Zacusca este o mancare traditionala romaneasca, cu o textura de pasta, care este realizata din legume coapte si tocate marunt.
Este de obicei servita ca o gustare sau ca un fel de mancare in sine, alaturi de paine proaspata sau lipie.
Zacusca de vinete
Cele mai frecvente legume utilizate in zacusca sunt ardeii capia, vinetele si rosiile, care sunt tocate fin si apoi gatite intr-o oala cu ulei cu ceapa si condimente. In functie de regiune, pot fi utilizate si alte legume, cum ar fi dovlecelul, ciupercile sau morcovii.
Pentru a face zacusca, legumele se coc in cuptor sau pe gratar, pentru a le da un gust mai intens si o textura mai moale. Apoi, se toaca marunt si se amesteca cu ulei, ceapa, usturoi, sare, piper si alte condimente, cum ar fi cimbru, oregano sau frunze de dafin. Zacusca se fierbe apoi la foc mic timp de cateva ore, pana cand se obtine o textura cremoasa si o culoare bruna inchisa.
Zacusca este foarte populara in Romania, in special in sezonul de toamna-iarna, cand legumele proaspete nu sunt abundente. Este o gustare sanatoasa si delicioasa, bogata in nutrienti si fibre, fiind o optiune excelenta pentru vegetarieni si vegani.
Zacusca se poate pastra in borcane inchise ermetic, la temperatura camerei sau in frigider, timp de cateva saptamani sau chiar luni. Se poate servi rece sau calda, ca o gustare rapida sau ca un fel de mancare principal, alaturi de paine proaspata, branza sau alte garnituri preferate, cum ar fi o delicioasa supa crema de legume.
Cum se face zacusca de vinete? Fuzzy va prezinta mai multe retete in randurile care urmeaza.
Reteta zacusca de vinete
Pentru zacusca de vinete reteta, veti avea nevoie de:
Ingrediente
1,5 kg vinete
1 kg ardei gogosar
1 kg ardei gras
500 g ardei kapia
1 kg ceapa
500 ml ulei
2 kg rosii
500 g morcovi
4 kg dovlecei
sare
boabe de piper
foi de dafin
1 capatana usturoi
2 linguri zahar
500 ml ulei
Instructiuni
Coacem legumele: ardei, vinete, le curatam de coaja arsa si seminte, apoi le tocam marunt.
Dovleceii ii curatam de coaja si ii tocam sau ii dam prin razatoare, iar ceapa si morcovii ii curatam, ii spalam si ii tocam.
Intr-un ceaun, adaugam uleiul, ceapa, 1 cana de apa si calim putin. Apoi adaugam ardeii kapia tocati marunt, morcovul si lasam sa se caleasca aproximativ 10 minute. Dupa aceea, adaugam dovleceii si lasam sa fiarba, amestecand ocazional.
In timp ce se gateste zacusca, ne ocupam de rosii: le spalam, le indepartam coditele si le dam prin robot. Adaugam sosul de rosii peste dovlecei, ardei si vinete, potrivim de sare si adaugam condimentele dupa gust.
Zacusca se fierbe pana cand uleiul incepe sa iasa la suprafata. Adaugam usturoiul pisat si zaharul, apoi mai lasam sa fiarba cateva minute.
Pentru a pastra zacusca, o punem fierbinte in borcane sterilizate, le intoarcem cu capacul in jos, le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca pana a doua zi. Apoi, le depozitam in camara.
Reteta zacusca de vinete 5 kg
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
Ingrediente
5 kg de vinete proaspete
3 kg de gogosari rosii
1 kg de ceapa galbena
1 capatana de usturoi
500 ml ulei de floarea soarelui
50-70 g sare
3-4 frunze de dafin
1 lingura de piper
500 ml bulion sau 1 kg de rosii proaspete
Instructiuni
Pentru a obtine gustul usor afumat, coacem vinetele si gogosarii la foc deschis pe gratar, apoi ii curatam si ii lasam sa se scurga.
Urmatorul pas este sa curatam ceapa si usturoiul, sa le spalam si sa le tocam marunt. Ii calim pe foc mic in ulei de floarea soarelui, impreuna cu o lingura din cantitatea totala de sare. Tocam gogosarii in functie de cat de fina dorim sa fie zacusca si ii adaugam peste ceapa calita, continuand sa calim pana ceapa capata culoarea gogosarilor.
Apoi, adaugam vinetele tocate marunt, sare, foi de dafin, piper si fierbem la foc mic timp de minim 2 ore, amestecand constant pentru a evita prinderea mancarii. Adaugam sucul de rosii sau rosiile oparite, curatate de coaja si seminte si trecute prin blender, si mai fierbem pentru inca 25-30 de minute.
Pentru a pregati borcanele, le sterilizam in cuptor si le lasam deoparte pana ce zacusca este gata fiarta. Verificam gustul si adaugam sare si piper, daca este necesar. Apoi, turnam zacusca in borcane, le inchidem capacele si le invelim in prosoape pentru a se raci treptat.
Reteta zacusca de vinete 6 kg
Aceasta reteta este una simpla si delicioasa si aveti nevoie de:
Ingrediente
vinete 6 kg
ceapa 3 kg
ardei capia rosii, gogosari sau ardei gras rosu – 3 kg
rosii bine coapte 3 kg
ulei de floarea soarelui 500 ml
1-2 morcovi
2-3 frunze dafin
sare
2-3 catei usturoi
piper macinat, ardei iute
Instructiuni
Pentru a pregati zacusca de vinete, se coc vinetele pe flacara mare, preferabil pe gratarul de afara, dar se pot coace si pe ochiul aragazului. Dupa coacere, vinetele se curata si se lasa la scurs intr-o sita timp de cel putin 3 ore, ideal fiind sa se lase de seara pana dimineata.
In cazul in care nu aveti o tabla pe care sa coaceti ardeii, acestia pot fi taiati fasii, curatati de seminte si trecuti prin robot sau masina de tocat, in loc sa fie copti. Ceapa curatata si spalata se trece prin robot sau masina de tocat si se pune pe foc impreuna cu uleiul, amestecandu-se cat mai des. Morcovii si ardeii se toaca la fel si se adauga peste ceapa. Se amesteca mereu, pana cand lichidul scade, apoi se adauga apa fierbinte, cate putin, pentru ca legumele sa fie inabusite, nu prajite. Cand legumele sunt bine patrunse, se adauga rosiile facute suc (date prin masina de suc) si se lasa la fiert, amestecand mereu, pana cand sosul scade.
Vinetele tocate, frunzele de dafin, o lingura de sare de bucatarie, ardeiul iute si piperul proaspat macinat se adauga la sos. Zacusca de vinete se lasa la foc mic si se amesteca foarte des, pentru a nu se lipi. Este recomandat sa se foloseasca cratite sau ceaune cu fund gros, din tuci. Daca zacusca se lipeste de fundul cratitei, este necesar sa se rastoarne imediat in alta cratita si sa se spele bine cratita initiala, altfel zacusca va capata un gust amarui neplacut.
Se lasa sa scada dupa preferinta, pana cand nu mai este lichid deasupra, fie ca se prefera o zacusca foarte uscata sau mai lichida. Optional, se poate adauga usturoi pisat spre sfarsit, insa acesta nu va schimba gustul, ci doar ii va da un gust aparte. Se lasa zacusca sa se raceasca, apoi se pune in borcane si se sterilizeaza la bain-marie timp de o ora din momentul in care a dat in clocot. Se lasa pana a doua zi in apa in care au fiert borcanele sau se pun paturi si nu se umbla la ele cateva zile.
Reteta zacusca de vinete 10 kg
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
10 kg vinete
5 kg ardei capia
2 kg ardei gras galben si rosu
1 kg pasta de rosii
2 kg de ceapa rosie
1.8 l ulei
sare
piper boabe
foi de dafin
Instructiuni
Incepem prin coacerea vinetelor si ardeilor, dupa care ii curatam si ii lasam sa se scurga peste noapte. Apoi, trecem vinetele si ardeii prin masina de tocat folosind sita mare. Se curata ceapa si se taie in solzisori.
Pe foc se pune tuciul si se lasa sa se incalzeasca, apoi adaugam uleiul. Adaugam ceapa si sare dupa gust, lasand-o sa se caleasca pana devine moale si sticloasa. Apoi, adaugam vinetele si ardeii tocati, amestecam bine si lasam la fiert la foc mic timp de o ora, dupa care adaugam pasta de rosii.
Se lasa sa scada pana cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata. Adaugam boabele de piper si foile de dafin cu 30 de minute inainte de a stinge focul. Borcanele se spala si se usuca in cuptorul incins in prealabil. Zacusca fierbinte se toarna in borcane, adaugandu-se ulei incins deasupra fiecarui borcan. Apoi se acopera cu capace si se pun in tava, apoi se baga in cuptorul incins si se lasa pana a doua zi. Dupa ce s-au racit, se depoziteaza in camara.
Zacusca de vinete cu ardei necopt
Aveti avea nevoie de:
Ingrediente
5 kg vinete
5 kg ardei gras rosu
1,5 kg ceapa
1,5 kg morcovi
1 l ulei
2×450 g pasta de bulion
piper boabe
sare mare de bucatarie
foi de dafin
Instructiuni
Se coc vinetele bine, fie in cuptor, fie pe plita, apoi se lasa la scurs pentru 1 ora. Intre timp, se pregateste un ceaun de fonta, in care se pune uleiul si ceapa tocata marunt in robotul de bucatarie. Se lasa sa se caleasca pana ceapa devine sticloasa. Morcovul, dat si el pe razatoarea mica sau in robot, se adauga peste ceapa si se caleste timp de 10 minute.
Vinetele bine scurse se toaca marunt si se adauga in ceaun, impreuna cu ardeiul gogosar tocat in robot. Se amesteca continuu pentru a evita sa se prinda. Se potriveste gustul cu sare, se pun boabele de piper si foile de dafin, apoi se adauga si pasta de tomate.
Zacusca se da la cuptor sa scada pentru 1 ora si 30 minute. Cand este foarte bine fiarta si uleiul a iesit deasupra, se scoate din cuptor si se umplu borcanele cat timp zacusca este fierbinte. Borcanele se sterilizeaza in cuptor si se pun intre paturi pana a doua zi, pentru a se raci treptat.
Zacusca de vinete Jamila
Reteta de zacusca cu vinete a Jamilei nu este una foarte complicata, iar pentru a o prepara veti avea nevoie de:
Ingrediente
3,5 kg vinete coapte si curatate
2 kg de ceapa curatata ,spalata si data prin masina de tocat sau robot
2 kg gogosari curatati si dati prin masina de tocat
0,5 ardei capia curatati dati prin masina de tocat
un borcan de pasta de tomate, spre exemplu de la Olympia
8-10 foi dafin
2,5 linguri sare
o jumatate lingura fulgi ardei cayenne (optional)
1 litru ulei
Instructiuni
Pe flacara, am pus ceaunul si apoi uleiul. Cand uleiul s-a incins, am adaugat ceapa si am amestecat-o din cand in cand. Dupa ce a inceput sa se rumeneasca putin, am adaugat gogosarii si ardeii capia, am amestecat si am lasat sa borboloseasca la foc domol. Dupa o ora si jumate, am adaugat foile de dafin si o lingura de sare, apoi vinetele tocate. Am lasat sa fiarba incet timp de aproximativ 40 de minute, pana a scazut si a inceput sa se lege, apoi am adaugat borcanul cu pasta de tomate si fulgii de ardei cayenne.
Am amestecat din cand in cand si am mai lasat la fiert timp de 25 de minute. Am potrivit de sare. Dupa ce am lasat la foc domol, am umplut borcanele spalate si sterilizate, avand grija sa scot frunzele de dafin din compozitie. Am inchis cu capac si le-am bagat sub patura pana s-au racit complet.
Zacusca de vinete cu ciuperci
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
5 kg de gogosari
1 kg ceapa gata curatata
1.5 kg ciuperci champignons
1 kg morcovi
1.2 kg vinete prajite si curatate
800 ml ulei
sare dupa gust
4-5 foi de dafin
cateva boabe de piper
Instructiuni
Gogosarii se spala, se curata de cotor si seminte, apoi se dau prin masina de tocat. Se pun intr-o oala de inox la foc mic si se lasa sa fiarba usor timp de o ora, cu putina sare adaugata dupa 30 de minute. Dupa acest timp, se adauga 300 ml ulei si se lasa sa fiarba in continuare.
Intre timp, ciupercile se curata si se taie in functie de dimensiune, apoi se pun la fiert in apa timp de o ora. Cand au fiert, se lasa la racit, apoi se dau prin masina de tocat. Ceapa se curata si se toaca marunt. Cantarind 1 kg dupa curatare, se pune la calit in restul de ulei si se lasa pana devine sticloasa. Morcovii se curata si se pun la fiert, apoi se dau prin masina de tocat. Vinetele se prajesc, se curata de coaja si se toaca marunt, dupa ce au fost cantarite si s-a obtinut o cantitate de 1.2 kg.
Dupa ce ceapa a fiert in ulei si a devenit sticloasa, se adauga peste gogosari si se lasa sa fiarba impreuna timp de 30 de minute. Apoi se adauga vinetele, ciupercile si morcovii, lasandu-le sa fiarba impreuna inca o ora buna, pana se obtine consistenta dorita. Se adauga sare dupa gust in timpul fierberii. Spre final, se adauga boabele de piper si foile de dafin.
Cand este gata, compozitia se toarna in borcane sterilizate, se pun capace si se aseaza in paturi pentru a se raci.
Zacusca de vinete ca in Moldova
Aceasta reteta de zacusca se diferentiaza de varianta clasica prin adaugarea de morcovi, ceea ce ii confera o aroma dulce deosebita.
Ingrediente
25 gogosari
25 ardei grasi
1 kg ceapa
10 vinete
2 kg rosii
1 kg morcovi
1 litru ulei
foi de dafin
sare
piper boabe
Instructiuni
Pentru a pregati zacusca, incepeti prin coacerea vinetelor, ardeilor si gogosarilor. Este ideal sa le coaceti pe tabla, la foc de lemne. Dupa coacere, curatati ardeii de coaja si de seminte, iar vinetele de coaja si lasati-le sa se scurga bine.
Tocati ceapa marunt si puneti-o la calit in ulei. Decojiti rosiile si taiati-le cubulete. Tocati vinetele si taiati ardeii fasii. Dati morcovii pe razatoarea mare. Dupa ce ceapa s-a calit, adaugati morcovii si mai lasati sa se caleasca totul impreuna timp de 10 minute.
Adaugati vinetele si ardeii, foile de dafin, boabele de piper si sare dupa gust. Amestecati bine si lasati zacusca sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. Lasati sa fiarba pana cand zacusca a scazut cu o treime si uleiul s-a ridicat la suprafata.
Dupa ce zacusca s-a racit 10 minute, o puteti pune in borcane sterilizate. Puneti o lingura de ulei deasupra si sigilati borcanele.
Zacusca de vinete cu rosii
Aveti nevoie de:
Ingrediente
6 vinete mari
1 kg gogosari
2 kg ardei capia+ardei gras
1 kg rosii
1/2 kg ceapa
foi de dafin
125 ml ulei de masline
piper
sare
Instructiuni
Pentru a prepara zacusca, prima etapa este coacerea legumelor. Dupa coacere, legumele sunt curatate de pielite si seminte, iar vinetele se lasa sa se scurga.
Intr-o cratita, se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata marunt. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga legumele taiate in fasii si se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Se adauga foi de dafin si sare si piper dupa gust. Legumele se fierb la foc mic timp de aproximativ doua ore sau pana cand se evapora zeama.
In final, se sterilizeaza borcanele si se umplu cu zacusca fierbinte, se lasa la racit si se consuma in zilele de post, fiind o mancare de post excelenta si savuroasa.
Zacusca de vinete cu gogosari
Reteta este foarte simpla si aveti nevoie de:
Ingrediente
5 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
750 ml ulei
sare dupa gust
Instructiuni
Se incepe prin curatarea si spalarea gogosarilor si a cepei in apa rece. Apoi, se toaca marunt.
Vinetele sunt spalate in prealabil si se coc uniform, pe tava de aragaz. Dupa ce au fost curatate de coaja, se toaca foarte bine si se pun intr-o sita pentru a se scurge de sucul continut.
Intr-o cratita mare, preferabil de aluminiu, se pune uleiul la incins si se adauga ceapa tocata. Cand devine translucida, se adauga gogosarii tocati si se fierb la foc mediu impreuna cu ceapa timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care se adauga si vinetele.
Zacusca se sareaza dupa gust si se fierbe pana cand sucul format scade. Apoi, se pune fierbinte in borcane bine spalate, se strang capacele si se aseaza in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute.
Zacusca se depoziteaza intr-un loc racoros si umbrit.
Reteta zacusca de vinete cu ardei copti
Aceasta zacusca este foarta savuroasa iar aromele ei se imbina perfect. Pentru pregatirea ei, veti necesita:
Ingrediente
2,5 kg vinete (coapte, curatate si scurse)
2,5 kg ardei capia (copti, curatati si scursi)
2 kg ceapa
800 g pasta de tomate
500 g ciuperci conservate
1 litru ulei
piper macinat
cimbru
3-4 foi de dafin
sare
Instructiuni
Mai intai se coc vinetele si ardeii, apoi se curata de coaja si seminte si se lasa la scurs pe un gratar. Abia dupa aceea se cantaresc pentru zacusca. Ceapa se curata, se spala si se toaca solzisori cu ajutorul unui robot.
Intr-o oala incapatoare, se pune un litru de ulei, ceapa tocata si doua linguri de sare. Se amesteca si se caleste ceapa la foc mic pana devine translucida. Dupa ce se scurg ciupercile, se toaca marunt si se adauga peste ceapa, continuand sa se caleasca inca 5 minute. Se amesteca din cand in cand cu o paleta de lemn pentru prajire uniforma si pentru a evita lipirea de peretii vasului.
Vinetele si ardeii capia scursi se toaca marunt si se adauga peste ceapa si ciupercile calite, amestecand bine pentru omogenizare. Se presara piper si cimbru dupa gust, se adauga 3-4 frunze de dafin si se continua prajirea timp de 2 ore la foc mic, amestecand frecvent pentru a evita lipirea. Pe toata perioada prepararii, focul trebuie sa fie mic.
Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata, se adauga pasta de tomate, se amesteca bine si se mai fierbe totul inca 30 de minute la foc mic. Se gusta si se completeaza gustul de sare si piper, daca este necesar.
Se aseaza borcanele goale, spalate si uscate, intr-o tava de aragaz si se introduc in cuptorul incalzit pentru 5-10 minute pentru a fi sterilizate si pentru a preveni ruperea borcanelor atunci cand se toarna zacusca fierbinte.
Se umplu borcanele cu zacusca fierbinte si se amesteca din cand in cand in oala pentru omogenizare. Se pun capacele, tinute 1-2 minute in apa clocotita, si se reintroduc borcanele in tava de aragaz si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 5-10 minute. Apoi se stinge focul si se lasa tava cu borcanele in cuptorul inchis pana a doua zi.
Zacusca se pastreaza peste iarna la temperatura constanta, ferita de caldura si umezeala in camara sau beci.
Zacusca de vinete la ceaun
Acest tip de zacusca are o savoare si o aroma aparte. In randurile de mai jos, Fuzzy va prezinta atat ingredientele cat si instructiunile de care aveti nevoie:
Ingrediente
1 l ulei de floarea soarelui
2 kg ceapa
1 kg morcovi
4 kg ardei capia
4 kg gogosari
7 kg vinete
6 kg rosii
sare
piper boabe, foi de dafin
2 lingurite boia afumata
sucul ramas de la ardei si gogosari
Instructiuni
Am copt ardeii si gogosarii pe tabla la foc, iar pe masura ce se coceau i-am asezat in oale cu capac si i-am presarat cu sare, sa transpire. Dupa ce s-au racit, i-am curatat, rupt in suvite si i-am pus intr-o strecuratoare de plastic pentru a nu se oxida. Nu aruncati sucul!
Vinetele au fost facute pe gratar, apoi curatate si puse la scurs intr-o strecuratoare de plastic.
In a treia zi, am maruntit ceapa la robot, am dat morcovii prin razatoarea cu ochiuri mici, iar ardeii si gogosarii i-am taiat in bucati mai mari. Vinetele le-am tocat cu un cutit.
Intre timp, focul ardea, asa ca am pus ceapa in uleiul incins din tuci. Fiind tocata la robot, a lasat si suc, astfel incat nu s-a prajit prea mult, ci a fiert in sucul ei. Apoi am adaugat morcovii si putina sare, iar pe rand, lasand distanta intre ele, am adaugat ardeii capia si gogosarii, adaugand sucul de la ardei de cate ori a fost nevoie, piperul boabe si foi de dafin. Apoi am adaugat vinetele, iar dupa un timp, bulionul. Am gustat si am potrivit de sare si am adaugat boia afumata.
Cand a inceput sa bolboroseasca si uleiul s-a ridicat la suprafata, am stiut ca am terminat! A venit vremea sa punem zacusca in borcane sterilizate. Borcanele fierbinti le-am invelit in prosoape groase si le-am lasat pana s-au racit.
Zacusca de vinete cu ciuperci si morcovi
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
2 kg vinete
500 g ciuperci
500 g morcovi
500 g ceapa
900 g ardei grasi
2 ardei capia
1 cana ulei de masline
sare
piper boabe
foi de dafin
pasta de tomate
Instructiuni
Vinetele sunt coapte, apoi presarate cu sare si lasate la scurs. Dupa aceea, se curata de coaja si codita si se toaca. Legumele sunt spalate si ciupercile sunt curatate de pamant si pielita, apoi taiate felii subtiri. Morcovii si ceapa sunt curatate, iar ardeii sunt curatati de seminte si taiati cubulete. Morcovii sunt tocati marunt sau dati prin robot.
Intr-o tigaie se caleste ceapa si dupa 5-10 minute se adauga morcovii, ciupercile si ardeii. Apoi se adauga vinetele si se condimenteaza cu sare, piper boabe si foi de dafin (foile de dafin se scot la sfarsit). Amestecul trebuie sa fiarba la foc mic spre mediu timp de 1-2 ore.
Se amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde, pana cand uleiul se ridica deasupra. Spre final, se adauga pasta de tomate diluata cu putina apa si se mai lasa 10 minute.
Amestecul se pune in borcane sterilizate si se preseaza usor cu o lingura pentru a evita golurile de aer. Se adauga un pic de ulei fierbinte la gura borcanelor, apoi se inchid cu capace si se tin in paturi pana a doua zi. Dupa aceea, se pastreaza la racoare.
Calorii zacusca de vinete
Zacusca de vinete este o mancare traditionala romaneasca care consta intr-un amestec de vinete, ardei copt, ceapa si rosii. Este o reteta populara in timpul toamnei, cand legumele sunt in sezon si sunt la preturi mai accesibile.
Din punct de vedere nutritional, zacusca de vinete este o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale, dar are si un continut ridicat de calorii ca si gustoasa musaca de cartofi. O portie de 100 de grame de zacusca de vinete poate contine intre 150 si 200 de calorii, in functie de ingredientele adaugate si de cantitatea de ulei utilizata in preparare.
Desi contine legume sanatoase, adaugarea uleiului in cantitati mari poate adauga multe calorii si grasimi nesanatoase. Uleiul este adaugat in timpul prepararii pentru a da zacuscai o consistenta cremoasa si o aroma bogata. Cu toate acestea, este important sa nu exagerati cu cantitatea de ulei utilizata si sa incercati sa utilizati uleiuri sanatoase, precum uleiul de masline sau uleiul de floarea soarelui presat la rece.
De asemenea, zacusca de vinete poate contine si alte ingrediente, cum ar fi pasta de tomate, condimente sau chiar zahar, ceea ce poate creste si mai mult valoarea calorica a acesteia.
In concluzie, zacusca de vinete poate fi o optiune sanatoasa si delicioasa pentru o masa de toamna, dar trebuie consumata cu moderatie si in cadrul unei diete echilibrate, pentru a evita consumul excesiv de calorii si grasimi nesanatoase.
Fuzzy va doreste spor la treaba si pofta buna!