Cheesecake este un desert delicios care a devenit popular in intreaga lume.

Este un desert bogat, cremos, care are o crusta groasa si untosa si o umplutura neteda, catifelata, din crema de branza, oua, zahar si alte arome.

Chesscake

Originile cheesecake-ului pot fi urmarite inca din Grecia Antica, unde se credea ca a fost servit sportivilor in timpul primelor jocuri olimpice. De asemenea, grecii credeau ca cheesecake-ul are proprietati medicinale si era folosit pentru a vindeca o varietate de afectiuni.

Astazi, cheesecake-ul este savurat in multe variante si stiluri diferite. Cheesecake-ul clasic in stil newyorkez este poate cel mai faimos, cu textura sa densa, cremoasa si aroma usor acidulata. Alte tipuri populare includ cheesecake italian ricotta, cheesecake in stil francez facut cu o baza fara faina si cheesecake in stil japonez, care este mai usor si mai pufos decat omologii sai occidentali.

Cheesecake este adesea aromatizat cu o varietate de ingrediente, cum ar fi ciocolata, fructe sau nuci. Poate fi acoperit cu frisca, compot de fructe sau sos de caramel pentru a adauga un plus de dulceata.

In timp ce cheesecake-ul este incontestabil delicios, este si un desert bogat in calorii care ar trebui savurat cu moderatie, ca si in cazul deliciosului tort de mere. Dar pentru cei care nu pot rezista bunatatii sale cremoase si decadente, cheesecake-ul este un desert care cu siguranta ii va satisface si pe cei mai ingaduitori de dulce.

Reteta chesscake

reteta-chesscake-1.jpg

Exista mai multe retete locale de cheesecake in Statele Unite, in stiluri precum New York, Chicago, Pennsylvania, Philadelphia etc. Despre “New York Style Cheesecake” s-au scris foarte multe pe diferite site-uri de specialitate. Se pare ca nu exista o reteta originala, permitandu-se atat smantana dulce, cat si cea acrisoara in compozitie, precum si “dubla coacere” (double baking). Aceasta din urma se refera la aplicarea unui strat cremos de smantana amestecata cu zahar si vanilie la suprafata prajiturii coapte si reintroducerea ei in cuptor pentru cateva minute.

In principiu, branza cremoasa cu continut mare de grasime (peste 20%), numita cream cheese, este folosita la o reteta de cheesecake. Deci, branza de vaci din piata nu este indicata, deoarece nu este suficient de grasa si are un continut mare de zer. Crema de branza se gaseste in supermarketuri, de la cea mai scumpa marca Philadelphia, la Almette si pana la marcile proprii din Kaufland sau Lidl, care sunt mai ieftine.

Pentru a coace un cheesecake corect, un alt aspect important este temperatura scazuta (160-170 C), preferabil in baie de apa (bain marie). Dupa coacere, focul trebuie stins, usa cuptorului deschisa putin si prajitura lasata sa se raceasca incet, lent. Acest lucru previne craparea suprafetei prajiturii, deoarece in timpul coacerii, aceasta se umfla ca un sufleu si apoi revine la forma initiala. Este important sa tineti cont ca un cheesecake trebuie racit bine inainte de a fi scos din forma si taiat, ceea ce poate dura intre 5 si 6 ore in frigider. Nu veti putea taia un cheesecake cald pentru ca acesta se va imprastia.

Textura unui cheesecake autentic este cremoasa si densa, fara nimic pufos in ea. Crusta de biscuiti (digestivi sau cu cacao) trebuie sa fie ferma, usor crocanta si in niciun caz umeda si gelatinoasa. De aceea, este recomandat sa se pre-coaca crusta inainte de a fi umpluta cu crema de branza. 

Fuzzy va prezinta mai jos atat ingredientele de care aveti nevoie cat si instructiunile necesare.

Ingrediente
Crema de branza pentru cheesecake: 1 kg crema de branza (Philadelphia, Almette, Goldessa, K-classic)
350 g zahar pudra
25 g amidon
1 lingura buna de extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat sau miezul de la o pastaie
5 oua intregi
120 g smantana acrisoara (cu min. 20% grasime) sau smantana dulce pentru frisca 
1 lingurita coaja rasa de lamaie 
Topping de fructe: 500 g cirese sau visine fara samburi sau fructe de padure congelate
100 g zahar
220 ml apa
15 g amidon
cativa stropi esenta de migdale

Instructiuni
Pentru a pregati crusta de biscuiti, am pornit cuptorul la 170 C (cu ventilatie) sau treapta medie pentru cele cu gaz si am topit untul, lasandu-l sa se raceasca. Am maruntit biscuitii intr-un procesor si i-am amestecat cu untul topit. Apoi am pregatit forma de copt acoperind fundul acesteia cu hartie de copt. Am turnat amestecul de biscuiti zdrobiti in forma si l-am aplatizat cu mainile, formand un perete lateral, apoi l-am presat usor cu fundul neted al unui pahar. Este important sa nu folositi biscuiti prea uscati, deoarece rezultatul final nu va fi la fel de bun.

Am copt crusta de biscuiti in cuptorul preincalzit la 170 C timp de 15 minute. In timpul coacerii, crusta devine mai crocanta deoarece se evapora apa din untul topit. Dupa coacere, crusta arata astfel.

Pentru a pregati compozitia pentru cheesecake, am spart 5 oua intregi intr-un vas si am adaugat zahar pudra si vanilie. Nu am folosit coaja rasa de lamaie pentru ca prefer sa-i ofer cheesecake-ului un gust doar vanilat. Am mixat ingredientele timp de aproximativ 5 minute la viteza mare, pana cand am obtinut o compozitie spumoasa si voluminoasa.

Am oprit mixerul si am adaugat cele 5 cutii de crema de branza (fiecare de 200g), smantana acrisoara (fermentata) si amidonul. Am mixat ingredientele pana am obtinut o compozitie fluida, omogena si fara cocoloase.

Pentru coacere, am ales o tava incapatoare cu perete mai inalt, care sa poata inchide bine forma circulara. In aceasta tava, voi crea o baie de apa necesara pentru coacere. Pentru a nu permite apei sa intre in forma de prajitura prin incheieturi, am invelit exteriorul acesteia intr-un strat dublu de folie de aluminiu, asigurandu-ma ca marginile foliei sunt mai inalte decat forma sau tava de cozonac. Pentru coacerea cremei de zahar ars, am folosit aceeasi baie de apa. 

Am turnat cu grija compozitia fluida de cheesecake in forma cu crusta pre-coapta. Este aproape plina. Am introdus tava cu forma la cuptor. Temperatura a ramas setata la 170 C. Daca coaceti cheesecake fara apa in jur, atunci temperatura va trebui redusa la 155-160 C. Nu va recomand.

Abia acum am turnat in tava apa calda (de la robinet, cam la 55-60 C) pana la 2/3 din inaltimea formei. Nu are rost sa turnati apa in tava pe masa de bucatarie si sa va plimbati cu ea pana la cuptor. Este mai simplu sa faceti asta direct la fata locului. Aveti grija sa nu turnati apa in prajitura.

Am copt prajitura timp de 60 de minute la 170 C, cu ventilatie si caldura sus+jos. Ideea este ca prajitura sa fie coagulata pe margini, insa mijlocul sa tremure usor. Daca o coaceti prea mult, ea va deveni uscata si are sanse sa se crape.

Am oprit cuptorul si am deschis usa acestuia de o palma, fixand-o in aceasta pozitie. Am lasat prajitura nemiscata cam 3 ore, pana ce s-a racit la temperatura camerei. Abia apoi am scos forma din folia de aluminiu si am dat prajitura la frigider pentru alte 4-5 ore. Cel mai bine este sa faceti prajitura seara si sa o lasati peste noapte. Daca incepeti sa lucrati la ora 18:00, pana la 23:00 ea se va raci suficient incat sa o puteti da la rece.

Aceste fructe le-am ales pentru ca sunt in sezon. De asemenea, puteti opta si pentru fructe de padure congelate. Am utilizat cirese si visine fara samburi. Am cantarit apa necesara, adica 220 ml. Intr-o cescuta am dizolvat 15 g de amidon cu putina apa din cea mentionata anterior si am turnat totul intr-o cratita. Am adaugat restul de apa si zaharul, am pus cratita pe foc mic si am asteptat sa inceapa sa clocoteasca. Atunci am adaugat fructele si am lasat totul sa fiarba timp de 2-3 minute, pentru a se lega amidonul. Am obtinut o compozitie de fructe lucioasa, legata si foarte gustoasa. Initial, siropul era opac si albicios, insa prin gatirea amidonului a devenit transparent.

Am lasat fructele sa se raceasca si abia apoi am adaugat 2-3 stropi de esenta de migdale in compozitie, pentru a imbunatati aroma naturala a visinelor si cireselor. Este important sa adaugati esentele in compozitii reci, pentru ca altfel se evapora. Nu am folosit niciun fel de colorant artificial, deoarece fructele aveau suficient pigment.

Tineti minte aceasta reteta de cirese sau visine, deoarece poate fi utilizata si pentru traditionala placinta americana “Cherry Pie”.

Dupa ce s-au racit, am mutat fructele intr-o caserola si le-am pus la frigider. O sa observati cum se ingroasa totul prin racire.

Chesscake cu Oreo

chesscake-cu-oreo.jpg

Pentru acest desert, veti avea nevoie de:

Ingrediente
Pentru blat: 240 gr de biscuiti Oreo
80 gr de unt
Pentru crema Oreo: 180 gr de zahar
500 gr de Philadelphia
400 ml de frisca lichida de 30%
170 gr de biscuiti Oreo
2 lingurite extract de vanilie
Pentru ganache: 70 gr de ciocolata cu lapte sau neagra
70 gr de frisca lichida
Pentru decor: 8 biscuiti Oreo
40 gr de frisca lichida

Instructiuni
Pentru a pregati acest desert, incepeti cu pregatirea blatului. Puneti biscuitii intr-o punga pentru congelator si maruntiti-i cu ajutorul unui sucitor. Apoi, adaugati untul topit si amestecati pana cand se omogenizeaza. Asezati amestecul intr-o forma si modelati blatul fara bordura. Dati la frigider pentru 10 minute.

Pentru a pregati crema, bateti crema de branza Philadelphia timp de 1 minut. Adaugati zaharul si amestecati, apoi incorporati frisca si amestecati pana cand crema devine neteda si ingrosata. Adaugati biscuitii maruntiti in prealabil si amestecati cu o spatula. Turnati crema peste blatul din forma si nivelati-o. Lasati la frigider pentru cel putin 6 ore sau peste noapte.

Pentru a pregati ganache-ul, incalziti frisca si turnati-o peste ciocolata. Lasati la o parte pentru 2 minute, apoi bateti compozitia cu un tel pana cand se omogenizeaza. Turnati glazura deasupra cheesecake-ului si lasati-l sa se odihneasca timp de 1 ora.

Scoateti cheesecake-ul din forma si treceti cu atentie cu lama unui cutit pe margini pentru a pastra aspectul sau. Ridicati cu grija forma de copt si indepartati-o. Taiati cei 8 biscuiti Oreo in bucati si presarati-i pe suprafata cheesecake-ului.

Chesscake cu lamaie

chesscake-cu-lamaie.jpg

Acest desert este unul foarte fresh si se pregateste destul de usor. Veti avea nevoie de:

Ingrediente
250 g biscuiti digestivi
150 g unt cu 82% grasime
3 foi de gelatina alimentara
3 linguri zeama de lamaie
450 g branza mascarpone
150 g zahar brun
50 g zahar vanilat
200 g branzica dulce de casa
100 g iaurt grecesc
coaja rasa de la 1 lamaie

Instructiuni
Pentru a prepara blatul de tort, biscuitii trebuie maruntiti. Acestia pot fi maruntiti cu un blender sau cu un sucitor in cazul in care nu aveti blender. Dupa ce sunt maruntiti, se toarna untul topit si racit peste ei si se amesteca bine. O forma de tort cu peretele detasabil si diametrul de 25 cm se unge cu unt si apoi se aseaza compozitia de biscuiti in ea. Aceasta trebuie sa fie nivelata bine cu ajutorul unei linguri. De asemenea, se poate intinde compozitia de biscuiti si pe marginile formei de copt, apoi se pune la rece pana cand pregatim umplutura.

Pentru umplutura, gelatina se pune la hidratat intr-o cantitate mica de apa rece si se lasa timp de 10 minute. Dupa aceasta perioada, gelatina se amesteca cu zeama de lamaie si se pune pe foc mic pana cand se dizolva complet. Intr-un alt recipient, crema de branza mascarpone se amesteca cu zaharul brun, zaharul vanilat, branzica dulce de casa, iaurtul si gelatina dizolvata. Se mixeaza la viteza medie pana cand se obtine o crema fina, iar la final se adauga coaja rasa de lamaie. In cazul in care doriti sa folositi lamai bio, acestea pot fi gasite la raionul de fructe din orice supermarket. Compozitia de crema se toarna peste blatul de biscuiti din frigider si se niveleaza uniform. Deasupra se pot pune felii de lamaie pentru decor, iar apoi se pune la rece pentru 2-3 ore inainte de a fi taiat.

Chesscake Jamila

chesscake-jamila.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
Blatul: 250 gr biscuiti
125 gr unt sau margarita topita
1 ½ lingurita extract de vanilie
coaja de rasa de lamaie
Crema de branza :300 gr branza moale
1 plic puding de vanilie
500 ml lapte
3 lg zahar
10 gr gelatina
250 gr smantana
100 gr migdale maruntite
Decor: 1 punga de zmeura confiata
1 cutie mica de mandarine

Instructiuni
Pentru a pregati crusta, zdrobiti biscuitii si amestecati-i cu untul topit. Adaugati esenta de vanilie si cea de lamaie, si daca preferati, esenta de migdale. Apoi, presati acest amestec in fundul unei forme cu bord detasabil si puneti forma la rece.

Inmuiati gelatina in 3-4 linguri de apa rece. Preparati un pudding clasic de vanilie urmand instructiunile de pe plic.

Puneti branza intr-un bol si mixati-o, adaugand treptat puddingul care nu este nici cald nici rece, si gelatina incalzita fara a fi fiarta. La final, bateti ferm si smantana de frisca. Daca folositi smantana neindulcita, adaugati, dupa gust, 1-2 linguri de zahar. Daca aveti frisca indulcita, de exemplu Hulala, nu este necesar sa mai adaugati zahar.

Crema rezultata are o consistenta moale in aceasta faza. Turnati crema peste crusta din biscuiti si puneti forma la rece pentru cel putin 3 ore, dar e mai bine daca o lasati pana a doua zi. Cand crema s-a intarit, desprindeti bordul detasabil si ornati cu mure, mandarine sau orice alt fruct preferati si aveti la indemana.

Daca nu doriti sa ornati prajitura, puteti adauga un topping atunci cand o serviti dupa o portie de ardei umpluti.

Chesscake cu capsuni

chesscake-cu-capsuni.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
200 g biscuiti simpli
80 g unt
1 lingura zahar
500 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
150 g iaurt
4+2 linguri zahar
esenta vanilie
500 g capsune
2 pliculete gelatina
apa

Instructiuni
Incepe prin a marunti cat mai fin biscuitii, fie cu ajutorul unui robot de bucatarie, fie intr-o punga, folosind un facalet. Amesteca biscuitii cu untul topit si o lingura de zahar, apoi preseaza compozitia astfel obtinuta intr-o forma de tort cu pereti detasabili. Introdu tava la congelator si las-o acolo in timp ce prepari crema.

Hidrateaza un pliculet de gelatina cu 2 linguri de apa si lasa-l sa se umfle. Mixeaza mascarpone cu smantana pentru frisca, adauga iaurtul, 4 linguri de zahar si esenta de vanilie. Spala bine capsunele, lasand cateva deoparte pentru decor, si marunteste-le in blender cu 2 pahare de apa rece. Pune deoparte 1/3 din lichidul din blender, strecurandu-l, apoi adauga gelatina hidratata si amesteca repede. Toarna crema de capsune peste blatul de biscuiti si da tortul la frigider pentru minim 2 ore, sau pana cand se intareste complet.

Dupa ce tortul s-a solidificat, hidrateaza celalalt pliculet de gelatina. Adauga 2 linguri de zahar peste sucul de capsuni ramas in blender si mixeaza din nou. Strecoara capsunile si amesteca-le cu gelatina hidratata, apoi toarna acest amestec peste toata suprafata tortului. Taie capsunele pastrate jumatati sau felii si aseaza-le in stratul de suc. Pune tortul la rece pana cand se intareste complet, timp de minim 2 ore.

Pofta buna!