Checul aperitiv este o gustare delicioasa si usor de preparat, perfecta pentru a fi servita la petreceri sau ca aperitiv intr-o cina speciala.
Este un preparat versatil, care poate fi adaptat gusturilor si preferintelor personale, adaugand sau eliminand ingrediente in functie de dorinta.
Chec aperitiv
Checul aperitiv este o gustare delicioasa si versatila, care poate fi preparata in multe feluri si poate fi servita la diverse ocazii, cum ar fi petreceri, brunch-uri sau cine festive. Acesta poate fi umplut cu diferite ingrediente, cum ar fi legume, branza, carne, peste sau fructe de mare si servit inainte de o ciorba radauteana delicioasa.
In ceea ce priveste caloriile, acesta poate varia in functie de ingredientele folosite si de marimea portiei. In general, un chec aperitiv cu umplutura de legume are o valoare calorica mai scazuta, in jur de 100-150 de calorii pe portie. Pe de alta parte, un chec cu umplutura de carne sau branza poate ajunge la 200-300 de calorii pe portie.
Checul aperitiv poate fi o alegere buna pentru cei care urmeaza o dieta echilibrata, daca este preparat cu ingrediente sanatoase si se consuma in cantitati moderate. De asemenea, acesta poate fi o alternativa mai sanatoasa la alte gustari bogate in calorii, cum ar fi chipsurile sau covrigii sarati.
In concluzie, checul aperitiv este o gustare delicioasa si usor de preparat, care poate fi adaptata in functie de preferintele si nevoile alimentare ale fiecaruia. Este important sa fie consumat cu moderatie si sa fie inclus intr-o dieta echilibrata si sanatoasa.
Reteta chec aperitiv
Iata o reteta simpla pentru a prepara un chec aperitiv:
Ingrediente
3 oua
150g faina
1 lingurita praf de copt
100 ml ulei de masline
100 ml lapte
100g branza rasa
50g sunca sau sunca presata, taiata cubulete
50g masline fara samburi, taiate cubulete
sare si piper dupa gust
Instructiuni
Preincalziti cuptorul la 180°C si pregatiti o tava de chec cu dimensiunea de 20 x 10 cm. Ungeti-o cu putin ulei si presarati putina faina. Intr-un bol, bateti ouale pana devin spumoase. Adaugati uleiul de masline si laptele si amestecati pana se combina bine.
Cerneti faina si praful de copt si adaugati-le treptat in amestecul de oua, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Adaugati sarea si piperul dupa gust. Adaugati branza rasa, cubuletele de sunca si maslinele taiate cubulete. Amestecati usor pentru a combina toate ingredientele.
Turnati amestecul in tava de chec pregatita si nivelati suprafata. Coaceti checul timp de aproximativ 40 de minute, sau pana cand este rumenit si trece testul scobitorii (infigeti o scobitoare in mijlocul checului, daca iese curata, checul este gata). Lasati checul sa se raceasca timp de 10-15 minute in tava, apoi rasturnati-l pe un gratar si lasati-l sa se raceasca complet.
Checul aperitiv este o gustare delicioasa si se poate servi la temperatura camerei sau usor incalzit. Se poate taia in felii si servi cu o salata verde proaspata sau cu sosuri si dipuri de aperitiv.
Pentru mai multe retete chec aperitiv, Fuzzy v-a pregatit o lista intreaga chiar in randurile care urmeaza.
Chec aperitiv Jamila
Pentru reteta chec aperitiv Jamila, aveti nevoie de:
Ingrediente
5 oua mari
1 cana faina
1 praf de copt
3 linguri ulei
300 g sunca presata sau orice alt mezel
100 g telemea
100 g masline fara samburi
cateva fire marar
2 ardei rosii
Instructiuni
Incepeti prin mixarea oualor pana se formeaza o spuma. Adaugati uleiul treptat, apoi incorporati faina amestecata cu praful de copt. Dupa aceea, adaugati cubulete de sunca si ardei, branza rasa, felii de masline si marar tocat.
Amestecati toate ingredientele pentru a le omogeniza si apoi turnati amestecul intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Coaceti la foc mediu pana se rumeneste usor la suprafata, testand cu o scobitoare pentru a vedea daca este gata.
Chec aperitiv de post Jamila
Ca sa pregatiti un chec aperitiv rapid, aveti nevoie de multe legume, acest preparat fiind o mancare de post.
Ingrediente
1 kg cartofi
2 cani mari de faina
350 gr ciuperci champignon brune
2 morcovi
1/2 conopida
1/ardei galben
frunze de patrunjel
150 ml iaurt simplu de soia
50 ml lapte de post din soia
sare
piper
1/2 lingurita rozmarin uscat
1 plic intaritor sosuri
Instructiuni
Dupa ce se taie legumele in rondele, se oparesc si se pun sa se scurga pe un servet.
Seamesteca faina cu lapte, putina sare si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, apoi se omogenizeaza bine si se toarna in tava de chec, fara a o tapeta cu nimic. Se lasa in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 10 minute sa creasca putin.
Apoi se scoate tava cu aluat si se pun legumele in straturi: rondelele de legume, ciupercile taiate in doua, buchetele de conopida si, in ultimul strat, cartofii la fel ca in primul strat.
Peste legume se toarna o compozitie facuta din iaurt, condimente, rozmarin, 3 linguri de faina si un plic de intaritor de sosuri, preparat conform instructiunilor de pe pachet.
Se orneaza sosul cu cateva legume pentru a arata mai frumos si tava se pune in cuptorul deja incalzit la aproximativ 200 de grade. Dureaza aproximativ 30 de minute sa se rumeneasca bine.
Chec aperitiv Gina Bradea
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
6 oua
100 ml ulei
200 g faina
1 lingurita praf de copt
150 g carnat afumat sau alt mezel
100 g cascaval sau branza tare
50 g masline fara samburi
1 ardei gras
sare
piper
Instructiuni
Se separa albusul de galbenus, apoi se sparg ouale. Galbenusurile se amesteca cu sare, folosind un tel, si se lasa deoparte sa se intensifice culoarea. Albusurile se bat spuma cu piper proaspat macinat, folosind un mixer.
Se adauga uleiul putin cate putin in galbenusuri, amestecand la fel ca la maioneza. Peste albusurile batute se rastoarna amestecul de galbenus si se amesteca usor. Se adauga ardeiul, maslinele, cascavalul si carnatii taiati cubulete si se amesteca din nou.
Se adauga faina si praful de copt, folosind o sita si amestecand constant cu miscari usoare, de jos in sus. Se rastoarna aluatul intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si se niveleaza deasupra.
Se coace la cuptorul preincalzit la o temperatura de 200 de grade Celsius, foc sus-jos la cuptoarele electrice, foc mediu la cuptoarele pe gaz, timp de 40-50 de minute, pana cand este rumenit frumos deasupra.
Se lasa la racit cel putin 20 de minute inainte de taiere, pentru a evita sfaramarea.
Chec aperitiv cu legume
Pentru acest chec, este nevoie de:
Ingrediente
4 oua
4 linguri de faina
3 linguri de ulei
100 g masline
100 g mezel ( carnati/salam)
1 dovlecel mic
5-6 felii de gogosar murat
1 lingurita praf de copt
sare
ketchup
Instructiuni
Amestecam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul si mixam timp de un minut, dupa care incorporam faina si praful de copt. Adaugam legumele si mezelurile tocate marunt si turnam compozitia intr-un vas de yenna uns cu ulei si tapetat cu faina.
Pregatim un grilaj de ketchup deasupra checului si il coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius timp de 25 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Lasam checul sa se raceasca si apoi il portionam.
Chec aperitiv cu sunca si cascaval
Pentru reteta chec aperitiv cu sunca si cascaval veti avea nevoie de:
Ingrediente
2 oua si un galbenus
300 ml lapte
50 ml ulei
50 g parmezan ras
300 g faina
100 g sunca taiata cubulete
100 g cascaval sau mozzarella taiat cubulete
1 lingurita praf de copt
sare
piper macinat
Instructiuni
Pentru a pregati acest chec delicios, trebuie sa mixam ouale intr-un bol si sa adaugam treptat laptele, uleiul si parmezanul, amestecand bine dupa fiecare ingredient pentru a obtine o compozitie omogena.
Adaugam faina si praful de copt si condimentam cu sare si piper. Apoi, adaugam cubuletele de sunca si cascavalul si amestecam cu o paleta.
Turnam compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si o introducem in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute, pana cand este rumenit si copt in interior.
Lasam checul sa se raceasca inainte de a-l taia in felii delicioase.
Chec aperitiv mozaic
Pentru acest chec aperitiv gatit la multicooker veti necesita:
Ingrediente
4 oua
150 gr smantana
150 ml apa minerala
300 gr faina
100 ml ulei
150 gr ceafa afumata
100 gr cascaval
250 gr ciuperci conservate
1 ardei rosu
1 ceapa rosie mica
100 gr masline verzi fara samburi
cimbru
piper
1 plic praf de copt
Instructiuni
Mai intai, pregatim ingredientele pentru umplutura. Taiem ciupercile marunt sau le lasam feliate, dupa care taiem ardeiul si ceapa in cubulete, iar maslinele le lasam intregi. Bucatile de ceafa afumata si cascavalul sunt si ele taiate in cubulete.
Mixam cele patru oua si adaugam treptat smantana, uleiul si apa minerala, dupa care incorporam praful de copt amestecat cu faina. Adaugam ingredientele taiate, cimbrul si piperul macinat, apoi amestecam bine cu o spatula.
Ungem vasul multicookerului cu putin ulei si turnam compozitia de chec in el. Asezam vasul in aparat, il conectam la sursa de curent si setam programul BAKE de la butonul MENU. Setam timpul la 40 de minute de la butonul COOKING TIME si temperatura la 180 de grade de la butonul TEMPERATURE. Inchidem capacul si apasam butonul START.
Cu zece minute inainte de finalizarea timpului, intorcem checul pe partea cealalta pentru a se rumeni uniform. Dupa expirarea timpului, deconectam aparatul si lasam checul sa se raceasca treptat in vas timp de 10 minute pentru a-si pastra forma.
Servim checul cu ketchup sau rosii. Are o culoare placuta, galben intens datorita oualor de tara.
Chec aperitiv cu ciuperci de post
Reteta chec aperitiv cu ciuperci de post nu este deloc una complicata iar pentru ea veti avea nevoie de:
Ingrediente
200 de grame de ciuperci proaspete
100 de grame de masline taiate
200 de ml de apa minerala
50 de ml de ulei de floarea-soarelui sau de masline
1 morcov mic
1 lingura de seminte de in
1 lingura de seminte de mac
250 de grame de faina
1 ardei iute sau 1 lingura de pudra de boia iute
1 plic de praf de copt
cateva frunze de patrunjel
1 lingurita de sare
1/4 lingurita de drojdie uscata
Instructiuni
Ciupercile se curata, se spala si se fierb in apa clocotita timp de 10-20 de minute. Morcovul se curata, se spala si se rade. Patrunjelul se spala si se toaca marunt.
Intr-un castron se pune apa carbogazoasa, apoi se adauga treptat uleiul, sarea si faina si se amesteca cu telul. Se adauga semintele de mac si de in, ciupercile, maslinele, patrunjelul, morcovul, praful de copt si drojdia. Se amesteca bine si se mai adauga faina daca este nevoie pentru a obtine un aluat inchegat.
Se ia o tava de chec, se unge cu ulei si se presara faina. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se lasa la copt timp de 20-25 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Se opreste cuptorul si se mai lasa tava in cuptor timp de 15 minute cu usa inchisa.
Este un aperitiv excelent de post, care poate fi pregatit fara seminte de mac sau de in, insa acestea adauga un gust foarte bun si sunt si sanatoase.
Chec aperitiv cu ciuperci
Pentru un chec aperitiv pufos, veti avea nevoie de :
Ingrediente
Aluatul: 3 oua
50 ml ulei de floarea soarelui
250 gr faina alba de grau
4 lg smantana grasime 3 %
1 plic praf de copt
sare
Umplutura: 1 conserva ciuperci
1 ceapa galbena
1 morcov
sare
ulei de floarea soarelui 1 lingura
Instructiuni
Incepem prin pregatirea umpluturii. Se toaca marunt ceapa si morcovul curatat, apoi se calesc in putin ulei pana se inmoaie si devin translucide. Se adauga ciupercile tocate si scurse de lichidul din conserva, se asezoneaza cu sare si se lasa la calit inca 3 minute. Dupa aceea, umplutura se lasa sa se raceasca in timp ce pregatim aluatul.
Intr-un bol, se bat ouale cu smantana, uleiul si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se adauga sare dupa gust. Se iau doua linguri din compozitie si se amesteca cu umplutura de ciuperci. Aluatul se toarna intr-o tava de chec tapetata cu hartie de pergament, iar in mijloc se aseaza usor cu lingura, umplutura. Se pune la copt in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius timp de aproximativ 35 de minute.
Dupa ce checul trece testul cu scobitoarea, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Chec aperitiv cu salam
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
Ingrediente
4 oua
5 linguri ulei
100 gr salam
1 ardei gras rosu mai mic
3 castraveciori mici murati
6 linguri de faina
sare
piper
1 praf de copt
Instructiuni
Pentru a pregati acest aperitiv, trebuie sa spalam ardeiul si sa-l taiem cubulete mici, sa taiem castraveciorii cubulete mici si sa taiem si salamul.
Intr-un castron, spargem ouale si le mixam bine pana isi maresc volumul, apoi adaugam uleiul. Amestecam si adaugam faina amestecata cu praful de copt. Folosind o paleta, incorporam de jos in sus pana cand faina se integreaza in compozitie, apoi adaugam salamul, ardeiul si castraveciorii. Amestecam bine, apoi turnam compozitia obtinuta intr-o tava de chec unsa si tapetata cu faina.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Cand checul este bine rumenit si trece testul cu scobitoarea, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca. Apoi il feliem si aperitivul este pregatit pentru a fi servit.
Chec aperitiv cu dovlecei
Pentru acest chec aperitiv sanatos, in randurile de mai jos veti gasi ingredientele de care aveti nevoie cat si instructiunile.
Ingrediente
1 dovlecel mare -500 gr
75 gr de bacon
2 linguri ulei de masline
1 ceapa
1 catel de usturoi
3 oua
3 linguri de branza de vaci batuta
60 gr de branza St-Paulin sau casaval ras
3 linguri seminte (amestec floarea soarelui, lin, susan)
cimbru uscat
sare, piper
Instructiuni
Pentru a pregati aceasta reteta de chec cu dovlecei si bacon afumat, trebuie sa incepeti prin a spala si curata partial dovlecelul, astfel incat sa ii lasati un pic de coaja, mai ales daca este bio. Taiati apoi dovlecelul in cubulete. Tocati marunt si ceapa si usturoiul.
Incingeti o tigaie cu putin ulei de masline si adaugati baconul afumat taiat bucatele, impreuna cu ceapa si usturoiul. Sotati-le pana cand devin aurii si apoi adaugati cuburile de dovlecel. Gatiti-le impreuna timp de 8-10 minute pana cand apa lasata de dovlecel se evapora. Asezonati dupa gust si lasati amestecul sa se raceasca.
Intr-un castron, bateti ouale intregi si adaugati branza de vaci, semintele si branza rasa. Incorporati cubuletele de dovlecel si amestecati bine.
Ungem o tava de chec si varsam amestecul in ea. Gatiti la bain-marie in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 1 ora. Pentru a verifica daca este copt, incercati cu lama unui cutit mijlocul checului.
Lasati checul sa se raceasca bine inainte de a-l taia si servi.
Chec aperitiv cu sunca si telemea
Aveti nevoie de:
Ingrediente
2 oua
1 cana de smantana grasa
100 grame sunca presata
100 grame telemea de vaci
1 cana de faina
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1 legatura de marar
50 grame cascaval, pentru gratinat
Instructiuni
Se spala si se taie marunt mararul.
Cubuletele de sunca presata se pregatesc, iar telemeaua se rade pe razatoarea mare. De asemenea, cascavalul se rade pe razatoarea fina.
Cele doua oua se bat bine, apoi se adauga bicarbonatul, smantana, sunca presata, telemeaua si mararul tocat. La final, se adauga faina si se amesteca pana la uniformizare.
Se toarna aluatul intr-o forma de unica folosinta unsa cu unt, se niveleaza, iar deasupra se presara cascavalul razuit fin.
Se coace la foc potrivit in cuptor. Dupa aproximativ 30 de minute, cand checul s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se poate desprinde de forma si se poate taia in felii.
Chec aperitiv cu masline
Veti avea nevoie de:
Ingrediente
180 g de faina
6 oua la temperatura camerei
200 g de cascaval dat pe razatoare
150 g de masline fara samburi, rondele
150 g de kaize taiat cuburi
2 ardei kapia in otet
1 lingurita rasa de boia
1 lingurita rasa de cimbru
1 plic de praf de copt
40 ml de ulei
sare si piper dupa gust
unt si faina pentru tapetat tava sau de hartie de copt
Instructiuni
In prima faza, amesteca faina cu praful de copt. Bate ouale cu sare folosind un mixer pana cand devin pufoase. Incorporaza faina cu praful de copt, amestecand in continuare. Repeta procedeul si cu uleiul.
Adauga cascavalul, maslinele, kaizerul, ardeii kapia, boia, cimbru si piper. Amesteca cu o spatula de silicon. Tapeteaza cu unt si faina o forma de tort cu fund detasabil sau o forma de cozonac. Pune compozitia in forma si da-o la cuptorul incins in prealabil la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute sau pana cand este perfect crescut si rumenit si a trecut testul scobitorii. Lasa preparatul sa se raceasca pe un tocator.
Chec aperitiv cu spanac
Pentru a pregati acest chec veti avea nevoie:
Ingrediente
4 oua
60 g unt moale
150 g smantana
140 g cascaval ras
200 g faina
1/2 plic praf de copt
o mana de spanac proaspat
sare,piper
Instructiuni
Mixeaza untul moale cu sarea si piperul. Adauga ouale unul cate unul, mixand in continuare.
Adauga smantana, cascavalul si faina amestecata cu praful de copt. In final, adauga spanacul proaspat spalat, uscat si tocat. Unge cu unt o tava termorezistenta si adauga compozitia. Presara putin cascaval deasupra si introdu tava in cuptorul preincalzit.
Coace checul timp de 45-50 de minute pana se rumeneste usor si se desprind marginile. Serveste checul dupa ce se raceste.
Chec aperitiv cu piept de pui
Sunt necesare:
Ingrediente
un piept de pui dezosat
2 legaturi marar verde
2 legaturi ceapa verde
2 legaturi usturoi verde
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
3 oua
sare
piper
ulei de masline
2 foi proaspete de placinta
susan
Instructiuni
Carnea o spalam si o tocam marunt, la fel si verdeata. Punem toate ingredientele tocate si condimentele intr-un castron si amestecam bine. Lasam deoparte timp de 10 minute.
Ungem o forma dreptunghiulara de copt cu putin ulei de masline si asezam cele doua foi de placinta, lasand marginile in afara. Asezam apoi compozitia de carne peste foi cu ajutorul unei linguri si nivelam frumos. Acoperim cu marginile foilor de placinta, presaram putin ulei de masline si dam la cuptorul preincalzit. Lasam sa se coaca timp de aproximativ o ora la foc mediu.
Dupa coacere, scoatem forma din cuptor si lasam sa se raceasca cateva minute. Rasturnam apoi checul pe un platou si presaram putin susan deasupra. Lasam sa se raceasca complet si il punem la frigider pana la momentul servirii.
Chec aperitiv pentru copii
Aceasta reteta este una foarte sanatoasa pentru copii iar pentru a o prepara veti avea nevoie:
Ingrediente
4 oua de tara
100 g branza calcica facuta in casa
3 fire ceapa verde
un manunchi serios de leurda
3 ciuperci mari
2 linguri smantana
8 linguri faina integrala de grau
1/2 plic praf de copt
3 linguri ulei de masline
piper, patrunjel, marar
Instructiuni
Inainte de a incepe prepararea, scoatem ouale din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei. Apoi pregatim o tava de chec, pe care o ungem cu ulei si o tapetam cu faina.
Curatam ciupercile si cotoarele, le spalam bine si le punem la fiert. Aruncam prima apa si lasam sa clocoteasca pentru a curata ciupercile prin fierbere si a nu mai lasa culoare inchisa in aluat. Le scurgem si le lasam sa se raceasca.
Spalam leurda si ceapa si le maruntim. Intr-o tigaie, punem 2 linguri de ulei de masline si calim ceapa, leurda si ciupercile. Lasam sa scada apa ce se va scurge de la ciuperci. Cand sunt calite, oprim focul si adaugam branza calcica.
Separat, batem albusurile spuma si adaugam treptat galbenusurile. Punem peste compozitie smantana si o lingura de ulei de masline, amestecam pana se omogenizeaza.
Faina combinata cu praful de copt se adauga peste compozitia de mai sus. Adaugam legumele calite si amestecam usor. Punem piper, marar si patrunjel.
Turnam compozitia in tava si o asezam in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 45-50 de minute. In primele 15 minute nu deschidem cuptorul si lasam focul mai tare. Apoi dam la foc mic. Checul este gata cand trece testul cu scobitoarea. Trebuie lasat sa se raceasca treptat in cuptor.
Chec aperitiv cu ton
Aveti nevoie de:
Ingrediente
4 oua
3 linguri iaurt
1 lingura parmezan ras
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1/2 gogosar
3 rosii uscate in ulei
40 gr masline fara samburi
130 gr ton bucati
patrunjel verde
sare
piper
Instructiuni
Pentru a pregati checul, vom incepe prin curatarea gogosarului de seminte si taierea acestuia in cubulete. Apoi, vom taia maslinele in felii rotunde, iar rosiile uscate le vom toca marunt. De asemenea, vom spala patrunjelul verde si il vom marunti.
Intr-un bol, vom mixa ouale pana cand acestea devin spumoase. Vom adauga iaurtul si parmezanul ras, apoi faina si praful de copt.
Tonul din conserva va fi scurs de ulei si pus pe un servetel pentru a se absorbi cat mai mult ulei. Tonul va fi apoi incorporat in compozitie impreuna cu gogosarul, rosiile uscate, maslinele si patrunjelul verde.
Vom amesteca toate ingredientele cu o lingura si la final vom presara putina sare si piper. O tava potrivita de chec va fi tapetata cu hartie de copt, dupa care vom turna compozitia si o vom nivela.
Checul va fi introdus in cuptorul preincalzit la o temperatura corespunzatoare si va fi lasat sa se rumeneasca frumos si sa treaca testul cu scobitoarea. Dupa ce este gata, checul va fi scos din cuptor si lasat sa se raceasca. Acesta se va putea servi cald sau rece, dupa preferinta.
Fuzzy spera ca aceste retete de chec aperitiv sa va placa si sa va fie de folos. Pofta buna!