul in aparat, conectam aparatul la sursa de curent si selectam programul BAKE. Setam temperatura la 180 de grade si timpul la 30 de minute, pentru ca ingredientele sunt prefierte deja, doar ouale trebuie sa se prepare si sa se formeze ca o crusta deasupra.

Dupa expirarea timpului, scoatem vasul din aparat si rasturnam musacaua pe un platou. Presaram deasupra cascaval ras si servim.

Musaca de cartofi cu carne tocata si smantana

musaca-de-cartofi-cu-carne-tocata-si-smantana.jpgPentru reteta musaca de cartofi cu carne tocata si smantana, veti necesita:

Ingrediente
500 g carne vita+porc
o ceapa
un ou
3-4 cartofi mari
200 g smantana
300 g suc  de rosii
cartofi
marar
patrunjel
sare
piper

Instructiuni
Pentru musaca, se poate opta fie pentru cartofi fierti, fie pentru cei prajiti in tigaie, in functie de preferinte. In cazul cartofilor fierti, acestia se pun la fiert in coaja, apoi se racesc si se curata de coaja inainte de a fi feliate. Musacaua poate fi facuta si cu vinete sau paste.

Carnea se caleste in ulei si se adauga ceapa, sare, piper si verdeata, amestecandu-se pana cand ingredientele se patrund bine. Cand amestecul s-a racit, se adauga oul crud si se omogenizeaza.

Se aranjeaza feliile de cartofi intr-un vas si se pune un strat de carne peste ele, alternand cu straturi de cartofi. In final, se pune un alt strat de cartofi. Peste cartofi se toarna amestecul de smantana si suc de rosii omogenizate, impreuna cu putina verdeata.

Vasul se da la cuptorul incalzit in prealabil, timp de aproximativ 45 de minute. Aproape de final, se presara cascaval ras deasupra si se mai lasa la cuptor pana cand se topeste si se rumeneste frumos.

Musaca de cartofi Jamila

musaca-de-cartofi-jamila.jpgPentru a pregati o musaca ca si cea a Jamilei aveti nevoie de urmatoarele:

Ingrediente
6-7 cartofi mari
400 gr carne tocata porc si vita
1 legatura patrunjel si una marar
1 ceapa
1 lingura bulion
3 oua
sare
piper
1 vanata
200 gr smantana

Instructiuni
Incepem prin a curata si taia cartofii cuburi, apoi ii punem la fiert. Cand sunt gata, ii scurgem de apa si ii transformam in piure.

Intr-o tigaie, punem un strop de ulei la incins, apoi adaugam carnea si o lasam sa se prajeasca sub capac pana isi schimba culoarea, amestecand din cand in cand. Cand este gata, luam tigaia de pe foc si adaugam o lingura de bulion, marar si patrunjel tocate marunt, un ou, si condimente, amestecand bine.

Vinetele le taiem rondele si le prajim. Intr-o tava de yena ungem putin ulei si asezam un strat de piure de cartofi, urmat de carne, vinete si iarasi un strat de cartofi. Dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 de minute.

Intr-un bol amestecam smantana cu 2 oua pana cand obtinem o compozitie uniforma, pe care o condimentam dupa gust. Turnam amestecul peste musaca si o mai lasam la cuptor inca aproximativ 15 minute.

Astfel, am obtinut o musaca delicioasa, care poate fi servita ca si garnitura sau ca fel principal.

Musaca de cartofi Gina Bradea

musaca-de-cartofi-gina-bradea.jpgReteta Gina Bradea musaca de cartofi va este prezentata de Fuzzy in randurile care urmeaza. Pentru aceasta veti avea nevoie de:

Ingrediente
Pentru piure: 3 kg de cartofi
100 g smantana grasa
sare
Compozitia de carne: 2 kg carne tocata
2-3 cepe
1 morcov mic
400 ml bulion sau suc de rosii gros 
1 ou
1 lingurita cu varf de cimbru
2 lingurite cu varf de sare
jumatate de lingurita piper
nucsoara
3 linguri de ulei
30 ml vin alb
Pentru uns tava:ulei sau unt
2 linguri pesmet
Pentru decor:  200 g cascaval sau parmezan ras

Instructiuni
Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare sau cratita, se adauga ceapa si morcovul si se calesc la foc iute timp de 2 minute. Dupa ce uleiul devine portocaliu, adaugam aproximativ 50 ml de apa, reducem focul, acoperim cu capac si lasam sa se inabuse legumele. Adaugam cate putina apa pana cand legumele sunt inmuiate. Preparate astfel, legumele vor oferi un gust delicios si o culoare frumoasa preparatului, gatit in varianta mai sanatoasa, inabusit, nu prajit.

Cand legumele sunt inmuiate, adaugam carnea tocata, condimentele si putina apa. Amestecam si lasam sa fiarba pana cand carnea este bine patrunsa. La final, adaugam vinul si mai lasam sa fiarba cateva minute. Gustam si adaugam sare si piper dupa preferinta.

Dam deoparte si lasam sa se raceasca, apoi adaugam oul si amestecam bine.

Intr-un alt vas, punem cartofii taiati cubulete la fiert in apa cu 1 lingurita de sare. Adaugam capacul si lasam sa fiarba pana cand cartofii sunt foarte bine fierti. Dupa ce s-a scurs apa, pasam cartofii, adaugam smantana si amestecam bine. Gustam si adaugam sare daca este nevoie.

Folosim o tava inalta, cam de 40 x 25-28 cm, unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Impartim piureul de cartofi in 3 parti egale. Primul strat este de piure de cartofi, pe care il nivelam. Adaugam jumatate din carnea tocata cu sos, apoi din nou un strat de piure de cartofi, carne tocata si ultimul strat trebuie sa fie din nou de piure de cartofi.

Presaram deasupra cascaval sau parmezan ras si introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, foc sus-jos pentru cuptorul electric si foc mediu spre mare pentru cel cu gaz. Lasam la cuptor aproximativ 20-30 de minute, pana cand se formeaza o crusta aurie la suprafata.

Scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca.

Musaca de vinete si cartofi

musaca-de-vinete-si-cartofi-2.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
5-6 cartofi mari
2 vinete potrivite
500 gr carne tocata amestec
2 cepe potrivite
1 morcov
1 ardei gras
2-3 rosii 
4 oua
o cescuta cu lapte
sare
piper
cimbru
legume uscate 
patrunjel verde

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta mancare delicioasa, incepem prin curatarea cartofilor si taierea lor in rondele. Apoi ii prajim usor in ulei incins.

Vinetele se taie in rondele cu tot cu coaja, se spala si se prajesc si ele in ulei incins.

Cepa, morcovul si ardeiul gras se toaca si se calesc in 3-4 linguri de ulei. Adaugam sucul de rosii sau rosiile pasate, legumele uscate, sare, piper si cimbru si lasam sa fiarba timp de 2-3 minute.

Adaugam carnea tocata in amestecul de mai sus, amestecam bine pentru a desface carnea si lasam pe foc pentru 5-10 minute. Oprim focul si lasam sa se raceasca, dupa care adaugam doua oua batute spuma.

Intr-un vas termorezistent uns cu unt asezam un strat de rondele prajite de cartofi. Peste cartofi intindem uniform un strat de carne, apoi un strat de vinete si iar carne. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi.

Batem doua oua cu putina sare si o cescuta de lapte si turnam totul deasupra. Apoi presaram patrunjel tocat si putin piper. Dam la cuptor pentru 40 de minute, pana se formeaza deasupra o crusta aurie.

Mancarea se serveste calda, alaturi de o salata de muraturi.

Musaca de cartofi cu smantana si cascaval

musaca-de-cartofi-cu-smantana-si-cascaval.jpg

Ingredientele si instructiunile de care aveti nevoie pentru a pregati aceasta musaca, sunt chiar aici:

Ingrediente
6 cartofi
200 g de cascaval ras
un ou
300 g carne tocata amestec porc cu vita
1 ceapa
4 graunti de usturoi
4 linguri de smantana
verdeata proaspata
1 lingura de unt
o lingura de pesmet
sare, piper
1/2 ardei rosu capia
1 morcov
2 linguri pasta de tomate
un pic de ulei

Instructiuni
Incepem prin fierberea cartofilor in coaja, in apa simpla. Dupa ce s-au fiert bine si au fost curatati de coaja, ii pasam si ii amestecam cu sare, piper, unt si o lingura de smantana.

In paralel, tocam marunt ceapa, morcovul, ardeiul si usturoiul si le calim in putin ulei (2 linguri). Adaugam si carnea tocata, amestecam din cand in cand, apoi adaugam pasta de tomate si dam un praf de sare si piper. 

Pregatim un vas de yena uns cu unt si tapetat cu pesmet. Asezam primul strat de piure, apoi amestecul de carne si legume. Apoi punem piureul ramas. Deasupra de tot turnam un ou batut amestecat cu cascaval ras si smantana. Presaram putina verdeata deasupra spre sfarsit.

Introducem vasul la cuptor si lasam sa se rumeneasca. Cand s-a rumenit frumos, scoatem si servim alaturi de o ciorba radauteana.

Musaca cu carne de porc si cartofi fierti

musaca-cu-carne-de-porc-si-cartofi-fierti.jpg

Aceasta reteta este una simpla iar pentru a o pregati aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg carne amestec(vita +porc)
1/2 kg de cartofi fierti
4-5 fire de ceapa verde
1 morcov mare
sare si piper
marar
putin cimbru
1 ardei rosu
1 cutie de rosii in bulion
cateva linguri de bulion de rosii 
2 oua
putin parmezan si cascaval ras
smantana de gatit

Instructiuni
Legumele curatate si spalate au fost taiate marunt si amestecate cu carnea tocata. In timp ce am pregatit compozitia de carne, am pus cartofii curatati si spalati la fiert cu putina sare, dar nu trebuie sa fie prea fierti deoarece se vor inmuia in tava impreuna cu carnea. Am condimentat compozitia de carne cu marar si am adaugat bulionul si rosiile tocate marunt in bulion.

Dupa ce au fiert cartofii, i-am taiat in rondele si i-am asezat intr-o tava de yena unsa cu ulei de masline. Am pus un strat de carne peste cartofi, apoi iar un strat de cartofi. Am uns cartofii cu putin bulion de rosii si am adaugat un amestec de oua, sare, piper, smantana de gatit, parmezan si cascaval ras deasupra. Am lasat sa se rumeneasca frumos deasupra.

Astfel, am pregatit un delicios preparat de cartofi cu carne si legume, cu un strat crocant si auriu de ou si branza deasupra, iar dupa servirea acestuia putem sa ne bucuram de un desert delicios lava cake.

Musaca de cartofi cu carne tocata de pui

musaca-de-cartofi-cu-carne-tocata-de-pui.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
1,5 kg cartofi
1 kg piept si pulpa de pui
60 g bulion
250 g ceapa
50 ml ulei
1/2 lingurita piper negru
sare
100 g unt
100-150 ml lapte
200 g cascaval
2 oua

Instructiuni
Incepem prin a curata si spala ceapa, apoi o toccam marunt. O punem la calit in uleiul fierbinte, adaugand cate 1-2 linguri de apa pana devine transparenta.

Intre timp, pregatim carnea, o spalam si o tocam. O adaugam peste ceapa si o calim putin, apoi adaugam bulionul, piperul si 200 ml apa. Punem capacul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand. Cand este gata, adaugam putina sare.

Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert, ii facem piure adaugand unt, cascaval ras si lapte fierbinte. Sarea o adaugam la final.

Ungem o tava termorezistenta cu unt si punem jumatate din piureul facut, carnea preparata, apoi piureul ramas. Nivelam frumos si turnam deasupra 2 oua batute, la care se poate adauga putin cascaval ras.

Dam tava la cuptor pentru 30 de minute, pana se rumeneste frumos.

Musaca de cartofi cu ciuperci

musaca-de-cartofi-cu-ciuperci.jpeg

Pentru aceasta reteta sunt necesare:

Ingrediente
500 gr cartofi
100 ml lapte
3 linguri cascaval ras
100 gr unt
500 gr ciuperci proaspete
1 lingura ulei
1 ceapa
70 ml vin alb
150 gr rosii pasate
sare
piper
rozmarin uscat
pesmet pentru tapetat vasul
patrunjel verde pentru decor

Instructiuni
Mai intai, curatam ciupercile si le trecem printr-un jet de apa, apoi le feliem.

Tocam ceapa fin si o calim in uleiul incins. Adaugam ciupercile si cand acestea se inmoaie, adaugam vinul. Lasam vinul sa se evapore si apoi adaugam rosiile, rozmarinul, sarea si piperul. Lasam sa fiarba pana cand sosul se reduce.

Curatam cartofii de coaja, ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt gata, ii scurgem bine si ii pasam impreuna cu 50 grame de unt. Adaugam laptele fierbinte, rozmarinul si cascavalul ras si omogenizam.

Intr-un vas uns cu unt si tapetat cu pesmet, intindem jumatate din cantitatea de cartofi, apoi asezam ciupercile si restul de cartofi. Presaram putin pesmet si punem deasupra restul de unt taiat in bucati.

Dam vasul la cuptorul preincalzit la foc mediu si lasam totul sa se rumeneasca frumos.

Musaca de cartofi cu sos bechamel

musaca-de-cartofi-cu-sos-bechamel.jpg

Veti necesita:

Ingrediente
piure de cartofi (cartofi, unt, lapte, sare)
500 g carne tocata
1 ceapa
350 g rosii pasate
100 ml vin roze
cimbru
sare
piper
sos bechamel
50 g unt
1 lingura cu varf de faina
300 ml lapte fierbinte
2 oua
150 g branza cheddar
sare si piper

Instructiuni
Se incepe prin a toca marunt ceapa si a o cali in putin ulei pana devine moale. Apoi se adauga carnea tocata si se lasa cateva minute sa se caleasca, dupa care se adauga rosiile, vinul, cimbrul, sare si piper. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 40-45 minute, amestecand din cand in cand.

In paralel, se pregateste sosul bechamel. Se topeste untul la foc mic si se adauga faina, amestecand continuu. Se adauga laptele fierbinte, putin cate putin, ouale batute, sare si piper. Se lasa 1 minut pe foc, amestecand continuu, apoi se ia de pe foc si se adauga branza rasa, amestecand bine pana se topeste.

Intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei se pune jumatate din cantitatea de piure de cartofi, apoi se aseaza compozitia cu carne, restul de piure, iar pe deasupra se toarna sosul bechamel. Vasul se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 30-35 de minute sau pana cand se rumeneste frumos pe deasupra.

Musaca de cartofi cu piept de pui

musaca-de-cartofi-cu-piept-de-pui.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
1.5 kg cartofi
700 gr piept de pui tocat
2 cepe
rosii in bulion 400 gr
2 oua
sare
piper
patrunjel verde
100 ml ulei
250 ml apa
Pentru sosul alb : 50 gr unt
200 ml smantana
100 ml lapte
150 gr cascaval
2 linguri faina

Instructiuni
Cartofii se fierb in coaja, apoi se lasa la racit si se curata de coaja. Se taie in felii de 1 cm. Intr-o tigaie incinsa cu 2-3 linguri de ulei, se caleste ceapa tocata marunt. Cand aceasta devine translucida, se adauga pieptul de pui tocat, apa si rosiile in bulion. Se lasa la foc mic pana cand apa scade, dupa care se lasa compozitia sa se raceasca putin. Se amesteca compozitia de pui cu ouale batute si patrunjelul tocat marunt.

Pentru sosul alb, se amesteca untul si faina intr-o tigaie incinsa pana se omogenizeaza. Se toarna laptele, amestecand incet pentru a evita cocoloasele. Se adauga smantana si se lasa la foc mic pana cand se omogenizeaza si se asezoneaza. Intr-o cratita unsa cu ulei, se aseaza un strat de felii de cartofi, apoi se adauga compozitia de carne si se completeaza cu al doilea strat de cartofi. Se adauga sosul alb si cascavalul ras.

Se introduce cratita/tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand totul se rumeneste.

Musaca de cartofi cu carne de vita

musaca-de-cartofi-cu-carne-de-vita.jpg

Pentru aceasta reteta este necesar:

Ingrediente
11 cartofi mri
2 cepe mari
1 kg carne vita
390 g rosii cubulete
5 oua
200 g cascaval
2 linguri de pasta bulion
sare
piper
ulei de masline

Instructiuni
Incepem prin punerea cartofilor la fiert in coaja timp de aproximativ 20 de minute, evitand sa-i fierbem prea mult pentru a-i putea taia fara sa se sfarame.

In timp ce cartofii fierb, taiem ceapa marunt si o amestecam cu carnea de vita, adaugand sare si piper dupa gust. Amestecul este pus intr-o tigaie cu ulei si inabusim totul timp de aproximativ 20 de minute. Cand compozitia este gata, o scoatem intr-un castron si o amestecam cu 2 oua si cubuletele de rosii.

Dupa ce au fiert, curatam cartofii de coaja si ii taiem in felii pe lungime, apoi ii asezam in tava (cu hartie de copt) si acoperim fundul tavii cu cartofi. Peste acestia punem compozitia de carne si apoi acoperim cu inca un strat de cartofi. Deasupra turnam un amestec din cele 3 oua ramase amestecate cu bulion si cascaval ras.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si lasam pentru aproximativ 30-40 de minute. Putem servi preparatul cald sau rece, insotit de diverse salate sau muraturi.

Musaca de vinete si cartofi cu carne tocata

musaca-de-vinete-si-cartofi-cu-carne-tocata.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
10 cartofi mari
1 vanata
1kg carne tocata de porc, vita sau amestec
4 oua
1 ceapa
sare
piper macinat
boia dulce
cimbru
marar
pasta de tomate
200 g smantana
2 rosii
ulei
cascaval ras

Instructiuni
Pentru inceput, pregatim carnea. Ceapa tocata marunt se caleste in ulei. Adaugam carnea si amestecam. Lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana scade tot sucul. Adaugam pasta de tomate sau rosiile, verdeata si condimentele, dupa gust si mai lasam pe foc cateva minute. Apoi dam la racit. Compozitia trebuie sa fie fara lichid.

Intre timp, curatam cartofii, ii spalam si ii taiem rondele, apoi ii prajim usor. Ii scoatem pe un servet absorbant. La fel procedam si cu vanata, o spalam si o taiem in rondele. Le prajim in ulei si le scoatem pe un servet absorbant.

Dupa ce s-a racit carnea, adaugam in compozitie doua oua batute si amestecam energic.

Incepem sa montam musacaua: intr-o tava unsa cu putin ulei, asezam primul strat de cartofi, apoi jumatate din cantitatea de carne, urmeaza un strat de vinete, cealalta jumatate din compozitia de carne si ultimul strat de cartofi. Turnam deasupra ouale batute cu smantana (optional, putem adauga si cascaval ras), ornam cu rondele de rosii si dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos.

Musaca de cartofi cu soia

musaca-de-cartofi-cu-soia.jpg

Aceasta reteta este o mancare de post care poate fi servita calda sau rece. Pentru a o prepara veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi
100 g margarina
200 g amestec de legume
sare
piper
100 g topping de pizza
Umplutura: 100 g soia
1 legatura de ceapa verde
cateva frunze de usturoi verde
2 morcovi
1 ardei rosu
sare
piper
100 g toping pentru pizza
patrunjel verde

Instructiuni
Pentru a pregati piureul de cartofi, ii curatam si ii spalam, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt pe jumatate fierti, adaugam legumele si fierbem pana sunt gata. Dupa aceea, ii scurgem de apa intr-un bol si ii pisam cu blenderul. Daca este necesar, adaugam apa in care au fiert. Adaugam cascavalul si condimentele dupa gust, apoi amestecam.

Pentru umplutura, fierbem soia in apa cu sare timp de 15 minute, apoi o scurgem de apa. Lasam sa se raceasca si o apasam ca sa scurgem toata apa. Dupa aceea, o maruntim. In timp ce soia se raceste, calim ceapa si usturoiul. Adaugam morcovul fiert, il tocam marunt si adaugam ardeiul tocat. Lasam sa se caleasca putin si adaugam soia si putina apa. Lasam sa fiarba pana scade zeama. La final, adaugam toppingul de pizza dat prin razatoare, condimentele dupa gust si patrunjelul verde tocat. Amestecam si oprim focul.

Pentru asamblare, pregatim o tava pe care o vom tapeta cu hartie de copt. Adaugam un strat de piure (jumatate din cantitatea totala), umplutura si restul de piure. Deasupra punem topping pentru pizza si dam la cuptor pana se rumeneste frumos.

Musaca de cartofi de post

musaca-de-cartofi-de-post.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
12 cartofi mari
1 conopida
5-6 cepe
pesmet
patrunjel verde
ulei de masline
praf de usturoi
sare
piper
pasta de tomate 1 cutie 800 gr
rosii chery pentru ornat
rondele de ceapa

Instructiuni
Pentru a pregati cartofii, acestia trebuie curatati si taiati in rondele. Apoi se prajesc in ulei. Conopida trebuie fiarta in buchetele cu putina sare sau pe aburi.

Ceapa trebuie taiata in cubulete si calita in ulei. Dupa aceea se adauga conopida fiarta si taiata in bucatele mai mici si se lasa sa se caleasca impreuna putin. Apoi se adauga sare, piper, praf de usturoi si trei sferturi dintr-o cutie de pasta de tomate. Se amesteca bine si se lasa sa mai dea 2-3 clocote. Apoi se adauga patrunjel verde si se ia de pe foc.

Intr-un vas de yena, se pune putin ulei, apoi pesmet. Se pun feliutele de cartofi prajiti, apoi se adauga compozitia de conopida. Dupa aceea, din nou cartofi, iar putin pesmet si iar conopida. Ultimul strat este din cartofi. Peste cartofi se pune pasta de tomate si patrunjel verde.

Se introduce vasul in cuptor si se lasa pentru aproximativ 30-40 de minute la o temperatura de 170 de grade.

Fuzzy va doreste pofta buna la musaca!