Galuste cu prune, cunoscute si sub numele de “knedle cu prune” sau “knoedel cu prune” in alte tari, sunt o delicioasa si populara mancare traditionala in Europa Centrala si de Est.

Aceasta reteta consta in galuste, facute dintr-un aluat de cartofi sau de faina, umplute cu prune si fierte in apa sau lapte.

Galuste cu prune

Pentru a pregati galustele cu prune, se incep prin pregatirea aluatului. Aluatul poate fi facut din cartofi fierti si pisati, sau din faina de grau, oua, lapte si unt. Dupa ce aluatul este pregatit, se formeaza galuste rotunde, in mijlocul carora se pune o pruna, fara sambure.

Galustele se fierb in apa cu sare sau lapte timp de aproximativ 15-20 de minute, sau pana cand sunt gata. Ele pot fi servite calde sau reci, si sunt adesea servite cu un amestec de pesmet prajit, zahar si scortisoara, sau cu unt topit si zahar pudra.

Galustele cu prune sunt o mancare traditionala populara in multe tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Austria. Ele sunt de obicei servite ca desert sau ca un fel de mancare principal in timpul iernii, cand prunele sunt in sezon si galustele ofera un confort alimentar cald si satisfacator.

In afara de prune, galustele pot fi umplute cu alte fructe, cum ar fi merisoare, afine, zmeura sau coacaze, sau pot fi servite fara umplutura, doar cu pesmet prajit si unt topit. De asemenea, exista variatii de retete care includ diferite arome, cum ar fi lamaie, portocale sau vanilie.

In concluzie, galustele cu prune sunt o mancare delicioasa si comfortabila, care este iubita in intreaga Europa Centrala si de Est. Ele sunt usor de preparat si pot fi servite ca desert dupa o portie copioasa de ardei umpluti sau fel principal, in functie de preferinte. Daca nu ai incercat inca galustele cu prune, ar trebui sa le incerci cu siguranta si sa te bucuri de aceasta mancare traditionala savuroasa.

Reteta galuste cu prune

reteta-galuste-cu-prune-1.jpgIata o reteta simpla si delicioasa:

Ingrediente
600 gr cartofi
200 gr faina
4 linguri ulei
2 oua
30 prune mici
100 g zahar tos
2 lingurite scortisoara
200 gr biscuiti
50 gr unt
un praf sare

Cum se fac galuste cu prune?
Cartofii se fierb intregi in coaja. Dupa ce s-au fiert, se curata de coaja cat inca sunt fierbinti si se dau pe razatoare sau se paseaza cu un tel de piure. Se adauga uleiul si un praf de sare si se amesteca bine. Se lasa cartofii sa se raceasca. Se amesteca zaharul cu scortisoara.

Se spala prunele si se scot samburii, taindu-le pentru a pastra marginile drepte. Se umplu interiorul prunelor cu amestecul de zahar si scortisoara si se asaza pe o farfurie. Biscuitii se zdrobesc la robot pana ajung la consistenta de pesmet. Intr-o tigaie, se pune untul si se adauga biscuitii zdrobiti, rumenindu-i pana devin aurii. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu amestecul de zahar si scortisoara ramas de la umplerea prunelor.

In cartofii raciti, se adauga oua si faina, amestecandu-se pana se formeaza o coca lipicioasa. Nu se adauga prea multa faina, altfel galustele vor fi tari ca gloantele! Se pune faina pe o farfurie la indemana pentru a ne putea infaina mainile cand formam galustele. Cu degetele infainate, se ia cate putina coca si se intinde in palma o foaie subtire. Se pune o pruna in mijlocul foitei si se preseaza coca in jurul ei. Se roteste coca ca un bulgare si astfel este gata prima galusca.

Se aseaza galustele pe un blat infainat si se pregatesc toate galustele la fel. Este recomandat sa le facem mici, astfel incat sa avem putina coca si pruna suculenta. Se pune o oala cu apa si sare la fiert. Galustele se pun in oala cu apa clocotita, cate  incap pe fundul oalei. Cand sunt gata, ele se vor ridica deasupra apei si se tavalesc prin pesmet.

Daca doriti mai multe retete de galuste cu prune, Fuzzy v-a pregatit o lista intreaga in randurile ce urmeaza.

Galuste cu prune Jamila

galuste-cu-prune-jamila.jpgCa sa pregatiti aceste galuste cu prune pufoase aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi albi
3 oua
1/2 lingurita sare
3 linguri ulei
450-500 gr faina
30 de prune fara samburi 
70 gr unt
350 gr pesmet
300 gr zahar brun
scortisoara macinata

Instructiuni
Incepand cu cartofii, i-am pus mai intai la fiert in coaja. Dupa ce au fiert, i-am curatat de coaja si i-am lasat sa se raceasca putin, sa fie calduti.

In timp ce cartofii se raceau, m-am apucat sa scot samburii de la prune, astfel incat sa nu le rup in doua, apoi am presarat 3 linguri de zahar din cele 300 g peste prune, am amestecat si le-am lasat sa-si lase zeama. Apoi le-am pus intr-o strecuratoare sa se scurga.

Am incins tigaia wok, am adaugat untul si pesmetul, si am amestecat continuu pana cand pesmetul si-a schimbat culoarea. Am adaugat si zaharul si scortisoara (dupa gust) si am continuat sa amestec, tragand tigaia de pe foc. Am lasat amestecul sa se raceasca.

Dupa ce cartofii s-au racit putin, i-am pasat bine, apoi am adaugat ouale, uleiul, sarea si faina (nu toata) treptat, framantand. Trebuie sa obtinem un aluat nu foarte tare, care este putin lipicios. Am adaugat aproximativ 450 g de faina, plus faina folosita pentru a modela galustele. Am luat faina pe maini, am rupt din aluat si am format o bila. Apoi am aplatizat-o si am asezat o pruna in mijloc. Am strans in asa fel incat sa formez bila din nou. Am procedat asa pana am terminat tot aluatul, obtinand 30 de galuste.

Am umplut o cratita mai inalta mai mult de jumatate cu apa si am lasat sa fiarba. Apoi am pus galustele in apa fierbinte si le-am lasat sa fiarba pana cand s-au ridicat la suprafata. Le-am scos cu un spumar si le-am tavalit prin pesmet fierbinte, astfel incat sa se prinda pesmetul de galusca.

Galustele sunt bune atat calde, cat si reci.

Galuste cu prune Gina Bradea

galuste-cu-prune-gina-bradea.jpegPentru reteta galuste cu prune Gina Bradea, aveti nevoie de:

Ingrediente
600 gr cartofi
4 linguri de ulei sau 1 lingura cu varf de unt 
1 praf de sare
2 oua
2 linguri de gris
150 gr faina
Umplutura:20-25 de prune micute
2 linguri de zahar cu 1 varf de cutit scortisoara macinata
Decor :300 g pesmet
150 gr zahar
1 lingurita rasa scortisoara
150 gr unt

Instructiuni
Inainte de a face galustele, cartofii trebuie spalati si pusi la fiert intregi, necuratati de coaja, in apa cat sa-i acopere si cu un praf de sare adaugat.

Dupa ce sunt bine fierti, cartofii trebuie scursi de apa si imediat sa le scoateti miezul. Pentru a face acest lucru, puteti pune cartofii pe un fund si cu o lingura ii rupeti in doua si sa scoateti miezul.

Acum adaugati untul sau uleiul, un praf de sare si amestecati totul cu un tel pana cand cartofii sunt bine sfaramati. Adaugati ouale si amestecati din nou cu miscari rapide. Adaugati apoi grisul si faina si amestecati totul cu o lingura pentru a obtine un aluat moale. Lasati bolul cu aluat la congelator pentru 30 de minute pentru a se intari.

Curatati prunele de codita si sambure, dar lasati-le aproximativ intregi. Intr-un castronel separat, puneti 2 linguri de zahar si putina scortisoara si tavalti putin prunelele in acest amestec. Intr-o tigaie, topiti untul si adaugati pesmetul, zaharul si scortisoara. Amestecati totul rapid pana se omogenizeaza si lasati la foc mic timp de maxim 5 minute. Intr-o craticioara, puneti 2-3 litri de apa rece cu un strop de sare si lasati-o sa fiarba.

Verificati aluatul de galuste si, daca este prea moale, puteti adauga o lingura de faina si sa framantati rapid. Presarati aluatul cu faina si ungeti-va mainile cu ulei. Cu mainile unse cu ulei, formati un sul din aluat si rupeti-l in bucati cat mai egale.

Pentru a lucra mai usor cu aluatul, se presara cu faina. Este recomandat sa aveti la indemana un castronel cu putin ulei pentru a va unge mereu mainile.

Se face un sul din aluat cu mainile unse cu ulei si se rup 20-25 de bucati cat mai egale. Fiecare bucata de aluat se ia, se aplatizeaza si se umple cu o pruna inmuiata in zahar aromat. Apoi se da forma rotunda si se asaza pe o tava sau farfurie unsa cu ulei. Acest proces se repeta pana cand sunt facute toate galustele.

Galustele sunt galbene si frumoase datorita oualor de tara si a unei linguri de malai adaugate in aluat. Cand apa clocoteste, se adauga galustele in apa fierbinte, dar nu toate odata, pentru a avea suficient spatiu pentru a fierbe si pentru a evita lipirea. Se fierb la foc mare pana cand totul da in clocot, apoi se reduce putin focul. Galustele se lasa sa fiarba pana cand se ridica la suprafata, apoi se mai lasa inca 5-6 minute pentru a fi bine fierte.

Dupa ce sunt fierte, galustele se scot usor cu o spumiera si se tavaleste in pesmet aromat pentru a aduna cat mai mult pesmet pe toate partile. Apoi se aseaza frumos pe un platou si se presara cu pesmetul ramas.

Galuste cu prune cu gris

galuste-cu-prune-cu-gris.jpgAceasta reteta galuste cu prune cu gris este delicioasa si aveti nevoie de:

Ingrediente
500 gr cartofi
1 oua 
80 gr faina
25 gr gris
1 pliculet zahar vanilat 
un praf de sare
10 prune 
30 gr zahar brun 
1 lg scortisoara
Topping: 50 gr unt 
100 gr pesmet
50 gr zahar brun
1 lg scortisoara 

Instructiuni
Incepeti prin a spala bine cartofii in coaja si puneti-i apoi la fiert. Dupa ce s-au fiert, scurgeti apa si lasati-i sa se raceasca. Intre timp, desfaceti prunele pe jumatate fara sa le rupeti de tot si scoateti samburii.

Umpleti prunele cu un amestec format din 30 grame de zahar brun si o lingurita de scortisoara, apoi lasati-le deoparte. Acum, pregatiti toppingul de pesmet. Topiti untul intr-o tigaie, adaugati pesmetul si amestecati continuu pana se rumeneste putin.

Lasati pesmetul sa se raceasca apoi adaugati zaharul brun si scortisoara si puneti tigaia deoparte. Curatati cartofii si dati-i pe razatoarea cu ochiuri mari. Adaugati oul, grisul, zaharul vanilat si un praf de sare peste cartofi si omogenizati bine compozitia.

Treptat, adaugati faina si framantati usor. Aluatul va fi lipicios, asadar nu mai adaugati faina. Intr-un alt recipient, puneti o oala mare cu apa la fiert si adaugati o lingura de sare. Cu mainile date prin faina, rupeti o bucata de aluat mai mare putin decat pruna, aplatizati aluatul si introduceti pruna in mijloc, apoi imbracati-o in aluat.

Presarati putina faina deasupra si dati-i o forma rotunda. Repetati acest pas pana formati toate galustele cu prune. Scufundati fiecare galuste in oala cu apa clocotita si lasati-le sa fiarba cateva minute, pana cand toate se ridica la suprafata. Scoateti galustele pe rand si tavaliti-le in tigaia cu pesmet, acoperindu-le pe toate partile. Lasati-le sa se raceasca putin inainte de a fi servite.

Galuste cu prune ca in Ardeal

galuste-cu-prune-ca-in-ardeal.jpgVeti avea nevoie de urmatoarele ingrediente si instructiuni pentru a pregati acest deliciu ca in Ardeal.

Ingrediente
1 kg de prune
4 linguri cu zahar
2-3 bete de scortisoara
Aluat galuste cu prune : 1 kg de cartofi
350 gr faina
2 oua
2 linguri de ulei
sare
Pentru tavalit: 50 gr de unt
250 gr zahar
300 gr pesmet
1 lingura de scortisoara pudra

Instructiuni
Curatam cartofii de coaja si ii taiem cubulete. Fierbem cartofii in apa cu putina sare si 2-3 bete de scortisoara. Cand sunt fierti, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca.

Spalam prunele si scoatem cu grija samburii, fara sa separam complet cele doua jumatati. Le amestecam cu cele 4 linguri de zahar si le lasam deoparte.

Intr-o tigaie topim untul, apoi adaugam pesmetul si-l prajim pana devine auriu inchis, amestecand continuu. Adaugam la sfarsit 250 g zahar si o lingura de scortisoara, apoi oprim focul dar continuam sa amestecam pentru a evita arderea zaharului. Lasam pesmetul sa se raceasca si ne ocupam de aluat.

Zdrobim cartofii ca pentru piure, adaugam ouale, uleiul, un praf de sare si faina. Framantam totul pana obtinem un aluat adecvat, care sa fie tare dar in acelasi timp usor lipicios.

Lasam aluatul sa se odihneasca timp de 10 minute apoi rupem din el bucati potrivite pe care le aplatizam, iar in mijloc punem cate o pruna. Strangem aluatul in jurul prunei, invelind-o complet.

Intr-o oala punem 3-4 litri de apa la fiert cu putina sare. Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugam galustele formate, avand grija ca acestea sa nu fie prea dese si sa nu se lipeasca intre ele. Cand galustele se ridica la suprafata, este semn ca sunt gata. Le scoatem din apa si le tavalim imediat prin amestecul de pesmet, zahar si scortisoara.

Galustele cu prune sunt delicioase atat calde, cat si reci.

Galuste cu prune congelate

galuste-cu-prune-congelate-1.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
4 cartofi medii, fierti in coaja
300 gr faina
1 ou
3 linguri ulei
15 prune congelate
pesmet
zahar
scortisoara

Instructiuni
Incepem prin a da cartofii pe razatoarea mica si a-i amesteca cu faina, oul si uleiul, obtinand astfel un aluat usor lipicios. Pe o planseta infainata, intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1 cm. Taiem aluatul in patratele si pe fiecare patratica punem o pruna, unind apoi colturile si dandu-i forma de bila. Pentru a evita lipirea, fiecare bila este data prin putina faina si asezata pe planseta. Este important sa nu decongelam prunele, pentru a putea lucra repede cu ele.

Inainte de a ne ocupa de galuste, punem apa la fiert cu putina sare si un strop de ulei. Cand apa a inceput sa fiarba, punem galustele si le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata. In timp ce acestea fierb, putem sa rumenim putin pesmetul in unt sau ulei si sa adaugam zahar, cu sau fara scortisoara, in functie de preferinte. Scurgem apoi galustele si le trecem prin amestecul de pesmet cu zahar pentru a le da o crusta delicioasa.

Este recomandat sa fim atenti la timpul de fierbere al galustelor si sa nu le punem prea dense sau sa se lipeasca intre ele. Astfel, galustele vor fi gustoase si pufoase, atat calde, cat si reci si merg de minune cu o portie de pulpe la cuptor.

Galuste cu prune de post

galuste-cu-prune-de-post-1.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
500 gr prune
400 gr cartofi
100 gr faina
5 linguri zahar
50 ml ulei
1 cana cu pesmet
1 lingura scortisoara

Instructiuni
Dupa ce ii fierbem in coaja, curatam cartofii si ii dam prin masina de tocat carne. Apoi, amestecam bine cu faina si o lingura de zahar si formam un sul de coca. Impartim sulul in portii egale, pe care le aplatizam in palme si punem in mijloc cate o pruna curatata de sambure, sau jumatate de pruna daca aceasta este mare. Strangem bine aluatul in jurul prunei si formam galustele.

Intr-un vas cu apa si sare pe foc, punem galustele si le lasam pana cand se ridica la suprafata, semn ca sunt fierte. Folosind o spumiera, scoatem galustele din vas si le punem intr-un vas cu pesmet, scortisoara si restul de zahar, totul fiind rumenit in ulei. Le tavalim prin acest amestec si le scoatem apoi pe un platou.

Galuste cu prune la tava

galuste-cu-prune-la-tava.jpg

Veti necesita:

Ingrediente
Pentru aluat: 50 gr unt
250 gr faina
100 gr zahar pudra
1 ou
25 gr drojdie
75 ml lapte
1 varf de cutit de sare
coaja de la o lamaie
1 praf de nucsoara
unt pentru uns tava
Pentru umplutura: 100 gr mac macinat
100 ml lapte
50 gr zahar pudra
1 lingura unt
2 linguri zahar pudra pentru decor
5 prune mari

Instructiuni
Se amesteca laptele caldut cu drojdia si zaharul, apoi se adauga faina, oul, praful de sare, coaja de lamaie si nucsoara. Se framanta aluatul pana cand este potrivit de tare, apoi se adauga untul topit treptat, continuand sa se framante. Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ 40 de minute.

In timp ce aluatul creste, se fierbe macul impreuna cu laptele, untul si zaharul pana cand se ingroasa, apoi se lasa sa se raceasca.

Aluatul se imparte in zece bucati si se intinde fiecare in forma de patrat. Pe fiecare patrat se aseaza o jumatate de pruna si o lingurita de umplutura cu mac. Marginile se aduna si se lipesc, formand o biluta rotunda. Bilele se aseaza una langa alta intr-un vas rotund uns cu unt si se lasa sa creasca intr-un loc cald timp de 15 minute. Apoi se introduc in cuptorul preincalzit pentru 30-40 de minute, la foc mic. Galustele cu mac se servesc calde sau reci, presarate cu zahar pudra.

Galuste cu prune cu cartofi

galuste-cu-prune-cu-cartofi.jpgPentru a pregati aceasta reteta aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi fierti in coaja
30 prune
400-450 gr faina alba
2 linguri de ulei
2 oua intregi
1 lingurita de sare
250 gr pesmet
100 gr unt
100 gr zahar tos
scortisoara dupa gustul vostru

Instructiuni
Intr-o oala cu apa si sare, punem cartofii la fiert.

Intr-o tigaie, topim untul si adaugam pesmetul. Amestecam continuu pana cand pesmetul devine rumen, dupa care tragem tigaia de pe foc. Adaugam zaharul tos si scortisoara, amestecam si apoi scoatem compozitia intr-un vas pentru a se raci. Scoatem samburii din prunele spalate si scurse de apa. Adaugam 2 linguri de zahar tos peste prune si amestecam bine.

Lasam cartofii fierbinti sa se raceasca timp de 15 minute. Apoi, curatam cartofii de coaja si ii dam prin razatoarea mica.

Peste cartofi, adaugam ouale, uleiul, sare si o parte din faina. Adaugam faina treptat, in functie de cat de umezi sunt cartofii. Framantam totul cu mana si adaugam mai multa faina, daca aluatul este prea lipicios. Aluatul rezultat trebuie sa fie omogen si usor lipicios.

Impartim aluatul in bucati egale si formam bile. Aplatizam fiecare bila cu mana, dandu-i forma de disc. Adaugam cate o pruna in mijlocul fiecarui disc si apoi ridicam marginile, modeland aluatul pentru a forma o bila in jurul prunei. Repetam procesul cu toate prunele.

Intr-o oala cu 3 litri de apa, aducem apa la fierbere. Cand apa clocoteste, adaugam galustele si le fierbem pana cand acestea se ridica la suprafata.

Cu o paleta, scoatem galustele din apa si le lasam sa se scurga de apa timp de cateva secunde. Apoi, le tavalim prin pesmetul rumenit.

Galuste cu prune fara cartofi

galuste-cu-prune-fara-cartofi.jpgReteta galuste cu prune fara cartofi este usor de preparat si aveti nevoie de:

Ingrediente
300 ml apa
3 linguri ulei
1 praf de sare
250 gr faina
1 ou
8 prune marisoare
100 gr unt
150 gr pesmet
zahar
pudra de scortisoara

Instructiuni
Se taie prunele in doua si li se indeparteaza samburii. Intr-o tigaie antiaderenta se topeste untul, se adauga pesmetul si se rumeneste pana devine auriu.

Se pune apa, uleiul si sarea la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca, se ia deoparte si se adauga faina. Se amesteca rapid cu o lingura de lemn si se lasa deoparte sa se raceasca putin, pana cand puteti framanta cu mana. Adaugati oul si framantati cu mana pana cand se inglobeaza in aluat. Aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios. Daca este prea lipicios, mai adaugati putina faina.

Se taie din aluat bucati de aproximativ 2 cm, se aplatizeaza cu mana, se pune cate o jumatate de pruna in mijloc si se inveleste. Se da fiecare galusca prin faina astfel incat sa nu se lipeasca de masa de lucru. Se fierb in apa clocotita cu putina sare, se scot cu o paleta si se tavalesc prin pesmetul rumenit. Se servesc cu zahar si scortisoara.

Galuste cu prune cu gris fara cartofi

galuste-cu-prune-cu-gris-fara-cartofi-1.jpgDelicioasele galuste cu prune pufoase cu gris fara cartofi sunt perfecte de servit in orice moment al zilei, iar pentru a fi preparate necesita:

Ingrediente
400gr gris
300ml apa
300 gr unt
5-6 oua
200 gr faina
2-3 linguri de zahar tos
2 linguri zahar praf vanilat
2 linguri scortisoare
250 gr gris
50 gr unt
1 lingura de ulei

Instructiuni
Am pus apa, untul si un praf de sare la fiert. Cand am observat ca apa clocoteste, am adaugat 400 grame de gris si am amestecat mereu pana s-a ingrosat, pentru a evita formarea gogoloselor. Am lasat compozitia sa se raceasca, iar apoi am prajit 250 grame de gris in 50 grame de unt (pentru a evita arderea untului in tigaie am adaugat o lingura de ulei), amestecand continuu pana s-a rumenit. Ulterior, am adaugat in grisul prajit o lingura de zahar tos, doua linguri de zahar vaniliat si o lingura de scortisoara.

Am spalat bine prunele si le-am scos samburii, apoi le-am taiat in doua sau in trei, in functie de marime, si le-am asezat intr-un castron, unde am adaugat 2 linguri de zahar tos si o lingura de scortisoara.

Pentru a face aluatul, am combinat grisul racit, faina si ouale. Am facut apoi gomboti din aluat, adaugand in mijlocul fiecaruia jumatatea de pruna. Am introdus cu grija gombotii intr-o cratita cu apa clocotita si o lingurita de sare si i-am lasat sa fiarba timp de aproximativ doua minute, pana s-au ridicat la suprafata. Am scos apoi gombotii cu o spumiera si i-am dat prin grisul prajit cu zahar si scortisoara.

Galuste cu prune cu aluat oparit

galuste-cu-prune-cu-aluat-oparit-2.jpg

Pentru a pregati aceste galuste cu aluat oparit, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 cana cu apa 
50 gr unt sau margarina
150 g faina
1 ou
1/2 lingurita sare
4 prune proaspete
(daca prunele sunt proaspete punem in locul samburelui 1 lingurita de zahar amestecata cu scortisoara)
150 gr pesmet

Instructiuni
Se aduce apa cu sare la fiert, apoi se adauga untul si se asteapta sa dea din nou in clocot. Se adauga faina treptat, amestecand pana se omogenizeaza compozitia, apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce compozitia s-a racit, se adauga oul si se framanta bine aluatul pana acesta devine omogen.

Aluatul se ruleaza sub forma de baston si se imparte in 7-8 bucati egale, care se intind intre palme. In mijlocul fiecarei bucati se pune jumatate de pruna, apoi se formeaza gombotii.

Se pune apa la fiert cu sare si se adauga gombotii, lasandu-i sa fiarba pana se ridica singuri la suprafata. Se scot cu ajutorul unei palete si se tavalesc prin pesmet prajit in ulei sau unt si un praf de sare. Se servesc presarati cu zahar si scortisoara sau cu frisca.

Galuste cu prune la cuptor

galuste-cu-prune-la-cuptor-1.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
120 gr malai
120 gr gris
100 gr faina
500 gr prune fara samburi
75 gr pesmet
10 gr scortisoara macinata
sare

Instructiuni
Intr-un vas se pune 1,2 litri de apa rece si se adauga putina sare. Se aduce la fiert malaiul si se amesteca din cand in cand pana se formeaza un amestec omogen.

Dupa ce malaiul a fiert, se adauga grisul, in ploaie, amestecand continuu. Se lasa sa fiarba timp de 10 minute, apoi se adauga si faina, amestecand constant pentru a evita formarea cocoloaselor.

Compusul obtinut se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit cu un capac, amestecand ocazional, dar mai des pe masura ce devine mai gros. Se va obtine astfel un aluat vartos, care se va lasa sa se raceasca. Prunele spalate se vor taia in jumatati, se vor scoate samburii si se vor presara cu scortisoara.

Se va amesteca pesmetul cu scortisoara macinata si se va distribui pe fundul unui bol putin inalt. Se ia o lingurita din aluatul racit, se formeaza o bila in palma si se inveleste in jumatatea de pruna. Aceste galustele se vor rostogoli prin pesmetul din bol, dupa care se vor aseza intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Se vor coace la cuptorul preincalzit la 180° C, timp de 40-45 minute.

Aceste galuste sunt delicioase fara zahar, datorita dulcetei de prune si a scortisoarei, dar se pot indulci si cu un sirop subtire de miere si apa. Se pot pastra in frigider mai multe zile si se pot reincalzi in cuptorul cu microunde.

Galuste cu prune uscate

galuste-cu-prune-uscate.jpg

Veti necesita:

Ingrediente
Pentru galuste: 1 kg cartofi
100 gr gris
100 gr faina
1 lg amidon
3 lg ulei
3 lg zahar
300 gr prune uscate
1 lgt sare
Pentru presarat: 500 gr pesmet
2 lgt scortisoara
50 ml ulei
5 lg zahar

Instructiuni
In seara precedenta, punem prunele uscate la inmuiat in apa calduta cu putina esenta de rom. Spalam cartofii si ii punem la fiert in apa cu sare.

Dupa ce s-au racit, decojim cartofii, ii pasam si adaugam faina, grisul, pesmetul, sarea, uleiul si cele 3 linguri de zahar. Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios. Pe o suprafata presarata cu faina, impartim aluatul in bile de marimea unei nuci, le aplatizam, punem o pruna in mijloc si formam o bila. Este important sa inconjuram pruna cu aluat.

Pentru a presara, prajim uleiul amestecat cu scortisoara intr-o tigaie si apoi adaugam zaharul. Punem o oala mare cu apa la fiert. Cand apa clocoteste, aruncam galustele in apa si asteptam pana cand acestea rasar la suprafata apei. Este semn ca sunt gata! Le scoatem cu grija cu o paleta direct in pesmetul prajit si le leganam pana se acopera de tot in crusta aromata de pesmet si zahar.

Galustele sunt delicioase cu aroma de prune si scortisoara si pot fi pastrate in frigider pentru mai multe zile.

Galuste cu prune dietetice

galuste-cu-prune-dietetice.jpg

Aceasta este o reteta sanatoasa si necesita urmatoarele:

Ingrediente
500 gr cartofi
125 gr faina fara gluten
2 buc oua
2 linguri ulei
dupa gust sare
dupa gust prune
dupa gust zahar
1 lingura unt
150 gr pesmet fara gluten
150 gr zahar

Instructiuni
Pentru a face galuste cu prune, incepem prin a fierbe cartofii, care apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, se paseaza si se amesteca cu celelalte ingrediente pentru aluat. Prunele curatate de coaja se presara cu zahar dupa gust, apoi se pune aluatul in jurul fiecarei prune si se formeaza o bila.

Intr-o cratita mare, se pune apa la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga galustele in apa si se fierb timp de 15 minute. Intre timp, se pregateste pesmetul. Intr-o tigaie, se topeste untul si se adauga pesmetul si zaharul, amestecand pana cand pesmetul devine auriu.

Dupa ce s-au fiert, galustele se scot cu o paleta din apa si se tavalesc in pesmetul aromat.

Galuste cu prune calorii

galuste-cu-prune-calorii-1.jpgGalustele cu prune sunt un desert traditional romanesc ca si deliciosul lapte cu gris si este preparat dintr-un aluat simplu, care este umplut cu prune si apoi fiert in apa. Acest desert nu este foarte bogat in calorii, dar, ca orice aliment, trebuie consumat cu moderatie in cadrul unei alimentatii echilibrate.

O portie de galuste cu prune (aproximativ 100 de grame) contine aproximativ 130-150 de calorii. Aceasta valoare calorica variaza in functie de cantitatea de faina, gris si zahar folosita in reteta, precum si de dimensiunea galustelor.

Galustele cu prune contin o cantitate semnificativa de carbohidrati, care reprezinta sursa principala de energie pentru organism. De asemenea, contin si proteine, care ajuta la mentinerea masei musculare, precum si grasimi, care asigura aportul necesar de acizi grasi esentiali.

Prunele, ingredientul principal al acestei retete, sunt bogate in fibre si contin o serie de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina C, potasiu si magneziu. Ele sunt cunoscute pentru proprietatile lor laxative si antioxidante, fiind benefice pentru sistemul digestiv si sistemul imunitar.

In concluzie, galustele cu prune pot fi o gustare delicioasa si satisfacatoare, dar trebuie consumate cu moderatie datorita continutului lor de carbohidrati si zahar. In general, ele nu ar trebui sa fie o problema pentru o dieta sanatoasa si echilibrata, daca sunt consumate cu moderatie si in combinatie cu alte alimente nutritive.

Fuzzy spera ca aceste retete de galuste cu prune v-au starnit pofta si curajul de a incerca sa le pregatiti acasa. Pofta buna!