Gogosile pufoase sunt un desert clasic si delicios, foarte apreciat in multe culturi si in special in bucataria romaneasca.

Acestea sunt o prajitura traditionala facuta dintr-un aluat dulce, facut din faina, drojdie, oua, zahar, lapte si unt.

Gogosi pufoase

Secretul pentru a obtine gogosile pufoase este sa se permita aluatului sa creasca suficient. Acest lucru se realizeaza prin adaugarea de drojdie si lasarea aluatului sa stea intr-un loc cald, fara curenti, timp de cel putin o ora sau pana cand se dubleaza in volum.

Dupa ce aluatul a crescut suficient, acesta este intins pe o suprafata plana, cu ajutorul unui sucitor, pana ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Apoi se taie cu un cutit special sau cu un pahar, forme rotunde de dimensiuni egale.

Uleiul de prajit este incalzit intr-o tigaie, pana ajunge la temperatura potrivita, inainte de a se praji gogosile. Acestea se pun in uleiul fierbinte si se prajesc pe fiecare parte pana devin aurii si pufoase. Este important sa se prajeasca gogosile la o temperatura potrivita, astfel incat sa se friga uniform si sa nu se arda.

Dupa ce gogosile au fost prajite, acestea sunt scurse de excesul de ulei si apoi se trec prin zahar sau prin diferite topping-uri, cum ar fi gem, ciocolata sau nuci macinate.

In concluzie, gogosile pufoase sunt un desert delicios si usor de facut, dar necesita atentie si rabdare pentru a obtine textura perfecta, ca si in cazul prepararii de clatite. Cu putina practica si indemanare, oricine poate face aceste gogosi delicioase si sa le savureze alaturi de prieteni si familie.

Pentru cele mai pufoase gogosi trebuie doar sa cititi reteta pregatita de Fuzzy, chiar in randurile ce urmeaza:

Reteta gogosi pufoase

reteta-gogosi-pufoase-1.jpgPentru reteta de gogosi pufoase aveti nevoie de:

Ingrediente
500 g faina
2 galbenusuri
350 ml lapte
2 pliculete zahar vanilat
un praf de sare
coaja de lamaie
1 lingura zahar
30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
10 g zahar pudra vanilat
ulei pentru prajit

Aluat gogosi pufoase
Pentru aluat de gogosi pufoase trebuie sa:
Pentru a face gogosi pufoase, se amesteca drojdia cu lingura de zahar si cu laptele caldut si se lasa un pic pana face spuma. Apoi, cu un mixer, se bat bine cu galbenusurile si cu 300 g faina. Se adauga sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie (la care nu fac economie) si restul de faina. Se framanta pana cand aluatul devine elastic si moale. Se lasa la dospit timp de 30 minute.

Dupa ce aluatul a dospit, se intinde pe un blat infainat pana cand are grosimea de un deget subtire. Se decupeaza rondele cu o forma speciala sau cu un pahar cu marginile subtiri, avand un diametru de aproximativ 6 cm. Se mai lasa aluatul la dospit timp de 10 minute pe tava.

Se incinge bine uleiul si se pun gogosile in uleiul fierbinte, iar focul se reduce la minim. Se intorc cu ajutorul a doua furculite si se prajesc si pe partea cealalta. Cand gogosile devin aurii, se scot din ulei si se pun pe servetele absorbante, se scutura usor si se pun intr-un bol. Se presara cu zahar pudra vanilat cat sunt inca fierbinti.

Gogosi pufoase rapide

gogosi-pufoase-rapide.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
500 g faina superioara 000 
350 ml de lapte
30 g de drojdie proaspata sau 10 g de drojdie uscata
10 g de zahar pudra vanilat
2 galbenusuri de ou
2 pliculete de zahar vanilat
1 lingura de zahar obisnuit
un praf de sare
coaja de la o lamaie rasa
ulei pentru prajit gogosile

Instructiuni
Intr-un bol, amesteca drojdia cu lingura de zahar obisnuit si cu laptele usor incalzit. Lasa ingredientele sa stea putin, pana cand observi ca laptele face o usoara spuma. Adauga cele 2 galbenusuri de ou si amesteca-le bine, impreuna cu 300 de grame de faina superioara 000. Poti folosi un mixer, daca ai la indemana.

In continuare, adauga praful de sare, cele 2 pliculete de zahar vanilat, coaja de lamaie rasa si celelalte 200 de grame de faina. Framanta aluatul pana devine elastic si moale, apoi lasa-l sa dospeasca timp de 30 de minute.

Dupa ce aluatul s-a odihnit si a crescut frumos, intinde-l pe un blat incapator si presarat cu faina.

Acum decupeaza rondele din aluat cu ajutorul unei forme speciale, a gurii unui pahar sau modeleaza bucati de aluat in forma rotunda. Lasa gogosile sa mai dospeasca in tava timp de 10 minute. Intr-o tigaie cu pereti inalti, incinge uleiul. Adauga gogosile in uleiul incins, fara a le intepa, si prajeste-le pana cand se rumenesc frumos.

Scoate gogosile prajite pe servetele de bucatarie si lasa-le sa se scurga. Presara-le cu zahar pudra vanilat cat inca sunt calde.

Gogosi pufoase Jamila

gogosi-pufoase-jamila.jpgPentru a gati gogosi dupa reteta gogosi pufoase Jamila, trebuie doar sa urmati pasii de mai jos:

Ingrediente
550 g faina
25 g drojdie proaspata
150 ml lapte
2 oua
100 g zahar
80 g unt
un praf de sare
1 lingurita rasa coaja de lamaie
1 lingurita rasa coaja de portocala
2 pliculete zahar vanilat
1 lingura esenta de rom
Mai avem nevoie de:
zahar pudra pentru pudrat
faina pentru infainat masa
ulei pentru prajit

Instructiuni
Pentru a face aluatul, trebuie sa amestecam drojdia cu un pic de lapte caldut, aproximativ 50 ml. Dupa aceea, cernem faina si facem o adancitura in mijlocul acesteia pentru a pune amestecul de lapte cu drojdie. Lasam aluatul sa creasca timp de aproximativ 10 minute.

In acest timp, vom bate ouale cu zaharul si aromele, cum ar fi coaja rasa de lamaie si portocala, zahar vanilat si esenta de rom, apoi adaugam restul de lapte caldut. Topim untul, il lasam sa se raceasca putin si apoi il adaugam in amestecul de oua si lapte.

Turnam amestecul peste faina si adaugam sare, apoi framantam timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie sa fie moale, dar nelipicios.

Acoperim vasul in care avem aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam sa creasca, la caldura, timp de aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a crescut, il punem pe masa infainata, il impartim in doua bucati si cu ajutorul unui sucitor il intindem in foi cu grosimea de aproximativ 5 mm. Cu ajutorul unui pahar decupam gogosile si le acoperim cu un prosop de bucatarie, lasandu-le sa creasca pana isi dubleaza volumul.

In final, prajim gogosile intr-o baie de ulei incins la foc moderat, apoi le scoatem pe un prosop absorbant si le pudram cu mult zahar pudra.

Gogosi pufoase Gina Bradea

gogosi-pufoase-gina-bradea-1.jpgPentru gogosi pufoase ca cele ale bucatarului Gina Bradea, aveti nevoie de:

Ingrediente
400g faina
200ml lapte caldut
40g zahar
7g drojdie uscata
un varf de lingurita sare
1 ou
40g unt la temperatura camerei
Pentru prajit: 300-400ml ulei
Pentru decor: zahar granulat
zahar pudra

Instructiuni
Aceste gogosi sunt facute dintr-un aluat foarte simplu, asemanator cu cel de paine. Intr-un bol, punem lapte cald, zahar, drojdie si amestecam cu un tel pana cand se topeste. Apoi, adaugam faina amestecata cu sarea, oul si untul. Dupa ce am pus toate ingredientele, framantam pana obtinem un aluat omogen care nu se lipeste de maini. Formam o bila din acesta si il punem la dospit intr-un bol acoperit pentru 50 de minute, la loc cald.

Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 12 parti egale si formam 12 bilute pe care le punem pe blatul de lucru si le acoperim cu folie de plastic pentru a nu se intari in timp ce modelam gogosile. Luam o bila de aluat si formam un snur de aproximativ 50-60 cm si impletim gogosica astfel: facem din snur un opt neterminat in partea de jos, coditele ramase se impletesc pe bucla de sus, iar capetele coditelor se lipesc intre ele in momentul in care am terminat impletitura.

Dupa ce am lipit capetele, intoarcem gogosica astfel incat lipitura sa fie in partea de jos. Gogosile modelate se pun pe blatul de lucru infainat, se acopera cu folie de plastic si se lasa la dospit inca 30 de minute. Apoi, se prajesc in uleiul incins.

Gogosi rotunde pufoase

gogosi-rotunde-pufoase.jpgGogosile rotunde sunt foarte delicioase si sunt iubite atat de copii, cat si de adulti. Pentru a le pregati, veti avea nevoie de:

Ingrediente
500 gr faina
9 gr sare
30 gr zahar
2 buc galbenus de ou
1 lingurita coaja de portocala
30 gr unt
300 gr lapte
1l ulei

Instructiuni
Pentru aceasta reteta, alegem o faina tip 650 de foarte buna calitate. Adaugam peste ea 9 grame de sare, cantarite. Adaugam si zaharul. Omogenizam. In laptele caldut, cantarit, nu masurat in ml, punem cele doua galbenusuri, coaja rasa de portocala sau lamaie, untul topit (82% grasime) si drojdia sfaramata. Agitam putin sa se dizolve drojdia. Turnam in bolul cu faina.

Lucram aluatul intai cu lingura, apoi il scoatem pe masa. Daca este lipicios, mai punem faina. Coca trebuie sa fie moale, dar sa nu se lipeasca de maini. Este necesar sa framantam 10 minute dupa ceas, ca sa legam bine glutenul din faina, pentru ca asa gogosile vor avea o forma bombata, frumoasa. Daca aveti robot de bucatarie, faceti aluatul in el fara ezitare. Framantatul la robot este mult mai bun decat cel manual.

Punem aluatul inapoi in castron, acoperim cu folie de plastic si-l lasam sa se odihneasca maxim 10 minute. Nu vrem sa dospeasca inca. Dupa ce a trecut pauza, il scoatem si-l impartim in douasprezece bucati egale (sau cincisprezece, daca vreti gogosi mai mici). Tot timpul aluatul trebuie tinut sub folie de plastic ca sa nu se usuce.

Pregatim doua tavi mari, perfect plate si le ungem cu mult ulei. Luam cate o bucata de aluat, ii dam o forma rotunda in mana, apoi o punem pe masa cu partea bombata in sus si o rotim in causul palmei. Punem guguloaiele pe tavile unse. Prin urmare, iata secretul acestor gogosi: ele nu se decupeaza cu paharul, ci se fac sub forma de chifle. De aceea sunt atat de bombate.

Le lasam sa dospeasca aproximativ 1 ora la loc cald. In ultimele 10 minute de dospit, le scoatem folia de pe suprafata sa se zvante putin si sa nu absoarba atat de multa grasime la prajire.

Intre timp, punem mult ulei intr-un vas si-l incalzim la foc mic (mai exact la 160°C). Uleiul trebuie de-abia sa sfaraie, nu se incinge puternic ca la gogosile traditionale.

Cu o spatula scaldata in ulei, desprindem gentil gogosile de pe tava si le dam drumul in ulei, rasturnate, cu capul in jos. Punem cate gogosi ne incap in vas.

Gogosi pufoase cu iaurt

gogosi-pufoase-gogosi-cu-iaurt-1.jpgPentru gogosi cu iaurt pufoase, asemanatoare cu indragitele clatite americane, tot ce trebuie sa faceti este sa urmati pasii de mai jos:

Ingrediente
500 g faina
1/2 ceasca de lapte caldut
2 galbenusuri
1 pahar de iaurt
1 lingura rasa de drojdie deshidratata sau 25 de grame de drojdie proaspata
50 de grame de unt topit
1 pliculet de zahar vanilat
2 linguri de zahar
1 praf de sare

Instructiuni
Se freaca galbenusurile cu zaharul, sarea, iaurtul, zaharul vanilat si untul topit, dupa care se amesteca cu drojdia dizolvata in laptele caldut pentru a forma o maia. Aceasta se adauga treptat in faina si se framanta cu mana. Aluatul se lasa sa dospeasca intr-un castron uns cu ulei, acoperit cu un servet curat la caldura.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se intinde o foaie subtire si se decupeaza forme pentru gogosi (discuri, inimioare, inele, etc.). Se lasa iar sa creasca timp de aproximativ 30 de minute, dupa care se prajesc in ulei incins din belsug. Gogosile se scurg de ulei pe un servet absorbant si se pudreaza cu zahar pudra, apoi se servesc calde.

Gogosi pufoase la cuptor

gogosi-pufoase-la-cuptor.jpgGogosile se mai pot face si la cuptor, iar Fuzzy va explica in randurile de mai jos ingredientele de care aveti nevoie cat si instructiunile pe care trebuie sa le urmati:

Ingrediente
aprox. 500-550 g faina
20 g drojdie proaspata
225 ml lapte caldut
1 ou
80 g zahar
100 g unt moale la temperatura camerei
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita esenta vanilie
1 varf cutit de sare
In plus: 100 g unt topit pentru uns gogosile la final
zahar

Instructiuni
In mijlocul unei cantitati de faina, facem o gropita si adaugam drojdia, 1 lingurita zahar si jumatate din cantitatea de lapte caldut. Lasam drojdia sa se umfle in lapte timp de aproximativ 10 minute.

Adaugam restul de lapte, zaharul ramas, oul, esentele si untul taiat cubulete, apoi framantam putin si adaugam sarea. Framantam bine aluatul pana cand nu mai este lipicios. Daca este necesar, adaugam putina faina.

Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ 1 ora.

Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, astfel incat sa obtinem o foaie cu grosimea de aproximativ 5-7 mm. Decupam cercuri din aluat cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde, apoi decupam interiorul cercurilor cu ajutorul unui capac de sticla.

Punem gogosile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam sa creasca timp de 15-20 minute intr-un loc cald.

Coacem gogosile in cuptorul preincalzit la foc mediu timp de 15-17 minute, pana cand sunt rumenite deasupra.

Le lasam sa se racoreasca timp de 3-5 minute, apoi le ungem cu unt topit cat inca sunt calde. Le pudram cu zahar doar pe o singura parte.

Gogosi pufoase cu lapte

gogosi-pufoase-cu-lapte.jpgPentru aceste gogosi pufoase cu lapte, veti avea nevoie de:

Ingrediente
400 ml lapte, 50 ml ulei de floarea soarelui
40 gr drojdie proaspata, 2 oua
1 lingura zahar, un varf de sare
750 gr faina de grau

In plus: 700 ml ulei de floarea soarelui (pentru prajit)
zahar pudra (pentru decor)

Instructiuni
In laptele caldut, marunteste drojdia si adauga-o. Amesteca, dupa care adauga zaharul. Adauga 350 gr de faina de grau si amesteca totul cu un tel.

Adauga apoi uleiul de floarea soarelui, ouale, zaharul si sarea. Amesteca din nou si apoi adauga faina ramasa, amestecand cu o lingura. Aluatul va fi moale si se va lipi de maini, dar asa ar trebui sa fie.

Pune aluatul intr-un bol curat si presara putina faina deasupra, apoi acopera-l cu o carpa curata. Lasa aluatul deoparte aproximativ jumatate de ora, pana isi dubleaza volumul.

Transfera apoi aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si intinde-l intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm. Presara putina faina peste el si taie gogosile folosind o forma rotunda. Aluatul ramas trebuie intins si taiat din nou.

Acopera gogosile cu o carpa si lasa-le la crescut inca 20 de minute. Toarna 700 ml ulei de floarea soarelui intr-o tigaie si lasa-l la incalzit la foc mediu. Cand uleiul s-a incalzit, pune gogosile in tigaie si prajeste-le bine pe ambele parti, pana se rumenesc.

Scoate apoi gogosile pe un prosop de hartie pentru a se scurge excesul de ulei si presara-le cu zahar pudra.

Gogosi de post pufoase

gogosi-de-post-pufoase.jpgPentru gogosi pufoase de post, veti avea nevoie de:

Ingrediente
550 g de faina
300 g de suc de portocale
40 g de zahar
35 g de pulpa de portocale
25 g de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata
20 g de ulei
8 g de sare
un plic de vanilie/zahar vanilat
coaja de la 1 lamaie rasa
ulei pentru prajirea gogosilor
faina pentru a presara pe blatul de lucru

Instructiuni
Intr-un bol incapator si adanc, toarna sucul de portocale. Intr-un pahar, amesteca drojdia cu zaharul si lasa ingredientele sa stea impreuna timp de 5 minute. Dupa ce drojdia s-a imbibat cu zaharul, toarna-le peste sucul de portocale din bol. Daca folosesti drojdie uscata, cel mai bine este sa torni sucul de portocale peste ea de la bun inceput.

Adauga coaja rasa de la 1 lamaie, cele 35 de g de pulpa de portocale, zaharul vanilat, sarea si faina. Sufleca-ti manecile si hai sa trecem la framantat aluatul! Framanta ingredientele pana cand obtii un aluat omogen. Unge-ti mana cu putin ulei pentru a putea desprinde mai usor aluatul de pe peretii vasului. Confera-i aluatului o forma sferica. In acelasi vas, lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut timp de circa 45 de minute, iar pentru a-i garanta odihna, acopera-l cu o punga de plastic.

Dupa aceea, infaineaza blatul de lucru si incepe sa intinzi aluatul cat de bine poti, cu ajutorul unui sucitor, pana obtii o foaie rotunda, uniforma, de 1 cm grosime. Decupeaza gogosile cu forma rotunda, cu diametrul de 4-5 cm. Atunci cand decupezi discurile de aluat, incearca sa le tai cat mai apropiate, pentru a nu pierde prea mult din aluat. Resturile le poti framanta impreuna, intinde uniform si decupeaza din nou. Acum ca ai obtinut toate formele rotunde de aluat, asaza-le pe o tava fara sa se atinga intre ele si acopera-le cu o folie de plastic. Lasa-le la dospit inca 20 de minute.

A sosit momentul sa prajesti gogosile intr-o baie de ulei. Incinge un strat de 4-5 cm de ulei intr-o tigaie incapatoare la 170-180 grade Celsius. Pune in tigaie suficiente gogosi astfel incat sa nu fie inghesuite si sa ai suficient spatiu la dispozitie pentru a le intoarce. Rumeneste gogosile pe ambele parti timp de 2-3 minute, folosind 2 furculite. Dupa ce toate gogosile s-au rumenit, scoate-le cu grija pe servetele de bucatarie pentru a absorbi uleiul ramas, apoi muta-le pe un alt vas si presara-le cu zahar pudra. Se pot servi ca desert, dupa o ciorba de burta delicioasa!

Gogosi pufoase la masina de paine

gogosi-pufoase-la-masina-de-paine-1.jpg

Pentru gogosile care le puteti face la masina de paine, veti avea nevoie de:

Ingrediente
500 de grame de faina
2 galbenusuri
1 cana de  lapte caldut
1 lingura rasa de drojdie deshidratata
60 de grame de unt
1 zahar vanilinat
2 linguri de zahar tos
1 praf de sare
coaja de  lamaie
ulei pentru prajit
zahar pudra

Instructiuni
Aluatul poate fi preparat in doua moduri diferite: in masina de facut paine sau manual. Daca folositi masina de paine, vom amesteca galbenusurile cu sare si lapte cald, zahar, vanilie, coaja de lamaie si unt topit, toate adaugate in masina. Se va adauga apoi faina cernuta si drojdia, lasand masina sa-si faca programul.

In cazul in care alegeti sa framantati manual, drojdia se dizolva in lapte cu zahar, iar galbenusurile se amesteca cu sare si lapte cald, adaugand aromele. Se face o gaura in mijlocul fainii si se adauga maiaua, apoi se framanta si se adauga treptat laptele cu galbenusuri. Dupa framantare, se adauga untul topit, cate putin, pana cand este absorbit complet de aluat.

Aluatul se aseaza intr-un vas uns cu ulei si se lasa sa creasca la loc cald, pana cand isi dubleaza volumul. Apoi se rastoarna pe un plan de lucru uns cu ulei si se intinde in foaie. Se taie cu un pahar de marime potrivita si se lasa la crescut inca 30 de minute, in tava acoperita cu hartie de copt.

Dupa ce s-au crescut suficient, gogosile se prajesc in ulei incins, iar partea superioara care a fost pozitionata pe tava trebuie sa fie cea care se pune la fript. Nu trebuie sa supraincalziti uleiul si trebuie sa prajiti gogosile pe ambele parti. Se scot si se pun pe hartie absorbanta, apoi se pudreaza cu zahar pudra.

Gogosi pufoase cu lingura

gogosi-pufoase-cu-lingura.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
3 oua
300 g iaurt
350 g faina
1 lingurita cu varf praf de copt
2-3 linguri cu varf de zahar
vanilie, coaja de lamaie sau portocala, rom, scortisoara sau alta aroma pe care o doriti
1 praf de sare cat se ia cu 3 degete
ulei pentru prajit

Instructiuni
Intr-un bol se bat ouale cu sarea si zaharul pana cand zaharul se dizolva partial. Se adauga iaurtul si aromele si se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se amesteca praful de copt in faina, se toarna totul in bol si se amesteca bine cu un tel sau la robot. Se lasa aluatul sa se odihneasca timp de 10 minute.

In acest timp, se incinge uleiul intr-o tigaie. Se testeaza uleiul, adaugand o bucata mica de aluat si asteptand sa se ridice la suprafata pentru a confirma ca uleiul este suficient de fierbinte pentru a praji.

Focul trebuie sa fie mediu, nu prea tare, pentru ca gogosile se pot arde si, in interior, pot ramane crude. Daca focul e prea mic, gogosile vor fierbe si vor absorbi prea mult ulei. Cu o lingura, se ia din aluat si se adauga in tigaie, una cate una.

Nu se adauga prea multe gogosi deodata, pentru a se asigura ca au suficient spatiu sa creasca si sa fie intoarse usor.

Fuzzy va doreste pofta buna la gogosi pufoase si delicioase!