Laptele cu gris este o gustare simpla si delicioasa, care se prepara dintr-o combinatie de lapte, gris si zahar.

Acest fel de mancare este popular in multe tari si poate fi servit ca mic dejun, gustare sau desert.

Gris cu lapte

Pentru a pregati laptele cu gris, trebuie sa adaugati laptele intr-un vas si sa il aduceti la fierbere. Apoi, adaugati grisul si amestecati continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Lasati compozitia sa fiarba timp de cateva minute, amestecand constant pana cand amestecul se ingroasa si devine cremos. In cele din urma, adaugati zaharul si aromele preferate, cum ar fi vanilie sau scortisoara.

Laptele cu gris poate fi servit cald sau rece, in functie de preferintele dvs. De asemenea, puteti adauga fructe proaspete sau uscate, nuci sau stafide pentru a-i conferi o aroma si o textura suplimentara.

In plus, laptele cu gris este o optiune sanatoasa pentru micul dejun la fel ca si deliciosul orez cu lapte, deoarece contine proteine, carbohidrati, vitamine si minerale. Grisul este bogat in fibre si poate ajuta la mentinerea sanatatii digestive, in timp ce laptele este o sursa buna de calciu si vitamina D, esentiale pentru sanatatea oaselor.

In concluzie, laptele cu gris este o gustare simpla, delicioasa si sanatoasa, care poate fi pregatita in doar cateva minute. Este o optiune excelenta pentru micul dejun sau gustarile dintre mese, si poate fi personalizat cu arome si ingrediente preferate pentru a-i conferi o aroma si o textura suplimentara.

Gris cu lapte reteta

gris-cu-lapte-reteta.jpgPentru reteta gris cu lapte simpla, aveti nevoie de:

Ingrediente
200 ml lapte dulce
2 linguri rase de zahar tos fin
1 plic de vanilie
4 linguri rase de gris
ornamente decor
fructe din dulceata
toping

Instructiuni
Se incepe prin pregatirea formelor din silicon, presarandu-se in ele cateva ornamente decorative sau fructe din dulceata. Se pune laptele pe foc mic si se adauga cele doua linguri de zahar.

Dupa ce zaharul s-a topit, se toarna incet grisul si se amesteca continuu pentru a evita formarea cocoloaselor, pana cand compozitia se ingroasa.

Grisul ingrosat se toarna apoi in formele de silicon si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, se rastoarna pe farfurioare si se pot decora cu ornamente, dulceata, sirop sau toping, dupa preferinte.

Gris cu lapte bebe

gris-cu-lapte-bebe-1.jpgAcest preparat este indicat in prima luna de diversificare a bebelusului.

Ingrediente
300ml lapte
3 linguri gris
1 lingurita carob
2 linguri afine

Instructiuni
Se porneste focul sub o cratita cu lapte, iar cand a inceput sa fiarba, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu timp de 8 minute pentru a evita formarea cocoloaselor.

Separat, se fierb afinele la abur timp de 5 minute, apoi se amesteca cu jumatate din cantitatea de gris obtinut, in timp ce cealalta jumatate se amesteca cu o lingurita de carob.

Gris cu lapte Jamila

gris-cu-lapte-jamila.jpg

O mancare preferata de copii, dar care poate fi savurata si de adulti.

Ingrediente
350 ml lapte
3,5 linguri de gris
cateva linguri de piure de piersica dupa preferinte

Instructiuni
In lapte se fierbe grisul, amestecand continuu pentru a evita formarea cocoloaselor.

Cand incepe sa se lege, se adauga piureul fin de piersica si se amesteca pana cand grisul s-a fiert si s-a ingrosat.  Optional, se poate adauga indulcitor dupa preferinta.

Gris cu lapte Gina Bradea

gris-cu-lapte-gina-bradea.Reteta simpla de gris cu lapte, la fel ca in copilarie, este un desert delicios si gustos, potrivit pentru micul dejun sau cina.

Ingrediente
500 ml de lapte integral
50 gr gris
1-2 linguri de zahar
1 praf de sare
1 lingura de smantana groasa
dulceata
vanilie

Instructiuni
Pentru a pregati laptele cu gris, incepem prin a pune laptele la fiert, adaugand un praf de sare si o lingura cu varf de zahar (sau doua linguri daca vreti sa fie mai dulce). Adaugam vanilia si amestecam usor cu un tel, asteptand ca laptele sa dea in clocot.

Cand laptele a inceput sa clocoteasca, adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Reducem focul la minim si lasam sa fiarba timp de aproximativ 5 minute, pana cand compozitia se ingroasa. Adaugam smantana si amestecam din nou foarte bine.

La final, pentru a decora si imbunatati gustul, putem adauga deasupra putina dulceata, fructe din compot, fructe proaspete sau uscate, coaja de lamaie sau de portocala, rom sau scortisoara.

Gris cu lapte de cocos

gris-cu-lapte-de-cocos.jpgPentru acest desert cu gris cu lapte vegetal, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 litru lapte de cocos
100 g gris
6 linguri de zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de portocale
2 lingurite scortisoara
50 ml suc proaspat de portocale
1 lingura fulgi de cocos

Instructiuni
Se pune intr-o cratita litrul de lapte si cele 6 linguri de zahar, apoi se lasa pe foc pana cand incepe sa clocoteasca. Dupa aceea, se amesteca pentru a se dizolva complet zaharul. Se adauga esentele si plicul de zahar vanilat, apoi se toarna in ploaie grisul si se amesteca incontinuu. Cand compozitia a inceput sa se ingroase, se adauga fulgii de cocos, sucul proaspat de portocale si cele 2 lingurite de scortisoara, si se continua amestecarea. Se lasa pe foc inca 15 minute, amestecand usor din cand in cand, la foc mic pentru a se lega bine compozitia si a-si pastra aroma.

Pentru a decora, se pune grisul fierbinte intr-un bol, apoi se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se intoarce pe o farfurie si se presara fulgi de cocos si coji de portocale sau se poate decora dupa propriul gust.

Gris cu lapte de migdale

gris-cu-lapte-de-migdale.jpeg

Reteta de gris cu lapte de migdale este atat de simpla si rapida, incat necesita doar trei ingrediente. In functie de gusturile si preferintele fiecaruia, se poate ajusta cantitatea de lapte sau de gris, astfel incat sa obtineti textura dorita: fie mai lichida, fie mai densa.

Ingrediente
50 grame gris
550 ml lapte de migdale 
2 linguri zahar (preferabil zahar vanilat)
dulceata de gutui sau pudra de scortisoara pentru servit

Instructiuni
Se pune laptele intr-o oala si se incalzeste la foc mic. Dupa ce laptele incepe sa se incalzeasca, se adauga zaharul si se amesteca usor pana se dizolva complet si laptele ajunge la punctul de fierbere.

In ploaie, se adauga grisul si se amesteca continuu pentru a evita formarea de cocoloase si lipirea de fundul oalei. Pe masura ce compozitia fierbe, grisul se umfla si se ingroasa, ajungand la consistenta unei budinci (in jur de 15 minute). Se ia oala de pe foc si se imparte continutul in boluri.

Grisul cu lapte se poate servi cald sau rece, pudrat cu scortisoara sau cu un topping de dulceata acrisoara.

Gris cu lapte si scortisoara

gris-cu-lapte-si-scortisoara.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
500 ml lapte
3 linguri de unt
50 g zahar
50 g gris
vanilie
scortisoara

Instructiuni
Puneti laptele, zaharul si vanilia intr-un vas si puneti-l la fiert. Lasati amestecul sa dea in clocot si zaharul sa se topeasca, apoi adaugati untul.

Luati vasul de pe foc si adaugati grisul in ploaie, amestecand in acelasi timp cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Amestecati bine si puneti din nou vasul pe foc. Lasati amestecul sa fiarba pana cand se ingroasa si ajunge la consistenta dorita.

Gustati si adaugati mai mult zahar, daca este necesar. Grisul trebuie sa fie fiert si cremos. Puneti amestecul de gris si lapte in boluri sau farfurii si decorati cu scortisoara sau cu dulceata preferata.

Gris cu lapte pane

gris-cu-lapte-pane.jpg

Acesta este un desert perfect atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Pentru a pregati gris cu lapte prajit, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 litru de lapte
10 linguri de gris fin
10 linguri de zahar
1 fiola esenta de vanilie
putina sare
2-3 oua
faina alba
ulei pt prajit

Instructiuni
Intr-o oala, se pune la fiert laptele cu o putina sare. Dupa ce laptele a dat in clocot, se adauga grisul in ploaie si se amesteca bine, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Se adauga si zaharul, apoi vanilia si se continua amestecarea pana cand compozitia devine omogena.

Cand grisul este fiert, se ia de pe foc si se pune intr-un castron lat, usor umezit. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in cubulete cu ajutorul unui cutit.

Cubuletele de gris se dau prin ou batut, apoi prin faina alba si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins pana cand devin aurii si crocante. Se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei. Grisul prajit se poate servi ca garnitura la felurile de mancare sau ca o gustare delicioasa.

Gris cu lapte de soia

gris-cu-lapte-de-soia.jpg

Acesta este un desert perfect pentru zilele de post, servit dupa o portie copioasa de salata orientala. Pentru preparare, aveti nevoie de:

Ingrediente
dupa gust coaja de portocala
3 linguri gris
300 ml lapte de soia
praf de sare
2 lingurite zahar
dupa gust dulceata de visine

Instructiuni
Se incepe prin punerea la fiert a laptelui de soia, adaugand un praf de sare, cele doua lingurite de zahar si coaja rasa de portocala. Odata ce laptele a inceput sa fiarba, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu pentru a evita formarea de cocoloase.

Continuam sa amestecam pana cand grisul capata consistenta dorita, apoi il rasturnam intr-un castron si il decoram cu dulceata preferata deasupra.

Gris cu lapte pentru diabetici

gris-cu-lapte-pentru-diabetici.jpg

Acest desert este perfect pentru cei care sufera de diabet.

Ingrediente
800 ml lapte
2 linguri green sugar
8 linguri gris
Gem: 200 gr capsuni
2 linguri green sugar
o lingurita zeama de lamaie

Instructiuni
Intr-o cratita, puneti laptele si indulcitorul natural Green Sugar si fierbeti. Adaugati grisul in ploaie si amestecati usor cu un tel. Lasati pe foc pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Turnati grisul fierbinte in boluri.

Pentru a pregati gemul, taiati capsunile si amestecati-le cu indulcitorul Green Sugar si zeama de lamaie. Puneti la fiert la foc mic, amestecand usor pana cand compozitia se ingroasa.

Puneti gemul deasupra si serviti rece sau cald, dupa preferinta. Acest desert este potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti si nu contine zahar.

Gris cu lapte si budinca de vanilie

gris-cu-lapte-si-budinca-de-vanilie.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
700 ml lapte
un cub de unt
o cana si jumatate cu gris
o lingura cu zahar
o lingura cu varf cu miere
coaja rasa de portocala
cateva picaturi de esenta de vanilie
dulceata de merisoare
nuca de cocos
stafide
cativa fulgi de zapada 

Instructiuni
Amestecam grisul cu laptele si il fierbem. Adaugam coaja de portocala rasa si vanilia, apoi adaugam untul, mierea si zaharul, amestecand bine pentru a le incorpora. Pentru un gust desavarsit, adaugam dulceata de merisoare si nuca de cocos.

Gris cu lapte si mascarpone

gris-cu-lapte-si-mascarpone.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
200 ml lapte (integral)
2 linguri de gris
1 lingurita de zahar de vanilie
1 lingura de unt
cacao sau zahar pudra dupa gust

Instructiuni
Pentru a pregati grisul, alegeti o oala cu fundul gros si turnati laptele in ea. Puneti oala pe foc si amestecati des pana cand laptele incepe sa se incalzeasca. Nu trebuie sa fie fierbinte. Adaugati grisul si amestecati continuu. Cand amestecul incepe sa se ingroase, adaugati o lingurita de zahar de vanilie si luati de pe foc. Puneti grisul in bol si adaugati felii de unt. Daca doriti, puteti lasa untul sa se topeasca in castron si apoi sa turnati grisul peste el. Presarati deasupra cu ceea ce preferati, cum ar fi cacao, scortisoara, zahar pudra sau zahar de vanilie.

Pentru a face desertul mai special, puteti adauga mascarpone in gris. Amestecati o lingura de mascarpone in gris inainte de a-l servi sau decorati farfuria cu mascarpone. Acest produs lactat cremos ii va cuceri mai ales pe adulti. Daca doriti sa il serviti mai dulce, puteti adauga stafide inmuiate in rom sau o bucata de ciocolata amaruie in bol sau in farfurie inainte de a turna grisul.

Gris cu lapte si banane

gris-cu-lapte-si-banane.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
200 ml lapte de vaca
20 gr gris
1/2 banana coapta

Instructiuni
Se curata coaja de banana si se paseaza cu furculita. Laptele se pune intr-o craticioara si se fierbe. Treptat, se adauga grisul amestecand continuu cu un tel. Cand grisul este gata, se ia craticioara de pe foc si se adauga banana pasata. Se amesteca bine si apoi se transfera totul intr-un castron. Inainte de a fi consumat, se lasa sa se raceasca putin.

Gris cu lapte in stil turcesc

gris-cu-lapte-in-stil-turcesc.jpg

Pentru acest desert veti necesita:

Ingrediente
600 ml lapte
150 grame de gris
10 linguri de zahar vanilat
150gr mix de fructe confiate
un pliculet 5 g sofran
6 linguri de sirop de cirese 

Instructiuni
Pune laptele si zaharul intr-o cratita si pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, adauga treptat grisul si amesteca continuu cu un tel timp de circa 10 minute. Cand grisul s-a ingrosat si este gata, adauga fructele confiate tocate marunt si sofranul. Amesteca pana cand compozitia este omogena si mai lasa sa fiarba timp de 2-3 minute. Apoi ia cratita de pe foc si lasa amestecul sa se raceasca.

Toarna compozitia in o forma rotunda de silicon sau intr-un bol perfect rotund. Las-o sa se raceasca complet la frigider timp de circa 2-3 ore si apoi rastoarna-o pe un platou. Poti orna desertul cu nuci macinate, sirop de cirese, alune sau fistic.

Gris cu lapte si ou

gris-cu-lapte-si-ou.jpg

Acest tip de desert este o specialitate nemteasca si aveti nevoie de:

Ingrediente
300 g gris
600 ml lapte rece
2 oua
un praf de sare
150 ml ulei
zahar dupa gust 

Instructiuni
Intr-un castron, pui grisul si torni peste el laptele rece. Lasi sa se absoarba complet timp de circa 40 de minute.

Bati ouale si le adaugi peste gris. Amesteci si adaugi si praful de sare. Incingi uleiul intr-o tigaie si prajesti compozitia de gris pana capata o culoare frumoasa.

Dupa ce termini de prajit, pui totul pe o farfurie si presari zahar deasupra. Servesti mancarea alaturi de compot. Pentru iarna, este recomandat compotul de mere, iar vara, cel de cirese sau cel de rubarba.

Gris cu lapte de ovaz

gris-cu-lapte-de-ovaz.jpg

Ovazul, datorita continutului mare de fibre, ofera numeroase beneficii, printre care se numara scaderea tensiunii arteriale, ameliorarea problemelor digestive, sustinerea procesului de slabire si prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Laptele de ovaz este adesea folosit pentru curatarea peretilor intestinelor de toxine si detoxifierea sangelui, precum si pentru prevenirea sau tratarea numeroaselor afectiuni, in special cele legate de sistemul digestiv. Pentru a pregati acest desert, aveti nevoie de:

Ingrediente
600 de mililitri de lapte
10 sau 12 lingurite de gris
o lingura de zahar vanilat
o jumatate de lingurita de scortisoara macinata, optional

Instructiuni
Pentru a prepara acest delicios si simplu desert, aveti nevoie de lapte, zahar vanilat, scortisoara si gris. Primul pas este sa turnati cei 600 de mililitri de lapte intr-o cratita si sa adaugati lingura de zahar vanilat si o jumatate de lingurita de scortisoara, sau puteti omite scortisoara daca nu va place.

Lasati laptele sa fiarba la foc mediu, apoi adaugati cele 10 sau 12 lingurite de gris si amestecati incontinuu timp de doua minute pana cand se ingroasa usor si formeaza bule la suprafata. Luati cratita de pe foc si transferati grisul cu lapte intr-un bol.

Este important de tinut minte ca grisul cu lapte nu va fi foarte gros dupa ce este luat de pe foc, dar se va ingrosa mai mult cand se raceste.

Grisul cu lapte poate fi servit simplu sau presarat cu scortisoara. In plus, puteti sa-l serviti cu gem sau dulceata preferata, fructe proaspete, stafide sau nuci, sau cu o combinatie din aceste ingrediente, dupa preferinta.

Gris cu lapte beneficii

gris-cu-lapte-beneficii.jpg

Grisul bio contine 5,3 g de proteine, esentiale pentru muschi si pielea omului, intr-o portie obisnuita.

Datorita continutului sau scazut de grasimi, grisul este ideal pentru cei care doresc sa slabeasca. De asemenea, este recomandat bebelusilor, deoarece ii ajuta sa se sature repede, fara sa ia prea mult in greutate.

O ceasca de gris uscat contine aproximativ 150 de calorii, reprezentand 12% din necesarul zilnic de calorii al unui copil si 8% din necesarul zilnic al unui adult cu greutate medie. Din cantitatea de calorii, 3/4 provin din carbohidratii continuti in grau, fiind o sursa importanta de energie.

Pe scurt, grisul ofera satietate datorita faptului ca se digera lent, evitand mancatul excesiv. Acesta poate fi imbunatatit in nutritie si gust prin adaugarea de nuci si stafide. Grisul imbunatateste functia renala datorita continutului sau de potasiu si este o sursa buna de vitamine esentiale, E si grupa B, pentru o buna imunitate in fata bolilor.

Pentru cei cu un stil de viata activ, grisul este o sursa excelenta de energie rapida. Mineralele continute de grau, cum ar fi fosforul, zincul si magneziul, sunt benefice pentru sanatatea oaselor si a sistemului nervos. Totusi, cei cu intoleranta la gluten ar trebui sa evite sa manance gris.

Grisul contine cantitati mari de seleniu, care previne infectiile si consolideaza sistemul imunitar, imbunatatind sanatatea inimii si prevenind anemia. Prin aportul crescut de fier prin dieta, circulatia sangelui se imbunatateste, oferind mai multa energie si prevenind anemia, care este comuna in special la femei.

Gris cu lapte calorii

gris-cu-lapte-calorii.jpgGrisul cu lapte este o combinatie delicioasa si populara pentru micul dejun sau gustare in multe culturi. In general, aceasta combinatie contine o cantitate semnificativa de calorii, in principal datorita continutului de carbohidrati si proteine din gris si lapte.

In medie, o portie de 200 de grame de gris cu lapte contine aproximativ 240-300 de calorii, in functie de tipul de lapte si de cantitatea de zahar adaugata. Daca adaugam fructe sau alte ingrediente, numarul de calorii poate creste semnificativ.

In detaliu, o portie de 200 de grame de gris cu lapte contine in jur de 45-50 de grame de carbohidrati, 10-15 grame de proteine si 3-5 grame de grasimi. De asemenea, aceasta combinatie este o sursa buna de calciu si alte minerale importante.

Este important sa mentionam ca acest numar de calorii poate varia semnificativ in functie de cantitatea si tipul de lapte si zahar adaugat. In general, utilizarea laptelui integral poate adauga mai multe calorii decat laptele degresat sau laptele cu continut scazut de grasimi. De asemenea, adaugarea de zahar sau miere poate creste continutul de calorii, iar adaugarea de fructe proaspete sau nuci poate adauga nutrienti si fibre, dar si calorii.

In concluzie, grisul cu lapte poate fi o optiune nutritiva si satisfacatoare pentru micul dejun sau gustare, dar trebuie consumat cu moderatie si in cadrul unei diete echilibrate. Daca sunteti interesat sa reduceti numarul de calorii, puteti incerca sa folositi lapte degresat sau cu continut scazut de grasimi si sa evitati adaugarea de zahar sau alte indulcitori. De asemenea, puteti incerca sa adaugati fructe proaspete sau nuci pentru a creste valoarea nutritiva, dar sa limitati cantitatea pentru a mentine numarul de calorii la un nivel moderat.

Pofta buna si spor la gatit!