Salata orientala, cunoscuta si sub denumirea de salata libaneza sau salata mediteraneana, este un fel de mancare popular in regiunea Orientului Mijlociu si in alte parti ale lumii.

Aceasta salata se compune in principal din legume proaspete si ierburi aromatice, iar ingredientele pot varia in functie de gusturile locale si de disponibilitatea produselor.

Salata orientala

Astazi, salata orientala este un fel de mancare popular si apreciat pentru beneficiile sale pentru sanatate. Aceasta salata este bogata in fibre, vitamine si minerale esentiale, fiind o optiune excelenta pentru oricine cauta o alternativa sanatoasa la salatele mai traditionale.

Salata orientala origine
Originea salatei orientale poate fi urmarita inapoi in timpurile antice, cand locuitorii din regiunea Levantului (cuprinzand teritoriul modern Liban, Siria, Palestina si Israel) au inceput sa cultive o varietate de legume si plante aromatice pentru a-si hrani familiile si a-si comercializa produsele in piete. Aceste ingrediente, precum rosiile, castravetii, ceapa, menta si patrunjelul, au fost amestecate pentru a crea aceasta salata simpla, dar delicioasa.

In timp, salata orientala a devenit o parte integranta a culturii culinare din Orientul Mijlociu, fiind servita ca aperitiv sau ca garnitura pentru diverse feluri de mancare. De asemenea, salata a devenit populara si in alte parti ale lumii, fiind servita in multe restaurante care servesc preparate culinare mediteraneene sau libaneze.

Reteta salata orientala

reteta-salata-orientala.jpgPentru salata orientala clasica, veti avea nevoie de:

Ingrediente
Cartofi –  Taiati cubulete si fierti, de marime medie, daca doriti.
Ceapa –  Folosim ceapa proaspata rosie pentru culoare si aroma.
Oua –  Sunt necesare 5 oua pentru aceasta reteta de salata de cartofi.
Masline –  Masline negre taiate felii si fara samburi.
Ulei de masline –  Alegeti un ulei gros si bine aromat. 
Condimente –  Sare si piper dupa gust.
Patrunjel –  Proaspat si tocat fin.

Cum se prepara salata romaneasca de cartofi

  1. Pregatiti cartofii:  curatati cartofii si taiati-i in cuburi mici. Fierbeti-i aproximativ 20 de minute sau pana cand sunt fragezi.
  2. Incorporati ouale: fierbeti ouale si taiati-le in bucati mai mici.
  3. Finalizati vasul:  Amestecati usor toate ingredientele si decorati cu patrunjel.

Cat timp se fierb ouale

  1. Puneti o oala cu apa la fiert. Odata ce apa fierbe, folositi o lingura mare pentru a cobori usor ouale in apa. Lasati apa sa fiarba la foc mediu si lasati ouale sa fiarba 9 pana la 12 minute, in functie de marime. Daca folositi oua foarte proaspete, adaugati 1 lingurita de sare in apa pentru a ajuta ouale sa se decojeasca mai usor.
  2. Odata fierte, scurgeti apa fierbinte si treceti apa rece peste oua pana cand cojile se racesc ca sa le puteti decoja mai usor.

Ce mai pot adauga la aceasta salata orientala?

Iata cateva dintre completarile preferate de Fuzzy pentru salata orientala:

  • Telina
  • Porumb
  • Rosii cherry
  • Pui tocat sau tocat
  • Nuci sau seminte (migdale felii, nuci pecan tocate, pepita, seminte de mac)

Salata orientala de post

salata-orientala-de-post.pngCea mai buna salata orientala de post este chiar aici! Pentru reteta salata orientala de post veti avea nevoie de:

Ingrediente
400 gr de cartofi
2-3 ardei: rosu, portocaliu(galben),verde
150 gr de masline
1 legatura ceapa verde
2 cepe rosii
2-3 castraveti murati
la alegere se poate pune si 1 legatura de ridichi
sare, piper,
ulei de masline,
1 lamaie sau otet balsamic 

Instructiuni
Pentru a pregati salata, incepem prin spalarea si curatarea cartofilor, care vor fi apoi pusi la fiert intr-un vas cu apa si sare, adaugand si o cantitate mica de otet pentru a evita faramitarea cartofilor. In paralel, vom taia ardeii in bastonase, ceapa rosie jullienne, ceapa verde si castravetii murati.

Urmatorul pas este pregatirea dressing-ului, pentru care vom combina uleiul de masline si sucul de la o lamaie. Dupa preferinta, se pot adauga si alte condimente, cum ar fi cimbrul.

La final, vom orna salata cu o felie de lamaie, masline si ceapa rosie.

Aceasta salata orientala de post cu cartofi este una din preferatele romanilor in timpul postului. 

Salata orientala de post cu sos de mustar

salata-orientala-de-post-cu-sos-de-mustar.jpgSalata orientala cu dressing de mustar este foarte comuna in Romania, atat in postul Pastelui cat si a Craciunului. Pentru a o prepara, veti avea nevoie de:

Ingrediente
500 gr cartofi
100 gr masline fara sambure
o ceapa
3 linguri mustar
o cescuta de ulei
sare
piper
vegeta

Instructiuni
Se spala cartofii si se pun la fiert in coaja. Dupa ce au fiert, se scot din apa si se lasa sa se raceasca. Apoi se curata si se taie in cubulete potrivite. Intr-un bol, se amesteca 3 linguri de mustar cu uleiul si se freaca cu o lingura de lemn pana cand devine o compozitie asemanatoare cu maioneza. Peste cartofii taiati se adauga maslinele, ceapa taiata julienne si sosul de mustar. Se adauga sare, piper si Vegeta dupa gust.

Salata orientala cu maioneza

salata-orientala-cu-maioneza.jpg

Pentru salata orientala de cartofi cu maioneza, veti avea nevoie de:

Ingrediente
4 cartofi mari sau 5 medii
1 ceapa rosie
o ceasca masline verzi taiate
3 oua fierte
masline negre
1 ardei galben
sare/ piper dupa gust
patrunjel verde
maioneza

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta salata simpla si delicioasa, vom incepe prin fierberea cartofilor in coaja, urmata de racirea acestora sau trecerea lor rapida prin jet de apa rece. Dupa curatarea cojilor, vom taia cartofii in cubulete.

Apoi, vom taia ceapa in solzisori, vom spala maslinele si vom felia ardeiul gras, alaturi de ouale fierte, pe care le vom amesteca intr-un bol. Adaugam 2-3 linguri de maioneza si o mana de patrunjel tocat.
Pentru a intensifica gustul, asezonam salata cu sare si piper dupa gust si o servim.
Aceasta salata este usor de pregatit si poate fi savurata rapid, fiind ideala atunci cand avem putin timp la dispozitie, urmata de un desert cum ar fi delicioasele clatite. Pofta buna!

Salata orientala de primavara

salata-orientala-de-primavara.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
1,5 kg cartofi noi mai marunti
3 cepe verzi
2 ardei grasi
o mana de masline negre feliate fara samburi
1 legatura marar proaspat
cca 30 ml ulei de masline
sare si piper dupa gust
putina zeama de lamaie

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta salata delicioasa, incepem prin spalarea bine a cartofilor noi, folosind partea abraziva a unui burete nou sub jet de apa rece, pentru a indeparta coaja.

Apoi, punem cartofii la fiert intr-un vas cu apa si putina sare, pana cand furculita intra usor in ei. Dupa ce ii scurgem de apa, vom taia cartofii in bucati potrivite.

Continuam prin curatarea si taierea cepei si a ardeilor in bucati, apoi ii adaugam peste cartofii fierti. Vom clati o legatura de marar si il tocam marunt, apoi il vom adauga peste legume, impreuna cu maslinele feliate.

Pentru a finisa salata, vom turna ulei de masline, zeama de lamaie si vom asezona cu sare si piper dupa gust. Amestecam usor cu o lingura, astfel incat aromele sa se intrepatrunda, si servim.

Salata orientala de vara

salata-orientala-de-vara.jpgPentru aceasta salata de vara, aveti nevoie de:

Ingrediente
6 cartofi medii ca marime
2 frunze de salata verde
2 cepe verzi
1 bucata ardei rosu
1/2 rosie
2 oua fierte
Optional se mai pot pune: putin patrunjel tocat, masline vezi sau negre, castraveti, ridichi

Pentru dressing:
ulei de masline
otet
sare
putin piper daca va place
apa daca este nevoie (2 linguri)

Instructiuni
Inainte de toate, vom spala bine cartofii si ii vom pune la fiert intr-un vas cu apa si sare, cu tot cu coaja. De asemenea, vom adauga si ouale in oala, din momentul in care apa a inceput sa fiarba, si le vom lasa sa fiarba pana cand cartofii sunt gata.

Dupa ce au fiert cartofii, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca.

Intre timp, vom spala celelalte legume si le vom taia: ceapa o vom taia marunt, salata verde in bucati mai mari, ardeiul in bastonase subtiri, iar rosia in felii nu foarte groase. Peste aceste legume, vom adauga cartofii fierti, taiati in cuburi. Vom potrivi gustul cu sare si vom amesteca usor cu doua furculite. Apoi, vom asezona cu ulei de masline si otet si vom orna cu oua fierte.

Salata orientala Jamila

salata-orientala-jamila.jpgPentru reteta salata orientala Jamila, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi
2 cepe rosii, marime medie
200 gr masline
200 gr muraturi – preferabil gogosari sau  castraveti murati
optional, 2 oua fierte tari (caz in care salata nu va mai fi de post)
1 lingura capere scurse de apa (optional)
5 – 6 linguri ulei
1 lingura otet sau zeama de lamaie
1 legatura verdeata
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni
Pentru a pregati salata orientala cu cartofi, se spala bine cartofii cu coaja si se pun intregi intr-o oala incapatoare, acoperiti cu apa. Se fierb timp de aproximativ 20 de minute, dupa care se verifica daca sunt gata intepandu-i cu o furculita. Dupa ce s-au racorit putin, cartofii se curata de coaja, se razuiesc usor cu un cutit si se taie in sferturi. In acelasi timp, se curata si se taie subtire ceapa, care se lasa sa se inmoaie intr-un castron, in timp ce cartofii se pregatesc.

Dupa ce cartofii s-au taiat in sferturi, se pun in castron peste ceapa, apoi se prepara dressingul din ulei si otet sau zeama de lamaie, care se toarna peste cartofi. Se adauga si condimentele, precum sare si piper, dupa gust. Se amesteca cu grija cartofii si ceapa cu lingura de lemn, astfel incat fiecare bucata sa fie acoperita de dressing si sa se imbine bine cu celelalte ingrediente. In final, se mai pot adauga muraturi si verdeata taiate marunt, pentru a completa salata orientala cu cartofi.

Salata orientala Gina Bradea

salata-orientala-gina-bradea.jpgCa reteta sa fie ca cea a Ginei Bradea, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi
8 oua mari
2-3 cepe mari
200 g masline
1 ardei iute mic 
50 ml ulei de masline
sare, piper
1 lingurita de zahar
50 ml otet de mere, dupa gust 

Instructiuni
Pentru a pregati salata orientala, trebuie sa incepem prin a pune cartofii la fiert in coaja intr-un vas cu apa si sare. Pentru un gust mai bun, putem adauga si un ardei iute si o lingurita de zahar. Odata ce cartofii sunt fierti, ii curatam si ii taiem in rondele. In paralel, fierbem ouale in apa cu sare si le taiem in felii mai groase.

Este recomandat sa folosim cartofi roz, deoarece acestia nu se sfarama la fiert si sunt mai potriviti pentru salate. Restul legumelor – ardei, ceapa si rosii – le taiem felii subtiri. 

Pentru dressing, putem face o maioneza din galbenusuri, dar daca dorim sa reducem numarul de calorii, putem opta pentru varianta mai light. Adaugam ulei si otet, amestecam si ajustam gustul cu sare si piper. Putem pune salata verde in salata, rupta in fasii subtiri sau o putem folosi ca decor la farfurie.

Si gata! Salata noastra orientala este gata de servit.

Salata orientala cu ton

salata-orientala-cu-ton-2.jpgFuzzy va prezinta reteta salatei cu ton in randurile de mai jos:

Ingrediente
1 kg cartofi rosii vechi fierti
1 borcan cu file de ton in ulei de floarea soarelui (200 g)
125 g masline negre fara samburi
1 ceapa rosie mare
2 oua fierte tari
6 linguri ulei de floarea soarelui
2 linguri otet
sare
piper

Instructiuni
Pentru a pregati salata orientala cu ton, incepem prin spalarea cartofilor si punerea lor la fiert, intregi si in coaja, intr-o oala cu apa sarata. Asteptam pana cand putem strapunge cartofii usor cu furculita, apoi ii scoatem din apa si ii lasam sa se raceasca complet.

In timp ce cartofii se racesc, curatam ceapa, o taiem solzisori si o lasam intr-o farfurie impreuna cu ½ lingurita mica de sare pentru a se inmuia.

Dupa ce cartofii s-au racit, ii curatam si ii taiem in cubulete potrivite pe care le punem intr-un vas incapator. In alt vas micut, amestecam uleiul si otetul, apoi punem emulsia obtinuta peste cartofi si adaugam sare si piper proaspat macinat. Amestecam cu grija pana cand cartofii sunt perfect imbracati in emulsia de ulei si otet.

Adaugam acum ceapa, fileul de ton Lotka scurs si rupt in bucatele mai mici, maslinele taiate in doua si amestecam din nou, cu grija. La sfarsit, gustam salata orientala si adaugam sare si piper doar daca este necesar.

In final, adaugam si ouale taiate in cubulete si amestecam salata cu grija. Acum putem savura delicioasa salata orientala cu ton, pregatita cu atentie si grija.

Salata orientala cu ton si maioneza

salata-orientala-cu-ton-si-maioneza.jpgPentru aceasta reteta aveti nevoie de:

Ingrediente
2 cutii de ton in ulei
1/2 kg cartofi rosii
putina ceapa (1/2 ceapa medie)
3 oua
3 linguri de maioneza, 2 linguri de smantana grasa, putin mustar, sare, piper, putin ulei de masline, putin suc de lamaie
masline negre

Instructiuni
Cartofii si ouale se fierb in coaja si apoi se curata. Intr-un castron, taiem cartofii reci si ouale, apoi adaugam tonul. Optional, se pot adauga si masline negre, iar ceapa poate fi taiata in solzi subtiri sau razuita, in functie de preferinte.

Intr-un bol separat, amestecam maioneza, smantana si mustarul, apoi adaugam sare, piper alb, ulei de masline si suc de lamaie. Sosul rezultat il adaugam peste cartofi si oua, amestecand cu grija pentru a nu zdrobi ingredientele.

Salata se lasa la rece pentru cateva ore inainte de servire.

Salata orientala cu peste afumat

salata-orientala-cu-peste-afumat.jpgIngredientele de care aveti nevoie la aceasta salata le regasiti in lista de mai jos:
un macrou afumat- la vid
3 cartofi mari
2 oua
o jumatate ardei gras rosu
o jumatate castravete
o mana de masline negre
o ceapa rosie mica
cateva fire de patrunjel verde
cateva fire de chives
2 linguri mari cu sos tartar (sau maioneza)
2 linguri ulei de masline
2 linguri otet
sare
piper alb

Instructiuni
Pentru a prepara salata de cartofi cu ton si oua, incepem prin a spala cartofii si a-i fierbe in coaja pana cand sunt gata. Apoi ii scoatem din apa si ii lasam sa se raceasca. Ouale le fierbem timp de 4-5 minute, apoi le punem in apa rece si le curatam de coaja. Maslinele le taiem in rondele si le scoatem samburii. Pestele il curatam de oase si il rupem in bucatele mici. Ceapa si ardeiul gras se curata si se taie solzisori, iar castravetele se taie in rondele.

Intr-un castron mare, punem cartofii reci, curatati si taiati cubulete mari, apoi ouale taiate pe jumatate si apoi felii. Adaugam si restul ingredientelor, inclusiv maslinele, pestele, ceapa, ardeiul gras si castravetele. In alt vas, amestecam uleiul, otetul, sare si piper si turnam peste salata, impreuna cu sosul tartar sau maioneza. Adaugam patrunjelul spalat si taiat fin si amestecam salata cu grija. La final, presaram coditele de chives taiate marunt peste salata.

Aceasta salata de cartofi cu ton si oua merge foarte bine cu paine prajita, servita dupa o portie de ciorba de perisoare.

Salata orientala cu castraveti murati

salata-orientala-cu-castraveti-murati.jpgIn randurile de mai jos va sunt prezentate atat ingredientele cat si instructiunile de care veti avea nevoie pentru prepararea acestui tip de salata orientala:

Ingrediente
2 morcovi
1 kg cartofi
apa pentru fierberea morcovilor si a cartofilor
100 g castraveti murati
100 g gogosar murat
100 g masline
o ceapa de apa
sare
o lingura otet balsamic
4 linguri ulei

Instructiuni
Pentru a pregati salata, incepem prin curatarea si spalarea morcovilor, care apoi se pun la fiert. La fel se procedeaza si cu cartofii, care se spala si se pun la fiert.

Intre timp, taiem castravetii murati in rondele, iar gogosarii in felii subtiri. Maslinele sunt curatate de samburi si apoi feliate. Dupa ce cartofii au fiert, ii curatam de coaja, ii clatim cu apa si ii taiem cubulete. Morcovii fierti se taie in rondele. Ceapa de apa se curata de foi, se spala si se taie julienne.

Punem toate legumele intr-un castron, presaram sare peste ele, adaugam o lingura de otet balsamic si 4 linguri de ulei si amestecam totul. Astfel, salata este gata de servit.

Salata orientala cu salata verde

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
6 cartofi maricei
3 oua
1 castravete
1 fir de ceapa
10 frunze de salata verde
3-4 linguri de maioneza
sare
piper
ulei
lamaie

Instructiuni
Pentru a prepara salata de cartofi, se pun cartofii cu sare la fiert in coaja. Dupa ce sunt gata, acestia se scot pe o farfurie si se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja si se taie in rondele, pe care le punem intr-un castron.

Ouale se fierb intr-un vas separat, cu un praf de sare, timp de 5-6 minute. Dupa ce sunt fierte, se scot, se curata de coaja si se taie cubulete mici, pe care le punem peste cartofi.

Castravetele se curata de coaja si se taie felii subtiri, ceapa se taie marunt, iar salata se taie fasii. Toate aceste ingrediente se pun in alt castron, impreuna cu putin ulei, zeama de lamaie, sare si piper. Se amesteca bine, apoi se pun peste cartofi.

Se adauga maioneza si se potriveste gustul cu sare si piper. Se amesteca din nou si se lasa la frigider timp de 20 de minute.

Salata orientala vegana

salata-orientala-vegana.jpg

Pentru cei vegani, regasiti reteta pregatita de Fuzzy chiar aici:

Ingrediente
1 kg cartofi
1 ceapa rosie medie
200g masline
branza tofu
2 linguri  maioneza vegana
3-4 ridichii
3-4 castraveti murati
sare si piper dupa gust

Instructiuni
Pentru a prepara salata de cartofi, incepem prin a pune cartofii bine spalati la fiert in coaja. Ii punem intr-o oala incapatoare, acoperiti cu apa si ii fierbem timp de aproximativ 20 de minute. Pentru a verifica daca sunt gata, infigem o furculita in cel mai mare cartof si daca trece usor, inseamna ca sunt fierti. Dupa ce s-au fiert, scurgem apa si ii lasam sa se raceasca.

In timp ce cartofii fierb, putem taia in cubulete branza tofu. De asemenea, taiem celelalte ingrediente, precum ceapa in solzisori, castravetii murati si ridichiile in rondele subtiri.

Cand cartofii s-au racit, ii curatam si ii taiem cuburi. Ii punem intr-un castron mare, impreuna cu legumele taiate si tofu. Adaugam maioneza si amestecam cu grija pentru a nu sfarama cartofii. La final, asezonam cu piper si sare dupa gust.

Salata orientala cu avocado

salata-orientala-cu-avocado.jpgFuzzy va prezinta reteta mai jos:

Ingrediente
cca. 1 kg de cartofi
cateva linguri ulei de porumb
1 avocado mare copt
1 ardei kapia rosu
3-4 cepe verzi
150 gr masline negre feliate
3 oua de casa fierte
sare si piper dupa gust
2-3 linguri sos de soia
zeama de lamaie

Instructiuni
Pentru a prepara aceasta salata, incepem prin a spala cartofii si a-i fierbe in coaja pana cand furculita patrunde usor in ei.

In timp ce cartofii fierb, spalam ardeiul si il taiem in bucati, curatam ceapa verde, o spalam si o taiem in bucati.

Dupa ce cartofii au fiert, ii curatam de coaja si ii taiem felii sau bucati, apoi ii punem intr-un castron incapator, impreuna cu ceapa verde, ardeiul, maslinele si ouale fierte si taiate felii. Adaugam si bucati de avocado si sosul de soia.

Stropim totul cu ulei de porumb, zeama de lamaie si asezonam cu sare si piper dupa gust. Servim salata imediat.

Salata orientala cu porumb

salata-orientala-cu-porumb.jpgAvem nevoie de:

Ingredinete
500 g de cartofi cu coaja rosie
2 cepe rosii
zeama de la o lamaie
3 oua
150 ml ulei
250 g de boabe de porumb
200 g de masline
salata verde pentru ornat
sare
piper

Instructiuni
Pentru a prepara salata, incepem prin a spala bine cartofii si ii punem la fiert intr-o oala cu apa si sare, impreuna cu coaja, timp de aproape 40 de minute.

Intre timp, pregatim maioneza traditionala, folosind un ou fiert si doua crude, pe care le mixam cu sare, piper, mustar de dijon si ulei adaugat treptat pentru a nu se taia. Maioneza obtinuta se pune la frigider pana cand cartofii sunt gata.

Dupa ce cartofii s-au fiert, ii curatam de coaja si ii taiem cubulete de marime mijlocie. Apoi, ii amestecam cu maioneza pregatita anterior, ceapa taiata fasii subtiri, maslinele cu sau fara samburi, porumbul din conserva stors de zeama si adaugam zeama de lamaie, sarea si piperul dupa gust. Amestecam bine pana cand toate ingredientele se leaga.

Salata poate fi servita ca garnitura alaturi de orice tip de friptura si poate fi ornat cu frunze de salata verde, in functie de preferinte.

Cu aceste ingrediente se poate prepara si salata orientala de post cu porumb dar fara sa adaugati ou.

Salata orientala calorii

salata-orientala-calorii.jpgPentru a afla calorii salata orientala, verificati randurile de mai jos:

Salata orientala poate varia in continutul sau nutritional in functie de ingredientele utilizate si de marimea portiei, dar in general este considerata o alegere sanatoasa si cu un continut caloric relativ scazut. Salata orientala este o salata traditionala din Orientul Mijlociu, care contine de obicei felii de castraveti, rosii, ceapa verde, ardei iute, menta proaspata, patrunjel si salata verde.

In ceea ce priveste continutul caloric, o portie de salata orientala poate contine intre 50 si 200 de calorii, in functie de ingredientele si marimea portiei. De exemplu, o portie de salata orientala care contine doar legume proaspete si verzi poate avea aproximativ 50-100 de calorii. In schimb, adaugarea de ingrediente precum branza feta, hummus, orez sau quinoa poate creste aportul caloric, ajungand la 200 de calorii sau mai mult, in functie de marimea portiei.

Cu toate acestea, salata orientala este o alegere buna pentru cei care doresc sa-si mentina greutatea corporala sau sa slabeasca, la fel de bine cum sunt recomandate si ciorbele, ca de exemplu ciorba radauteana. Este bogata in fibre, ceea ce poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la prevenirea foamei in exces. De asemenea, este bogata in vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina C si fierul, care pot ajuta la imbunatatirea sanatatii in general.

In concluzie, salata orientala poate fi o alegere sanatoasa si cu continut caloric relativ scazut, cu conditia sa fie preparata cu ingrediente proaspete si sanatoase si sa fie consumata in portii moderate.

Dumnevoastra cum preferati salata orientala?