Drobul de miel este o delicioasa si traditionala mancare romaneasca de Pasti, pregatita din organe de miel, legume si oua.

Este o reteta indragita si apreciata de multi, care simbolizeaza renasterea si viata noua.

Drob de miel

Preparatele traditionale din carne de miel sunt de neconceput in Sarbatorile Pascale. Fara friptura de miel, drobul, aperitivul traditional de Pasti al romanilor, copturile ritualice, colacul si pasca cu impletituri din aluat si semnul crucii, nu ar exista aceeasi atmosfera de sarbatoare. Daca vorbim despre traditii, drobul trebuie sa fie din organe de miel, dar exista si variante mai putin traditionale, precum drobul de pui in crusta de aluat fraged.

Drobul este o amintire milenara a Pastelui Ortodox, fiind adesea numit si ”placinta de cighir”. Acesta este strofa a patra a mesei pascale, care se recita dupa incantatia anafurii, clinchetul usor al oualor ciocnite si fosnetul pascai. Carnea matasoasa a maruntaielor, impreuna cu voalul incinerat al prapurelui, formeaza o simfonie culinara care celebreaza traditia si spiritualitatea sarbatorii Pascale.

Pentru cele mai savuroase retete drob de miel, cititi randurile de mai jos.

Reteta drob de miel

Pentru drob de miel reteta, aveti nevoie de:

Ingrediente
1 kg de organe de miel (ficat, plamani, inima, rinichi)
1 ceapa mare
2-3 morcovi
1 radacina de patrunjel
1 radacina de telina
3-4 oua
2 legaturi de ceapa verde
1 legatura de marar
sare si piper dupa gust
ulei pentru prajit

Instructiuni
Se curata si se spala bine toate organele de miel. Se pun la fiert intr-un vas cu apa si se adauga ceapa taiata in patru si legumele curatate si taiate cubulete. Se lasa sa fiarba pana cand carnea este frageda si se desprinde usor de pe os. Dupa ce s-au fiert, se scot organele de miel din vas si se lasa sa se raceasca. Se taie cubulete mici si se pun intr-un castron mare.

Se curata si se taie in cubulete mici ceapa verde si se adauga peste organele de miel. Se adauga mararul tocat marunt si ouale batute si se amesteca bine. Se adauga sare si piper dupa gust si se amesteca din nou.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se toarna compozitia de drob de miel in tigaie. Se lasa sa se prajeasca pe o parte, apoi se intoarce si se prajeste si pe cealalta parte. Se scoate drobul de miel din tigaie si se pune pe un platou. Se serveste cald sau rece, cu sos de usturoi sau cu muraturi.

Drobul de miel este o mancare bogata si gustoasa, care se potriveste de minune cu vinul rosu si cu painea proaspata sau chiar si cu cateva felii de cozonac. Este o reteta traditionala romaneasca care poate fi pregatita cu usurinta in casa, iar rezultatul va fi un deliciu culinar pe care il veti savura cu familia si prietenii.

Reteta drob de miel cu verdeata

reteta-drob-de-miel-cu-verdeata.Avem nevoie de:

Ingrediente
1,4 kg organe de miel (ficat, rinichi, plamani, inima, splina)
4 oua mari nefierte
4 oua mari fierte tari
2 linguri pline smantana
2 legaturi ceapa verde
2 legaturi usturoi verde
1 legatura stevie
1 legatura patrunjel
2 legaturi marar
2 legaturi loboda verde
1 legatura leurda
sare
piper

Instructiuni
Incepem prin a spala prapurele si apoi il punem intr-un vas cu apa calda. Fierbem patru oua in apa cu sare timp de 10 minute de cand apa incepe sa fiarba, apoi le scurgem si le punem intr-un vas cu apa rece. Curatam organele de miel, taiem ficatul curatat in bucati mai mici, rinichii in doua, plamanii in bucati mai mici si ii intepam cu furculita, inima o taiem in doua si o curatam de sangele din interior.

Pentru a fierbe organele de miel pentru drob, umplem o oala cu apa calda si o punem la fiert. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam organele si le blansam (oparim) timp de aproximativ 2-3 minute. Aruncam apa, spalam oala si organele de miel cu apa calda. Umplem oala cu apa calda si o punem pe foc mic. Adaugam organele de miel si le fierbem pana cand sunt perfect patrunse. In timpul fierberii, eliminam constant spuma formata la suprafata.

Dupa ce organele au fiert, le scoatem si le punem intr-o sita. Le lasam sa se scurga si sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, le taiem in cubulete cat mai mici. Punem organele de miel tocate intr-un vas incapator, adaugam cele 4 oua nefierte, smantana si toate verdeturile spalate si tocate marunt. Amestecam pana la completa omogenizare si la sfarsit adaugam sare si piper proaspat macinat, dupa gust.

Ungem o forma cu putin ulei si adaugam prapurele bine scurs de apa in care a stat. Il intindem in forma astfel incat sa acopere perfect fundul si peretii acesteia (marginile prapurului trebuie sa depaseasca cu aproximativ 3-4 cm marginile formei). Umplem forma cu jumatate din amestecul de drob, asezam in centrul formei, pe lungime, ouale fierte curatate si le acoperim cu amestecul ramas.

Acoperim drobul de miel cu prapurele de pe margini si il ungem cu putin ulei. Il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 45-60 de minute sau pana cand se rumeneste uniform si se desprinde de pe marginile formei. Scoatem forma cu drob, eliminam excesul de grasime (daca este prezent in forma) si il lasam sa se raceasca in forma pentru aproximativ 15-20 de minute. Apoi il feliem si il servim.

Drob de miel Jamila

drob-de-miel-jamila.jpg

Pentru aceasta reteta de drob de miel, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1/2 ficat de miel
1 rinichi
1 plaman
1 legatura jumatate de ceapa
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
½ lingurita piper
1 lingurita de sare
2 linguri de faina
8 oua (4 fierte si 4 crude)
prapur de miel

Instructiuni
Organele de miel se fierb si se lasa sa se raceasca. Se toaca ceapa si se caleste in ulei. Cubuletele mici de organe de miel si mararul tocat marunt se amesteca cu ceapa calita, patrunjelul si cele 4 oua batute cu mixerul pana se obtine o spuma. Se adauga sare, piper si faina si se amesteca bine.

Se pregateste forma in care se va pune drobul. Se pune prapurul pe peretii formei de jur imprejur si se lasa si pentru suprafata sa acoperim. Jumatate din compozitia de drob se pune in forma tapetata cu prapur si se fac 4 adancituri cu lingura in care se asaza cele 4 oua fierte (fara a avea zeama), apoi se acopera ouale cu restul compozitiei. Se astupa deasupra cu prapur, atat cat este necesar, iar surplusul de prapur se taie cu o foarfeca pentru ca este gras si devine gretos daca este prea mult. Se incalzeste cuptorul bine la 200 grade si se baga drobul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste pe deasupra. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se taie cu un cutit in rondele.

Drob de miel Scarlatescu

drob-de-miel-scarlatescu.jpgPentru reteta drob de miel Catalin Scarlatescu, veti avea nevoie de:

Ingrediente
organele de la un miel: ficatul, rinichii, plamanii, inima
250 gr carne de miel
400 gr ceapa si usturoi verde
400 gr marar si patrunjel verde
oua batute
sare
piper
ulei de floarea soarelui
prapure

Instructiuni
Se taie carnea si organele in cuburi mari si se calesc intr-o tigaie cu ulei de floarea soarelui, sare si piper. Apoi se lasa deoparte si se lasa sa se scurga. 25% din compozitie se taie cuburi, iar restul se toaca la masina de tocat carne.

Ceapa si usturoiul verde se toaca marunt si se prajesc in tigaia in care am calit carnea si organele. Lasati sa se evapore toata apa din tigaie. Mararul si patrunjelul se toaca “aproape fin” si se amesteca bine.

Pentru fiecare kilogram de compozitie, se amesteca 8 oua batute ca pentru omleta. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

Compozitia se inveleste intr-un prapur si se pune la cuptor la 140°C, timp de 50 de minute. Drobul se serveste rece si, optional, cu mustar alaturi.

Drob de miel Florin Dumitrescu

drob-de-miel-florin-dumitrescu.jpgDrob de miel chef Florin Dumitrescu nu se prepara foarte greu, iar pentru acesta aveti nevoie de:

Ingrediente
organe de miel
pulpa de miel
otet de mere
cimbru
doua legaturi de ceapa verde
foi de dafin
5 legaturi de marar
5 legaturi de patrunjel
9 oua
sare si piper dupa gust

Instructiuni
Daca va apucati de aceasta reteta de drob de miel, primul lucru important este sa tineti prapurele de miel in apa cateva minute bune pentru a-l putea lucra mai usor. De asemenea, este important sa spalati bine restul organelor.

Florin Dumitrescu recomanda sa taiati organele intregi sau in cuburi inainte de a le fierbe. Dupa fierbere, toate organele merg in masina de tocat, cu exceptia ficatului.

Este important sa fierbeti organele in apa cu otet, cimbru si foi de dafin timp de 30-35 de minute. Dupa fierbere, puteti taia organele in cuburi daca nu ati facut asta deja si le puteti trece prin masina de tocat, impreuna cu celelalte ingrediente (cu exceptia ficatului).

Drobul de miel poate fi facut simplu sau puteti adauga oua fierte pentru un gust mai intens. Ficatul este recomandat sa fie taiat la mana pentru a obtine o textura mai buna a preparatului culinar. Drobul se pune in tava unsa cu putin ulei si se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade.

Inainte de a amesteca carnea tocata cu celelalte ingrediente (ceapa verde, patrunjel si marar), trebuie sa le tocati marunt. Pentru un gust aparte, bucatarul a folosit ulei de masline.

Drob de miel Sorin Bontea

drob-de-miel-sorin-bontea.jpgPentru reteta de drob de miel a lui Sorin Bontea, veti avea nevoie de:

Ingrediente
organele si carnea de la doi miei
prapure
ceapa
marar
patrunjel
sare
piper
ulei

Instructiuni
Pentru a prepara drobul, Chef Sorin Bontea recomanda sa incepem prin a cali ceapa in 150 de mililitri de ulei, urmata de adaugarea organelor. Este important de mentionat ca organele nu trebuie gatite integral in ulei, deoarece vor fi puse si la cuptor.

Pentru a obtine un drob gustos si suculent, bucatarul sfatuieste sa nu prajim organele, ci sa le inabusim. Dupa ce acestea sunt inabusite, se scot si se toaca, moment in care se adauga mararul si patrunjelul.

Apoi, se bat ouale si se adauga in compozitie, impreuna cu sarea si piperul dupa gust. Compozitia se acopera in prapure, apoi in tavi si se lasa la cuptor timp de 30 – 40 de minute, la o temperatura de 180 de grade.

Drob de miel Gina Bradea

drob-de-miel-gina-bradea-1.jpgPentru reteta Gina Bradea drob de miel, veti avea nevoie de:

Ingrediente
500 g organe miel
1 legatura generoasa ceapa verde
50 g smantana groasa
1-2 linguri de ulei
2 oua
sare
piper
cimbru
1 legatura mica marar
1 legatura mica patrun

Instructiuni
Intr-o tigaie, adaugam bucatile de organe de miel si le amestecam. Adaugam ceapa verde, apoi cativa catei de usturoi sau fire de usturoi verde si jumatate de frunza de dafin. Continuam sa gatim si adaugam o lingurita de sare, un varf de cutit de piper si putin cimbru.

Amestecam in continuare in tigaie si sosul trebuie sa scada. Dupa ce se racesc, trecem organele prin blender, insa nu prea fin, nu trebuie sa ajunga la stadiul de pasta.

Acum adaugam smantana si verdeturile si amestecam. Gustam si verificam daca mai este nevoie de sare si piper. Batem ouale usor cu o furculita si le adaugam. Amestecam totul foarte bine, pana compozitia devine omogena.

Pregatim o tava de chec, pe care o tapetam cu hartie de copt. Incepem prin a adauga jumatate din compozitie in tava. Adaugam ouale fierte, apoi restul compozitiei de drob. Nivelam deasupra si punem tava la cuptor la o temperatura de 200 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute.

Acoperim tava cu folie de aluminiu in primele 10 minute, apoi o scoatem si lasam sa se rumeneasca.

Drob de miel cu prapure

drob-de-miel-cu-prapure.jpgPentru reteta drob de miel cu prapure, veti avea nevoie de:

Ingrediente
organele unui miel
8 oua
1 legatura usturoi verde
1 legatura ceapa verde
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
sare, piper
5 oua fierte

Instructiuni
Se incepe prin spalarea organelor mielului si fierberea lor in apa cu sare. Dupa ce sunt fierte, se scot si se trec prin masina de tocat. Se adauga ceapa, usturoiul, patrunjelul si mararul tocate marunt. Se bat ouale cu sare si piper, doar atat cat sa se omogenizeze, si se adauga in compozitie. Se amesteca bine.

Apoi, se aseaza drobul in tava astfel incat sa ramana suficient spatiu exterior pentru a-l acoperi. Se pune jumatate din compozitie in tava, se aseaza ouale fierte pe mijloc, apoi se toarna restul de compozitie. Se acopera drobul cu prapurele. Se coace drobul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 50-60 de minute. Dupa coacere, se lasa sa se raceasca complet, apoi se taie felii.

Drob de miel fara prapure

drob-de-miel-fara-prapure.jpgDaca nu tolerati prapurele de miel, si doriti sa pregatiti drobul fara acesta, Fuzzy v-a pregatit mai jos, reteta fara prapure. Veti avea nevoie de:

Ingrediente
2 kg organe de miel
8 oua mari
5-6 legaturi ceapa verde
codite de usturoi verde
2 -3 legaturi patrunjel
2 -3 legaturi marar
sare
piper
ulei
pesmet

Instructiuni
Cu grija curatam organele de miel. Taiem ficatul in bucati mici, rinichii ii taiem in doua pe lungime, plamanii ii taiem in bucati mici si ii intepam cu furculita, inima o taiem in doua pe lungime si o curatam de sangele aflat in interior. Apoi, le spalam bine si le oparim 2-3 minute intr-o oala plina cu apa clocotita si o lingurita de sare. Scoatem organele din oala, le clatim sub un jet de apa calda si le punem la fiert in alta oala spalata bine, plina cu apa calda. Este important sa adunam spuma formata la suprafata in timpul fierberii.

Dupa ce toate organele sunt fierte, le scoatem cu o paleta si le lasam sa se raceasca. Apoi, le taiem marunt in cubulete. Verdeata o tocam foarte marunt si batem ouale intr-un vas separat cu o furculita, pe care le adaugam peste organele tocate.

Adaugam sare si piper si amestecam bine, pana cand compozitia este omogena. Tapetam o tava mare cu ulei si pesmet si o umplem cu compozitia drobului de miel. Coacem drobul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ o ora. Daca doriti, puteti presara putin pesmet deasupra drobului.

Cand drobul de miel se desprinde usor de pe marginile formei si este rumenit, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca inainte de a-l portiona si servi. Pentru a evita un drob uscat, puneti multa verdeata, iar daca doriti un drob bine legat, folositi 4 oua mari la 1 kg de organe.

Drob de miel ardelenesc

drob-de-miel-ardelenesc.jpgPentru drob de miel reteta ardeleneasca, aveti nevoie de:

Ingrediente
maruntaiele de la un miel ( ficatul, plamanii, rinichii, inima)
prapurele
carne de la capul si coastele mielului 
2 legaturi de ceapa verde sau 3 mai mici
1 legatura usturoi verde sau 2 mai mici
50 ml ulei vegetal
2 legaturi de patrunjel
6 oua
sare si piper dupa gust

Instructiuni
Inainte de a incepe sa gatim drobul, trebuie sa spalam bine organele mielului si sa le punem la fiert in apa rece, fara adaugarea de sare. Cand incepe sa fiarba, trebuie sa indepartam spuma care se formeaza deasupra. Avand in vedere ca acea carne de miel este frageda, trebuie sa fierbem organele nu mai mult de o ora si 20 de minute, dupa care le lasam sa se raceasca in apa in care au fiert.

In timp ce organele se racesc, spalam ceapa si usturoiul, le tocam marunt si le calim pana cand se inmoaie si se evapora apa lasata de ele. Dupa ce le dam deoparte sa se raceasca, fierbem 3 oua si le curatam de coaja.

Punem bucatile de carne pentru ciorba de perisoare la fiert, alegem carnea si o dam deoparte, iar resturile si grasimea le tocam marunt. Dupa ce s-au racit organele, le tocam cubulete mici si le punem intr-un vas. Adaugam ceapa si usturoiul calite, cele 3 oua crude, patrunjelul, sare si piper si omogenizam compozitia.

Inmuind prapurele in apa calduta, il intindem pe un blat de lucru, adaugam jumatate din compozitia de drob, ouale fierte, cealalta jumatate de compozitie si uniformizam, dandu-i forma unei rulade. Invelim rulada cu prapurele si o punem intr-o tava unsa cu ulei. Dam drobul la cuptor timp de 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, dupa care il lasam sa se tempereze in tava.

Scoatem drobul din tava si-l punem pe un blat, iar deasupra punem o tava sau o greutate usoara, suficienta pentru a-l presa si a-l compacta. Lasam drobul sa se raceasca in acest mod, dupa care il punem la frigider.

Drob de miel cu ficat pui

drob-de-miel-cu-ficat-pui.jpg

Veti avea nevoie de:

Ingrediente
800 gr ficatei de pasare
1 praz mare sau 3 legaturi de ceapa verde
4 catei de usturoi sau 2 legaturi de usturoi verde
1 legatura patrunjel
sare si piper cate 1 lingurita sau dupa gust
1 lingurita ienibahar macinat
5 oua
4 linguri ulei de masline
1 lingurita pesmet

Instructiuni
Pentru a prepara drobul de ficat de pasare, trebuie sa spalati si sa curatati ficatul de pielite. Dupa ce l-ati pus intr-o strecuratoare pentru a se scurge de surplusul de apa, trebuie sa-l inabusiti intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline si cu capac timp de 10 minute pe o parte si alte 5-10 minute pe cealalta parte.

Cand ficatul este suficient de inabusit, il lasati sa se raceasca si il maruntiti prin masina de tocat sau robotul de bucatarie.

Prazul trebuie taiat pe toata lungimea si spalat bine printre foite. Se taie feliute si se caleste usor in 2 linguri de ulei de masline pana cand devine inmuiat.

Intr-un castron suficient de mare, se amesteca ficatul maruntit, prazul, patrunjelul tocat, usturoiul pisat, sare, piper si ienibahar dupa gust, precum si ouale.

Se pregateste o tava de chec, se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu gris. Se toarna compozitia de drob in tava si se da la cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 20-30 de minute, pana cand devine usor rumenita deasupra.

Lasati drobul sa se raceasca, portionati-l si serviti-l alaturi de legume de sezon.

Drob de miel si carne de porc

drob-de-miel-si-carne-de-porc.jpg

Pentru aceasta reteta, veti avea nevoie de:

Ingrediente
1 kg organe de miel
500 gr carne tocata porc
2 legaturi ceapa verde
4-5 catei usturoi
3 frunze leustean
4 oua
sare
piper
1 lingurita pudra de ghimbir
1 lingurita boia afumata
2 linguri seminte susan

Instructiuni
Se spala si se curata foarte bine organele mielului. Se pun in vasul mare cu o lingura de sare si apa si se fierb timp de 40-50 de minute. Dupa ce se lasa sa se raceasca, se taie organele in bucati mici, impreuna cu ceapa verde, usturoiul si frunzele de leustean. Intr-o tigaie destul de mare, se caleste ceapa taiata marunt impreuna cu uleiul, pana cand se face moale. Se adauga organele de miel taiate marunt, se pun condimentele si se lasa pe foc timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.

Intr-un castron, se pune carnea tocata, ceapa calita si organele fierte si taiate, impreuna cu ceapa verde, usturoiul, leusteanul si ouale. Se omogenizeaza bine compozitia si potriveste de sare si condimente. Se unge o tava cu ulei si se pune hartie de copt, apoi se adauga compozitia in tava si se niveleaza. Se pune tava in cuptorul incins la 180 grade Celsius, timp de 20 de minute, se presara seminte de susan deasupra si se mai lasa la cuptor pentru inca 10-20 de minute. Aceasta compozitie se poate coace atat in forma de chec, cat si intr-o tava dreptunghiulara.

Calorii drob de miel

calorii-drob-de-miel.jpgDrobul de miel este o mancare traditionala romaneasca, pregatita de obicei in perioada Pastelui, si este un fel de aperitiv sau gustare care contine, printre altele, carne tocata de miel si oua.

In ceea ce priveste continutul de calorii al drobului de miel, acesta variaza in functie de ingredientele si cantitatile utilizate in reteta. In general, drobul de miel este o mancare bogata in proteine, dar contine si un continut semnificativ de grasimi si carbohidrati, ca si in cazul unei portii de ardei umpluti.

Un drob de miel obisnuit, care contine aproximativ 100 de grame de carne de miel, 2 oua, pesmet si alte ingrediente, poate avea un continut caloric de aproximativ 200-250 de calorii. In plus, adaosul de unt sau ulei pentru prajirea drobului poate adauga si mai multe calorii.

Este important de mentionat ca drobul de miel este o mancare destul de satioasa si poate fi consumata cu moderatie in cadrul unei diete echilibrate, mai ales daca se combina cu legume sau alte preparate care contin fibre si vitamine esentiale pentru organism.

In concluzie, drobul de miel poate fi o optiune delicioasa pentru un aperitiv sau gustare, dar trebuie sa fie consumat cu moderatie, in cadrul unei diete echilibrate, pentru a evita consumul excesiv de calorii si grasimi.

Fuzzy va doreste pofta buna!