Placinta cu mere este una dintre aceste delicii cu care ne-ar rasfata bunica cand am vizita-o. Acesta este unul dintre deserturile clasice din copilarie.

Placintele sunt perfecte pentru petreceri, vacante, petreceri si orice altceva. Aceste placinte sunt foarte populare si le-ai gasi in majoritatea gospodariilor, stand pe un platou pe masa din bucatarie. Vanilia, scortisoara si zaharul sunt singurele ingrediente de care aveti nevoie pentru a aroma acest desert. 

Placinta cu mere

Placinta cu mere este o delicatesa dulce si savuroasa care este foarte populara in multe tari ca Anglia, inclusiv in Romania. Aceasta placinta este formata dintr-un blat de aluat care este umplut cu felii de mere dulci si arome.

Exista multe retete diferite pentru a face o placinta cu mere, iar fiecare dintre ele poate avea ingrediente si metode de gatit usor diferite. Cu toate acestea, majoritatea retetelor includ urmatoarele ingrediente principale:

Mere: Acestea sunt ingredientul principal al placintei si trebuie sa fie dulci si zemoase pentru a obtine cel mai bun gust. Merele Granny Smith sau Honeycrisp sunt de obicei cele mai bune alegeri.

Zahar: Se foloseste pentru a indulci merele si pentru a da o textura crocanta la blatul de aluat.

Scortisoara: Aroma si gustul placintei de mere sunt accentuate de adaugarea de scortisoara in amestecul de mere.

Faina: Aceasta este utilizata pentru a face aluatul pentru placinta. Aluatul poate fi facut din faina alba sau din faina integrala.

Unt: Se foloseste pentru a face aluatul si pentru a adauga o aroma bogata la placinta.

Caloriile dintr-o placinta cu mere variaza in functie de dimensiunea portiei si de ingrediente. In medie, o portie de placinta cu mere poate contine aproximativ 300-400 de calorii. Aceste calorii provin in principal din carbohidrati si grasimi.

In concluzie, placinta cu mere este o desert delicios si popular, care poate fi preparat in multe moduri diferite. Daca incercati sa mentineti o dieta echilibrata, este important sa consumati placinta cu mere cu moderatie si sa va asigurati ca includeti si alte alimente sanatoase in dieta dumneavoastra.

Cum se pastreaza aceasta placinta cu mere?
Frigider: placintele cu mere gatite trebuie pastrate la frigider pana la 4 zile. Aceasta placinta cu mere, in special, poate fi pe blatul din bucatarie timp de pana la doua zile.

Congelator: Aluatul contine praf de copt, iar daca il ingheti nefiert, umezeala din congelator se va activa si va strica praful de copt.

Cu toate acestea, il puteti congela deja gatit intr-un recipient ermetic. Va rezista pana la sase luni in congelator.Dezghetati-l incet la frigider peste noapte.

Aceasta placinta cu mere o consumam la temperatura camerei la fel ca si prajitura cu mere.

Reteta placinta cu mere

Pentru a pregati aceasta placinta aveti nevoie de:

Ingrediente
Pentru aluat: 1 cana/250g unt nesarat topit
1 1/4 cani/250 g zahar granulat
4 cani/500 g faina universala
1 lingurita/10 g praf de copt
1/2 cana/125 ml lapte integral
2 oua mari
Pentru mere: 7-8 mere medii/2,2 lire/1 kg
4 linguri de zahar granulat
3 linguri de unt pentru a gati merele
1 lingurita extract pur de vanilie
1 lingurita scortisoara
zahar pudra pentru a pudra placinta

Instructiuni
Preincalziti cuptorul la 350F. Se amesteca untul topit impreuna cu zaharul. Adaugati laptele si continuati sa amestecati pana cand zaharul se topeste complet. Se adauga ouale, vanilia, faina si praful de copt si se amesteca pentru a se incorpora bine totul.

Impartiti aluatul in jumatate si turnati o parte din amestec intr-o tava de copt 9X13. Coaceti-l timp de 20 de minute. Maruntiti merele si gatiti-le in unt cu putin zahar si scortisoara pana se scad sucurile. Scoateti merele de pe aragaz si lasati-le sa se raceasca.

Cand primul strat de placinta este copt, scoateti-l din cuptor si adaugati merele, raspandindu-le uniform pe toata suprafata. Se toarna peste cealalta jumatate de aluat si se pune tava din nou la cuptor. Coaceti-l inca 45 de minute. Lasati placinta sa se raceasca. Pudrati placinta cu zahar pudra si taiati-o in patrate.

Placinta cu mere de post

Pentru o placinta cu mere savuroasa de post aveti nevoie de:

Ingrediente
200ml apa
200ml ulei
6 linguri de zahar
o lingurita bicarbonat de sodiu
o lingura otet
500g faina
1,5kg de mere
4-5 linguri de zahar
2 lingurite scortisoara

Instructiuni
Pentru a pregati placinta cu mere, incepe prin a curata merele de coaja si a le da pe razatoarea mare. Apoi, pune merele rase impreuna cu cele 4 linguri de zahar intr-o cratita cu fund dublu si caleste totul la foc mic pana cand zeama lasata de mere se va evapora. Dupa ce merele sunt calite, adauga peste ele scortisoara si lasa-le deoparte sa se racoreasca putin.
Intr-un bol mai larg, amesteca apa cu uleiul si zaharul pana cand zaharul se va topi. Separat, dizolva bicarbonatul de sodiu intr-o lingura de otet si adauga-l peste amestecul de apa, ulei si zahar. Apoi, adauga putin cate putin faina si framanta pana cand obtii un aluat nelipicios si elastic. La inceput, poti sa te ajuti de o spatula de silicon sau de o lingura pentru a incorpora faina, iar cand aluatul devine prea dens pentru a amesteca cu lingura, varsa-l pe blat si continua sa adaugi faina si sa framanti pana cand capata consistenta necesara.
Imparte aluatul in doua jumatati si intinde-l cu ajutorul facaletului intr-un strat subtire. Pune prima foaie de placinta intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau presarata cu putina faina. Tava potrivita acestei retete de placinta cu mere ar trebui sa aiba dimensiuni de aproximativ 30 x 40 cm. Mai departe, adauga merele calite si deasupra lor a doua foaie de aluat.
Inteapa aluatul de placinta din loc in loc cu varful unei furculite, apoi baga placinta la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau pana cand aluatul este bine rumenit. Imediat bucataria va fi inundata de mirosul imbatator al merelor aromate cu scortisoara. Inainte de a servi placinta cu mere, pudreaza-o cu zahar pudra pentru a accentua gustul si a-i da mai multa savoare.

Placinta cu mere turnata

Aceasta placinta este preferata tuturor, asa ca trebuie sa aruncati o privire la lista de mai jos pentru a o putea pregati.

Ingrediente
2 oua
9 linguri zahar
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 plic praf de copt
4 mere foarte mari
5 linguri zahar
1/2 lingurita scortisoara

Instructiuni
Inainte de a incepe sa pregatiti aluatul, curatati merele de coaja si samburi, apoi dati-le prin razatoarea mare. Puneti merele la calit cu 5 linguri de zahar si scortisoara, amestecati-le bine si lasati-le sa se raceasca.

Intre timp, bateti doua oua cu zaharul si adaugati treptat uleiul. Amestecati faina cu bicarbonatul si adaugati treptat la compozitia de oua, alternand cu lapte. Aluatul trebuie sa fie destul de fluid, sa aiba consistenta unui aluat de clatite mai gros.

Tapetati o tava de 32/22 cm cu hartie de copt si puneti 2/3 din compozitie, apoi dati tava la cuptor pentru 10 minute la 180 de grade Celsius, in cuptorul preincalzit.

Dupa cele 10 minute, cand aluatul s-a copt putin, adaugati merele si acoperiti cu restul de aluat. Lasati la cuptor inca 40 de minute. Lasati placinta sa se raceasca, apoi portionati-o. 

Placinta cu mere Jamila

Urmariti pasii de mai jos, ca placinta dumneavoastra sa iasa ca si cea a Jamilei.

Ingrediente
300 g faina
200 ml apa calduta
o lingura otet
un praf de sare
50 g unt
un kg mere
200 g zahar
o lingurita unt
o lingurita scortisoara
o lingura pesmet sau gris

Instructiuni
Pentru a pregati aluatul pentru placinta, se amesteca faina cu sarea, otetul si apa calduta pana cand se formeaza un aluat consistent. Se framanta aluatul pana cand devine omogen, apoi se inveleste intr-o folie si se lasa la rece timp de o jumatate de ora.

Intre timp, se curata merele, se dau pe razatoare si se calesc cu unt, zahar si scortisoara. Cand aluatul este gata, se imparte in doua si se intinde fiecare bucata intr-o foaie cu grosimea de 4-5 mm. Fiecare foaie se stropeste cu unt topit, se presara cu putin pesmet, apoi se intinde uniform amestecul de mere.

Se ruleaza fiecare placinta si se pun la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cand placintele sunt frumos rumenite, se presara cu zahar pudra vanilat.

Placinta cu mere simpla

Reteta este explicata de Fuzzy in randurile de mai jos:

Ingrediente
100g unt
2 linguri smantana
300g faina
sare
1kg mere
3-4 linguri zahar
1-2 lingurite scortisoara
zahar pudra

Instructiuni
Amesteca untul la temperatura camerei cu smantana si praful de sare. Cand amestecul de unt devine omogen, adauga faina si framanta rapid pana obtii un aluat elastic.

Imparte aluatul in doua si intinde-l cu ajutorul sucitorului. Curata merele de coaja, da-le prin razatoarea mare, apoi scurge-le bine de suc si amesteca-le cu zaharul si scortisoara macinata.

Tapeteaza o tava pentru prajituri cu ajutorul uneia dintre foi, adauga amestecul de mere rase, apoi aseaza deasupra cealalta foaie de aluat. Foloseste-te de maini sa modelezi marginile aluatului astfel incat sa sigilezi bine placinta.

Inteapa aluatul din loc in loc cu ajutorul unei furculite apoi coace placinta in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30-35 minute.

Dupa ce placinta s-a rumenit, scoate-o din cuptor si presara zahar pudra deasupra, apoi serveste placinta calda sau rece. E la fel de buna!

Foi de placinta cu mere simpla

Pentru prepararea unei placinte cu foi aveti nevoie de:

Ingrediente
400 de grame
1,4-1,5 kg mere potrivite pentru placinta
150 de grame de zahar
80 de grame de faina
1 lingura de scortisoara
zeama de la 1/2 de lamaie
130 ml ulei de floarea soarelui
zahar pudra vanilat pentru finisat placinta

Instructiuni
Pentru a face placinta, trebuie sa incepem prin scoaterea foilor din ambalaj dupa decongelare, avand grija sa evitam folosirea celor proaspete. Ideal este sa le decongelam peste noapte la frigider, apoi sa le asezam bine intinse intre doua prosoape de bucatarie usor umezite pentru a evita uscarea lor. “Usor umezite” inseamna foarte putin umezite, stropite cu un pic de apa, nu ude.

Merele trebuie curatate de coaja si rase pe razatoarea cu gauri mari. Se stropesc imediat cu sucul de lamaie si se amesteca pentru a evita oxidarea lor. Trebuie sa obtinem 1,2-1,3 kg de mere rase din 1,5 kg de mere. Adaugam zaharul, scortisoara pudra si faina in merele rase, chiar inainte de a le folosi pentru a umple placinta. Daca merele lasa multa zeama, suplimentam cu mai multa faina.

Cuptorul trebuie aprins si fixat la 200°C. Ungem bine o tava cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie pe fund si pe peretii laterali. In tava unsa se aseaza pe rand jumatate din foile de placinta, ungand-o bine pe fiecare cu pensula inmuiata in ulei sau cu amestecul de unt topit si ulei. Am pus la baza sase foi suprapuse. Marginile foilor se ridica in sus, pe peretii tavii.

Punem umplutura de mere peste foile pregatite in tava si nivelam bine umplutura pe toata suprafata. Tragem marginile foilor spre interior si acoperim umplutura cu restul de foi, pe care le vom suprapune la fel ca pe primele, ungand bine pe toata suprafata fiecare foaie adaugata. Marginile foilor din partea superioara se vor baga dedesubtul placintei.

Ungem bine ultima foaie cu uleiul ramas si cu un cutit bine ascutit portionam placinta dupa preferinta. Dam placinta la copt in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180°C si continuam coacerea inca 30-35 de minute (45 – 50 de minute in total), pana cand placinta devine frumos rumenita.

Placinta cu mere Gina Bradea

Tot ceea ce aveti nevoie pentru pregatirea acestei placinte se afla in lista de mai jos:

Ingrediente
250ml lapte
1ou
100g unt
7g drojdie uscata
4 linguri zahar
1 praf de sare
1 pliculet zahar vanilinat
1 lingurita esenta sau pasta de vanilie
coaja rasa de lamaie
600g faina
Umplutura: 6 linguri zahar
o jumatate lingurita scortisoara
Pentru uns: 1 ou
Pentru decor: zahar pudra

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta delicioasa placinta cu mere, incepem prin a amesteca faina cu drojdia intr-un bol. Adaugam zaharul, praful de sare, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilinat, pasta de vanilie si oul.

Intr-un vas separat, vom pune laptele si untul la foc si ii lasam pana se topeste untul. Nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar cald. Vom turna apoi treptat laptele peste amestecul de faina si vom incepe sa framantam pana obtinem un aluat omogen, moale dar care sa nu se lipeasca de maini.

Dupa framantare, vom pune aluatul intr-un vas acoperit cu folie alimentara si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

In timpul dospirii ne ocupam de mere, pe care le curatam de coaja, le dam pe razatoarea cu ochiuri mari si le punem la calit impreuna cu zaharul si scortisoara. Le lasam pe foc pana se usuca toata zeama.

Dupa dospire, vom lua aluatul si il vom imparti in doua parti egale. Vom infaina blatul de lucru si vom intinde prima foaie cu ajutorul facaletului. Peste aceasta vom pune jumatate din cantitatea de mere si vom intinde un strat uniform.

Rulam placinta, apoi o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Vom proceda la fel si cu cealalta bucata de aluat.

Dupa ce am terminat de modelat placintele, le vom cresta cu ajutorul unui cutit ascutit, apoi le vom unge cu ou.

Vom pune tava la cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 40-50 de minute. Cand placintele sunt coapte, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Le vom pudra cu zahar pudra si le vom putea servi. Modul de preparare este extrem de simplu si timpul este foarte scurt.

Placinta cu mere de post Gina Bradea

Dupa reteta Ginei Bradea, aveti nevoie de:

Ingrediente
150 ml apa minerala
150 ml ulei
5 linguri de zahar
1 praf de copt
o lingura otet
500 g faina
un praf de sare
Umplutura de prajitura: 1,5 kg de mere
5 linguri de zahar
2 linguri de gris
2 lingurite scortisoara

Instructiuni
Se curata merele de coaja si se dau pe razatoarea mare, apoi se pun impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu care nu lipeste si se pun pe foc.

Se calesc merele si zaharul la foc mic pana cand se evapora sucul lasat de mere. Apoi se adauga grisul, scortisoara si se da cratita deoparte pentru a se racori putin.

Intr-un castron se amesteca bine apa cu zaharul pana cand zaharul se topeste complet. Apoi se adauga uleiul, praful de copt dizolvat in o lingura de otet, praful de sare si se omogenizeaza bine compozitia.

Se adauga faina putin cate putin pana cand se obtine un aluat nelipicios si elastic. Pentru a-l incorpora, la inceput putem folosi o spatula de silicon sau o lingura, iar cand devine prea dens, il punem pe masa de lucru si continuam sa adaugam faina si sa framantam pana cand capata consistenta necesara.

Impartim aluatul in patru bile si il intindem cu ajutorul facaletului in straturi subtiri. Umplem fiecare foaie de aluat cu umplutura de mere.

Pregatim o tava de copt cu dimensiunile de 20 × 30 cm, tapetata cu hartie de copt. Introducem prajitura la cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20-30 de minute sau pana cand aluatul este bine rumenit.

Dupa retetele Ginei Bradea mai puteti pregati si paste carbonara.

Placinta cu mere la tigaie

Aveti nevoie de:

Ingrediente
o cana apa
faina cat cuprinde
1/2 lingurita sare
3 linguri ulei
1 lingura otet
3 mere
1 gutuie
1 lingurita scortisoara
100g-150g zahar brun
ulei pentru prajit

Instructiuni
Intr-un castron, punem apa si adaugam uleiul, otetul si sarea. Amestecam bine si apoi adaugam faina. Nu exista o cantitate precisa, adaugam faina pana cand aluatul devine elastic. Dupa aceea, impartim aluatul in doua bucati egale.

Intindem fiecare bucata cat mai subtire cu putinta si pe fiecare foaie intinsa punem mere si gutuia care au fost spalate si date prin razatoare, apoi scurse de zeama. Adaugam si scortisoara, stafide si zahar dupa gust, apoi rulam fiecare bucata si o taiem in bucati potrivite.

Incalzim uleiul intr-o tigaie si prajim fiecare bucata de placinta pana cand devin aurii si crocante. Repetam procedeul pentru toate bucatile. 

Placinta cu mere fara unt

Aveti nevoie de:

Ingrediente
200 grame de faina
5 mere
1 banana coapta
80 grame de ulei de seminte de floarea soarelui
1 plic praf de copt
zahar pudra – pentru decor (optional)

Instructiuni
Pentru a face placinta cu mere, se spala 4 mere si se taie cubulete, iar al cincilea mar se taie felii, impreuna cu banana care se taie si ea felii. Cu ajutorul unui blender, se transforma cubuletele de mere si feliile de banana intr-un piure.
Se adauga uleiul si apoi faina si praful de copt in piureul de mere si banana, amestecand din nou pentru cateva secunde.
Se tapeteaza o forma de copt cu hartie pergament, se asaza feliile de mar pe fundul tavii, iar deasupra se toarna aluatul. Placinta se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade, aproximativ 20 de minute.
Inainte de a scoate tava din cuptor, se verifica cu o scobitoare daca placinta este coapta. Dupa ce se raceste, placinta cu mere poate fi servita pe masa. Aceasta placinta cu mere este incredibil de buna si dureaza doar 5 minute pentru a face aluatul. Este o prajitura delicioasa si simplu de preparat, fiind gata in doar 10 minute.

Aluat pentru placinta cu mere

Pentru a pregati un aluat perfect pentru placinata cu mere, urmati instructiunile de mai jos:

Intr-un castron mare, amestecati 250 ml de apa minerala, 150 ml de ulei, 150 g de zahar, o lingurita de zeama de lamaie si esenta de vanilie. Folosind un tel, amestecati pana cand zaharul este complet dizolvat.

Cerneti peste amestecul de apa si ulei 600 g de faina si 3 g de praf de copt. Folosind mainile, amestecati pana cand se formeaza un aluat nelipicios si elastic. Adaugati mai multa faina daca este necesar.

Framantati aluatul cateva minute. Formati o bila din aluat si puneti-o inapoi in castron.

Acoperiti castronul cu folie de plastic si lasati aluatul sa se odihneasca in frigider timp de 30 de minute.

Aluat fraged cu untura pentru placinta cu mere

Pentru a pregati aluatul, vom incepe prin a pune intr-un castron incapator faina, untul, sarea, zaharul si praful de copt. Vom framanta ingredientele pana obtinem un aluat nisipos.

Intr-un alt castron, vom amesteca faina si zaharul cu untura, apoi vom adauga oul, galbenusurile si laptele treptat. Vom continua sa framantam aluatul pana devine omogen, avand grija sa nu framantam prea mult pentru a nu dezvolta glutenul din faina si a pastra aluatul fraged.

Vom infasura aluatul obtinut in folie alimentara si il vom da la rece pentru jumatate de ora, pentru a se odihni si a se intari.

Acest aluat este necesar pentru a pregati placinta cu mere cu aluat fraged.