Cornuletele cu untura sunt niste dulciuri traditionale romanesti, facute din aluat dospit, cu umplutura dulce, precum gem sau nuca, si cu o crusta crocanta si aurie.
Untura este un ingredient important al acestui preparat, oferind o aroma bogata si o textura moale.
Cornulete cu untura
Pentru a face cornulete cu untura, trebuie sa pregatiti mai intai aluatul. Acesta este facut din faina, drojdie, untura, zahar, sare si oua. Toate ingredientele sunt amestecate impreuna si lasate sa se odihneasca pentru a fi dospite.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in bucati mici si se intinde cu un sucitor pana la o grosime de aproximativ 0,5 cm. Fiecare foaie de aluat este apoi taiata in triunghiuri, cu marginile rulate spre interior, astfel incat sa se formeze o forma de corn.
Umplutura dulce este apoi adaugata in mijlocul fiecarui triunghi, iar cornuletele sunt asezate pe o tava de copt. Ele sunt apoi coapte in cuptorul preincalzit pana cand sunt frumos rumenite.
Dupa ce cornuletele cu untura sunt gata, acestea sunt lasate sa se raceasca inainte de a fi servite. Ele pot fi stocate intr-un recipient etans la temperatura camerei timp de cateva zile.
Cornuletele cu untura sunt delicioase alaturi de o ceasca de ceai sau cafea. Ele sunt populare in special in timpul sarbatorilor de iarna, ca si delicioasele sarmale, dar pot fi savurate in orice moment al anului.
Reteta cornulete cu untura
Iata o reteta simpla pentru a face cornulete cu untura acasa:
Ingrediente
500gr faina
200gr untura
100gr zahar
2 oua
25gr drojdie proaspata
1 lingurita sare
1 esenta de vanilie
umplutura de gem sau nuca
Instructiuni
Incepeti prin dizolvarea drojdiei proaspete in 100 ml de apa calda, adaugand o lingurita de zahar si o lingurita de faina. Lasati sa se activeze timp de aproximativ 10 minute, pana cand se formeaza spuma la suprafata.
Intr-un bol mare, amestecati faina cu zaharul si sarea. Adaugati untura taiata cubulete si amestecati cu degetele pana cand obtineti un amestec nisipos. Adaugati ouale, esenta de vanilie si drojdia activata si amestecati bine pana cand aluatul se formeaza.
Impartiti aluatul in bucati egale si rulati fiecare bucata intr-o foaie subtire, de aproximativ 0,5 cm. Taiati fiecare foaie in triunghiuri, cu marginile rulate spre interior. Puneti o lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui triunghi si rulati-le usor pentru a forma forma de corn.
Puneti cornuletele cu untura pe o tava de copt acoperita cu hartie de copt si lasati-le sa se odihneasca timp de aproximativ 30 de minute. Incingeti cuptorul la 180°C si coaceti cornuletele timp de aproximativ 15-20 de minute, pana cand devin aurii. Lasati cornuletele sa se raceasca pe tava de copt timp de 5-10 minute inainte de a le transfera pe un gratar pentru a se raci complet.
Cornulete cu untura Jamila
Pentru a pregati cornulete pufoase cu untura aveti nevoie de:
Ingrediente
Aluat: 750 g faina
30 g zahar
2 oua
250 g smantana 20 % grasime
250 g untura
esenta vanilie
1 pliculet praf de copt
Umplutura: rahat colorat
zahar pentru pudrat
Instructiuni
Pentru a face aluatul, am amestecat intr-un castron smantana, untura, zahar, cele 2 oua si esenta de vanilie. Apoi am cernut faina si praful de copt si am framantat un aluat nelipicios si elastic. Am infasurat aluatul in folie alimentara si l-am pus la frigider pentru 2 ore.
Dupa aceea, am scos jumatate din aluat si am intins o foaie subtire. Am decupat aluatul cu ajutorul unei farfurii si cu o rola zimtata am taiat triunghiuri. Am pus o bucatica de rahat pe fiecare triunghi, am impaturit si am format cornuletul. Am asezat cornuletele in tava, cu distanta mica intre ele.
Am preincalzit cuptorul la 180 de grade Celsius si am introdus tava in cuptor. Cand cornuletele au inceput sa se rumeneasca frumos, am scos tava din cuptor si am presarat zahar peste ele.
Cornulete cu untura Gina Bradea
Aceasta reteta de cornulete se prepara foarte usor si necesita:
Ingrediente
500 gr untura de porc
1 ou mare sau 2 mici
250 ml bors
1 kg faina
1 cubulet drojdie de 25 g sau 2 pliculete drojdie uscata
1 praf de sare
coaja rasa de la 1 lamaie, vanilie
zahar pudra pentru tavaleala finala a cornuletelor
umplutura dupa gust: rahat, nuca, gem, nuca de cocos, dulceata de gutui
Instructiuni
Pentru a pregati aluatul, se cerne faina si se face o adancitura in mijloc (un crater), in care se adauga oul, untura amestecata cu borsul, drojdia dizolvata in bors, sarea si aromele. Se framanta pana cand se obtine un aluat omogen.
Este important sa nu se framante prea mult, deoarece este un aluat fraged, pe baza de grasime. Daca se framanta prea mult, aluatul devine elastic, la fel ca o guma de mestecat, si nu mai este foarte fraged. Daca nu aveti bors, puteti folosi vin alb sau 2-3 linguri de otet si apa calduta ca inlocuitori. Se acopera cu un servet curat si se lasa intr-un loc ferit de curenti, cald, pentru a creste. Dupa 1 ora se verifica aluatul si se pot face cornuletele.
Se rup bucati mici de aluat si se fac foi rotunde, cam de 2 mm grosime, si se taie in triunghiuri. Se pune umplutura, se ruleaza incepand de la baza spre varf, cu grija sa fie dedesubt ultima bucata, se arcuiesc putin si se asaza in tava. Se mai lasa 10-15 minute la crescut, apoi se baga la cuptor, la foc potrivit.
Cand sunt gata, se tavalesc prin zahar pudra pe toate partile si se asaza pe platouri.
Cornulete cu untura si smantana
Pentru aceste cornulete fragede cu untura si smantana aveti nevoie de:
Ingrediente
250 gr untura
250 gr smantana 20 % grasime
2 linguri apa minerala
2 linguri zahar pudra vanilat
1/2 lingurita sare
600 -650 gr faina
Umplutura: gem de prune cu nuca macinata
Pentru pudrat: zahar pudra
Instructiuni
Amestecand untura, smantana, sarea si apa minerala intr-un castron, am adaugat treptat faina si am framantat un aluat nelipicios, adaugand mai multa faina dupa necesitate (in total cca 620 g).
Am lasat aluatul la frigider timp de doua ore si apoi l-am impartit in sase bucati, lasand restul in frigider. Am luat o bucata de aluat si am intins o foaie subtire, apoi am decupat un rotund cu ajutorul unei farfurii si am taiat in opt parti egale. Pe fiecare parte am adaugat umplutura de gem amestecat cu nuca macinata, am rulat fiecare parte si am format cornuletele, pe care le-am asezat in tava de la cuptor, tapetata cu hartie de copt.
Am repetat procesul cu celelalte bucati de aluat, obtinand 40 de cornulete in total. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si am lasat cornuletele sa se rumeneasca frumos pe margini. Dupa ce am scos tava din cuptor, am lasat cornuletele sa se raceasca timp de cca 5 minute, apoi le-am tavalit prin zahar pudra.
Cornulete cu untura si bors
Veti necesita:
Ingrediente
1 cana de untura
1 cana de bors
100 gr zahar
1\2 lg de sare
faina cat cuprinde
drojdie
2 oua
1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie sau otet
coaja de lamaie
vanilie
dulceata dupa preferinte
Instructiuni
Se face o adancitura in mijlocul fainii cernute, unde se adauga untura calduta si borsul. Se dizolva drojdia si bicarbonatul de sodiu si se adauga zaharul, sarea, ouale, coaja de lamaie si vanilia. Se framanta aluatul pana devine fraged si elastic, apoi il dam la rece pentru maximum 1 ora.
Dupa ce aluatul s-a racit, intindem o foaie rotunda si decupam triunghiuri. Pe partea cea mai lata asezam putina dulceata si rulam. Le asezam pe o tava si le dam la cuptor pentru aproximativ 15 minute, pana se rumenesc usor.
Cornulete fragede cu untura si drojdie
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
Pentru aluat: 50 gr drojdie
100 ml lapte
2 linguri zahar
Faina
Mai avem nevoie de: 250 gr untura
250 gr margarina
5 linguri smantana
1 ou
1 kg faina
Umplutura: dulceata de prune
nuca (amestecata cu zahar si lapte)
cascaval
ou
Instructiuni
Pentru a prepara aluatul, incepem prin a incalzi usor laptele si a dizolva drojdia in el. Adaugam apoi zaharul si o cantitate suficienta de faina pentru a obtine o consistenta asemanatoare cu smantana. Lasam aluatul sa creasca.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, adaugam untura, margarina, smantana si oul, amestecandu-le bine si adaugand mai multa faina daca este necesar pentru a obtine o consistenta adecvata.
Intindem aluatul subtire si il taiem in forme dreptunghiulare. Adaugam umplutura si rulam aluatul de la partea mai lata spre varf. Asezam rulourile pe o tava acoperita cu hartie de copt si le introducem la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute, incepand cu o temperatura ridicata si apoi reducem.
Cornulete cu untura si iaurt
Aceste cornulete cu iaurt si untura sunt foarte gustoase si aveti nevoie de:
Ingrediente
600 gr faina alba
1 lgt sare
50 gr zahar pudra
5 gr drojdie uscata
1 ou mare
150 gr untura
250 gr iaurt
un borcan de 300 gr gem de prune
3-4 linguri nuca macinata
esenta de rom
zahar pudra vanilat
Instructiuni
Se pune faina cernuta intr-un bol, apoi se adauga sarea, zaharul pudra, drojdia uscata, untura si iaurtul. Se amesteca toate ingredientele bine, dupa care se rastoarna compozitia pe masa de lucru si se framanta pana se obtine un aluat omogen. Se lasa acoperit timp de o jumatate de ora, pentru a se odihnii.
Gemul se amesteca cu nuca macinata, se adauga esenta de rom dupa gust si se lasa deoparte. Se rupe din aluat o bucata si se intinde pe masa de lucru in forma rotunda. Se pune o farfurie deasupra aluatului, se decupeaza in jurul ei, apoi se taie in 8 triunghiuri. Pe baza fiecarui triunghi se pune o lingura din amestecul de gem si nuca si apoi se ruleaza strans, spre varf, formandu-se astfel cornuletul. Acest procedeu se repeta cu toate bucatile de aluat.
Se asaza cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt, apoi se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru cca 25-30 de minute sau pana incep sa devina usor maronii deasupra. Se scot cornuletele din cuptor si, inca fierbinti, se tavalesc prin zahar pudra vanilat.
Cornulete in doua culori cu untura
Pentru a prepara cornulete in doua culori cu untura, ai nevoie de aproximativ 40 de minute de pregatire, urmate de o perioada de asteptare de 30 de minute pentru ca aluatul sa se raceasca, iar coacerea dureaza alte 30 de minute. Daca te gandesti ca petreci prea mult timp in bucatarie, nu-ti fa griji! Produsul final este cu siguranta satisfacator si vei constata ca fiecare minut petrecut in bucatarie a meritat.
Ingrediente
Pentru foaia alba: 250 gr faina de grau
20 gr zahar
125 gr untura de porc
90 ml apa
Pentru foaia colorata: 250 gr faina de grau
4 linguri cacao
25 gr zahar
125 gr untura de porc
90 ml apa
Pentru umplutura: 150 gr miez de nuca
Instructiuni
Pentru a pregati cornuletele, incepe prin prepararea aluatului alb. Amesteca faina si zaharul, adauga untura si framanta pana cand obtii un aluat moale, pufos, usor de modelat si care nu se lipeste de maini. Adauga apa rece treptat si continua sa framanti. Impacheteaza aluatul in folie alimentara si lasa-l la rece timp de aproximativ 30 de minute.
Intre timp, pregateste si aluatul colorat. Amesteca faina, zaharul si cacaoa, adauga untura si framanta pana cand obtii un aluat usor de modelat. Adauga apa rece treptat si continua sa framanti. Impacheteaza aluatul in folie si lasa-l la rece timp de 30 de minute.
Pentru asamblare, intinde o foaie rotunda din fiecare aluat, asigurandu-te ca cea de culoare maro este mai mica decat cea alba. Taie fiecare foaie radial, obtinand triunghiuri albe si triunghiuri colorate mai mici. Aseaza triunghiurile colorate peste cele albe si ruleaza, adaugand o lingurita de umplutura la baza triunghiurilor.
Pune cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coace-le la 190 grade Celsius timp de 30 de minute. Dupa ce le scoti din cuptor, poti sa le ungi cu sirop sau cu miere pentru a le adauga o nota dulce.
Cornulete fragede cu gem fara untura
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
250 gr margarina Unirea
200 gr zahar
250 ml apa minerala
1 pliculet praf de copt
un praf de sare
esenta de vanilie sau zahar vanilat
700 gr faina
ulei pentru uns blatul de lucru
gem de prune amestecat cu nuca macinata pentru umplut
zahar pudra pentru tavalit cornuletele
Instructiuni
Pentru a prepara cornulete delicioase, urmeaza urmatorii pasi:
Intr-o cratita de inox, topim margarina pe baie de abur. Apoi, transferam margarina topita intr-un bol si adaugam zaharul. Amestecam bine timp de 5-6 minute, apoi adaugam esenta de vanilie, praful de copt si sarea. Omogenizam amestecul si adaugam apa minerala si faina, putin cate putin, pana cand obtinem un aluat moale si nelipicios.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si il punem la frigider timp de 30 de minute. Dupa aceea, scoatem aluatul din frigider, il impartim in bile si il intindem cu ajutorul unui sucitor. Apoi, cu ajutorul unei farfurii, decupam cercuri si le taiem in opt triunghiuri. Asezam gemul pe fiecare triunghi si formam cornuletele.
Asezam cornuletele intr-o tava de copt acoperita cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius si coacem cornuletele pana cand incep sa se rumeneasca frumos pe margini. Scoatem cornuletele din cuptor si le putem tavali prin zahar sau le putem lasa asa, dupa preferinte.
Cornulete foietaj cu untura
Aveti nevoie de:
Ingrediente
700 gr faina
3 buc oua
5 linguri zahar
7 gr drojdie uscata
200 gr iaurt
200 ml zer
200 gr unt
70 gr untura
400 gr dulceata de gutui
varf de cutit sare
Instructiuni
Amestecam faina, drojdia, zaharul si sarea intr-un vas. Adaugam iaurtul, zerul (sau iaurtul, daca nu aveti zer) si 2 oua, apoi framantam bine si lasam la dospit intr-un loc cald timp de o ora.
Radem untul inghetat si il impartim in 7 parti egale, la care adaugam untura. Presaram faina pe masa de lucru si intindem fiecare parte din aluat in foaie subtire si rotunda, pe care o ungem cu amestecul de unt si untura.
Suprapunem foile una peste alta, cu exceptia celei de-a opta, care ramane neunsa. Taiem coca in doua si apoi in triunghiuri, pe care le ungem cu gem de gutui. Rulam triunghiurile in forma de cornulete si le punem in tava tapetata cu hartie de copt, lasandu-le sa creasca putin.
Incalzim cuptorul la 160°C. Batem oul si ungem cornuletele dupa ce au dospit putin. Coacem cornuletele timp de 30-40 de minute, pana se rumenesc frumos. Le lasam sa se raceasca si apoi le asezam pe farfurie, langa un platou de oua umplute, pentru o masa festiva.
Cornulete cu untura si lapte acru
Aceste cornulete sunt potrivite chiar si pentru micul dejun, iar pentru a le prepara aveti nevoie de urmatoarele:
Ingrediente
250 gr unt topit
100 gr lapte batut
1 iaurt mic (cu visine)
coaja rasa de lamaie
1 lingurita rasa de bicarbonat stins in 1/2 lingurita de otet
50 gr zahar
700 gr faina proaspat cernuta
1 borcan gem de fructe
zahar pudra
Instructiuni
Pentru a pregati cornuletele, incepem prin a cerne faina intr-un vas de plastic si adaugam untul topit peste faina. Apoi adaugam laptele batut si iaurtul de fructe, ambele la temperatura camerei, impreuna cu zaharul si coaja de lamaie. Framantam aluatul timp de aproximativ 10 minute si il lasam sa se odihneasca la frigider timp de alte 10 minute.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 8 parti egale. Lasam o parte pe masa de lucru infainata, iar restul le punem la rece din nou pana cand vom lucra cu ele.
Intindem aluatul cu ajutorul unui sucitor si il impartim in 8 bucati. Adaugam un pic de gem la baza fiecarei bucati si rulam aluatul in forma de cornulete. Asezam cornuletele pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Preincalzim cuptorul la temperatura medie (160-170 grade) si coacem cornuletele timp de aproximativ 20 de minute, sau pana cand devin aurii. Le scoatem pe un platou si le presaram cu zahar pudra.
Cornulete cu unt si untura
Pentru a prepara aceste cornulete cu untura si unt, veti avea nevoie de:
Ingrediente
600 gr faina alba 000
200 gr untura
100 gr unt cu 82% grasime
220 ml de bors
5 gr sare
5 gr drojdie proaspata sau 2 gr uscata
5 gr zahar tos
coaja de la o lamaie
300 gr rahat sau gem tare
Instructiuni
Cerne faina intr-un castron incapator. Fa o gropita in faina si toarna amestecul lichid si drojdia. Freaca drojdia cu o lingurita cu varf de zahar tos, pana lichefiaza. Topeste untura si untul si toarna peste el borsul rece, aducandu-l la temperatura camerei fara a se inchega. Rade coaja de lamaie si adaug-o la bors. Macina zahar tos cu rasnita de cafea si taie pe un pat de zahar rahatul sau pregateste alta umplutura, dupa cum s-a mentionat mai sus.
Framanta aluatul doar cat timp se omogenizeaza, deoarece este un aluat fragil si nu trebuie framantat mult. Acopera aluatul cu o folie si pune un prosop gros peste castron. Las-o sa se odihneasca timp de 30 de minute. Nu va creste prea mult.
Dupa ce a crescut, preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intinde pe blatul de lucru hartie de copt si infaineaz-o. Taie aluatul in patru si formeaza o bila dintr-o patrime. Apoi turteste-o in maini, pune un alt patrat de hartie de copt deasupra si intinde cu sucitorul o foaie de aluat de aproximativ 5 mm grosime, dar nu prea subtire pentru a putea manevra cornuletele la rulare.
Folosind o farfurie cu diametrul de 26-28 de centimetri, taie un cerc si apoi taie prin apasare cu un cutit lung sau cu rola de pizza 12 sectoare. Pune umplutura la capatul lat al fiecarui sector si apoi ruleaza cornuletele de la marginea cercului catre centru. Aseaza-le in tava pe hartie de copt si coace-le timp de 30 de minute daca usa cuptorului tau vechi nu inchide etans sau timp de 20 de minute in cuptoare moderne.
Dupa coacere, pudreaza cornuletele cu zahar vanilat
Cornulete fragede cu untura si lapte
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
600 gr faina
200 ml lapte
250 gr untura
1 ou
30 gr drojdie proaspata
4 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
500 gr rahat
zahar pudra
Instructiuni
Intr-un vas de framantat se pun 550 g de faina. Se adauga oul batut, untura, laptele caldut, drojdia dizolvata cu zaharul vanilat si putin lapte, un praf de sare si se framanta adaugand faina in timpul procesului pana se obtine un aluat elastic care nu se lipeste de mana.
Aluatul se lasa la odihnit la rece timp de 1 ora, invelit in folie alimentara. Dupa aceea, se taie rahatul in bucati dreptunghiulare si se tavaleste in zahar pudra, pentru a evita lipirea intre ele. Doua tavi se acopera cu hartie de copt.
Aluatul se imparte in 5 parti si se ia o parte, care se intinde intr-o foaie subtire de 2-3 mm grosime. Se taie triunghiuri sau dreptunghiuri si se adauga o bucata de rahat, dupa care se ruleaza si se pune in tava.
Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 25-30 minute, pana cand cornuletele se rumenesc usor. Dupa ce se scot din cuptor, se pudreaza cu zahar pudra cat sunt inca calde.
Cornulete fragede cu untura si otet
Aveti nevoie de:
Ingrediente
4 galbenusuri
150 gr untura
150 gr unt gras
250 gr smantana
3 linguri otet
1 kg faina
coaja razuita de lamaie
Pt umplutura :1 borcan 370 gr gem de prune
200 gr mac
200 ml lapte
3 linguri de zahar
2 albusuri batute spuma
Extra: faina pentru infainat masa de lucru
1 ou pentru uns
Instructiuni
Intr-un castron inalt se pune faina si apoi se adauga galbenusurile, untul la temperatura camerei, untura, coaja razuita de lamaie, smantana si otetul in mijlocul ei. Aluatul se framanta bine pana devine lucios si se desprinde de pe maini.
Din aluatul obtinut se formeaza un baton gros care se imparte in aproximativ 10 parti egale. Daca este necesar, se poate cantari si imparti egal.
Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe blatul de lucru infainat cat mai subtire si se ruleaza ca o clatita. Se aseaza in tava si se procedeaza la fel cu celelalte bucati de aluat. Aceste clatite de aluat se pun la frigider timp de 30-40 de minute.
In acest timp se pregateste umplutura: macul se macina si se fierbe in lapte adaugand zaharul. Amestecul se lasa sa se raceasca, apoi albusurile se bat spuma tare. Cand umplutura este rece, se adauga albusurile batute in macul fiert.
Dupa ce clatitele de aluat s-au odihnit in frigider, se taie in rondele de aproximativ 2 cm. Bucatile ramase se intind cu sucitorul cat sa se formeze un cornulet apoi se umple si se ruleaza. Se aseaza cornuletele in tava, se ung cu un ou batut si se dau la cuptor la 180 de grade pentru 20-25 de minute. Dupa ce se racesc, se pot pudra cu zahar.
Cornulete cu bere si untura
Cornuletele cu bere sunt foarte crocante, gustoase si putin sfarmicioase.
Ingrediente
250 gr untura de porc
1 buc oua
125 ml bere nefiltrata
600 gr faina
25 gr drojdie proaspata
praf de sare
1 lingurita coaja de lamaie
2 picaturi esenta de vanilie Bourbon
3 linguri tarate de grau
20 ml apa
1 kg rahat
100 gr zahar pudra
Instructiuni
Pentru a pregati cornuletele, vom adauga toate ingredientele, cu exceptia drojdiei, intr-un bol. Drojdia trebuie amestecata cu apa pana cand se dizolva si apoi lasata cateva minute pana apare o spuma la suprafata.
Dupa ce s-a format spuma drojdiei la suprafata apei, o vom adauga in bolul cu celelalte ingrediente. Vom amesteca bine cu malaxorul timp de 5 minute la viteza mare, apoi vom lasa aluatul sa creasca timp de 30 de minute.
Dupa ce aluatul a crescut, vom lua o bucata mica din el si o vom aseza pe blatul deja pudrat cu faina, apoi o vom intinde bine pana cand obtinem o foaie foarte subtire. Pentru a forma cornuletele, vom realiza mai intai un cerc din aluat cu ajutorul unei farfurii, apoi il vom imparti in 6 parti egale si vom pune o bucatica de rahat la capatul lat al fiecaruia. Vom rula din acelasi loc pana cand obtinem forma de cornulet.
Dupa ce am terminat de format cornuletele, le vom baga in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20 de minute. Dupa ce le scoatem din cuptor, le vom lasa sa se raceasca putin inainte de a le presara cu zahar.
Cornulete cu untura si magiun
Pentru pregatirea acestor cornulete, veti necesita:
Ingrediente
200 gr smantana
200 gr untura
500 gr faina
1 borcan magiun de prune
zahar farin pentru pudrat cornuletele
Instructiuni
Pentru a pregati cornuletele, vom amesteca smantana cu untura moale intr-un vas, apoi vom adauga faina treptat si vom omogeniza. In final, vom obtine un aluat fin, usor lipicios, pe care il vom inveli in folie alimentara si il vom pune la frigider pentru 2 ore.
Dupa cele 2 ore, vom scoate aluatul din frigider si il vom intinde intr-o foaie dreptunghiulara, pe care o vom taia in patrate nu foarte mari. Fiecare patrat se va intinde apoi intr-o foaie subtire si dreptunghiulara.
Se va pune o lingurita de magiun de prune, sau marmelada/gem mai tare, pe fiecare foaie, apoi se va rula. Cornuletele se vor aseza apoi intr-o tava pe hartie de copt si se vor coace timp de 20-25 de minute, pana cand devin usor aurii.
Dupa ce sunt gata, se vor tavali prin zahar pudra, apoi se vor lasa sa se raceasca si se vor pastra in cutii de tabla. Aceste cornulete sunt extrem de fragede si bune, putand fi pastrate foarte bine chiar si doua saptamani. Pe masura ce stau, devin si mai fragede.
Cornulete fragede cu nuca si untura
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
1 galbenus
100 gr unt
50 gr untura
230 gr faina
3 linguri de zahar pudra
150 gr nuca
coaja de portocala
zahar pudra vanilat pentru pudrat
Instructiuni
Pentru a prepara aceste cornulete delicioase, trebuie sa mixam untul impreuna cu untura si zaharul pudra timp de 2-3 minute. Am folosit unt cu 70% grasime pentru acesta reteta. Apoi adaugam galbenusul si amestecam bine.
Adaugam coaja de portocala, nuca maruntita si faina, si framantam un aluat nisipos. Acest aluat se pune la rece timp de 40 de minute. Formam bastoane din aluat si le punem pe hartie de copt. Le coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 14-15 minute maxim. Dupa ce le scoatem din cuptor, le rostogolim prin zahar pudra din abundenta.
Cornuletele cu untura sunt gata sa fie servite! Pofta buna!