Reteta de Pasti pentru pasca fara aluat consta intr-o crema usoara de branza de vaci aromata si coapta, asemanatoare cu un cheesecake autohton, specific Pastelui.
Datorita absentei aluatului, aceasta reteta este un desert deosebit de usor. Pentru a face prajituri sau alte dulciuri cu branza, este important sa nu uitam sa adaugam cele doua ingrediente esentiale care transforma desertul intr-unul deosebit: vanilia si coaja de lamaie.
Pasca fara aluat
In traditia de Pasti, se obisnuieste sa se faca pasca, care poate fi umpluta cu branza sau smantana, si poate sau nu aiba aluat si care va fi delicioasa dupa terminarea zilelor de post, in care s-a servit doar mancare de post. Pentru a face pasca, este recomandat sa folosim branza de vaci grasa, bine scursa prin tifon pus in doua sau panza, lasand-o la scurs pe parcursul serii. Aceasta reteta de pasca fara aluat este una speciala, deoarece albusurile se bat spuma si se adauga la sfarsit, ceea ce ii confera o textura aerata si pufoasa, asemanatoare cu un sufleu de branza.
Este important de retinut ca adaugarea unei cantitati mari de faina, gris sau amidon este cea mai mare greseala, deoarece aceasta va ingrosa umplutura si o va transforma intr-un fel de aluat. Rezultatul final va fi o pasca cauciucata. Un semn ca umplutura este moale si aerata este dat de faptul ca stafidele se vor duce spre baza dupa coacere. Daca vedeti pasca cu stafide distribuite uniform in compozitie, acesta este un indiciu clar ca umplutura a fost prea groasa si fainoasa. Deci, trebuie sa evitam adaugarea excesiva de faina, pentru a obtine o pasca pufoasa si delicioasa.
Pentru mai multe retete pasca fara aluat puteti consulta lista intocmita de Fuzzy, din randurile care urmeaza.
Reteta pasca fara aluat
Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
275 g branza de vaci mai grasa, bine scursa de zer
200 g crema de branza
50 g faina de orez (sau faina obisnuita) sau amidon
75 g zahar
2 oua
un praf de sare
miezul de la ½ pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
coaja de lamaie
80 g stafide
Pentru uns forma: 50 g unt
1 lingura pesmet
Instructiuni
Incepem prin separarea oualor si baterea albusurilor cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare. Intr-un alt castron, amestecam restul ingredientelor, mai putin stafidele care se adauga la final. Vanilia si coaja rasa de lamaie sunt foarte importante in compozitia aceasta, pentru ca branza sa capete gust si aroma.
Treptat, adaugam albusurile si amestecam cu grija, pentru a nu strivi spuma tare. Pentru a coace pasca fara aluat, tapetam forma de copt (cu diametrul de 18 cm) cu unt si pesmet. Daca are fund detasabil pe dedesubt, putem prinde hartie de copt. Turnam compozitia de pasca fara aluat in vas si o coacem la 160°C timp de 50 de minute (la foc mic spre mediu, pentru cuptoarele cu gaz). Daca marim cantitatea de compozitie, timpul de coacere va creste pana la 70-80 de minute.
Pasca trebuie sa devina aurie si usor rumena la suprafata. Dupa coacere, o lasam la racit in vas si o scoatem apoi pe un platou pentru servire.
Ingrediente pasca fara aluat
Pasca fara aluat este un desert traditional de Pasti, foarte popular in Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est. Aceasta reteta se diferentiaza de celelalte retete de pasca prin faptul ca nu are aluat, fiind astfel mult mai usoara si mai putin calorica.
Iata ce ingrediente sunt necesare pentru a face o pasca fara aluat:
Branza de vaci – Branza de vaci este ingredientul principal in aceasta reteta, oferindu-i pascai textura si consistenta cremoasa. Este important sa folositi o branza de vaci proaspata si bine scursa pentru a evita excesul de lichid si a obtine o pasca mai ferma.
Zahar – Zaharul este folosit pentru a indulci pasca si pentru a-i da o aroma placuta. Puteti ajusta cantitatea de zahar in functie de preferinta personala.
Ouale – Ouale sunt folosite pentru a lega ingredientele si a da consistenta pascai. Este important sa le separati si sa bateti albusurile inainte de a le adauga la compozitie.
Vanilie – Vanilia este un ingredient esential in orice reteta dulce, oferind pascai aroma placuta si dulce.
Coaja de lamaie – Coaja de lamaie ofera pascai un gust racoritor si o aroma proaspata si naturala. Este important sa folositi coaja de lamaie proaspata, curatata cu atentie si fara a ajunge la pulpa amara.
Stafide – Stafidele sunt un ingredient optional, dar adauga pascai o aroma dulce si un gust placut. Se pot folosi stafide aurii sau negre, in functie de preferinte.
Praful de sare – Praful de sare este folosit pentru a amplifica gustul pascai si pentru a contrabalansa dulceata zaharului.
Pasca fara aluat este o reteta simpla, dar delicioasa, care poate fi preparata cu usurinta acasa cu aceste ingrediente de baza, un alt desert usor de preparat, fiind de asemenea si deliciosul tort de mere. De asemenea, puteti adauga alte ingrediente pentru a personaliza pasca in functie de preferinte, cum ar fi nuci, migdale, fructe uscate sau chiar ciocolata.
Pasca fara aluat Jamila
Jamila pasca fara aluat. Veti avea nevoie de:
Ingrediente
5 oua mari
600 g branza dulce de vaci
150 g zahar
100 g unt
4 lg faina alba
4 lg gris
300 g smantana
100 g stafide
un praf de sare
esenta de vanilie
Instructiuni
Pentru a prepara aceasta reteta, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente: oua, sare, zahar, esenta de vanilie, branza de vaci, unt la temperatura camerei, faina, gris, smantana si stafide.
Intr-un bol vom pune ouale si vom adauga sarea, zaharul si esenta de vanilie. Cu ajutorul unui mixer, vom mixa aceste ingrediente pana cand isi vor dubla volumul si vom obtine o compozitie cremoasa. Vom adauga apoi branza si vom mai mixa putin. Urmeaza sa adaugam untul la temperatura camerei si sa mai mixam putin.
Vom pune faina si grisul alternativ si vom amesteca bine. La final, vom adauga smantana si stafidele si vom incorpora toate ingredientele bine. Vom toarna compozitia obtinuta intr-o tava rotunda cu diametrul de 23 cm, tapetata cu hartie de copt.
Vom introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius si o vom lasa acolo pentru aproximativ 50-60 de minute, sau pana cand marginea pascai devine aurie. Dupa ce este gata, o vom scoate din cuptor si o vom lasa sa se raceasca in forma, dupa care o vom transfera pe un platou. O vom pudra cu zahar pudra, o vom portiona si o vom servi.
Pasca cu branza fara aluat
Pentru pasca cu branza de vaci fara aluat, veti avea nevoie de:
Ingrediente
670 gr branza dulce
300 gr smantana
300 gr zahar
7 oua
1 portocala zeama si coaja
200 gr unt
60 gr amidon
60 gr gris
60 gr faina
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
stafide aurii
vanilie
esenta de rom
zahar pudra vanilat
forma cu inel culinar detasabil de 26 cm
Instructiuni
Se separa ouale si se pun albusurile cu zaharul intr-un vas de mixer, se mixeaza pana devin ferme, apoi se lasa deoparte. Faina se cerne intr-un bol, iar galbenusurile se pun intr-un alt bol si se freaca cu sare.
Untul se topeste si se lasa la racit. Intr-un vas mare, se adauga untul topit si racit, smantana si branza si se amesteca bine. Apoi se adauga galbenusurile, zeama de portocala, coaja, aromele, vanilia, esenta de rom si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se adauga amidonul, grisul, faina si praful de copt si se mixeaza bine.
Jumatate din bezeaua de albus cu zahar se pune peste compozitia de branza si se mixeaza, iar cealalta jumatate se adauga prin invaluire amestecand cu un tel usor.
Se tapeteaza o forma rotunda mare cu inel detasabil cu hartie de copt si se toarna jumatate din compozitie. Se pune un rand de stafide, apoi se toarna restul de compozitie si se presara din nou stafide deasupra.
Se preincalzeste cuptorul la 220 de grade C, se pune pasca si se lasa timp de 10 minute, apoi se reduce temperatura la 170 de grade C si se coace timp de 50 de minute. Se scoate forma cu grija si se lasa sa se raceasca perfect, apoi se transfera pe un platou si se decoreaza cu zahar pudra vanilat.
Pasca cu branza si smantana fara aluat
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg branza dulce
100 gr amidon
50 gr gris
5 oua
250 gr zahar
5 linguri smantana grasa
100 gr unt gras( 85%)
esenta de rom
vanilie
un praf de sare
coaja razuita de lamaie
stafide
Instructiuni
Intr-un bol se separa albusurile de galbenusuri. Se adauga praful de sare la albusuri si se mixeaza pana cand obtinem o spuma ferma. Se adauga zaharul si vanilia si se mixeaza din nou ca pentru bezea. Untul se topeste la foc mic si se lasa sa se raceasca.
Galbenusurile se mixeaza cu branza dulce, apoi se adauga smantana treptat, coaja de lamaie, romul, faina si grisul. Se adauga apoi untul topit si, daca doriti, stafidele. Se adauga bezeaua de albus prin invaluire si se amesteca usor cu o spatula.
Forma se unge cu unt si se toarna compozitia. Se coace timp de o ora la programul de patiserie. Puteti verifica daca este gata cu ajutorul unei scobitori. Trebuie sa fie ferma in mijloc.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca in forma, apoi se transfera pe un platou si se poate servi.
Pasca cu smantana fara aluat
Pentru reteta pasca cu smantana fara aluat, aveti nevoie de:
Ingrediente
Foaia
150 gr unt
200 gr faina
70 gr zahar
2 galbenusuri
zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura avem nevoie de: 800 gr smantana grasa (min 20% grasime)
8 galbenusuri
6 albusuri batute spuma
6 linguri faina
4 linguri gris
10 linguri zahar
semintele dintr-o pastaie de vanilie
esenta de vanilie
optional: stafide
Instructiuni
Se cerne faina si se amesteca cu untul la temperatura camerei si cu celelalte ingrediente, pentru a obtine o coca moale care se intinde pe fundul unei tavi de tort cu diametrul de 28 cm. Se poate folosi si o tava dreptunghiulara mai mare, rezultatul fiind la fel de bun.
Intr-un vas mai maricel, se amesteca smantana, galbenusurile, zaharul si aromele. Se adauga apoi grisul si faina, cernute obligatoriu, si se amesteca bine. Albusurile batute spuma se adauga cu grija si se incorporeaza cu o spatula, fara mixer, amestecand numai de jos in sus, si nu circular.
Compozitia obtinuta se toarna peste foaie si se coace la cuptor, la 180 grade, timp de circa 50-60 de minute sau pana se rumeneste.
Dupa ce pasca s-a copt, se lasa sa se raceasca complet, aproximativ 5-6 ore sau, cel mai bine, pana a doua zi. Este important sa nu se taie cat este inca calda. Inainte de servire, se feliaza si se pudreaza cu zahar pudra.
Aceasta pasca fara aluat cu smantana este una delicioasa si usor de pregatit!
Pasca fara aluat cu ciocolata
Pentru pasca cu ciocolata fara aluat, aveti nevoie de:
Ingrediente
800 gr branza grasa de vaci
200 gr smantana grasa
300 gr ciocolata
6 oua
2 lingurite vanilie
1 lingurita coaja rasa de portocala
100 gr fulgi de ciocolata
200 gr zahar brun
150 gr faina
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
in plus, ulei si faina pentru tapetat tava
Instructiuni
Intr-un castron, amesteca branza de vaci cu smantana, galbenusurile, ciocolata topita si racita, vanilia si coaja de portocala. Adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si incorporeaza bine.
Mixeaza albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adauga treptat zaharul si mixeaza in continuare pana obtii o bezea.
Tapeteaza cu ulei si faina o tava rotunda cu pereti detasabili si toarna compozitia. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si las-o la copt 30-40 de minute, pana este inchegata bine. Poti face testul cu scobitoarea.
Lasa pasca sa se raceasca putin, scoate inelul detasabil si las-o sa se raceasca complet inainte sa o tai.
Pasca fara aluat cu mac
Fuzzy va prezinta in randurile care urmeaza ingredientele de care aveti nevoie cat si instructiunile necesare prepararii acestui fel de pasca.
Ingrediente
Blat: 175 g faina
75 g unt moale
60 g zahar
2 oua
1/2 plic praf copt
50 g lapte
1 plic zahar vanilat
Umplutura mac: 200 g mac
75 g faina
1/2 lingurita rasa praf de copt
3 oua medii
25 g unt topit
80 g zahar
1 plic zahar vanilat/ esenta de rom
Umplutura branza : 500 g ricotta/branza de vaci
75 g zahar
20 g unt topit
50 g faina
1/2 lingurita praf de copt
2 oua
1 plic zahar vanilat
coaja de lamaie/portocala
Instructiuni
Pentru a pregati pasca cu branza si mac, incepem prin mixarea zaharului cu untul moale si zaharul vanilat, pana se formeaza o crema omogena. Adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine pana se incorporeaza in totalitate.
Intr-un castron separat, amestecam faina cu praful de copt si o adaugam treptat in compozitia de unt, alternand cu laptele, pana obtinem un aluat omogen, dar destul de dens.
Pentru umplutura de mac, macinam semintele de mac cu zaharul si le amestecam cu ouale, untul topit, zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt, mixand pana la completa omogenizare.
Pentru umplutura de crema de branza, amestecam ricotta/branza de vaci bine scursa cu untul topit rece, ouale usor batute, zaharul, zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt si cernuta. Putem adauga si coaja de lamaie, portocale, stafide sau bucatele de ciocolata.
Tapetam o forma rotunda de 26 cm cu o foaie de hartie de copt, apoi turnam aluatul in ea si il nivelam. Adaugam umplutura de mac si o nivelam cu grija, apoi adaugam umplutura de branza deasupra.
Coacem pasca la 180°C, pe treapta a doua de jos in sus, functie traditionala (caldura de jos si de sus), timp de 30-35 de minute. Pentru a verifica daca este gata, infigem o scobitoare in pasca cu branza. Daca iese umeda datorita umpluturii de branza, scoatem pasca din cuptor, iar daca scobitoarea iese cu urme de mac sau de blat, o mai tinem in cuptor pentru 3-4 minute si repetam testul.
Lasam pasca sa se raceasca 2-3 minute in forma, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca pe un gratar. Pudram cu zahar vanilat si servim rece.
Pasca fara aluat cu budinca de vanilie
Vom avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg branza de vaci
1 plic budinca vanilie
250 ml smantana
6 linguri faina
6 oua
200 gr zahar pudra
200 gr stafide
1 lingurita praf copt
coaja rasa de lamaie
vanilie
Instructiuni
Pentru a prepara pasca, se incepe prin amestecarea branza cu galbenusurile, zaharul si smantana, apoi se adauga praful de budinca, faina si praful de copt, amestecandu-se pana cand compozitia devine omogena. In aceasta etapa se adauga si coaja rasa de lamaie, vanilia si stafidele inmuiate in apa fiarta sau esenta de rom.
La final se adauga albusurile batute spuma tare si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Pentru a coace pasca, se foloseste o forma de copt cu margini detasabile, care se tapeteaza cu hartie de copt. Compozitia se toarna in forma si se coace la foc mic pana cand suprafata se rumeneste. Nu trebuie sa te sperii daca pare necoapta, intrucat partea din interior se va intari dupa ce scoti pasca din cuptor.
Pasca trebuie lasata sa se raceasca inainte de a fi taiata in felii, si poate fi servita dupa o delicioasa ciorba radauteana.
Pasca cu urda fara aluat
Aveti nevoie de:
Ingrediente
aluat de cozonac(cat sa faci o foaie de 2 cm pe fundul tavii)
700 g urda dulce
4 oua
esenta de vanilie
200 g stafide
200 g zahar pudra
2 linguri gris
Instructiuni
Pe fundul unei tavi unsa cu ulei, am intins foaia din aluat de cozonac. Intr-un lighean, am amestecat urda cu stafidele, zaharul pudra, esenta de vanilie, gris si 4 albusuri batute spuma cu putina sare. Crema astfel obtinuta a fost intinsa peste aluatul din tava. Peste crema am pus galbenusurile frecate cu un praf de sare. Am dat tava la cuptor pentru 40-50 de minute, la foc potrivit spre mic. Dupa ce este gata, o scoatem la racit si mai apoi o taiem felii.
Pasca fara aluat cu iaurt
Pentru pasca cu iaurt fara aluat, aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg de iaurt
6 galbenusuri
50 g zahar
50 g amidon alimentar
2 plicuri zahar vanilat Bourbon sau o lingurita extract de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
un praf bun de sare
100 g stafide
100 g picaturi de ciocolata amaruie
70 g coji confiate de portocala
Pentru bezea: 6 albusuri
un praf de sare
100 g zahar
In plus: 30 g unt moale pentru uns forma
2 linguri de pesmet pentru tapetat forma
30 g de unt moale pentru crusta
Instructiuni
Pentru a face pasca pufoasa, am separat ouale si am colectat albusurile in un castron curat. Galbenusurile le-am pus peste iaurt. Am adaugat peste iaurt si galbenusuri 50 g de zahar, un praf bun de sare, amidonul si vanilia si am amestecat totul cu un tel. Am adaugat si coaja rasa de lamaie. Pentru a pregati stafidele, coaja de portocala confiata si ciocolata amaruie, am folosit picaturi de ciocolata termostabila, care nu se topesc si se gasesc online sau in supermarketuri mari (Kaufland, Selgros, Metro etc). Am pus toate ingredientele in crema fina cu iaurt si am trecut la spatula, pentru ca telul este ineficient in aceasta faza.
Am pregatit forma cu diametru de 24 cm, am pus hartie de copt la baza ei si am uns bine interiorul formei cu unt moale. In final am tapetat-o cu pesmet. Am batut spuma tare cele 6 albusuri cu un praf de sare pentru a obtine o pasca cu iaurt extra pufoasa, asemanatoare unui sufleu. Apoi am adaugat restul de 100 g de zahar si am continuat baterea pana ce am obtinut o bezea ferma si lucioasa. Am pus 1/3 din bezea in compozitia de iaurt si am amestecat-o bine. Cu restul de 2/3 am lucrat delicat, cu miscari de sus in jos, fara sa mai amestec puternic.
Am turnat compozitia imediat in forma pregatita, am nivelat pasca si am presarat-o cu fulgi de unt moale. Am introdus forma cu pasca in cuptorul bine incins la 180 C si am copt-o 40 de minute. Apoi am redus temperatura la 160 C si am mai lasat-o alte 20 de minute la copt. Am scos pasca cu iaurt din cuptor si am lasat-o in forma pana s-a racit la temperatura camerei. Apoi am dat-o la frigider pentru cateva ore (cel mai bine peste noapte).
A doua zi am scos pasca rece din forma si am transferat-o pe un platou elegant.
Pasca dietetica fara aluat
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
4 oua
80 -90 g indulcitor
300 g branza degresata cremoasa 0,2% grasime, scursa de zer
1 lingura goji
1 praf de sare
esenta vanilie
Instructiuni
Pentru a prepara pasca, trebuie sa incepem prin a pune branza la scurs timp de 3-4 ore. Cantitatea necesara din reteta este cantarita dupa ce branza a fost scursa.
Urmatorul pas este sa pregatim o tava detasabila de 18 cm, pe care o invelim pe toate partile exterioare cu folie de aluminiu. In interiorul tavii asezam o hartie de copt care sa fie mai inalta decat tava.
Albusurile se bat spuma, in timp ce galbenusurile se mixeaza cu indulcitorul si un praf de sare, pana cand acestea se deschid la culoare si indulcitorul este topit. Esenta de vanilie si branza scursa sunt apoi adaugate si amestecate pentru a le incorpora in crema de galbenus.
Folosind o lingura, adaugam treptat spuma de albus peste crema de galbenus, amestecand usor cu o spatula, iar la final incorporam si fructele goji. Compozitia obtinuta este turnata in tava deja pregatita si se pune in alta tava mai mare, unde se adauga 2-3 pahare cu apa.
Pasca se coace in jur de 50 de minute, dar acest timp poate varia in functie de cuptorul fiecaruia. In general, pasca se coace mai intai la 200 de grade Celsius, pana cand apa din tava incepe sa faca aburi, apoi temperatura este redusa la 160 de grade Celsius. In timpul coacerii, putem sa deschidem ventilatia de sus si de jos, in functie de cum se rumeneste pasca deasupra.
La final, putem verifica daca pasca este coapta prin testul scobitorii. Cand pasca este rumenita deasupra, se scoate din cuptor si se lasa in tava cu apa fierbinte pentru a se raci putin. Scoatem tava din apa, indepartam inelul si asezam pasca pe o farfurie intinsa.
Pasca poate fi servita simpla sau pudrata cu indulcitor pudra, in functie de preferinte.
Care dintre aceste retete de pasca pentru Pasti este preferata dumneavoastra?