Pui Shanghai este o mancare traditionala chinezeasca care provine din orasul Shanghai si este cunoscuta pentru gustul sau dulce si acrisor.
Acest fel de mancare este facut cu piept de pui taiat in bucati mici si gatit cu sos dulce-acrisor, sos de soia, usturoi, ghimbir si alte condimente.
Pui Shanghai
Pentru a gati puiul Shanghai, se incepe prin a taia pieptul de pui in bucati mici si a le praji in ulei cald pana cand devin aurii. Apoi, se adauga sosul dulce-acrisor, sosul de soia, usturoiul si ghimbirul in tigaie si se amesteca bine, astfel incat puiul sa fie acoperit in totalitate cu sos.
Puiul Shanghai poate fi servit cu orez, taitei sau legume alaturi. Unele variante ale acestei retete includ si adaugarea de legume precum ardei gras, morcovi sau ceapa verde, pentru un plus de gust si textura.
Aceasta mancare este apreciata de multe persoane datorita combinatiei de arome dulci si acrisoare si a texturii delicate a carnii de pui. Este o alegere populara in restaurantele chinezesti si poate fi gasita in meniurile de livrare la domiciliu sau in magazinele asiatice.
In concluzie, puiul Shanghai este o mancare delicioasa si usor de preparat, care poate fi savurat ca o cina rapida si delicioasa. Datorita aromei sale distincte si texturii delicate, este o optiune excelenta pentru iubitorii de mancare chinezeasca sau pentru cei care doresc sa incerce ceva nou.
Reteta pui Shanghai
Iata o reteta simpla pentru puiul Shanghai:
Ingrediente
4 piepturi de pui, taiate in cuburi mici
2 linguri ulei vegetal
2 catei de usturoi
1 lingura ghimbir proaspat, ras
3 linguri sos de soia
2 linguri otet de orez
3 linguri zahar brun
2 linguri pasta de rosii
1 lingura faina de porumb
sare si piper dupa gust
optional: ardei iute tocat, ceapa verde tocata, morcovi taiati julien
Instructiuni
Incalziti uleiul intr-o tigaie mare sau wok si adaugati puiul taiat. Gatiti pana cand este auriu si fraged, apoi scoateti-l din tigaie si puneti-l deoparte. In aceeasi tigaie, adaugati usturoiul, ghimbirul si, daca doriti, ardeiul iute tocat. Gatiti-le timp de 1-2 minute pana cand devin aromate.
Adaugati sosul de soia, otetul de orez, zaharul brun si pasta de rosii in tigaie si amestecati bine. Intr-un bol mic, amestecati faina de porumb cu 2 linguri de apa si adaugati amestecul in tigaie. Amestecati bine pentru a combina toate ingredientele. Adaugati puiul inapoi in tigaie si amestecati bine pentru a-l acoperi cu sosul. Daca doriti, adaugati legumele taiate (de exemplu, morcovul si ceapa verde) si gatiti-le timp de cateva minute pana cand sunt crocante, dar inca moi.
Serviti puiul Shanghai fierbinte, garnisit cu ceapa verde tocata, alaturi de orez sau taitei.
Aceasta este o reteta simpla pentru puiul Shanghai, care poate fi adaptata in functie de preferintele personale. Puteti sa o faceti mai picanta, mai dulce sau mai acrisoara, adaugand mai multe condimente si ingrediente.
Pui Shanghai cu susan
Pentru aceasta reteta pui Shanghai cu susan veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 bucata mare de piept de pui
5 oua
2 linguri mustar
2 linguri sos de soia
sare
piper
amidon
ulei pentru prajit
susan
marar
Instructiuni
Am inceput prin a spala puiul, a-l taia in fasii si a-l sara usor. Am amestecat ouale cu sosul de soia, mararul, mustarul, sarea, piperul si amidonul, folosind un tel.
Intr-o farfurie am pus amidonul, iar in alta am pus susanul. Am tavalit fiecare bucatica de carne in amidon, apoi in amestecul de ou si, in cele din urma, in susan. Totusi, pentru ca nu toata lumea prefera puiul cu susan, am lasat cateva bucati simplu.
Am prajit bucatile de pui in ulei incins, apoi le-am scos pe rand pe un servet absorbant.
Pui Shanghai crocant
Aceasta reteta pui Shanghai originala este simplu de gatit si este una foarte gustoasa si aromata. Veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 piept de pui
3 oua
4 linguri cu faina
sare
susan
ulei pentru prajit
Instructiuni
Incepem prin taierea pieptului de pui in fasii subtiri. Intr-un bol, batem ouale bine si adaugam faina si un praf de sare.
Incingem uleiul intr-o tigaie si adaugam fasiile de pui trecute prin ou batut si presarate cu susan. Le prajim pe ambele parti, dar nu le lasam mult timp in tigaie, doar pana se rumenesc frumos, pentru ca pieptul de pui se gateste foarte repede.
Pui Shanghai cu sos de soia
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
600 gr piept pui
2 oua
2 linguri faina
2 linguri mustar
2 linguri sos soia
1 lingurita usturoi granulat
1 lingurita amestec arome chinezesti
100 gr pesmet
50 gr susan
sare
piper
ulei pentru prajit
Instructiuni
Incepem prin a spala carnea de pui si a o taia in fasii subtiri, cu o lungime de aproximativ un deget mic. Condimentam carnea cu sare, piper, usturoi granulat si mixul de arome chinezesti. Intr-un bol, batem ouale pana obtinem o spuma si adaugam mustarul, sosul de soia, faina alba si sare. Amestecam bine pana obtinem o consistenta omogena.
Separat, amestecam pesmetul cu semintele de susan. Feliile de pui condimentate se trec prin amestecul de ou si apoi prin cel de pesmet cu susan. Carnea astfel impanata se prajeste in ulei incins.
Dupa ce este gata, puiul Shanghai se scoate din ulei si se lasa sa se absoarba excesul de ulei pe un servetel de hartie.
Puiul Shanghai poate fi servit alaturi de legume, spre exemplu cartofi la cuptor, salata sau garnitura preferata. Acest preparat poate fi servit atat rece, ca aperitiv, cat si cald, ca fel principal.
Pui Shanghai Jamilacuisine
Aveti nevoie de:
Ingrediente
2 bucati de piept de pui
sare
piper
amidon
3 oua
2 linguri de sos de soia
2 linguri de mustar
1 punga de susan
ulei pentru prajit
Instructiuni
Feliile de piept de pui se taie in fasii subtiri si apoi se adauga sare si piper. Lasam carnea la frigider cateva minute. Intr-un bol, amestecam cele 3 oua cu 3 linguri de amidon, sosul de soia si mustarul. Punem o tigaie pe aragaz si adaugam uleiul, pe care il lasam sa se incinga.
Feliile de piept de pui trec prin amidon, sosul de oua si susan, apoi le prajim in uleiul incins.
Pui Shanghai Gina Bradea
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
Ingrediente
un piept de pui
2 oua
3 linguri de sos de soia
1-2 lingurita zeama de lamaie
2 lingurite mustar
faina
marar verde
sare
piper macinat
ulei pentru prajt
Instructiuni
Incepem prin a spala pieptul de pui si a-l taia in fasii subtiri. Condimentam carnea cu sare si piper.
Intr-un bol, batam ouale bine cu putina sare, apoi adaugam sosul de soia, mustarul, zeama de lamaie si mararul taiat fin. Amestecam bine si ajustam gustul cu sare si piper. Adaugam faina in ploaie pana cand obtinem un amestec de consistenta unei smantani.
Intr-o tigaie, punem uleiul la incins, apoi trecem bucatile de carne prin amestecul de mai sus si le prajim pana cand prind o culoare aurie. Cand carnea este gata, o scoatem pe un servetel de hartie si o lasam sa se scurga de excesul de ulei.
Pui Shanghai cu legume
Veti necesita:
Ingrediente
Pentru orez cu legume: 300 gr de orez
1 cutie ciuperci
1 ceapa rosie
1 ardei
patrunjel
1 rosie
condimente
Pentru pui shanghai: 1 piept de pui
un plic mix pentru pane
1 ou
Instructiuni
Am pus orezul la fiert in apa cu putin ulei si sare, iar in timp ce acesta fierbea am pregatit legumele. Am tocat ceapa si ardeiul si le-am pus la calit intr-o tigaie, iar dupa 5 minute am adaugat ciupercile. Am condimentat amestecul si la final am pus patrunjelul si feliile de rosie pentru a da un gust si o culoare proaspata.
Pentru a pregati puiul, l-am taiat in fasii si l-am trecut prin ou batut, apoi prin mix pentru pane. Am prajit fasiile de pui in ulei incins pe ambele parti pana cand au prins o culoare aurie si au devenit crocante.
Pentru a servi, am pus o portie de orez in farfuria fiecarei persoane, apoi am asezat alaturi o portie de legume si cateva bucati de pui. Amestecul de arome si texturi a creat o mancare delicioasa si sanatoasa.
Pui Shanghai cu orez
O reteta delicioasa si foarte satioasa care va va face sa va lingeti degetele.
Ingrediente
piept de pui
Pentru pasta prin care trecem fasiutele de piept: 3 oua
6 linguri sos de soia
2 linguri mustar
sare si piper
3 linguri amidon alimentar
4 linguri faina
marar proaspat
ulei pentru prajit
susan
Pentru garnitura de orez: 250gr orez
½ lingurita sare
1l apa
Instructiuni
Pieptul de pui se curata si se spala, apoi se taie in fasii. Intr-un castron se amesteca ouale, sosul de soia, mustarul, sare, piper, marar tocat marunt si amidon alimentar pana se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca din nou pana se obtine o pasta cremoasa. Susam se pune intr-o farfurie. Fasiile de pui se trec prin compozitia cu ou, apoi prin susan si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Cand sunt gata, se scot si se aseaza pe un servet pentru a absorbi surplusul de ulei.
Pentru a servi puiul Shanghai, putem pregati un sos Salsa Cenese de la Develey si orez simplu fiert. Intr-o oala se pune 1 litru de apa, 250 de grame de orez si jumatate de lingurita de sare. Se lasa la fiert timp de 20-25 de minute, dupa care se scoate intr-un strecurator si se clateste cu apa rece. Orezul fiert se serveste alaturi de puiul Shanghai.
Pui Shanghai cu sos
Aceasta reteta este compusa din pui si sos de ardei. Pentru a o pregati, veti avea nevoie de:
Ingrediente
un piept de pui
2 oua
3 linguri cu lapte
sare
piper
faina
pesmet
3-4 linguri cu seminte de susan
ulei pentru prajit
Sos de ardei: un ardei capia
un catel mare de usturoi
un iaurt grecesc
2 linguri ulei de masline
1 lingura otet balsamic
sare
un praf de zahar
praf de chilli
Instructiuni
Pentru a pregati aceasta reteta, incepem prin prepararea sosului. Ardeiul capia se coace, apoi se presara cu sare si se lasa sa se odihneasca. Dupa ce se curata de coaja si seminte, se mixeaza la blender impreuna cu usturoiul. Adaugam iaurtul grecesc si mai mixam putin pana obtinem o crema fina. Se adauga uleiul de masline, otetul balsamic, sarea, zaharul si se amesteca usor.
Pieptul de pui se taie fasii si se pregateste un amestec din ouale batute cu lapte si faina, condimentat cu sare si piper. Pesmetul se amesteca cu semintele de susan si se pune separat pe o farfurie.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc bucatile de pui trecute prin amestecul de ou cu faina si apoi prin pesmetul cu susan. Se scot pe un platou tapetat cu hartie absorbanta.
Pentru a servi puiul shanghai, se pune sosul de iaurt si ardei copt alaturi, iar ca desert Fuzzy va recomanda un delicios lava cake.
Pui Shanghai picant
Pentru acest preparat din pui shanghai iute, veti necesita:
Ingrediente
1 piept de pui
1 lingura mustar
1 lingura sos de soia
1 lingura seminte de susan
1 lingura vin alb
3 oua
3 linguri faina
3 linguri pesmet
sare
piper
fulgi de chili
Instructiuni
Incepem prin a taia pieptul de pui in fasii subtiri de aproximativ 1cm. Intr-un bol, batem ouale si adaugam sosul de soia, mustarul, vinul, susanul, fulgii de chili, sare si piper, amestecand totul bine. Adaugam si faina si amestecam din nou pana la omogenizare.
Incingem o tigaie cu ulei de palmier si luam pe rand feliile de pui, le trecem prin pesmet si apoi prin amestecul de ou, prajindu-le pe ambele parti. Dupa ce sunt gata, scoatem feliile de pui pe un servet absorbant pentru a elimina excesul de ulei.
Aceasta reteta este una rapida si usoara si poate fi servita cu garnitura de taitei sau cu legume.
Pui Shanghai cu usturoi
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 piept de pui
2 oua
1 cana pesmet
1 cana faina
100 gr susan
5 catei usturoi
sare, piper, cimbru
Instructiuni
Se incepe prin taierea pieptului de pui in felii lungi si subtiri, apoi se aseaza intr-un castron in care se adauga usturoiul pisat si celelalte mirodenii. Se amesteca bine si se lasa la frigider cateva ore pentru a se intrepatrunde aromele.
Dupa ce carnea a stat suficient in marinata, se presara faina peste ea si se amesteca astfel incat sa fie bine acoperita cu faina. Fiecare bucata de carne se trece prin ouale batute bine cu un praf de sare si apoi prin pesmetul amestecat cu susan.
Se prajesc feliile de pui in ulei bine incins, la foc moderat, pana se rumenesc frumos pe ambele parti. Apoi se scot din tigaie si se aseaza pe un prosop absorbant pentru a se elimina excesul de ulei.
Aceasta reteta este ideala pentru o cina rapida si delicioasa, si poate fi servita cu o salata de legume proaspete sau cu garnitura preferata, cum ar fi cartofi gratinati.
Pui Shanghai cu faina
Aceasta reteta este una plina de arome si foarte gustoasa.
Ingrediente
1 piept pui dezosat
100 gr faina
3 oua
50 ml apa minerala
1/4 lingurita curry
1/4 boia iute de ardei
3 lingurite mustar iute
sare
200 gr fulgi porumb
Instructiuni
Pieptul de pui se taie in suvite subtiri, de dimensiunea unui deget mic. Fulgii de porumb se maruntesc intr-un mojar, dar nu prea fin. Se pregateste o compozitie ca pentru snitele, din oua, faina, apa minerala, curry, boia de ardei, mustar si sare. Se amesteca bine pana la omogenizare.
Se ia cate o suvita de piept si se trece mai intai prin compozitia pregatita, apoi prin fulgii de porumb maruntiti. Se prajesc in ulei incins bine, la foc potrivit, pana se rumenesc frumos pe ambele parti. Se servesc cu garnitura de legume sau cu sos de maioneza cu usturoi.
Calorii pui Shanghai
In general, pieptul de pui este preferat pentru aceasta reteta, deoarece are un continut redus de grasimi si calorii. In cazul in care puiul este pane, insa, continutul caloric poate creste semnificativ. De exemplu, o portie de 100 de grame de pui pane poate avea aproximativ 200-250 de calorii, in functie de metoda de prajire si de ingredientele folosite pentru pane.
De asemenea, sosurile folosite pentru puiul Shanghai pot adauga si ele un numar semnificativ de calorii. De exemplu, sosul dulce-acrisor din reteta traditionala contine zahar si o cantitate semnificativa de ulei, ceea ce face ca o portie sa contina aproximativ 300-400 de calorii.
In concluzie, puiul Shanghai poate fi o optiune delicioasa si sanatoasa pentru masa de pranz sau cina, daca este preparat in mod corespunzator. Este important sa se tina cont de cantitatea de ulei si de sos folosite in reteta, pentru a controla aportul caloric si a evita consumul excesiv de grasimi si zaharuri.
Pofta buna!