Ciorba de burta este o supa traditionala romaneasca facuta cu burta de vita, usturoi, smantana, oua si otet. Cu o textura cremoasa uimitoare, este un fel de mancare pe care orice gurmand adevarat trebuie sa o incerce.

Ciorba de burta este un fel de mancare traditional romanesc, cu o textura usor vascoasa si o aroma puternica. Este pregatita cu bucati de burta de vita fierte timp indelungat intr-un amestec de legume, condimente si smantana.

Ciorba de burta

Ciorba de burta este o ciorba destul de populara in Romania la fel ca si ciorba de perisoare si se serveste la restaurante de pretutindeni. Exista multe tipuri diferite de „Ciorba” si sunt de fapt supe acre prin adaugarea de otet sau suc de lamaie.

Burta este unul dintre acele ingrediente pe care multi dintre noi sunt sceptici sa le incerce. Nu numai atat, dar nu veti manca burta gatita altfel decat in ​​aceasta ciorba. Este o ciorba de care va veti indragosti. 

Ciorba de burta origine

Originea ciorbei de burta este incerta, insa se crede ca aceasta mancare are radacini in bucataria traditionala a Balcanilor. Este foarte populara in intreaga regiune, fiind consumata si in tari precum Serbia, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Grecia.

In Romania, ciorba de burta este considerata un fel de mancare traditional, fiind servita in special in perioadele reci ale anului, cand oamenii cauta mancaruri mai consistente. In mod traditional, ciorba de burta este pregatita in cantitati mari, pentru a fi servita la sarbatori sau la evenimente importante.

De-a lungul timpului, ciorba de burta a devenit o mancare populara in intreaga lume, fiind inclusa in meniurile multor restaurante internationale si fiind un subiect de interes pentru bucatarii experimentati care incearca sa ii ofere o noua viziune.

Ciorba de burta reteta

Pentru ciorba de burta reteta traditionala romaneasca Fuzzy va indeamna sa urmati pasii de mai jos:

Pregatiti 30 de minute
Gatiti 3 ore
Total 3 ore 30 minute

Ingrediente
3 kilograme de tripa de vita (curatata si taiata in bucati mici de 1 inch.)
1 bucata os de vita
2 morcovi mari (curatati)
3 tulpini de telina (sau 1 radacina de telina)
1 ceapa mare (curatata si lasata intreaga)
1 pastarnac (curatat)
10 cani de apa
 1 lingura ulei de masline
3 oua
2 cani de smantana
⅓ cana otet
8 catei de usturoi (tocati)
sare si piper dupa gust
2 linguri patrunjel proaspat (tocat pentru garnitura)

Instructiuni 
Intr-o oala mare adaugati burta, oasele de vita, morcovii, telina, ceapa, pastarnacul si apa. Aduceti la fierbere, apoi reduceti focul la mediu si gatiti timp de 2 pana la 3 ore sau pana cand burta este frageda. Transferati oasele si legumele din supa, iar in aceasta trebuie sa ramana doar bucatile de burta. Maruntiti morcovii fierti. Intr-o tigaie mica adaugati o lingura de ulei de masline si prajiti morcovii timp de 2 pana la 3 minute. Morcovii sunt cei care vor da supei acea culoare galbena frumoasa. Intr-un castron mic bateti ouale cu smantana. Adaugati o lingurita de bulion fierbinte in amestecul de oua si amestecati, repetati acest lucru de inca 2 sau 3 ori.

Turnati acest amestec inapoi in ciorba si amestecati. Adaugati morcovii, usturoiul tocat si otetul si amestecati. Condimentatii ciorba cu sare si piper dupa gust. Asigurati-va ca o gustati si daca aveti nevoie de mai mult otet, nu ezitati sa adaugati mai mult. Se orneaza cu patrunjel si se serveste fierbinte cu smantana suplimentara si ardei iute, cum ar fi ardei iute rosu, fie murat sau proaspat.

Ingrediente ciorba de burta

Ciorba de burta este pregatita cu un amestec de ingrediente care ii confera aroma si gustul specific. Printre cele mai comune ingrediente utilizate in pregatirea acestei mancari se numara:

Burta de vita: este ingredientul principal si cel care ii da numele acestei mancari. Burta este fiarta timp indelungat pentru a deveni moale si a absorbi aromele celorlalte ingrediente.

Legume: de obicei, se folosesc morcovi, ceapa, telina si ardei. Acestea sunt taiate marunt si fierte impreuna cu burta pentru a crea un amestec aromat.

Condimente: pentru a adauga gust si arome, se folosesc condimente precum boia de ardei, cimbru, piper, frunze de dafin si usturoi.

Smantana acra: este un ingredient cheie in pregatirea ciorbei de burta, dandu-i o textura usor vascoasa si o aroma acra specifica.

In unele retete, se mai adauga si alte ingrediente, precum orezul, rosiile sau cartofii, dar acestea nu sunt parte din reteta traditionala.

Ciorba de burta Jamila

Pentru a pregati ciorba de burta ca si Jamila, urmati pasii de mai jos:

Ingrediente
aproximativ 3-4 kilograme de burta de vita 
1 os de vita (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie neaparat sa fie cu carne)
1 lingurita de boabe de piper
4 foi de dafin
2 morcovi medii sau 1 mare
1 lingura de ulei
1 capatana de usturoi (vreo 10 catei de usturoi)
8 galbenusuri
500 de grame de smantana cu minimum 25 % grasime 
1 ceapa
1 bucata de telina cat un ou mic
1 radacina de patrunjel 
sare
piper
otet

Instructiuni
Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare. Daca alegeti sa folositi si amestecul de legume radacinoase, acum le puneti si pe ele. Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si la oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore. Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, colectandu-se in oala in care se va finaliza ciorba. Se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin (eventual si legumele fierte), precum si osul de vita. Acesta nu mai are nicio utilitate (daca are ceva carne pe el, se va dezosa si se va pune in ciorba). Se lasa burta sa se racoreasca.

Deindata ce nu ne mai arde la degete, burta se taie in „taitei” de aproximativ 8-10 cm. lungime si 1 cm grosime. Se aduce la fierbere zeama strecurata si se adauga taiteii de burta. Morcovii curatati se rad pe razatoarea cu gauri mici. Se pune pe foc o craticioara in care adaugam o lingura de ulei. Se calesc morcovii pana se inmoaie. Se adauga morcovii caliti in oala cu ciorba si se mai da in cateva clocote (2 minute) apoi se trage oala de pe foc.

Se pregateste mujdeiul din usturoiul zdrobit si cateva linguri de apa foarte rece. Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper. Pentru cei sensibili, mujdeiul se poate strecura printr-o sita deasa. Astfel, in ciorba nu vor exista acele mici bucatele de usturoi.

Cum se drege ciorba?
Galbenusurile, puse intr-un castron incapator, se bat cu smantana. Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu cate un polonic de zeama fierbinte, adaugata pe rand, amestecand bine de fiecare data. Continuam sa adaugam zeama din ciorba de burta fierbinte pana simtim ca amestecul din castron s-a infierbantat.

Amestecul de zeama fierbinte, smantana si galbenusuri se toarna in oala cu ciorba, amestecand rapid. Dupa ce dregem ciorba, verificam din nou nivelul de asezonare. Se poate potrivi gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, in oala, cat si de catre fiecare mesean, dupa gust, in propria farfurie.

Ciorba de burta se serveste neaparat fierbinte, alaturi oliviera cu otet. Suplimentar,  se poate da la masa si smantana, pentru cei care doresc o ciorba inca si mai consistenta. Deasemenea, nu uitam nici de ardeiul iute, pentru ca ciorba de burta se potriveste de minune cu acesta.

Ciorba de burta ardeleneasca

Mai jos se gaseste reteta perfecta de ciorba de burta ardeleneasca, ideala pentru orice ocazie, dar cea mai potrivita pentru cazurile de mahmureala. La romani, ciorba de burta ardeleneasca se face in mod obisnuit la ocazii speciale sau de sarbatori. Desi necesita rabdare si un timp indelungat in preparare, la final tot efortul va merita.

Ingrediente
1 kg burta prefiarta
1 rasol de vita sau 2 picioare de porc
2 morcovi
2 cepe
2 gogosari din otet
1 radacina patrunjel
1 capatana usturoi
2-3 galbenusuri crude
3-4 linguri cu otet de vin
1 cana smantana
4-5 fire de patrunjel verde
1-2 ardei iuti piper sare

Instructiuni
Pentru a prepara ciorba de burta originala ardeleneasca, incepeti prin a spala bine burta cu apa calduta si apoi sa o lasati sa se scurga. Puneti apoi burta la fiert impreuna cu rasolul de vita sau porc si, dupa ce luati spuma, lasati sa fiarba la foc potrivit timp de 10 minute.

Intre timp, curetati morcovii, cepele si radacina de patrunjel, taiati-le felii si puneti-le la fiert, adaugand sare si lasand sa fiarba in continuare timp de 20-25 de minute. Scoateti legumele si rasolul din oala. Cand burta este aproape fiarta (furculita patrunde usor in ea), adaugati gogosarii din otet taiati felii subtiri. Luati oala de pe foc si lasati-o sa se raceasca.

Intr-un castron, amestecati smantana cu galbenusurile si turnati cate un polonic de zeama ca sa se incorporeze bine si sa ajunga la temperatura ciorbei. Cand ciorba s-a racit un pic, adaugati amestecul de oua si smantana, dar si usturoiul dat prin razatoarea mica. Condimentati cu sare, piper si turnati otet dupa gust.

Pentru a servi ciorba de burta originala ardeleneasca, o puteti garnisi cu ardei iute.

Ciorba de burta moldoveneasca

Pentru a pregati o ciorba de burta traditionala moldoveneasca absolut delicioasa, va trebui sa investestiti mult timp si rabdare, desi nu aveti nevoie de prea multe ingrediente.

Chiar daca dureaza mai mult sa o pregatiti, merita efortul, deoarece aceasta ciorba este cu adevarat delicioasa si va fi o alegere excelenta pentru o cina speciala sau o ocazie festiva.

Ingrediente
1 kg burta de vita congelata
1 ceapa mare
1 morcov
1 radacina patrunjel
4 l apa 4 oua
500 g smantana
4 catei usturoi 
 linguri otet sare
1 gogosar murat 

Instructiuni
Pentru a pregati o delicioasa ciorba de burta traditionala moldoveneasca, trebuie mai intai sa spalati bine bucatile de burta si sa le puneti intr-o oala cu aproximativ 4 litri de apa. Intre timp, curatati si spalati ceapa, morcovul si radacina de patrunjel, pe care le adaugati mai apoi intregi in oala. Fierbeti-le impreuna timp de aproximativ 2-3 ore (burta fierbe greu) si completati mereu cu apa calda, astfel incat la sfarsit sa aiba aceeasi cantitate de lichid ca la inceputul fierberii.

Dupa ce burtica este fiarta, scoateti-o din oala si taiati-o in fasii subtiri. Strecurati zeama si adaugati burtica inapoi in oala. Lasati sa mai fiarba in cateva clocote. Intr-un castron mai mare, bateti ouale cu smantana.

Adaugati usturoiul pisat si sare dupa gust in oala, apoi opriti focul. Cu ajutorul unui polonic, luati putina zeama din oala si turnati-o  in castronul cu smantana, amestecand continuu, pana cand temperatura devine similara cu cea a lichidului din oala.

Intoarceti amestecul de smantana si oua in oala si adaugati otet dupa gust. Daca preferati, puteti adauga si gogosar murat taiat cubulete. Daca mai este nevoie, adaugati mai multa smantana si otet in momentul servirii. Serviti ciorba de burta traditionala moldoveneasca calda, cu ardei iute si frunze de patrunjel verde pentru decor.

Ciorba falsa de burta de post

Pentru a pregati o ciorba de burta vegana, trebuie sa gatiti o ciorba de burta cu pleurotus. Pentru a obtine consistenta si gustul specific al ciorbei de burta, smantana si oul sunt inlocuite cu smantana din caju, care este o alternativa vegetala.

Ingrediente
500 grame de ciuperci Pleurotus
2 litri de apa
2 linguri de vegeta naturala
un morcov
2 catei de usturoi
100 ml de ulei
sare, piper dupa gust
zeama de lamaie sau otet pentru acrit

Pentru smantana din caju
100 grame caju crud
150 ml apa (calda)
75 ml apa plata
un varf de cutit cu sare
zeama de la o jumatate de lamaie

Instructiuni
Pentru a prepara o ciorba de Pleurotus vegana, trebuie sa spalati ciupercile Pleurotus in jet de apa si apoi sa le lasati sa se zvante putin. Taiati ciupercile in fasii subtiri. Intr-o oala, puneti la fiert cei 2 litri de apa impreuna cu cele 2 linguri de vegeta naturala. In timp ce apa fierbe, puteti rade un morcov pe razatoarea mica. Incingeti o tigaie si adaugati uleiul. Apoi, puneti morcovul si il caliti 2-3 minute, amestecand din cand in cand.

Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugati fasiile de ciuperci Pleurotus taiate si morcovul calit. Adaugati sare si piper dupa gust si lasati sa fiarba impreuna pentru 20 de minute, cat sa se gateasca ciupercile si morcovul. La final, adaugati usturoiul pisat si smantana din caju pe care ati pregatit-o in prealabil.

Ciorba de Pleurotus vegana se serveste fierbinte, cu zeama de lamaie sau otet de mere adaugat in farfurie, in functie de preferinte.

Fuzzy va doreste pofta buna la ciorba falsa de burta!

Reteta ciorba de burta prefiarta

Fuzzy va prezinta reteta de ciorba de burta prefiarta cu smantana. Pentru a o gati aveti nevoie de:

Ingrediente
500 g smantana
2 kg burta prefiarta
1 kg oase de vita
3 cepe
3 morcovi
2 radacini de patrunjel
1 telina
4 oua
1 usturoi
sare
piper boabe
foi de dafin
otet dupa gust

Instructiuni
Intr-o oala mare se pun 4,5 l de apa si se aduce la fiert. Cand apa clocoteste, se adauga oasele de vita si se spumeaza supa de 3-4 ori. Focul se micsoreaza si se lasa sa fiarba cel putin o ora.

Legumele se spala bine si se curata, apoi se taie in sferturi si se adauga in supa impreuna cu oasele. Dupa ce a fost decongelata in prealabil, se adauga si burta de vita taiata fideluta. Foile de dafin si boabele de piper se presara peste supa, care se lasa sa fiarba la foc mic inca vreo 50-60 de minute sau pana cand burta este bine fiarta.

Focul se opreste, oasele de vita se scot din supa, iar burta de vita si legumele fierte se scoate cu o strecuratoare. Zeama ramasa se trece de doua ori printr-o sita, iar burta taiata fideluta se pune inapoi in supa. Carnea de pe oasele fierte se curata si se taie cubulete, apoi se adauga si ea in supa. Legumele fierte se paseaza in blender, iar piureul obtinut se pune inapoi in supa.

Supa se fierbe din nou pana ce da in clocot. Usturoiul se curata si se piseaza bine intr-un mojar, apoi se toarna peste el mai multe polonice cu zeama fierbinte. Mujdeiul se adauga la ciorba si se amesteca (poate fi dat prin sita inainte). Intr-un castron, cele 4 oua se amesteca cu smantana, apoi se pune peste putina zeama fierbinte si se amesteca pentru a evita formarea cocoloaselor. Pe rand, se adauga cate un polonic mic de lichid fierbinte, pana cand castronul este infierbantat. La final, amestecul se toarna in oala de ciorba, timp in care se amesteca rapid cu polonicul.

Ciorba poate fi servita si se poate aseza cu otet dupa gust.

Ciorba de burta cu legume

Mai jos Fuzzy va prezinta si o reteta intr-un stil personal de ciorba de burta cu multe legume:

Ingrediente
700g burta prefiarta
1 kg oase de vita cu putin a carnita pe ele
6 morcovi mari
1 telina
2 radacini pastarnac medii
2 radacini patrunjel medii
1 ceapa alba mare
2 capatini usturoi
300g smantana
sare
piper

Instructiuni
Oasele de vita se pun intr-o oala si se lasa sa fiarba pana la primul clocot. Apoi, se clatesc oasele si se pun cu apa curata la fiert. Se curata telina, radacinile patrunjel, pastarnac si morcovul, apoi se taie in bucati mari. Ceapa se curata si se taie in doua. Usturoiul nu se foloseste acum, iar pentru final se mai pastreaza 1-2 morcovi. Legumele taiate in bucati mari se pun impreuna cu oasele la fiert si se lasa in jur de 1 ora pana cand carnea de pe oase se fierbe bine si se desface usor de pe oase.

Dupa fierbere, se scot oasele si se alege carnea de pe ele pentru a fi pusa iar in oala impreuna cu burta prefiarta. La fel se procedeaza cu legumele. Se scot toate legumele si se paseaza doar cateva legume albe pentru a fi adaugate la ciorba.
Adaugarea burtii si fierberea: Burta prefiarta se clateste putin si se adauga la fiert. Se lasa la fiert in jur de 30-40 minute, dupa care se opreste focul.

Se pregateste mujdeiul de usturoi (usturoi, sare, putin ulei sau zeama din supa), iar acesta se incorporeaza in supa cu ajutorul unei strecuratori. Ce ramane se arunca.
Pregatirea compozitiei pentru dres ciorba: Intr-un vas se sparg 2 oua, se adauga sare, piper si smantana. Se amesteca si usor se adauga 2-3 polonice din ciorba.
Compozitia pentru dres se incorporeaza usor in ciorba.

Se rad prin razatoarea fina 1-2 morcovi si se calesc intr-o tigaie cu putin ulei. Cu ajutorul unei strecuratori se adauga morcovul calit in ciorba. Practic, cu o lingurita se paseaza morcovul calit in strecuratoare. Aceasta etapa este pentru a da o culoare frumoasa ciorbei.

Ciorba de burta calorii

Informatii nutritionale

Portie: 1 portie Calorii: 353 kcal (18%) Carbohidrati: 10 g (3%) Proteine: 34 g (68%) Grasimi: 19 g (29%) Grasimi saturate: 8 g (50%) Grasimi polinesaturate: 2 g Grasimi monosaturate: 6 g Grasimi trans: 6 g Colesterol: 122 g: (76%) Sodiu: 229mg (10%)Potasiu: 748mg (21%)Fibre: 2g (8%)Zahar: 5g (6%)Vitamina A: 3675UI (74%)Vitamina C: 8mg (10%)Calciu: 136 mg (14%) Fier: 2 mg (11%)

Cum pot inlocui burta?
In unele zone din Transilvania, se face o supa asemanatoare cu pui (piei si oase pentru aroma maxima) numita „Ciorba Radauteana”. Deci, cu siguranta puteti face aceasta supa cu pui in loc de burta. Evident, aroma va fi diferita, dar totusi destul de apropiata de aceasta ciorba si destul de delicioasa.

Ce gust are burta?
In timp ce uneori burta are un miros mai puternic inainte de a fi gatita, dupa ce o speli si o prepari conform retetei, aceasta va absorbi aromele legumelor. 

Cum puteti servi ciorba de burta?
Incarcata cu bucati fragede de burta, aceasta este o ciorbaa care se serveste cel mai bine ca fel principal si nu ca aperitiv. Este minunat de satioasa! In Romania se serveste cu smantana, otet pentru portii individuale si o multime de ardei iute fie murati sau proaspeti. Unora le place ciorba un pic mai acida, iar altora prefera mai cremoasa. 

Pastrarea resturilor de ciorba de burta
Dupa ce ati lasat ciorba de burta sa se raceasca complet, puteti pastra ciorba intr-un recipient ermetic, de preferat din sticla, la frigider pana la 3-4 zile .

Reincalzire
Reincalzirea este destul de usoara! Folositi cuptorul cu microunde, amestecand la fiecare 30 de secunde, sau transferati ciorba intr-o oala de pe plita. Reincalziti, amestecand ocazional, la foc mediu-mare pana se incalzeste.

Congelare
Lasati ciorba sa se raceasca complet la temperatura camerei inainte de a o congela. Transferati intr-un recipient ermetic si aceasta supa va rezista 3-4 luni congelata.

Pentru a usura reincalzirea, lasati ciorba sa se dezghete peste noapte la frigider. Va puteti reincalzi direct din congelator, dar va trebui doar sa fiti atenti si sa amestecati des pentru a sparge gheata.