Macarons sunt o gustare delicioasa si eleganta, originara din Franta.
Acestea constau in doi biscuiti de migdale crocanti, numiti coque, care sunt lipiti impreuna cu o umplutura cremoasa.
Macarons
Macarons sunt disponibili intr-o varietate de arome si culori, de la clasicul cu migdale la versiuni cu ciocolata, fructe si alte ingrediente. De asemenea, acestea sunt adesea decorate cu modele sau ornamente pentru a le face mai atragatoare.
Pentru a face macarons, se amesteca migdale macinate cu zahar si se bat albusurile de ou intr-o spuma tare. Apoi, cele doua amestecuri se omogenizeaza impreuna si se coc in cuptor. Dupa racire, biscuitii sunt lipiti impreuna cu o crema dulce, cum ar fi ganache sau crema de unt.
Desi se poate parea ca macarons sunt foarte delicate si greu de facut, cu putina practica si rabdare, oricine poate face aceasta gustare delicioasa acasa. Macarons sunt un desert popular la evenimente speciale sau o alegere perfecta pentru un cadou gourmet.
Reteta macarons
Fuzzy v-a pregatit in randurile care urmeaza o reteta delicioasa de macarons, pentru care veti avea nevoie de:
Ingrediente
Pentru bezea: 130g albus
160g faina de migdale
180g zahar
160g zahar pudra
Pentru crema: 150g ciocolata alba
80g frisca lichida
10g glucoza
20g suc de lamaie
optional: coaja de lamaie
Instructiuni
Pentru a face macarons, incepem prin mixarea albusurilor pana obtinem o spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si tare. Separat, amestecam faina de migdale si zaharul pudra intr-un blender, apoi dam prin sita pentru a obtine o faina fina, pe care o turnam peste bezea si amestecam usor cu o paleta de silicon.
Urmatorul pas este macaronajul, care presupune amestecarea cu miscari usoare si circulare pana obtinem o compozitie curgatoare. Compozitia este impartita in doua si colorata dupa preferinte, apoi pusa in posuri si formata pe un covoras de silicon.
Lasam la uscat timp de o ora, apoi coacem la cuptorul preincalzit pentru 12 minute la 160°C. Scoatem si lasam sa se raceasca direct pe masa, apoi unim cochiliile cu crema de lamaie.
Pentru crema, maruntim ciocolata alba si incalzim frisca lichida cu glucoza si coaja de lamaie. Turnam peste ciocolata topita si adaugam treptat zeama de lamaie pana obtinem o crema omogena. Lasam la temperatura camerei si apoi la frigider pana a doua zi. Mixam foarte bine, apoi umplem cojile de macarons.
Punem macaronsii intr-o cutie inchisa ermetic si ii lasam la frigider pana a doua zi.
Reteta macarons Anyta
Cu o textura crocanta la exterior si moale la interior, macarons sunt cele mai apreciate prajiturele in cofetariile din toata lumea. Aceste delicii culinare vin intr-o multitudine de nuante ale curcubeului si ofera zeci de variante de umpluturi. Elegante si delicate, macarons atrag cu siguranta atentia. Pentru a le prepara dupa reteta indragitei Anyta, veti avea nevoie de:
Ingrediente
200 g faina de migdale
200 g zahar pudra
200 g zahar tos
50 ml apa
150 g albus
un varf de lingurita colorant
Umplutura: 350 g gem de zmeura
mascarpone (optional)
ganache de ciocolata alba
Pentru a pregati macarons, incepe prin a cantari 75 g de albus separat si pune-l deoparte. Restul albusurilor se pun in bolul mixerului. Este recomandat sa folosesti un mixer planetar sau un mixer static.
In timp ce astepti fierberea siropului, poti sa mixezi albusurile pentru bezea. Pune la fiert zaharul tos cu apa pentru a pregati siropul. Cand siropul incepe sa fiarba, toarna-l imediat in bol, peste albus. Continua sa bati spuma, pana cand bezeaua este tare si lucioasa. Adauga colorantul si continua mixarea pana cand bezeaua are o culoare uniforma.
Amesteca intr-un bol zaharul pudra cu faina de migdale, cat sa le omogenizezi. Cerne zaharul pudra si faina de migdale. Apoi, amesteca albusurile lasate deoparte cu faina si zaharul. In acest amestec incorporeaza incet bezeaua pregatita.
Toarna bezeaua frantuzeasca in tava pregatita cu hartie de copt, folosind posul de patisserie (cu dui de 8 mm) la distanta de 1,5-2 cm. Tine posul perfect perpendicular pe tava. Fiecare macaron turnat nu trebuie sa fie mai mare de 2 cm in diametru. Bate tava cu podul palmei pentru a aplatiza complet prajiturelele macarons si pentru a scoate eventualele bule de aer. Lasa deoparte timp de 30-60 minute, pana cand fiecare macarons se usuca la suprafata (le atingi si nu se lipesc de deget).
Daca doresti sa faci macarons colorati, imparte compozitia in doua parti egale, coloreaza cu nuante diferite si adauga compozitia in pos (fiecare parte a posului trebuie sa aiba o culoare).
Pentru a coace macarons, poti alege una dintre optiunile urmatoare:
A. Daca ai cuptor cu ventilatie, incinge-l la 150 de grade si coace macarons timp de 15 minute.
B. Daca ai cuptor cu convectie, poti ridica temperatura la 160 de grade si apoi coace macarons timp de 14 minute.
Atentie! Temperatura ideala poate varia de la un cuptor la altul, de aceea poti face testul cu o portie mica la inceput, pentru a stabili temperatura ideala pentru cuptorul tau.
Dupa cele 48 de ore, macarons sunt gata de servit. Poti sa le pastrezi in frigider timp de cateva zile, dar cel mai bine este sa le consumi cat mai repede, pentru a te bucura de textura crocanta si umplutura cremoasa.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este important sa respecti cu atentie toti pasii retetei si sa utilizezi ustensile de calitate. De asemenea, este important sa acorzi atentie temperaturii cuptorului si sa ajustezi timpii de coacere in functie de particularitatile acestuia.
Macarons cu faina de grau
Reteta macarons cu faina de grau nu este foarte complicata, si veti avea nevoie de:
Ingrediente
2 albusuri
70 g faina 000
80 g zahar pudra
60 g zahar granulat
4-5 picaturi otet
un praf sare colorant gel
Umplutura:
100 g ciocolata alba/neagra 2 linguri unt
Instructiuni
Bate albusurile cu un praf de sare si cu cateva picaturi de otet (4-5 picaturi) pana se formeaza spuma. Adauga treptat zaharul granulat si mixeaza pana cand compozitia devine lucioasa si poate fi tinuta invers fara sa cada. Adauga si colorant alimentar daca doresti.
Separat, cerni impreuna faina si zaharul pudra si incorporezi jumatate din aceste ingrediente in albusuri, folosind o spatula si miscari largi. Apoi, incorporezi restul de albusuri ramase in compozitia de macarons in acelasi mod, continuand pana cand obtii o pasta cu care poti forma cifra 8 fara sa cada bucati mari de compozitie.
Toata compozitia se transfera intr-un pos de ornat sau intr-o punga alimentara, careia ii tai varful. Pe o tava tapetata cu hartie de copt, formeaza cojile de macarons cu un diametru de 2-3 cm, distantate intre ele.
Bate tava de macarons fara faina de migdale de cateva ori pe masa, cu forta, pentru a elimina toate bulele de aer din compozitie si pentru a evita craparea prajiturelelor. Lasa prajiturelele la temperatura camerei timp de o ora, la aer. Dupa o ora, ar trebui sa se fi format o pelicula superficiala, incat sa poata fi atinse si sa nu mai fie lipicioase.
Pentru a prepara prajiturelele Macarons fara faina de migdale trebuie sa preincalzim cuptorul la 140 grade. Topeste o tableta de ciocolata (100 g) cu 1-2 linguri de unt. Daca folosesti ciocolata neagra, adauga si o lingura de zahar pudra. Daca folosesti ciocolata alba, nu este necesar sa adaugi zahar, deoarece aceasta este considerabil mai dulce.
Omogenizeaza compozitia topita la microunde in runde de 30 de secunde si toarna-o intr-o punga alimentara, pos sau seringa de cofetarie. Da macarons la cuptorul preincalzit la 140 grade, timp de 20 de minute. Dupa coacere, scoate prajiturelelele din cuptor si lasa-le sa se raceasca. Desprinde-le de pe foaia de copt doar dupa ce s-au racit complet.
Pune cate putina glazura pe fiecare jumatate de macarons si acopera cu o alta jumatate. Serveste prajiturelele macarons ieftine doar dupa 24 de ore. In rastimp, depoziteaza-le in recipiente ermetice, ferite de umezeala.
Macarons Jamila
Pentru aceasta reteta de macarons deliciosi, aveti nevoie de:
Ingrediente
Pentru bezea: 2 albusuri
80g faina de migdale
90g zahar
80g zahar pudra
colorant rosu
Pentru ganache-ul de zmeura: 120g coulis de zmeura
120g ciocolata alba
15g unt
1 foaie de gelatina
Instructiuni
Mixati albusurile pana se formeaza spuma si apoi adaugati zaharul treptat, impreuna cu vanilia. Continuati sa mixati pana cand obtineti o bezea ferma si tare. Separat, amestecati faina de migdale cu zaharul pudra intr-un blender si apoi treceti amestecul printr-o sita pentru a obtine o faina fina. Adaugati faina de migdale si zaharul pudra in bolul cu bezea si amestecati cu o paleta de silicon pentru a combina ingredientele.
Incepeti procesul de “macaronaj”, adica amestecarea compozitiei cu miscari usoare in cerc (pe marginile bolului) si cu o miscare de apasare in centrul bolului (impingand paleta in compozitia adunata). Continuati pana cand obtineti o pasta care sa fie usor curgatoare, iar atunci cand ridicati paleta, compozitia sa curga fara sa se rupa.
Aveti grija sa nu exagerati cu amestecarea! Acum puteti pune compozitia intr-un pos sau intr-o seringa de cofetarie si formati prajiturile in forma de disc, pe o foaie de copt. Lasati prajiturile sa se odihneasca timp de 30 de minute, pentru a forma o crusta pe suprafata lor.
Preincalziti cuptorul la 150 de grade Celsius si coaceti prajiturile timp de aproximativ 15 minute. Scoateti prajiturile din cuptor si lasati-le sa se raceasca inainte de a le umple cu crema sau dulceata.
Tort cu macarons
Acesta este un desert special, pentru ocazii unice. Pentru a-l pregati, veti avea nevoie de:
Ingrediente
Blat 1: 5 oua
2 lg de apa rece
7 lg zahar
5 lg faina
2 lg cacao neagra Dr. Oetker
1 praf de copt Dr. Oetker
zeama de la 1/2 de lamaie
un praf de sare
3 lgt unt Meggle
Crema 1: 250 g branza Mascarpone Delaco
200 ml frisca Meggle Creme Patiserie
1 lg zahar
Crema 2 : 250 g branza Mascarpone Delaco
200 ml frisa Meggle Creme Patiserie
1 lg zahar
2 lg crema de ciocolata Finetti
Blat 2: 250 g piscoturi
glazura:
150 g ciocolata Nestle Dessert Noir
150 ml frisca Meggle Creme Patiserie
Decor: bombonele de ciocolata
macarons
crema
Sirop: 250 ml apa calduta
4 lg cacao instant
Instructiuni
Pentru blat, bati ouale impreuna cu sarea, zaharul si apa pana cand obtii o compozitie spumoasa. Adaugi untul si continui sa mixezi. Adaugi treptat faina amestecata cu cacaua si omogenizezi. Stingi praful de copt cu zeama de lamaie si il adaugi in compozitie. Torni aluatul in tava rotunda de tort cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt, si dai la cuptorul preincalzit pentru 45 de minute. Verifici daca este gata cu o scobitoare. Poti sa pregatesti acest blat de tort cu o zi inainte si sa il tai in doua felii.
Pentru prima crema, mixezi Mascarpone cu zaharul, apoi adaugi frisca si continui sa mixezi pana obtii o crema untoasa, de consistenta unei smantani tari.
Pentru a doua crema, mixezi Mascarpone cu zaharul, apoi adaugi frisca si continui sa mixezi pana obtii o crema untoasa, de consistenta unei smantani tari. Adaugi crema de ciocolata si omogenizezi.
Pentru a monta tortul, pregatesti siropul de cacao si asezi prima felie de blat, pe care o insiropezi. Intinzi crema alba. Insiropezi piscoturile si le asezi peste crema. Intinzi crema de ciocolata. Asezi al treilea blat si il insiropezi. In acest moment, pregatesti glazura: rupi ciocolata in bucatele, adaugi frisca si asezi la foc mic. Amesteci continuu pana cand se lichefiaza, avand grija sa nu fiarba! Torni glazura peste tort si decorezi cu macarons.
Acest tort de poate servi la aniversari sau petreceri, ca zi in cazul deliciosului tort de mere.
Macarons calorii
Macarons sunt un desert frantuzesc traditional, realizat din doua cochilii delicate de migdale, lipite intre ele cu o crema aromata. Sunt un desert foarte popular datorita aspectului lor atractiv si aromei lor rafinate. In ceea ce priveste continutul nutritional, macarons sunt un desert destul de indulcit si bogat in calorii.
Un macaron mediu (in jur de 16 grame) contine aproximativ 70-80 de calorii, majoritatea acestora provenind din carbohidrati si grasimi. In plus, macarons sunt realizati cu ingrediente precum migdale macinate, zahar pudra, zahar granulat, oua si uneori unt, ceea ce ii face sa fie destul de bogati in grasimi si calorii.
Este important de retinut ca aportul de calorii poate varia in functie de dimensiunea si de ingredientele utilizate la prepararea macarons. In plus, macarons pot fi umpluti cu o varietate de creme si glazuri, care pot adauga si mai multe calorii.
In general, consumul de macarons ar trebui sa fie moderat, ca si in cazul oricarui desert indulcit, cum ar fi de exemplu faimosul chec. Este important sa acordam atentie dimensiunii portiilor si sa ne bucuram de aceste delicii in cadrul unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata activ.
Fuzzy spera ca aceste retete sa va inspire sa incercati sa prepariti si dumneavoastra celebrele prajiturele macarons acasa.