O supa clasica si traditionala romaneasca cu chiftele fierte intr-un bulion de legume aromat, iar la final cateva ierburi proaspete precum patrunjel sau marar. Se serveste cu un ardei crud condimentat, paine crusta si cateva linguri de smantana peste supa. 

In orice sezon se poate face ciorba de perisoare, iar aceasta poate contine diverse legume si zarzavaturi, in functie de ce aveti la indemana. Nu are o reteta fixa si este preparata in functie de gustul fiecarei gospodine.

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare este un preparat traditional al bucatariei romanesti, apreciat de multi pentru gustul sau delicios si versatilitatea sa. Aceasta ciorba poate fi facuta in orice sezon si poate fi adaptata in functie de preferintele fiecaruia.

Ingredientele de baza ale ciorbei de perisoare sunt perisoarele, care sunt facute dintr-un amestec de carne tocata de vita si de porc, ou, pesmet si condimente, precum sare, piper, boia dulce sau cimbru. Perisoarele sunt fierte impreuna cu diverse legume, cum ar fi morcovul, ceapa, ardeiul, telina, cartoful si rosia, intr-un bulion de legume sau de oase.

Gospodinele isi pot pune amprenta personala asupra acestei retete, adaugand sau eliminand anumite ingrediente sau folosind diferite combinatii de condimente. De exemplu, unele ciorbe de perisoare pot fi facute cu varza acra sau cu smantana, pentru a-i conferi un gust mai bogat.

Ciorba de perisoare este adesea servita cu mamaliga, ardei iute si paine, pentru a completa aromele sale bogate. De asemenea, se poate adauga si un strop de zeama de lamaie pentru un gust mai acidulat si o aroma mai proaspata.

Aceasta ciorba este un preparat recomfortant si satisfacator, care poate fi savurat de la pranz pana la cina. In plus, poate fi pregatita intr-un cazan mare si poate fi incalzita in mod repetat, astfel incat sa puteti savura resturile chiar si a doua zi.

In concluzie, ciorba de perisoare este un preparat gustos si versatil, care poate fi adaptat in functie de preferintele culinare personale. Este o alegere excelenta pentru un pranz sau o cina calduroasa, care iti va umple stomacul si iti va incalzi inima.

Reteta ciorba de perisoare

reteta-ciorba-de-perisoare.jpg

Nu lasa chiftelele sa te pacaleasca! Sunt simplu de facut si de gatit in doar cateva minute. Doar asigurati-va ca nu adaugati oul batut prea repede sau prea devreme si nu veti fi dezamagiti!

Faceti amestecul de chifteleproces fotografii care arata cum se face supa de chifteluta romaneasca.Pentru a incepe, adaugati carnea de porc macinata impreuna cu toate celelalte ingrediente pentru chiftelute intr-un castron mare. Apoi foloseste-ti mainile sau o lingura de lemn pentru a combina bine totul. 

Cu toate acestea, odata ce totul este amestecat, daca observati ca amestecul nu se leaga, ar putea insemna ca amestecul este fie prea umed, fie prea uscat. Daca chiftelele sunt prea umede mai adaugam putin pesmet iar daca sunt prea uscate mai adaugam putin ou. Cu toate acestea, nu aruncati doar un alt ou intreg. Trebuie sa bateti un ou intr-un castron mic si apoi sa adaugati cate putin.

Formati chifteleproces fotografii care arata cum se face supa de chifteluta romaneasca.Acum, formati amestecul de carne in aproximativ 30 pana la 35 de chiftelute care au fiecare 1 inch in diametru. Nu trebuie sa fie perfecte, dar toate trebuie sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune, astfel incat sa se gateasca uniform. Pune apoi chiftelele crude la frigider pana cand esti gata sa le adaugi in ciorba.

Faceti bazaproces fotografii care arata cum se face supa de chifteluta romaneasca.In continuare, sa incepem ciorba! Incinge uleiul de masline la foc mediu intr-o oala mare cu fundul greu de 5 litri. Apoi adaugati ceapa, morcovii si telina si gatiti aproximativ 5 minute sau pana cand ceapa este moale si translucida. Acum, adaugati un strop de sare si piper. Se amesteca apoi pasta de rosii, apoi supa de pui si apa.

Gatiti Ciorbaproces fotografii care arata cum se face supa de chifteluta romaneasca.

Aduceti supa la fierbere si adaugati chiftelele pe rand. Odata ce s-au adaugat chiftelele, le fierbem aproximativ 10 minute sau pana cand plutesc pana deasupra, ceea ce inseamna ca sunt gata. Se condimenteaza apoi cu vegeta si se adauga sucul de lamaie si leusteanul. Acum, gustati supa si asezonati cu sare si piper dupa nevoie.

Terminati ciorba de chiftele

proces fotografii care arata cum se face supa de chifteluta romaneasca.

Pentru a finaliza reteta, trebuie sa adaugati oul. Se toarna foarte incet oul in supa, intr-un abur constant. Apoi, amestecati rapid oul in sensul acelor de ceasornic timp de aproximativ un minut pentru a face bucati. Apoi lasati supa sa se gateasca pentru un ultim minut.

Reteta este completa! Pune supa in bolurile tale preferate si orneaza-o cu putin patrunjel proaspat. Apoi serviti-l imediat cu niste smantana si bucurati-va!

Ingrediente ciorba de perisoare

ingrediente-ciorba-de-perisoare.jpgMai jos, Fuzzy ca prezinta ingredientele de care aveti nevoie pentru prepararea ciorbei de perisoare:

Ingrediente
Carne –  Carne de porc sau de vita macinata fie combinata, fie folosita in minuni proprii.
Oul –  Liant pentru chiftele
Ierburi –  Patrunjel si marar proaspat tocate
Orez –  Bob lung si nefiert. Acest lucru va adauga niste mestecat grozav chiftelelor
Condimente –  sare si piper
Ulei de masline – un ulei frumos cu gust neutru pentru aceasta supa
Legume –  Morcovi, ceapa si telina ca mirepoix-ul nostru, alias baza de mancare
Pasta de rosii –  Aceasta va face parte din baza noastra de arome pentru aceasta supa consistenta. Asigurati-va ca folositi pasta deoarece vrem acel concentrat cu aroma de rosii
Lichide –  Sucul de lamaie, bulionul si apa vor alcatui lichidele din aceasta ciorba
Vegeta –  Un condiment universal folosit in unele preparate romanesti. Cuburi de bulion de pui pot fi folosite in locul lui
Leustean –  Daca nu gasiti aceasta planta la bacanul local, in locul ei pot fi folosite frunze de patrunjel si telina tocate
Ou –  1 ou batut va adauga o bogatie acestui bulion complex.

Ciorba de perisoare Jamila

ciorba-de-perisoare-jamila.jpg

Daca doriti sa gatiti ciorba dupa reteta faimoasei Jamila, mai jos va este prezentata in detaliu de Fuzzy:

Ingrediente
1 ½ cana de carne cruda
1 ou crud
Sare si piper dupa gust
½ ceasca de ceapa tocata
1 cana de telina radacina tocata
1 cana de morcovi tocati
¼ cana de radacina de patrunjel
1 cana de rosii tocate
10 oz. de cartofi taiati cubulete
⅓ cana de ardei gras
10 cani de apa
Optional la final: ardei iute crud, smantana si patrunjel tocat

Instructiuni

Luati carnea tocata, un ou crud, sare, piper dupa gust, puneti-le intr-un bol si amestecati bine. Lasati carnea la marinat atata timp cat pregatiti legumele pentru supa. Apoi taiati legumele in cuburi mici. Dupa ce ati terminat de tocat legumele, formati chiftelele si asezati-le pe o farfurie.
Luati o cratita mare in care va veti face supa, turnati ulei in tigaie, incalziti putin uleiul si puneti peste toate legumele. Gatiti legumele aproximativ 5-7 minute. Acum, adaugati 8-10 cani de apa, sare dupa gust si asteptati pana cand supa incepe sa fiarba, reduceti incet focul si lasati sa fiarba aproximativ 5 minute.
Adaugati cartofii si ardeiul gras. Lasati supa sa fiarba pana incepe sa fiarba din nou.
Dupa ce supa a fiert, adaugati una cate una chiftelele. Fierbeti supa pana cand cartofii si chiftelele sunt gata. Acest lucru dureaza de obicei inca aproximativ 20 de minute.

In mod traditional, supa este servita cu smantana, ardei iute si verdeata tocata marunt, cum ar fi patrunjelul, dar puteti folosi un amestec de marar, patrunjel si ceapa verde.

Daca nu sunteti un fan al smantanii in supe, o puteti inlocui cu iaurt sau o puteti exclude cu totul.

Ciorba de perisoare cu bors

ciorba-de-perisoare-cu-bors.jpg

Indragita de toata lumea este ciorba de perisoare acrita cu bors. De cele mai multe ori, pregatim ciorba de perisoare din carne de porc, alteori dintr-un amestec de carne de vita si porc, sau chiar doar din carne de pui. Se poate acri la fel de bine cu zeama de lamaie, otet sau cu delicioasa zeama de varza preferata in unele regiuni ale tarii noastre.

In cele ce urmeaza, Fuzzy va prezinta reteta pentru ciorba de perisoare, pregatita dintr-un amestec de carne de vita si porc, acrita cu minunatul bors de tarate.

Ingrediente
500 gr. carne tocata amestec (porc si vita)
1 buc. rasol vita
1 buc. pastarnac
2 morcovi
2 buc. ceapa
1 buc. telina mica
½ ardei gras
2 linguri orez
1 ou
400 gr. rosii in bulion
1 lingura pasta de tomate
1 lingurita boia dulce
700 ml. bors de tarate
½ lingurita cimbru
sare si piper dupa gust
1 legatura leustean
1 legatura patrunjel

Instructiuni
Pentru inceput, se pune intr-o oala de 5 litri apa rece si se aseaza la fiert rasolul de vita impreuna cu tulpina de telina tocata grosier. Inainte sa dea in clocot, se ia spuma de deasupra de cateva ori pana se obtine o supa transparenta si curata, apoi se acopera oala cu un capac si se lasa la foc mic pentru cel putin o ora si jumatate.

Se da pe razatoarea cea mare morcovul, telina si pastarnacul, se toaca marunt o ceapa si ardeiul gras, apoi se calesc impreuna intr-o cratita cu trei-patru linguri de ulei de rapita. Dupa ce se vor inmuia putin, se presara deasupra o lingurita de boia dulce, se mai amesteca de cateva ori si se rastorna legumele in oala pregatita pentru ciorba.
Cat vor sta pe foc, pentru 15-20 de minute, va ocupati de amestecul pentru perisoare. Peste carnea tocata se razuieste fin o ceapa, adaug oul si o jumatate de lingurita de cimbru, apoi se presara sare si piper.
La final, se adauga cele doua linguri de orez pe care s-au fiert inainte pentru 3-4 minute si se omogenizeaza in compozitia pregatita. Se modeleaza bilutele de perisoare si se adauga una cate una in oala de ciorba. Dupa o jumatate de ora, se adauga rosiile tocate si o lingura cu pasta de tomate.
Se da intr-un clocot separat borsul si apoi se toana in ciorba, se potriveste gustul de sare, apoi se pune capacul si se mai lasa oala pe foc pentru cateva minute. Dupa o ultima verificare daca sunt fierte perisoarele, se opreste focul si se da oala deoparte.
Abia dupa ce se mai linisteste, se toaca patrunjelul si firele de leustean care vor intregi gustul deosebit si acrisor al minunatei ciorbe de perisoare.
O puteti servi cu un plus de smantana si putin patrunjel proaspat presarat pe deasupra.

Ciorba de perisoare cu smantana

ciorba-de-perisoare-cu-smantana-1.jpg

Mai jos aveti pasii pentru a pregati o delicioasa ciorba de perisoare cu smantana:

Ingrediente
500 g carne tocata amestec vita-porc
1 ou
2 linguri de orez ( spalat)
sare si piper dupa gust
putin ulei
2 morcovi
1 telina mica
1 ceapa
1 ardei rosu capia sau ardei gras
bors dupa gust sau lamaie ( pentru acrit ciorba)
2 galbenusuri
200 g smantana
frunze de patrunjel tocate marunt
sare dupa gust

Instructiuni
Pentru a pregati o delicioasa ciorba de perisoare cu smantana, incepeti prin a amesteca ingredientele pentru perisoare intr-un castron si framantati bine carnea. Apoi, modelati bile de dimensiunea unei nuci.

Curatati si spalati zarzavaturile, taiati-le cubulete sau le dati-le pe razatoarea mare si le caliti intr-o oala cu putin ulei timp de 2-3 minute. Adaugati 3 litri de apa si lasati sa fiarba. Cand incepe sa fiarba, adaugati perisoarele si le lasati sa fiarba timp de 35-40 de minute, pana sunt bine fierte.

Dupa aceea, adaugati borsul sau sucul de lamaie, dupa gust, si potriviti gustul de sare.

Separat, amestecati bine galbenusurile cu smantana, adaugati putina zeama fierbinte si turnati in ciorba care fierbe acum la foc mic. Adaugati frunzele de patrunjel tocate si ciorba este gata.

Ciorba de perisoare de pui

ciorba-de-perisoare-de-pui.jpg

La pregatirea ciorbei de perisoare de pui, va fi nevoie sa acordati o atentie mai mare in etapa de pregatire a legumelor si a perisoarelor. Insa, dupa aceasta etapa, puteti sa va bucurati de preparatul care prinde culoare, emana un miros imbietor si ofera un gust excelent.

Ingrediente
30 g piept de pui
2 cepe mici
2 morcovi
1 telina
1 ardei gras
2 linguri de orez
1 ou
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
3 linguri bors lichid
2 linguri pasta de rosii
Sare
Piper

Instructiuni
Tocati pieptul de pui. Luati carnea tocata, un ou crud, orezul, sare, piper dupa gust si puneti-le intr-un bol. Amestecati bine toate ingredientele si lasati carnea la marinat putin. Intre timp, puteti toca legumele. Formati chiftelele si puneti-le pe o farfurie.

Retineti ca, atunci cand chiftelele vor fierbe, isi vor micsora putin dimensiunea. Taiati legumele. Apoi, turnati ulei in tigaie, incalziti-l putin si puneti peste toate legumele.

Gatiti legumele aproximativ 5-7 minute. Acestea ar trebui sa devina mai moi. Datorita acestei etape, legumele vor capata un gust mai bogat si aromat. Drept urmare, supa finala va fi mai gustoasa. Acum, adaugati 8-10 cani de apa.

Pe tot parcursul gatirii supei, apa trebuie sa fiarba usor, pentru a obtine o ciorba limpede. Se pune sare dupa gust si se asteapta pana cand supa incepe sa fiarba, se reduce incet focul si se lasa sa fiarba aproximativ 5 minute.

Dupa ce supa a fiert, incepeti sa adaugati chiftelele una cate una. Se lasa totul la fiert si cand este gata se poate servi cu verdeturi.

Ciorba de perisoare cu zeama de varza

ciorba-de-perisoare-cu-zeama-de-varza.jpg

Pentru a pregati aceasta ciorba aveti nevoie de:

Ingrediente
400 gr. carne tocata, de porc sau vita sau amestec din ambele
2 morcovi
1 radacina potrivita de patrunjel
1 radacina micuta pastarnac
1 telina potrivita
2 cepe mijlocii
1 ardei gras,
bulion sau 3-4 rosii
o jumatate litru zeama de varza 

Instructiuni
Pentru a pregati ciorba, tocati marunt morcovul, radacina de patrunjel, pastarnacul, telina, ardeiul gras si o ceapa, sau le dati prin razatoarea cu gauri mari. Apoi, le puneti la fiert pentru jumatate de ora.

In acelasi timp, pregatiti compozitia pentru perisoare. Amestecati carnea tocata cu doua oua, o cescuta mica de orez, un varf de cutit de piper si sare, precum si o ceapa tocata si calita in prealabil. Adaugati patrunjel frunze tocat si putin leustean, apoi amestecati bine pana la omogenizare.
Inainte de a prepara perisoarele, adaugati rosiile taiate cubulete. Daca aveti rosii romanesti, bine coapte si zemoase, sunt foarte bune, altfel, mai ales iarna, este mai bine sa folositi bulion sau rosii cubulete la conserva. Nu recomandam rosiile turcesti sau olandeze ce se gasesc iarna.
Pentru a forma perisoarele, luati cu lingura din amestec si le rotunjim cu mana uda. Dupa ce ati terminat, puneti perisoarele, una cate una, in ciorba ce fierbe incet timp de 25-30 de minute. Se mai lasa oala acoperita la foc incet pentru inca o jumatate de ora.
Cu 10 minute inainte de final, adaugati zeama de varza. Gustati si potriviti de sare, apoi trageti oala de pe foc si aromati cu patrunjel si leustean tocat. La final, daca doriti, puteti sa dregeti ciorba de perisoare cu ou si smantana.

Ciorba de perisoare ardeleneasca

ciorba-de-perisoare-ardeleneasca.jpg

Fuzzy va prezinta mai jos si reteta prepararii unei ciorbe de perisoare ardenelesti super delicioasa:

Ingrediente 
300 g carne tocata de vita
1 ceapa
50 g orez
1 galbenus de ou
1 lingura boia
sare/piper
1 morcov
1 radacina leustean
1 radacina patrunjel
1 ceapa
ardei rosu si verde
1 rosie
2 galbenusuri
250 g smantana
2 linguri otet
sare/piper
patrunjel verde tocat

Instructiuni
Pentru a pregati ciorba de perisoare, puteti folosi un robot de bucatarie pentru a toca carnea. Dupa aceea, puneti carnea tocata intr-un castron impreuna cu orezul, galbenusul de ou, ceapa usor calita in prealabil si condimentele. Framantati-le putin pentru a se incorpora, apoi formati perisoarele pe care le asezati pe un tocator uns cu ulei.

Intr-o oala de 3 litri caliti legumele curatate, spalate si taiate cubulete. Cand morcovul a inceput sa elibereze carotenul, adaugati cam 2,5 litri de apa si acoperiti oala cu un capac, asteptand ca legumele sa fiarba. Dupa ce acestea au fiert,  adaugati perisoarele, una cate una. Acestea sunt fierte atunci cand se ridica la suprafata.

La final, dregeti ciorba cu smantana si galbenus de ou, apoi potriviti gustul cu sare, piper si otet.

Ciorba de perisoare a la grec

Pentru a pregati ciorba de perisoare a la grec aveti nevoie de:

Ingrediente
1 morcov mare
2 linguri de ulei
1.8 l apa (sau supa de pui)
2 oua
sucul de la 1 lamaie (cca 50-60 ml)
cateva fire de marar
sare
450 gr carne tocata (mixta vita+porc; data de doua ori prin masina de carne)
1 ceapa mica (cca 50 gr)
45 gr orez cu bob rotund
3 fire marar
1 ou mic
80 ml apa rece
1/2 lingurita sare
1/8 lingurita piper negru macinat
cateva linguri de faina (pentru format)

Instructiuni
Pentru a prepara perisoarele, puneti carnea tocata, orezul, mararul tocat fin, sarea si piperul intr-un bol. Dati ceapa pe razatoare, apoi stoarceti-o bine de suc intr-un servetel de bucatarie si adaugati-o peste carne. Amestecati bine si adaugati oul si apa, apoi framantati pana obtineti o compozitie omogena. Amestecul de perisoare va fi destul de moale, nu este nevoie sa adaugati nimic altceva. Dati bolul la frigider pana cand aveti nevoie de el. Daca nu aveti un ou mic, bateti un ou mare si puneti jumatate la amestec, restul il folositi la final in amestec cu sucul de lamaie (pasul 7).

Incalziti uleiul intr-o oala si caliti morcovul dat pe razatoare timp de aproximativ 10 minute. Adaugati apa (sau supa de pui, daca aveti) si putina sare, apoi aduceti la fierbere. In timp ce supa fierbe, formati perisoarele cu mainile umezite mereu in apa rece, facand perisoare mici, cat bomboanele Raffaello. Treceti pe rand toate perisoarele prin faina si scuturati excesul. Puneti perisoarele una cate una in supa, pe toata suprafata oalei, fara sa le puneti in acelasi loc. Dati focul la mic, puneti capacul intredeschis pe oala si fierbeti perisoarele timp de aproximativ 15-20 minute, pana cand se ridica la suprafata.

Bateti ouale bine cu sucul de lamaie, pana cand devin spumoase, apoi adaugati 3 polonice de supa fierbinte peste oua, in fir subtire si amestecand non-stop cu telul in oua. Amestecati continuu in oua cu o mana si turnati cu polonicul supa cu cealalta mana, la fel cum turnati uleiul la maioneza. Trageti oala cu supa de pe foc, asteptati sa nu mai clocoteasca si turnati in fir subtire amestecul de oua pe care tocmai l-ati facut. Amestecati neincetat cu o lingura in supa, cat timp faceti asta. Dupa ce ati pus toata compozitia, puneti oala pe foc mic si lasati timp de 10 minute, amestecand des si avand grija ca supa sa nu clocoteasca deloc, altfel se poate taia.

La final, trageti oala de pe foc, potriviti gustul cu sare si presarati marar tocat. Serviti supa calda, presarata cu putin marar verde tocat.

Ciorba de perisoare cu afumatura

Aveti nevoie de:

Ingrediente
400 g carne de porc tocata
300 g costita afumata
1 ceapa
2 morcovi
100g orez
pasta de ardei
zarzavat pentru ciorba(telina,patrunjel,pastranac radacina)
ulei
sare,piper
patrunjel si leustean verde
500ml smantana
sucul de la o lamaie
2 oua

Instructiuni
Tocati morcovul si caliti-l in ulei, apoi adaugati ceapa tocata fin si zarzavatul tocat cubulete, impreuna cu 2 linguri de pasta de ardei. Taiati costita tot cubulete si adaugati-o la sfarsit. Se completeaza cu apa si se lasa sa fiarba pana cand costita este aproape fiarta.

In timp ce ciorba fierbe, pregatiti perisoarele din carnea tocata, orezul, 2 oua, sare si piper. Formati perisoarele si puneti-le in ciorba. Se condimenteaza ciorba si cand perisoarele sunt aproape fierte, adaugati sucul de lamaie. Se mai fierbe cateva clocote, dupa care se adauga smantana treptat, amestecand continuu. Adaugati patrunjel si leustean tocat marunt si serviti-o calda.

Ciorba de perisoare vegana

Iata reteta pentru ciorba de perisoare vegana, care cu siguranta va deveni preferata voastra! Este minunata, mai ales acum cand este atat de frig si urat afara. Va va incalzi instantaneu! In plus, ciorba este fara gluten si macrobiotica. Pofta buna!

Ingrediente
200g linte rosie
1 sfecla mica, cat un pumn, data pe razatoarea mica
1 ceapa, maruntita
3 Linguri faina fara gluten Mix Universal Schar – sau faina normala
4 Linguri rase de tarate de psyllium, sau 2 oua, batute
2 lingurite cimbru usca
½ lingurita coriandru macinat
½ lingurita boia iute
1 lingurita boia dulce
2 Linguri pudra de usturoi
sare si piper macinat, dupa gust
1 morcov, taiat cubulete sau dat pe razatoare
1 pastarnac, taiat cubulete sau dat pe razatoare
50g telina, taiata cubulete sau data pe razatoare
1 ceapa mare, maruntita
4 Linguri pasta de tomate
3 rosii, curatate de coaja si taiate cubulete
2,5 L apa, sau mai multa daca ciorba vi se pare prea densa
480ml otet de la castraveciori murat 
1 Lingura ulei de masline
sare si piper macinat, dupa gust
3 Linguri leustean, frunze de telina sau patrunjel, maruntite

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta reteta de chiftelute vegane, trebuie sa incepeti prin a fierbe lintea rosie timp de 15 minute. In timp ce lintea fierbe, puteti sa va pregatiti ingredientele pentru ciorba. Dupa ce a fiert lintea, trebuie sa o scurgeti bine si sa o procesati intr-un robot de bucatarie pana devine pasta, fara a adauga apa. Mutati pasta de linte intr-un bol mare si adaugati celelalte ingrediente pentru chiftelute. Amestecati bine si lasati compozitia sa stea aproximativ 5 minute inainte de a forma chiftelutele. Compozitia ar trebui sa fie destul de lipicioasa pentru a fi modelata in forma de chiftelute, pe care trebuie sa le puneti deoparte.

Exista doua metode de gatire a chiftelutelor: prin aburire sau cuptor. Nu trebuie sa le fierbeti! Daca le gatiti prin aburire, trebuie sa le puneti in aparatul cu aburi si sa le lasati sa fiarba timp de 20 de minute. Daca le gatiti la cuptor, trebuie sa adaugati un vas mic cu apa in cuptorul incins la 200C, sa puneti chiftelutele pe o tava acoperita cu hartie de copt si sa le lasati sa se coaca/abureasca timp de 20 de minute.
In ceea ce priveste ciorba, trebuie sa adaugati apa intr-o oala, impreuna cu ceapa, morcovul, pastarnacul si telina. Asezonati cu sare si piper si lasati-le sa fiarba timp de 15 minute. Adaugati cuburile de rosii, otetul de la castraveciori si lasati supa sa fiarba inca 10 minute. Adaugati uleiul si opriti focul. Puneti chiftelutele in ciorba si adaugati ierburile maruntite. Acum ati pregatit ciorba de perisoare vegane, care cu siguranta va fi o alegere delicioasa, sanatoasa si fara gluten. Pofta buna!

Ciorba de perisoare de peste de post

ciorba-de-perisoare-de-peste-de-post.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg file de peste fara oase
oase de peste: sira spinarii si cap
2 cepe mari
2 morcovi
1 ardei gras
50 g orez
400 g rosii in bulion sau 500 g rosii proaspete (optional)
sare
piper
1 ou
otet (optional)
marar si patrunjel-cate 50 g
leustean-100 g

Instructiuni
Pentru a face supa, puneti la fiert oasele de peste – cele de la sira spinarii sau/si cap de peste. Aceasta va da o aroma mai buna ciorbei noastre. Adunati spuma si indepartati-o. Dupa aproximativ 30 de minute de fierbere, cand totul este bine fiert, strecurati supa si pastrati-o. Daca nu aveti oase si ati cumparat direct file de peste, puteti sari peste acest pas.

Curatati si taiati in cubulete o ceapa, un morcov si un ardei gras. Puneti legumele la fiert in supa de peste sau in apa, daca nu aveti oase. Trebuie sa aveti aproximativ 2 litri de lichid. Lasati-le sa fiarba pana cand legumele sunt bine fierte, ceea ce dureaza aproximativ 20-30 de minute.

Pentru perisoarele din peste, amestecati carnea tocata de peste, un ou, sare, piper, patrunjel si marar taiat fin, o lingurita rasa de sare, un varf de cutit de piper, orezul si o ceapa. Cu mainile ude, formati perisoare de aproximativ 2-3 cm diametru. Acestea se potrivesc cu usurinta intr-un castron cu apa rece, pentru a ajuta la modelare.

Adaugati rosiile taiate cubulete in oala. Puteti sa faceti ciorba alba daca nu va place cu rosii. Completati cu apa astfel incat sa aveti aproximativ 3 litri de lichid in oala. Cand clocoteste, adaugati perisoarele si indepartati spuma de deasupra.

Dupa 10 minute de fierbere la foc mic, gustati ciorba. Adaugati sare, piper si otet pentru a va potrivi gustul. Lasati sa mai fiarba inca 10 minute.

Stingeti focul si acoperiti cu un capac timp de 20-30 de minute. Taiati leusteanul si patrunjelul verde si puneti deasupra inainte de servire pentru a adauga un plus de gust, vitaminizare si prospetime.

Sfatul de final: pestele fierbe foarte repede, perisoarele sunt gata in 20 de minute, iar orezul se va umfla daca nu este inca bine fiert. Ciorba trebuie sa “se odihneasca” timp de 20-30 de minute inainte de servire.

Ciorba de perisoare olteneasca

ciorba-de-perisoare-olteneasca.jpg

Reteta de ciorba de perisoare olteneasca are ca specific faptul ca acesta ciorba se acreste cu otet in loc de borsul folosit in mod traditional la majoritatea ciorbelor.

Ingrediente
500 g carne tocata (amestec vita si porc)
1 ceapa
2 linguri orez
1 ou
1 morcov
1/2 dovlecel
1 ardei
2 rosii
sare
piper
1 legatura patrunjel verde sau leustean
2 linguri otet

Instructiuni
Legumele se curata de coaja si se spala bine. Morcovul si dovlecelul se dau prin razatoarea mare, in timp ce ceapa si ardeiul se toaca marunt. Intr-o oala, puneti 2 litri de apa la fiert, adaugati legumele de mai sus si putina sare. Cand sunt aproape fierte, adaugati rosiile tocate marunt.
Intr-o craticioara mica, puneti orezul cu o jumatate de cana de apa si lasati-l sa se umfle pe foc pana cand absoarbe toata apa.
In amestecul de carne tocata si orez, adaugati un ou batut, sare si piper dupa gust si amestecati bine intr-un castron.
Cu mainile umezite, formati perisoare si adaugati-le in oala cu legume fierte. Lasati-le sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute. Cand sunt gata, perisoarele vor pluti la suprafata, dar puteti scoate una pentru a verifica daca sunt fierte.
Acriti ciorba cu otet si opriti focul. Adaugati patrunjelul tocat si amestecati.
Serviti ciorba de perisoare olteneasca cu leustean presarat in farfurie sau cu o lingura de smantana pentru cei care prefera ciorbele mai cremoase.

Ciorba de perisoare calorii

Informatii nutritionale

Portie: 1 portie Calorii: 258 kcal (13%) Carbohidrati: 12g (4%) Proteine: 13g (26%)Grasimi: 17g (26%)Grasimi saturate: 5g (31%)Colesterol: 81mg (27%)Sodiu: 853mg (37%) %) Potasiu: 453 mg (13%) Fibre: 1 g (4%) Zahar: 2 g (2%) Vitamina A: 3355 UI (67%) Vitamina C: 17 mg (21%) Calciu: 51 mg (5%) Fier: 1,5 mg (8%).

2 COMMENTS

Comments are closed.