Mancarea de cartofi este un fel de mancare popular in multe culturi din intreaga lume, fiind o alegere populara pentru a fi servita ca garnitura sau ca fel principal.

Exista multe moduri diferite de a gati cartofii, precum si multe variante de mancare de cartofi, in functie de regiunea geografica sau de preferintele individuale.

Mancare de cartofi

Cartofii sunt o sursa bogata de carbohidrati, fibre, vitamine si minerale, fiind considerati un aliment de baza in multe diete. De asemenea, acestia sunt versatili si usor de gatit, facandu-i o alegere populara in bucatarie.

Exista mai multe variante populare de mancare de cartofi, cum ar fi piureul de cartofi, cartofii prajiti, cartofii la cuptor, cartofii in stil rustic sau cartofi gratinati. Piureul de cartofi este realizat prin fierberea cartofilor si apoi zdrobirea acestora pana cand devin netezi. Se poate adauga unt, lapte sau smantana pentru a imbunatati gustul si consistenta.

Cartofii prajiti sunt, de obicei, taiati in cuburi sau fasii si prajiti in ulei sau grasime, pentru a crea o textura crocanta la exterior si o textura moale la interior. Acestia pot fi serviti ca garnitura sau ca fel principal.

Indragitii cartofi la cuptor sunt, de obicei, taiati in jumatati sau in sferturi si apoi copti in cuptor, adesea impreuna cu alte legume sau carne. In functie de preferinte, se pot adauga diferite condimente sau ierburi pentru a imbunatati gustul.

Reteta mancare de cartofi

reteta-mancare-de-cartofi.jpgMancarea de cartofi este o reteta traditionala si foarte apreciata, extrem de simpla si delicioasa. Aceasta poate fi gatita intr-o varietate de moduri, de la cea simpla, cu cartofi fierti si putin condimentati, pana la variante mai complexe, cum ar fi cea cu carne sau legume.

Pentru o mancare de cartofi cu carne, se taie carnea in bucati mai mari si se prajeste intr-o cratita cu putin ulei pana cand se rumeneste frumos. Se scoate carnea din cratita si se pune la pastrat. In acelasi ulei se calesc ceapa si usturoiul, apoi se adauga cartofii taiati si se amesteca bine. Se toarna apa suficienta sa acopere cartofii si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand cartofii sunt aproape gata. Se adauga apoi carnea si se lasa sa fiarba inca 10-15 minute, pana cand cartofii sunt complet gata si carnea este frageda. Se condimenteaza cu sare, piper si ierburi aromatice dupa gust si se serveste calda.

Fuzzy va prezinta mai jos mai multe retete de mancare cu cartofi din care sa va inspirati.

Mancare de cartofi cu carne de porc

mancare-de-cartofi-cu-carne-de-porc.jpgDelicioasa mancare de cartofi cu carne necesita urmatoarele:

Ingrediente
600 grame pulpa de porc
3 morcovi
2 patrunjei
4 cartofi
2 rosii
2 cepe
1 ardei verde
1 ardei rosu
1 legatura de frunze de patrunjel
ulei pentru calit carnea
ulei pentru calit ceapa si legumele
1 lingura de pasta de tomate
sare
piper

Instructiuni
Inainte de a incepe gatitul, carnea trebuie spalata si curatata de pielitele nedorite, apoi taiata in cubulete mai mari, preferabil. Se pune apoi carnea intr-o cratita cu ulei si se lasa sa se albastreasca la foc mic pe toate fetele. Dupa aceea, se adauga intre 500 si 600 ml de apa peste carne si se lasa sa fiarba la foc potrivit.

Intre timp, se curata ceapa, morcovii, patrunjelul si cartofii, iar ardeii se spala, se curata de cotoare si de seminte si se taie cubulete. Morcovii si patrunjelul se taie rondele, iar rosiile se spala, se curata de pielite si de seminte si se taie in bucati mari.

Se incepe gatirea legumelor, taind ceapa mai mare si calind-o in ulei la foc mic, pana devine transparenta. Apoi, se adauga morcovii, patrunjelul si ardeii caliti si se continua sa se gateasca. Cartofii se taie in felii sau in rondele mari si se adauga la tocana atunci cand carnea este aproape fiarta.

Cand toata compozitia este aproape fiarta, se adauga rosiile taiate in bucati mari si pasta de tomate subtiata cu apa. Se mai lasa la fiert inabusit, pana ce cartofii sunt fierti, iar tocana se condimenteaza cu sare si piper. Dupa ce se opreste focul de la aragaz, se presara frunze de patrunjel proaspete, se acopera cratita si se lasa timp de un sfert de ora sa se odihneasca.

Dupa aceasta, tocana poate fi servita cu muraturi, precum castraveti murati, gogonele sau pepene murat, dupa preferinte.

Mancare de cartofi cu afumatura

mancare-de-cartofi-cu-afumatura.jpegCea mai buna mancare de cartofi este cea cu afumatura. Veti necesita urmatoarele pentru pregatirea ei:

Ingrediente
1 kg afumatura de porc
500 g cartofi albi
1 lingura ulei de floarea soarelui
2 cepe galbene
1 ceapa rosie
1 morcov
1/2 radacina de telina
2 ardei copti
250 g pasta de rosii
200 ml apa
sare si piper
cimbru
2 catei de usturoi
boia de ardei iute si dulce
putin chimen macinat
3-4 frunze de busuioc verde
patrunjel verde

Instructiuni
Pentru a pregati mancarea de cartofi cu afumatura de porc, trebuie sa curatam toate legumele si sa le tocam cuburi, respectiv rondele, si sa portionam carnea in bucati mai mici.

Apoi, pornim  Multicookerul Crock-Pot Express pe programul Brown/Saute, la temperatura High, timp de 15 minute. Adaugam uleiul si il lasam sa se incinga, apoi rumenim usor bucatile de carne, pe toate partile.

Urmeaza sa adaugam pe rand legumele: ceapa, o lasam sa se patrunda, apoi radacinoasele si le amestecam bine sa se patrunda si acestea. Dupa ce a expirat timpul alocat, adaugam pasta de rosii, usturoiul presat, cartofii, apa, condimentele si frunzele rupte de busuioc si amestecam bine toate ingredientele.

Asezam capacul multicookerului cu supapa pe pozitia inchis si setam programul Meat/Stew pentru 35 de minute. Dupa ce a expirat timpul programat, multicookerul va trece automat pe functia de mentinere a preparatului la cald.

Servim mancarea de cartofi cu afumatura de porc cu patrunjel verde, alaturi de o salata sau muraturile preferate.

Mancare de cartofi cu coaste de porc proaspete

mancare-de-cartofi-cu-coaste-de-porc-proaspete.jpgCeva delicios care te va faca sa te lingi pe degete.

Ingrediente
600 gr coaste 
1 kg cartofi
4 cepe
1 ardei
300 gr rosii taiate
3 linguri pasta de tomate
50 gr ulei
1 legatura marar
vegeta
sare
piper

Instructiuni
Pentru aceasta reteta de cartofi cu coaste si legume, trebuie sa incepi prin a curata si spala cartofii, apoi sa ii tai in bucati mai mari. La fel, ardeiul trebuie curatat, spalat si taiat marunt, iar ceapa curatata si tocata.

Intr-o cratita sau tigaie mai mare se pune uleiul la incins, apoi se adauga coastele si se prajesc timp de 4-5 minute, intorcandu-le pe toate partile. Se adauga ceapa, vegeta si piperul si se mai calesc 3-4 minute. Apoi, se pune ardeiul si apa si se lasa sa fiarba timp de 15-20 de minute.

Se pun cartofii si se completeaza cu apa, apoi se fierb inca 15 minute. Se adauga rosiile taiate, pasta de tomate, se amesteca bine si cand incepe sa fiarba, se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute. Spre sfarsit, se pune mararul tocat marunt, se amesteca si se potriveste gustul cu sare si piper.

Se serveste calda, alaturi de salata sau muraturi. 

Mancare de cartofi Jamila

mancare-de-cartofi-jamila.jpgAveti nevoie de:

Ingrediente
1 ceapa mare
4 cartofi
1 lingurita pasta de ardei
100 ml suc de rosii
50 ml ulei
sare
piper
1 legatura de patrunjel verde

Instructiuni
Incepi prin a toca ceapa curatata si spalata. Apoi, incingi uleiul intr-un vas mic, cum ar fi o cratita sau o tigaie de 3 litri. Adaugi ceapa tocata in uleiul incins si o calesti. Este important sa ai grija sa nu se arda ceapa.

Tai cartofii curatati si spalati cuburi si ii adaugi peste ceapa. Ca sa previi arderea cartofilor, adaugi 100 ml de apa calda. Lasi mancarea sa fiarba timp de aproximativ 10-15 minute, pana cand cartofii sunt aproape fierti. Adaugi pasta de ardei si suc de rosii si mai lasi mancarea sa fiarba pentru inca 5-7 minute. Condimentezi mancarea dupa gust si apoi stingi focul. Adaugi patrunjelul tocat si amesteci.

Aceasta mancare este delicioasa alaturi de muraturi asortate!

Mancare de cartofi Gina Bradea

mancare-de-cartofi-gina-bradea-2.jpg

Aceasta este o idee de mancare de cartofi gustoasa. Pentru prepararea veti necesita:

Ingrediente
1 kg cartofi galbeni
2-3 cepe 
300 g carnati
1 ardei gras
2-3 linguri bulion de ardei
1 frunza dafin
suc de rosii sau bulion
sare, piper si ardei iute proaspat macinat, cimbru
marar si patrunjel verde sau uscat
1 lingura vegeta 
3 linguri ulei
1-2 catei de usturoi

Instructiuni
Incepem prin a taia ceapa si ardeiul gras in bucati mici si ii punem impreuna cu uleiul si carnatii la inabusit, doar pana isi schimba culoarea. Adaugam cartofii curatati si taiati in lung sau in cuburi mari, apoi adaugam exact cata apa este necesara pentru a acoperi cartofii, nu mai mult. Lasam sa fiarba.

Dupa ce da in clocot, reducem focul si lasam la foc potrivit, sa fiarba incet si cu capac. Dupa 30 de minute se inteapa un cartof cu o furculita.

Sosul se ingroasa datorita cepei si ardeiului si nu trebuie sa fie apoasa. Cartofii galbeni sunt ideali si se vor sfarama usor, astfel incat sosul va iesi gros. Nu trebuie sa folositi cartofi roz, acestia sunt pentru fiert sau prajit si isi mentin forma. Dupa ce cartofii sunt fierti si sosul s-a legat, adaugam bulionul si sucul de rosii, condimentele si lasam sa mai clocoteasca 10 minute, la foc mic.

Se presara verdeturi tocate deasupra si se serveste. 

Mancare de cartofi de post Gina Bradea

mancare-de-cartofi-de-post-gina-bradea.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi
600 g ciuperci
2 morcovi
1 ardei capia
1 bucata de praz
patrunjel verde
ulei de porumb
sare
piper
apa

Instructiuni
Pentru a pregati mancarea, am spalat toate legumele si am curatat cartofii de coaja, apoi i-am taiat cuburi. Ciupercile au fost curatate si taiate felii, prazul doar partea alba a fost taiat julienne, morcovii in felii, iar ardeiul capia taiat marunt.

Pentru a gati, am pregatit doua tigai. In prima tigaie am pus 3 linguri de ulei si am adaugat prazul, ardeiul si morcovul. Cand acestea au inceput sa devina sticloase, am adaugat 250 ml de apa fierbinte si am amestecat bine. Am lasat legumele sa fiarba timp de 10 minute.

In timpul in care am gatit legumele in prima tigaie, am pus 2 linguri de ulei intr-o alta tigaie si am adaugat ciupercile. Le-am lasat sa fiarba pana cand a disparut toata apa pe care o lasa si au devenit usor aurii.

Apoi, am pus cartofii peste legume si am adaugat putina apa fierbinte, suficienta pentru a acoperi ingredientele. Am condimentat cu sare si piper, am amestecat si am lasat pe foc pentru aproximativ 15 minute.

Dupa ce cartofii s-au fiert, am adaugat ciupercile si am mai lasat 2-3 minute pe foc. Am stins focul si am presarat patrunjel tocat deasupra.

Mancare de cartofi cu carnati

mancare-de-cartofi-cu-carnati.jpgAcest fel mancare de cartofi cu carnaciori are nevoie de urmatoarele:

Ingrediente
1 kg cartofi
600 gr carnat de porc
100 ml ulei
1 ceapa galbena
1 lingurita boia dulce de ardei
1 lingura pasta de ardei kapia cu telina 
1/2 lingurita pasta ardei iuti rosii 
1 foaie dafin
1 pahar bulion rosii
sare
patrunjel verde

Instructiuni
Maruntati ceapa si taiati carnatii felii subtiri. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare si adaugati carnatii taiati. Prajiti carnatii pana devin aurii si crocanti, apoi scoateti-i din tigaie si puneti-i deoparte.

Adaugati ceapa in tigaie si caliti-o pana devine sticloasa. Adaugati pasta de ardei iute si boiaua in tigaie si amestecati bine. Adaugati pasta de kapia si turnati aproximativ 1 litru de apa in tigaie.

Puneti frunza de dafin si cartofii taiati pe lungime in tigaie si lasati sa fiarba la foc domol. Sarati dupa gust si lasati sa fiarba pana cand cartofii sunt moi. Adaugati bulionul si lasati sa fiarba pentru cateva minute. Gustati sosul si adaugati sare daca este nevoie. Presarati patrunjel proaspat peste preparat si serviti.

Mancare de cartofi cu pui

mancare-de-cartofi-cu-pui.jpgAceasta mancare de cartofi cu carne de pui este una usor de preparat si aveti nevoie de:

Ingrediente
1 piept de pui 
1 canita pasta de rosii de casa
150 gr rosii intregi in suc propriu
1 morcov
1 ceapa
2 linguri ulei
sare
piper
1/2 lingurita boia de ardei dulce
patrunjel verde
6 cartofi micuti
1 catel de usturoi

Instructiuni
Se taie pieptul de pui in bucati potrivite, apoi se spala si se tamponeaza cu un servet.

Intr-o cratita, se incinge uleiul si se adauga bucatile de pui, rumenindu-le usor pe ambele parti. Se curata morcovul, se spala si se taie in rondele, iar ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Dupa ce carnea s-a rumenit, se adauga aproximativ 2 cani de apa, ceapa si morcovul, lasand sa fiarba timp de aproximativ 10 minute. Se adauga rosiile taiate cubulete.

Se curata cartofii, se spala si se pun in cratita (daca sunt prea mari, se pot taia in doua sau in patru). Se lasa sa fiarba la foc potrivit, pana cand legumele si carnea sunt bine patrunse, apoi se condimenteaza cu sare, piper si boia de ardei. Se adauga pasta de rosii si se amesteca usor (daca zeama a scazut prea mult, se poate adauga apa clocotita). Se mai lasa sa fiarba inca 3-4 clocote, apoi se trage cratita de pe foc.

Se curata usturoiul, se preseaza si se adauga peste mancare iar la final presaram patrunjel verde.

Mancare de cartofi cu pui si usturoi

mancare-de-cartofi-cu-pui-si-usturoi.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
4 pulpe de pui 
5 cepe mici verzi sau 1 galbena uscata
1 morcov
1/2 ardei gras galben
1/2 ardei gras rosu
8 cartofi noi, potriviti
2 frunze mici de dafin
6-8 boabe de piper negru
2 linguri pasta de tomate sau 2 rosii
patrunjel
sare
ulei de floarea-soarelui
usturoi, boia, chili, cimbru, faina

Instructiuni
Pregatim legumele, curatand ceapa si taiind-o rondele, curatam morcovul si ardeiul de coaja si taiem cubulete cartofii.

Intr-o tigaie cu capac, incingem 2-3 linguri de ulei si rumenim carnea pe ambele parti. Intre timp, pregatim celelalte ingrediente, pe care le adaugam treptat in tigaie.

Dupa adaugarea legumelor, este posibil sa mai fie nevoie de apa (de obicei, carnea lasa suficienta, dar daca mai este necesar, se poate adauga un pahar cu apa calda). Acoperim tigaia cu capac si lasam sa fiarba pana cand carnea este patrunsa si legumele sunt fierte.

Dupa aceea, descoperim tigaia si adaugam frunzele de dafin, boabele de piper, sare dupa gust si pasta de tomate (sau rosiile tocate marunt). Mai lasam sa fiarba timp de 5 minute si apoi oprim focul.

Mancare de cartofi dulci cu pui

mancare-de-cartofi-dulci-cu-pui.jpgVeti avea nevoie de:

Ingrediente
3-4 bucati de pui
1 lingura condimente pentru pui
1 lingura rozmarin uscat
sare
ulei de masline
1 ceapa
1 ardei
4 catei de usturoi
2 cartofi dulci
1 lingurita fulgi de chili
300 ml supa de pui 
400 grame naut 
orez gatit, pentru servit

Instructiuni
Intr-o tigaie, se prajesc bucatile de pui in putin ulei, dupa ce au fost presarate cu sare, condimentele pentru pui si rozmarin, pana cand devin aurii.

In timp ce se prajesc bucatile de pui, se taie ardeiul in bucati groase, usturoiul se feliaza, ceapa se toaca marunt, iar cartofii dulci se taie in batoane groase.

Cand bucatile de pui sunt gata, se transfera pe o farfurie. In tigaie, se adauga ceapa si se prajeste la foc mic timp de 5 minute, apoi se adauga ardeiul, usturoiul si cartofii dulci. Se lasa sa fiarba la foc mediu timp de 5 minute, apoi se adauga din nou bucatile de pui, impreuna cu fulgii de chilli si supa de pui. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba timp de 30 de minute. In ultimele 5 minute, se adauga nautul.

La final, se serveste preparatul fierbinte, impreuna cu orezul.

Mancare de cartofi cu aripioare

mancare-de-cartofi-cu-aripioare.jpgAceasta este o mancare super gustoasa si foarte usor de pregatit. Veti necesita:

Ingrediente
1 kg aripioare
1 ceapa
4-5 cartofi
3 linguri de pasta de tomate
100 ml ulei
oregano
sare
piper
marar

Instructiuni
Incepem prin a taia varful aripioarelor, apoi calim ceapa tocata marunt in uleiul incins. Dupa aceea, punem aripioarele in tigaie si le lasam sa se caleasca timp de aproximativ 10-13 minute.

Adaugam o cana de apa si cuburile de cartofi si lasam sa fiarba timp de aproximativ 20 de minute, pana cand cartofii devin moi. Daca este necesar, putem adauga bulion si mai multa apa, dupa care adaugam sare, piper si oregano si lasam sa fiarba in continuare timp de 15-20 de minute.

La sfarsit, adaugam mararul.

Mancare de cartofi de post

mancare-de-cartofi-de-post-1.jpgPentru a pregati aceasta mancare cu cartofi, veti avea nevoie de:

Ingrediente
10 cartofi 
3 cepe rosii
4-5 rosii
o crenguta de cimbru
o legatura de patrunjel
sare, piper 
7-8 ardei copti capia
3-4 graunti de usturoi
7-8 linguri ulei
un morcov

Instructiuni
Se incepe prin curatarea, spalarea si tocare cartofilor, cepei si morcovilor. Patrunjelul si cimbrul se spala si se lasa la scurs. Usturoiul se curata si se toaca marunt sau se zdrobeste, in timp ce rosiile se spala, se curata de coaja si se taie cubulete.

Pentru a pregati ardeii copti, acestia sunt curatati, spalati, lasati la scurs si apoi taiati in fasii subtiri pe lung. In cratita se pune ulei la incins, apoi se adauga ceapa, morcovul, sare, piper si cimbrul, lasandu-se sa se caleasca pana ce ceapa devine translucida. Cartofii taiati cubulete sunt adaugati, completandu-se cu apa suficienta pentru a acoperi cartofii. Se pune capacul la oala si se lasa la fiert timp de aproximativ 20 de minute.

Separat, intr-o tigaie se pune putin ulei la incins, adaugandu-se usturoiul zdrobit, rosiile taiate cubulete si lasandu-se la fiert pana ce se obtine un sos usor scazut. Ardeii copti sunt adaugati si se amesteca, continuand sa se lase la fiert timp de aproximativ 7-8 minute.

Preparatul din tigaie este adaugat apoi cartofilor, amestecandu-se usor pentru a nu zdrobi cartofii, si se mai lasa la fiert timp de 5-7 minute. Se potriveste gustul cu sare si piper, daca este necesar, si se adauga si verdeata.

Mancare de cartofi de post fara ulei

mancare-de-cartofi-de-post-fara-ulei.jpgAceasta reteta este o mancare de post manastireasca si pentru a o pregati aveti nevoie de:

Ingrediente
5-6 cartofi mari
2 cepe medii
2 linguri pasta de tomate
2 ardei capia
telina
un morcov
marar si patrunjel, cate o legatura
condimente, dupa preferinta: cimbru, o frunza de dafin, tarhon, piper si sare, un pic de boia de ardei dulce

Instructiuni
Incepe prin spalarea si curatarea cartofilor, morcovului, telinei si cepei. Taie toate legumele in cubulete si adauga-le intr-o oala, impreuna cu ardeiul rosu tocat cubulete.

Acopera-le cu apa si lasa-le sa fiarba timp de aproximativ 40 de minute. Apoi, adauga condimentele si 2 linguri de bulion. La final, presara patrunjelul si mararul tocate marunt peste legumele fierte.

Mancare de cartofi taraneasca
mancare-de-cartofi-taraneasca.jpg

Pentru acest fel de mancare, aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg cartofi rosii
2 l apa pentru fiert cartofii
500 gr bacon
2 cepe galbene
2 cepe rosii
1 capatana usturoi
5 gogosari murati
200 gr ketchup
100 ml ulei
25 gr unt
cimbru
busuioc
sare
1/2 legatura patrunjel verde

Instructiuni
Incepem prin a spala cartofii si apoi ii punem cu coaja intr-un vas cu apa suficienta pentru a-i acoperi.

Lasam cartofii sa fiarba pana se patrund bine, apoi scurgem apa, ii trecem prin jet de apa rece si ii curatam de coaja, dupa care ii taiem in sferturi. Asezam sferturile de cartofi intr-o forma termorezistenta unsa cu unt, presaram putina sare si busuioc uscat si maruntit peste ei. In timp ce cartofii fierb, pregatim sosul.

Tocam ceapa julien si taiem baconul tot julien. Incingem uleiul intr-un vas si il folosim pentru a inabusi baconul si ceapa. Acoperim vasul cu un capac si lasam ingredientele sa se inabuse la foc mediu. Cand ceapa devine translucida si baconul este bine preparat, adaugam ketchupul si un praf de cimbru.

Lasam vasul la foc pentru inca 10 minute, apoi adaugam usturoiul curatat si trecut prin presa. Intindem sosul peste cartofi si punem vasul la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade. La final, adaugam bucatile de gogosar taiate julien si patrunjelul verde tocat marunt.

Aceasta mancare este o nebunie gustativa, dulce si usor picanta, iar gogosarul amestecat printre cartofi ii confera un gust aparte.

Mancare de cartofi cu mazare

mancare-de-cartofi-cu-mazare.jpgAceasta mancare cu cartofi usor de preparat este una satioasa si foarte gustoasa. Veti necesita:

Ingrediente
2 linguri ulei
2 cepe
sare
3 cartofi mari
1 morcov
1 ardei rosu 
300 g mazare 
1 lingura bulion
200 ml rosii la cutie
1.5 litri apa

Instructiuni
Legumele se curata si se spala, apoi se taie ceapa marunt, cartofii in cuburi mari, ardeiul in fasii scurte, iar morcovii in rondele.

Intr-o cratita de 2 l, se caleste ceapa in putin ulei infierbantat. Cand aceasta se inmoaie, se adauga aproximativ 3 pahare de apa si se asteapta pana cand apa incepe sa fiarba. Apoi, se adauga morcovul, ardeiul si cartofii si se mai completeaza cu apa, la nevoie. Dupa gust, se adauga sare, iar spre final, se adauga si mazarea. Daca se foloseste mazare congelata, aceasta trebuie lasata sa fiarba timp de aproximativ 10 minute, dar timpul poate varia in functie de marca.

Cand toate legumele sunt fierte, se pregateste sosul. Se adauga bulionul in putina apa si rosiile, apoi se lasa cateva minute sa fiarba. Dupa aceea, se iau de pe foc. Nu este necesar sa ingrosati sosul cu faina, deoarece cartofii contin destul amidon.

Mancare de cartofi dulci

mancare-de-cartofi-dulci-2.jpg

Reteta de tocanita de post din cartofi dulci cu naut este una simpla, gustoasa si usor de facut. Aromele, texturile si gusturile placute se imbina perfect in aceasta savuroasa mancare.

Cartofii dulci, in comparatie cu cei obisnuiti, au o multime de beneficii pentru sanatate. Sunt bogati in vitamine, mai ales din familia vitaminei B, minerale precum fier, calciu, magneziu, mangan si potasiu, antioxidanti si fibre. In ciuda faptului ca sunt dulci, indicele lor glicemic este mic. Textura cartofilor dulci este mai catifelata si mai umeda dupa gatire, decat a celor obisnuiti.

Ingrediente
800 g cartofi dulci
2 morcovi 
1 ceapa galbena 
1 catel usturoi mare
1 tulpina apio
1/2 ardei gras rosu
400 g pulpa de rosii
500 ml apa fierbinte
1 conserva naut
70 ml ulei de floarea soarelui
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper 
1 lingurita boia dulce
1 lingurita pudra de chimion
1 lingurita varfuita zahar
1/2 legatura patrunjel verde

Instructiuni
Pentru a incepe, am taiat ceapa si usturoiul in cuburi mici. Am taiat tulpina de telina si morcovul in rondele, iar ardeiul gras in cuburi. Cartofii dulci i-am taiat in cuburi de dimensiuni potrivite pentru a fi mancati.

Intr-o tigaie, am incins uleiul si am calit ceapa pana cand a devenit sticloasa. Am adaugat usturoiul si l-am sotat timp de 30 de secunde. Apoi, am adaugat apio, ardeiul gras si morcovii si le-am sotat timp de aproximativ 3 minute. Dupa aceea, am adaugat cartofii dulci si i-am condimentat cu sare, piper, boia dulce si chimion. Am mai sotat totul timp de 3-4 minute.

Cand toate ingredientele s-au amestecat bine, am adaugat pulpa de rosii, 350 ml apa fierbinte si zaharul. Am amestecat totul si am pus capacul, lasand la fiert timp de 15 minute la foc mediu spre mic.

Dupa aceea, am adaugat nautul scurs si am completat cu 150 ml apa fierbinte, continuand sa fierb pana cand cartofii dulci s-au gatit. Am oprit focul si am adaugat patrunjel verde proaspat tocat.

Mancare de cartofi cu orez

mancare-de-cartofi-cu-orez.jpg

Aceasta reteta este una simpla si aveti nevoie de:

Ingrediente
cartofi
200 g orez
ceapa
1 ardei
patrunjel
sare
piper
boia de ardei
1 lingura pasta de tomate
1 piept de pui

Instructiuni
Cartofii se curata, se taie si se pun la fiert intr-o oala impreuna cu apa cat sa-i acopere, plus o cantitate mica. Se adauga apoi ceapa si ardeiul tocat, pasta de tomate, uleiul si carnea taiata in bucati.

Dupa ce cartofii s-au fiert, se adauga orezul si se amesteca din cand in cand. Se potriveste gustul de sare, piper si patrunjel, si se lasa mancarea sa fiarba pana cand este scazuta si bine fiarta.

Mancare de cartofi scazuta

mancare-de-cartofi-scazuta.jpg

Aveti nevoie de:

Ingrediente
600 gr cartofi albi
1 ceapa medie
2-3 linguri de ulei
3 catei de usturoi
500 gr rosii 
300 gr carnati
4-5 castraveciori murati
1 morcov murat
2-3 buc gogosari murati
200 ml apa fierbinte
sare si piper
cimbru
1 foaie de dafin
patrunjel si marar verde

Instructiuni
Incepem prin a spala bine cartofii, ii curatam si ii taiem in cuburi mari. Apoi, taiem carnatii in bucati mici si ii prajim in ulei incins pana se rumenesc bine. Scoatem carnatii din tigaie si adaugam cartofii, lasandu-i sa se coloreze usor pe toate partile, fara a se patrunde complet.

Scoatem cartofii din tigaie si adaugam ceapa tocata solzisori si 2 catei de usturoi tocati rondele. Cand ceapa incepe sa-si schimbe culoarea, o stropim cu apa fierbinte pentru a nu capata gust de prajeala. Adaugam rosiile decojite si tocate marunt, putin cimbru, 1-2 foi de dafin, sare si putin piper.

Lasam sosul sa fiarba pana devine mai consistent, apoi adaugam cartofii, carnatii si muraturile tocate marunt si tinute in apa rece timp de 8-10 minute. Completam cu putina apa fierbinte si lasam mancarea sa fiarba pana scade lichidul. La final, mai asezonam cu condimente dupa gust si adaugam un catel de usturoi razuit. Cand stingem focul, adaugam verdeata tocata marunt.

Mancare de cartofi cu morcovi
mancare-de-cartofi-cu-morcovi.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg de cartofi roz
2 morcovi
2 rosii mari
1 ardei gras verde
1 ardei capia
2 cepe 
ulei de floarea soarelui
1 legatura de frunze de patrunjel
1 frunza de dafin
sare
piper

Instructiuni
Pentru a pregati tocanita, incepem prin curatarea celor doua cepe, spalarea lor si taierea lor grosier. Apoi, le calim usor in ulei suficient, la foc mic, pentru a evita arderea. Spalam ardeii, ii curatam de seminte si cotoare, apoi ii taiem julienne si ii calim impreuna cu ceapa, tot inabusit.

Curatam si spalam morcovii, ii razuim pe razatoarea mare si ii adaugam in vasul cu celelalte legume deja calite. Dupa ce morcovii se inmoaie usor, adaugam 2-3 pahare de apa si lasam tocanita sa fiarba inabusit timp de 10-15 minute.

In paralel, spalam rosiile, le curatam de coji si seminte, apoi le taiem grosier. Alegem frunzele de patrunjel, le spalam, le zvantam si le tocam marunt. Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in sferturi, apoi ii adaugam in vasul cu legumele calite si inabusite. Dupa ce totul da un clocot, adaugam rosiile si frunza de dafin.

Mai lasam tocanita la fiert inca 10 minute pana cand cartofii sunt patrunsi fara sa se sfarame.

Mancare de cartofi cu masline

mancare-de-cartofi-cu-masline.jpgPentru a pregati aceasta reteta veti necesita:

Ingrediente
1 ceapa
5 cartofi
50 gr masline
1/2 lingurita sare gema
1/2 lingurita busuioc
1 frunza de dafin
3 linguri ulei de masline
4 linguri suc de rosii
1 legatura marar verde
apa

Instructiuni
Curatam si spalam ceapa, apoi o tocam marunt. Pregatim o cratita si o punem la foc cu 200 ml de apa. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam ceapa si o lasam sa se inabuse timp de 10 minute. Taiem cartofii curatati si spalati in cuburi si ii adaugam peste ceapa. Adaugam inca 200 ml de apa si lasam sa fiarba timp de aproximativ 15-20 de minute.

Dupa ce a trecut acest timp, adaugam uleiul de masline, iar dupa 10 minute sucul de rosii si foaia de dafin. In paralel, fierbem maslinele pana dau 2-3 clocote. Adaugam maslinele, sarea si busuiocul si lasam sa fiarba inca 2-3 minute, apoi stingem focul. In final, adaugam mararul tocat si servim cu salata verde sau muraturi.

Savurati aceste delicioase retete de mancare de cartofi alaturi de familie si prieteni!