Tiramisu este un desert italian iconic si delicios, care inseamna “ridica-ma” in limba italiana. Aceasta delicatesa consta dintr-un strat de biscuiti savoiardi inmuiati in cafea, umpluti cu o crema fina si apoi presarati cu cacao sau ciocolata rasa.
Este un desert usor si elegant care se potriveste perfect la sfarsitul unei cine sau la orice alta ocazie speciala.
Tiramisu reteta
Iata o reteta clasica pentru tiramisu:
Ingrediente
6 galbenusuri de ou
¾ ceasca de zahar granulat
1 ½ ceasca de mascarpone (400g)
2 cesti de cafea espresso puternic racit (sau cafea neagra)
24 biscuiti savoiardi (sau ladyfingers)
cacao sau ciocolata rasa pentru decor
Instructiuni
Intr-un bol mare, bateti galbenusurile cu zaharul pana cand obtineti o compozitie cremoasa si deschisa la culoare. Adaugati mascarpone si amestecati pana cand compozitia este omogena si fina. Intr-un bol mic, preparati cafeaua espresso si raciti-o la temperatura camerei.
Intr-un platou adanc sau o tava, aranjati biscuitii savoiardi intr-un singur strat. Folosind o lingura sau o spatula, intindeti jumatate din crema de mascarpone peste biscuiti si nivelati-o. Inmuiati biscuitii savoiardi rand pe rand in cafeaua espresso racita, timp de cateva secunde, apoi asezati-i peste crema de mascarpone.
Acoperiti biscuitii cu restul de crema de mascarpone si nivelati-o. Acoperiti cu folie de plastic si puneti-l la frigider timp de cel putin 2 ore sau peste noapte, pentru a se fixa si a se raci bine. Inainte de servire, scoateti tiramisu din frigider si presarati cu cacao sau ciocolata rasa. Taiati in portii si serviti.
Sugestii si sfaturi
- Pentru o nota de arome suplimentare, puteti adauga un pic de rom sau lichior de cafea in cafeaua espresso.
- Asigurati-va ca lichiorul sau cafeaua este racita inainte de a inmuia biscuitii savoiardi, altfel acestia se vor dezintegra prea usor.
- Puteti utiliza, de asemenea, o tava dreptunghiulara pentru a aranja biscuitii savoiardi in mai multe straturi.
Tiramisu reteta originala
Tiramisu reteta originala italiana este cu piscoturi de sampanie, crema de mascarpone cu oua si cafea. Reteta originala se face cu oua crude, batute pe abur.
Ingrediente
6 oua
500 gr de mascarpone
150 gr de zahar
200 ml de cafea concentrata indulcita
1-2 linguri de cacao
300 gr de piscoturi
Instructiuni
Intr-o oala, punem ouale impreuna cu zaharul si amestecam bine folosind un tel. Nu trebuie sa fierbem compozitia, ci doar sa ajungem la o temperatura de 80 de grade Celsius. Este important sa amestecam continuu pentru a evita formarea de cocoloase. Aceasta operatiune poate fi realizata si pe baie de aburi.
Dupa ce obtinem o crema de consistenta unei budinci, adaugam mascarpone treptat si continuam sa amestecam bine pentru a obtine o compozitie omogena. Putem utiliza un mixer pentru a obtine o crema fina. Lasam crema la racit.
Incepem sa asamblam tiramisu-ul. Asezam piscoturile, cu partea cu zahar in sus, inmuiate rapid in cafea. Piscoturile pot fi facute si acasa, urmand o reteta simpla si ieftina. Asezam primul strat de piscoturi si apoi turnam crema intr-un strat generos. Adaugam un alt strat de piscoturi, asezate invers, si turnam restul de crema deasupra. Nivelam bine si presaram putina cacao peste tiramisu.
Este important sa lasam tiramisu-ul la frigider timp de cateva ore inainte de servire, astfel incat sa se fixeze si sa se raceasca bine.
Tiramisu reteta simpla
Aveti nevoie de:
Ingrediente
800 gr piscoturi cu cacao
1 l cafea tare
100 ml lichior amaretto
6 galbenusuri de ou
8 linguri zahar brut
600 gr mascarpone
900 gr smantana pentru frisca
cacao neagra pentru ornat
bomboane ciocolata
biscuiti cu amaretto
Instructiuni
Se pregateste o tava mare, de preferat cu inel detasabil, destul de mare, de 40 x 35 cm.
Se pregateste o cafea tare, putin indulcita, dar cantitatea de zahar depinde de gustul fiecaruia. Se lasa la temperatura camerei.
Se separa albusurile de galbenusuri, iar galbenusurile se pun intr-un vas termorezistent, se adauga zaharul si se mixeaza cu un tel pana se obtine o spuma. Vasul se transfera pe baia de aburi si se continua mixarea pana cand zaharul se topeste si galbenusurile se gatesc, capatand consistenta unei creme. La final, se adauga lichiorul si se amesteca bine. Este important sa adaugati lichiorul la final pentru a nu pierde din aroma acestuia. Crema de galbenusuri se lasa la temperatura camerei si se va folosi doar cand este rece.
Smantana pentru frisca se pastreaza la rece, iar vasul in care se va mixa trebuie sa fie de preferat din inox. Cu ajutorul unui mixer, se mixeaza pana cand se obtine o frisca consistenta. Se adauga branza mascarpone in transe pentru a pastra textura pufoasa de la frisca. Aceasta compozitie se incorporeaza in crema racita de galbenusuri si se amesteca usor. Daca preferati gustul mai dulce, puteti adauga zahar pudra.
In tava prevazuta cu hartie de copt, se aseaza un strat de piscoturi insiropate bine cu cafea. Urmeaza sa asezam un strat generos de crema, apoi presam usor un alt rand de piscoturi si ii insiropam. Continuam cu restul de crema, in strat la fel de generos. Daca preferati sa incheiati cu crema, pastrati din ea sa va ajunga pentru 3 transe.
Asadar, ultimul strat de piscoturi se aseaza si se insiropeaza bine cu cafea. Apoi, putem orna cu bomboane de ciocolata, biscuiti si pudram totul cu cacao neagra.
Punem tava la rece, preferabil pana a doua zi, astfel incat sa se intareasca crema. Dupa aceea, putem portiona tiramisu in felii generoase si il servim rece.
Reteta tiramisu cu mascarpone
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
2 cutii mascarpone de 250 gr
30 piscoturi
400 ml frisca lichida
3 galbenusuri
150gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 lingurite esenta de rom
2-3 linguri cacao
300 ml cafea
2 cutiute (10gr) cu lapte pentru cafea
Instructiuni
Am inceput prin a bate frisca lichida cu zaharul vanilat si am pus-o la frigider. Intr-un castron, am pus galbenusurile si am adaugat zaharul pudra treptat, mixand pana am obtinut o crema.
Am adaugat cate o lingura de mascarpone si am mixat la viteza mica, apoi am adaugat frisca batuta. In cafeaua preparata, am adaugat esenta de rom si cele doua cutii cu lapte. Am pus un strat de piscoturi inmuiate in cafea intr-o tava, apoi un strat de crema, inca un strat de piscoturi si ultimul strat a fost de crema. Am presarat cacao deasupra.
Reteta tiramisu Jamila
Pentru a pregati acest desert, veti necesita:
Ingrediente
500 gr mascarpone
400 gr piscoturi
250 ml cafea tare sau cappuccino
3 linguri zahar pudra
3 oua
1 lingura cacao
3 lingurite amaretto sau 1 lingurita migdale
Instructiuni
Pentru a avea toate ingredientele la temperatura camerei, se scot din frigider cu anticipare. Pentru o aroma intensa, se recomanda folosirea unei cafele foarte tari. Daca nu doriti sa adaugati amaretto, puteti opta pentru esenta de migdale.
Se incepe prin separarea albusurilor de galbenusuri, apoi se adauga zaharul pudra peste galbenusuri si se amesteca pana se obtine o crema omogena. Se adauga mascarpone si se continua sa se amestece cu un mixer pana cand crema se leaga. Apoi, albusurile sunt batute pana se formeaza spuma tare, se adauga crema mascarpone si se amesteca usor pentru a evita sa se lase.
Se pune crema la frigider, iar apoi se insiropeaza primul strat de piscoturi. Se prepara cafeaua tare si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga amaretto sau esenta de migdale. Se inmoaie fiecare piscot in cafea, doar cat sa se umezeasca, si se asaza in tava primul strat de piscoturi (aproximativ 11 bucati). Se acopera spatiile goale cu bucati mici de piscot, apoi se intinde jumatate din crema mascarpone peste piscoturi. Se asaza al doilea strat de piscoturi inmuiate in cafea, iar apoi restul de crema. Se lasa la frigider pentru cel putin o ora, dupa care se poate orna cu fructe confiate sau cu capsuni proaspete si frisca. Se presara deasupra cu cacao si se poate presara din nou in timpul servirii.
Reteta tiramisu cu mascarpone si frisca Jamila
Va sunt necesare:
Ingrediente
Pentru blat: 9 oua
un varf cutit sare
200 gr zahar
1 lgt esenta de vanilie
180 g faina alba
1 plic praf de copt
Pentru crema: 500 gr mascarpone
100 gr zahar pudra
200 ml smantana pt frisca
3 galbenusuri
100 gr zahar
1 plic zahar vanilat
30 gr faina
150 ml lapte
1 lgt Amaretto
cacao pudra
Sirop: 300-350 ml cafea preparata
3-4 lg zahar
1 lgt esenta migdale
Instructiuni
Pentru blat, se mixeaza ouale intregi (cu exceptia a 3 galbenusuri pentru crema) impreuna cu sarea si zaharul pana isi tripleaza volumul, apoi se adauga esenta de vanilie si faina cu praful de copt in doua-trei reprize, amestecand usor. Compozitia se imparte in trei parti egale, iar fiecare blat se coace separat intr-o tava de 24×34 cm si se lasa la racit.
Pentru crema, cele 3 galbenusuri se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, faina si laptele si se pun la foc mic pana se ingroasa, apoi se adauga lichiorul Amaretto si se lasa sa se raceasca. Separat, se mixeaza mascarponele, zaharul pudra si smantana pentru frisca, apoi se incorporeaza cate o lingura din crema de galbenusuri si se amesteca pana se termina.
Pentru sirop, se amesteca cafeaua, zaharul si esenta de migdale si se lasa sa se raceasca.
Pentru asamblare, pe un platou, se aseaza primul blat si se insiropeaza cu siropul de cafea, apoi se intinde o parte din crema si se presara cacao pudra. Se repeta cu al doilea blat, apoi cu ultimul blat si se acopera cu crema. Se decoreaza cu mici mosi de crema si se presara cacao pudra deasupra. Se da la rece pana la servire.
Reteta tiramisu fara oua Jamila
Aceasta este o reteta foarte simpla si veti necesita:
Ingrediente
300 gr piscoturi
400 ml cafea esspreso
3-4 lg zahar
2-3 lg lichior amaretto
500 gr mascarpone
80-100 g zahar pudra vanilat
200 ml frisca lichida
2 lg pline cu cacao
Instructiuni
Se prepara cafeaua si se lasa sa se raceasca dupa ce a fost indulcita cu zahar (cantitatea poate fi diferita in functie de gusturi). La final, se adauga lichiorul amaretto.
Intr-un bol, se amesteca mascarponele cu zaharul pudra vanilat, apoi se mixeaza frisca si se incorporeaza in crema de mascarpone.
Piscoturile se scufunda in cafea timp de 1-2 secunde, apoi se aseaza pe fundul unui vas de yena. Se adauga un strat de crema mascarpone peste primul rand de biscuiti si se presara cacao. Se aseaza un nou rand de biscuiti inmuiati in cafea si se acopera cu crema. Se presara iarasi cacao deasupra si se da la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a fi servita dupa o portie delicioasa de paste cu piept de pui.
Reteta tiramisu Adi Hadean
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 pachet cu piscoturi
500 ml smantana
500 ml frisca Hulala
250 gr branza mascarpone
200 gr zahar
6 linguri ness solubil
Decor: 150 gr ciocolata
Instructiuni
Toate ingredientele sunt pregatite in prealabil. Intr-un bol se pun branza mascarpone si zaharul, apoi se amesteca cu un mixer timp de aproximativ 5 minute, pana cand zaharul se incorporeaza complet. In paralel, se bate frisca pana cand devine foarte bine batuta. Se adauga smantana peste frisca batuta si se amesteca din nou. Peste smantana si frisca se adauga crema de branza frecata cu zaharul si se amesteca bine.
Separat, se amesteca nessul cu cateva linguri de apa. Intr-o tava se aseaza primul strat de piscoturi inmuiate in ness, avand grija sa nu le tineti prea mult in lichid pentru a nu se rupe. Peste stratul de piscoturi se pune un strat de crema, apoi din nou un strat de piscoturi si, in final, crema ramasa. Pentru decor, ciocolata se rade si se presara deasupra tiramisului. Se da la rece cel putin 6 ore, dar ar fi ideal sa stea 12 ore inainte de servire.
Reteta tiramisu Anyta Cooking
Aveti nevoie de:
Ingrediente
500 gr piscoturi
100 gr ciocolata alba
100 gr ciocolata neagra
5 galbenusuri
300 gr zahar
600 gr mascarpone
500 ml smantana pentru frisca
400 ml cafea indulcita
Instructiuni
Incepem prin topirea ciocolatei albe si negre, separat, fie pe baie de abur, fie in cuptorul cu microunde. Introducem varfurile a 12 piscoturi in ciocolata alba si alte 12 piscoturi in ciocolata neagra. Dupa ce le-am lasat la frigider, incepem pregatirea cremei. In bolul mixerului adaugam cele 5 galbenusuri impreuna cu jumatate din zahar si mixam pana cand compozitia isi dubleaza volumul si se deschide la culoare.
Adaugam crema de mascarpone peste galbenusuri si mixam timp de 2 minute. Separat mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul. Adaugam frisca peste crema de mascarpone si amestecam cu miscari de sus in jos.
Montam tortul intr-o tava detasabila si insiropam putin piscoturile din frigider (cele cu ciocolata) pe partea din interiorul tortului.
Dupa ce am format cercul tortului de piscoturi, asezam un strat de piscoturi insiropate, peste care punem un strat de crema, apoi un alt strat de piscoturi insiropate in cafea, crema din nou si decoram dupa gust.
Reteta tiramisu fara oua
Pentru a pregati tiramisu reteta fara oua, aveti nevoie de:
Ingrediente
250 gr piscoturi
250 gr mascarpone
250 ml frisca lichida
5 linguri zahar pudra
200 ml cafea espresso
esenta de rom
cacao pentru decor
Instructiuni
Se bate crema mascarpone cu zaharul pudra si apoi se incorporeaza frisca batuta. Cafeaua se amesteca cu esenta de rom si, daca doriti, puteti adauga si zahar. Piscoturile se inmoaie in amestecul de cafea si rom, apoi se aseaza intr-o tava.
Se pune un strat de crema mascarpone peste stratul de piscoturi insiropate, apoi un alt strat de piscoturi insiropate si din nou un strat de crema mascarpone. Se presara cacao deasupra si se pune in frigider pentru cel putin 2 ore.
Reteta tiramisu fara mascarpone
Aceasta reteta nu este una originala dar este foarte gustoasa. Aveti nevoie de:
Ingrediente
3 pachete piscoturi
3 oua
100 gr zahar
250 gr frisca
cafea
cacao
Instructiuni
Incepem prin separarea albusurilor de galbenusuri. Se bat albusurile cu zaharul pana se formeaza o spuma, dupa care se amesteca cu galbenusurile si frisca batuta. Piscoturile se inmoaie in cafea si apoi se aseaza intr-o tava. Se adauga un strat de crema si se pudreaza cu cacao.
Acest proces se continua pana la ultimul strat de crema, pe care il pudram din nou cu cacao. Frisca se bate si se lasa la frigider, iar cafeaua se lasa la racit. Tiramisu-ul se baga la frigider si se serveste rece.
Reteta tiramisu cu mascarpone si frisca
Aveti nevoie de:
Ingrediente
1 pachet mare de piscoturi Savoiardi
1 cutie mascarpone de 250 gr
200 ml smantana pentru frisca
4-5 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
2 cesti cafea espresso
2-3 lingurite zahar brut
50 ml lichior Amaretto
2 linguri cacao
Instructiuni
Pentru a incepe, faceti cafeaua. Dupa gust, indulciti cafeaua cu zahar brut si adaugati lichiorul, apoi lasati sa se raceasca.
Mixati smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana ajunge la consistenta dorita. Adaugati treptat cate o lingura de mascarpone si mixati pana se incorporeaza in frisca si branza se desface. Cand terminati de incorporat tot mascarponele, crema este gata.
Pentru asamblare, pregatiti o tava mare, cafeaua racita intr-o farfurie adanca, castronul cu crema si piscoturile scoase din ambalaj. Treceti rand pe rand cate un piscot prin amestecul de cafea pentru o secunda doar, pe o parte si pe alta. Asezati cate doua randuri de piscoturi in tava, adica jumatate din piscoturi. Turnati crema deasupra, distribuind-o uniform. Peste crema, adaugati restul de piscoturi, la fel cum ati procedat cu primele.
Dati prajitura la frigider pentru 2-3 ore, pudrati cu cacao si o puteti servi alaturi de biscuiti macarons.
Reteta tiramisu cu fructe
Aveti nevoie de:
Ingrediente
20 piscoturi
400 gr crema Mascarpone
4 galbenusuri si 2 albusuri batute spuma
120 gr zahar
2 cescute de cafea fara zahar
1 pahar vodca
2 cesti sirop fructe
fructe de padure
Instructiuni
Intr-un bol, amestecam bine galbenusurile cu zaharul pana cand obtinem o culoare deschisa, apoi adaugam crema Mascarpone si omogenizam amestecul. Separat, batem albusurile spuma si le amestecam cu crema folosind o spatula, frecand usor.
Incepem sa pregatim si biscuitii Savoiardi (piscoturile): ii inmuiem intr-un amestec de cafea, vodca si sirop de fructe. Intr-un vas de sticla mare, turnam putina crema si punem un strat de biscuiti Savoiardi. Peste ei, punem crema si fructe de padure – eu am pus zmeura si afine, dar puteti pune orice tip de fructe si in orice cantitate. Asezam inca un strat de biscuiti Savoiardi inmuiati si peste acestia, adaugam din nou crema si fructe de padure. Lasam vasul la frigider peste noapte.
Tiramisu vegan reteta
Pentru a pregati un tiramisu vegan perfect chiar si pentru zilele de post, veti necesita:
Ingrediente
3 pungi de piscoturi vegane
o cutie de mascarpone vegan
250 ml frisca vegana
2 cani cafea indulcita
cacao pudra
1 lingurita extract vanilie
Instructiuni
Incepem prin prepararea cafelei. Am facut doua cafele lungi la espressor, apoi am adaugat Mocha Flav Drops de la MyProtein pentru a intensifica aroma si a indulci cafeaua.
Pentru crema, punem mascarponele intr-un bol inalt si il mixam pana se inmoaie. Adaugam frisca si mixam pana se intareste, apoi adaugam extractul de vanilie si mai amestecam putin. Este important sa nu le punem impreuna pentru a evita formarea gogoloaselor de la mascarpone.
Pentru asamblare, luam piscotul, il inmuiem in cafea si apoi asezam un strat in tava. Recomandam sa inmuiem piscotul de cel putin doua ori pentru a evita uscarea. Adaugam un strat de crema si repetam procesul. Dupa ce am pus ultimul strat de crema, presaram cacao si apoi dam la frigider peste noapte si il putem servi ca un desert dupa o portie de mancare de post.
Pofta buna!