Cartofii gratinati, sau gratin dauphinois cum sunt cunoscuti in Franta, sunt o delicioasa si satisfacatoare mancare de cartofi.
Aceasta reteta clasica este usor de facut si este perfecta pentru cineva care cauta o alternativa gustoasa la cartofii prajiti sau piureul de cartofi.
Cartofi gratinati
Pentru a face cartofi gratinati, aveti nevoie de cartofi taiati in felii subtiri, smantana grasa, usturoi si branza rasa. Incepeti prin a preincalzi cuptorul la 180°C si pregatiti un vas de copt uns cu unt. Apoi, curatati cartofii si taiati-i in felii subtiri.
Intr-un bol mare, amestecati smantana, usturoiul tocat si o parte din branza rasa. Adaugati cartofii si amestecati bine, asigurandu-va ca fiecare felie de cartof este acoperita cu amestecul de smantana.
Asezati cartofii in vasul de copt si presarati cu restul de branza rasa. Acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru aproximativ o ora. Dupa ce a trecut o ora, indepartati folia de aluminiu si mai lasati la cuptor pentru inca 15-20 de minute sau pana cand cartofii sunt aurii si moi.
Cartofii gratinati sunt o garnitura excelenta pentru o varietate de feluri de mancare, cum ar fi friptura de vita, friptura de porc sau ostropel de pui. De asemenea, pot fi serviti ca fel principal alaturi de o salata verde proaspata.
Desi cartofii gratinati pot fi o mancare bogata in calorii, exista si variante mai sanatoase. In loc de smantana grasa, puteti folosi lapte degresat sau lapte vegetal, iar in locul branzei grase puteti folosi branza mai slaba sau branza vegetala. De asemenea, puteti inlocui cartofii cu cartofi dulci sau alte legume, cum ar fi dovlecei, morcovi sau telina.
In concluzie, cartofii gratinati sunt o delicioasa si satisfacatoare mancare de cartofi, perfecta pentru o cina in familie sau pentru ocazii speciale. Fiind usor de personalizat, puteti sa ajustati reteta pentru a se potrivi cu preferintele dvs. si cu nevoile nutritionale.
Reteta cartofi gratinati
Reteta pentru cartofi gratinati poate varia in functie de preferintele culinare si de ingrediente disponibile. In general, este necesar sa ai cartofi, lapte, unt, faina, branza si condimente pentru a realiza aceasta reteta.
Iata o reteta simpla pentru cartofi gratinati:
Ingrediente
1,5 kg de cartofi
3 linguri de unt
3 linguri de faina
600 ml de lapte
150 g de cascaval ras
sare si piper dupa gust
Instructiuni
Curata si taie cartofii felii subtiri si uniforme. Pune-i intr-o oala cu apa clocotita si fierbe-i timp de aproximativ 5-7 minute, pana cand devin putin moi. Nu-i fierbe prea mult, altfel se vor dezintegra in sosul de gratinare. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
In timp ce cartofii fierb, topeste untul intr-o tigaie. Adauga faina si amesteca bine cu o lingura de lemn. Gatiti timp de 1-2 minute, pana cand amestecul se ingroasa si se formeaza o pasta. Treptat, adauga laptele si amesteca bine pentru a evita formarea de cocoloase. Gatiti amestecul timp de 5-6 minute, pana cand se ingroasa si se formeaza un sos cremos. Adauga cascavalul ras in sos si amesteca bine pana cand se topeste complet. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
Scoate cartofii din apa si aseaza-i intr-un vas termorezistent uns cu putin unt. Toarna sosul peste cartofi si asigura-te ca sunt bine acoperiti. Poti sa mai presari putin cascaval ras deasupra. Pune vasul in cuptor si coace timp de 30-40 de minute, pana cand cartofii sunt aurii si sosul s-a ingrosat si gratinat. Scoate vasul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca timp de 5-10 minute inainte de servire.
Cartofii gratinati sunt o garnitura delicioasa si satisfacatoare, perfecta pentru orice ocazie speciala sau pentru o cina rapida si usoara. Poti incerca si alte ingrediente, precum bacon, ceapa sau usturoi pentru a adauga mai multa savoare retetei tale.
Cartofi gratinati la cuptor
Pentru reteta cartofi gratinati ca la restaurant, aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi
200-250g smantana
200 g cascaval
2 oua
sare,piper
Instructiuni
Curata cartofii si spala-i bine. Taie-i apoi in rondele subtiri si pune-i intr-o oala cu apa clocotita si sare. Fierbe-i timp de aproximativ 10 minute, insa nu trebuie sa fiarba in totalitate. Intr-un bol, amesteca smantana cu 70 ml lapte sau apa pana cand se omogenizeaza. Adauga apoi ouale batute, sare si piper si amesteca din nou bine. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge o tava termorezistenta cu putin unt sau ulei.
Aseaza un rand de cartofi in tava, condimentandu-i cu sare si piper. Suprapune putin fiecare rand de cartofi si adauga 100 g cascaval ras. Apoi, toarna jumatate din amestecul de smantana peste cartofi. Continua sa asezi straturi alternante de cartofi si smantana, terminand cu smantana si cascavalul ramas. Pune tava in cuptor si coace timp de 45-50 de minute, sau pana cand cartofii sunt aurii si sosul s-a inchegat. Scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca putin inainte de a servi.
In concluzie, pentru a pregati aceasta reteta delicioasa de cartofi gratinati, trebuie sa tai cartofii in rondele si sa ii fierbi in apa cu sare, apoi sa ii suprapui in tava cu smantana, oua, cascaval si condimente, si sa ii coci la cuptor pana cand devin aurii si deliciosi.
Cartofi gratinati ca la nunta
Nu ai nevoie de ingrediente speciale pentru a prepara reteta de cartofi gratinati ca la nunta. Cu siguranta, toate ingredientele necesare se gasesc deja in bucatarie. Aceasta reteta mai este cunoscuta sub numele de cartofi dauphinoise, datorita originii sale din regiunea Dauphine, situata in sud-estul Frantei.
Ingrediente
500 gr cartofi
150 gr cascaval de casa
200 gr smantana cu minim 20% grasime
piper negru, proaspat rasnit
sare
unt sau ulei (pentru uns forma de copt)
Instructiuni
Incepe prin a spala bine cartofii si apoi ii pui la fiert in apa cu sare, fara a-i curata de coaja. Cand furculita patrunde usor in ei, ii scoti din apa si ii lasi sa se scurga si sa se raceasca putin. Taie cartofii in rondele de circa 1 cm grosime si unge o tava de copt cu putin ulei sau unt. O tava yenna ar fi o alegere excelenta pentru acest preparat.
Pune un strat de cartofi in tava, asigurandu-te ca rondelele sunt aranjate intr-un singur strat si adauga putina sare. Adauga apoi un strat de cascaval taiat cubulete, sau dat pe razatoarea mare. Repeta procesul cu inca doua straturi de cartofi si cascaval. Toarna uniform smantana peste continutul tavii, diluand-o cu putin lapte daca este necesar. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si coace timp de aproximativ 30-40 de minute, sau pana cand devin aurii si deliciosi. Pentru a servi, lasa tava sa se raceasca putin si serveste cartofii gratinati fierbinti, alaturi de o salata asortata de muraturi.
In concluzie, aceasta reteta simpla de cartofi gratinati necesita putine ingrediente, dar este delicioasa si satisfacatoare.
Cartofi gratinati cu bacon
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg de cartofi
6 felii de bacon
1 ceapa
2 catei de usturoi
branza rasa gouda, mozzarella ,cascaval
200 de gr crema
50 gr lapte
2 oua
sare, piper, ulei
Instructiuni
Cartofii se pun la fiert impreuna cu sare. Intr-o tigaie, la foc mediu, se adauga uleiul, ceapa, usturoiul si baconul si se gatesc usor.
Se unge cu unt un vas termorezistent, se aseaza un strat de cartofi feliati, sare, piper, amestecul din tigaie, putina branza rasa si celalalt strat de cartofi, sare, piper si toata branza ramasa. Intr-un castron se bat crema cu laptele si cele doua oua, apoi se toarna peste mancare. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pana se rumeneste si face o crusta aurie.
Cartofi gratinati cu branza
Aveti nevoie de:
Ingrediente
5 cartofi noi
400 ml smantana pentru gatit
2 linguri amestec de condimente pentru cartofi Delikat
1 lingurita sare
100 gr crema de branza
300-350 gr branzeturi (cas, telemea, cascaval)
50 gr unt
Instructiuni
Am inceput prin spalarea cartofilor noi cu un burete abraziv, eliminand astfel impuritatile. Deoarece nu am considerat necesar sa-i curat cu un cutit, i-am spalat sub jet de apa si i-am frecat bine cu buretele. Apoi i-am taiat in jumatati si i-am feliat foarte subtire la robot.
Intre timp, am pregatit vasul de copt prin ungerea lui cu unt. Am amestecat smantana cu crema de branza si am pregatit restul ingredientelor.
Am pus un strat de cartofi feliati si i-am pudrat cu amestecul de condimente. Am adaugat cate 2-3 linguri de smantana si putina branza, iar apoi am asezat un alt strat de cartofi, condimente si am continuat pana am terminat toate ingredientele. Am adaugat un ultim strat de branzeturi topite si am pus un cub mic de unt deasupra.
Am pus vasul in cuptorul rece, am setat temperatura la 160 grade C si am lasat sa se coaca timp de 40-50 de minute.
Cartofi gratinati Jamila
Sunt necesare:
Ingrediente
4 oua
50 gr unt
1/2 kg cartofi
200 ml smantana
300 gr branza proaspata de vaci
o cutie cu miez de lapte cu sare
condimente dupa gust: sare, busuioc, pudra de ardei iute
Instructiuni
Fierbem cartofii in apa cu sare, ii curatam si ii pasam impreuna cu untul si condimentele. Adaugam smantana, ouale si branza proaspata, omogenizam si turnam compozitia intr-o tava unsa cu ulei. Adaugam miezul de lapte si mai condimentam daca este necesar. Lasam vasul la cuptor pana ce cartofii se rumenesc fumos.
Cartofi gratinati Gina Bradea
Reteta simpla de cartofi frantuzesti sau cartofi gratinati la cuptor poate fi realizata imediat, cu sau fara afumatura. Este ideala pentru a folosi ouale fierte in exces sau pentru a prepara rapid un fel de mancare gustos si usor.
Ingrediente
1 kg de cartofi
6-10 oua fierte
2 oua crude
200 ml lapte
250 g smantana
sare
piper
1 strop de nucsoara rasa
1 catel de usturoi
200 g afumatura (optional): carnati, kaizer, carne afumata
200 g cascaval ras sau parmezan
1 lingura unt pentru uns forma
Instructiuni
Pentru a face o musaca de cartofi si oua la cuptor, se incepe prin fierberea cartofilor si a oualor. Cartofii se fierb in apa cu sare pana cand pot fi strabatuti usor cu furculita, ceea ce dureaza aproximativ 20-30 de minute. Apoi se lasa la racit, se taie felii subtiri, la fel ca si ouale fierte care sunt lasate deoparte dupa ce au fost fierte timp de 7-8 minute din momentul in care apa a dat in clocot. Afumatura se poate taia cubulete sau felii, in functie de preferinte.
O forma pentru cuptor se unge cu unt, iar apoi se aseaza in straturi cartofii, ouale, afumatura si cascaval sau parmezan ras. Se repeta pana cand se termina toate ingredientele, ultimul strat fiind de cartofi. Intr-un castron se amesteca ouale crude, smantana, laptele, usturoiul pisat fin, sare, piper si putina nucsoara, cat se ia cu doua degete, deoarece are un gust puternic, si se toarna uniform peste toate ingredientele din tava.
Deasupra se presara restul de cascaval ras, cam o treime din cantitatea totala, si se introduce tava in cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 30 de minute, pana cand cartofii se rumenesc frumos la suprafata. Nu este nevoie de o coacere indelungata, deoarece ingredientele sunt deja gatite, ci doar trebuie sa se coaguleze ouale si sa se formeze o crusta aurie la suprafata.
Cartofi gratinati cu brocoli
Pentru a prepara cartofi cu broccoli gratinati, aveti nevoie de:
Ingrediente
6 cartofi medii
cateva buchetele de broccoli oparit rapid
3 oua
150 g branza telemea sarata
3 rosii uscate in ulei
4 felii de kaizer
1 fir ce ceapa verde
100 g cascaval
piper
ulei
Instructiuni
Pentru aceasta reteta de cartofi gratinati, incepem prin a pune cartofii la fiert, in coaja. In timp ce cartofii fierti se racesc, vom toca ceapa verde si o vom cali in ulei impreuna cu kaizerul taiat fasii subtiri. Batem ouale cu piper, branza rasa fin si aproape tot cascavalul ras. Dupa ce s-au racit, curatam cartofii de coaja si ii taiem felii.
Intr-un vas termorezistent uns cu ulei, vom pune straturi alternative de felii de cartofi fierti, kaizerul calit cu ceapa verde si oua batute cu branza. Pe ultimul strat, adaugam si broccoli si fasii de rosii uscate si presaram cascavalul ramas. Vasul se introduce la cuptor si se lasa la gratinat pentru 15 – 20 de minute, la foc iute.
Cartofi gratinati de post
Reteta de cartofi gratinati cu susan este simpla si gustoasa, iar cuptorul este cel care face mare parte din treaba. Este o mancare de post perfecta cand dorim ceva bun si satios – poate fi pregatita din timp pentru mai tarziu si apoi doar pusa la cuptor.
Ingrediente
12 cartofi
seminte de susan
sare dupa gust
piper dupa gust
2 – 3 linguri ulei
Instructiuni
Se spala bine cartofii si se pun la fiert in coaja. Dupa ce sunt gata, se lasa putin sa se raceasca, se curata de coaja si se taie fie in patru bucati, fie in cuburi. Se ung fiecare bucata de cartofi cu ulei, se presara sare, piper si seminte de susan. Cu grija, se pun cartofii intr-o tava neaderenta si se dau la cuptor pentru 25 de minute pana cand prind o culoare aurie minunata.
Cartofi gratinati frantuzesti
Pentru reteta de cartofi frantuzesti gratinati, veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi
4 oua
100 gr pesmet
100 ml ulei floarea soarelui
100 gr unt gras 82%
200 felii cascaval afumat
200 gr branza moale
200 ml smantana
200 ml iaurt grecesc cremos
sare
piper negru macinat
Instructiuni
Se incepe prin spalarea cartofilor si fierberea lor in apa cu sare. In acelasi timp, se fierb ouale timp de 5 minute pentru a fi moi. Cand sunt gata, ouale se scurg si se pun in apa rece pentru a se putea curata mai usor. Se curata de coaja, se taie felii si se sareaza.
Cartofii, dupa ce au fiert, se curata de coaja si se taie in felii subtiri. In tava ceramica se presara pesmet pe fund si se adauga alternativ straturi de cartofi, branzeturi si felii de ou fiert. Aceste straturi se ung cu iaurt grecesc, iar la al doilea strat se adauga smantana.
Trebuie sa terminati cu smantana deasupra. Se condimenteaza cu piper negru macinat si se adauga bucatele de unt intre straturi. Se stropeste cu ulei si la ultimul strat se pun feliile de branza afumata care se vor topi frumos la gratinare. Nu mai este necesara adaugarea de sare datorita continutului de sare din branzeturile folosite. Se decoreaza cu felii de ou si se da la cuptor pentru 10 minute pentru a se gratina. Cand preparatul incepe sa se rumeneasca, se scoate din cuptor si se serveste cald. Pentru prospetime, se presara deasupra rondele de ceapa verde sau patrunjel tocat.
Cartofi gratinati cu bacon si cascaval la cuptor
Pentru a pregati aceasta reteta, va sunt necesare:
Ingrediente
1 kg cartofi
250 ml smantana pentru gatit
1 buc oua
100 gr Branza Mimolette
150 gr branza Cheddar
200 gr bacon
praf de sare
praf de piper
praf de nucsoara
1 lingura unt
Instructiuni
Se incepe prin curatarea, spalarea si taierea cartofilor in rondele. Acestia se pun la fiert in apa fierbinte pentru 7 minute, insa nu trebuie sa fie fierti complet. Se unge o tava cu unt, apoi se aranjeaza feliile de cartofi una langa alta. Baconul se taie in bastonase si se aseaza peste cartofi. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
Intr-un castron, se bate smantana cu oul si se toarna peste cartofi. Deasupra se adauga branzeturile rase. Tava se introduce in cuptor si se lasa timp de 30 de minute la 160°C sau pana cand branza se rumeneste.
Daca doriti, puteti folosi aceasta reteta ca garnitura sau adaugati legume si carne pentru a o transforma intr-un fel principal delicios.
Cartofi gratinati cu smantana si cascaval

Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi fierti si curatati
300 ml smantana
200 gr cascaval afumat
100 ml ulei floarea soarelui
1 ceapa
2 oua
piper negru macinat
sare
Instructiuni
Incalziti uleiul intr-o tigaie si sotati solzisorii de ceapa. Adaugati rondelele de cartofi si lasati-le sa se prajeasca timp de 5 minute. Scoateti tigaia de pe foc si adaugati smantana. Condimentati cu sare si piper, amestecati bine si lasati sa se raceasca putin. Bateti 2 oua spuma si adaugati-le in compozitie, amestecand usor.
Transferati totul intr-un vas ceramic si presarati cascaval afumat deasupra. Lasati totul la cuptor pana prinde o culoare frumoasa. Puteti folosi acesti cartofi gratinati ca si garnitura sau adaugati sunca sau carnaciori si il serviti ca fel principal.
Cartofi gratinati cu piept de pui
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
2 bucati piept de pui
3-4 cartofi medii
2 rosii
1 ceapa
1 lingura maioneza
150 ml chefir
150 gr cascaval
1 lingurita mustar
ardei boia
piper macinat
boabe de piper
frunze de dafin
sare
oregano/ patrunjel uscat
patrunjel verde
Instructiuni
Pentru a pregati mancarea de pui cu cartofi gratinati, trebuie sa incepem prin marinarea pieptului de pui. Taiem pieptul de pui in felii subtiri si il punem intr-un bol. In bol, amestecam chefirul cu mustarul, ceapa tocata marunt, ardeiul boia, sare, piper si oregano sau alte verdeturi uscate dupa gust. Adaugam pieptul de pui feliat, amestecam bine si dam bolul pentru cel putin o ora la frigider.
Curatam cartofii de coaja, ii taiem in rondele si ii punem la fiert cu cateva boabe de mustar, un praf de sare si frunze de dafin. Lasam cartofii sa fiarba timp de 7-8 minute sau pana cand incep sa se inmoaie fara a se sfarama. Ungem un vas cu ulei si asezam un strat de cartofi prefierti. Ungem stratul de cartofi cu maioneza si adaugam apoi pieptul de pui marinat impreuna cu ceapa.
Acoperim cu un strat de rosii si presaram cascaval razuit. Adaugam doar jumatate din cantitatea de cascaval acum, restul il adaugam mai spre sfarsitul procesului de gatire.
Dam mancarea la cuptor pentru 25-30 de minute. Cu 5 minute inainte sa scoatem mancarea din cuptor, adaugam restul de cascaval. Cand mancarea este gata, adaugam patrunjel verde pentru prospetime.
Cartofi gratinati cu pulpe de pui la cuptor
Aveti nevoie de:
Ingrediente
4 pulpe de pui dezosate
sare
piper
boia dulce
usturoi granulat
2 linguri ulei de masline
500 g cartofi curatati
sare
condiment pentru cartofi
2 linguri ulei de masline
In plus: 200 ml smantana lichida pentru gatit
150 g cascaval ras
10 g unt
patrunjel verde
Instructiuni
Incepem prin a taia pulpele de pui in cubulete si le condimentam cu sare, piper negru proaspat macinat, usturoi granulat si boia dulce de ardei. Apoi adaugam ulei de masline si amestecam bine cu mainile, lasand totul sa se marineze timp de 2 ore.
Curatam si spalam cartofii, ii taiem in cubulete si ii lasam sa se scurga intr-o strecuratoare, unde ii saram. Dupa aproximativ 10 minute, ii scoatem pe un prosop curat si ii tamporam bine pentru a elimina cat mai multa umiditate, deoarece aceasta impiedica rumenirea cartofilor.
Incalzim cuptorul la 200 de grade Celsius cu ventilatie (caldura sus+jos). Asezam cartofii intr-o tava mare (de exemplu, de 30×20 cm), ii stropim cu ulei de masline, presaram condimente si amestecam bine cu mainile. Este important ca toti cartofii sa fie asezati intr-un singur strat, pentru a se rumeni rapid si uniform. Dupa 20 de minute la 200 de grade Celsius, cartofii sunt aproape gata.
Adaugam bucatile de carne de pui marinate peste cartofii semi-copti si introducem tava in cuptor pentru inca 15 minute la 200 de grade Celsius. Turnam smantana lichida peste cartofi si introducem din nou tava in cuptor pentru 10 minute.
Presaram cascavalul ras peste si dam iar tava la cuptor pentru 10 minute la 200 de grade Celsius. Daca dorim sa adaugam si unt, putem face acest lucru, dar nu este neaparat necesar, deoarece preparatul este deja suficient de gras.
Tocam cateva frunze de patrunjel verde si le presaram deasupra. Servim cu castraveti murati sau alte muraturi, dupa preferinta.
Cartofi gratinati calorii
Cartofii gratinati sunt un fel de mancare care consta in cartofi taiati felii si copti intr-o sos cremos, adesea cu branza. Acest fel de mancare poate fi destul de bogat in calorii, datorita continutului de grasimi si carbohidrati din ingredientele principale.
In general, o portie de cartofi gratinati poate contine intre 250 si 400 de calorii, in functie de cantitatea de ingrediente folosite si de marimea portiei. In plus, cartofii gratinati sunt adesea sarati, ceea ce poate contribui la o crestere a nivelului de sodiu din dieta.
Cartofii gratinati sunt bogati in carbohidrati, in special in amidon, care poate fi rapid metabolizat de catre organism si poate determina cresteri bruste ale nivelului de zahar din sange. De aceea, este important sa consumi cartofii gratinati cu moderatie, mai ales daca esti predispus la diabet sau ai o dieta cu un continut scazut de carbohidrati.
In ceea ce priveste continutul de grasimi, cartofii gratinati pot fi destul de bogati in calorii datorita adaugarii de branza, unt si alte ingrediente cremoase. De aceea, este important sa alegi ingrediente cu continut scazut de grasimi sau sa reduci cantitatea de ingrediente bogate in grasimi, pentru a reduce aportul caloric si de grasimi din acest fel de mancare.
In concluzie, cartofii gratinati pot fi o gustare sau o garnitura delicioasa, dar trebuie consumati cu moderatie, avand in vedere aportul caloric si continutul de carbohidrati si grasimi. Este important sa alegeti ingrediente cu continut scazut de grasimi si sa controlati marimea portiilor pentru a mentine un stil de viata sanatos.