Daca nu ati incercat niciodata ardeiul umplut si sunteti pregatiti pentru un rasfat, aceste mici bombe de aroma savuroase sunt pline de carne macinata delicioasa si orez alb pufos. Totul este gatit intr-un sos de rosii atat de bun incat veti fi tentati sa-l sorbiti imediat din oala.
Deci „ardei umpluti” inseamna literalmente ardei umpluti. Acum, ardeii umpluti sunt un fel de mancare care exista in intreaga lume folosind o varietate de carnuri, amidon si branzeturi, dar niciunul nu seamana cu fratele lor roman .
Ardei umpluti
Ardeiul umplut este o mancare traditionala care se prepara in multe bucatarii din intreaga lume. Este o reteta simpla si delicioasa, care consta in umplerea ardeilor cu un amestec de carne, orez, legume si condimente, apoi coacerea acestora in cuptor sau gatirea intr-o oala.
Pentru a pregati ardeiul umplut, este necesar sa alegeti ardei mari, de preferinta rosii sau galbeni, pentru ca acestia sunt mai dulci si au un gust mai placut. Este important sa curatati ardeii de seminte si de nervuri, astfel incat sa puteti umple ardeii cu amestecul de ingrediente.
Umplutura poate fi preparata din carne de vita sau de porc, dar si din alte tipuri de carne sau chiar dintr-o combinatie de carne si legume. Adesea, se foloseste si orezul, care ajuta la absorbtia sucului din ardei si ii face mai moi si mai gustosi.
Condimentele utilizate in ardeiul umplut variaza in functie de preferintele personale si de traditiile culinare locale. De obicei, se adauga ceapa, usturoi, patrunjel, busuioc, chimen, piper sau alte ierburi aromatice.
Dupa ce umplutura a fost preparata si ardeii au fost curatati si pregatiti, acestia se umplu cu amestecul de ingrediente si se asaza intr-o tava pentru coacere. Se adauga apa sau sos de rosii in tava, astfel incat ardeii sa fie usor acoperiti cu lichid. Se pot adauga si felii de rosii sau cartofi in tava, pentru a oferi mai multa textura si savoare.
Ardeii umpluti pot fi copti in cuptor la o temperatura de aproximativ 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 45 de minute, sau pot fi gatiti la foc mic intr-o oala, timp de aproximativ o ora. Este important sa verificati in mod regulat ardeii, pentru a va asigura ca nu se ard si ca sunt copti uniform.
Ardeiul umplut este o mancare savuroasa si versatila, care poate fi servita ca fel principal, dupa servirea unei ciorbe cum ar fi ciorba radauteana, sau ca garnitura pentru alte feluri de mancare. Este o reteta simpla si usor de preparat, care poate fi adaptata in functie de preferintele personale si de ingredientele disponibile.
Despre cum se fac ardei umpluti, Fuzzy va povesteste in randurile ce urmeza.
Reteta ardei umpluti
Pentru compozitie ardei umpluti veti avea nevoie de:
Ingrediente
10 ardei medii
1 1/2 kg carne de porc macinata
1/2 cana de orez (nefiert)
1 ceapa (tocata)
1 ou
1/4 cana marar proaspat (tocat)
1/4 cana patrunjel proaspat (tocat)
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper
Instructiuni
Aranjati un suport in mijlocul cuptorului si preincalziti la 375 de grade. Pregatiti ardeii taind varfurile ardeiului. Indepartati si aruncati orice seminte si membrane din interiorul ardeilor. Pentru a impiedica ardeii sa cada in timpul gatirii, taiati o bucata mica de pe fundul ardeiului, astfel incat acesta sa aiba un fund mai uniform.
Intr-un castron mare combinati carnea de porc macinata, orezul, ceapa, oul, mararul, patrunjelul, sarea si piperul. Amestecati bine. Umpleti foarte bine fiecare ardei si aranjati-i intr-o oala mare in picioare. Pentru a face sosul amestecati piureul de rosii cu smantana, apa, sare si piper. Turnati apoi peste ardei. Adaugati mai multa apa daca este necesar, ar trebui sa fie suficienta apa pentru a ajunge la jumatatea distantei de ardei.
Acoperiti oala cu un capac sau folie de aluminiu si coaceti 1 1/2 ora acoperit. Scoateti capacul si continuati sa coaceti inca 45 de minute pana la o ora neacoperit. Ardeii sunt gata cand introduceti o furculita intr-un ardei si trece usor prin coaja ardeiului si a carnii, iar orezul este fiert. Serviti-i fierbinti, cu mult sos si o cupa de smantana deasupra, alaturi de niste paine proaspata.
Ardei umpluti de post
Pentru reteta ardei umpluti de post veti avea nevoie de:
Ingrediente
12 ardei
300 g orez
2 morcovi
3 cepe
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1 litru suc de rosii
4 rosii
sare
piper negru
cimbru uscat
4 linguri ulei de masline
Instructiuni
Incepem prin curatarea si spalarea cepei, taierea acesteia in solzisori si calirea lor in ulei de masline. Adaugam morcovii si ii calim 2-3 minute in sucul propriu.
Intre timp, spalam orezul in apa calduta si il adaugam peste ceapa calita. Amestecam usor si adaugam apa, putin cate putin.
Tocam verdeata marunt, o adaugam in compozitia de orez si o condimentam cu sare si piper, dupa gust.
Acum putem incepe sa decoram reteta de ardei umpluti cu orez. Umplem ardeii cu orez, ii acoperim cu suc de rosii si cu felii de rosii, presaram cimbru uscat si macinat si bagam totul in cuptor.
Servim o portie proaspata si calda de ardei umpluti de post si ornam cu marar sau patrunjel proaspat!
Acesti ardei umpluti cu orez sunt deliciosi si perfecti pentru zilele de post.
Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Mai jos va sunt prezentate ingredientele si instructiunile de care veti avea nevoie:
Ingrediente
230 g orez
3 cepe
un morcov
un borcan cu ciuperci (280 g)
o lingura bulion
jumatate de lingurita de boia de ardei dulce
o lingura de marar uscat
3-4 linguri ulei
sare
400 ml apa
14 ardei grasi
1-2 linguri faina
apa cat sa acopere ardeii
o lingura bulion
sare
o legatura de patrunjel
Instructiuni
Pentru a prepara ardeii umpluti cu orez, incepeti prin spalarea orezului si punerea lui intr-un tuci cu ulei si putina sare. Tocati cepele si morcovul, apoi adaugati-le alaturi de ciuperci, bulion, boia dulce si marar uscat la orezul din tuci si caliti-le. Adaugati apa si mai lasati-le la foc pana cand orezul se umfla, apoi lasati compozitia sa se raceasca.
Curatati ardeii de seminte crestandu-i cu un cutit in jurul cozii fara a-i taia pe jumatate, apoi umpleti-i cu compozitia din tuci si formati un capac dintr-un strat subtire de faina. Asezati ardeii umpluti intr-o cratita, puneti apa cat sa-i acopere si lasati-i sa fiarba. La final, adaugati o lingura de bulion, potriviti de sare si adaugati patrunjel verde tocat.
Ardei umpluti Jamila
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg carne tocata de porc
200 g ceapa galbena
200 g ardei gras rosu
150 g orez cu bob rotund
100 ml ulei de floarea soarelui
1 lingura de cimbru
1 lingura cu varf de boia dulce
2 legaturi de marar proaspat
2-3 foi de dafin
Sare si piper dupa gust
12-15 ardei grasi galbeni
500 g rosii pasate sau rosii cuburi in bulion
2 linguri de zahar
optional 1 lingura de amidon
Instructiuni
Incepem prin a spala ardeii si a le taia capacul de la partea superioara dinspre coada, astfel incat cotorul sa ramana atasat de codita. Apoi curatam interiorul ardeilor de seminte si taiem cotorul, insa lasam partea ardeiului atasata de codita. Tocam marunt ceapa si ardeiul rosu, iar apoi ii calim intr-o tigaie cu putin ulei si sare, pana se inmoaie bine.
In timp ce legumele se calesc, tocam mararul si pastram coditele. Spalam orezul si il punem intr-un castron. Dupa ce ceapa si ardeiul s-au inmuiat, adaugam boiaua si cimbrul, mai calim pentru inca 1-2 minute si lasam sa se raceasca.
In bolul mare, amestecam carnea tocata, ceapa calita cu orezul, mararul tocat, sare si piper. Intr-o cratita, punem cotoarele de la marar si foile de dafin pe fundul acesteia. Umplem ardeii cu compozitia obtinuta si ii asezam in cratita unul langa celalalt, apoi le punem capacul taiat.
In alt vas, amestecam rosiile pasate cu apa, zahar si sare, apoi le adaugam peste ardei si fierbem la foc domol timp de o ora si jumatate.
Daca dorim sa avem un sos mai consistent, scoatem o parte din sos si il amestecam cu amidon dizolvat in apa, apoi il turnam inapoi in cratita si mai fierbem pentru 4-5 minute.
Ardei umpluti cu cartofi
Fuzzy va prezinta mai jos tot ce trebuie sa faceti ca aceasta reteta sa fie una delicioasa:
Ingrediente
1 kg ardei gras
1 kg cartofi
3 cepe
boia dulce de ardei
sare
piper negru macinat
cimbru macinat
ulei
Instructiuni
Pentru inceput, se curata ardeii si li se scot cotoarele, apoi se spala bine si se lasa la scurs cu gura in jos.
Cartofii se spala si se fierb in coaja in apa cu sare timp de 15-20 de minute. Cand sunt gata, se curata de coaja si se sfarama cu o furculita, pastrand si bucatele mai mari.
Se curata ceapa, se taie fin si se pune la calit in 2-3 linguri de ulei. Se adauga cate putina apa si se amesteca pana cand ceapa devine moale. Cand este gata, se adauga boiaua de ardei si se amesteca bine.
Dupa aceea, se ia ceapa de pe foc si se amesteca cu cartofii sfaramati, sare, piper si cimbru. Ardeii se presara cu putina sare in interior si se umplu cu compozitia preparata. Ardeii umpluti se pun intr-o tava termorezistenta, se stropeste cu putin ulei si se dau la cuptor la foc potrivit. Se intorc ardeii pe toate partile, avand grija sa nu se arda.
Ardeii umpluti se pot servi calzi sau reci.
Ardei umpluti cu varza
Pentru ca aceasta reteta de ardei umpluti cu varza ca la bunica sa fie autentica, tot ce trebuie sa faceti e sa urmati instructiunile de mai jos:
Ingrediente
1,5 kg de ardei
1 varza de 1,5-2 kg
3 linguri cu varf de sare neiodata
1 legatura de cimbru uscat
1 legatura de marar uscat
1 ardei iute
1 telina mica cu frunze
2-3 radacini de hrean
1 legatura de morcovi (1/2 kg)
2 l apa
Instructiuni
Se toaca marunt sau se da prin razatoare varza dupa ce a fost spalata. Morcovul se curata, se spala si se da prin razatoarea mare. Varza si morcovul se amesteca si se presara o lingura cu varf de sare mare neiodata. Se freaca bine si se lasa sa stea timp de 30 de minute.
Intre timp, ardeii se spala si li se scoate semintele, se curata interiorul de vene si se lasa sa se scurga cu gura in jos.
Dupa cele 30 de minute, fiecare ardei este umplut cu varza, apoi sunt asezati cu gura in sus intr-un borcan bine spalat. Intre ardeii umpluti cu varza se adauga bucati de hrean taiat fasii, morcov taiat rondele, telina taiata fasii si ardei iute taiat in doua, pe lungime. Deasupra se pun frunze de telina, cimbru si marar uscat.
Pentru saramura, se pune intr-o oala 2 litri de apa (aproximativ jumatate din capacitatea borcanului folosit), se adauga o lingura de sare pentru fiecare litru de apa si se fierbe saramura. Dupa ce s-a racit, saramura se toarna peste ardei. In ziua urmatoare, borcanul se inchide ermetic si se depoziteaza in camara.
Ciorba de ardei umpluti
Pentru aceasta supa de ardei umpluti, trebuie sa urmati pasii de mai jos:
Ingrediente
500 g carne tocata amestec vita si porc
75 g orez
o ceapa
2 oua
piper
sare
boia de ardei
un morcov
o radacina patrunjel
o radacina mica telina
10 ardei grasi
frunze de patrunjel verde – 3 sau 4 linguri de ulei
o lingura de faina
500 ml suc de rosii (bulion)
Instructiuni
Se incepe prin curatarea zarzavatului: morcovul, patrunjelul si telina se curata, se spala si se taie in patru bucati. De asemenea, se scot cotoarele de la ardei. Morcovul, patrunjelul si telina se pun la fiert in 5 litri de apa intr-o oala.
Intr-un castron, se amesteca carnea tocata cu ouale, ceapa taiata fin, orezul spalat in mai multe ape, sare, boia si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii si se pun in oala, alaturi de zarzavat. Daca compozitia ramane, se pot face perisoare mici si se pun in oala la fiert, iar in acest fel puteti gati si o ciorba de perisoare.
Dupa aproximativ o ora, cand ardeii umpluti sunt fierti, se prepara un sos romanesc (rantas, ca in Ardeal): se incinge uleiul, se adauga faina si se amesteca continuu pentru a evita arderea. Cand culoarea devine galbui deschis, se adauga o jumatate de lingurita de boia de ardei si apoi sucul de rosii. Se lasa sa fiarba pana da in clocot, apoi se desarta peste supa din oala si se mai lasa la fiert timp de aproximativ 2-3 minute pentru a se combina cu sosul de rosii.
In final, se adauga deasupra frunze de patrunjel verde.
Ardei umpluti cu carne de pui
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
10-12 ardei potriviti
500g carne tocata de pui
2 cepe mari
120g orez
4 rosii
100ml ulei
1 legatura marar
4 linguri pasta de tomate
vegeta
piper
boia
zahar
sare
Instructiuni
Pentru a pregati ardeii umpluti, se incepe prin spalarea lor si scoaterea cotorului, semintelor si nervurilor din interior. Se cresteaza varful ardeilor cu un cutit, pentru a permite aerului sa iasa in timpul fierberii.
Orezul se clateste si se lasa la inmuiat in apa rece. Ceapa curatata si tocata marunt se calmeaza in doua linguri de ulei intr-o tigaie, pana devine sticloasa. Se adauga orezul scurs si doua linguri de pasta de tomate, apoi se mai fierbe timp de 5 minute. Se condimenteaza cu Vegeta si se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron se amesteca carnea tocata cu ceapa si orezul racit, mararul tocat marunt, sare, boia si piper. Se amesteca bine si se lasa sa se odihneasca in frigider timp de 30 de minute. Se umplu ardeii cu aceasta compozitie si se preseaza bine pentru a se umple uniform.
Rosiile se taie marunt si se pun in oala, peste ardeii umpluti. Ardeii se pun la fiert in oala cu ulei, apa si sare, pana la nivelul lor, timp de 30 de minute. Se adauga trei linguri de pasta de tomate, se amesteca si se introduc in cuptor timp de 30 de minute. Se ajusteaza gustul prin adaugarea de sare si zahar.
Ardeii umpluti se servesc calzi, cu smantana.
Ardei umpluti cu carne de porc
Pentru ardei umpluti cu carne veti avea nevoie de:
Ingrediente
6 ardei grasi galbeni
500 gr spata de porc tocata
1 lingura orez
1 ceapa
sare
piper negru macinat
2 foi de dafin
300 gr rosii pasate
boia dulce
cimbru uscat
putina faina
patrunjel verde
smantana pentru servit
Instructiuni
Pentru a pregati ardeii umpluti, trebuie sa incepem prin a scoate cotoarele si semintele acestora. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul unui cutit sau prin impingerea cotorului cu mana spre interior, apoi tragandu-l spre exterior. Dupa aceea, spalam bine ardeii si ii asezam cu gura in jos pentru a se scurge de apa. Dupa ce s-au scurs, presaram putina sare in interiorul ardeilor si ii lasam in asteptare.
In timp ce asteptam, tocam ceapa fin si amestecam carnea de porc tocata cu orezul spalat si scurs, ceapa tocata fin, sare, piper si cimbru. Dupa aceea, umplem ardeii cu aceasta compozitie si ii asezam in picioare intr-un vas. Presaram putina faina peste fiecare ardei si adaugam apa pana cand acestia sunt acoperiti, dar nu depasiti. Asezam vasul pe foc mic si fierbem timp de 15 minute, apoi adaugam rosiile pasate, frunzele de dafin si putin piper. Continuam sa fierbem pana cand ardeii sunt gata si sosul s-a redus.
La final, servim ardeii umpluti cu patrunjel verde presarat deasupra si smantana.
Ardei umpluti cu carne de porc si vita
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
8 ardei grasi
800 g carne tocata, amestec de porc si vita
2 cepe
80 g orez spalat
1/2 legatura marar
1/2 legatura patrunjel
1 lingurita paprika dulce
1 ou (optional)
2 rosii feliate
200 ml sos de rosii
3 linguri ulei de masline
500 ml apa fierbinte
sare si piper dupa gust
Instructiuni
Ca sa mearga totul mai repede, pregateste mai intai ardeii. Scoate cotoarele si curata-i bine de seminte si nervuri.
Incinge uleiul intr-o tigaie si adauga ceapa tocata marunt. Las-o la calit pana se inmoaie, apoi adauga orezul si lasa-l pe foc 2-3 minute. Rastoarna ceapa si orezul peste carne. Condimenteaza compozitia cu sare si piper, paprika dulce si verdeata proaspata tocata marunt. Daca doresti, poti adauga si un ou in compozitie pentru a o lega mai bine. Omogenizeaza bine.
Umple apoi ardeii si pune-le cate un capacel dintr-o felie de rosie. Asaza ardeii intr-un vas incapator care va merge la cuptor. Toarna deasupra sosul de rosii si completeaza cu apa fierbinte. Condimenteaza din nou cu sare si piper, apoi pune ardeii in cuptorul incalzit la 180 de grade C, pentru o ora – o ora si jumatate.
Cand sunt gata, presara deasupra verdeata proaspata si serveste-i cu smantana sau iaurt gras.
Ardei umpluti la cuptor
Pentru reteta ardei umpluti la cuptor, veti avea nevoie de cateva ingrediente si va trebui sa urmati instructiunile de mai jos:
Ingrediente
5-6 ardei grasi medii
500 g carne tocata (porc sau vita-porc)
½ lingurita de sare – ea va sara si ardeii si sosul din jur
piper negru proaspat macinat
putin cimbru uscat
o mana buna de verdeata tocata (marar si patrunjel)
1 varf de cutit boia dulce
1 ceapa medie tocata fin sau 2-3 fire de ceapa verde
50 g orez cu bob rotund
2 linguri de ulei
500 ml suc de rosii mai gros
cozi de ceapa verde (optional)
1 foaie de dafin (optional)
Instructiuni
Am maruntit ceapa (pastrand cozile de la cea verde) si am cantarit orezul. Intr-o craticioara, la foc mic, am pus o lingura de ulei, ceapa cu un praf de sare si am calit totul timp de 2 minute pana ceapa s-a inmuiat si a devenit translucida. Apoi am adaugat orezul si am mai calit totul timp de 2 minute, amestecand constant. Am oprit focul si am lasat orezul sa se raceasca timp de 10 minute.
Am tocat carnea si am asezat-o intr-un castron mare, apoi am asezonat-o cu sare, piper si putin cimbru uscat. Nu am adaugat boia de ardei de data aceasta (optional), dar am pus si orezul calit si verdeata tocata (marar si patrunjel), inclusiv cozile de ceapa verde.
Am framantat totul bine cu mainile si am obtinut umplutura pentru ardei. Nu am adaugat ou pentru aceasta compozitie.
Am spalat ardeii, le-am taiat un capacel in zona coditei si i-am curatat bine de cotoare, seminte si nervuri.
Am umplut fiecare ardei cu carne tocata si am lasat capacelele deoparte.
Am incins o tigaie incapatoare si am adaugat 1 lingura de ulei. Am asezat ardeii umpluti (cu partea cu carne in jos) si capacelele in tigaie, apoi i-am prajit usor timp de 30 de secunde pe fiecare parte (nu trebuie sa se rumeneasca partea cu carne, doar lateralele). I-am intors pe toate partile pana ce au aratat bine.
Am scos ardeii din tigaie si i-am asezat pe o farfurie. Aromele sunt incredibile, deci nu trebuie sa sariti peste acest pas pentru a obtine mancarea finala cu acelasi gust delicios.
Am incalzit cuptorul la 180 C si am diluat cei 500 ml de suc gros de rosii cu 250 ml de apa rece si un pic de sare, amestecand bine totul. Am ales o forma termorezistenta de 20 x 16 x 6 si am pus sosul de rosii diluat pe fundul formei, impreuna cu 2-3 cozi de ceapa tocate, amestecand totul cu o lingura.
Am asezat ardeii umpluti in sosul din forma, cu partea cu carne in jos si am aplicat capacelele. Au incaput 5 bucati in forma mea si sosul trebuie sa ajunga pana la jumatatea ardeilor, deoarece va scadea in timpul coacerii. Puteti adauga si o foaie de dafin in sos, daca doriti.
Dupa cele 30-35 de minute fara capac, am verificat ardeii cu o furculita, sa vad daca sunt moi si bine patrunsi. Daca sunt gata, i-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca pentru 10-15 minute.
Sos pentru ardei umpluti
Pentru ardei umpluti cu sos de rosii, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
2 cani de piure de rosii (sau passata)
1/2 cana smantana
2 cani de apa
1/2 lingurita sare (sau dupa gust)
1/4 lingurita piper (sau dupa gust)
Ardei umpluti Gina Bradea
Pentru o reteta desavarsita ca cea a Ginei Bradea, veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg carne tocata amestec de porc, vita
2-3 cepe
1 morcov mic
1 ou
400 g rosii in bulion
200 g suc de rosii
100-250 g orez cu bob rotund
8-12 ardei grasi
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
cateva fire de telina verde
50 ml vin alb sau zeama de la 1 lamaie
1-2 lingurite de sare
piper
1 lingurita cimbru
Ardei umpluti cu branza
Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de:
Ingrediente
250 gr branza de vaci
50 gr branza burduf
1- 2 lingurite smantana
1 legatura marar proaspat maruntit
6 bucati ardei de marime potrivita, eventual de diverse culori
Ardei umpluti scazuti ardelenesti
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
500 gr carne tocata amestec
10 ardei
2 cepe mici
1 fir praz
1 rosie+3 rosii pentru sos
jumatate ardei kapia
6 linguri orez
sare
piper
boia de ardei
ulei
patrunjel verde
1 ou
10 linguri bors
Instructiuni
Pentru a pregati umplutura, curatam ceapa si prazul, le spalam si le tocam marunt. Ardeiul kapia este curatat de seminte si taiat cubulete, iar o rosie este curatata de pielita si data pe razatoare. Intr-o tigaie, punem putin ulei si adaugam ceapa si prazul, lasandu-le la foc mic sa se inmoaie putin timp de aproximativ 10 minute. Apoi, turnam peste ceapa si praz ardeiul kapia si rosia razuita, lasand sa se caleasca inca aproximativ 5 minute inainte de a opri aragazul si a lasa compozitia sa se raceasca putin.
Intr-o oala separata, spalam bine orezul si il fierbem timp de aproximativ 5 minute. Intre timp, spalam si curatam ardeii de toate semintele, apoi intr-un bol punem compozitia de ceapa, orezul fiert si carnea, amestecand bine. Adaugam patrunjel tocat marunt si condimentam cu sare, piper si boia de ardei. Adaugam oul si amestecam bine toata compozitia pentru a obtine umplutura. Cu aceasta umplutura umplem ardeii.
Dupa ce am umplut ardeii, ii asezam intr-o oala mai larga la gura. Curatam cele 3 rosii de pielita si le dam pe razatoare. Amestecam rosiile razuite cu 2 cani de apa (sau mai mult, in functie de marimea oalei in care ii fierbem), sare si cele 10 linguri de bors si 2 linguri de ulei. Turnam acest sos peste ardei si ii punem la cuptor sa fiarba pana ce s-au facut.
Ardei umpluti moldovenesti
Pentru aceasta reteta de ardei umpluti taranesti, aveti nevoie de:
Ingrediente
ardei grasi -1 kg -+
orez -200gr
carne -400gr vita/porc/pui sau combinat (sau carne tocata)
ceapa-150gr 1/2 bucati
morcov-100gr 1/2 bucati
apa -450ml +50-100ml la fiert ardei
sare -1/2 lingurite dupa gust
piper negru -1 lingurita dupa gust
Ardei umpluti calorii
Informatii nutritionale
Portie: 1 piper Calorii: 291kcal (15%) Carbohidrati: 19g (6%) Proteine: 15g (30%)Grasimi: 18g (28%)Grasimi saturate: 7g (44%)Colesterol: 71mg (24%)Sodiu: 309mg (13%) %) Potasiu: 700 mg (20%) Fibre: 3 g (13%) Zahar: 6 g (7%) Vitamina A: 1020 UI (20%) Vitamina C: 105,6 mg (128%) Calciu: 57 mg (6%) Fier: 2,3 mg (13%)
Alte optiuni de gatit
Nu trebuie doar sa le faci in cuptor, se gatesc perfect la aragaz sau in oala sub presiune! Daca va ingrijoreaza smantana din sos, asigurati-va ca combinati sosul inainte de a-l adauga in oala lenta/cu presiune – ar trebui sa fie bine daca este pre-amestecat!
Care gateste incet
- Gatiti la foc mic timp de 6 pana la 8 ore sau la maxim 4 ore.
Oala sub presiune
- Inchideti capacul oalei sub presiune conform instructiunilor de fabricatie.
- Gatiti timp de 8 minute la setarea manuala si lasati presiunea sa se elibereze in mod natural cand ati terminat de gatit
Cum sa servim
Daca doriti niste carbohidrati pentru a spori aceasta masa si pentru a absorbi tot acel sos delicios, Fuzzy are cateva sugestii.
- In mod traditional, aceasta masa este servita cu o portie suplimentara de smantana si niste paine buna.
- Cateva chifle moi.
- Servit peste orez alb pufos pentru a absorbi tot acel sos delicios.
Niste sfaturi
- Acesti ardei umpluti sunt cei mai buni atunci cand sunt facuti cu ardei rosii dulci sau ardei grasi galbeni.
- Daca nu aveti piure de rosii sau passata puteti folosi si pasta de rosii in schimb, aproximativ 3 sau 4 linguri si doar o combinati cu suficienta apa pentru a acoperi ardeii cam la jumatate.
Acesti ardei se vor pastra 3 – 5 zile daca sunt pastrati intr-un recipient ermetic la frigider.
Congelator
Asigurati-va ca carnea este gatita pana la capat si ca ardeii sunt complet reci inainte de a-i pune la congelator. Puneti ardeii intr-un recipient sigur pentru congelator sau impachetati-i individual cu folie de plastic inainte de a-i pune intr-o punga de congelator. Acestia se vor pastra timp de 6-8 luni .
Fuzzy va doreste pofta buna!