Proteinele sunt molecule complexe si esentiale pentru toate formele de viata.

Acestea sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi, care sunt grupuri de molecule organice care contin un atom de carbon, un grup amino (-NH2) si un grup carboxil (-COOH). Exista 20 de tipuri diferite de aminoacizi care pot fi utilizati pentru a construi proteinele, fiecare cu proprietati chimice unice.

Proteine

Proteinele au multe functii importante in corpul uman si in alte organisme. Acestea pot actiona ca enzime, care ajuta la catalizarea reactiilor chimice, si ca anticorpi, care ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor. De asemenea, proteinele pot fi utilizate pentru a construi structuri fizice in corp, cum ar fi muschii si pielea.

Proteinele sunt produse prin procesul de sinteza proteica, care are loc in ribozomi. In acest proces, informatia genetica stocata in ADN este transcrisa intr-un mesaj ARN, care este apoi tradus intr-un lant de aminoacizi specifici. Acest lant de aminoacizi este ulterior pliat intr-o forma specifica, cunoscuta sub numele de structura proteica.

Exista diferite niveluri de structura proteica, incluzand structura primara, secundara, tertiara si cuaternara. Structura primara se refera la secventa specifica de aminoacizi dintr-o proteina, in timp ce structura secundara se refera la modul in care lantul de aminoacizi se pliaza. Structura tertiara se refera la plierea tridimensionala a intregului lant de aminoacizi, iar structura cuaternara se refera la aranjarea subunitatilor multiple ale proteinelor mai mari.

Proteinele sunt esentiale pentru o gama larga de functii fiziologice in corpul uman si in alte organisme. Alimentele bogate in proteine includ carnea, pestele, ouale, leguminoasele si produsele lactate. Deficienta de proteine poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi slabiciune musculara, pierderea masei musculare, probleme de crestere si dezvoltare de afectiuni ale sistemului imunitar.

Tipuri de proteine

tipuri-de-proteine.jpg

Proteinele sunt compusi organici din carbon, hidrogen, azot, oxigen si sulf, alcatuite din lanturi sau polimeri de aminoacizi. Acestea sunt macronutrienti esentiali care furnizeaza organismului energie si calorii, dar rolul lor este mult mai complex. In organismul uman, exista aproximativ 20.000 de proteine unice.

Desi sute de aminoacizi exista in natura, doar 20 sunt necesari pentru crearea tuturor proteinelor din corpul nostru si al altor forme de viata. Daca te-ai intrebat despre proteina tipica, trebuie sa stii ca aceasta poate fi formata din aproximativ 300 de aminoacizi, iar numarul acestora sau al secventelor pe care le formeaza sunt unice pentru fiecare proteina.

Tipuri de proteine si rolul lor in organism
Specialistii de la National Institutes of Health grupaza proteinele in mai multe categorii, in functie de rolul lor in organism. Cele mai importante proteine sunt:

Imunoglobulina G (IgG)
Este un anticorp care se leaga de particule straine nocive (virusuri, bacterii), protejand organismul impotriva acestora.

Fenilalanin-hidroxilaza
Este o enzima implicata in aproape toate reactiile chimice care au loc in celule si joaca un rol esential in formarea moleculelor noi prin citirea informatiei genetice stocate in ADN.

Hormonul de crestere
Acesta este o proteina mesager, care transmite semnale pentru a coordona procesele biologice dintre celule, tesuturi si organe diferite.

Actina
Reprezinta o componenta structurala, care are rol in formarea structurii celulelor si in functionarea lor, fiind esentiala in procesul de motricitate la scara mai larga.

Feritina
Este o proteina care se leaga si transporta atomi sau molecule mici prin celule si intregul organism.

Iata principalele functii ale proteinelor in organism, si motivul pentru care este important sa avem o dieta echilibrata si sa consumam o anumita cantitate de proteine zilnice:

  • Sunt o sursa suplimentara de energie: proteinele pot fi utilizate ca sursa de energie atunci cand carbohidratii si grasimile nu sunt disponibile, cum ar fi in cazul unui efort sustinut.
  • Contribuie la dezvoltarea masei musculare: proteinele sunt esentiale pentru sinteza proteinelor musculare si pentru mentinerea masei musculare.
  • Ofera suport pentru intarirea sistemului osos: proteinele pot contribui la mentinerea sanatatii oaselor prin sustinerea absorbtiei de calciu.
  • Ajuta la buna functionare a sistemului imunitar: proteinele sunt esentiale pentru producerea anticorpilor si sustinerea sistemului imunitar.
  • Sustin arderile depozitelor de grasime: proteinele pot ajuta la reglarea metabolismului si pot contribui la arderea mai multor calorii.
  • Contribuie la o recuperare eficienta dupa traume fizice: proteinele sunt esentiale pentru repararea tesuturilor si pentru reducerea inflamatiilor.
  • Transporta nutrientii in organism: proteinele pot transporta vitamine, minerale, zaharuri, colesterol, oxigen si alte substante prin sange catre celule si tesuturi pentru a sustine functiile normale ale corpului.

De cate proteine avem nevoie zilnic
Pentru a produce proteine, hormoni si enzime, organismul nostru are nevoie de aminoacizi, care sunt unitatile structurale ale acestora. Din pacate, nu putem produce toti aminoacizii necesari, asa ca trebuie sa-i obtinem prin alimentatie sau prin suplimente. Proteinele, alaturi de carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa, sunt nutrientii necesari pentru functionarea optima a organismului.

Aceasta necesitate variaza in functie de varsta, sex, nivelul de activitate fizica, statusul fiziologic, obiceiurile alimentare si de factorii genetici, si este stabilita de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Pentru proteine, necesarul mediu zilnic este de cel putin 0,83 grame per kilogram de greutate corporala.

Astfel, un adult de 70 de kg ar trebui sa consume cel putin 58 de grame de proteine in fiecare zi, echivalentul proteinelor din 200 de grame de piept de pui sau 240 de grame de mix de nuci. Totusi, necesarul de proteine este diferit in perioadele de crestere, sarcina sau alaptare, si pentru varstnici, care au nevoie de aceeasi cantitate de proteine, dar mai putine calorii, din cauza metabolismului mai lent si a stilului de viata sedentar.

Recomandarile specialistilor pentru necesarul zilnic de proteine sunt stabilite de EFSA in functie de varsta, sex, greutatea corporala si nivelul de activitate fizica. Acestea sunt:

  • Adulti (inclusiv persoanele in varsta) au nevoie de 0,83 g de proteine pe kilogram de greutate corporala, zilnic.
  • Pentru bebelusi, copii si adolescenti, necesarul zilnic de proteine variaza intre 0,83 g si 1,31 g per kilogram de greutate corporala, in functie de varsta.
  • Femeile insarcinate au nevoie de 1 g, 9 g si, respectiv, 28 de g de proteine pe zi, in primul, al doilea, respectiv al treilea trimestru.
  • Femeile care alapteaza trebuie sa consume 19 g de proteine zilnic in primele 6 luni de lactatie si 13 g zilnic dupa aceea.

Este important sa retinem ca aceste valori sunt de referinta si ca fiecare organism este unic, cu propriile sale nevoi individuale.

Proteine totale serice

proteine-totale-serice.pngProteinele sunt macromolecule alcatuite din aminoacizi si, cu exceptia imunoglobulinelor, care au origine plasmocitara, majoritatea proteinelor sunt sintetizate la nivel hepatic. Principalele functii ale proteinelor in organismul uman sunt urmatoarele:

  • Rezerva proteica;
  • Mentinerea presiunii coloid osmotice;
  • Transport al diferitelor substante organice si anorganice intre compartimentele organismului;
  • Rol biologic specific al imunoglobulinelor in imunitatea organismului.

Valorile normale ale proteinelor serice totale variaza in functie de varsta pacientului si sunt cuprinse in urmatoarele intervale:

  • Prematuri: 3.6-6 g/dL
  • Nou-nascut la termen: 4.6-7 g/dL
  • 7 zile – 7 luni: 4.4-7.6 g/dL
  • 7 luni – 1 an: 5.1-7.3 g/dL
  • 1 – 3 ani: 5.6-7.5 g/dL
  • 3 – 18 ani: 6.0-8.0 g/dL
  • Adulti: 6.6-8.7 g/dL

Interpretarea variatiilor valorilor pentru proteinele serice se face astfel:

  • Cresteri ale proteinelor serice totale pot fi intalnite in cazul deshidratarii si hemoconcentrarii, hepatitei virale C cronice, mielomului multiplu si altor afectiuni neoplazice de natura hematologica care determina productie crescuta de proteine monoclonale (gamopatii monoclonale), bolii Wldenstrom, colagenozelor, poliartritei reumatoide, sarcoidozei.
  • Scaderi ale proteinelor totale se datoreaza aportului alimentar insuficient specific starilor de inanitie sau malabsorbtie intestinala, afectiunilor hepatice cronice, alcoolismului cronic, glomerulonefritelor si sindromului nefrotic, hemodilutiei datorate perfuzarii excesive, enteropatiilor cu pierderi de proteine, bolii Crohn, colitei ulcerative, arsurilor extinse sau hipotiroidismului.

Proteine totale serice scazute
Iata cateva cauze ale scaderii proteinelor serice:

  • Aport alimentar insuficient (inanitie sau malabsorbtie);
  • Ciroza hepatica si alcoolism cronic;
  • Glomerulonefrite si sindroame nefrotice;
  • Insuficienta cardiaca;
  • Enteropatii cu pierderi de proteine;
  • Boala Crohn si colita ulceroasa;
  • Afectiuni dermatologice severe si arsuri;
  • Hipotiroidism.

Proteine in urina

proteine-in-urina.jpgRolurile proteinei in organism sunt extrem de diverse si includ formarea tesuturilor musculare si osoase, mentinerea circulatiei sanguine si sustinerea sistemului imunitar impotriva infectiilor. Cu toate acestea, nivelurile crescute de proteine in urina (proteinurie) pot indica prezenta unor afectiuni sau probleme ale functiei renale.

In timp ce sangele circula prin rinichi, acesta este filtrat pentru a elimina produsele de deseu si excesul de lichid. Proteinele din sange sunt de obicei prea mari pentru a trece prin sistemul de filtrare a rinichilor si, prin urmare, sunt prezente in mod normal intr-o cantitate foarte mica in urina finala. Nivelurile ridicate de proteine in urina pot indica probleme ale sistemului de filtrare al rinichilor (glomeruli).

Anumite afectiuni, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, pot duce la leziuni ale glomerulilor, afectandu-le capacitatea de filtrare a proteinelor si a altor produse de deseu din sange. Masurarea nivelului de proteine din urina poate ajuta medicii sa determine gradul de leziune renala si riscul de insuficienta renala.

Cauze
Cauzele proteinuriei includ deshidratarea, activitatile fizice intense, febra si temperaturile extrem de scazute. Daca nivelul ridicat de proteine din urina este detectat, medicul va monitoriza acest nivel pentru a vedea daca revine la normal sau ramane ridicat, ceea ce poate indica o posibila afectiune renala.

Medicul poate cere teste regulate de proteinurie pentru persoanele care prezinta un risc mai mare de afectiuni renale, cum ar fi cele cu endocardita, insuficienta cardiaca, artrita reumatoida sau preeclampsie. Femeile insarcinate si cele cu un istoric medical familial de boli renale prezinta si ele un risc mai mare de aparitie a proteinuriei.

Simptome
Simptomele proteinuriei includ urinare frecventa, umflarea mainilor, picioarelor, fetei sau abdomenului, crampe musculare pe timp de noapte, greata, varsaturi si scaderea poftei de mancare. Cu toate acestea, atunci cand leziunile renale sunt minore si afectiunea este in stadiul incipient, nu sunt prezente simptome specifice, intrucat nivelul de proteine in urina nu este prea mare. La femeile insarcinate, prezenta proteinelor in urina poate indica si preeclampsia, o problema severa care poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale.

Factori de risc
Factorii care pot creste riscul dezvoltarii proteinuriei includ:

  • Varsta – adultii mai in varsta prezinta o mai mare predispozitie la deshidratare si la probleme renale care pot duce la aparitia proteinelor in urina;
  • Hipertensiune arteriala – persoanele cu tensiune arteriala ridicata au un risc mai mare de a dezvolta diabet sau boli renale;
  • Diabetul – aceasta fiind una dintre cele mai comune cauze de boli renale cronice;
  • Istoric familial – riscul fiind mai mare daca exista un istoric medical de preeclampsie sau afectiuni renale in familie;
  • Supraponderabilitate sau obezitate – greutatea peste limitele normale fiind asociata cu hipertensiune arteriala, diabet si preeclampsia.

Diagnosticare
Pentru a verifica existenta unui nivel crescut de proteine in urina, medicul va cere efectuarea unui test de urina specific, care va fi analizat in laborator pentru a verifica prezenta sau absenta altor schimbari, cum ar fi leucocite, eritrocite, bacterii etc.

Daca exista suspiciuni privind o potentiala afectiune renala, medicul poate solicita efectuarea unor teste de urina suplimentare si alte analize, cum ar fi teste imagistice (tomografie computerizata sau ecografie), analize de sange sau biopsie renala, pentru a evalua functiile renale, identifica eventuale blocaje, calculi sau tumori renale.

In urma diagnosticului, medicul specialist va recomanda un tratament adecvat, avand in vedere si alte aspecte personale, cum ar fi prezenta sau absenta altor afectiuni sau tratamente in curs de desfasurare.

Tratamentul va depinde de cauza principala a proteinuriei, fiind important sa se trateze problemele severe pentru a preveni aparitia insuficientei renale. In cazul proteinuriei usoare sau temporare, nu poate fi necesar un tratament, dar este important sa se monitorizeze starea renala.

Este esential sa discutati cu un medic specialist cat mai curand posibil daca prezentati simptome asociate cu proteinuria, pentru a putea primi diagnosticul corect si tratamentul corespunzator.

Surse de proteine

surse-de-proteine.pngRecomandarea este ca noi sa includem in meniul zilnic atat proteine de provenienta animala, cat si de proveninta vegetala.

Proteinele complete, care contin toti cei noua aminoacizi esentiali, se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele vegetale de inalta calitate. In mod obisnuit, sursele de proteine complete sunt alimentele de origine animala, precum carnea (de pui sau de peste), ouale sau produsele lactate, in timp ce alimentele vegetale sunt, de regula, proteine incomplete.

Este important sa retinem, mai ales daca urmam o dieta vegana sau vegetariana, ca putem combina diferite alimente, cum ar fi orezul cu boabele (fasole, mazare, linte), pentru a obtine proteine complete. In plus, trebuie sa retinem ca exista surse vegetale de proteine complete, cum ar fi quinoa, soia, fisticul si cerealele integrale (cum ar fi painea din cereale integrale).

Proteine vegetale

proteine-vegetale.jpg

Fuzzy a adunat laolalta cateva alimente bogate in proteine vegetale, care contin nutrienti valorosi, atat pentru vegetarieni, cat si pentru cei care, de altfel, consuma carne:

Legume bogate in proteine

Leguminoase
Surse alternative de proteine, precum nautul, lintea, fasolea sau mazarea verde, sunt de obicei gatite si condimentate pentru a obtine o textura asemanatoare cu cea care se regaseste in gustoasele chiftele din carne. Multi oameni aleg aceste optiuni pentru a se adapta unui stil de viata vegetarian. Exista multe retete delicioase si reinventate fara carne pe care merita sa le incercam pentru a include macar o masa fara carne in alimentatia noastra din cand in cand.

Ciuperci
Ciupercile pot fi o alternativa excelenta la carne, datorita gustului si texturii lor unice. Ciupercile champignon, pleurotus sau portobello sunt bogate in proteine, fibre si vitamine si pot fi preparate in delicioase feluri principale, cum ar si spre exemplu ciulama de ciuperci. Ciupercile mici pot fi utilizate pentru a pregati tocanite sau paste, in timp ce cele mai mari pot fi preparate ca un inlocuitor al chiftelilor intr-un hamburger.

Alimente din soia
Deja de mult timp, soia este cunoscuta ca fiind un aliment ideal pentru un stil de viata vegetarian. Produsele din soia sunt consumate de multi, fie ei vegetarieni, vegani sau mancatori de carne, datorita continutului mare de proteine si versatilitatii lor. Acestea reprezinta o alegere excelenta chiar si pentru persoanele care au intoleranta la lactoza, deoarece produsele din soia, precum laptele, iaurturile sau smantana de gatit, pot fi folosite ca alternative. Mai exista si alimente precum tofu sau tempeh, care pot inlocui carnea in feluri principale sau supe, oferind o textura similara. O tendinta recenta o reprezinta edamame, adica pastaile tinere si verzi de soia, bogate in proteine, iar boabele din acestea pot fi consumate fierte, sotate sau chiar crude in salate sau alte feluri de mancare.

Seminte
Semintele, precum cele de canepa, chia sau in, contin, de asemenea, cantitati semnificative de proteine. Acestea pot fi adaugate in salate sau consumate sub forma de budinca de seminte de chia la micul dejun. In plus, din semintele de in, putem prepara chiar si oua vegane.

Oleaginoase
Oleaginoasele, cum ar fi arahidele, migdalele, nucile caju, nucile si fisticul, sunt, de asemenea, bogate in proteine, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti valorosi. Acestea pot fi consumate ca gustari sau adaugate in salate, iar alternativele de unturi, cum ar fi untul de arahide, de migdale sau de caju, pot fi o optiune sanatoasa.

Cereale si pseudocereale
Ovazul, amarantul, hrisca si quinoa sunt cateva cereale si pseudocereale bogate in proteine, desi nu asociem in mod obisnuit cerealele cu acest macronutrient esential. Acestea pot fi consumate la micul dejun sub forma de fulgi sau gatite ca garnitura sau in salate.

Fulgi de drojdie inactiva
Fulgii de drojdie inactiva sunt un condiment bogat in proteine, vitamine si minerale, cu un gust placut asemanator cascavalului, ceea ce ii face o alegere populara pentru salate si feluri principale vegane in locul cascavalului.

Proteine animale

proteine-animale.jpg

Alimentele de origine animala contin, in cea mai mare parte, proteine. Astfel, atunci cand ne referim la proteine animale, ne referim la cele din carne, peste, fructe de mare, produse lactate si oua.

Proteinele pot fi impartite in complete si incomplete, fiind considerate complete cele care contin toti cei 9 aminoacizi esentiali pe care corpul nostru nu ii poate produce. Proteinele animale sunt proteine complete si se gasesc in cantitati mari in galbenusul de ou, carne, peste, lapte si produse lactate.

Pe de alta parte, proteinele incomplete sunt cele in care lipesc cel putin unul dintre aminoacizii esentiali. Aceste proteine se gasesc in principal in surse vegetale precum legume, fructe, leguminoase, cereale, nuci si soia.

Iata si lista cu alimente cu proteine:

Lapte
De mii de ani, oamenii au consumat lapte, care este extrem de bogat in substante nutritive. Laptele este o sursa buna de proteine de inalta calitate si este bogat in calciu, fosfor si riboflavina (vitamina B2). Exista 3 tipuri de lapte de vaca disponibile in magazine, cu diferite continuturi de grasimi. Daca va ingrijoreaza aportul de grasimi, puteti alege lapte cu continut scazut sau cu zero grasimi. De exemplu, 100 ml de lapte cu un continut de grasimi de 1% contine aproximativ 3,4 g de proteine. 

Iaurt grecesc si skyr
In general, iaurturile si alimentele pe baza de iaurt sunt o sursa bogata de proteine. Cu toate acestea, cele mai bune surse sunt iaurtul grecesc si skyr-ul. Acestea difera de iaurtul obisnuit prin faptul ca excesul de apa si lactoza este eliminat in timpul procesarii. Iaurtul grecesc ramane astfel cremos si contine mai multe proteine si mai putini carbohidrati si zaharuri. Skyr-ul, pe de alta parte, contine mult mai putine grasimi decat alte tipuri de iaurt. O portie mai mare de iaurt grecesc (170 g) contine pana la 17 g de proteine, in timp ce 100 g de skyr contine pana la 11 g de proteine. Pentru a evita un consum ridicat de zahar, incercati sa alegeti produse fara aroma. In plus, puteti incerca iaurtul grecesc integral sau skyr, care contin un procent ridicat de proteine, dar si un continut mai mare de grasimi si calorii.

Cottage cheese
Cottage cheese este o branza moale si cremoasa de vaci, cu un continut scazut de grasimi si calorii. Este o branza proaspata, care nu este maturata si, prin urmare, are o aroma delicata in comparatie cu branzeturile mai tari. Este bogata in calciu, fosfor, seleniu, vitamina B12, riboflavina si alti nutrienti. O portie de 100 g de cottage cheese contine pana la 12 g de proteine.

Carne de vita
Carnea de vita ofera o cantitate mare de proteine per portie, dar conteaza ce fel de carne de vita alegeti. Carnea slaba de vita are un continut mai mare de proteine decat o bucata de carne de vita cu un continut mai mare de grasimi. De asemenea, este o sursa buna de fier biodisponibil, vitamina B12 si alte substante importante. Carnea slaba de vita (85% carne si 15% grasime) contine 26 g de proteine la 100 g. O alta optiune buna pentru suplimentarea proteinelor este carnea uscata de vita, care poate contine pana la 64 g de proteine la 100 g, in functie de marca. 

Piept de pui
Pentru a va satisface nevoile de proteine, pieptul de pui este un aliment de origine animala foarte popular. Este recomandat sa fie consumat fara piele, deoarece contine mai putine calorii. O portie de 100 g de piept de pui contine pana la 31 g de proteine. Cu toate acestea, nu doar pieptul de pui slab poate fi o sursa buna de proteine. 

Piept de curcan
Similar cu pieptul de pui, pieptul de curcan este o optiune excelenta pentru a obtine proteine cu un continut scazut de grasimi si calorii. Are un gust delicat si bogat in vitamine si minerale. La 100 g de carne cruda, continutul de proteine este de pana la 22 g.

Ton
Tonul este o sursa bogata de proteine, fiind sarac in grasimi si calorii, precum majoritatea tipurilor de peste. O portie de 100 g de ton furnizeaza 28 g de proteine, dar si acizi grasi omega-3, benefici pentru sanatatea inimii si a creierului.

Somon
Somonul este un peste cu un continut mai ridicat de grasimi sanatoase, oferind astfel o combinatie perfecta de proteine si grasimi care aduc o senzatie crescuta de satietate. O cantitate de 100 g de somon furnizeaza 20 g de proteine si o doza considerabila de acizi grasi omega-3. Cu toate acestea, un dezavantaj al somonului este pretul mai ridicat in comparatie cu alte surse de proteine.

Creveti
Crevetii sunt o alta delicatesa cu un continut exceptional de proteine, 23 g la 100 g de creveti cruzi. Acestia sunt, de asemenea, o sursa excelenta de grasimi sanatoase, vitamine si minerale si se remarca prin gustul lor delicios. Pot fi utilizati in retete de paste, salate sau creme tartinabile, dar disponibilitatea lor este mai redusa si pretul mai ridicat in comparatie cu alte surse de proteine.

Dauneaza prea multe proteine animale?
Recomandat este sa consumi proteine animale in cantitati moderate, deoarece un aport ridicat poate fi daunator in anumite conditii de sanatate, cum ar fi bolile de rinichi, care sunt asociate cu hipertensiunea arteriala si diabetul. Cantitatea de proteine necesara depinde de varsta, sanatate si stil de viata. In cazul bolilor de rinichi, este important sa urmezi sfatul medicului si sa limitezi aportul de proteine, atat animale, cat si vegetale.

In general, insa, nu exista dovezi ca un aport moderat de proteine animale poate fi daunator pentru oamenii sanatosi. Intr-un studiu pe barbati sanatosi implicati in antrenamentul de forta, un aport de 3 g de proteine animale pe kg de greutate corporala timp de un an nu a avut efecte adverse asupra sanatatii. Totusi, excesul de proteine animale si lipsa proteinelor vegetale si a altor substante nutritive poate cauza probleme digestive, respiratie urat mirositoare si sete constanta.

Ce probleme cauzeaza deficitul de proteine?
Daca nu consumi suficiente proteine animale si vegetale, corpul tau poate avea de suferit. In acest caz, poti observa mai multe semne care indica un deficit de proteine.

Analizele medicale pot fi utile daca ai un deficit de proteine in corp. Daca nu consumi suficiente proteine animale si vegetale, corpul tau poate da semne de probleme, cum ar fi pierderea parului, unghii fragile, oboseala, slabiciune musculara si cresterea riscului de infectii.

Este important sa adopti o alimentatie echilibrata si sanatoasa, care sa includa o varietate de alimente bogate in proteine, atat animale cat si vegetale, pentru a-ti asigura necesarul de nutrienti si a mentine o sanatate buna.

Semne ale deficitului de proteine
Proteinele animale te ajuta sa fii satul mult timp, astfel incat, daca simti foame mereu, greseala pe care o facem mai toti este de a consuma carbohidrati, in special carbohidrati rapizi. Aceasta mancare face ca zaharul din sange sa creasca si sa scada la fel de rapid, ceea ce duce la aparitia poftelor de dulciuri din lipsa de proteine. Corpul tau nu are suficienta putere, iar bomboanele sunt o sursa rapida de a le obtine, dar nu pentru mult timp.

Este important sa consumi regulat proteine animale, deoarece unghiile si parul sunt, de asemenea, proteine, sau mai bine zis, cheratina. Fara proteine animale si vegetale, organismul nu va avea de unde sa ia material de constructie, ceea ce poate duce la slabiciunea parului si exfolierea unghiilor.

Daca ranile tale se vindeca mai greu, acesta poate fi un semn al lipsei de proteine. Corpul tau are nevoie de suficienta proteina pentru a repara daunele, iar daca nu primeste suficienta, va dura mai mult timp pentru a vindeca o mica zgarietura.

Proteinele sunt esentiale pentru construirea celulelor sistemului imunitar. Daca nu mananci suficiente proteine, corpul tau poate slabi in timp, iar imunitatea inceteaza sa faca fata bacteriilor si virusilor, ceea ce poate duce la o crestere a bolilor infectioase.

Deficienta de proteine duce la o incalcare a echilibrului apa-sare, din cauza careia fluidul se acumuleaza in tesuturi, ceea ce poate duce la aparitia edemului, precum pungi sub ochi, fata umflata dimineata, umflarea gleznelor si a picioarelor sau o senzatie de greutate la picioare, chiar daca porti pantofi comozi.

Proteinele sunt importante pentru sinteza neurotransmitatorului serotoninei, necesar pentru o buna dispozitie si rezistenta la stres. Lipsa serotoninei poate duce nu numai la tristete si ganduri sumbre, ci si la insomnie, anxietate, nervozitate si tendinta de a exploda prin fleacuri.

Daca nu exista suficiente proteine, toate proteinele animale primite sunt trimise catre organele interne, iar acest lucru poate duce la pierderea in greutate sau la semne de atrofie treptata a tesutului muscular, precum slabiciune sau oboseala.

Pentru o buna functionare a corpului tau, este important sa gasesti un echilibru si sa combini proteinele animale cu cele vegetale. Prin aceasta combinatie, obtii un aport de vitamine inclusiv vitaminda D si minerale esentiale pentru sanatatea ta, atat pe interior, cat si pe exterior. In acest fel, iti asiguri starea de bine si energia necesara pentru a-ti indeplini toate telurile.

Fuzzy va ureaza multa sanatate!