Acesta este un deliciu romanesc, o ciorba traditionala de pui cu smantana si usturoi care este absolut fabuloasa. Daca nu ati gustat inca, ar trebui! Este picanta si delicata si extrem de buna.
Bogata in calorii, dar hei!… Din cand in cand va puteti rasfata in astfel de momente de bun gust. De asemenea, necesita putin timp, dar merita din plin. Se face cu smantana, usturoi si galbenusuri de ou si isi obtine aroma acidulata din otet.
Ciorba radauteana
Ciorba radauteana este un preparat traditional din bucataria romaneasca, ca si ciorba de perisoare si este originar din zona Bucovinei, in nordul tarii. Este o ciorba cu smantana, care contine fidea, carne de pui, legume si leustean.
Ciorba radauteana se prepara prin fierberea carnii de pui cu legume, cum ar fi morcov, telina, ceapa si radacina de patrunjel. Dupa ce carnea si legumele sunt fierte, acestea se scot din oala si se taie bucati potrivite. Separat se fierb fideaua si se adauga in supa.
Pentru a face sosul cu smantana, se bate intr-un bol smantana cu galbenusuri de ou si faina, apoi se incorporeaza in supa fiarta. In final, se adauga carnea si legumele taiate si se lasa sa fiarba pana se combina toate aromele.
Ciorba radauteana este servita cu leustean proaspat tocat deasupra, care ii da un gust si aroma placuta si proaspata. Este de obicei servita alaturi de un ardei iute si paine proaspata.
Aceasta ciorba este foarte apreciata in Romania si este adesea intalnita in meniurile restaurantelor traditionale, ca si ciorba de burta. Cea mai buna ciorba radauteana este cea facuta acasa, cu ingrediente proaspete si multa grija pentru detalii.
Reteta ciorba radauteana
Aceasta ciorba se poate face cu orice parte din puiul pe care il aveti la frigider. Bogatia si textura matasoasa a acestei ciorbe este data de procentul mare de grasime din smantana. Este relativ usor de facut, trebuie doar sa aveti grija sa urmati pasii potriviti pentru a obtine aceasta supa de pui absolut fabuloasa.
Ingrediente
4 pulpe mari de pui si 1/2 piept de pui
4 morcovi
2 pastarnac mari
1 radacina de patrunjel si patrunjel proaspat
1/2 radacina de telina de marime medie (telina)
2 cepe mari
2 galbenusuri de ou
1,25 cani (300 g) de smantana bogata in grasimi
5-6 catei mari de usturoi
sare
boabe de piper negru
otet de vin alb
Instructiuni
Puneti o oala mare pe aragaz. Puneti partile de pui si acoperiti cu apa rece cat sa le acopere bine (18 cani). Aduceti apa la fiert si reduceti focul la mediu/mic. Adunati spuma care se formateaza incet la suprafata in primele 10-15 minute. Trebuie sa faceti asta de 2-3 ori pana cand apa ramane limpede. Adaugati 1/2 lingurita sare si un praf de boabe de piper. Continuati sa fierbeti 30-45 de minute.
Intre timp, spalati si curatati legumele. Taiati morcovii, radacina de telina, radacina de patrunjel si pastarnacul in bucati mari. Ceapa in jumatate. Adaugati-le in supa sa fiarba impreuna. Acoperiti si fierbeti la foc mediu/mic pana cand carnea cade de pe oase si legumele sunt gatite. Sunt inca 40 de minute, aproximativ.
Opriti focul si scoateti legumele si carnea. Lasati-le sa se raceasca putin, astfel incat sa le puteti taia. Strecurati supa pentru a scapa de orice particule plutitoare. Scoatem din frigider smantana si ouale pentru a le aduce la temperatura camerei.
Tocati carnea si scapati de piele si oase. Lucrati rapid deoarece carnea se usuca repede. Folositi un vas cu 2-3 linguri de supa pentru a pune carnea maruntita pana terminati operatiunea. Aruncati ceapa si tocati restul legumelor. Decideti daca le veti folosi pe toate sau doar o parte.
Puneti carnea maruntita si radacinile taiate inapoi in supa si porniti din nou focul.
Aduceti-le la fiert timp de inca 3-4 minute pentru a amesteca frumos toate aromele. Apoi opriti focul si lasati supa sa se raceasca timp de 10 minute. Dupa 10 minute de racire, puneti cele 2 galbenusuri de ou si smantana intr-un bol. Amestecati-le intr-o pasta si adaugati incet 2-3 linguri in oala de ciorba, amestecand continuu.
La final, adaugati amestecul de smantana diluat in ciorba si amestecati continuu pana se omogenizeaza bine.
Pentru a termina, adaugati in ciorba 5-6 linguri de otet si cateii de usturoi zdrobiti/razuiti. Se orneaza cu patrunjel proaspat tocat si se serveste cu incredere.
Ciorba radauteana ingrediente
Ciorba radauteana este un fel de ciorba traditionala din Bucovina, regiunea situata in nordul Romaniei. Este o ciorba cremoasa si gustoasa, preparata din carne de pui, legume si smantana. Iata care sunt principalele ingrediente folosite pentru a face ciorba radauteana:
Carne de pui – Ciorba radauteana se face de obicei cu carne de pui, dar se poate folosi si alt tip de carne, precum vita sau porc.
Legume – Ciorba radauteana contine legume, cum ar fi morcov, telina, ceapa si pastarnac. Acestea sunt tocate si adaugate in ciorba pentru a-i da aroma si gust.
Smantana – Smantana este ingredientul secret al ciorbei radauteana, care ii ofera o textura cremoasa si gustul delicios.
Oua – Uneori se adauga si oua in ciorba radauteana, pentru a-i conferi mai multa consistenta si savoare.
Faina – Faina este folosita pentru a ingrosa ciorba si a-i da consistenta. Se face un blat din faina si apa care se adauga in ciorba si se lasa sa fiarba.
Patrunjel si marar – Acestea sunt plantele aromatice care se adauga la final, pentru a da un gust proaspat si placut ciorbei.
Sare si piper – Sare si piper sunt adaugate pentru a condimenta ciorba si a-i amplifica gustul.
Acestea sunt ingredientele principale ale ciorbei radauteana, dar fiecare gospodina are propria reteta si mai poate adauga alte ingrediente, cum ar fi usturoi, rosii sau ardei iute.
Ciorba radauteana cu piept de pui
Pentru a o prepara aveti nevoie de:
Ingrediente
500 gr piept pui
5 catei usturoi
2 foi dafin
3 morcovi mici
1 ceapa
1 pastarnac
1 ardei gras rosu
1 felie telina
1 pahar smantana grasa
2 galbenusuri de ou
2 linguri otet
sare
1 lingurita boabe piper
patrunjel verde
Instructiuni
Se curata legumele, se spala si se pun la fiert in apa rece cu sare si foile de dafin. Dupa 10 minute, se adauga pieptul de pui taiat in fasii pentru o prezentare estetica in ciorba. Este important ca fasiile de pui sa nu fie foarte fierte pentru a mentine forma si consistenta. De aici inainte, toate ingredientele vor fierbe rapid. Cand legumele sunt patrunse, se scoate cu paleta cu gauri pentru a le separa de zeama. Foaia de dafin si ceapa se scot, iar boabele de piper ramase in zeama nu sunt o problema, deoarece au un gust delicat si usor iute.
Daca doriti, puteti strecura zeama, dar retetele consacrate recomanda adaugarea inapoi doar a morcovului taiat marunt. Se presara usturoi tocat in zeama, iar apoi se amesteca bine smantana cu doua galbenusuri de ou. Se toarna usor amestecul cu smantana in zeama din oala, amestecand constant. Liasonul a fost transferat in oala cu ciorba si focul s-a redus la minimum, amestecand continuu. Gustati si acriti cu otet dupa gust, sarati/piperati daca mai este nevoie. La servire, presarati patrunjel verde tocat pentru aroma si prospetime.
Ciorba radauteana de porc
Fuzzy v-a pregatit si o reteta de ciorba radauteana cu muschi de porc. Iata de ce aveti nevoie:
Ingrediente
4 morcovi
1 telina mare
2 radacini de patrunjel
2 pastarnaci
2 cartofi medii
2 cepe medii
2 ardei grasi
4 oua
smantana
usturoi
cimbru
o lingura otet sau zeama de la o limaie
sare
1 kg muschi de porc
Instructiuni
Pentru a pregati ciorba radauteana delicioasa, incepeti prin a spala bine carnea si a taia bucatele pe care le puneti la fiert intr-o oala cu apa rece si o lingurita de sare. Intre timp, curatati, spalati si taiati legumele cuburi.
Lasati carnea sa clocoteasca 3-4 clocote, apoi scoateti-o din apa si clatiti-o cu apa rece pentru a indeparta spuma. Schimbati apa fiarta cu apa rece proaspata si puneti carnea din nou la fiert.
Cand apa incepe sa clocoteasca din nou, adaugati legumele si lasati-le la fiert la foc potrivit. In timp ce legumele si carnea fierb, pregatiti zeama cu care veti drege ciorba.
Intr-un bol, amestecati cele 4 oua intregi cu 6 linguri de smantana si o lingurita de otet sau zeama de lamaie. Daca doriti o ciorba mai acra, adaugati mai mult otet sau zeama de lamaie. Adaugati 5-6 catei de usturoi zdrobiti si amestecati bine.
Dupa ce legumele si carnea au fiert bine, adaugati o jumatate de cana de apa rece in oala pentru a opri fierberea. Luati un polonic de ciorba si amestecati-l cu compozitia de ou, apoi adaugati putin cate putin din ciorba pentru a subtia compozitia fara a o coagula.
Cand compozitia cu ou este subtiata complet, adaugati-o in restul de ciorba. Condimentati cu sare, cimbru si patrunjel verde tocat marunt. Acoperiti cu un capac si lasati ciorba sa se odihneasca. Serviti ciorba calda cu ardei iute.
Ciorba radauteana cu ciuperci
Pentru a pregati aceasta delicioasa ciorba cu ciuperci trebuie doar sa urmati indicatiile de mai jos:
Ingrediente
700 g ciuperci Pleurotus
3 morcovi
2 radacini patrunjel
1 radacina pastarnac
1 ceapa
1 cutie lapte de cocos (smantana)
2 oua
1 capatana usturoi
4 buc gogosari murati
patrunjel verde
sare
piper
Instructiuni
Pentru a pregati aceasta delicioasa ciorba de legume cu ciuperci, urmam cativa pasi simpli. Mai intai, curatati si taiati legumele – le puteti taia in fasii sau le puteti rade pe o razatoare mare. Ceapa se lasa intreaga si o puteti arunca dupa ce fierbe. Apoi puneti legumele intr-o oala mare si adaugati aproximativ 5 litri de apa.
Intre timp, curatati ciupercile pleurotus cu un prosop de hartie umed (fiindca sunt poroase, nu trebuie scufundate in apa pentru a le spala, altfel vor absorbi multa apa si isi vor pierde aroma). Le taiati fideluta si le adaugati in oala impreuna cu jumatate din gogosarii murati, taiati cubulete mici. Lasati sa fiarba timp de aproximativ 30 de minute.
In ultimele 5 minute, adaugati restul de gogosari taiati fasii si usturoiul zdrobit ca pentru mujdei. Intr-un bol separat, amestecati galbenusurile batute cu laptele de cocos (agitat bine inainte de desfacerea cutiei) sau cu smantana pentru gatit. Adaugati 2 polonice de zeama si omogenizati amestecul, apoi il turnati in fir subtire in oala. Gustati si potriviti de sare si piper, apoi mai lasati sa fiarba inca 10 minute.
La final, presarati patrunjel verde tocat deasupra. Ciorba este nemaipomenit de gustoasa si merge excelent cu un ardei iute langa.
Ciorba de vacuta radauteana
Mai jos, Fuzzy va lasa reteta pentru o ciorba exceptionala:
Ingrediente
600 g carne de vita pentru ciorba
3 morcovi
2 radacini de patrunjel
1 radacina de pastarnac
1 telina mica
1 ceapa medie
3 cartofi medii
150 g mazare boabe
150 g pastai de fasole verde
300 ml suc de rosii sau bulion de casa
sare
1 lingura de ulei
1 crenguta de cimbru uscat
frunze proaspete de leustean sau telina
smantana pentru servit
bors (optional)
Instructiuni
Taiati carnea de vita in cubulete si spalati-o bine in mai multe ape. Puneti-o apoi intr-o oala cu apa rece si lasati-o sa fiarba pentru 1,5-2 ore. Cand fierbe, adunati si indepartati spuma care se formeaza la suprafata.
In timp ce carnea fierbe, tocati zarzavatul cubulete si cartofii, iar morcovul taiati-l in cubulete si caliti-l la foc mic cu o lingura de ulei pentru a deveni mai moale si a-si dezvolta un gust dulceag si placut.
Cand carnea de vita a fiert, scoateti-o din oala si clatiti-o bine sub jet de apa rece. Strecurati zeama in care a fiert si turnati-o intr-o oala curata.
Adaugati zarzavatul tocat, inclusiv morcovul calit si crenguta de cimbru uscat. Lasati sa fiarba timp de aproximativ 20 de minute, apoi adaugati bucatile de carne, ceapa tocata marunt si cubuletele de cartof.
Lasati ciorba de vacuta sa fiarba inca 15 minute si apoi adaugati mazarea, fasolea verde si sucul de rosii. Lasati sa fiarba in continuare si potriviti gustul de sare.
Dupa aproximativ zece minute, adaugati frunze proaspete de leustean si telina, tocate marunt. Daca vreti sa cresteti aciditatea ciorbei, puteti adauga bors. La final, ciorba se drege cu smantana, direct in farfurie.
Ciorba radauteana Jamila
Pentru aceasta ciorba aveti nevoie de:
Ingrediente
1 pui intreg de cca. 1,2 – 1,5 kg
4 morcovi
2 radacini de patrunjel
2 radacini de pastarnac
1 telina mica
1-2 cepe
1 ardei sau gogosar
3-4 lingurite sare
1 lingurita piper boabe
4-5 galbenusuri foarte proaspete
500 g smantana fermentata cu min 20% grasime
50 g faina
4-6 catei de usturoi zdrobiti fin de tot
otet dupa gust
Instructiuni
Pentru a prepara ciorba radauteana, este necesar sa taiati in bucatele cat mai mici carnea de pui (pulpele si pieptul), pe care o veti pune la fiert. Dupa ce veti elimina spuma formata, adaugati radacina de patrunjel, telina, morcovii, pastarnacul, ceapa, ardeiul si prazul, toate taiate in cubulete mici. Lasati la foc mic pe aragaz pentru aproximativ 60 de minute sau pana cand veti observa ca toate ingredientele s-au fiert.
In acelasi timp, este important sa pregatiti liezonul, o compozitie care se adauga in mod obisnuit ciorbelor. Pentru a face acest lucru, amestecati cele doua galbenusuri de ou cu smantana, sarea, usturoiul pisat si cateva linguri de ciorba. Dupa ce obtineti o compozitie omogena, o turnati in oala in care ati preparat ciorba. Mai puteti lasa ciorba pe foc timp de aproximativ 5 minute, dupa care o puteti servi cu otet (daca doriti) sau cu patrunjel uscat deasupra.
Este important sa retineti ca ciorba radauteana nu trebuie sa fie acida. Adaugarea de bors, sare de lamaie sau chiar zeama de lamaie poate sa o transforme intr-o ciorba acra si neplacuta la gust.
Ciorba radauteana Gina Bradea
Avem nevoie de:
Ingrediente
1 gaina, pui de aproximativ 1,5 kg (pui, rata, gasca)
2 cepe
2 morcovi
½ ardei grasi
jumate de telina radacina
6-8 galbenusuri galbenusuri
1 lingura de faina
400 g smantana grasa
sare
piper, ardei iute
otet
usturoi
leustean – facultativ
Instructiuni
Ciorba se pate face din spate, gat si aripi de gaina, sau bucati din gaina. Se taie bucati si se spala bine, apoi se pun la fiert in apa cu sare. Cu mare grija, se aduna spuma de deasupra cand da in clocot.
Legumele taiate bucati mari, ca la supa, sare, un ardei iute si o lingurita de piper boabe se adauga acum in ciorba. Se lasa sa fiarba pana cand carnea se desprinde de pe os. Nu se va mai forma spuma, deoarece au fost toate in prima apa.
Daca aveti o oala sub presiune, nu ezitati sa o folositi, carnea va fierbe in cel mult o ora, in functie de pasare. Daca este pui din comert, va fierbe rapid, daca este pasare de curte, va fierbe mai greu, dar gustul va fi mult mai bun.
Pentru a face zeama cu ou si smantana (liaison-ul), astfel incat sa nu se taie, se scot carnea si legumele fierte si se strecoara zeama, pentru a nu ramane osite sau boabe de piper. Se pune din nou zeama la fiert si, daca mai este nevoie, se completeaza cu apa. Pentru 1,5 kilograme de carne de pasare, aveti nevoie de aproximativ 4-5 litri de zeama.
In zeama se adauga aproximativ 20 ml de otet si se lasa sa dea in clocot. Galbenusurile se freaca bine cu sare si se lasa deoparte timp de aproximativ 30 de minute, pentru a se intensifica culoarea. In galbenusuri se adauga o lingura rasa de faina si smantana, se amesteca bine si apoi se adauga treptat zeama de ciorba clocotita, pana cand se ajunge la aproximativ 2 litri de zeama.
Se toarna totul in zeama, se pune pe foc si se lasa sa fiarba, amestecand atent. Cand da in clocot, se mai lasa 5 minute, apoi se stinge focul.
Pentru un gust savuros la ciorba radauteana, se poate adauga usturoiul pisat, sau se poate servi separat, in functie de gusturi. Legumele se sfarama cu o furculita si se adauga in ciorba. Carnea poate fi scoasa de pe os, taiata in suvite mici si adaugata in ciorba, sau se lasa bucati cu os, ca la orice ciorba. Ambele variante sunt corecte.
Unele persoane pun leustean deasupra, altele nu. Ciorba asta este grozav de buna, cu sau fara leustean.
Diferenta dintre ciorba radauteana si a la grec
Daca ne referim la gust, ciorba radauteana si ciorba de pui a la grec sunt asemanatoare, dar exista diferente daca analizam ingredientele. In mod specific, ciorba radauteana nu contine orez si nu este acrita cu lamaie, fiind, de asemenea, o ciorba mai grasa in comparatie cu ciorba de pui a la grec.
Reteta pentru ciorba radauteana este una dintre cele mai controversate retete, chiar daca este inclusa in retetarul oficial al O.J.T Suceava din editia din 1982.
Ciorba radauteana calorii
Ciorba radauteana este un fel de mancare traditional romanesc, originar din orasul Radauti din Bucovina, facut din carne de pasare, legume si smantana. Desi este o mancare gustoasa si apreciata in Romania si nu numai, este important sa tinem cont si de valoarea nutritionala a acestui preparat, in special de continutul caloric.
O portie de ciorba radauteana poate varia in functie de dimensiunea si continutul exact al ingredientelor, dar, in general, o portie de 250 g de ciorba radauteana are aproximativ 200-250 de calorii. Aceste calorii sunt furnizate in principal de carnea de pasare si de smantana, care sunt ingredientele principale ale acestei ciorbe.
Pe de alta parte, ciorba radauteana este o sursa importanta de proteine, vitamine si minerale, in special vitamina C, care se gaseste in legumele utilizate la preparare. Acestea ofera beneficii importante pentru sanatate, precum cresterea imunitatii, mentinerea sanatatii oaselor si promovarea sanatatii sistemului nervos.
In concluzie, ciorba radauteana este un preparat gustos, insa trebuie consumat cu moderatie, avand in vedere continutul caloric. Este important sa o includem intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, cu portii moderate si variate, pentru a beneficia de toate nutrientii importanti si a mentine o stare de sanatate optima.
Pofta buna!