Cartofii la cuptor sunt o alegere populara si delicioasa atunci cand vine vorba de gatit legumele.
Acest preparat simplu si gustos poate fi servit ca garnitura sau ca fel principal, in functie de preferintele personale.
Cartofi la cuptor
Cartofii la cuptor sunt o reteta populara si simpla care se bazeaza pe gatirea cartofilor in cuptor. Aceasta metoda de gatire poate fi folosita cu succes pentru o varietate de tipuri de cartofi, de la cartofi noi si dulci pana la cartofi mai mari si mai putin zemosi.
Odata ce cartofii sunt taiati in bucati, se amesteca cu ulei de masline si condimente preferate, apoi se coc in cuptor la temperaturi inalte timp de 30-40 de minute. Cartofii la cuptor sunt o alegere sanatoasa si delicioasa deoarece sunt gatiti fara prea mult ulei sau alte grasimi si nu contin aditivi alimentari nesanatosi.
Cartofii la cuptor sunt, de asemenea, foarte versatili in ceea ce priveste modul de servire si pot fi folositi intr-o varietate de mancaruri. Ei pot fi serviti ca o garnitura la preparatele din carne, pui sau peste sau pot fi un fel principal in sine. Adaugarea de legume precum ceapa, ardeii sau morcovii poate imbogati si mai mult textura si gustul cartofilor la cuptor.
De asemenea, cartofii la cuptor pot fi personalizati prin utilizarea unor condimente diferite. Cimbru, rozmarin, usturoi si piper sunt alegeri populare care pot imbogati gustul cartofilor. De asemenea, se pot utiliza si condimente mai exotice, precum turmericul sau chimenul, pentru a oferi un gust mai interesant.
In concluzie, cartofii la cuptor sunt o optiune delicioasa si usor de preparat care poate fi servita in multe feluri diferite. Acestia sunt o alegere sanatoasa si delicioasa pentru orice masa, fie ca sunt consumati ca o gustare rapida sau ca o garnitura savuroasa la o masa principala, precum o savuroasa ciulama de ciuperci.
Reteta cartofi la cuptor
Pentru a pregati cartofii la cuptor, este nevoie de urmatoarele ingrediente:
cartofi (aproximativ 1 kg)
ulei de masline (2-3 linguri)
condimente preferate (sare, piper, cimbru, rozmarin, etc.)
Iata pasii pentru a gati cartofii la cuptor:
Preincalziti cuptorul la 200°C.
Curatati si taiati cartofii in cuburi sau felii. Dimensiunile pot varia in functie de preferintele personale.
Puneti cartofii intr-un bol mare si adaugati uleiul de masline si condimentele preferate. Amestecati bine pana cand cartofii sunt acoperiti uniform.
Asezati cartofii intr-o tava de copt si asigurati-va ca sunt intinsi intr-un singur strat.
Puneti tava cu cartofii in cuptor si coaceti timp de aproximativ 30-40 de minute. In timpul coacerii, amestecati cartofii o data sau de doua ori pentru a se coace uniform.
Verificati daca cartofii sunt gata prin inteparea cu o furculita. Daca se inteapa usor, cartofii sunt gata.
Cartofii la cuptor pot fi serviti imediat dupa ce sunt scosi din cuptor. Pot fi acompaniati de o varietate de sosuri sau se pot servi simpli, cu o lingura de smantana sau iaurt deasupra. De asemenea, puteti adauga legume aditionale, cum ar fi ceapa, morcovii sau ardeii pentru a varia textura si gustul. Cartofii la cuptor sunt o optiune sanatoasa si delicioasa pentru orice masa, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Pentru mai multe retete cartofi la cuptor, Fuzzy v-a pregatit o lista intreaga in randurile ce urmeaza.
Cartofi dulci la cuptor
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi dulci
2 linguri de ulei
sare
piper
comdimente pentru cartofi
patrunjel uscat
Instructiuni
Pentru a prepara cartofii dulci la cuptor, incepem prin curatarea cojii cartofilor dulci si spalarea lor. Apoi taiem cartofii in feliile potrivite, iar acestea in bastonase, pe care le punem intr-un bol. Adaugam ulei, sare, piper, o lingura de condimente pentru cartofi si o lingurita de patrunjel uscat, amestecand bine. Apoi tapetam o tava cu hartie de copt si asezam cartofii in tava, avand grija sa ii aranjam astfel incat sa nu se suprapuna, deoarece timpul lor de coacere va creste.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius si ii coacem timp de 30-40 de minute la 180 de grade. Pentru a verifica daca sunt gata, putem folosi o scobitoare.
Atunci cand servim cartofii la cuptor, putem presara deasupra lor branza rasa sau cascaval.
Cartofi noi la cuptor
Aveti nevoie de:
Ingrediente
500 g cartofi noi
6 g condimente pentru cartofi
40 g unt
putin rozmarin
300-400 ml apa
Instructiuni
Pentru a prepara cartofii la cuptor, incepem prin incalzirea cuptorului. Apoi, curatam cartofii cu un cutit pentru a indeparta coaja subtire, ii spalam si ii punem intr-un castron. Aici, presaram condimentele pentru cartofi si amestecam bine.
Intr-un vas de lut ungem unt si punem cartofii in el. Adaugam apa si presaram putin rozmarin peste cartofi. Apoi, acoperim vasul cu un capac si il introducem la cuptor. Lasam cartofii sa se coaca pana cand apa scade si sunt bine facuti.
Cartofi copti la cuptor
Aceasta reteta o puteti prepara si pentru zilele in care tineti post.
Ingrediente
cartofi
sare
ulei
Instructiuni
Exista cartofi cu coaja roz sau galbena, recomandarea specialistilor fiind sa alegeti cartofii roz pentru coacere sau prajire, deoarece acestia sunt mai tari si isi pastreaza forma. Cartofii galbeni sunt mai fainosi si sunt recomandati pentru piureuri si tocanite.
La coacere, se recomanda sa utilizati atat cartofi galbeni, cat si cartofi roz, deoarece cei galbeni par mai dulci. Dupa ce ii spalati bine, ii asezati pe o tava de la aragaz sau pe un gratar si ii coaceti la foc maxim timp de aproximativ 25-30 de minute.
Pentru a verifica daca sunt gata, ii puteti incerca cu o furculita, iar atunci cand sunt facuti, ii scoateti din cuptor si ii serviti imediat.
Cartofi gratinati la cuptor
Pentru a prepara aceasta reteta delicioasa, veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi
125 g cubulete de sunca
1 lg de ulei
1 ceapa rosie
1 ardei kapia
sare, piper
2 oua
200 g smantana
patrunjel verde tocat
150 g cascaval
Instructiuni
Inainte de toate, cartofii trebuie fierti in coaja, iar daca se poate, inainte cu o zi. Cand sunt gata, se curata si se taie cuburi potrivite.
Intr-o tigaie, se incinge ulei si se adauga cubuletele de sunca. Se amesteca bine pentru a evita arderea. Se curata si se taie julienne ceapa, care se adauga peste sunca si se calesc impreuna.
Ardeiul se spala, se curata de seminte si se taie julienne. Se adauga in tigaie si se calesc alaturi de celelalte ingrediente. La final, se adauga cartofii taiati, se condimenteaza si se amesteca totul.
Ouale se bat bine intr-un bol si se amesteca cu smantana. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Amestecul se toarna peste cartofi si se omogenizeaza. Se presara patrunjelul si se mai amesteca o data. Se niveleaza frumos, se presara cascaval ras deasupra si se da tigaia la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.
Aceasta mancare poate fi servita ca atare sau ca si garnitura.
Cartofi la cuptor cu cascaval
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi albi
75 gr unt
sare si piper
boia de ardei afumata
cimbru uscat
maghiran uscat
200 gr cascaval afumat
1/2 legatura de patrunjel verde
Instructiuni
Incepem prin a curata cartofii de coaja, apoi ii spalam si ii feliam. Asezam feliile de cartofi intr-o tava unsa cu unt generos. Presaram sare, piper, boia de ardei, cimbru si maghiran peste cartofi, si amestecam bine astfel incat fiecare felie de cartof sa fie acoperita cu aceste condimente. Ungem bine cartofii cu untul din tava.
Tava cu cartofi se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 35-40 de minute, sau pana cand cartofii sunt patrunsi si aurii.
Scoatem tava cu cartofi din cuptor si asezam cartofii intr-o alta tava, sau in aceeasi tava, alternand cu straturi de cascaval ras amestecat cu patrunjel tocat.
Mai introducem tava in cuptor pentru 10 minute, astfel incat sa se gratineze frumos cartofii.
Cartofii sunt deliciosi serviti alaturi de muraturi sau cu un sos de usturoi.
Cartofi taranesti la cuptor
Reteta de cartofi la cuptor taranesti, este listata mai jos:
Ingrediente
8 cartofi
300 grame de pulpa de porc
2-3 carnati afumati de porc
2 ardei grasi (unul verde, unul rosu)
1 ceapa rosie
unt pentru uns tava
3-4 linguri de ulei pentru tochitura (prajit carnea si carnatii)
sare
piper
Pentru sos: 100 grame de unt
300 ml smantana grasa
100 grame de cascaval
2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
sare
piper
oregano (optional)
Instructiuni
Se incepe cu pregatirea carnii, care trebuie spalata si curatata de pielitele inutile, apoi taiata in cubulete si prajita pana se albesc. Se adauga apa si se lasa sa fiarba inabusit pana sosul scade. Cartofii se spala si se pun la fiert intregi, cu coaja.
Ardeii si ceapa se spala si se taie julienne, apoi se lasa deoparte. Carnatii se prajesc in ulei si se taie in rondele. Dupa ce cartofii s-au fiert, se lasa la racit si apoi se curata de coaja si se taie in rondele sau semirondele.
Tava termorezistenta se unge cu unt si se asaza primul strat de cartofi fierti, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Urmeaza un rand de carne si carnati taiati in felii, apoi se adauga ardei si ceapa. Se continua cu straturi de cartofi, condimente, carne, carnati, ardei si ceapa.
Separat se prepara sosul din smantana si cascaval.
Cand sosul este gata, se toarna peste ingredientele din tava si se amesteca usor, pentru a ne asigura ca se raspandeste uniform. Se introduce tava la cuptorul incins la temperatura medie pentru 30 de minute sau pana cand preparatul incepe sa se rumeneasca si legumele sunt moi.
La final, se scoate tava din cuptor si se serveste imediat cu muraturi sau o salata asortata alaturi.
Cartofi frantuzesti la cuptor
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
10 cartofi
7 oua
250 ml lapte
200 g smantana grasa
2 carnati cu sunca
usturoi granulat, sare, cimbru, seminte de susan
cascaval, branza
ulei
pesmet
Instructiuni
In primul rand, punem cartofii in coaja la fiert.
In timp ce fierb cartofii, fierbem si 5 oua, dintre care vom lasa 2 crude. Dupa ce au fiert, clatim ouale si cartofii cu apa rece si ii decojim. Apoi, taiem atat cartofii, cat si ouale in felii potrivite.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, asezam primul strat de cartofi (un strat format din aproximativ 2 cartofi), apoi un strat cu felii de carnati. Urmatorul strat va fi format din oua fierte (aproximativ 1 si 1/2 oua), dupa care adaugam cascaval si branza razuite deasupra. Continuam cu aceleasi straturi (cartofi, carnati, oua, cascaval), avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi.
Separat, amestecam laptele, cele 2 oua crude, smantana, sarea si 1 lingurita de usturoi si adaugam amestecul peste cartofi. Razuim cascaval peste preparat si adaugam si cimbru. Presaram apoi si seminte de susan si dam tava la cuptor pentru o ora, la foc tare, pana cand oul se face. In acest punct, aroma din bucatarie va fi minunata!
Cartofii frantuzesti se servesc imediat sau dupa ce s-au racit.
Cartofi la cuptor cu usturoi
Fuzzy va prezinta mai jos o reteta de cartofi cu usturoi la cuptor in stil grecesc. Pentru asta veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi
50 ml ulei de masline
1 lingurita coaja de lamaie rasa
sare
oregano
usturoi
Instructiuni
Intr-un bol mic pregatim sosul aromat pentru cartofi, adaugand uleiul, coaja rasa de lamaie si oregano. Apoi, punem usturoiul pisat si sarea, amestecand bine compozitia si lasand-o putin deoparte.
Dupa ce cartofii au fost curatati si spalati bine, ii taiem in doua jumatati si fiecare jumatate in felii de grosime medie, cam de 6-7mm. Trecem cartofii intr-o tava de cuptor si turnam sosul aromat pregatit anterior deasupra.
Amestecam bine cu mainile sau cu o lingura si distribuim uniform in tava. Tava se pune in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute.
Pentru a se rumeni uniform, este recomandat sa amestecati cu atentie cartofii la fiecare 15 minute cu o spatula.
Cartofi cu branza la cuptor
Reteta de cartofi cu cascaval la cuptor, cu cu orice alt tip de branza, o gasiti in randurile care urmeaza:
Ingrediente
600 g cartofi fierti in coaja
200 g telemea
150 g cascaval
200 g smantana groasa cu min. 24% grasime
sare
30 g unt
optional: 50 ml lapte pentru subtiat smantana
Instructiuni
Am inceput prin a taia cartofii fierti in rondele subtiri, avand grija sa nu depasesc grosimea maxima de 5 mm. Apoi, am uns cu unt o forma de dimensiuni 25x12x8 cm si am inceput sa construiesc straturile. Primul strat a fost format dintr-un sfert din cantitatea de cartofi taiati, peste care am pus un strat de telemea si un strat de cascaval, fiecare reprezentand o treime din cantitate. Am continuat cu inca un strat de cartofi, un strat de telemea, un alt strat de cartofi cu telemea si cascaval si am terminat cu ultimul strat de cartofi. In functie de cat de sarata este telemeaua, am adaugat sare peste fiecare tura de cartofi. In total, am obtinut 4 straturi de cartofi si 3 randuri de branza rasa intre ele.
Am amestecat smantana cu lapte rece, deoarece aceasta era foarte densa, apoi am intins-o uniform peste ultimul strat de cartofi si branza. Am presarat si restul de cascaval ras peste smantana si am dat forma la cuptor pentru aproximativ o ora, pana cand s-a rumenit frumos deasupra.
Cartofi pai la cuptor
Tuturor ne plac cartofii pai, iar pentru o varianta mai sanatoasa, ii putem gati la cuptor.
Ingrediente
cartofi curatati si taiati sub forma de pai
2 linguri ulei/kg. de cartofi
sare
condimente dupa gust
verdeturi uscate
Instructiuni
Pentru a pregati o gustare delicioasa de cartofi, asezati cartofii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Amestecati bine cartofii cu uleiul, sarea, condimentele si verdeturile. Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasati cartofii sa se coaca timp de aproximativ 20 de minute. Dupa ce s-au copt, puteti servi cartofii simpli ca o gustare delicioasa sau ca garnitura pentru o varietate de feluri de mancare de post si nu numai.
Musaca de cartofi cu carne tocata la cuptor
Aveti nevoie de:
Ingrediente
300 gr carne tocata
5 cartofi de marime mijlocie
o ceapa
2 linguri bulion
3 oua
funze dafin, delikat, marar deshidratat, boia de ardei dulce
cascaval
Instructiuni
In putin ulei se caleste o ceapa taiata cubulete impreuna cu condimentele mentionate. Se adauga apoi carnea tocata si se caleste timp de aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand. Dupa aceea, se toarna doua linguri de bulion si o cana de apa, lasand totul la foc potrivit timp de aproximativ 20 de minute.
In paralel, cartofii se curata, se spala si se taie in felii de grosime de 5mm. Se prajesc intr-o tigaie pana cand devin usor rumeniti pe fiecare parte. Ouale se fierb tare, se curata si se taie in felii.
Se ia un vas yenna si se aseaza un strat de cartofi, un strat de carne, feliile de ou si apoi un alt strat de cartofi, urmat de carne si iar un strat de cartofi. Se rade cascaval deasupra, acoperind intreaga suprafata a vasului. Se introduce vasul in cuptorul preincalzit la foc mijlociu pentru aproximativ 30 de minute.
Cartofi la cuptor cu rozmarin
Reteta de cartofi cu rozmarin la cuptor este una foarte simplu de pregatit. Aveti nevoie de:
Ingrediente
500 g cartofi
sare, piper
1 fir de rozmarin sau rozmarin uscat
50-60 ml ulei
½ lingurita rasa de boia dulce
optional: 10 catei de usturoi intregi, doar decojiti
Instructiuni
Se pun cartofii, cu putina boia, sare si piper, in vasul mai inalt. Apoi se adauga uleiul si frunzele tocate de rozmarin si se amesteca bine pentru a se asigura ca toti cartofii sunt acoperiti cu ulei si condimente. Se transfera cartofii astfel pregatiti intr-un vas ceramic sau termorezistent (tip yena sau tava metalica) si se introduc in cuptorul preincalzit la 180° pentru aproximativ 35-45 de minute.
La fiecare 15 minute, cartofii trebuie intorsi cu ajutorul unei spatule pentru a ne asigura ca se rumenesc pe toate partile. Se mai pot amesteca inca o data dupa alte 15 minute.
Cartofii cu rozmarin la cuptor sunt gata si pot fi serviti imediat ca garnitura sau insotiti de sosuri racoritoare.
Cartofi cu bacon la cuptor
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 kg cartofi noi
sare
piper
boia de ardei dulce
rozmarin uscat
2 linguri ulei de masline
usturoi pudra
2 catei de usturoi
50 g bacon
2 linguri parmezan
Instructiuni
Pentru a pregati aceasta reteta delicioasa de cartofi cu bacon si parmezan la cuptor, incepe prin a curata si spala cartofii, apoi ii stergi cu servetele de hartie. Daca sunt prea mari, taie-i jumatati, iar pe cei mici lasa-i intregi. Intr-un bol, presara sare, piper, rozmarin, boia dulce si adauga ulei de masline si usturoi pudra. Amesteca bine cu o paleta sau cu mainile, astfel incat toate ingredientele sa se omogenizeze.
Aseaza o foaie de hartie de copt intr-o tava, apoi aseaza cartofii in tava pregatita. Deasupra, adauga baconul taiat feliute si usturoiul curatat si taiat felii. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 190-200 de grade Celsius si las-o timp de 40 de minute. Dupa 25 de minute, seteaza functia grill. Daca cuptorul tau nu are aceasta functie, intoarce cartofii. Cand sunt gata, scoate tava din cuptor, aseaza cartofii intr-o farfurie si presara parmezanul deasupra lor. Pofta buna!
Cartofi la cuptor cu carne
Fuzzy va prezinta mai jos o reteta de cartofi la cuptor cu muschi de vitel.
Ingrediente
600g carne de vitel
30 g unt
1 lingura ulei de masline
piper
sare
cimbru
1 ceapa rosie
1 morcov
1 bucata telina
600g cartofi
Instructiuni
Carnea de vitel se fasoneaza (se curata de pielite si de bucatile care atarna pe marginile ei).
Se unge carnea cu unt topit si apoi se presara din abundenta cu condimente. Se lasa 30 de minute pe masa de bucatarie.
Se unge vasul termorezistent cu ulei. Se curata si se taie felii legumele si se asaza in vasul termorezistent. Se pune bucata de carne pe legume, se acopera si se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 200° C (treapta inalta la cele cu gaz), scazand imediat temperatura la 180° C. Se lasa totul la cuptor o ora.
Dupa o ora se indeparteaza capacul si se lasa inca 15 minute ca friptura sa se rumeneasca.
Se scoate tava din cuptor, se acopera lejer cu o folie de aluminiu si se lasa 15-20 de minute la odihnit. In acest rastimp temperatura interna va mai creste cu 2-3 C! Timpul de odihna al carnurilor este important! In aceasta faza fibrele musculare se destind, sucurile sunt reabsorbite in structura carnii, fapt care confera fragezime si suculenta.
Se serveste cu cartofii crocanti si deliciosi gatiti la cuptor sau cu salata orientala.
Cartofi cu carne tocata la cuptor
Pentru acest fel de mancare, veti avea nevoie de:
Ingrediente
cartofi
ceapa
carne tocata
ulei de floarea-soarelui
sare, piper negru macinat
cascaval
Instructiuni
Pentru a pregati mancarea de cartofi cu carne tocata, incepeti prin taierea cartofilor in rondele sau jumatati de rondea de aproximativ 5 mm grosime. Apoi, taiati ceapa in jumatati subtiri de semiluna. Asezonati carnea tocata cu sare si piper negru macinat si framantati-o bine cu mainile, apoi bateti-o de peretii bolului de cateva ori, pentru a deveni mai maleabila.
Folosind o pensula de silicon, ungeti tava standard a cuptorului cu ulei. Asezati cartofii in straturi pe tava pregatita, presarandu-i cu sare, apoi raspanditi ceapa pe suprafata cartofilor. Puneti carnea tocata pe stratul de ceapa si presarati cu cascaval ras dat prin razatoarea mare.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 180°C. Coaceti mancarea timp de 30-35 de minute, pana cand cartofii sunt gata. Daca doriti, puteti sa presarati inca putin cascaval ras si sa o mai coaceti timp de 5-7 minute, pentru a se rumeni.
Serviti mancarea de cartofi cu carne tocata alaturi de o salata de legume proaspete!
Cartofi prajiti la cuptor
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1,5 kg cartofi
1 legatura de patrunjel verde
6 catei de usturoi
1 lingurita boia dulce afumata
1 lingurita pudra de usturoi
sare
ulei pentru pulverizat
piper
rosii chery pentru decor
Instructiuni
Pentru a pregati cartofii, ii curatati si ii taiati in bucati lunguiete, asemanator cu cartofii prajiti facuti in casa, dar mai generosi.
Ii puneti la fiert in apa cu sare si o legatura de patrunjel verde. Cand cartofii sunt aproape gata, ii transferati intr-o tava teflonata.
Presarati peste ei pudra de usturoi si boia afumata dulce, adaugati bucati de usturoi maruntit din loc in loc, si-i piperati si sarati.
Pulverizati deasupra ulei folosind un pulverizator si dati tava la cuptor, la functia grill, la 280 de grade Celsius, pana cand cartofii se rumenesc si arata exact ca cei prajiti.
Fiti atenti si supravegheati procesul de coacere, deoarece cartofii se fac foarte repede. In doar cateva minute, exista riscul sa devina prea crocanti.
Pentru a servi, decorati tava cu patrunjel verde tocat si rosii cherry colorate in diverse culori.
Cartofi cu piept de pui la cuptor
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
500 gr cartofi
1 bucata piept de pui
100 gr mozzarella
sare
piper negru macinat
rozmarin
1 lingura ulei de masline
50 gr bacon
unt pentru uns forma
1 lingura pesmet pentru tapetat forma
Instructiuni
Se curata coaja cartofilor, se taie in cubulete si se fierb in apa cu sare pentru 10 minute, apoi se scurg bine. Taiem pieptul de pui in cubulete si presaram sare, piper si rozmarin. Baconul se taie si el cubulete mici. Intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline, punem pieptul de pui si il prajim pana devine alb pe toate laturile, adaugand apoi si baconul. Se lasa la foc mic pana se rumenesc usor, amestecand din cand in cand. Mozzarella se rade intre timp.
O forma pentru cuptor se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet, dupa care se aseaza un strat de cartofi scursi. Se pune pieptul de pui cu bacon deasupra cartofilor, un strat de mozzarella rasa si inca un strat de cartofi. Deasupra se aseaza un strat generos de mozzarella si se da la cuptorul incins pentru 15 minute. Cartofii se servesc calzi alaturi de salata preferata.
Cartofi umpluti la cuptor
O reteta delicioasa pentru care veti avea nevoie de:
Ingrediente
3 oua
50 g orez fiert
ceapa verde
50 g telemea de vaca
100 g cascaval ras
sare si piper
boia de ardei dulce
1 lingura condimente pentru cartofi
1 lingura de cimbrisor
1 lingura amestec ierburi italiene
1 lingura ulei sau unt topit
Instructiuni
Incepem prin a spala cartofii si a-i pune la fiert intregi, cu coaja. Intre timp, spalam si tocam marunt ceapa verde si fierbem orezul. Rasturnam cascavalul si taiem telemeaua in cuburi mici. In timp ce cartofii fierb, pregatim o omleta din cele 3 oua, adaugand sare, piper si boia dulce de ardei. Dupa ce omleta e gata, o taiem cubulete mici.
Cand cartofii sunt gata, ii scoatem din apa fierbinte si ii lasam sa se raceasca putin. Curatam cartofii de coaja subtire si cu grija scoatem mijlocul cu o lingurita, pastrand restul de cartof pe care il amestecam cu ceapa verde. Ungem cartofii in exterior cu unt sau ulei topit si apoi ii imbracam cu un amestec de condimente format din cimbru si ierburi italiene.
Asezam cartofii in tava tapetata cu hartie de copt si ii umplem cu un amestec de orez fiert, amestec de cartof si ceapa, cateva cubulete de telemea si bucati mici de omleta. Presaram deasupra cascaval ras si dam tava la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos. Servim cartofii cu cateva felii de rosii si putina ceapa verde deasupra.
Cartofi la cuptor cu smantana
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
1.2 kg cartofi noi de marime medie/mica
sare
piper proaspat macinat
3 linguri ulei
350 g smanatana grasa 24% grasime
180 ml lapte
1 catel mare usturoi dat prin presa
marar verde
Instructiuni
Am fiert cartofii timp de 5 minute, din momentul in care apa a dat in clocot. In cazul cartofilor mici, am scazut timpul de fierbere la doar 3 minute. Am adaugat o lingurita de sare in apa in care i-am fiert. Nu am vrut sa-i fierb prea mult, pentru a fi sigur ca vor fi bine gatiti.
I-am scurs de apa si i-am pus intr-o tava, pe care am acoperit-o cu ulei – suficient cat sa acopere fundul tavii cu o pelicula de ulei. Daca se pune prea mult ulei, acesta trebuie scurs cand se adauga smantana.
Am folosit un vas termorezistent potrivit, astfel incat cartofii sa nu fie prea inghesuiti, dar nici smantana sa nu se intinda prea mult. I-am asezonat cu sare si piper proaspat macinat si i-am copt la 200°C, cu ventilatie, timp de 20-25 minute.
Dupa 12 minute, i-am intors pe cealalta parte pentru a se rumeni uniform. In cazul cartofilor mici, au fost gata in 15-17 minute, deci i-am intors dupa 10 minute. Timpul de coacere cu smantana a fost acelasi.
Intre timp, am amestecat smantana cu laptele, sare, piper proaspat macinat si un catel de usturoi dat prin presa.
Cand cartofii au devenit usor moi, am adaugat sosul de smantana si i-am mai lasat 7-10 minute sau pana cand sosul a prins consistenta.
Cartofi cu ciuperci la cuptor
Pentru a pregati acest fel de mancare, sunt necesare:
Ingrediente
1kg de cartofi
500g ciuperci
3 linguri de ulei de masline extravirgin
7 catei de usturoi
jumatate de lingurita de piper
o lingurita de rozmarin
o lingura de boia dulce
Instructiuni
Am preincalzit cuptorul la 180 de grade, foc mediu.
Apoi, am curatat cartofii de coaja si i-am taiat cubulete, dupa preferinta. Intr-o tava cu hartie de copt am aranjat frumos cubuletele de cartofi. Am spalat si curatat ciupercile, le-am taiat pe lungime in 2-3 parti si le-am pus si pe ele in tava cu cartofi.
Am curatat si taiat usturoiul pe jumatate si l-am adaugat si pe el in tava. In tava am presarat piper, rozmarin, boia dulce si ulei de masline. Am amestecat totul bine.
Am lasat tava in cuptor pentru aproximativ o ora sau o ora jumatate, amestecand din 20 in 20 de minute. Cand cartofii sunt moi, sunt gata. Daca folositi cartofi noi, timpul de coacere va fi mai scurt.
Cartofi wedges la cuptor
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
5 cartofi potriviti
sare
piper
1 lingurita usturoi granulat
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita curry
3-4 linguri ulei de masline
Instructiuni
Pentru a prepara cartofii condimentati la cuptor, incepem prin curatarea si spalarea cartofilor, urmand sa ii taiem apoi pe lungime in bucati.
Asezam bucatile de cartof intr-un vas incapator si turnam ulei peste ele. Amestecam bine, asigurandu-ne ca uleiul se distribuie uniform pe fiecare bucata de cartof.
Condimentam cartofii cu sare, piper, cimbru, usturoi granulat, boia, curry si amestecam din nou foarte bine, asigurandu-ne ca fiecare bucata de cartof are un strat de condimente.
Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam bucatile de cartof in ea. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si coacem cartofii timp de aproximativ 30-40 de minute, sau pana cand se rumenesc frumos.
Cartofi crocanti la cuptor
Pentru aceasta reteta, sunt necesare:
Ingrediente
4-5 cartofi mai mari
50 ml ulei de masline
sare si piper
boia dulce
usturoi granulat
ierburi uscate dupa gust
Instructiuni
Pentru a face cartofi crocanti, incepe prin a curata cartofii si a-i spala bine, apoi taie-i felii mai groase si apoi in bastonase.
Incalzeste cuptorul la 200 grade Celsius, pe treapta sus-jos +ventilator daca ai cuptor electric, sau la mediu spre tare la cuptorul cu gaz.
Pentru a pregati cartofii, spala-i din nou si scurge bine apa. Pune ulei de masline peste ei, adauga condimente dupa gust, cum ar fi sare si piper, boia dulce, usturoi granulat, oregano, cimbrisor sau rozmarin. Amesteca bine cartofii si aseaza-i intr-o tava de la aragaz acoperita cu hartie de copt, asigurandu-te ca sunt intr-un singur strat.
Pune tava in cuptor si las-o timp de 20-30 de minute pana cand cartofii sunt frumos rumeniti deasupra. Nu este nevoie sa ii intorci daca folosesti un cuptor electric. Pentru cel cu gaz, trebuie sa ii intorci.
Serveste cartofii calzi alaturi de o friptura sau salata.
Cartofi cu pulpe la cuptor
Pentru reteta de pulpe de pui la cuptor cu cartofi, veti avea nevoie de:
Ingrediente
8 pulpe inferioare de pui (sau 4 pulpe cu spate)
1 kg de cartofi
sare
piper
boia dulce
pudra de usturoi
4 linguri de ulei
mix de condimente cu mustar, zmeura, cimbrisor
Instructiuni
Inainte de a fi coapte, pulpele trebuie lasate la temperatura camerei timp de cel putin o ora.
In timp ce se dezgheata pulpele, preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius (treapta superioara in cazul cuptoarelor cu gaz).
Curata si spala cartofii, apoi taie-i in cuburi mari. Incorporeaza 2 linguri de ulei peste ei si condimenteaza-i cu sare, usturoi si piper. Amesteca bine cu mainile astfel incat sa fie unsi si condimentati uniform. Asaza-i intr-o tava larga si adanca.
Dupa ce ai curatat si spalat pulpele, stropeste-le cu ulei si condimenteaza-le cu boia, usturoi si un amestec de condimente care poate include mustar, zmeura si cimbrisor. Asaza-le intre (nu peste!) cartofii din tava.
Toarna o cana de apa calda in tava si acopera tava cu o folie de aluminiu pentru a crea aburi in timpul primei etape de coacere.
Introdu tava cu pulpe si cartofi in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius si lasa totul timp de 40 de minute. Dupa aceea, scoate tava din cuptor si indeparteaza folia de aluminiu. Daca este nevoie, adauga o ceasca suplimentara de apa in tava si reintroduce tava in cuptor fara folie, pentru inca 20 de minute la 220 grade Celsius. Timpul de coacere poate fi prelungit cu 5-15 minute in functie de cuptorul tau. Pielea pulpelor trebuie sa fie rumena si crocanta, nu fiarta.
Scoate pulpele si cartofii din cuptor si serveste cu muraturile preferate.
Cartofi fierti la cuptor
Este o reteta foarte usor de preparat si pentru asta veti avea nevoie de:
Ingrediente
cartofi
sare
piper
ulei de masline
oregano
Instructiuni
Pentru a face cartofii prajiti in cuptor, incepeti prin a spala bine cartofii. Asigurati-va ca au aproximativ aceeasi dimensiune si ca sunt din acelasi soi. Apoi, fierbeti-i in coaja timp de 10-15 minute, dar nu ii lasati pana cand incep sa se sparga. Puteti verifica daca sunt gata cu ajutorul unei furculite, care trebuie sa patrunda relativ usor in ei.
Dupa ce ati scurs cartofii de apa si ati indepartat coaja, taiati-i in sferturi pe lungime. Daca sunt prea fierbinti pentru a-i manipula cu mainile, asteptati pana cand se racoresc putin.
Asezati cartofii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropiti-i cu ulei de masline. Apoi, potriviti gustul cu sare si piper. Preincalziti cuptorul la temperatura maxima si puneti tava cu cartofi la cuptor pentru 30 de minute.
Dupa ce ati lasat cartofii la cuptor timp de 30 de minute, presarati oregano peste ei si mai lasati-i la cuptor inca 10-20 de minute, pana cand incep sa prinda o crusta aurie pe margini.
Pentru a orna cartofii, taiati inele de ceapa verde si presarati-le peste cartofi. Acum cartofii prajiti in cuptor sunt gata pentru a fi savurati!
Cartofi la cuptor calorii
Pentru a afla despre calorii cartofi la cuptor, trebuie doar sa cititi randurile de mai jos.
Cartofii la cuptor sunt o garnitura delicioasa si foarte populara, care poate fi servita alaturi de o varietate de preparate.
In ceea ce priveste continutul lor caloric, cartofii la cuptor pot varia in functie de felul in care sunt pregatiti. In general, cartofii sunt o sursa buna de carbohidrati, fibre si vitamine, dar pot fi, de asemenea, o sursa bogata de calorii si carbohidrati simpli.
O portie de cartofi la cuptor de aproximativ 200 de grame contine in medie aproximativ 200 de calorii. Totusi, valoarea calorica poate varia in functie de cantitatea de ulei adaugata, precum si de alte ingrediente adaugate in reteta. In plus, cartofii la cuptor sunt de obicei consumati alaturi de alte alimente, cum ar fi carne sau legume, ceea ce poate creste aportul total de calorii.
Desi cartofii la cuptor pot fi o optiune sanatoasa intr-o dieta echilibrata, este important sa se consume cu moderatie si sa se combine cu alte alimente nutritive. In general, se recomanda limitarea consumului de cartofi la cuptor si a altor alimente prajite sau bogate in grasimi, in favoarea alimentelor proaspete si mai putin procesate.
Cum vi se par aceste retete de cartofi la cuptor?