Mancarea de post este o categorie de alimente care sunt consumate de obicei in timpul perioadelor religioase de post sau in timpul altor perioade de abstinenta de la anumite alimente.

In general, mancarea de post exclude produsele de origine animala, cum ar fi carne, oua si lactate, dar poate include legume, fructe, cereale, leguminoase, nuci si seminte.

Mancare de post

Mancarea de post poate fi o alegere sanatoasa pentru persoanele care doresc sa reduca consumul de produse de origine animala si sa mareasca aportul de legume si alte alimente vegetale. In plus, mancarea de post poate fi o optiune mai economica decat produsele de origine animala, in special in timpul postului de Paste si in alte perioade religioase.

Exista multe retete delicioase de mancare de post disponibile, de la supe si ciorbe pana la feluri principale precum tocanite de legume, pilaf de orez cu legume, chiftele vegetale, sarmale de varza sau de frunze de vita. De asemenea, exista o gama larga de deserturi de post care pot fi facute cu ingrediente simple, precum prajituri cu mere, budinci de legume sau dulceata de fructe.

In timp ce mancarea de post poate fi foarte sanatoasa, este important sa se asigure ca se consuma suficiente proteine si nutrienti esentiali. Leguminoasele, nucile si semintele pot fi surse bune de proteine, iar alimentele bogate in fier, calciu si vitamina B12 pot fi importante in dieta de post.

In concluzie, mancarea de post poate fi o optiune sanatoasa, accesibila si delicioasa pentru persoanele care doresc sa incerce un stil de viata vegetarian sau sa reduca consumul de carne si alte produse de origine animala. Cu o varietate larga de optiuni disponibile, este usor sa gasesti retete care sa satisfaca gusturile si nevoile nutritionale.

Fuzzy va va prezenta mai jos, mai multe retete mancare de post pe care spera sa le indragiti!

Mancare de post Jamila

jamila.jpg

Pentru a pregati o mancare de post ca si Jamila, aceasta fiind o reteta de mancare de post cu soia, veti avea nevoie de:

Ingrediente
100g soia cuburi
4 cepe mari
1 lingura boia de ardei dulce afumata
1 lingura plina de bulion
piper negru macinat
sare
50ml ulei
1 foaie dafin
2 catei de usturoi zdrobiti
1 morcov
70-100g pastarnac

Instructiuni
Intr-o cratita se pune apa si se aduce la fierbere. Se adauga o lingurita de Vegeta si cuburile de soia, dupa care se fierb timp de 10 minute. Se strecoara bine.

Intr-un ulei fierbinte se calesc ceapa taiata marunt si usturoiul. Se adauga morcovul ras si pastarnacul taiat subtire, impreuna cu putina sare. Se acopera cu un capac si se amesteca din cand in cand, adaugand si putina apa. Se lasa la foc mic pana cand legumele se inmoaie bine.

Se adauga boiaua de ardei, bulionul, piperul dupa gust si se amesteca bine. Se toarna 500ml de apa si cuburile de soia si se lasa sa fiarba timp de 20-25 de minute. Se gusta de sare si, daca este necesar pentru sos, se mai adauga un pahar cu apa.

Se serveste cu mamaliga sau paine, muraturi si patrunjel verde tocat.

Un alt bun exemplu de mancare de post este mancarea de conopida de post Jamila, care se prepara in felul urmator:

Ingrediente
500 g conopida
3 ardei mici grasi colorati
3 fire de ceapa verde
10 rosii cherry
1 lingura rasa pasta de tomate
sare
piper
marar proaspat
ulei

Instructiuni
Se pune la fiert o oala cu apa. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga sare si se opareste conopida rupta in buchetele mici timp de 5 minute.

Intr-o alta tigaie, se calesc ceapa verde tocata si apoi se adauga ardeii taiati in fasii si rosiile cherry taiate in sferturi. Se lasa la foc mic timp de 10 minute, dupa care se adauga pasta de tomate dizolvata in putina apa si conopida oparita.

Se amesteca bine, se adauga sare si piper dupa gust si se acopera cu un capac. Se lasa sa fiarba impreuna pentru maxim 10 minute, apoi se stinge focul si se adauga marar proaspat tocat.

Mancare de post Gina Bradea

mancare-de-post-gina-bradea-1.jpg

Gina Bradea are multe retete de mancare de post. Un exemplu de mancare de post pe care ea o gateste foarte simplu si care este delicioasa, este un pate vegetal de ciuperci. Pentru a-l pregati, veti avea nevoie de:

Ingrediente
500 g de ciuperci
2 cepe taiate cubulete
30 ml de ulei
sare
piper
un catel de usturoi

Instructiuni
Pentru a prepara aceasta reteta, incepem prin a spala rapid ciupercile sub un jet puternic de apa rece. Taiem coditele si indepartam pamantul de pe ele cu apa.

Apoi, taiem ciupercile si turnam uleiul intr-o tigaie, punand ceapa in tigaie. Lasam ceapa la foc iute timp de 3-4 minute, amestecand continuu.

Adaugam ciupercile taiate, o lingurita de sare pentru a ajuta la scoaterea apei din ciuperci si amestecam pana cand totul se inmoaie foarte bine.

Apoi, adaugam putin piper si un catel de usturoi fin tocat. Gustam ciupercile si ceapa pentru a ne asigura ca sunt moi, iar daca mai este nevoie, mai adaugam sare si piper. 

Pasam totul cu un blender vertical, il lasam sa se raceasca si il putem servi. Reteta este gata si poate fi servita ca antreu sau ca mic dejun delicios, dupa preferinte.

Mancare de conopida de post

mancare-de-conopida-de-post.jpg

Pentru o mancare de post rapida cu conopida, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 conopida intreaga
800g rosii din conserva
2 cepe rosii
5 catei de usturoi
ulei de masline extra virgin
otet de vin rosu
o legatura de patrunjel proaspat
sare de mare
paine

Instructiuni
Pentru ca reteta sa reuseasca, se pregateste o oala mare cu peretii inalti, destul de mare astfel incat sa incapa conopida intreaga, cu un spatiu de cativa centimetrii in jurul ei.

Spalati conopida, inlaturati partea rea a cotorului avand grija sa ramana intreaga, si tocati ramurelele care se desprind.

Intr-o oala incinsa, turnati ulei de masline, adaugati ceapa si usturoiul tocate marunt, apoi puneti conopida tocata marunt si lasati pentru cateva minute. Adaugati si conserva de rosii si umpleti-o cu apa calda, dupa care adaugati otet de vin rosu, cantitatea dubla a uleiului de masline, putina sare si gustati.

Dupa ce incepe sa fiarba, reduceti focul si asezati conopida in oala, impingand-o cu grija in sosul de rosii. Conopida trebuie sa ramana mai mult de jumatate afara din sos si sa fiarba la foc lent timp de 50 de minute.

In timp ce conopida fierbe, pregatiti crutoanele. Taiati 5 felii de paine cubulete si introduceti-le in cuptor la 180°C pe programul de ventilare. Cand s-au rumenit, scoateti-le din cuptor, asezati-le pe un tocator de lemn si stropiti-le cu ulei de masline.

Dupa ce conopida a fiert, scoateti-o cu grija din oala si asezati-o pe o farfurie. Turnati sosul de rosii in vasul din care se va servi fiecare si puneti conopida inapoi in sos.

Presarati patrunjel tocat marunt peste conopida si serviti-o impreuna cu crutoanele prajite.

Mancare de mazare de post

mancare-de-mazare-de-post.jpg

Exista mai multe retete mancare de mazare de post, iar Fuzzy v-o prezinta pe cea mai gustoasa.Veti avea nevoie de:

Ingrediente
450 g mazare verde
1 ceapa mare
2 morcovi
1/2 ardei rosu
1/2 ardei verde
200 g rosii taiate in bulion
50 ml ulei
1 legatura marar
3-4 foi de dafin
1 lingurita boia
piper
sare

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta mancare de mazare, trebuie sa curatati si sa tocati ceapa si morcovii, apoi sa ii caliti in uleiul incins.

Dupa aproximativ 2-3 minute de calire, adaugati putina apa, apoi ardeiul si fierbeti totul timp de 10-15 minute. Adaugati frunzele de dafin, boiaua, piperul si sare.

Puneti mazarea, adaugati apa suficienta si fierbeti timp de 20-25 de minute sau pana cand mazarea este fiarta. Adaugati pasta de tomate, lasati sa fiarba inca 5 minute si apoi scoateti frunzele de dafin.

Toacati mararul marunt si adaugati-l in mancare, fierbeti totul timp de putin timp. Gustati si potriviti gustul cu sare daca este necesar si mancarea este gata.

Mancare de ciuperci de post

mancare-de-ciuperci-de-post.jpg

Pentru acest fel de mancare de post cu ciuperci, veti avea nevoie de:

Ingrediente
3 cutii de ciuperci taiate de 400 g sau chiar si ciuperci proaspete
2 cepe
1 morcov
1 ardei rosu
2 linguri sos de kapia cu gogosari
100 gr masline negre fara samburi
2 linguri pasta de tomate
2 linguri ulei de masline
sare
piper
boia de ardei dulce
1 lingura amestec de legume uscate
2 foi de dafin
1 lingurita oregano uscat

Instructiuni
Intr-o sita, spalati ciupercile si lasati-le sa se scurga. Tocati ceapa curatata marunt si taiati morcovul decojit in rondele, dupa ce l-ati taiat in doua pe lungime. Taiati ardeiul rosu curatat de cotor si seminte in fasii. Intr-o cratita, incalziti uleiul, adaugati ceapa si morcovul si sotati timp de 2 minute. Apoi, adaugati ciupercile si sotati inca 2 minute. Adaugati ardeiul rosu, amestecati bine, apoi presarati sare, piper, boia, foile de dafin si amestecul de legume uscate.

Adaugati apa calda pana ce acopera ciupercile si puneti un capac. Fierbeti la foc potrivit timp de 25-30 de minute. Dupa aceasta perioada, adaugati sosul de kapia si maslinele. Fierbeti inca 10 minute sau pana cand lichidul este scazut atat cat doriti. La final, adaugati pasta de tomate si oregano uscat. Gustati mancarea pentru a verifica daca mai este nevoie de sare si mai lasati sa fiarba timp de 2 minute. Puteti servi mancarea simpla sau presarati verdeata deasupra, cum ar fi marar sau patrunjel, dupa gust. O alta varianta de mancare de post super gustoasa este: ciulama de ciuperci.

Mancare de post la cuptor

mancare-de-post-la-cuptor.jpg

O reteta foarte buna de mancare de post la cuptor, este cea cu cartofi si rozmarin. Pentru aceasta aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg de cartofi
1 lingura pasta de tomate
3-4 linguri de apa
1 lingurita de piper
1 lingrita ghimbir macinat
1 lingurita ardei boia dulce
sare
rozmarin
1 punga pentru cuptor

Instructiuni
Pentru a prepara aceasta reteta de cartofi la cuptor cu rozmarin, incepem prin a curata cartofii si a-i taia in felii mai mari.

Intr-un bol, amestecam pasta de tomate, piperul, ghimbirul si ardeiul boia, adaugam apa si amestecam bine. Adaugam si cartofii taiati si amestecam din nou.

Transferam amestecul de cartofi intr-o punga speciala pentru cuptor, presaram abundent rozmarin, sigilam punga si introducem in cuptor pentru 30-35 de minute.

Dupa cele 30 de minute, taiem punga si mai lasam la cuptor pentru inca 7-8 minute pentru a obtine o crusta aurie si crocanta. Apoi scoatem tava de la cuptor si putem servi!

Fuzzy va mai recomanda si salata orientala de post, gatita tot din cartofi gustosi.

Mancare de gutui de post

mancare-de-gutui-de-post.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
4 gutui mari 
7 linguri de zahar 
3 cani cu apa calda
3 linguri cu ulei 
3 linguri cu faina sau amidon
1 cana mica cu apa rece cca 120ml
optional 1/2 lingurita scortisoara macinata sau 1 baton scortisoara

Instructiuni
Puneti apa la incalzit si opriti cand da in clocot. Spalati gutuile in apa rece si uscati-le cu un prosop de bumbac pentru a indeparta orice urma de puf. Taiati gutuile in jumatate pe lungime si apoi in felii de aproximativ 1.5 cm grosime, indepartand mijlocul tare.

Intr-o cratita cu fund gros care nu arde, topiti zaharul la foc mediu, formand cu varful lingurii rotocoale pentru a se topi uniform. Daca incepe sa fumege, dati focul la minim. Dupa topire, cu focul la minim, adaugati feliile de gutui si amestecati putin. Stingeti cu apa calda si dati focul la maxim pentru a infierbanta gutuile. In alta cratita incapatoare puneti untul la topit sau uleiul la incins la foc mediu pentru un minut, apoi adaugati faina si prajiti timp de 1-2 minute, pana devine aurie. Frecati faina cu dosul lingurii din lemn pentru a nu forma cocoloase.

Adaugati putin cate putin apa rece (maxim o cana), amestecand cu un tel para sau spirala cu miscari circulare, astfel incat sa sfaramati cocoloasele. Focul trebuie sa fie mediu spre mic.

Gutuile cu zahar ars si rantas sunt gata cand gutuile sunt fragede si sosul are o consistenta groasa si cremoasa. Serviti fierbinte sau rece, dupa preferinta.

Mancare de urzici de post

mancare-de-urzici-de-post.jpg

Fuzzy va prezinta mai jos, o mancare de urzici frecata cu malai, pentru care veti avea nevoie de:

Ingrediente
400 g urzici
1 l apa
2 fire de ceapa verde
2 fire de usturoi verde
100 ml ulei
sare
40 g malai
400 ml din apa in care au fiert urzicile
2 fire de leustean verde

Instructiuni
Pentru a prepara mancarea de urzici frecate cu malai, trebuie sa spalam foarte bine urzicile.

Apoi, punem 1 litru de apa la foc impreuna cu o lingurita de sare si, in momentul in care apa da in clocot, adaugam urzicile si le fierbem la foc mic timp de circa 8 minute. Scoatem urzicile din apa cu ajutorul unei site si le lasam sa se scurga, iar apa in care au fiert urzicile nu se arunca.

Curatam si spalam ceapa si usturoiul, apoi le taiem rondele si le calim in ulei cu putina sare. Urzicile fierte le tocam si le frecam cu malaiul cu ajutorul unei spatule de lemn, dupa care le punem peste ceapa si usturoiul calite impreuna cu zeama de la urzici, atat cat sa se poata fierbe malaiul si sa ramana o mancare scazuta. Potrivim mancarea de sare, iar la final adaugam leusteanul verde tocat.

Aceasta mancare delicioasa de urzici frecate cu malai se poate servi cu mamaliga.

Mancare de cartofi de post

mancare-de-cartofi-de-post.jpg

Pentru o mancare de post cu cartofi delicioasa, mai jos aveti o reteta de mancare taraneasca de cartofi care necesita:

Ingrediente
1 kg cartofi albi
2 cepe
1 morcov
4 catei de usturoi
5-6 bucati de gogosari murati
200 g pasta de rosii
30 ml sos de soia
100 ml ulei de floarea soarelui
sare
piper
2 foi de dafin
cateva frunze de busuioc
patrunjel verde
apa

Instructiuni
Pentru a prepara aceasta mancare, incepeti prin a spala cartofii si a-i pune la fiert in apa clocotita cu sare. Intre timp, tocati ceapa solzisori si caliti-o in ulei, adaugand si doi catei de usturoi dati pe razatoare si putina apa fierbinte.

Dupa ce ceapa si usturoiul si-au schimbat culoarea, adaugati morcovul dat pe razatoare si amestecati bine, apoi puneti pasta de rosii si o cescuta de apa. Lasati sosul sa fiarba pana se reduce putin, condimentandu-l dupa gust cu sos de soia, piper, cimbru si foi de dafin.

In ultimele 5 minute de fierbere, adaugati si 2 catei de usturoi razuiti si gogosari taiati in fasii. Cartofii fierti se trec prin jet de apa rece, se curata, se taie in cuburi si se adauga peste sos. Adaugati si cateva frunze de busuioc rupte, apoi mai lasati mancarea sa fiarba pe foc timp de 5-6 minute pentru a se intrepatrunde gusturile. Dupa stingerea focului, presarati patrunjel verde tocat.

Aceasta mancare scazuta, rapida, gustoasa si satioasa se poate servi cu salata de legume sau muraturi.

Mancare de spanac de post

mancare-de-spanac-de-post.jpg

O mancare super delicioasa de post cu spanac, este mancarea de spanac cu orez. Pentru a o pregati, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg spanac proaspat
1 cana cu orez
1 ceapa mare
4 fire usturoi verde
1 cub vegeta cu legume
1 lingurita radacinoase deshidratate
2 linguri ulei
sare
piper

Instructiuni
Se curata spanacul de codite si se rupe in bucati mai mici. Orezul se clateste si se lasa 10 minute in apa rece. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. In uleiul incins se caleste ceapa, apoi se adauga orezul si se mai lasa cateva minute pe foc, amestecand continuu. Se adauga 500 ml apa, cubul de vegeta, radacinoasele deshidratate, sare, piper si se lasa sa fiarba orezul, adaugand apa, daca este nevoie. Cand este aproape fiert orezul, se adauga spanacul si usturoiul verde, se mai lasa pe foc pana cand orezul este gata.

Mancare de fasole verde de post

mancare-de-fasole-verde-de-post.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
400 grame fasole verde
2 cepe
6 catei de usturoi
ulei de floarea soarelui pentru calit ceapa si usturoiul
2 linguri de faina alba
2 lingurite de zahar tos
sare
piper
cimbru

Instructiuni
Se spala fasolea verde si se curata de capete si de cozi. Se curata cepele, se spala si se taie rondele. Usturoiul se curata si se toaca marunt.

Intr-o cratita se calesc ceapa si usturoiul in ulei pana devin transparente. Se adauga fasolea verde in cratita si se acopera cu apa. Se lasa la foc mediu pana fierbe.

In timp ce fasolea fierbe, se pregateste sosul de rosii amestecand faina alba, sarea, zaharul si piperul cu suc de rosii. Se toarna sosul peste fasolea care fierbe si se mai lasa la fiert un clocot.

Se adauga cimbrul, se amesteca, se acopera cratita cu un capac si se opreste focul de la aragaz. Se lasa mancarea sa se odihneasca 10 minute. Se poate servi mancarea calda, alaturi de paine si, eventual, ardei iuti in otet.

Mancare de varza dulce de post

mancare-de-varza-dulce-de-post.jpg

O reteta rapida de post cu varza, este varza dulce cu rosii proaspete, iar pentru a o pregati veti avea nevoie de:

Ingrediente
varza proaspata
2 morcovi
1 ceapa mare
1 ardei capia
4-5 rosii potrivite
50 ml ulei
boia de ardei dulce
cimbru o lingurita
sare
piper
1 legatura de marar sau patrunjel verde

Instructiuni
Pentru a prepara salata de varza, incepem prin a indeparta primele frunze ale verzei, apoi o spalam sub jet de apa si o tocam fideluta, cat de fin putem, dupa care o frecam cu sare si piper si o lasam sa se odihneasca timp de jumatate de ora.

Curatam morcovul, ceapa si ardeiul, le spalam si le tocam marunt, cu exceptia morcovului pe care-l dam prin razatoarea cu ochiuri mari. Apoi amestecam legumele tocate cu varza.

Curatam si tocam cubulete rosiile, apoi punem amestecul de varza cu legume si uleiul intr-o cratita si adaugam 200ml de apa. Lasam cratita la foc mic si amestecam din cand in cand. Cand varza si legumele sunt fierte, adaugam rosiile taiate cubulete si mai lasam pe foc pentru inca 15-20 minute. Gustam si potrivim de sare si piper, apoi adaugam cimbrul, boiaua dulce si patrunjelul. 

Mancare de leurda de post

mancare-de-leurda-de-post.jpg

Aceasta mancare de leurda scazuta de post este perfecta pentru postul Pastelui. Pentru a o pregati vom avea nevoie de:

Ingrediente
500g frunze de leurda
500ml ulei de masline organic, presat la rece
1 lingurita sare naturala
o ceapa

Instructiuni
Spalat leurda si lasati-o sa se scurga. Intr-o tigaie unde ati pus ulei la incins, adaugati ceapa tocata marunt. Dupa ce se caleste putin, adaugati leurda tocata si putina apa. Cand apa scade, leurda va incepe sa se caleasca impreuna cu ceapa, si in acest timp adaugam sare dupa gust.

Cand leurda e scazuta, oprim focul si o lasam sa se raceasca putin. Acest fel de mancare merge de minune cu mamaliga calda.

Mancare de vinete de post

mancare-de-vinete-de-post.jpg

Un fel delicios de post este mancarea de vinete, iar pentru a o pregati aveti nevoie de:

Ingrediente
1 vanata mai mare
1 ceapa
2-3rosii|
2 linguri ulei
1 lingurita boia
3 catei de usturoi
1 conserva de naut
patrunjel
sare

Instructiuni
In tigaia incinsa cu ulei, calim vanata spalata, stearsa si taiata in cubulete mici, amestecand mereu timp de 10-15 minute.

Scoatem vanata pe o farfurie si adaugam in tigaie o lingura suplimentara de ulei. Calim ceapa si usturoiul taiate fin, rosiile decojite si pasate, boia si lasam sa fiarba timp de 5 minute.

Dupa acest timp, condimentam, adaugam nautul scurs si clatit cu apa rece, vinetele si mai lasam cateva minute. La final, adaugam patrunjelul tocat si servim imediat, dar poate fi servit si rece.

Mancare de linte de post

mancare-de-linte-de-post.jpg

Mancare de linte rosie de post sau linte verde, este foarte populara si pentru a o pregati este nevoie de:

Ingrediente
250 g linte
4 morcovi
1/2 telina
1 ceapa rosie
cateva foi de dafin
1-2 linguri sos de tomate
1-2 linguri ulei de masline
sare
piper

Instructiuni
Am inmuiat lintea timp de aproximativ 3 ore intr-un bol cu apa. Apoi am scurs apa si am pus lintea la fiert cand apa a inceput sa clocoteasca, lasand-o acolo timp de 5-10 minute pana cand s-a inmuiat suficient. Am scurs din nou apa si am pregatit legumele, curatand si taiand telina, ceapa si morcovii.

Cand apa a inceput sa fiarba din nou, am adaugat legumele, lintea, foile de dafin si uleiul de masline. Dupa aproximativ 20-30 de minute, am adaugat sare, piper si sosul de tomate si am mai lasat totul la fiert pentru inca 5-10 minute.

Mancare de naut de post

mancare-de-naut-de-post-1.jpg

Fuzzy va prezinta o mancare de naut cu sos de ceapa super delicioasa pentru care veti avea nevoie de:

Ingrediente
250 g naut
2 l apa
3 cepe albe
1 morcov
1 ardei gras
3 linguri pasta de tomate
sare, dupa gust
cateva felii de lamaie
patrunjel proaspat, dupa gust
bere cu ghimbir 

Instructiuni
Pentru a prepara nautul, trebuie sa incepi cu o hidratare prealabila. Mai intai, se spala nautul in mai multe ape si se pune intr-un castron mai inalt, peste care se toarna cam doua ibrice cu apa si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi, se scurge apa, se clateste din nou si se pune la fiert intr-o cratita pentru mancare, cu aproximativ un litru de apa.

Intre timp, se pot spala si curata legumele. Nautul se fierbe aproximativ o ora si jumatate, apoi se indeparteaza spuma si se adauga o ceapa tocata marunt, ardeiul gras taiat cubulete, morcovul ras si o lingurita de sare. Se lasa sa fiarba inca o jumatate de ora.

Intr-o tigaie separata, se rumenesc celelalte doua cepe tocate marunt intr-un pic de ulei incins, pana devin sticloase. Se adauga putin lichid din mancare, se amesteca si se adauga la cratita, apoi se mai lasa sa fiarba timp de 5 minute.

Spre final, se pregateste sosul, prin desfacerea pastei de tomate in putina apa si turnarea ei peste mancare. Se mai lasa sa fiarba inca 5 minute, apoi se ia focul.

Pentru a servi, se poate garnisi cu felii de lamaie si patrunjel proaspat si se poate servi alaturi de o bere cu ghimbir, de exemplu, iar ca desert se pot servi gogosi pufoase.

Mancare de stevie de post

mancare-de-stevie-de-post.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
500 gfrunze de stevie 
1 ceapa galbena 
4 fire de usturoi verde 
1 lingura pasta de rosii 
1 lingura pasta de ardei 
1 lingura ulei de floarea soarelui 
1 lingura sare de mare
1 lingurita piper proaspat macinat 

Instructiuni
Se incepe prin calirea cepei curatate si maruntite in ulei si putina apa, pana ce devine translucida. Intre timp, se curata frunzele de stevie si usturoiul verde, apoi se taie grosier si se adauga peste ceapa calita.

Se amesteca, se asezoneaza cu sare, piper, pasta de rosii si pasta de ardei, apoi se adauga aproximativ 300 ml de apa, cat sa acopere ingredientele. Se lasa la gatit la foc mic timp de circa 20 de minute, pana ce stevia se gateste.

Mancarea se serveste fierbinte, alaturi de mamaliga sau paine.

Mancare de dovlecei de post

mancare-de-dovlecei-de-post.jpg

O mancare de dovlecel de post va este prezentata de Fuzzy chiar in randurile de mai jos:

Ingrediente
900 gr dovlecei
400 gr pastai galbene subtiri
250 gr rosii de gradina
2 cepe
sare
piper
1 lingurita rasa busuioc uscat
3 linguri ulei
1 lingura pasta de tomate
patrunjel verde

Instructiuni
Pentru a pregati aceasta mancare, trebuie sa incepem prin a spala pastaile, a curata capetele si a le taia in bucati potrivite. Dovleceii trebuie, de asemenea, spalati, curatati de coaja si taiati in cuburi potrivite. Ceapa trebuie curatata si tocata marunt. Rosiile trebuie curatate de coaja si maruntite. Intr-o cratita, incingem uleiul si punem ceapa si pastaile, pe care le inabusim timp de 3-4 minute.

Adaugam dovleceii si ii inabusim putin, apoi adaugam si rosiile. Amestecam totul si adaugam apa cat sa acoperim legumele. Acoperim cratita cu un capac si lasam sa scada la foc potrivit. Cand mancarea este fiarta cam pe jumatate, presaram sare, piper si boia dulce.

Mai lasam sa fiarba, sa scada zeama, apoi gustam. Cand legumele sunt bine fierte si mancarea este suficient de scazuta, adaugam pasta de tomate si busuiocul uscat. Mai lasam 1-2 minute pe foc, apoi tragem cratita deoparte. Pentru a servi, presaram patrunjel verde tocat deasupra. Este simplu, nu-i asa? Putem servi alaturi de o felie de paine proaspata.

Mancare de marar de post

mancare-de-marar-de-post.jpg

Pentru aceasta mancare de marar, avem nevoie de:

Ingrediente
350 g de marar
3 cepe
50 g de praz
un morcov
un ardei gras
50 ml de ulei
3 linguri de bulion
cativa catei de usturoi
30 g de faina
sare

Instructiuni
Se spala, se curata si se taie ceapa in felii, morcovul si prazul. Apoi, se calesc in putin ulei. Se adauga ardeiul gras taiat si se presara sare peste legume. Se adauga apa si se lasa la fiert.

Cand legumele sunt aproape gata, se adauga mararul taiat mare si amestecul de apa, faina si bulion (pentru a ingrosa mancarea). Se mai da in 2-3 clocote mancarea de marar, apoi se adauga cateii de usturoi maruntiti si se opreste focul. Pofta buna!

Mancare de varza de bruxelles de post

Varza de bruxelles este foarte gustoasa, iar in zilele de post am putea prepara o mancarica. Uite de ce aveti nevoie:

Ingrediente
o ceapa medie
un ardei rosu mediu
500 grame de varza de Bruxelles
200 ml suc de rosii
200 ml apa
50 ml ulei
sare, piper, fulgi de chilli dupa gust

Instructiuni
Varza de Bruxelles este curatata de frunzele uscate si apoi spalata. Se poate taia in doua sau chiar trei bucati.

Intr-o tigaie, se pune ulei la incins si se adauga ceapa si ardeiul. Se lasa sa se caleasca timp de aproximativ cinci-sase minute la foc mediu. Apoi, se adauga bucatile de varza de Bruxelles si doua linguri de apa.

Se toarna si sucul de rosii, se potriveste gustul cu sare, piper si fulgi de chilli si se amesteca. Se pune capacul si se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand scade apa si varza de Bruxelles este gatita.

La final, se poate adauga putin patrunjel tocat si se poate servi ca si fel principal, alaturi de o mamaliguta calda, de exemplu.

Mancare de post fara ulei

mancare-de-post-fara-ulei.webp

Daca tineti post, si doriti sa gatiti fara ulei din anumite motive, Fuzzy va prezinta doua retete super gustoase si sanatoase:

Rissoto fara ulei cu legume
Pentru acest fel de mancare veti avea nevoie de:

Ingrediente
300 g de orez
150 g de ciuperci Champignon
1 capatana de usturoi
2 cepe albe
2 ardei grasi
100 ml vin alb sec
1 l de supa de legume strecurata
1 lingura sos de soia
1 lingura pudra de curry
1 lingurita de sofran
frunze de busuioc sau patrunjel
sare si piper negru macinat dupa gust

Instructiuni
Inainte de a incepe gatitul, orezul trebuie bine spalat si lasat sa se scurga intr-o strecuratoare.

Intr-o oala, se adauga 5 linguri din supa de legume si se calesc ceapa si usturoiul tocate marunt. Observati ca uleiul poate fi inlocuit perfect cu supa de legume.

Dupa ce ceapa si legumele sunt calite, se adauga orezul, ciupercile si ardeii taiati cubulete. Urmeaza turnarea vinului alb si lasarea acestuia sa scada pana cand ramane o cantitate mica de lichid in oala.

Apoi, se adauga restul de supa de legume si se amesteca in mod regulat. Se fierb toate ingredientele timp de 20 de minute. Cand orezul este al dente, se poate considera ca preparatul este aproape gata.

Pentru a finaliza preparatul, se adauga sosul de soia, sofranul, pudra de curry, sarea si piperul. Se lasa preparatul pe foc pentru inca un minut.

Cand preparatul este gata, se poate aranja orezul in farfurii si se poate decora cu frunze de busuioc sau patrunjel, in functie de gusturile personale.

Mancare de linte si conopida fara ulei
Pentru a o pregati, aveti nevoie de:

Ingrediente
200 g de linte rosie uscata
500 g conopida
120 g mazare congelata
2 catei de usturoi
1 ceapa mare
750 ml de supa de legume
2 linguri de pasta de curry
2 linguri de pasta de tomate
2 linguri de funze de coriandru tocate marunt

Instructiuni
Pentru a prepara delicioasa mancare de linte si conopida care va fi gata in maxim 45 de minute, trebuie mai intai sa pregatesti toate ingredientele. Intr-o tigaie adanca sau intr-o oala, trebuie sa incalzesti 5 linguri de supa de legume, bine strecurata, la foc mediu. Dupa ce ai tocat marunt ceapa si usturoiul, trebuie sa le adaugi in tigaie si sa le calesti, amestecand regulat timp de 5 minute.

Ulterior, trebuie sa adaugi lintea, pasta de curry, pasta de tomate si restul de supa. Trebuie sa acoperi oala cu un capac si sa lasi ingredientele sa fiarba timp de 15 minute. Apoi, trebuie sa adaugi conopida in oala si sa o lasi sa fiarba timp de 8 – 10 minute. Urmatorul ingredient este mazarea, iar preparatul trebuie sa mai stea pe foc timp de 2 minute. Tusa finala este data de adaugarea frunzelor de coriandru. Odata ce ai pregatit toate ingredientele, poti incepe sa prepari aceasta delicioasa mancare de linte si conopida.

Ce parere aveti despre aceste retete de mancare de post sugerate de Fuzzy?