Tortul de mere este un desert delicios si aromat, perfect pentru a fi servit la orice ocazie speciala sau simplu pentru a fi savurat intr-o dupa-amiaza de weekend.

Acesta este un desert usor de preparat, care poate fi facut cu ingrediente simple si accesibile.

Tort de mere

Tortul de mere este o prajitura traditionala si foarte populara, cum este de exemplu si placinta cu mere, care are la baza merele si un blat pufos sau crocant. Acest tort este foarte iubit deoarece merele adauga o aroma dulce si parfumata, iar textura lor se imbina perfect cu blatul.

Reteta pentru tortul de mere poate varia de la o regiune la alta, dar in general are o baza de oua, faina si zahar, la care se adauga merele, stafide, nuci sau alte ingrediente pentru a-i conferi o aroma si o consistenta unica.

Exista numeroase variante ale acestui tort, unele fiind mai simple, altele mai elaborate. De exemplu, unele retete includ caramelizarea merelor, adaugarea de nuci si stafide, in timp ce altele pot implica arome de vanilie sau scortisoara, sau glazura de ciocolata, pentru a-i adauga o nota dulce.

Tortul de mere poate fi servit la orice moment al zilei, de la micul dejun pana la desert. Se poate servi cald sau rece, singur sau cu o glazura sau cu frisca, in functie de preferintele fiecaruia.

In concluzie, tortul de mere este un desert delicios si popular, care poate fi savurat in orice moment al zilei, dar mai ales dupa o ciorba de burta. Cu siguranta este o prajitura care va incanta pe oricine cu aroma sa dulce si placuta.

Reteta pentru cel mai simplu tort de mere va este prezentata de Fuzzy, in randurile ce urmeaza!

Reteta tort de mere

reteta-tort-de-mere.jpgPentru un tort de mere retete ca la mama, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1kg mere 
4 oua
2 cesti zahar
2 cesti faina
5 linguri apa
5 linguri ulei
2 linguri de zahar
coaja de lamaie
esente dupa plac
un praf de sare
1 lingura unt

Instructiuni
Pentru a pregati tortul de mere, incepe prin curatarea merelor si scoaterea cotoarelor cu o forma speciala. Poti folosi mere intregi sau taiate pe jumatate, in functie de preferinte. Merele se pun apoi unul langa altul intr-un vas de copt, iar peste ele se adauga 2 linguri de zahar si bucati de unt rasarit intre ele. Vasul se da la cuptor pentru a se inmuia merele si a se carameliza zaharul.

In timp ce merele se coc, poti pregati aluatul. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se umfla, iar intr-o cratita se fierbe zaharul cu 5 linguri de apa pana se topeste si devine un sirop. Siropul fierbinte se adauga treptat peste albusuri, amestecand continuu pana se formeaza o spuma densa. Se adauga apoi galbenusurile, uleiul, esenta si coaja de lamaie. In final, se adauga si faina si se amesteca cu o lingura.

Dupa ce merele s-au inmuiat, se lasa sa se raceasca putin si se adauga aluatul peste ele. Vasul se da din nou la cuptor, la foc mic, pana cand tortul se rumeneste usor deasupra.

Cand tortul este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin inainte de a fi rasturnat pe un platou. Pentru a servi, poti adauga frisca deasupra, daca doresti.

Acesta este tort de mere reteta prezentata de Fuzzy.

Tort de mere cu crema de zahar ars

tort-de-mere-cu-crema-de-zahar-ars-1.jpgPentru reteta de tort cu mere si crema de zahar ars, aveti nevoie de:

Ingrediente
Blat: 6 oua
6 linguri zahar (180 gr)
6 linguri faina
100 gr stafide
esenta de rom /vanilie
Crema de zahar ars: 1 litru lapte
6 oua
250 gr zahar (o cana)
1 lingurita esenta de rom
Caramel: 150 gr zahar
Umplutura: 7 mere mari
stafide
In plus: 500 ml frisca
unt pentru uns

Instructiuni
Pentru a pregati tortul de zahar ars cu mere si stafide, incepem prin a avea o cratita inalta de 4 litri, deoarece tortul este destul de inalt si nu putem folosi o forma de tort detasabila. Merele trebuie curatate de coaja si de cotor cu ajutorul unui cutit cilindric special pentru mere sau scobite usor cu un cutit normal in mijloc. Cratita trebuie unsa foarte bine cu unt, apoi asezam merele astfel incat sa umplem fundul vasului si le introducem in cuptorul preincalzit la 180ºC pana cand se inmoaie (cca. 30 de minute).

Intre timp, pregatim crema de zahar ars intr-un vas inalt, mixand ouale cu zaharul pana cand acestea se deschid la culoare, apoi adaugam laptele si esenta de rom si amestecam bine. Pentru a pregati caramelul, punem zaharul intr-o cratita de inox si amestecam pe foc mic pana cand acesta se inchide la culoare, avand grija sa nu se arda. Cand a capatat culoarea caramelului, il luam de pe foc si il turnam peste mere si pe marginea cratitii cu ajutorul unei linguri. Daca va plac stafidele, puteti pune cateva in mijlocul merelor pana umpleti golul ramas de la cotor, apoi turnati caramelul.

Turnam compozitia de oua cu lapte peste mere si cratita, o asezam intr-o tava cu apa fierbinte si o introducem din nou in cuptor pentru a se inchega crema. Facem acest lucru ca sa nu se inchida la culoare foarte tare crema de zahar ars. Crema este gata atunci cand, daca miscam cratita, tremura ca o piftie (acest lucru se va intampla dupa aprox. 40 de minute).

Cand crema de zahar ars este gata, scoatem cratita din cuptor si o lasam putin sa se raceasca. Intre timp vom pregati blatul: intr-un bol inalt, batem albusurile spuma, apoi adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare aditie. Adaugam apoi galbenusurile, la fel, unul cate unul, procedand la fel ca la albusuri. La final adaugam faina in ploaie, cernuta in prealabil, mestecand de jos in sus cu un tel in forma de para. Adaugam si stafidele si le incorporam usor in compozitie.

Pentru a orna tortul, puteti folosi frisca batuta cu zahar pudra si vanilie sau orice alte decoratiuni preferati, cum ar fi fructe proaspete sau fructe confiate.

Tort de mere Jamila

tort-de-mere-jamila.jpgPentru a pregati acest tort delicios, veti avea nevoie de:

Ingrediente
12 mere
75 g zahar
4 oua
75 g faina
10 g praf de copt
12 lingurite dulceata
1 l smantana dulce
1 pahar de zahar pudra
1 esenta de vanilie
scortisoara

Instructiuni
Pentru a carameliza zaharul, puneti intr-o cratita mica 4 linguri de zahar si 2 linguri de apa, apoi lasati sa fiarba incet. Nu lasati pana se maroneste, trebuie sa fie o culoare galben placuta. Dupa ce s-a caramelizat, turnati amestecul in tava sau cratita in care veti face tortul si intindeti-l bine cu lingura.

Este important sa alegeti o tava sau cratita care sa nu curga la copt. Daca folositi o tava cu peretii detasabili, recomandam sa o puneti intr-o tava plata de cuptor pentru a preveni scurgerile.

Curatati merele de coaja si cotor, apoi aranjati-le in tava si adaugati cate putina dulceata. Deasupra, presarati 1-2 linguri de zahar si puneti la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru 15-20 de minute.

In timp ce merele se coc, pregatiti ingredientele pentru pandispan. Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma. In galbenusuri, adaugati 75g de zahar si vanilia, apoi bateti bine pana obtineti o spuma alba. Adaugati apoi albusurile batute spuma si amestecati cu grija, cu miscari de sus in jos.

Adaugati faina si praful de copt si amestecati bine pentru a evita cocoloasele. Daca este necesar, puteti trece cu un tel prin aluat pentru a desface cocoloasele.

Cand merele sunt gata, scoateti tava din cuptor si turnati aluatul de pandispan peste ele. Incercati sa distribuiti aluatul si printre mere, folosind o lingurita daca este necesar. Este recomandat sa faceti mai mult aluat pentru a va asigura ca aveti suficient.

Puneti tava inapoi la cuptor si mai lasati 15-20 de minute, pana cand pandispanul se rumeneste frumos. Lasati tortul sa se raceasca timp de aproximativ o ora, apoi treceti un cutit pe marginile formei si rasturnati-l pe o farfurie. Pentru a evita deformarea pandispanului si a merelor, este recomandat sa lasati bordurile pana cand tortul s-a racit complet.

Tort de mere de post 

tort-de-mere-de-post-1.jpgPentru reteta de tort de mere de post, aveti nevoie de:

Ingrediente
Compozitie :1 kg mere
1/2 zahar
scortisoara
esenta rom
Blat: 1 cana zahar
1 cana apa minerala
1 cana ulei
500 gr faina
1 plic praf de copt
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
esenta vanilie
sare
visine

Intructiuni
Pentru a pregati acest desert, incepeti prin a spala merele, a le curata si a le taia in bucati. Apoi, ungeti cu o pensula un vas termorezistent cu ulei si adaugati merele taiate, impreuna cu zaharul, scortisoara si esenta de rom. Lasati vasul la cuptor pentru o ora, la temperatura de 180 de grade.

Intre timp, pregatiti blatul intr-un vas mare. Adaugati o cana de zahar si apa minerala, apoi amestecati cu telul. Adaugati o cana de ulei si amestecati din nou. Cerneti faina si amestecati cu praful de copt, apoi adaugati in compozitie. Stingeti bicarbonatul cu otet, lamaie sau bors, in functie de ce aveti in casa si adaugati-l in compozitie. Aluatul trebuie sa aiba consistenta aluatului de chec. La final, adaugati visinele si turnati compozitia peste merele fierbinti care au fost scoase din cuptor.

Puneti vasul la cuptor pentru primele 10 minute la 180 de grade, apoi mai lasati sa se coaca inca o ora la temperatura de 160 de grade.

Tort de mere Gina Bradea

tort-de-mere-gina-bradea.jpgPentru un tort delicios exact asa cum il pregateste si Gina Bradea, aveti nevoie de:

Ingrediente
7-8 mere
150 g miez de nuca
100 g zahar
1 lingurita scortisoara pudra
Pentru blat: 6 oua
6 linguri de zahar
6 linguri cu varf de faina
50 g unt
vanilie
Pentru decor: 400 g frisca naturala
250 g mascarpone
100 g zahar pudra
vanilie

Instructiuni
Miezul de nuca este taiat in bucati mari cu un cutit, apoi se amesteca impreuna cu zaharul si scortisoara. In plus, am adaugat putin ghimbir pudra acum.

Se umplu merele cu amestecul de nuca si se pun in forma de tort. Acest amestec poate fi facut si altfel:

  • se poate amesteca nuca macinata (alune, migdale, fistic) si gem, cu sau fara scortisoara, pentru a crea o crema
  • se poate amesteca nuca macinata cu unt, zahar si scotisoara
  • se poate amesteca nuca macinata cu unt, cacao si rom sau coniac

De data aceasta, am umplut merele cu miez de nuca, bucati de zahar, scortisoara si ghimbir.

Se pun merele la cuptor timp de 20 de minute, la 200 de grade Celsius, pentru a se inmuia. Tava se acopera cu folie. Dupa scoaterea lor din cuptor, se lasa merele sa se raceasca.
Pentru a face blatul de tort:

  1. Se separa albusul de galbenus.
  2. Galbenusurile se bat cu un praf de sare si se lasa deoparte, sa se ingalbeneasca.
  3. Albusurile se bat spuma tare cu zaharul.
  4. Galbenusurile se amesteca rapid cu untul topit, ca la maioneza.
  5. Se adauga albusul spuma si vanilia, amestecand usor, de jos in sus, cu o paleta sau spatula. Nu se amesteca energic, pentru ca aerul din albusuri sa nu iasa.
  6. Se adauga faina cernuta inainte, in ploaie, si se amesteca usor, tot de jos in sus.
  7. Aluatul obtinut se toarna peste mere, se niveleaza usor si se baga la cuptor.
  8. Se coace la foc potrivit (180 de grade), pentru 30-40 de minute.
  9. Verificati dupa 30 de minute, faceti proba cu scobitoarea, dar aveti grija sa nu intepati un mar.

Tort de mere intregi

tort-de-mere-intregi-1.jpgPentru acest tort de mere intregi simplu, trebuie doar sa urmati pasii de mai jos:

Ingrediente
Umplutura: 7 mere
2 linguri zahar
4 linguri zahar pentru caramel
7 lingurite de dulceata de capsuni
Blat: 4 oua
75 g zahar
75 g faina
1 plic praf de copt

Instructiuni
Se incepe prin pregatirea unui caramel din zahar si doua linguri de apa, care se toarna uniform intr-o tava de tort. Merele se curata de coaja, li se scot samburii si se aseaza in tava peste caramel, acoperind intreaga baza. In gaurile merelor se adauga dulceata de capsuni, dupa care se presara zahar peste mere. Tava se pune in cuptorul preincalzit la 200 de grade si se lasa pana cand merele sunt coapte si moi.

Intre timp, se pregateste blatul pentru tort. Se separa ouale, batandu-se albusurile pana cand ajung la consistenta spumoasa. Galbenusurile se freaca cu zaharul si praful de copt, apoi se adauga treptat albusul batut pana cand se amesteca bine. In final, se adauga faina treptat pana cand se obtine o compozitie omogena.

Dupa ce merele sunt coapte bine, se scot din cuptor si se toarna amestecul de blat peste ele. Tava se introduce din nou in cuptor pentru inca 35-40 de minute, la 180 de grade, dupa care se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor si se lasa la racit cateva minute, apoi se intoarce pe un platou.

Tortul poate fi decorat dupa preferinta.

Tort de mere caramelizat

tort-de-mere-caramelizat.jpg

Pentru un tort de mere caramelizat aveti nevoie de:

Ingrediente
5-6 mere mai mici
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
zahar pentru caramelizat (1 cana)
nuci sau stafine

Instructiuni
Se scobesc merele si se curata interiorul.

Se caramelizaza zaharul si se pregateste o forma rotunda de prajitura, care este tapetata cu caramelul. Merele se aseaza in forma, langa atul, iar in interiorul lor se pun nuci sau stafide inmuiate in vin de porto (sau alte ingrediente preferate).

Se pregateste blatul astfel: galbenusurile se freaca cu zaharul pana se obtine o spuma. Albusurile se bat bine si se incorporeaza treptat in compozitia de galbenusuri, amestecand usor cu o spatula de sus in jos. Faina se adauga treptat, amestecand pana se obtine o compozitie omogena. Aceasta compozitie se toarna peste merele din forma de prajitura. Se da la cuptorul preincalzit pana se coace. Dupa ce s-a racit putin, prajitura se rastoarna pe un platou, astfel incat merele sa fie la suprafata.

Prajitura poate fi ornata dupa preferinta.

Tort de mere cu frisca

tort-de-mere-cu-frisca.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
7-8 mere 
100 grame unt
200 grame zahar tos
7 linguri de faina alba
7 linguri de zahar tos fin
6 oua
1 plic de vanilie
6 linguri cu apa
dulceata
Pentru ornat tortul :
600 ml smantana pentru frisca
6 linguri de zahar tos fin
1 plic de vanilie
ornamente decor
ciocolata rasa
mere confiate
fructe din dulceata
Pentru sirop : 2 linguri de zahar tos
100 ml apa
esenta (rom/vanilie/lamaie)
Pentru confiat merele: 4 linguri de zahar tos
300 ml apa

Instructiuni
Intr-o cratita cu diametrul de 24 cm, se pune untul feliat, iar peste el se toarna 200-250 grame zahar tos, astfel incat sa se formeze o suprafata neteda si uniforma. Se curata merele de coji si de codite si li se scoate cu atentie interiorul cu un cutitas, pentru a scoate toate semintele si cojile tari in care sunt invelite. Apoi, se pun merele in cratita de jur imprejurul ei, avand in mijloc un alt mar (in total, 7-8 mere). Se adauga dulceata, ciocolata sau coji de portocale confiate in interiorul scobit al merelor.

Cratita cu mere se da la cuptor si se lasa la foc potrivit, pana ce s-a topit untul, iar merele s-au inmuiat putin. Dupa ce se scoate cratita din cuptor, se lasa la racorit. In timp ce merele stau la inmuiat in cuptor, se pregateste aluatul pentru blat. Cele 6 galbenusuri se freaca/mixeaza cu 7 linguri de zahar tos fin, pana se fac spuma si treptat se adauga cele 6 linguri de apa, amestecand usor dupa fiecare. Apoi, se adauga pe rand si cele 7 linguri de faina, amestecand cu grija, ca sa nu ramana cocoloase.

Albusurile se bat foarte bine cu 1 plic de vanilie, iar spuma rezultata se pune cate o lingura, pe rand, peste amestecul cu galbenusuri. Se incorporeaza foarte bine spuma in amestecul cu galbenusuri, ca sa se uniformizeze. Se toarna aceasta compozitie pentru blat peste mere, care intre timp au fost scoase din cuptor sa se racoreasca, avand grija sa intre bine printre ele. Se da cratita la cuptor la foc potrivit si, cand blatul a crescut si s-a rumenit bine, se scoate din cuptor si se lasa cateva minute sa se racoreasca.

Cand s-a racorit putin, se toarna peste blat o jumatate de pahar de sirop facut din coji de portocale, sau cu esente de rom, vanilie sau lamaie. Se mai lasa cateva minute, dupa care cu un cutit se desprinde usor tortul de cratita, de jur imprejur. Se pune deasupra cratitei platoul sau suportul de tort si se rastoarna cu o miscare iute si precisa. Tortul se lasa apoi sa se raceasca definitiv, dupa care se poate servi asa cum este sau ornat.

Tort de mere rasturnat

tort-de-mere-rasturnat.pngFuzzy va prezinta mai jos, reteta pentru un tort rasturnat:

Ingrediente
8 mere mari 
300g zahar
150g faina
1/2 pliculet praf de copt
4 oua
50g unt

Instructiuni
La 180C se preincalzeste cuptorul. Se curata merele de coaja si se scot cotoarele.

Intr-o forma rotunda de tort se caramelizeaza 100g de zahar. Se asaza merele peste care se arunca bucatelele de unt si forma se introduce in cuptor pentru circa 45 de minute, pana cand merele se coc.

Inainte sa fie aproape coapte, pregatim aluatul: batem albusurile cu un praf de sare, incorporam zaharul si mixam pana cand albusurile se intaresc bine, apoi adaugam galbenusurile, iar la final, faina se adauga in ploaie (amestecata dinainte foarte bine cu praful de copt) si se omogenizeaza totul amestecand usor cu o spatula, nu cu mixerul, pentru a nu pierde aer.

Compozitia se toarna peste merele coapte si forma se da iar la cuptor circa 30 de minute, pana cand aluatul devine maroniu la suprafata, exact cum se procedeaza si la prajitura cu mere.

Dupa ce scoatem forma din cuptor, lasam tortul sa se raceasca, il insiropam cu apa si zahar sau cu zeama de compot, apoi il ornam dupa cum dorim.

Tort de mere cu bezea
tort-de-mere-cu-bezea.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
Pandispan: 3 oua
3 linguri fructoza
50 ml ulei
70 ml lapte
1 mana de stafide
scortisoara
10 linguri de faina
10 gr praf de copt
Mere caramelizate: 6 mere
4-5 linguri zahar brun
1 lingura de unt 
nuci zdrobite
scortisoara
cardamon
ghimbir
Crema vanilie: 750 ml lapte
6 linguri de faina
1 ou intreg
2 galbenuse
1 pastaie de vanilie
3 linguri fructoza
30 gr unt
Bezea: 5 albusuri
150 gr zahar pudra
1 mana de nuci taiate grosier
Decor: 2 albusuri
100 gr zahar

Instructiuni
Pandispan: Am frecat ouale cu fructoza, apoi am adaugat uleiul treptat, amestecand ca la maioneza. Am adaugat laptele si apoi faina, am amestecat foarte bine pentru a omogeniza compozitia. Am adaugat putina scortisoara, praful de copt si stafidele la final si am amestecat din nou. Am copt intr-o tava rotunda acoperita cu hartie de copt. Temperatura de coacere a fost setata la 170 de grade Celsius, cuptorul fiind pe ventilatie.

Mere caramelizate: Am curatat merele de coaja, am scos cotoarele si le-am taiat cubulete. Am caramelizat usor zaharul brun, apoi am pus merele, nucile si untul peste caramel. Am amestecat pentru a acoperi merele cu caramel si am adaugat condimentele inainte de a le lua de pe foc. Am asezat merele caramelizate peste pandispan, in tava in care am copt blatul.

Crema de vanilie: Am pus 600 ml de lapte la fiert impreuna cu pastaia de vanilie taiata pe lungime. Am amestecat intr-un castron oul, galbenusele si fructoza, apoi am adaugat 150 ml de lapte si faina si am amestecat bine. Cand laptele a inceput sa fiarba, am scos pastaia de vanilie si am adaugat crema cu oua. Am amestecat continuu pana cand crema a fost fiarta. Am lasat crema de vanilie sa se raceasca, apoi am adaugat untul taiat cubulete cand era inca putin calda si am amestecat pana cand s-a topit. Am pus crema de vanilie peste mere si am lasat la rece timp de 2-3 ore.

Bezea: Am mixat cele 5 albusuri pana cand am obtinut o spuma consistenta, apoi am adaugat treptat zaharul pudra. Am presat nucile si am amestecat usor cu o spatula. Am pus pe hartie de copt un cerc putin mai mare decat tava in care am pregatit tortul. Am pus bezeaua pe hartie de copt si am copt la 90 de grade Celsius timp de mai multe ore, lasand usa cuptorului intredeschisa la final pana cand s-a intarit putin. Am pus bezeaua peste crema de vanilie, dupa ce am asezat tortul pe un platou.

Decor: Am batut bine 2 albusuri, apoi am adaugat zaharul pudra. Spuma obtinuta se poate pune la fiert la bain-marie sau se poate folosi si nefiarta, in functie de preferinte. Am decorat tortul de jur imprejur cu aceasta spuma. Pofta buna!

Tort de mere intregi cu crema de zahar ars si pandispan

tort-de-mere-intregi-cu-crema-de-zahar-ars-si-pandispan.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
7-8 mere potrivite
dulceata de visine
nuca
Sirop: 10 linguri zahar (200 g)
Crema: 8 oua
200 g zahar (8 linguri)
1 litru lapte
Pandispan: 5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de faina
5 linguri ulei
un praf de copt

Instructiuni
Imbracam peretii vasului cu zaharul topit. Decojim si scoatem cotoarele merelor, apoi asezam merele in vasul tapetat cu zahar ars. Adaugam nuci si dulceata de visine in mijlocul lor. Dam la cuptor timp de 20-30 de minute, pana se inmoaie merele, apoi lasam la racit pana facem pandispanul.

Pentru pandispan: mixam bine albusurile cu zaharul si apoi adaugam galbenusurile, uleiul, faina si praful de copt, mixand mai incet. Turnam compozitia peste merele coapte si dam la cuptor 20-30 de minute. Facem proba cu scobitoarea, sa iasa uscata. Lasam sa se raceasca putin, dar nu complet, pentru a nu se intari siropul. Rasturnam pandispanul cu mere pe un platou.

Pentru crema: mixam bine albusurile cu zaharul, apoi adaugam galbenusurile si laptele, mixand mai incet. Dam la cuptor timp de circa 30 de minute, pana cand se incheaga crema.

Rasturnam crema de zahar ars peste pandispanul cu mere coapte si lasam sa se raceasca. Apoi taiem si servim.

Tort de mere intregi cu frisca

tort-de-mere-intregi-cu-frisca.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
Umplutura: 6 mere
100 g nuca macinata
2-3 linguri gem 
1 pumn de stafide
Pentru caramel: 5 linguri zahar
Blat: 4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri ulei
esenta de vanilie
1/2 lingurita praf de copt
Decor: 200 ml smantana pentru frisca
150 g crema de branza
1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie

Instructiuni
Intr-o cratita cu diametrul de 22 cm, caramelizam cele 5 linguri de zahar. Tapetam fundul cratitei cu caramel, lasand sa curga si pe peretii cratitei. Asezam merele curatate de coaja si cotor peste caramel si dam cratita la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru aproximativ 15-20 minute, pana cand merele se inmoaie.

Intre timp, pregatim umplutura pentru mere si blatul. Amestecam nuca macinata cu dulceata si stafide pana obtinem o pasta bine legata.

Pentru blat, batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana cand obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Cand merele s-au inmuiat, le umplem cu umplutura de nuca, apoi turnam uniform compozitia pentru blat. Scuturati cratita putin astfel incat compozitia pentru blat sa intre si printre mere. Introducem din nou cratita in cuptor pentru aproximativ 30-40 minute, pana cand blatul se rumeneste frumos. Facem testul cu scobitoarea.

Punem un platou peste cratita si rasturnam tortul cu o miscare ferma. Lasam asa timp de aproximativ 10 minute, apoi scoatem cratita si lasam sa se raceasca foarte bine.

Pentru decor, batem smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam apoi zaharul pudra si crema de branza. Mixam pana cand crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste acest delicios tort de mere.

Tort cu mere si branza de vaci

tort-cu-mere-si-branza-de-vaci-1.jpgTortul de mere cu branza este un desert foarte iubit, iar pentru a-l prepara, mai jos gasiti ingredientele cat si instructiunile de care aveti nevoie:

Ingrediente
3 oua
100 g unt
200 zahar
3 picaturi esenta de rom
coaja rasa de la 1 lamaie
75 g gris
1 praf de copt
1 budinca vanilie
750 g branza de vaci
200 smantana
putina sare
5 mere acrisoare
5 linguri gem de caise 
1 lingura zahar pudra-ornat

Instructiuni
Separati ouale in galbenus si albus. Bateti untul pana devine o spuma. Amestecati zaharul, vanilia, romul, coaja de lamaie si adaugati galbenusurile unul cate unul. Puneti grisul si pudra de budinca de vanilie, apoi amestecati bine cu branza de vaci si smantana. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare, apoi incorporati compozitia.

Tapetati o tava cu unt sau hartie de copt si turnati compozitia in tava, niveland-o bine. Adaugati bucatile de mere, curatate de coaja, taiate in patru si scoateti partea cu semintele. Cu ajutorul cutitului crestati marginile merelelor . Asezati merele cu partea crestata in sus pe compozitie, in tava si dati tava la cuptor pentru 70 de minute. Primele 40 de minute, lasati tava neacoperita, apoi acoperiti cu o folie pentru a evita prea multa rumenire.

Cand tortul este gata, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca putin, apoi scoateti-l din tava si adaugati gemul de caise (sau nectarine) dizolvat in 3 linguri de apa si incalzit putin. Lasati-l timp de 15-20 de minute si apoi presarati zahar pudra peste el. Este delicios, iar Fuzzy va ureaza pofta buna!

Dintre toate aceste torturi de mere, care este favoritul dumneavoastra?