Blatul de tort este un element esential al oricarui tort si reprezinta baza pe care se construieste intreaga structura a acestuia.

Acesta poate fi realizat dintr-o varietate de ingrediente, cum ar fi faina, zahar, oua, unt, lapte si praf de copt, in functie de preferintele si nevoile fiecarei retete.

Blat de tort

Exista mai multe tipuri de blaturi de tort, printre care se numara:

Blatul de tort cu oua
Este realizat din oua, zahar si faina si poate fi folosit la multe tipuri de torturi, inclusiv cele cu fructe sau cu ciocolata.

Blatul de tort fara oua
Este o optiune buna pentru persoanele care sunt alergice la oua sau care evita consumul acestora. Acesta poate fi realizat cu ingrediente precum faina, zahar, praf de copt si lapte.

Blatul de tort din biscuiti
Este un tip de blat de tort care se realizeaza din biscuiti marunti si unt topit. Acesta este o optiune rapida si usor de pregatit si poate fi folosit pentru a realiza torturi cu branza sau torturi cu fructe, cum ar fi indragitul tort de mere.

Pentru a realiza un blat de tort reusit, este important sa urmati cu atentie reteta si sa aveti in vedere cateva sfaturi practice, cum ar fi:

  • Incalziti cuptorul inainte de a incepe sa pregatiti blatul de tort.
  • Folositi ingrediente la temperatura camerei, pentru a ajuta la obtinerea unei texturi uniforme.
  • Amestecati ingredientele pana cand acestea sunt bine combinate, dar evitati amestecarea excesiva, deoarece aceasta poate duce la un blat de tort dens si tare.
  • Nu deschideti usa cuptorului in timpul procesului de coacere, deoarece acest lucru poate perturba temperatura cuptorului si poate afecta coacerea uniforma a blatului de tort.

In concluzie, blatul de tort este un element fundamental al oricarui tort si poate fi realizat dintr-o varietate de ingrediente. Pentru a obtine un blat de tort reusit, este important sa urmati cu atentie reteta si sa aveti in vedere sfaturile practice.

Reteta blat de tort

reteta-blat-de-tort.jpgIata o reteta simpla pentru a realiza un blat de tort delicios si pufos:

Ingrediente
6 oua
200g zahar
200g faina
1 plic praf de copt
1 lingurita extract de vanilie

Instructiuni
Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius si pregatiti o tava de copt rotunda de aproximativ 22 de cm diametru, acoperind-o cu hartie de copt. Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile cu un praf de sare, folosind un mixer electric, pana cand acestea devin spumoase si formeaza varfuri moi.

Adaugati zaharul treptat, batand continuu, pana cand amestecul devine ferm si lucios. Adaugati galbenusurile si extractul de vanilie si amestecati usor. Cerneti faina si praful de copt impreuna si adaugati-le in amestecul de oua, amestecand cu grija pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate si formati un amestec omogen. Turnati amestecul in tava si uniformizati suprafata. Loviti tava de cateva ori pe blatul de lucru pentru a elimina bulele de aer din interiorul amestecului.

Coaceti blatul in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25-30 de minute, sau pana cand se rumeneste usor si trece testul scobitorii (introduceti o scobitoare in centrul blatului, daca aceasta iese curata, blatul este copt). Scoateti blatul din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in tava, apoi il puteti folosi in compunerea tortului.

Sfat: Pentru un blat de tort mai umed si aromat, puteti adauga in compozitia de oua o lingura de coaja rasa de lamaie sau de portocala. De asemenea, puteti inmuia blatul cu un sirop de zahar, pentru a-l face mai pufos si mai suculent.

Daca sunteti in cautarea mai multor retete de blat de tort, trebuie doar sa cititi randurile care urmeaza.

Blat de tort Jamila

blat-de-tort-jamila.jpg

Acest blat de tort dupa reteta faimoasei Jamila, este unul foarte economic, pufos si gustos.

Ingrediente
5 albusuri
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
2 linguri de ulei sau unt topit
2 linguri de lapte
1 praf de sare

Instructiuni
Se bate spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se continua baterea pana cand acesta se dizolva complet. Se adauga laptele, uleiul, aromele si faina-n ploaie, amestecand usor cu o lingura sau o spatula de jos in sus.

Se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit. Dupa 30 de minute se face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca blatul este copt.

Este important de mentionat ca nu se foloseste praf de copt, deoarece blatul va iesi de un alb splendid si extrem de pufos.

Blat de tort Gina Bradea

blat-de-tort-gina-bradea.jpgPentru reteta Ginei Bradea, va vor trebui urmatoarele:

Ingrediente
4 oua
140 g de zahar
2 linguri apa sau lapte
2 linguri ulei
150 g faina
1 strop de sare
arome dupa gust

Instructiuni
Spargeti ouale si separati galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat impreuna cu sarea si se lasa deoparte pentru a-si intensifica culoarea.

Bateti albusurile pana cand devin o spuma tare, apoi adaugati zaharul treptat si continuati sa bateti pana cand zaharul se dizolva complet. Spuma trebuie sa fie tare si sa isi pastreze forma daca rasturnati castronul.

Separat, galbenusurile se freaca ca pentru maioneza, adaugand treptat uleiul si aromele preferate. Apoi se adauga apa si se amesteca cu spuma de albus.

Adaugati faina in ploaie si amestecati usor cu o lingura sau o spatula de jos in sus.

Turnati compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt, nivelati-o si coaceti la foc mediu (180 de grade Celsius). Faceti testul cu scobitoarea si lasati blatul sa se raceasca pe un gratar.

Este important sa respectati aceste etape pentru a obtine un blat pufos si delicios.

Blat de tort pufos

blat-de-tort-pufos.jpgPentru un blat pufos de tort, veti necesita:

Ingrediente
8 albusuri
1 praf de sare
8 linguri de zahar
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
esenta de rom
250 g nuca macinata
3 linguri faina
1 lingura cacao
1 plic praf de copt

Instructiuni
Incepem prin a mixa albusurile cu sarea pana cand isi dubleaza volumul. Apoi adaugam zaharul, lingura cu lingura, si continuam sa mixam pana cand obtinem o compozitie lucioasa. Adaugam si zaharul vanilat impreuna cu esentele, cate o lingurita din fiecare, in functie de gust. Mixam cateva secunde si ne ocupam de ingredientele uscate, pe care le vom adauga treptat peste bezea, amestecand cu o spatula de jos in sus pentru a nu se lasa bezeaua.

Turnam compozitia intr-o tava cu pereti detasabili, tapetata doar cu hartie de copt pe fund, iar pe margini cu unt si faina. Pentru doua foi, putem folosi o tava de 24 cm, pentru trei foi putem folosi o tava mai mica, de 22 cm. Dam tava la cuptor si o lasam pentru 40-45 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Dupa ce blatul s-a copt, il lasam sa se raceasca complet, in timp ce ne ocupam de crema.

Blat de tort din 7 oua

blat-de-tort-din-7-oua.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
7 oua
210 g zahar
210 g faina
sare
5 g praf de copt

Instructiuni
Se tapeteaza fundul tavilor cu hartie de copt si se ung lateralele cu unt, asa cum se procedeaza si atunci cand se pregateste cozonac, apoi se presara faina. Pentru a obtine un blat pufos, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se mixeaza ouale cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute, pana au triplat volumul si au devenit o crema palida, iar paletele mixerului lasau o urma in compozitie. Cu cat se mixeaza mai mult, cu atat compozitia acumuleaza mai mult aer si blatul creste mai frumos.

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt peste spuma de oua, in 3 reprize, amestecand usor cu un tel si cu miscari de rasturnare, mai degraba decat de amestecare.

Se toarna apoi compozitia in tava si se bate usor tava de masa, pentru a se aseza putin compozitia. Se coace blatul timp de 30-35 de minute, fara a deschide usa cuptorului in primele 20-25 de minute.

Blat de tort din 9 oua

blat-de-tort-din-9-oua.jpg

Pentru a face un blat de tort cu 9 oua, trebuie sa aveti in vedere cateva secrete. Mai intai de toate, asigurati-va ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Apoi, ouale trebuie sa fie separate si puse intr-un bol separat, pentru a evita contaminarea in cazul in care unul dintre ele este stricat.

Pentru a obtine un blat pufos, modul in care adaugati faina este foarte important. Aceasta trebuie adaugata alternativ, iar amestecarea se va face cu un tel si cu miscari circulare si usoare, de sus in jos.

Daca intentionati sa faceti un tort etajat, acest blat poate fi folosit ca baza iar pentru a-l pregati veti avea nevoie de:

Ingrediente
300 gr faina
9 oua
9 linguri de ulei
9 linguri de apa
225 gr zahar
10 g praf de copt
un praf de sare

Instructiuni
Pentru a prepara blatul de copt, preincalzim cuptorul si pregatim ingredientele. Ouale se separa, iar albusurile se bat cu un praf de sare pana se intaresc. Apoi, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o compozitie lucioasa. In mod alternativ, adaugam galbenusurile, apa si uleiul si continuam sa mixam.

Faina cernuta si praful de copt se adauga in compozitie si amestecam cu un tel, folosind o miscare circulara. Apoi, punem compozitia in forma de copt tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt si o dam la cuptor, putand folosi o tava de 28 cm.

Este important sa nu deschidem usa cuptorului in primele 5 minute, altfel blatul se va lasa. Verificam daca este gata cu ajutorul testului cu scobitoarea: o introducem in mijlocul blatului si, daca iese curata, blatul este gata.

Chiar dupa ce scoatem blatul din cuptor, trebuie sa dezlipim marginea blatului de tava de copt cu un cutit neascutit. Astfel, evitam ca blatul sa se lipeasca de tava si sa se rupa cand il scoatem din forma.

Blat de tort din 8 oua

blat-de-tort-din-8-oua.jpg

Acest blat de tort nu necesita mult timp de pregatire si este unul foarte usor si pufos. Pentru a-l prepara veti avea nevoie de urmatoarele:

Ingrediente
8 albusuri
un varf de cutit de sare
160 g zahar
esenta de rom
100 g unt
150 g faina
2 lingurite praf de copt
170 g ciocolata 55% cacao

Instructiuni
Intr-un bol, mixam albusurile cu sare pana cand isi dubleaza volumul. Apoi, adaugam zaharul treptat si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.

Intre timp, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, dupa care o dam deoparte sa se raceasca.

Cernem faina impreuna cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri, amestecand cu grija de jos in sus. La final, turnam ciocolata topita in fir subtire, adaugam romul si omogenizam.

Turnam compozitia rezultata intr-o tava de 26 cm tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pentru 40 de minute la 170°C sau facem testul cu o scobitoare. Cand prajitura este gata, o lasam sa se raceasca.

Blat de tort din 10 oua

blat-de-tort-din-10-oua.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
10 oua
cani zahar
cani si jumatate de faina
linguri de ulei
10 linguri de apa
un plic de praf de copt
un praf de sare
esenta de rom
zahar vanilat
zeama de lamaie

Instructiuni
Pentru acest preparat, se incepe prin separarea albusurilor de galbenusuri. Albusurile sunt batute spuma cu o mica cantitate de sare, dupa care se adauga o cana de zahar si se continua cu baterea pana cand se formeaza o spuma foarte tare. Cea de-a doua cana de zahar este pusa impreuna cu cele 10 linguri de apa intr-un vas si se lasa pe foc pana cand incepe sa fiarba. Dupa ce da un clocot, se opreste focul si siropul obtinut se toarna peste albusuri. Se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Galbenusurile se amesteca cu cele 7 linguri de ulei si se adauga peste albusuri. Se adauga esenta, praful de copt si faina in ploaie. Se amesteca cu grija, de sus in jos. O tava este unsa cu ulei, tapetata cu faina si apoi compozitia este turnata in ea. Se coace timp de 10 minute la foc mare, apoi se reduce temperatura la foc mic si se coace pana cand blatul este complet gatit.

Blat de tort din 12 oua

blat-de-tort-din-12-oua.

Acest blat de tort este unul foarte pufos, iar pentru a-l pregati aveti nevoie de:

Ingrediente
12 oua
6 linguri zahar
250 gr faina
1 lingurita praf de copt
esenta de vanilie

Instructiuni
Blatul de tort din 12 oua este unul dintre cele mai mari si mai bogate blaturi de tort pe care le puteti face. Este un blat perfect pentru a crea un tort inalt si impunator, cu straturi de crema si fructe.

Pentru a face acest blat, va trebui sa separati galbenusurile de albusuri la cele 12 oua. Apoi, bateti albusurile intr-un bol mare pana se formeaza o spuma ferma si lucioasa. Adaugati 300 de grame de zahar si continuati sa mixati pana cand zaharul se dizolva complet si amestecul devine dens si lucios.

Intr-un bol separat, bateti galbenusurile pana cand devin deschise la culoare si spumoase. Adaugati 200 de grame de faina si un praf de sare si amestecati bine pana cand nu mai exista cocoloase de faina.

Incorporati usor amestecul de galbenusuri in albusurile batute, amestecand cu o lingura mare sau o spatula. Aveti grija sa nu amestecati prea mult si sa nu pierdeti din volumul spumei de albusuri.

Turnati amestecul de blat intr-o forma rotunda de tort, tapetata cu hartie de copt, si coaceti la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 45 de minute. Verificati coacerea prin testul cu scobitoarea, care trebuie sa iasa curata din centrul blatului.

Lasati blatul sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma si a-l aranja pe un platou de servire. Il puteti taia in doua sau trei straturi si il puteti umple cu crema preferata si fructe proaspete.

Blatul de tort din 12 oua este unul dintre cele mai impresionante blaturi de tort pe care le puteti face, si va asiguram ca va fi o vedeta la orice petrecere sau eveniment special.

Blat de tort fara oua

blat-de-tort-fara-oua.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
220 g faina
30 g cacao
10 g praf de copt
130 g zahar
100 ml ulei
300 ml apa calda
Pentru glazura: 150 g ciocolata
3-4 linguri ulei

Instructiuni
Amestecati ingredientele uscate, adica faina, cacao si praful de copt, dupa care adaugati 130 g de zahar si amestecati din nou.

Adaugati 100 ml de ulei si 300 ml de apa calda in amestecul de ingrediente uscate si amestecati cu un tel pana obtineti un amestec stralucitor si neted.

Turnati amestecul obtinut intr-o tava acoperita cu hartie de copt si distribuiti-l uniform in tava de dimensiunile 16×26 cm.

Coaceti blatul intr-un cuptor preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ 35 de minute si verificati coacerea cu o scobitoare.

Dupa coacere, lasati blatul sa se raceasca cateva minute, apoi il intoarceti pe un platou de servire si indepartati hartia de copt.

Blat de tort cu nuca

blat-de-tort-cu-nuca.jpgPentru a pregati un tort cu blat de nuca, va vor fi necesare:

Ingrediente
6 albusuri
6 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
1 lingura zeama de lamaie
10 linguri de nuca macinata

Instructiuni
Incepem prin baterea albusurilor pana cand acestea devin o spuma tare. Adaugam apoi cate o lingura de zahar si mixam in continuare pana cand se formeaza o spuma lucioasa. Treptat, adaugam faina si bicarbonatul stins in zeama de lamaie, amestecand cu grija de jos in sus pentru a nu lasa spuma sa cada. Nuca se adauga la final, treptat.

Ungem o tava rotunda cu unt si o tapetam cu faina, apoi coacem compozitia la 180° pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca pe un gratar dupa scoaterea din cuptor.

Blat de tort cu ciocolata

blat-de-tort-cu-ciocolata.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
150 g unt moale cu min. 80% grasime
100 g zahar pudra
7 galbenusuri
un varf de cutit sare
vanilie 
150 g ciocolata amaruie 
7 albusuri
100 g zahar cristal 
1 varf de cutit sare
120 g faina
30 g cacao
unt si faina pentru uns si tapetat forma de copt

Instructiuni
Albusurile si galbenusurile au fost separate. In bolul mixerului am pus untul foarte moale impreuna cu zaharul pudra, sarea si vanilia si am mixat 3-4 minute pana am obtinut o compozitie spumoasa. Am adaugat galbenusurile, unul cate unul, mixand dupa fiecare.

Am topit ciocolata si am lasat-o sa se raceasca putin inainte de a o turna in compozitia de unt. Am mixat cateva secunde pana cand ciocolata s-a incorporat bine. Albusurile au fost puse intr-un bol curat si uscat, impreuna cu un praf de sare. Le-am batut cu mixerul pana cand au devenit spuma, apoi am adaugat zaharul cristal si am continuat sa bat bezeaua pana cand a devenit lucioasa si ferma. Am cernut faina si cacaoa intr-un castron pentru a evita formarea cocoloaselor in compozitie.

Cu primele doua compozitii pregatite, am luat 1/3 din spuma de albusuri si 1/3 din faina cu cacao si le-am adaugat in amestecul de ciocolata si unt. Am mixat doar cateva secunde pentru a amesteca ingredientele si pentru a “descleia” putin compozitia de unt si ciocolata.

Am preincins cuptorul la 170 C cu ventilatie (treapta medie la cele cu gaz). Am pregatit forma de 22 cm tapetandu-i fundul detasabil cu hartie de copt sau ungeti cu unt si tapetati cu faina – atat fundul cat si peretele lateral. 

Am separat albusurile de galbenusuri si le-am asezat in castroane separate. Intr-un bol al mixerului am asezat untul foarte moale (scos din frigider cu cateva ore inainte) impreuna cu zaharul pudra, sarea si vanilia. Am mixat totul 3-4 minute pana ce am obtinut un amestec spumos. Rand pe rand am incorporat galbenusurile, mixand bine dupa fiecare.

Am topit ciocolata la microunde sau pe baie de abur si am lasat-o un pic la racorit inainte de a o turna in suvita subtire in compozitia de mai sus. Am mixat cateva secunde pana ce s-a incorporat si ea

Albusurile separate anterior le-am pus intr-un bol foarte curat, bine degresat. Le-am adaugat un strop de sare si le-am batut cu mixerul pana ce s-au transformat in spuma. Am adaugat peste ele zaharul cristal si am continuat baterea bezelei pana ce aceasta a devenit lucioasa si ferma. Daca intoarceti castronul cu spuma deasupra capului aceasta nu trebuie sa cada din el.

Am cantarit faina si cacao si le-am cernut impreuna intr-un castron ca sa nu am cocoloase in compozitie. In prima faza am scos 1/3 din spuma si 1/3 din faina cu cacao si le-am pus in mixul cu ciocolata. Le-am amestecat cu mixerul cateva secunde. Doar in aceasta etapa este permisa folosirea mixerului, ulterior trecand la spatula de mana. Aceasta prima etapa are rolul de a „descleia” un pic mixul de unt cu ciocolata.

Tot restul de bezea si faina cu cacao l-am rasturnat peste aceasta compozitie si am inceput inglobarea lor cu o spatula de silicon, folosind miscari largi si lejere de sus in jos. Nu se amesteca viguros, nu se freaca ca la maioneza! Vrem sa pastram cat mai mult aer in compozitie. In cateva secunde amestecul este onctuos, neted, fara cocoloase. Aveti grija sa nu ramana „pungi” de faina si cacao sau bule de albus neincorporate.

Am turnat compozitia de blat umed in forma si am nivelat-o delicat cu o spatula. 

Blat de tort cu cacao

blat-de-tort-cu-cacao.jpg

Cel mai des intalnit blat de tort este cel care seama cu un chec, care poate fi pregatit cu cateva zile inainte si apoi pastrat intr-un loc uscat si racoros.

Ingrediente
6 oua
6 linguri zahar pudra
3 linguri ulei
6 linguri faina
2 linguri cacao
esenta de rom
1 lingurita praf de copt 

Instructiuni
Separam albusurile de galbenusuri.

Albusurile se vor bate spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine, se va adauga zaharul pudra si se va mixa pana cand spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Galbenusurile se vor amesteca cu uleiul si esenta de rom, pana cand se obtine o emulsie stabila. Aceasta emulsie se va turna peste spuma de albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Se va da mixerul la viteza cea mai mica si se va omogeniza usor compozitia.

Faina se va cerna impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Se va da mixerul deoparte si se va amesteca totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Praful de copt nu este obligatoriu, dar poate fi adaugat pentru siguranta.

Compozitia se va turna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se va da la cuptor la foc mediu, timp de aproximativ jumatate de ora, pana cand blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu o scobitoare. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se va taia pe orizontala in doua felii. Daca se doreste un blat mai inalt, din acelasi numar de oua se poate coace intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Blat de tort umed

blat-de-tort-umed.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
200 g zahar
1/2 lgt sare
3 oua mari
118 ml ulei
1 lgt esenta de lamaie
118 ml smantana
12 lgt coaja rasa de lamaie
350 g faina alba
1 plic praf de copt
235 ml lapte
200 g afine proaspete sau congelate

Instructiuni
Ouale, zaharul, sarea si uleiul se vor pune intr-un bol, apoi se vor mixa bine timp de aproximativ 5 minute, pana isi dubleaza volumul. Se vor adauga smantana, esenta de lamaie si coaja rasa de lamaie, apoi se va mixa din nou.

Faina si praful de copt se vor amesteca impreuna, iar apoi se va turna jumatate din cantitatea de faina si lapte peste compozitie. Se va mixa pana cand se incorporeaza, dupa care se vor adauga jumatatile ramase de faina si lapte si se va mixa din nou pana la omogenizare. Se vor adauga afinele si se vor amesteca usor. Compozitia se va turna intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt, apoi se va introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, lasandu-se sa se coaca timp de aproximativ 40-45 de minute, pana cand blatul se rumeneste usor si trece testul scobitorii.

Cand este gata, se va scoate din cuptor si se va lasa sa se raceasca bine.

Blat de tort de post

blat-de-tort-de-post.jpgPentru un blat de tort de post pufos, veti necesita:

Ingrediente
220 de faina alba de grau
300 ml apa
10 grame de Nesquik sau ness 
100 grame de zahar
75 ml de ulei de floarea soarelui
20 grame de cacao
50 grame de gem de prune
½ lingurita cu otet
1 lingurita cu praf de copt
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de esenta de vanilie

Instructiuni
Pentru a prepara acest tort, vom incepe prin a aprinde cuptorul la temperatura de 170 de grade Celsius si vom pregati o tava de tort cu pereti detasabili si diametrul de 18 cm. Vom unge fundul si peretii tavii cu putin ulei, dupa care vom presara putina faina pe fund si vom pune hartie de copt in jurul peretilor.

Urmatorul pas este sa diluam ness-ul in apa, pentru a obtine un lichid cu gust de cafea mai slab. Vom amesteca cafeaua, uleiul, gemul si zaharul intr-un vas cu ajutorul unui tel pana cand zaharul se topeste complet, ceea ce poate dura 3-4 minute.

Separat, vom amesteca faina, cacaoa si praful de copt si le vom adauga treptat peste ingredientele lichide, amestecand continuu pana la incorporare. La final, vom adauga bicarbonatul stins in prealabil cu otetul (turnam otetul peste bicarbonat) si vom amesteca din nou compozitia.

Vom turna compozitia in tava pregatita anterior si vom lasa tava in cuptor pentru 40-45 de minute, in functie de cum coace cuptorul fiecaruia. Pentru a verifica daca tortul este copt, vom face testul cu scobitoarea si daca iese curata, vom scoate tava din cuptor. Vom lasa putin la racit dupa care vom scoate cu grija blatul din tava si il vom transfera pe un gratar de metal pentru a se raci complet.

Blat de tort pandispan

blat-de-tort-pandispan.jpg

Pentru acest tip de blat veti avea nevoie de:

Ingrediente
6 oua
6 linguri de zahar 
6 linguri cu faina 
1 praf de sare
optional arome dupa dorinta: vanilie, coaja de lamaie, portocala, cacao

Instructiuni
Pentru a prepara acest desert, se incepe prin a sparge ouale si a separa albusul de galbenus. Apoi, se adauga sarea la galbenusuri si se bat putin cu o furculita pentru a le amesteca. Acestea se lasa deoparte pentru a se intensifica culoarea. In acelasi timp, se aprinde cuptorul si se seteaza la 200 grade Celsius, cu foc sus-jos sau mediu la cuptoarele pe gaz.

Urmatorul pas este sa punem albusurile intr-un vas pentru robotul de bucatarie si sa pornim robotul, lasand capacul. Vom merge treptat pana la viteza maxima, iar in 3-4 minute albusurile se vor transforma intr-o spuma densa. Adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand acesta se dizolva complet si obtinem o spuma ferma, lucioasa, care nu curge din vas. Putem intoarce vasul, iar spuma de albus nu va cadea.

In acest punct, adaugam galbenusurile si le amestecam usor cu o spatula sau o lingura lata, cu miscari blande. Adaugam faina, cernuta putin cate putin, folosind o strecuratoare de ceai si amestecam usor de jos in sus. Vom obtine un aluat fin, spumos, asemanator cu frisca. Turnam acest amestec in forma tapetata cu hartie de copt si nivelam suprafata.

In final, vom coace preparatul in cuptorul deja incalzit timp de 30-40 de minute sau pana cand devine auriu.

Blat de tort pentru incepatori

blat-de-tort-pentru-incepatori.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
4 oua medii
70 g zahar tos 
1 plic  zahar vanilat Bourbon
65 g faina tip 000 
10 g cacao 
un praf de sare

Instructiuni
Incepeti prin a aprinde cuptorul la 170 de grade si pregati tava, fie prin punerea de hartie de copt, fie prin ungerea cu unt sau ulei si tapetarea cu faina.

Apoi, bateti albusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma ferma care nu cade de pe teluri. Adaugati zaharul tos si zaharul Bourbon si continuati sa mixati pana cand albusurile se intaresc din nou. Adaugati galbenusurile si mixati doar pana cand sunt incorporate.

Cerneti faina si pudra de cacao si incorporati-le in compozitie cu miscari usoare, pentru a nu scoate aerul inglobat in albusuri.

Coaceti blatul timp de 30-40 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Dupa coacere, lasati blatul sa se raceasca complet inainte de feliere.

Blat de tort dreptunghiular

blat-de-tort-dreptunghiular.jpg

Pentru acest blat de tort, veti avea nevoie de:

Ingrediente
6  oua
6 linguri zahar
6 linguri faina cernuta
un praf de copt

Instructiuni
Pentru a prepara acest blat de tort, vom incepe prin a separa albusurile de galbenusuri. Albusurile le vom bate cu mixerul pana cand se formeaza o spuma destul de densa. Vom adauga zaharul treptat si vom mixa in continuare pana cand acesta se topeste si se formeaza o spuma tare care nu curge.

Vom adauga apoi galbenusurile pe rand, mixand dupa fiecare adaugare. Dupa aceea, vom cerne faina si praful de copt si le vom amesteca usor cu o lingura de jos in sus.

Vom unge o tava cu margarina si o vom tapeta cu faina sau cu hartie de copt. Apoi, vom turna compozitia in tava si o vom coace la cuptor.

Este important sa nu deschidem cuptorul in timpul coacerii, mai ales in prima parte, pentru a asigura ca blatul va creste si va fi pufos.

Blat de tort cu vanilie

blat-de-tort-cu-vanilie.jpg

Daca doriti sa preparati un blat de tort pufos cu vanilie, aceasta reteta va va oferi un rezultat uimitor. Blatul va fi inalt si cu o textura uimitor de frageda, ceea ce il face potrivit pentru o varietate larga de torturi. Asadar, mult spor in bucatarie!

Ingrediente
8 oua medii
400 gr faina
300 gr zahar
150 ml ulei
150 ml apa
1 lingurita praf de copt
1 lingurita extract vanilie
varf de cutit de sare

Instructiuni

Pentru a pregati blatul de tort, incepem prin separarea galbenusurilor si punerea acestora intr-un bol curat. In alt bol, punem albusurile, praful de sare si mixam pana obtinem o spuma alba. Adaugam zaharul si mixam pana compozitia devine densa si nu cade cand intoarcem bolul. Adaugam galbenusurile si mixam putin cu mixerul, apoi continuam sa amestecam cu o spatula.

Peste faina punem o lingurita de praf de copt si amestecam bine. Cernem faina in compozitia de oua putin cate putin, apoi adaugam ulei si apa si amestecam cu miscari circulare. Adaugam extractul de vanilie si continuam sa amestecam, apoi turnam restul de ulei si apa si amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele.

Inainte de a turna compozitia in tava, preincalzim cuptorul la 160-165 de grade. Folosim o tava cu diametrul de 20 de cm si o pulverizam cu un spray antilipire. Turnam compozitia si batem tava usor de masa pentru a elimina bulele de aer. Coacem in cuptor timp de o ora, pe treapta din mijloc cu ventilatie.

Dupa ce a fost copt, scoatem tava din cuptor si intoarcem blatul cu fundul in sus. Blatul este foarte moale si pufos.

Blat de tort amandina

blat-de-tort-amandina.jpg

Pentru a face acest blat de tort, veti avea nevoie de:

Ingrediente
6 oua
150 gr zahar
un plic zahar vanilat
30 ml apa, 30 ml ulei
3 linguri cu cacao
150 gr faina
o ligurita praf de copt
un praf de sare

Instructiuni
Pentru a prepara prajitura, se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana se spumeaza, apoi se adauga treptat zaharul si se continua mixarea pana se obtine o spuma lucioasa si densa, ca pentru bezea. Intr-un fir subtire, se adauga apa in compozitia de bezea si se amesteca usor.

Separat, se freaca galbenusurile cu uleiul pana devin usor cremoase, apoi se toarna peste bezeaua de albusuri si se omogenizeaza bine. Faina, praful de copt si cacaoa se amesteca si se adauga treptat in compozitia de oua, amestecand usor cu miscari de sus in jos. O forma rotunda de 28 cm se tapeteaza cu hartie de copt, apoi se toarna compozitia in ea. Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 180˚C timp de aproximativ 30 de minute. Dupa coacere, blatul se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.

Blat de tort fara zahar

blat-de-tort-fara-zahar.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
8 oua
100gr Green Sugar Premium
100g faina
1 plic praf de copt
50g ulei
2 lingurite esenta de vanilie

Instructiuni
Pentru a pregati blatul de tort, separam galbenusurile de albusuri. Intr-un bol maricel, mixam galbenusurile cu indulcitorul Green Sugar Premium 1 la 2 si esenta de vanilie pana devin albicioase, la viteza maxima, timp de aproximativ 5 minute. Adaugam apoi uleiul si mixam in continuare timp de inca 5 minute, pana cand textura devine asemanatoare cu cea a unui iaurt. Lasam compozitia deoparte.

In alt bol, mixam albusurile cu putina sare la viteza maxima timp de 2-3 minute, pana devin tari. Adaugam apoi albusurile peste compozitia de galbenus si amestecam usor cu o paleta, de jos in sus, fara a mai folosi mixerul.

Combinam faina cu praful de copt si o adaugam in ploaie in compozitie, amestecand usor pana cand se incorporeaza complet.

Turnam aluatul in doua forme de tort, pe care le-am uns cu putin ulei. Daca folosim forme de tort detasabile, punem hartie de copt inainte de a turna aluatul. Coacem la cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius timp de 30 de minute sau pana cand blatul devine auriu la suprafata.

Dupa ce blatul este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca complet inainte de a-l folosi.

Blat de tort cu iaurt

blat-de-tort-cu-iaurt.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
3 oua
1 pahar de iaurt
1 pahar de zahar
0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu stins
2 pahare de faina
1 lingurita de cacao

Instructiuni
Pentru a pregati aluatul, amestecati toate ingredientele, pana cand obtineti un aluat de consistenta unei smantani dense. Coaceti blatul la cuptor pana cand este gata.